فهرست مطالب

فصلنامه سلامت روان کودک
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/24
  • تعداد عناوین: 19
|
  • عباسعلی حسین خانزاده* صفحه 0
  • سمیه انتظاری، محبوبه طاهر*، حکیمه آقایی صفحات 1-18
    زمینه و هدف

    شایع‎ترین تشخیص دارای همبودی با اختلال بدریختی بدن، افسردگی است. نگرانی اصلی در مورد افراد با اختلال بدریختی بدن که دارای علایم افسردگی بوده و عملکردشان در کنش های مختلف، مختل است، پرخاشگری خودآزارگرانه و خودکشی است. هدف از انجام این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان‎های شناختی-رفتاری و فراشناختی بر افسردگی، اندیشه‎پردازی خودکشی، و پرخاشگری خودآزارگرانه افراد با نشانه ‎های پیش ‎بالینی اختلال بدریختی بدن بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش ‎آزمون- پس ‎آزمون با گروه گواه است. نمونه مورد مطالعه شامل 51 دانش آموز دختر با نشانه های پیش بالینی اختلال بدریختی بدن از یک دبیرستان دولتی شهر تهران در سال 98-1397 بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. این شرکت ‎کنندگان پس از ورود به مرحله ارزیابی و دریافت رضایت آگاهانه در یکی از سه گروه مداخله ای درمان شناختی رفتاری، فراشناختی، و فهرست انتظار جایدهی شدند. افراد نمونه پرسشنامه ترس از تصویر بدن (لیتلتون، 2005)، پرسشنامه افسردگی بک-2 (بک و همکاران، 1996)، پرسشنامه اندیشه ‎پردازی خودکشی (بک، 1979) و زیرمقیاس پرخاشگری خودآزارگرانه پرسشنامه سبک های پرخاشگری (علوی زاده و همکاران، 1396) را در ابتدا و به عنوان مرحله پیش‎آزمون تکمیل کردند و پس از ده جلسه درمانی 90 دقیقه ای گروهی برای گروه های آزمایشی، در مراحل پس‎آزمون و پیگیری 3 ماهه، هر سه گروه مورد سنجش مجدد قرار گرفتند. داده ها به شیوه تحلیل واریانس اندازه‎گیری مکرر در محیط نرم افزار SPSS-26 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که هرچند روش های شناختی- رفتاری و فراشناختی بر بهبود علایم افسردگی (0/01>p)، اندیشه ‎پردازی خودکشی (0/05>p) و پرخاشگری خودآزارگرانه اثربخش بوده اند (0/05>p)، اما درمان شناختی- رفتاری اثربخشی بیشتری در کاهش افسردگی داشته است (0/05>p) و تفاوت معناداری بین این دو روش در بهبود اندیشه‎ پردازی خودکشی و پرخاشگری خودآزارگرانه وجود نداشته است (05/0<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس این یافته ها می توان بیان کرد که هر دو روش های شناختی- رفتاری و فراشناختی بر بهبود نشانه های مرتبط با خلق افراد با علایم بیش بالینی اختلال بدریختی بدن، اثربخش هستند. همچنین وجود جلسه فعال سازی رفتاری می تواند علت برتری درمان شناختی- رفتاری باشد.

    کلیدواژگان: درمان رفتاری- شناختی و فراشناختی، اختلال بدریختی بدن، افسردگی، اندیشه‎پردازی خودکشی، پرخاشگری خودآزارگر
  • بابک نوروزی*، عذرا غفاری نوران، عباس ابوالقاسمی، توکل موسی زاده صفحات 19-38
    مقدمه و هدف

    افسردگی به عنوان اختلال روانی رایج می تواند فرایند تحصیلی و روان شناختی دانش آموزان را با آسیب جدی مواجه کند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش های تاب آوری و شفقت به خود بر سلامت عمومی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان با علایم افسردگی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات شبه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه شهرستان پارس آباد (استان اردبیل) در سال تحصیلی 97-96 (تعداد: 2028) بود. نمونه پژوهش شامل 60  نفر از دانش آموزان با علایم افسردگی از جامعه مذکور بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده و به طور تصادفی در سه گروه (هر گروه 20 دانش آموز) جایدهی شدند. ابزارهای گردآوری داده های این پژوهش شامل مقیاس خودسنجی افسردگی (برلسون، 1981)، پرسش نامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (1979) و فرسودگی تحصیلی برسو، سالانووا و شاوفلی (2007) بود.تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در محیط نرم افزار   SPSS-20ا نجام شد.

    یافته ها:

     تحلیل داده ها نشان داد که هر دو وش آموزش های تاب آوری و شفت به خود تاثیر معناداری در بهبود مولفه های سلامت عمومی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان با علایم افسردگی داشتند (05/0 ≤p). همچنین بر اساس نتایج حاصل از آزمون تعقیبی، آموزش تاب آوری نسبت به آموزش شفقت به خود، اثربخشی بیشتری در کاهش خستگی تحصیلی داشته است (05/0 ≤p).

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که هر دو روش به کار گرفته شده در این مطالعه از کارایی لازم برای بهبود سلامت عمومی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان برخوردارند. همچنین آموزش تاب آوری به دلیل افزایش انعطاف پذیری و خوش بینی، درکاهش خستگی تحصیلی، موثرتر بوده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، شفقت به خود، سلامت عمومی، فرسودگی تحصیلی، افسردگی
  • سیده هما عقیلی، مجید علی عسگری*، علی حسینی خواه، رضوان حکیم زاده، علیرضا صادقی صفحات 39-60
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش، تبیین ضرورت های برنامه درسی چند فرهنگی بر اساس اهداف تعلیم و تربیت آموزش ابتدایی بوده و به این سوال پاسخ می دهد که با توجه به چند فرهنگی بودن جامعه ایران، برنامه درسی دوره ابتدایی باید دارای چه ویژگی هایی باشد و برنامه درسی موجود تا چه اندازه مبتنی بر این ویژگی ها است.

    روش

    روش پژوهش از نوع کیفی، تحلیل محتوا (استقرایی- قیاسی) و جامعه آماری اسناد معتبر شامل برنامه درسی ملی و متون تخصصی مرتبط با برنامه درسی چندفرهنگی و بسته آموزشی برنامه درسی دوره ابتدایی بود. نمونه مورد بررسی برنامه درسی ملی، پژوهش های مرتبط در کشورهای چندفرهنگی و بسته آموزشی درس مطالعات اجتماعی دوره ابتدایی بود. نمونه گیری هدفمند و ملاک محور و اولویت در انتخاب مقاله ها، به روز بودن و ارتباط عمیق تر با موضوع مورد مطالعه تا حد اشباع بود. به منظور جمع آوری داده ها از منابع داخلی و خارجی در حوزه تعلیم و تربیت چندفرهنگی طی سال های 2009 الی 2020 استفاده شد. در انتها منابع غیرمرتبط حذف شده و 86 منبع مورد تحلیل قرارگرفت. بسته آموزشی درس مطالعات اجتماعی از این جهت مورد توجه قرارگرفت که توقع طرح مولفه های چندفرهنگی درآنها به میزان بیشتری وجود دارد. برای گردآوری داده ها از شیوه بررسی اسنادی و برای تحلیل داده ها از روش کیفی (توصیفی - تفسیری) استفاده شد.

    یافته ها:

     در پرسش اول پنج مولفه شامل رعایت عدالت آموزشی و تربیتی، پذیرش تکثر فرهنگی، توجه به همزیستی مسالمت آمیز، احترام به ادیان الهی، و روی آورد تلفیقی در محتوای برنامه درسی به عنوان ویژگی های برنامه درسی چندفرهنگی استخراج شد. بر اساس تحلیل محتوای پنج مضمون استخراج شده، یافته های مربوط به پرسش دوم، میزان توجه به مولفه های برنامه درسی آموزش و پرورش چندفرهنگی را در تمامی پایه ها ضعیف نشان داد؛ هر چند میزان پردازش به مضامین، یکسان نبوده و فراز و فرود داشته است.

    نتیجه گیری: 

    همپوشانی ضعیف محتوای کتاب با راهنمای درسی و توزیع نامتوازن، غیرهدفمند، و ناکافی مولفه های برنامه درسی چندفرهنگی در برنامه درسی از نتایج این پژوهش بود. بر اساس نتایج به دست آمده، غلبه داشتن روی آورد آموزش مهارت کاوشگری، حل مسئله و تفکر انتقادی جهت ارایه محتوای برنامه درسی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، برنامه درسی چندفرهنگی، آموزش چند فرهنگی
  • زهرا بت شکن، یوسف گرجی*، حمید زاهدی، زهره رئیسی، حسین زرین صفحات 61-74
    زمینه و هدف

    اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی یکی از شایع ترین اختلالات عصبی تحولی دوران کودکی است که بر ابعاد گسترده ای از کارکردهای افراد مبتلا به آن از جمله تنظیم هیجانی تاثیر دارد. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی و مقایسه درمان های ذهن آگاهی، نوروفیدبک، و درمان مبتنی بر تمرینات ادراکی - حرکتی (اسپارک) بر تنظیم هیجان کودکان با اختلال نارسایی توجه / فزون کنشی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش شبه تجربی همراه با گروه گواه و طرح پژوهش از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی در شش ماه نخست سال 1398 شهر اصفهان بودند که 60 نفر از آنان به روش هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه درمان ذهن آگاهی، درمان نوروفیدبک، درمان ادراکی - حرکتی (اسپارک)، و گروه گواه جایدهی شدند. سه گروه درمانی هر یک به مدت 10 هفته تحت مداخلات مورد نظر قرار گرفتند؛ در صورتی که افراد گروه گواه مداخله ای را دریافت نکردند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه دشواری تنظیم هیجان بنفورد و همکاران (34) استفاده شد. داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزار SPSS و از طریق تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد در مرحله پس آزمون تفاوت معنا داری بین گروه های آزمایش با گروه گواه وجود دارد (01/0 <p). در مقایسه گروه ها مشخص شد مداخله ذهن آگاهی، اثربخشی بیشتری نسبت به درمان نوروفیدبک داشته (05/0 <p)، ولی تفاوت معنا داری بین مداخله مبتنی بر ذهن آگاهی و مداخله حسی حرکتی اسپارک مشاهده نشد (05/0 >p). همچنین یافته های مربوط به مرحله پیگیری نشان داد گروه های مداخله ای ذهن آگاهی و اسپارک میزان اثربخشی خود را حفظ کرده اند (01/0 <p) ولی از اثر درمانی نوروفیدبک در طی زمان کاسته شده و اثربخشی آن پایدار نمانده است (05/0 >p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان بیان کرد روش ذهن آگاهی با افزایش وضوح و پذیرش هیجان ها، و مداخله فعالیت های ادراکی- حرکتی از طریق تعدیل ارتباطات عصبی در مغز، موجب تنظیم و برون ریزی هیجانی شده و زمینه را برای کاهش دشواری تنظیم هیجان مساعد می کنند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، نوروفیدبک، تمرینات ادراکی - حرکتی اسپارک، تنظیم هیجان، اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی
  • حسن جعفرپور، بهمن اکبری*، ایرج شاکری نیا، سامره اسدی مجره صفحات 75-93
    مقدمه و هدف

    داشتن فرزند کم توان ذهنی برای والدین به خصوص مادران به عنوان مراقبان اصلی، مشکلات روان شناختی فزاینده ای را به همراه دارد. روش های مختلفی در سال های اخیر برای درمان این مشکلات در سطوح پژوهشی و بالینی مورد استفاده قرار گرفته است که پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش تنظیم هیجان و ذهن آگاهی بر بهبود نشخوار فکری مادران دارای کودکان مبتلا به کم توانی ذهنی خفیف انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی مادران دارای کودک مبتلا به کم توانی ذهنی خفیف مراجعه کننده به مدارس استثنایی شهر رشت در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل می دادند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 36 نفر از این مادران انتخاب، و در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 12 مادر) به صورت تصادفی جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس پاسخ نشخواری (نولن هوکسما  و مارو، 1991) استفاده شد و پس اجرای 9 جلسه آموزشی 90 دقیقه ای تنظیم هیجان و ذهن آگاهی برای دو گروه آزمایشی، هر سه گروه مورد سنجش مجدد در مرحله پس آزمون قرار گرفتند. داده ها به روش تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری در محیط نرم افزار SPSS-22 تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج این پژوهش نشان داد که آموزش تنظیم هیجان و ذهن آگاهی، تاثیر معناداری بر کاهش نشخوار فکری کلی و مولفه های آن در مادران دارای کودکان مبتلا به کم توانی ذهنی خفیف دارد (01/0>P). همچنین بر اساس نتایج حاصل از آزمون تعقیبی، بین آموزش تنظیم هیجان و آموزش ذهن آگاهی بر نشخوار فکری کلی و مولفه های آن، تفاوت معنادار وجود ندارد (05/0>p).

    نتیجه گیری:

     بر اساس این یافته ها می توان بیان کرد که آموزش تنظیم هیجان با ارتقای بازسازی هیجانی، کاهش پردازش خودارجاعی منفی، و افزایش توانایی انجام رفتارهای هدفمند؛ و آموزش ذهن آگاهی با افزایش آگاهی از تجربیات لحظه کنونی و پردازش کارآمدتر اطلاعات، در بهبود نشخوار فکری مادران دارای کودکان مبتلا به کم توانی ذهنی خفیف موثر است.

    کلیدواژگان: کم توانی ذهنی، نشخوار فکری، آموزش تنظیم هیجان، آموزش ذهن آگاهی، مادران
  • سیده فاطمه موسوی*، سولماز دبیری صفحات 94-110
    زمینه و هدف

      تولد فرزند رویدادی مهیج و در عین حال پرتنش برای والدین به شمار می رود. در این میان، تولد فرزندی دارای نیازهای ویژه، تنیدگی مضاعفی بر والدین وارد می کند و نیازمند نیروهای جسمی و روانی ویژه ای برای مدیریت فرزند است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه ذهن آگاهی والدینی، شایستگی والدینی، و حمایت اجتماعی ادراک شده بین دو گروه از مادران دارای کودک با و بدون نیازهای ویژه انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع پس رویدادی است. جامعه آماری پژوهش دو گروه از مادران کودکان  با و بدون نیازهای ویژه ساکن شهر قزوین در سال 1397 بودند که 160 مادر (شامل 87 نفر دارای کودک بدون نیازهای ویژه و 73 نفر دارای کودک با نیازهای ویژه) به روش نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه برای شرکت در پژوهش به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای سنجش شامل مقیاس ذهن آگاهی بین فردی در والدگری (دانکن، 2007)، مقیاس شایستگی والدینی (جانستون و ماش، 1989) و مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده  (زیمت، داهلم، زیمت و فارلی، 1988)  بود.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد بین دو گروه از مادران کودکان با و بدون نیازهای ویژه در ذهن آگاهی والدینی (0/01<p) و شایستگی والدینی تفاوت معناداری وجود داشت (0/05<p)، اما در حمایت اجتماعی ادراک شده بین دو گروه تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/4>p).

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از پایین بودن نمرات شایستگی والدینی و بالا بودن نمرات ذهن آگاهی والدینی در مادران دارای کودکان با نیازهای ویژه در مقایسه با مادران دارای کودکان بدون نیازهای ویژه بود؛ بنابراین، می توان دریافت که حضور کودک دارای نیاز ویژه موجب افزایش حضور در لحظه و ذهن آگاهی بیش تر و کاهش شایستگی والدینی در مادران دارای این نوع کودک می شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی والدینی، شایستگی، حمایت اجتماعی، کودک دارای نیازهای ویژه
  • فهیمه ادیب صابر، معصومه شجاعی*، افخم دانشفر، عباسعلی حسین خانزاده صفحات 111-127
    زمینه و هدف

    مطالعات پیشین نشان داده اند که اجرای ورزش های رزمی می تواند جهت بهبود مشکلات رفتاری و ارتباطی کودکان با اختلال اوتیسم به کار رود، اما در زمینه تاثیر آن بر عادت های خواب در این کودکان، مطالعات کمی انجام شده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تمرین تکنیک های کاتا بر عادت های خواب پسران با اختلال طیف اوتیسم انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر با استفاده از طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه های تصادفی انجام شد. به این منظور، 20 کودک با اختلال طیف اوتیسم از بین کودکان 8 تا 14 ساله انجمن خیریه اوتیسم گیلان در سال 1397 انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه جایدهی شدند. والدین کودکان، قبل و پس از پایان 10 هفته مداخله، پرسشنامه عادت های خواب کودکان اونز (2000) را تکمیل کردند. از آزمون شاپیروویلک جهت تعیین نرمال بودن داده ها، و از آزمون تحلیل کوواریانس جهت مقایسه میانگین گروه ها قبل و بعد از مداخله استفاده شد.

    یافته ها

    ده هفته تمرین تکنیک های کاتا تاثیر معنا داری بر نمره کل پرسشنامه عادت های خواب و خرده مقیاس های مقاومت در به خواب رفتن (0/02>p، 7/28=F)، مدت خواب (001/0>p، 08/26=F)، اضطراب خواب (01/0>p، 12/10=F)، بیدار شدن در شب (002/0>p، 58/17=F)، پاراسومنیا (01/0>p، 07/8=F) و خواب آلودگی روزانه (003/0>p، 74/15=F) در کودکان اوتیسم داشت.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که ورزش های رزمی می تواند با ایجاد تغییرات هورمونی، زیستی و بیوشیمیایی در بدن موجب کاهش عادت های نامناسب خواب در کودکان با اختلال اوتیسم شود و به عنوان مداخله ای ارزشمند به برنامه های روزانه این کودکان جهت بهبود الگوی خواب اضافه شود.

    کلیدواژگان: عادت های، کودکان با اختلال طیف اوتیسم، هنرهای رزمی
  • محمدعلی سلمانی اردانی*، منصوره شهریاری احمدی، مهدی دوایی صفحات 128-146
    زمینه و هدف

    تقویت خردمندی در کنار هوشمندی برای پیشرفت معنوی و علمی دانش آموزان موضوعی ضروری است. بدین ترتیب باید شاخص های رفتاری و میزان خردمندی دانش آموزان با ابزاری معتبر و روا و متناسب با فرهنگ اسلامی سنجیده شود. این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه سنجش خردمندی دانش آموزان سلمانی، شهریاری و دوایی، انجام شده است. 

    روش

    مطالعه حاضر به لحاظ هدف جزء پژوهش های توسعه ای - کاربردی و به لحاظ شیوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان تیزهوش و دارای هوش متوسط دوره اول متوسطه شهر اصفهان در سال تحصیلی 98-97 بود. برای نمونه گیری از روش تصادفی خوشه ای استفاده شد و تعداد 400 نفر با پرسشنامه سنجش میزان خردمندی دانش آموزان نوجوان به صورت انفرادی مورد آزمون قرار گرفتند. داده ها به کمک نرم افزارهای SPSS و AMOS و به روش ضریب همبستگی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی نشان داد که هشت عامل خردمندی عمومی، خردمندی دینی، خرمندی عاطفی- هیجانی، خردمندی انسانی، خردمندی معنوی، خردمندی اخلاقی، خردمندی اجتماعی، و خردمندی علمی با مقادیر ویژه بالاتر از یک توانسته اند 49/71 درصد از واریانس گویه ها را تبیین کنند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه نخست نشان داد که شاخص برازش مدل، در سطح مطلوبی قرار دارد. اعتبار پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ  89/0 محاسبه شد. 

    نتیجه گیری

    هماهنگی بین عوامل با نمره کل قابل قبول است و شاخص برازش مدل، در سطح مطلوبی قرار دارد که نشان می دهد پرسشنامه از کفایت لازم برخوردار است.

    کلیدواژگان: پرسشنامه خردمندی، ویژگی های روان سنجی، دانش آموزان
  • مارال کمانی ماتکی، محمد عاشوری* صفحات 147-163
    زمینه و هدف

    برنامه فرهنگی اوقات فراغت عرش یکی از مهم ترین برنامه هایی است که می تواند موجب کاهش مشکلات هیجانی مادران و افزایش مهارت های اجتماعی فرزندان آنها شود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی این برنامه بر تنظیم هیجان مادران و مهارت های اجتماعی کودکان کم توان ذهنی انجام شد.

    روش :

     پژوهش حاضر، یک مطالعه شبه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه 30 نفر از مادران دارای کودکان کم توان ذهنی و فرزندان آنها بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. افراد گروه آزمایش در 16 جلسه در برنامه مداخله ای (هفته ای 2 جلسه 60 دقیقه) شرکت کردند؛ در حالی که به گروه گواه، این آموزش ارایه نشد. ابزار این پژوهش مقیاس دشواری های تنظیم هیجانی (گراتز و رومر، 2004) و مهارت های اجتماعی (ماتسون و اولندیک، 1983) بود. داده ها با استفاده از آزمون  tمستقل و تحلیل واریانس چندمتغیری برای نمرات افتراقی تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که برنامه فرهنگی اوقات فراغت عرش اثر معناداری بر تنظیم هیجانی مادران کودکان کم توان ذهنی (0001/0=P و 22/11= t) داشت. علاوه بر این، مداخله تاثیر مثبت و معناداری بر مهارت های اجتماعی فرزندان نیز داشته است (0001/0=P و 22/10=t).

    نتیجه گیری:

     برنامه فرهنگی اوقات فراغت عرش سبب بهبود تنظیم هیجانی در مادران و مهارت های اجتماعی در فرزندان کم توان ذهنی آنها شد؛ بنابراین، برنامه ریزی به منظور استفاده از این برنامه اهمیت ویژه ای دارد. استلزامات نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: برنامه فرهنگی عرش، تنظیم هیجان، کم توان ذهنی، مهارت های اجتماعی
  • سمانه بهزادپور، حمیدرضا پوراعتماد، سعید اکبری زردخانه* صفحات 164-179
    زمینه و هدف

    ازآنجایی که کودکان و نوجوانان با اختلال طیف اوتیسم احتمالا اضطراب بیشتری نسبت به سایر همسالان تجربه می کنند، مطالعه عوامل خطرساز اضطراب آنها برای تشخیص دقیق و درمان، حایز اهمیت است. بدین تریت هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل خطرساز اضطراب در کودکان و نوجوانان با اختلال طیف اوتیسم بود.منابع داده ها: برای به دست آوردن مقالات منتخب جهت ورود به تحلیل، از راهبرد جستجوی نظام مند استفاده شد. پنج پایگاه اطلاعاتی Scopus، Sciencedirect، PubMed، OVID-PsycINFO و Springer با استفاده از ترکیبی از کلیدواژه های منتخب، جستجو شدند.

    روش

    روش این مطالعه، مروری نظام مند بود. به همین منظور، پنج پایگاه اطلاعاتی در بازه های زمانی 2000 تا 2019 با استفاده از راهبرد جستجوی دقیق بررسی شدند. در نتیجه این جستجو، 377 مقاله بازیابی و بر اساس دستورالعمل پریزما و ملاک های ورود و خروج، 18 مقاله برای ورود به پژوهش انتخاب شدند.

    یافته ها

    اگرچه یافته ها تا حدی متناقض بود، اما بر اساس یافته های بیشتر پژوهش ها می توان نتیجه گرفت که اضطراب در دختران و در کودکان و نوجوانان دارای سن بالاتر، نسبت به پسران و افراد سنین پایین تر، بیشتر است. به علاوه، کودکان با توانایی های شناختی بالاتر، شدت اختلال اوتیسم کمتر، و مشکلات اجتماعی بیشتر، علایم اضطرابی بیشتری را نشان می دهند.

    نتیجه گیری

    یافته های حاضر مطرح می کنند که جنسیت، سن، کارکرد شناختی، شدت اختلال اوتیسم، و مشکلات اجتماعی باید به عنوان عوامل خطرساز بالقوه برای اضطراب هنگام ارزیابی کودکان و نوجوانان با اختلال طیف اوتیسم، در نظر گرفته شوند؛ بنابراین پیشگیری اولیه و درمان اضطراب در کودکان و نوجوانان با اختلال طیف اوتیسم که در معرض خطر هستند، ضروری است.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، اضطراب، xعوامل خطرساز
  • معصومه حسین وردی، زهرا پوراسدی، سمیه کشاورز*، علیرضا کاکاوند صفحات 180-195
    زمینه و هدف

    کودکان کار به فعالیت‌هایی مشغول هستند که با سن آنها تناسب ندارند، به همین دلیل از تجربه دوران کودکی بی بهره می مانند و در نتیجه سلامت روانی، جسمی، و اجتماعی آنها در معرض خطر قرار دارند. هدف این پژوهش تعیین اثر بخشی شفقت درمانی بر حرمت خود ، همدلی، و بخشش در کودکان کار است.

    روش

    روش این پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دختران کار10 الی 14 ساله شهر تهران در سال 1398 بودند که 24 کودک از طریق نمونه گیری در دسترس و بر حسب شرایط ورود به پژوهش به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه حرمت خود کوپراسمیت (1967)، مقیاس بخشایش گری ری و همکاران (2001) و پرسشنامه واکنش‌پذیری بین‌فردی دیویس (1983) بوده است. در این پژوهش ابتدا از تمام کودکان پیش آزمون به عمل آمد و سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای مداخله شفقت‌درمانی به روش گیلبرت (2009) را دریافت کردند؛ این در حالی بود که کودکان گروه گواه، هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. در پایان از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و با ویرایش 19 نرم افزارspss انجام شد.

    یافته‌ها:

     یافته های این پژوهش تفاوت معناداری را بین عملکرد دو گروه آزمایش و گواه در متغیر حرمت خود در مرحله پس آزمون نشان داد و شفقت درمانی موجب افزایش حرمت خود در گروه آزمایش شده است (45.69 = F، 0.001≥P). همچنین یافته ها نشان داد که تفاوت میانگین متغیرهای همدلی و بخشش بین گروه های آزمایش و گواه به لحاظ آماری معنادار نیست.

    نتیجه‌گیری: 

    با توجه به اینکه حرمت خود به شکل گسترده ای بر موفقیت کودکان در زمینه های بسیاری از جمله کیفیت روابط بین فردی و سازش یافتگی تاثیرگذار است، می توان نتیجه گیری کرد که شفقت درمانی برای کودکان آسیب دیده که شرم و خودانتقادگری زیادی دارند با اصلاح و افزایش تعامل های بین فردی باعث افزایش حرمت خود می شود.

    کلیدواژگان: شفقت درمانی، حرمت خود، همدلی، بخشش، کودک کار
  • زهرا رجب پور عزیزی، مهناز اخوان تفتی*، مریم محسن پور صفحات 196-213
    زمینه و هدف

    بیشتر پژوهش ها درباره شناسایی مشکلات نارساخوانی از ابتدا تاکنون، مبتنی بر روی آورد پزشکی و آسیب محور بوده است که همگی بر وجود نقص و اختلال تاکید دارند. اما از چند دهه گذشته پژوهش هایی رو به گسترش است که تاکید دارند نارساخوانی لزوما به معنای نقص و آسیب نیست، که شکل متفاوتی از کارکردهای ذهنی- پردازشی است و در گوناگونی عصب شناسی ریشه دارد؛ به ویژه این که افراد نارساخوان از استعدادهای دیداری - فضایی متفاوت و حتی برتری برخوردارند. با این حال داده های تجربی محدود در زمینه توانایی های دیداری- نارساخوان ها نتایج متناقضی را ارایه داده اند. هدف پژوهش حاضر بررسی این موضوع با تمرکز بر پژوهش های مربوط به تفاوت های پردازش های دیداری- فضایی و وجود/عدم وجود این توانمندی ها در افراد نارساخوان بود.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعه توصیفی مروری انتقادی است. ابتدا جستجوی گسترده ای در پایگاه های اطلاعاتی علمی SID, Magiran, Ensani, Civilica, Web of Science, ERIC, EBSCO, ScienceDirect, PubMed, Psych INFO and Google Scholar,  با کلید واژه های نارساخوانی، اختلال خواندن، ناتوانی خواندن، تجسم فضایی، توانایی دیداری-فضای، خلاقیت و نارساخوانی، مهارت های غیرکلامی، گوناگونی عصب شناسی، و روی آورد تفاوت محور انجام شد. پس از مطالعه و بررسی اولیه 124 مقاله و سپس با حذف مطالعات نامرتبط، 28 مقاله با روش پریزما به مرحله تحلیل وارد شد. 

    یافته ها: 

    بررسی مقالات منتخب نشان داد در 18 مطالعه (5/20 درصد) عملکرد افراد نارساخوان از افراد غیرنارساخوان بالاتر بود. در 36 مطالعه (9/40درصد) تفاوت عملکرد دیداری- فضایی بین افراد نارساخوان و غیرنارساخوان معنادار نبود و عملکرد گروه نارساخوان معادل با افراد غیرنارساخوان بود. در 34 مطالعه (6/38 درصد) عملکرد افراد نارساخوان پایین تر از غیرنارساخوان بود.

    نتیجه گیری:

     یافته ها نشان می دهد که عملکرد نارساخوان ها در درک کلی تصویر، تجسم کلی اشکال پیچیده و اشکال نامعمول نسبت به غیرنارساخوان بهتر بود و زمان واکنش سریع تری نشان داده اند. اما شواهد کمی در حمایت از وجود توانمندی های دیداری- فضایی در همه زمینه ها در افراد نارساخوان وجود دارد. درمجموع با وجود محدودیت های پژوهشی مانند انتخاب نمونه هایی از گروه های سنی، تحولی و آموزشی متفاوت؛ یکسان نبودن روش ها؛ و ابزارهای سنجش به کار رفته در هر پژوهش، رسیدن به نیمرخ شناختی دقیق تر از نقاط قوت و ضعف نارساخوان ها، نیازمند پژوهش های بیشتری است.

    کلیدواژگان: نارساخوانی، توانایی های دیداری- فضایی، گوناگونی عصب شناسی
  • محمود خلیلی نژاد*، مونا لطیف زنجانی صفحات 214-231
    زمینه و هدف

    قلدری و قربانی شدن به عنوان مشکلات متداول مدارس مطرح شده اند. بررسی پژوهش ها نشان می دهد با وجود نقش پررنگ خانواده در شکل گیری قلدری و قربانی شدن، مطالعه همه عناصر ارتباطی موجود در خانواده چندان مورد توجه قرار نگرفته است.  پژوهش حاضر با هدف پیش بینی قلدری و قربانی شدن در دانش آموزان بر اساس کیفیت ارتباط زناشویی، والد-فرزند، و خواهر- برادر انجام شد.

    روش

    طرح این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان پسر متوسطه اول ناحیه یک شهر رشت به همراه والدین آنها در سال تحصیلی 99-98 بودند که تعداد 355 نفر از آنها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس قلدری ایلی نویز (اسپلاگه وهولت، 2001) مقیاس رابطه والد- فرزند (فاین و همکاران، 1983) و مقیاس سنجش روابط خواهر- برادر (فرمن، 1985) و فرم تجدید نظر شده مقیاس کیفیت زناشویی (باسبی و همکاران، 1995) بود که به صورت گروهی بر روی الدین اجرا شد. در پایان داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه همزمان در محیط نرم افزار spss-20  تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد متغیرهای قدرت خواهر/ برادر و خشم به پدر توانستند ب ه طور مثبت و معنی داری به ترتیب 22 و 7 درصد از واریانس متغیر قلدری را پیش بینی کنند. همچنین متغیرهای تعارض خواهر/ برادر و نارضایتی از مادر توانستند به طور مثبت و معناداری به ترتیب 22 و 16 درصد از واریانس متغیر قربانی شدن را پیش بینی کنند (001/0>p). نتایج همچنین نشان داد متغیرهای ارتباط زناشویی، ارتباط با مادر، عاطفه مثبت به پدر، و ارتباط با پدر توانستند به طور منفی و معناداری به ترتیب 15، 13، 37و16 درصد از واریانس متغیر قلدری را پیش بینی کنند. همچنین متغیرهای عاطفه مثبت به پدر، درآمیختگی پدر، و ارتباط با پدر توانستند به طور منفی و معناداری به ترتیب 26، 38و 20 درصد از واریانس متغیر قربانی شدن را پیش بینی کنند (001/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد کیفیت ارتباط های درون خانواده (ارتباط زن- شوهر، والد-فرزند، خواهر-برادر) پیش بینی کننده قلدری و قربانی شدن فرزندان بودند. استلزام های نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: قلدری، قربانی شدن، رابطه زناشویی، رابطه والد- فرزند، رابطه خواهر- برادر
  • وحید حاجی علیانی، افشین طهماسبی، عادله شخص بلندقدر، رضا شباهنگ*، فرزین باقری شیخانگفشه صفحات 232-246
    زمینه و هدف

    نتایج پژوهش های پیشین حاکی از اهمیت انرژی ادراک شده والدگری و ذهن آگاهی در پرورش مطلوب کودکان با نیازهای ویژه است. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه پرورشی والدین و کودکان با نیازهای ویژه و کشاکش های سلامتی آنها بر انرژی ادراک شده والدگری و ذهن آگاهی انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش حاضر شبه تجربی و طرح آن به صورت پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل والدین کودکان با نیازهای ویژه مدارس استثنایی ناحیه یک شهر رشت در نیم سال اول تحصیلی 1399-1398 بود. نمونه مورد مطالعه شامل 60 والد (مادر یا پدر) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه گواه جایدهی شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس انرژی ادراک شده والدگری (یانیس، بارنت و نیس، 2009) و فرم کوتاه پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ (والاچ و همکاران، 2006) بود. گروه آزمایش شامل والدین کودکان با نیازهای ویژه به همراه فرزندانشان، دوازده جلسه برنامه پرورشی والدین و کودکان با نیازهای ویژه و کشاکش های سلامتی آ نها (برتون و همکاران، 2018) را دریافت کردند، ولی گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. در پایان داده های به دست آمده با آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره یکراهه تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه پرورشی والدین و کودکان با نیازهای ویژه و کشاکش های سلامتی آ نها بر افزایش انرژی ادراک شده والدگری (80/94=F) و ذهن آگاهی (9/10=F) والدین کودکان با نیازهای ویژه تاثیر معناداری دارد (0/01>P).  

    نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن اهمیت والدگری و ذهن آگاهی در پرورش مطلوب، برنامه پرورشی حاضر با تمرکز بر نگرش ها، نیازها، استقلال، همدلی و ارتباط والد- فرزند می تواند مداخله ای کارآمد در بهبود انرژی ادراک شده والدگری و ذهن آگاهی والدین کودکان با نیازهای ویژه باشد.

    کلیدواژگان: برنامه پرورشی، انرژی والدگری، ذهن آگاهی، والدین و کودکان با نیازهای ویژه
  • حدیث موسی زاده مقدم*، علی اکبر ارجمندنیا، غلامعلی افروز، باقر غباری بناب صفحات 247-262
    زمینه و هدف

    توانایی توجه انتخابی در کودکان با اختلال نارسایی توجه فزون کنشی به خوبی تحول نمی یابد و دامنه توجه کوتاه، به عدم تکمیل تکالیف و طرح ها می انجامد و سبب می شود که توجه آنها به طور مداوم از فعالیتی به فعالیت دیگر معطوف شود. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر بر میزان توجه کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بود.

    روش :

     پژوهش حاضر، یک مطالعه شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل 32 کودک با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی در دامنه سنی 8 تا 11 سال شهر کرمانشاه در سال 1397-1396 بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش، برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر را در 18 جلسه 40 دقیقه ای دریافت کردند، در حالی که گروه گواه در فهرست انتظار ماندند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس درجه بندی کانرز والدین (کانرز، 1999)، مصاحبه بالینی و آزمون رنگ- واژه (استروپ، 1953) بودند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر بر میزان توجه کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی تاثیر مثبت و معناداری دارد (0/0001<p).

    نتیجه گیری: 

    استفاده از برنامه توانبخشی شناختی مبتنی بر حافظه آینده نگر با نتایج مثبت و موثری در کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی همراه بود و به بهبود میزان توجه آنها منجر شد؛ در نتیجه استفاده از این نوع مداخله در فرایند درمان این کودکان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی، توانبخشی شناختی، حافظه آینده نگر، میزان توجه
  • مهشاد معتقدی فرد*، فرشته باعزت، وحید نجاتی، حبیب الله نادری صفحات 263-282
    زمینه و هدف

    ضعف دانش آموزان نارساخوان - نادرست نویس در رمزگردانی، ذخیره و بازیابی نظام آوایی و نوشتاری سبب می شود تدوین و اجرای برنامه های مداخله ای سودمند در زمینه اختلال های یادگیری خاص اهمیت دو چندانی یابد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر طراحی برنامه توانبخشی شناختی سرور مبتنی بر رایانه و بررسی اثر آن بر کارآمدی هجی کردن و پردازش دیداری - واج شناختی دانش آموزان نارساخوان - نادرست نویس بود.

    روش

    پژوهش از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و دوره پیگیری سه ماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری را تمام دانش آموزان پسر کلاس سوم ابتدایی با اختلال نارساخوانی - نادرست نویسی مراجعه کننده به مراکز اختلال های یادگیری شهرستان کاشان در سال تحصیلی 98-97 تشکیل داد. برای انتخاب نمونه 20 دانش آموز نارساخوان - نادرست نویس بر اساس آزمون های تشخیصی (فهرست تشخیصی نشانگان نارساخوانی ساختاریافته بر اساس ملاک های پنجمین ویرایش کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی، آزمون هوشی وکسلر کودکان و مقیاس درجه بندی کانرز) به روش نمونه گیری هدفمند انتخب شده و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایشی و گواه جایدهی شدند (هر گروه 10 نفر). پس از اجرای پیش آزمون های اختلال بیان نوشتاری - مولفه دیکته (باعزت، 1389) و پردازش دیداری-و اج شناختی (حسینی، مرادی، کرمی نوری، حسنی و پرهون، 1395)، گروه آزمایشی تحت مداخله برنامه توانبخشی شناختی سرور مبتنی بر رایانه قرار گرفتند و گروه گواه مداخله ای دریافت نکردند. بلافاصله پس از اتمام مداخله، پس آزمون های مذکور بر روی گروه ها به صورت همزمان اجرا شد. همچنین آزمون های پیگیری نیز پس از گذشت سه ماه بر روی گروه ها اجرا شد. داده های آماری با روش تحلیل واریانس چندمتغیره اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد 20 جلسه توانبخشی شناختی تکلیف درست نویسی و تکلیف رنگ در برنامه نرم افزاری سرور موجبات کاهش خطاهای هجی کردن و بهبود پردازش دیداری - واج شناختی گروه آزمایش در مراحل پس آزمون و پیگیری را فراهم کرد (0/01<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که استفاده از تمرینات تکلیف درست نویسی و تکلیف رنگ در برنامه توانبخشی شناختی سرور مبتنی بر رایانه بر هجی کردن و پردازش دیداری - واج شناختی دانش آموزان نارساخوان - نادرست نویس، اثربخش است. در نتیجه می توان آن را به عنوان یک روش توانبخشی سودمند به متخصصان و درمانگران حوزه اختلال های یادگیری خاص پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: کارآمدی هجی کردن، پردازش دیداری - واج شناختی، نارساخوان - نادرست نویس، برنامه توانبخشی شناختی سرور مبتنی بر رایانه
  • غلامرضا ذوالفقاری، فهیمه ادیب صابر* صفحات 283-295
    زمینه و هدف

    نتایج مطالعات متعدد حاکی از آن است که وضعیت اجتماعی و اقتصادی والدین و شیوع استفاده از اینترنت و فضای مجازی موجب کاهش گرایش کودکان به تحرک و اجرای فعالیت بدنی شده است؛ بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط میزان گرایش به اینترنت و وضعیت اجتماعی-اقتصادی والدین با تمایل به ورزش دانش آموزان مقطع ابتدایی انجام شد.

    روش

    نوع پژوهش حاضر توصیفی-همبستگی بود. به این منظور، 230 دانش آموز از بین دانش آموزان شاغل به تحصیل در مقاطع چهارم تا ششم ابتدایی شهرستان رشت در سال تحصیلی 99-98 ، با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اعتیاد به اینترنت کیمبرلی یانگ (1998)، وضعیت اجتماعی-اقتصادی قدرت نما (1392) و پرسشنامه تمایل به ورزش ناجی (1389) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که میزان درآمد و سطح تحصیلات والدین به ترتیب توانستند 0/013 و 0/027 از واریانس تمایل به ورزش کودکان را پیش بینی کنند (0/05>p). همچنین نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که بین گرایش به ورزش و اعتیاد به فضای مجازی رابطه معنا داری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    طبق یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که وضعیت اجتماعی-اقتصادی والدین می تواند به طور مستقیم و غیرمستقیم بر میزان تمایل کودکان به اجرای ورزش و فعالیت بدنی تاثیر داشته باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، تمایل به ورزش، وضعیت اجتماعی-اقتصادی، دانش-آموزان ابتدایی
  • نبی فتاحی*، محمدرضا بردیده، رودابه طالبی بهمن بیگلو، زهرا غلامی، ماندانا اکبری نژاد، نجمه هوشیار صفحات 296-311
|
  • AbbasAli Hoseinkhanzadeh* Page 0
  • Somaye Entezari, Mahboobe Taher*, Hakime Aghaei Pages 1-18
    Background and Purpose

    The most common comorbid disorder with body dysmorphic disorder (BDD) is depression. Masochistic aggression and suicide are the main concerns about individuals with BDD who suffer from depression and have impaired function. Present study aimed to compare the effectiveness of cognitive behavioral therapy (CBT) and metacognitive therapy (MCT) on depression, suicide ideation, and masochistic aggression among individuals with subclinical symptoms of BDD. 

    Method

    This study was a quasi-experimental study with a control group pretest-posttest design. The sample included 51 girls with subclinical symptoms of BDD who had been selected with purposive sampling from a public secondary school in Tehran in the academic year 2018-2019. After being evaluated and giving the informed consent, the participants were randomly assigned to one of the two experimental groups of CBT and MCT or waiting list. The participants completed the Body Image Concern Inventory (Littleton, 2005), Beck Depression Inventory-II (Beck et al., 1996), Beck Scale for Suicide Ideation (Beck et al., 1979), and masochistic aggression subscale of Aggression Styles Inventory (Alavizadeh & et al., 2016) at the pre-test, post-test and 3 months follow-up stages. Data were analyzed by repeated-measures ANOVA in SPSS-26. 

    Results

    Results showed that although CBT and MCT were effective in alleviating the symptoms of depression (p<0.01), suicide ideation (p<0.01) and masochistic aggression (P<0.05), CBT was more effective in decreasing depression (p<0.05). There was no significant difference between CBT and MCT in terms of their effect on suicide ideation and masochistic aggression (P<0.05).

    Conclusion

    According to these findings, it can be concluded that CBT and MCT are effective in alleviating the mood-related symptoms in individuals with subclinical symptoms of BDD. Furthermore, the behavioral activation session can be the reason of the higher effectiveness of CBT.

    Keywords: Cognitive behavior therapy, metacognitive therapy, body dysmorphic disorder, depression, suicide ideation, masochistic aggression
  • Babak Noroozi*, Ozra Ghaffari Nouran, Abbas Abolghasemi, Tavakkol Mousazadeh Pages 19-38
    Background and Purpose

    Depression as a common mental disorder can seriously damage the academic procedure and psychological state of the students. This study aimed to compare the effectiveness of resilience training and elf-compassion training on the general health and academic burnout in students with depression symptoms.

    Method

    This study was a quasi-experimental research with pretest-posttest control group design. The population included all the male students studying at the first cycle of the secondary schools in Parsabad city (Ardabil province) in the academic year 2017-2018 (N= 2028). A sample of 60 students with depression symptoms was selected through multi-stage cluster sampling and randomly assigned to three groups (n=20). Data were collected by Depression Self-rating Scale (Birleson, 1981), General Health Questionnaire (Goldberg & Hillier, 1979) and Academic Burnout Questionnaire (Bresochr('39'), Salanova, & Schaufeli, 2007) and then analyzed by ANCOVA through using SPSS Version 20.

    Results

    Data analysis showed that both resilience and self-compassion training were effective in improving the components of general health and reducing the academic burnout in students with depression symptoms (P≤0.05). Also, based on the follow-up test results, resilience training was more effective than self-compassion training in decreasing the academic exhaustion (P≤0.05).

    Conclusion

    The results showed that both methods used in this study were effective in improving the general health and reducing the academic burnout. However, due to the increase of flexibility and optimism, relisence training was more effective in reducing the academic exhaustion.

    Keywords: Resilience, self-compassion, general health, academic burnout, depression
  • Seyedeh Homa Aghili, Majid Ali Asgari*, Ali Hosseinikhah, Rezvan Hakimzadeh, Alireza Sadeghi Pages 39-60
    Background and Purpose

    This study aims to explain the requirements of a multicultural curriculum based on the objectives of primary education and answers to this question that regarding the multicultural nature of Iranian society, which features should this curriculum contain and to what extent the current curriculum is based on these features.

    Methods

     This was a qualitative content analysis (inductive-deductive). The statistical population included authentic (valid) documents, including national curriculum, specialized texts, and theses related to multicultural curriculum and the educational package for primary school curriculum. Research sample included the national curriculum, related studies in multicultural countries, and the educational package for the course of social studies in the primary school. Purposive and criterion sampling was used by giving priority to the articles that were up to date and have a profound connection with the study subject. To collect the data, national and international sources in the area of multicultural education within the years of 2009 to 2020 were used. Finally, unrelated sources were excluded and 86 sources were analyzed. The social studies educational package was selected because it is more expected to contain multicultural components.  Research data were collected through documentary research and were analyzed through a qualitative (descriptive-interpretive) method. 

    Results

    In terms of the first research question, five components were extracted as the multicultural curriculum, including the observance of educational justice, acceptance of cultural pluralism, interest in peaceful coexistence, respect for divine religions and a combined approach in curriculum content. Based on the content analysis of these five themes, findings related to the second question showed low interest in multicultural curriculum components at all levels. However, the themes were not equally considered.

    Conclusion

    Low overlap between the book content and the course design guidelines, and the unbalanced, non-targeted, and inadequate distribution of multicultural curriculum components were among the results of this study. Based on the results, dominancy of exploration skill training approach, problem-solving, and critical thinking to present curriculum content are suggested.

    Keywords: Curriculum, multicultural curriculum, multicultural education
  • Zahra Bot Shekan, Yousef Gorji*, Hamid Zahedi, Zohreh Raisi, Hossein Zarrin Pages 61-74
    Background and Purpose

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is one of the most common neurodevelopmental disorders in childhood that affects a wide range of functions, including emotion regulation. This study aimed to compare and determine the effectiveness of mindfulness therapy, neurofeedback and therapy based on SPARK perceptual-motor exercises on emotion regulation in children with ADHD.

    Method

    This study was a quasi-experimental research with control group design, including pre-test, post-test, and follow-up. The study population included all children with ADHD in Isfahan during April to September 2019, among them 60 were selected by purposive sampling and then randomly assigned to any of the four groups: mindfulness therapy, neurofeedback, therapy based on SPARK perceptual-motor exercises, and the control group. The experimental groups underwent the therapies for 10 weeks, while the control group received no intervention. To collect the data, Difficulties in Emotion Regulation Scale of Bunford et al. (34) was used. The collected data were analyzed by repeated measures ANOVA in SPSS.

    Results

    The findings showed that in the post-test phase, there was a significant difference between the experimental groups and the control group (p<0.01). Comparing the groups, it was found that mindfulness intervention was more effective than neurofeedback (p <0.05), but no significant difference was observed between mindfulness therapy and SPARK (p> 0.05). Also, findings of the follow-up phase showed that the effectiveness endured in the mindfulness and SPARK groups (p<0.01) but the effect of neurofeedback decreased over time (p> 0.05).

    Conclusion

    Based on the results, it can be stated that mindfulness and the therapy based on SPARK perceptual-motor exercises reduce the difficulty in emotion regulation through increasing the clarity and acceptance of emotions and regulating the nervous connections respectively.

    Keywords: Mindfulness, neurofeedback, SPARK perceptual-motor exercises, emotion regulation, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)
  • Hassan Jafarpour, Bahman Akbari*, Iraj Shakernia, Samereh Asadi Mojreh Pages 75-93
    Background and Purpose

    Children with intellectual disability may cause growing psychological problems for their parents, specifically the mothers as the principal caregivers. During the recent years, different research and clinical methods have been used to reduce these psychological problems. Present research was conducted to compare the effectiveness of emotion regulation training and mindfulness training on the reduction of rumination in the mothers of children with mild intellectual disability.

    Method

    This study was a quasi-experimental research with multi-group pretest-posttest design. The population included all the mothers of children with mild intellectual disability who had referred to the special schools of Rasht in the academic year 2019-2020.  Among them, a sample of 36 mothers was selected by purposive sampling and then randomly assigned into the experimental or control groups (12 mothers per group). To collect the data, Ruminative Response Scale (Nolen-Hoeksema & Morrow, 1991) was used. After nine 90-min sessions of emotion regulation training and mindfulness training conducted for the experimental groups, all the three groups were reassessed at the post-test stage. Data were analyzed by one-way ANCOVA and multivariate ANCOVA in SPSS-22.

    Results

    Data analysis showed that emotion regulation training and mindfulness training significantly decreased the overall rumination and its components in the mothers of children with mild intellectual disability (P<0.01). Furthermore, based on the results of post hoc tests, it can be said that there was no significant difference between emotion regulation training and mindfulness training in reducing the overall rumination and its components (P>0.05).

    Conclusion

    Based on these findings, it can be said that emotion regulation by improving the emotional repair, reducing the negative self-referential processing, and increasing the ability of doing purposive behaviors, and mindfulness training by increasing the present moment awareness and more efficient information processing are effective in reducing rumination in the mothers of children with mild intellectual disability.

    Keywords: Intellectual disability, rumination, emotion regulation training, mindfulness training, mothers
  • Seyyedeh Fatemeh Mousavi*, Solmaz Dabiri Pages 94-110
    Background and Purpose

    The birth of a child is an exciting but stressful event for the parents. Meanwhile, the birth of a child with special needs imposes more stress on the parents and requires special physical and mental strength to parenting the child. The current study was conducted to compare the interpersonal mindfulness in parenting, parental competence, and perceived social support in the mothers of children with or without special needs.

    Method

    This study was a descriptive research with comparative analytical design. The statistical population included two groups of mothers of children with or without special needs living in Qazvin in 2018. Among them, 160 mothers (87 having a child without special needs and 73 having a child with special needs) were selected voluntarily by convenience sampling to participate in the study. The research tools included Interpersonal Mindfulness in Parenting Scale (Duncan, 2007), Parenting Sense of Competence Scale (Johnston and Mash, 1989) and Multidimensional Scale of Perceived Social Support (Zimet, Dahlem, Zimet, and Farley, 1988).

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the two groups of mothers of children with or without special needs in terms of interpersonal mindfulness in parenting (p<.01) and parental competence (p<.05); however no significant difference was found in terms of perceived social support (p>.4).

    Conclusion

    Results showed lower scores of parental competence and higher scores of interpersonal mindfulness in parenting in the mothers of children with special needs compared to the mothers of children without special needs. The implications of the result are discussed in the article.

    Keywords: Interpersonal mindfulness in parenting, parental competence, social support, children with special needs
  • Fahimeh Adib Saber, Masoumeh Shojaeimasoumeh Shojaei*, Afkham Daneshfar, AbbasAli Hossein Khanzadeh Pages 111-127
    Background and Purpose

    Previous studies have shown that martial arts can be used to reduce behavioral and communication problems in children with autism spectrum disorder (ASD); however, few studies have been conducted about its effect on the sleep habits in in these children. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of practicing kata techniques on sleep habits of boys with ASD.

    Method

    This study was performed by a random assignment pre-test-post-test design. For this purpose, 20 children with ASD were selected from children aged between 8 and 14 years in the charity of the Guilan Autism Association in 2018 and were randomly divided into the experimental or control group. Parents of children completed Childrenchr('39')s Sleep Habits Questionnaire (Owens, 2000) before and after the 10-week intervention. Shapiro-Wilk test was used to determine the normality of the data, and analysis of covariance was used to compare the means of the groups before and after the intervention.

    Results

    Ten weeks of Kata techniques training had a significant effect on total score of sleep habits questionnaire and subscales of bedtime resistance (F=7.28, p<0.02), sleep duration (F=26.08, p<0.002), sleep anxiety (F=10.12, p<0.01), nighttime awakening (F=17.58, p<0.002), parasomnia (F=8.07, p<0.01) and daytime sleepiness (F=15.74, p<0.003) in children with ASD.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that martial arts can reduce inappropriate sleeping habits in children with ASD by causing hormonal, biological and biochemical changes in the body and can be added as a valuable intervention to childrenchr('39')s daily programs to improve sleep patterns in children with ASD.

    Keywords: Sleep habits, children with autism spectrum disorder, marital arts
  • Mohammadali Salmaniardani*, Mansureh Shahriariahmadi, Mahdi Davaee Pages 128-146
    Background and Purpose

    Strengthening the wisdom alongside the intelligence is essential for studentschr('39') spiritual and scientific progress. Accordingly, the behavioral indicators and the level of wisdom of students should be measured with a valid and reliable tool in accordance with the Islamic culture. This study aims to investigate the psychometric properties of the wisdom assessment scale for adolescent students, constructed by Salmaniardani, Shahriariahmadi, and Davaee. 

    Method

    This research was an applied-developmental and a descriptive-survey study in the method of gathering the data. The study population included all the high-IQ students and average-IQ students of the first cycle of the secondary school in Isfahan in the academic year 2018-2019. Cluster random sampling was used and 400 students were individually tested by the questionnaire for measuring the wisdom. Data were analyzed by SPSS and AMOS software using correlation coefficient and exploratory and confirmatory factor analysis.

    Results

    The results of factor analysis showed that the eight factors of general wisdom, religious wisdom, emotional wisdom, human wisdom, spiritual wisdom, moral wisdom, social wisdom, and scientific wisdom with eigenvalues higher than one explained 71.49% of the variance of items. The results of the first-order confirmatory factor analysis showed that the model fit index was optimal. The reliability of the questionnaire calculated by Cronbachchr('39')s alpha was 0.895.

    Conclusion

    The coordination between the factors and the total score is acceptable and the model fit index is optimal, indicating the adequacy of the questionnaire.

    Keywords: Wisdom assessment scale, psychometric properties, students
  • Maral Kamani Mataki, Mohammad Ashori* Pages 147-163
    Background and Purpose

    Affective, behavioral & cognitive leisure time cultural program is one of the most important programs that can decrease the emotional problems in mothers and enhance the social skills in their children. Therefore, efforts are made here to investigate the effectiveness of this program on the emotion regulation of mothers and social skills of their children with intellectual disability (ID).

    Method

    This research was a quasi-experimental study with pre-test post-test control group design. The sample consisted of 30 mothers and their children with ID who were selected by convenience sampling and then randomly assigned to either the control or experimental groups. The experimental group underwent 16 sessions of intervention (two 60-min sessions per week), while the control group did not. The instruments of this research were Difficulties in Emotion Regulation Scale (Gratz & Roemer, 2004) and Evaluation of Social Skills (Matson & Ollendick, 1983). Independent t-test and MANOVA were used for analyzing the data.

    Results

    The results showed that Affective, behavioral & cognitive leisure time cultural program had a significant effect on the emotion regulation of mothers of children with ID (t=11.22, P=0.0001). Furthermore, intervention had a positive and significant effect on the social skills in their children (t=10.22, P=0.0001).

    Conclusion

    Affective, behavioral & cognitive leisure time cultural program improved the emotion regulation of mothers and increased the social skills in their children with ID. So, planning for use of this cultural program is of particular importance.

    Keywords: Affective, behavioral & cognitive leisure time cultural program, emotion regulation, intellectual disability (ID), social skills
  • Samaneh Behzadpoor, Hamidreza Pouretemad, Saied Akbari Zardkhaneh* Pages 164-179
    Background and Purpose

    As children and adolescents with autism spectrum disorder (ASD) are more likely to experience anxiety than their peers, investigation of risk factors for anxiety in them is important for the purpose of diagnosis and treatment. Thus, this study aims to explore the risk factors of anxiety in children and adolescent with ASD.Source of Data: To obtain the selected articles to enter the analysis, systematic search strategies were used. The five databases including Scopus, Sciencedirect, PubMed, OVID-PsycINFO, and Springer were searched using a combination of selected keywords.

    Method

    This study was a systematic review and 5 electronic databases from 2000 to 2019 were searched using a comprehensive search strategy. As a result of this search, 377 articles were retrieved. According to PRISMA and based on the inclusion and exclusion criteria, 18 research papers were selected for the study.

    Results

    Although the findings were somehow contradictory, according to the results of the majority of studies, it can be concluded that anxiety in girls and in older children and adolescents with ASD is higher than boys and younger children and adolescents with ASD. Moreover, it was found that children with higher cognitive functions, lower autism severity, and more social problems had more anxiety symptoms.

    Conclusion

    The current findings suggest that gender, age, cognitive functioning, ASD severity, and social problems should be considered as potential risk factors for anxiety when assessing a child with ASD. Therefore, early prevention and intervention of anxiety in children with ASD who are most at risk is necessary.

    Keywords: Autism spectrum disorder (ASD), anxiety, risk factors
  • Masoumeh Hosseinverdi, Zahra Pourassadi, Somayeh Keshavarz*, Alireza Kakavand Pages 180-195
    Background and Purpose

    Child labour refers to the exploitation of children through any form of work that deprives them of their childhood, and threatens their mental, physical, and educational health. The present study aimed to investigate the effectiveness of compassion-focused therapy on self-esteem, empathy, and forgiveness in child labour.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design. The population of the present study consisted of all 10 to 14 years old girls engaged in child labor in Tehran in 2019. The research sample consisted of 24 girls who were selected through convenience sampling, based on the inclusion criteria. The instruments used included Coopersmithchr('39')s Self Esteem Inventory (1967), Forgiveness Questionnaire (Rye et al., 2001) and Interpersonal Reactivity Index (Davis, 1983). Initially, all children were pre-tested. Then, the experimental group received eight 60-min sessions of compassion-focused therapy (Gilbert, 2009), while the control group underwent no intervention. Finally, the  post-test was conducted on both groups. Data were analyzed by covariance analysis in SPSS19.

    Results

    Statistical findings indicated significant differences between experimental and the control group in terms of self-esteem (F=47.69، P ≤ 0.001). Also, the results showed that the mean difference of empathy and forgiveness variables between the experimental and control groups was not statistically significant.

    Conclusion

    Considering that self-esteem has widespread effects on childrenchr('39')s success in many areas, including the quality of interpersonal relations, education, and adaptation, it can be concluded that in affected children who have a lot of shame and self-criticism, compassion-focused therapy increases the self-esteem, by modifying and enhancing their interpersonal interactions.

    Keywords: Compassion-focused therapy, self-esteem, empathy, forgiveness, child labour
  • Zahra Rajabpour Azizi, Mahnaz‎ Akhavan Tafti*, Maryam Mohsenpour Pages 196-213
    Background and Purpose

    Since the beginning of the identification of dyslexia problems, most research in this field has been based on medical and deficit-oriented approaches, all of which emphasize mostly on the existence of defects and disorders. However, over the past few decades, several studies have shown that dyslexia does not necessarily mean impairment but it is a different form of mental processing that is rooted in a diverse neurological functioning. Some findings specifically propose that individuals with dyslexia have different and even some superior visual-spatial talents. However, the limited experimental evidence has yielded conflicting results. The aim of the present study was to investigate this issue by focusing on the research on the differences between visual-spatial processing and the existence/lack of such capabilities in individuals with dyslexia.

    Method

    This research is a kind of descriptive-critical review study. Extensive searches were performed in Iranian and international databases, including SID, Magiran, Ensani, Civilica, Web of Science, ERIC, EBSCO, ScienceDirect, PubMed, Psych INFO and Google Scholar, using the following keywords: dyslexia, reading disorder, reading disability, visual-spatial perception, visual-spatial ability, creativity in dyslexia, nonverbal skills, neurodiversity, and difference-oriented approach. After preliminary study of 124 papers, the unrelated studies were excluded, and 28 papers entered the analysis stage. Data were analyzed by PRISMA model.

    Results

    ‎ Examination of selected papers showed that in 18 tests (20.5%) the performance of participants with dyslexia ‎ was higher than their non-dyslexia counterparts. In 36 tests (40.9%) the difference in visual-spatial ‎performance between dyslexia and non-dyslexia group was not significant, and the performance of ‎dyslexic group was equivalent to that of non-dyslexic group. Results of 34 tests (38.6%) showed that dyslexic group had a lower performance compared to the non-dyslexic participants.

    Conclusion

    The findings show that the performance of the dyslexics was better in the overall understanding of the whole image, holistic processing, and representation of complex and impossible figures, and they showed a faster reaction time. But there is little evidence to support the existence of visual-spatial talents in all the visual perceptual areas among individuals with dyslexia. Finally, with various research limitations such as the selection of samples with different developmental and training levels and from various age groups, the different methodologies, and the assessment tools used in each study, achieving a more accurate profile of the cognitive strengths and weaknesses of individuals with dyslexia requires further research.

    Keywords: Dyslexia, visual-spatial talents, neurodiversity
  • Mahmoud Khalilinejad*, Mona Latif Zanjani Pages 214-231
    Background and Purpose

    Bullying and victimization are already common problems in schools. Research shows that despite their significant role in shaping bullying and victimization, the components of family relationships have not been studied enough in this regard. Thus, the present research aimed to predict bullying and victimization among students, based on the quality of marital, parent-child, and sibling relationships.

    Method

    This research employed a descriptive correlational design. The population consisted of all boys studying at the first cycle of the secondary school (i.e. grades 7, 8, & 9) in District 1 of Rasht in the academic year 2019-2020 and their parents. A total of 355 individuals were selected from this population through a convenience sampling. The study tools included Illinois Bully Scale (Espelage & Holt, 2001), the Parent-Child Relationship Survey (PCRS) (Fine et al., 1983), Revised Dyadic Adjustment Scale (RDAS) (Busby et al., 1995), and the Sibling Relationship Questionnaire (SRQ) (Furman, 1985). Data were analyzed by multivariate regression and Pearson correlation techniques.

    Results

    Status/power in sibling relationships and anger toward father were significant positive predictors which accounted 22 and 7 % of the variance in bullying, respectively. Also, 22 and 16 % of the variance in bullying were predicted significantly and positively by sibling conflict and resentment towards mother (p< 0.001). Our findings also showed that the marital relationship (15%), mother-child relationship (13%), positive affect to the father (37), and communication with father were significant negative predictors of bullying (16). Also, positive affect to father, father involvement, and communication with father were significant negative predictors of victimization, accounting for 26, 38, and 20 % of the variance in this variable (p<0.001).

    Conclusion

    The above-mentioned results suggest that the quality of intra-family relationships (i.e. marital, parent-child, and sibling relationships) may predict childrenchr('39')s involvement in bullying both as bullies and victims. The implications have been described in the article.

    Keywords: Bullying, victimization, marital relationship, parent-child relationship, sibling relationship
  • Vahid Hajialiani, Afshin Tahmasbi, Adeleh Shakhs Bolandghadr, Reza Shabahang*, Farzin Bagheri Sheykhangafshe Pages 232-246
    Background and Purpose

    Previous studies indicate the importance of the perceived energy for parenting and mindfulness in the optimal upbringing of children with special needs. In this regard, the present study aimed to investigate the effect of nurturing program for parents and children with special needs and their health challenges on the perceived energy for parenting and mindfulness.

    Method

    The present research was a quasi-experimental study with pretest- posttest control group design. The population of the study consisted of parents of children with special needs in the exceptional schools of the first district of Rasht city in the first semester of academic year 2019-2020. The sample consisted of 60 parents (mother/father) who were selected by convenience sampling and randomly assigned to the experimental or control group. The applied instruments were Perceived Energy for Parenting Scale (Janisse, Barnett, & Nies, 2009) and Freiburg Mindfulness Inventory-Short Form (Walach et al., 2006). The experimental group, including children with special needs and their parents received twelve sessions of nurturing program for parents and children with special needs and their health challenges (Burton et al., 2018), but the control group did not receive any intervention. Eventually, the data were analyzed by one-way analysis of covariance.

    Results

    The findings indicated that the nurturing program for parents and their children with special needs and their health challenges had a significant effect on increasing perceived energy for parenting (F=80.94) and mindfulness (F=9.10) (P<0.01).

    Conclusion

    Considering the importance of perceived energy for parenting and mindfulness in optimal child rearing, the current nurturing program with a focus on attitudes, needs, independence, empathy, and parent-child relationship can be an effective intervention for enhancing perceived energy for parenting and mindfulness in the parents of children with special needs.

    Keywords: Nurturing program, perceived energy for parenting, mindfulness, parents, children with special needs
  • Hadis Musazadeh Moghaddam*, AliAkbar Arjmandnia, GholamAli Afrooz, Bagher Ghobari Bonab Pages 247-262
    Background and Purpose

    The ability of selective attention does not develop well in children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) and the short attention span leads to incomplete assignments and plans and causes their attention to be constantly shifted from one activity to another. The aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive rehabilitation program based on prospective memory on the attention span in children with ADHD.

    Method

    Present study was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design. The sample included 32 children with ADHD aged 8-11 years old in Kermanshah city in the academic year 2017-2018. They were selected by convenience sampling and then randomly assigned to either the experimental or the control group. The experimental group received eighteen 40-min sessions of cognitive rehabilitation program based on prospective memory, while the control group remained on the waiting list. The instruments were Conners’ Parent Rating Scale (Revised) (Conner, 1999), clinical interview, and Stroop Color and Word Test (Stroop, 1953). Data were analyzed by MANCOVA.

    Results

    The results showed that cognitive rehabilitation program based on prospective memory had a significant positive effect on the attention rate of children with ADHD (P<0.0001).

    Conclusion

    The use of cognitive rehabilitation program based on prospective memory was associated with positive and effective results and significantly improved the attention in the children. Therefore, use of this program in the treatment procedure of children with ADHD is suggested.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), cognitive rehabilitation, prospective memory, attention rate
  • Mahshad Motaghedifard*, Fereshteh Baezzat, Vahid Nejati, Habibollah Naderi Pages 263-282
    Background and Purpose

    Weakness of students with dyslexia–dysorthographia in encoding, storage, and retrieval of phonetic writing system leads to the high importance of creating and implementing effective interventional programs in the field of specific learning disabilities. So, the aim of the present study was designing COROOR (Cognitive Rehabilitation of Orthography & Reading) computer-based cognitive rehabilitation program and investigating its effect on spelling efficacy and visual-phonological processing in the students with dyslexia – dysorthographia.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design and a three-month follow-up period. The population consisted of all third grade primary school boy students with dyslexia-dysorthographia who had referred to learning disabilities centers in Kashan city in the academic year 2018-2019. Among them, 20 students with dyslexia-dysorthographia based on diagnostic tests (Dyslexia syndromes checklist based on DSM-5 criteria, Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC), and Conners Rating Scale) were selected by purposive sampling and then, randomly assigned to either the experimental or the control group (10 per group). After implementing the pretests of writing expression disorder (spelling component) (Baezzat, 2010) and visual-phonological processing (Hosaini, Moradi, Kormi Nouri, Hassani, & Parhoon, 2016), the experimental group received the COROOR computer-based cognitive rehabilitation program, while the control group underwent no intervention.  Immediately after the intervention, post-tests were performed on both groups. After three months, follow-up tests were performed on the groups. The data were analyzed using repeated measures multiple-analysis of variance.

    Results

    Findings showed that 20 sessions of cognitive rehabilitation for orthographic and color detection tasks by COROOR software reduced spelling errors and improved visual-phonological processing in the experimental group at post-test and follow-up stages (p< 0.01)

    Conclusion

    According to the results, it can be said that the use of orthographic and color detection tasks by COROOR computer-based cognitive rehabilitation is effective for the spelling and visual-phonological processing of students with dyslexia and dysorthographia. As a result, it can be recommended as a useful rehabilitation method to specialists and therapists in the field of specific learning disabilities.

    Keywords: Spelling efficacy, visual-phonological processing, students with dyslexia –dysorthographia, COROOR computer-based cognitive rehabilitation
  • Gholamreza Zolfaghari, Fahimeh Adib Saber* Pages 283-295
    Background and Purpose

    Several studies indicate that the socioeconomic status of parents and the prevalence of Internet and cyberspace use have reduced childrenchr('39')s tendency to mobility and physical activity; accordingly, the present study was conducted to investigate the relationship between Internet use and socioeconomic status of parents and the exercise tendency of primary school students.

    Method

    The present study was descriptive-correlational study. 230 students were selected by cluster sampling from among the fourth to sixth grade students of Rasht city in the academic year 2019-2020. Internet Addiction Test (Kimberly Young, 1998), Socio-Economic Status Questionnaire (Ghodratnam, 2013), and Exercise Tendency Questionnaire (Naji, 2010) were used to collect the data. Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    Results of multiple regression analysis showed that the income and education level of parents predicted 0.013 and 0.027 of the variance of the childrenchr('39')s exercise tendency, respectively (p <0.05). The results of this study also showed that there is no significant relationship between the exercise tendency and addiction to cyberspace.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the socioeconomic status of parents can have direct and indirect impact on the exercise tendency level and physical activity of children.

    Keywords: Internet addiction, exercise tendency, socioeconomic status, primary school students
  • Nabi Fattahi*, Mohamadreza Bardideh, Rudabeh Talebi Bahmanbeiglo, Zahra Gholami, Mandana Akbari Nezhad, Najmeh Houshyar Pages 296-311
    Background and Purpose

    Childhood Behavior problems can have long-term effects on the behavioral, physical, and cognitive functions of the children and lead to the experiences of failure and feelings of inadequacy during their school years. Continuation of this situation adversely affects the child's perception of himself as an active, alert, and willful person and exacerbates his problems. Thus, the present study was conducted to determine the effectiveness of narrative therapy on reducing behavior problems and improving self-perception in students.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design. From the study population that including all fourth-grade male students in Shiraz city in the academic year 2019-2020, 30 were selected by convenience sampling and then randomly placed in the experimental and control groups (15 per group). The experimental group underwent twelve 60- min sessions of narrative therapy, while the control group received no treatment. Data were collected by Harter's Self-Perception Profile (1989) and the Behavior Problems Questionnaire of Shahim and Yousefi (1999). Data were analyzed by ANCOVA and MANCOVA in SPSS 23.

    Results

    The results of data analysis showed that narrative therapy was effective on self-perception and increased this component in students (p<0.001). Also, narrative therapy was effective on behavior problems and its components (fear and attention deficit) and reduced these components in the students (p<0.01).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that narrative therapy reduces fear and problems related to attention deficit in children and ultimately improves their relationship with others, resulting in a increases of their self-perception. Therefore, use of narrative therapy is suggested for decreasing the behavior problems and increasing the self-perception in students.

    Keywords: Narrative therapy, behavior problems, self-perception, students