فهرست مطالب

تعالی بالینی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 30، تابستان 1400)

مجله تعالی بالینی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 30، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/24
  • تعداد عناوین: 5
|
  • آسیه اعلم حکاکان*، اسدالله رجب، ستاره مختاری صفحات 1-12

    دیابت نوع یک، از شایع ترین بیماری های مزمن کودکی است که علاوه بر پیامدهای جسمی، اثرات نامطلوبی بر عملکردهای شناختی مبتلایان دارد. این مطالعه با هدف بررسی اختلالات شناختی در مبتلایان به دیابت نوع یک انجام شده است. به این منظور کلیدواژه های؛  type 1 diabetes, ، cognitive problems/deficits،neuropsychological profile, children , adolescents  و pediatric در پایگاه داده های؛ Google Scholar، APA, PycNET, Web  of Science و Science Direct از ابتدا تا سال 2020 مورد جستجو قرار گرفتند. بررسی و تحلیل مقالات مرتبط نشان داد که کودکان و نوجوانان مبتلا به دیابت نوع یک در عملکردهای شناختی توجه، حافظه، ادراک فضایی، کارکردهای اجرایی و سرعت پردازش اطلاعات نسبت به همسالان سالم خود ضعیف تر عمل می کنند. ازآنجایی که مشکلات شناختی می توانند منجر به کاهش کیفیت زندگی مبتلایان به دیابت نوع یک شده و همچنین با ایجاد اختلال در فعالیت های خودمراقبتی، منجر به وخامت بیماری شوند، توجه ویژه متخصصین بالینی و درمانگران را می طلبد.

    کلیدواژگان: اختلالات شناختی، دیابت، دیابت نوع یک، کودکان، نوجوانان
  • فرشته فانی، قهرمان محمودی*، محمدعلی جهانی، جمشید یزدانی، چراتی صفحات 13-27

    یکی از چالش های نظام بهداشتی کشور در حال حاضر متناسب نبودن سطح خانه بهداشت با نیاز مردم است. از این رو تعالی سازی خانه های بهداشت به عنوان اولین خط دفاعی در حوزه سلامت، جهت تحقق عملکرد کاری قابل قبول مهم است. مطالعه حاضر با هدف تحلیل استراتژی های تعالی خانه های بهداشت مستقر در روستاهای ایران انجام شد. در این مطالعه مروری سیستماتیک، 12 پایگاه الکترونیکی و موتورهای جستجوگر با کلید واژه های مرتبط از سال 2020-2000 مورد جستجو قرار گرفت و مقالات فارسی یا انگلیسی در موضوعات مراقبت اولیه بهداشتی، مورد بحث قرار گرفتند. ارزیابی کیفیت تمام مقالات با استفاده از چک لیست CASP  انجام شد. از مجموع 558 مقاله، در نهایت 28 مقاله با عنوان، چکیده و متن مرتبط بررسی شد. بر اساس یافته های این مطالعه استراتژی های اصلی تعالی خانه های بهداشت روستایی شامل: استراتژی های بهبود کیفیت خدمات مراقبت، بهبود فناوری اطلاعات، بهبود شرایط کاری، بهبود رفتار ارایه دهنده خدمت، بهبود مشارکت جامعه، بهبود پشتیبانی و انگیزشی و استراتژی بهبود حاکمیت و رهبری با 78 استراتژی فرعی است. استراتژی های تعالی سازی خانه های بهداشت روستایی موجب احیاء و باز آفرینی نقش و رسالت منفعل شده خانه بهداشت در رسیدن به اهداف مراقبت های اولیه بهداشتی در نظام سلامت ایران می گردد. از این رو تحول منطقی، متعادل، علمی و اصولی در حوزه نیروی انسانی، فن آوری، فرآیند، محیط کار و تصمیم سازی مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: تعالی، خدمات بهداشت روستایی، سیاست، مراقبت بهداشتی اولیه
  • فریبا زرانی، زینب آگاهی* صفحات 24-42

    سوءمصرف مواد مانند سایر رفتارهای انسان معلولی از علت های چندگانه بوده و فرهنگ به عنوان یکی از عوامل سبب شناختی بسیار مهم در چگونگی پیدایش، ظهور اختلال ها،  بروز متفاوت علایم و تظاهرات آن ها نقش بسیار موثری ایفا می کند. فرهنگ و خرده فرهنگ های متفاوت در ایران به عنوان یک عامل سبب ساز یا تسهیل گر از طریق یک سری هنجارهای تسهیل کننده مثل توصیه های درمانی و دارویی، باورهای عامیانه و آداب ورسوم خاص به اشکال مختلفی سوءمصرف مواد را تحت تاثیر خود قرار داده است. در نتیجه منجر به الگوی متفاوت علایم و نشانگان، شیوع متغیر این اختلال و متغیر بودن نوع ماده مصرفی در مناطق مختلف ایران فرهنگ توانسته است. روش موردنظر در این مطالعه متاسنتز کیفی می باشد که شامل ترکیب مقالات کیفی چاپ شده در حوزه سوء مصرف مواد مخدر در ایران می باشد. هفت مطالعه کیفی و دو مطالعه ترکیبی(کیفی-کمی) که مرتبط با اختلال سوء مصرف مواد مخدر در ایران بودند در این مقاله وارد شدند و موردبررسی قرار گرفتند.تمامی مضامین مطالعات کیفی منتخب با هدف به دست آوردن تصویر کلی تر، علل احتمالی و چگونگی پیشگیری و مدیریت  اختلال سوءمصرف مواد در ایران مجددا موردبررسی قرار گرفتند. تنها مطالعات کیفی که از سال 1380 به بعد به بررسی زمینه های فرهنگی اختلال سوءمصرف مواد پرداخته بودند در این پژوهش موردبررسی قرار گرفتند. در پژوهش های کیفی انجام شده مرتبط با زمینه های فرهنگی سوءمصرف مواد مخدر در  ایران،  لایه های مختلف محیط و فرهنگ شامل ریز سیستم، میان سیستم، برون سیستم و کلان سیستم؛ به اشکال متفاوتی بر شکل گیری این اختلال تاثیرگذار بوده اند. در نظر گرفتن مداخلات مرتبط با زمینه های فرهنگی اختلال سوءمصرف مواد در ایران نوعی پیشگیری اولیه محسوب شده و بسیار لازم و ضروری به نظر می رسد. بنابراین بسیار حیاتی به نظر می رسد، پژوهشگران در اولویت بندی سرفصل های پژوهشی خود؛ درمانگران در تمامی مراحل درمان از تشخیص اولیه تا اعمال مداخلات درمانی و نهادها و افرادی که بانی اتخاذ سیاست های مرتبط با پیشگیری و درمان سوءمصرف مواد هستند فرهنگ را به عنوان یک عامل خطر یا عامل حفاظتی بسیار مهم از عمیق ترین و درونی ترین لایه های محیطی تا بیرونی ترین آن بیش از پیش مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، اعتیاد، فرهنگ، فرهنگ ایران
  • محمدکاظم محمودی، محمد صالحی*، مریم تقوایی یزدی صفحات 43-53

    رهبری سازمان های بزرگ مانند دانشگاه های علوم پزشکی نیازمند دانش عمومی، تخصصی در راستای مدیریت بهینه سازمانی هستند رهبری سازمانی که مبتنی بر دانش کارآمد باشد یک ضرورت جهت هدایت سازمانی است و اهمیت رهبری بر پایه دانش به عنوان بالاترین قدرت اجرای سازمانی در راستای ارتقاء سازمانی و مرجعیت علمی برکسی پوشیده نیست. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیرگذاری و تاثیرپذیری رهبری دانش محور و مرجعیت علمی در دانشگاه های علوم پزشکی صورت گرفته است. مطالعه حاضر از نوع مروری می باشد که از طریق جست و جو در پایگاه های اطلاعاتی؛ Google Scholar،ProQuest Elsevier, Pubmed, Iran Medex, Scopus در محدوده سال های 2003 الی 2020 صورت گرفته است جستجوی مقالات بر اساس کلیدواژه های مروری ، دانش محور، رهبری دانش محور، مرجعیت علمی، علوم پزشکی انجام گردید. نتایج نشان می دهد که رهبری دانش محور یک سبک رهبری در سازمان است سبکی که نقطه اتصال ارتباط سازمان می باشد. رهبری بر مبنای دانش محور و با برخورداری از توانمندی عمومی و تخصصی و مدیریت بهینه سازمانی(که خود یک مبنای مرجعیت علمی است) یک سرمایه ارزشمند سازمانی است به طوری که می تواند اهداف رهبری را به شکل مطلوب و بالاترین میزان بازدهی در سازمان جاری کند. بنابراین با بهره گیری از رویکرد رهبری متناسب می توان بهره برداری بهینه ای از منابع سازمانی با رویکرد مرجعیت علمی نمود. نتایج این پژوهش به مسیولان و مدیران و دست اندرکاران دانشگاه های علوم پزشکی پیشنهاد می کند که از رهبران دانش محور و اثربخش در سازمان استفاده نمایند تا بتوانند موجب ارتقاء مرجعیت علمی و جهت مندی سازمانی شوند.

    کلیدواژگان: رهبری، دانش محور، رهبری دانش محور، مرجعیت علمی، علوم پزشکی
  • محمد صابری، لاله فانی صابری* صفحات 54-63

    بیماری های مزمن باعث کاهش طول عمر و ناتوانی می شوند. سالمندان از مهم ترین گروه هایی هستند که بیش از سایر افراد جامعه در معرض آسیب های اجتماعی، جسمی و زیست محیطی قرار دارند. آنها غالبا مشکلات گوناگون دارند. بیماری مزمن یک تجربه چند بعدی است که بیمار باید خود را با موقعیتها و افراد مختلف تطبیق دهد. با توجه به وجود بیماریهای مزمن مختلف در سالمندان، مطالعه حاضر با هدف مروری بر مولفه های روانشناختی مرتبط با بیماری مزمن در سالمندان انجام شد. با توجه به وجود بیماریهای مزمن در سالمندان، در نظر گرفتن برنامه ریزیها و درمان های طولانی مدت جهت بهبودی بیماری ها در آنان حایز اهمیت است. مطالعه مروری حاضر با جستجو در منابع اطلاعاتی:Magiran, Sid ScinceDirect, Web of science, pubmed  انجام شد. مقالات مرتبط با بیماری مزمن، سالمندان، سلامت روان، کیفیت زندگی و امیدبه زندگی از سال 1398-1388 استخراج شد و پس از بررسی و خلاصه و متن کامل مقالات در نهایت از 45 مقاله برای نگارش استفاده گردید. نتایج نشان داد مولفه هایی نظیر سلامت روان، کیفیت زندگی و امید به زندگی نقش مهمی در بیماری مزمن در سالمندان دارند با توجه به اینکه بیماری مزمن در سالمندان، عارضه ای چند وجهی می باشدکه از عوامل متعددی تاثیر می پذیرد، لذا به نظر می رسد که به منظور پیشگیری و کاهش بیماری مزمن در سالمندان و ارتقا سطح سلامت آنان، رویکردی چندگانه و با مشارکت فرد، خانواده و نهادهای اجتماعی ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: مولفه های مرتبط با بیماری مزمن، سالمندان، سلامت روان، کیفیت زندگی، امید به زندگی
|
  • Asiyeh Alam Hakkakan*, Asadollah Rajab, Setareh Mokhtari Pages 1-12

    Type 1diabetes (T1D) is one of the most common chronic diseases of childhood which, apart from physical health issues, can lead to decrements in cognition as well. This article aimed to provide a thorough review of cognitive deficits in children and adolescents with T1D. To this end, a systematic literature search was performed in the scientific databases including: Google Scholar, APA PSycNET, Web of Science, and Science Direct. Articles published in English up until 2020 were retrieved with the following keywords:cognitive problems/deficits, type 1 diabetes, adolescents, children, neuropsychological profile and pediatric. Results from studies suggested that children and adolescents with T1D showed deficits in attention, memory, spatial cognition, executive functions, and speed of information processing. Considering that cognitive difficulties could lead to reduced quality of life and less adherence to self-care activities, it seems necessary for therapists to pay careful attention to cognitive problems in T1D.

    Keywords: Cognitive deficits, Diabetes, Type 1 diabetes, Children, Adolescents
  • Fereshteh Fani, Ghahraman Mahmoudi*, Mohammad-Ali Jahani, Jamshid Yazdani-Charati Pages 13-27

    One of the challenges of health care system in Iran is the disproportionate level of the health houses compared to the people’s need. As health houses are considered the first line of defense in the realm of health, their excellence is crucially important to achieve acceptable performance. Thus, this study aimed to analyze the excellence strategies of health houses located in Iran rural areas. In this systematic review study, twelve electronic databases and search engines were searched by related keywords to find articles in both Persian and English from 2000 to 2020. CASP checklist was employed to evaluate the quality of these articles which were about primary health care. Out of 558 articles, 28 were selected with related titles, abstracts, and content. The findings of this study revealed that the main strategies of rural health houses’ excellence included improving the quality of care services, information technology, work conditions, the behavior of service providers, community participation, support and motivation, as well as improving governance and leadership strategies with several sub-strategies. Rural health houses’ excellence strategies revitalize and recreate the passivized role and mission of health houses in achieving the goals of primary health care in Iran health care system. Therefore, rational, balanced, scientific, and systematic investment is required not only in one strategy but in all mentioned strategies.

    Keywords: Excellence, Rural health services, policy, Primary health care
  • Fariba Zarani, Zeinab Agahi* Pages 24-42

    Substance abuse disorder like other human behaviors is caused by multiple reasons, so culture as one of the most important etiological factor  plays a crucial role in emergence, manifestation and different features of symptoms. Various culture and subculture in Iran as a risk factor or protective factor through a series of facilitating norms such as medical and pharmacological recommendations, folk beliefs and specific customs  impress substance abuse disorder in a distinctive  ways. as a result it has led to a different pattern of signs and symptoms, variable prevalence of this disorder and the variable kind of substances used in different regions of Iran. Method the method in this study is qualitative meta-synthesis which includes a combination of qualitative articles published in the field of substance abuse disorders in Iran. Seven qualitative studies and two combined studies (qualitative-quantitative) which is related to substance abuse in Iran were included in this article and reviewed. all selective qualitive studies’ content were reviewed with the aim of accessing to a more general imagination, possible causation, prevention and management of substance abuse disorder in Iran. Only qualitative studies which is evaluated the cultural context of substance abuse disorder from 2001 were included. In qualitative research which is related to the cultural context of substance abuse in Iran, different levels of environment and culture such as microsystem, mesosystem, exosystem  and macrosystem affecting the formation of this disorder in a different ways. It seems that considering the intervention related to the cultural context of substance abuse disorder in Iran is a kind of primary intervention and it would better researchers; in their prioritization of their topics, therapists, in all stages of their treatment from initial diagnosis to application of therapeutic intervention; institution and finally individual, who are responsible for policies related to the prevention and treatment of this disorder; consider culture as a vital risk factor or protective factor from the innermost level to the outermost level of the environment.

    Keywords: Substance Abuse, Addiction, Culture, Iran’s Culture
  • Mohammad Kazem Mahmoudi, Mohammad Salehi*, Maryam Taghvaei Yazdi Pages 43-53

    Leadership of large organizations such as medical universities require general, specialized knowledge for optimal organizational management. Knowledge-based organizational leadership is a necessity for organizational leadership and the importance of knowledge-based leadership in organizational development and Brexit scientific authority is not hidden. Therefore, the present study aimed to investigate the impact of knowledge-based leadership and scientific authority in medical universities. The present study is a review that has been done by searching the databases of Google Scholar, ProQuest, Elsevier, Pubmed, Iran Medex, Scopus in the range of 2003 to 2020. Searching for articles based on review keywords, Leadership, knowledge-based, authority. The results show that knowledge-based leadership is a leadership style in the organization that is the connecting point of the organization. Knowledge-based leadership (with general and specialized capabilities and optimal organizational management) is a valuable organizational asset that can implement the goals of leadership in a desirable way and the highest efficiency in the organization. Therefore, with proper leadership, organizational resources can be used with a scientific authority approach. The results of this study suggest to the officials of medical universities to use knowledge-based and effective leaders in the organization in order to promote scientific authority and organizational orientation.

    Keywords: Leadership, Knowledge-Based, Knowledge-Based Leadership, Scientific Authority, Medical Sciences
  • Mohammad Saberi, Laleh Fanisaberi* Pages 54-63

    Chronic diseases reduce life expectancy and disability. The elderly are one of the most important groups who are more exposed to social, physical and environmental harms than other members of society. They often have various problems. Chronic illness is a multidimensional experience in which the patient has to adapt to different situations and people. Due to the existence of various chronic diseases in the elderly, the present study was conducted to review the psychological components associated with chronic diseases in the elderly. Given the existence of chronic diseases in the elderly, it is important to consider long-term planning and treatment to cure the diseases in them. The present review study was conducted by searching the information sources of Magiran, Sid, ScinceDirect, Web of science, pubmed. Articles related to chronic illness, the elderly, mental health, quality of life and life expectancy were extracted from 2009-2019 and after reviewing and summarizing and full text of the articles, finally 45 articles were used for writing. The results showed that components such as mental health, quality of life and life expectancy play an important role in chronic disease in the elderly. Given that chronic disease in the elderly is a multifaceted complication that is affected by several factors, so it seems In order to prevent and reduce chronic diseases in the elderly and improve their health, a multiple approach with the participation of individuals, families and social institutions is necessary.

    Keywords: Components of chronic disease, elderly, mental health, quality of life, life expectancy