فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 96 (اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/13
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مرجان حسنی راد، محمد خدایاری فرد*، الهه حجازی صفحات 1523-1546
    زمینه

    اخیرا مداخلات توانمندی های منش نتایج بسیار تاثیرگذاری بر افزایش بهزیستی در مطالعات متعدد در نقاط مختلف جهان داشته اند.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی آموزش توانمندی های منش فرهنگ محور بر تقویت توانمندی های منش و ارتقای بهزیستی ذهنی دانشجویان در دوره پیش بزرگسالی بود.

    روش

    این مطالعه از نوع شبه آزمایشی و با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش دانشجویان دانشگاه تهران در سال تحصیلی 1398-1399 بودند که از میان آنها تعداد 34 دانشجوی کارشناسی ارشد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (19 نفر) گنجانده شدند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش شامل مقیاس بهزیستی ذهنی (اندروز و رابینسون، 1991) و نسخه ایرانی سیاهه توانمندی های منش (حسنی راد، 1399) بود. قبل از اجرای مداخله از دو گروه پیش آزمون گرفته شد. سپس گروه آزمایش مداخله توانمندی های منش فرهنگ محور (حسنی راد، 1399) را طی 12 جلسه 60 دقیقه ای دریافت نمود. پس از اجرای مداخلات، پس آزمون و یک ماه بعد آزمون پیگیری از دو گروه به عمل آمد. داده های به دست آمده توسط تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مرحله پس آزمون نشان داد که در گروه آزمایش، میزان نمرات رضایت از زندگی، عاطفه منفی، و توانمندی های منش و فضایل (شامل خرد، شجاعت، انسانیت، و تعالی) همه در مقایسه با گروه گواه بالاتر بوده است (01/0 <p). تغییرات مشاهده شده در گروه آزمایش در مرحله پیگیری نیز تا حدی پایدار بود. نتیجه گیری: بر این اساس می توان نتیجه گرفت که بسته تدوین شده در افزایش توانمندی های منش و بهزیستی ذهنی دانشجویان نقش موثری داشت.

    کلیدواژگان: توانمندی های منش، دانشجویان، پیش بزرگسالی، توانمندی های منش فرهنگ محور، بهزیستی ذهنی
  • رضا رستمی، سمانه فراهانی*، فاطمه دهقانی آرانی صفحات 1547-1556
    زمینه

    پژوهش های بسیاری به بررسی اثرات نامطلوب اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی و به ویژه همبودی آن با سایر اختلالات پرداخته اند. اما در مورد زیرگروه های این اختلال یافته ها متناقض بوده و از سوی دیگر خلا پژوهشی در زمینه زیرگروه مرکب وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی مشکلات رفتاری برونی سازی و درونی سازی شده در دو زیرگروه مرکب و بی توجه اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی بود.  

    روش

    پژوهش حاضر از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کودکان مبتلا به اختلال نارسایی توجه / بیش فعالی مراجعه کننده به کلینیک آتیه در شهر تهران سال 1395 بود که از بین آنها، 118 کودک شامل 28 دختر و 30 پسر در زیرگروه بی توجه و 30 دختر و 30 پسر در زیر گروه مرکب به شیوه در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها با آزمون عملکرد مداوم (1956) و سیاهه مشکلات رفتاری کودکان (1991) مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس دو راهه تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میزان مشکلات درونی سازی شده در زیر گروه بی توجه بیشتر از مرکب است و مشکلات برونی سازی شده در زیرگروه مرکب بیشتر از زیرگروه بی توجه است. همچنین مشکلات درون سازی در آزمودنی های دختر بالاتر از آزمودنی های پسر بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، به نظر می رسد که در هر یک از زیرگروه های اختلال نقص توجه / بیش فعالی و در جنس دختر و پسر، مشکلات رفتاری درونی سازی و برونی سازی متفاوت بوده و راهکارهای خاص خود را می طلبند.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، مشکلات درونی سازی، مشکلات برونی سازی
  • وحید حاجی علیانی، هادی بهرامی احسان*، اعظم نوفرستی صفحات 1557-1568
    زمینه

    مطالعات متعددی به تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و بررسی راهبردهای مقابله ای، افسردگی و افکار خودکشی پرداخته اند. اما پیرامون بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر راهبردهای مقابله ای، افسردگی و افکار خودکشی دانشجویان شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    بررسی تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر راهبرد های مقابله ای، افسردگی و افکار خودکشی دانشجویان بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانشجویان کارشناسی دختر و پسر دانشگاه پیام نور کرمانشاه در نیم سال دوم تحصیلی 98-1397 بود. 24 دانشجو به صورت نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (12 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه های راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن (1984)، افسردگی بک ویرایش دوم (1996)، افکار خودکشی بک (1979) و جلسات شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (ون سون، نیکلیک، پوپ و پاور، 2011). داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معناداری منجر به کاهش راهبردهای هیجان مدار، افسردگی و افکار خودکشی در دانشجویان شد (0/01 >P).

    نتیجه گیری

    دانشجویانی که در جلسات شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی شرکت داشتند نمرات پایین تری در راهبردهای مقابله ای، افسردگی و افکار خودکشی کسب کردند.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، راهبردهای مقابله ای، افسردگی، افکار خودکشی
  • محمدرضا خبازی راوندی، عبدالله شفیع آبادی*، محمد عسگری، احمد برجعلی صفحات 1569-1580
    زمینه

    ارایه خدمات با کیفیت به مراجعین سازمان بهزیستی می طلبد که به کیفیت زندگی کاری کارکنان آن توجه شود؛ اما در مورد ارتقاء کیفیت زندگی کاری کارکنان بهزیستی تحقیقی انجام نشده است.

    هدف

    هدف این تحقیق تعیین اثربخشی آموزش مولفه های کیفیت زندگی کاری بر ارتقاء کیفیت زندگی کاری کارکنان ستاد و صف سازمان بهزیستی بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح گروه گواه نامعادل بود. از بین کارکنان ستاد و صف در ادارات بهزیستی شهر تهران و مراکز وابسته به آن در سال 1398، 30 نفر به صورت داوطلبانه گزینش و پس از نظارت بر معیارهای ورود و خروج، 15 نفر از کارکنان در گروه آزمایش و 15 نفر دیگر از آنها در گروه گواه به صورت تصادفی جایگزین شدند. برنامه آموزشی کیفیت زندگی کاری مستخرج از پژوهش خبازی (1399) در 10 جلسه به مدت 120 دقیقه، هفته ای یک بار به صورت گروهی اجرا شد؛ سپس شرکت کنندگان به پرسشنامه کیفیت زندگی کاری علامه (1378) پاسخ دادند.

    یافته ها

    تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوورایانس چند متغیره و تک متغیره نشان داد که تفاوت دو گروه آزمایش و گواه از لحاظ نمره پس آزمون کیفیت زندگی کاری (0/05 <P) و همه مولفه های آن (0/05 <P) به جز مولفه «آگاهی کارکنان از عملکرد مدیران» (0/05 >P) معنی دار است.

    نتیجه گیری

    برنامه های آموزشی کیفیت زندگی کاری با ایجاد تحول در سازمان، کیفیت زندگی کارکنان را ارتقاء می دهند.

    کلیدواژگان: مولفه های کیفیت زندگی کاری، ارتقای کیفیت زندگی کاری، سازما ن بهزیستی
  • مرضیه مرادی، غلامعلی افروز*، علی اکبر ارجمندنیا، فریبرز درتاج، رضوان حکیم زاده صفحات 1581-1592
    زمینه

    تهیه و تدوین مواد آموزشی کاربردی باید مبتنی بر ویژگی ها و نیازهای فردی، گروهی، خانوادگی و اجتماعی باشد، به گونه ای که در نهایت زندگی مستقل فرد را به همراه داشته باشد. با توجه به مشکلات خواندن دانش آموزان آهسته گام با نشانگان داون، آیا آموزش متون خواندن کاربردی می تواند به بهبود توانش های دقت، سرعت و درک مطلب خواندن این افراد شود؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش متون خواندن کاربردی بر دقت، سرعت و درک مطلب خواندن دانش آموزان آهسته گام با نشانگان داون پایه سوم ابتدایی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون و پس آزمون تک گروهی) بود. 6 دانش آموز آهسته گام با نشانگان داون مشغول به تحصیل در مدارس استثنایی شهر قم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گروه نمونه در 81 جلسه 20 دقیقه ای برنامه آموزش متون خواندن کاربردی محقق ساخته (1397) جهت بهبود توانش خواندن شرکت کردند و گروه نمونه در مراحل پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از آزمون خواندن محقق ساخته (1397) مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی گروه های همبسته توسط نرم افزار SPSS19 با سطح معناداری (0/05 <p) انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که آموزش متون خواندن کاربردی منجر به افزایش میانگین نمرات توانش های خواندن دانش آموزان آهسته گام با نشانگان داون در حیطه های دقت، سرعت و درک مطلب خواندن نسبت به پیش آزمون شده است (0/05 <p).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان مطرح کرد که برنامه آموزش متون خواندن کاربری روش موثری برای بهبود توانش های خواندن دانش آموزان آهسته گام با نشانگان داون است.

    کلیدواژگان: آموزش متون خواندن کاربردی، توانش خواندن و نشانگان داون
  • مجتبی عاشوری، شهرام واحدی*، یوسف ادیب، رحیم بدری صفحات 1593-1606
    زمینه

    امروزه قسمت اعظمی از فکر جوانان کشور را موفقیت در آزمون سراسری و ورود به دانشگاه به خود اختصاص داده است. به طوری که عدم موفقیت در آن با شرایط روانی - تحصیلی سختی برای آنها همراه است. پشت کنکور ماندن پدیده ای است که با وجود پژوهش های متعدد هنوز در خصوص عوامل مرتبط با آن مطالعه ای انجام نشده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف کشف تجارب داوطلبان آزمون سراسری از پشت کنکور ماندن انجام شد.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل همه داوطلبان پشت کنکوری آزمون سراسری سال 1399 در شهر خدابنده بود. نمونه مطالعه نیز شامل 12 نفر از این داوطلبان بود که تجربه یک یا دو سال شرکت در آزمون سراسری را داشتند و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته گردآوری و براساس رویکرد کوربین و اشتراوس (2008) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    با تحلیل عمیق تجربه شرکت کنندگان، 160 مفهوم اولیه، 107 مضمون فرعی و 9 مضمون اصلی به دست آمد. عوامل اصلی پشت کنکوری داوطلبان آزمون سراسری شامل جو اجتماعی، محیط آموزشی، دوستان، ویژگی خانواده به عنوان عوامل زمینه ای؛ عملکرد روانی، عملکرد تحصیلی و واکنش به رویدادهای ناخواسته به عنوان عوامل فرآیندی؛ و پیامدهای روانی و تحصیلی به عنوان پیامدها دسته بندی شدند. طبقه  مرکزی استخراج شده «انگیزه موفقیت در کنکور» بود که تمام عوامل فرآیندی، زمینه ای و پیامدی را در برگرفته و پاسخ نهایی به سوال اصلی پژوهش یعنی عوامل موثر بر پشت کنکوری بود. بنابراین، وقتی پشت کنکور ماندن، راهی برای رسیدن به نتیجه دلخواه باشد انتخاب می شود، در غیر این صورت کنار گذاشته می شود.

    نتیجه گیری

    نتیجه این پژوهش می تواند در درک عمیق دنیای ذهنی متقاضیان پشت کنکوری برای دست اندرکاران تعلیم و تربیت، مشاوران مدارس و والدین مفید باشد.

    کلیدواژگان: آزمون سراسری، داوطلبان پشت کنکور، نظریه زمینه ای
  • فاطمه فرزادی، ناصر بهروزی*، منیجه شهنی ییلاق، مرتضی امیدیان صفحات 1607-1624
    زمینه

    تاکنون ابزارهای زیادی برای تشخیص ابعاد کارکردهای اجرایی ساخته شده است. اما ابزاری که کارکردهای اجرایی پایه ای و زمینه های یادگیری - تحصیلی را برای تشخیص اختلال و تاخیر در کارکردهای اجرایی و یادگیری کودکان و نوجوانان در خود جای داده باشد مشاهده نشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی شاخص های روانسنجی نسخه فارسی مقیاس کارکرد اجرایی و عملکرد توجه و یادگیری (کاستلانو، کرونبرگر و پیسونی، 2018) برای تشخیص اختلال و تاخیر در کارکردهای اجرایی و عملکرد یادگیری انجام گرفت.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، توصیفی - همبستگی از نوع تحلیل عاملی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کودکان و نوجوانان سنین 7 تا 17 ساله در سال تحصیلی 99-98 شهر اهواز بودند. که از این تعداد 456 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از فهرست رتبه بندی رفتار عملکرد اجرایی جیویا و همکاران (2000)، مقیاس کوتاه شده رفتار بیش فعالی - مشکلات توجه و علایم نافرمانی لوی و همکاران (2013)، مقیاس کارکرد اجرایی و عملکرد توجه و یادگیری کاستلانو و همکاران (2018)، و ابزارهای عصب روانشناختی شامل: تکلیف سیمون یاماگوچی و پروکتور (2012)، آزمون استروپ - رنگ واژه گلدن (1978) و آزمون پیشرفت تحصیلی وودکاک (2001) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیلی عاملی تاییدی حاکی از برازش مطلوب مدل با داده ها دارد. نتایج ضریب آلفای کرونباخ (0/90) نشان دهنده همسانی درونی مقیاس بود. افزون بر این، همبستگی بین مقیاس کارکرد اجرایی و عملکرد توجه و یادگیری و خرده مقیاس های مربوطه در فهرست رتبه بندی رفتار عملکرد اجرایی، مقیاس کوتاه شده رفتار بیش فعالی - مشکلات توجه و علایم نافرمانی و ابزارهای عصب روانشناختی، حاکی از اعتبار ساختاری عالی و درونی در بین چک لیست های رفتاری است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد مقیاس کارکرد اجرایی، عملکرد توجه و یادگیری ابزاری قابل اعتماد و معتبر برای کاربرد در پژوهش های آزمایشی، و حتی محیط های کلینیکی برای تشخیص افرادی است که با نقص یا تاخیر در کارکردهای اجرایی و مشکلات تحصیلی روبرو هستند.

    کلیدواژگان: کارکرد اجرایی، یادگیری، عملکرد توجه
  • محمود شفیع زاده*، مهسا خان آرموئی، پروین رفیعی نیا صفحات 1625-1636
    زمینه

    پژوهش های متعددی به بررسی رابطه دوطرفه بین افسردگی، قلدری و سبک های هویتی پرداخته اند؛ اما پژوهشی که به بررسی رابطه بین افسردگی و قلدری با نقش میانجی گری سبک هویت پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین افسردگی و قلدری با نقش میانجی گری سبک هویت در دانش آموزان دوره متوسطه دوم انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان پایه دهم و یازدهم شهرستان دامغان در سال تحصیلی 99-98 بود. 350 دانش آموز با روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش حاضر عبارتند از: پرسشنامه افسردگی کودکان ماریا کواس (1985)، پرسشنامه استاندارد قلدری ایلی نویز (2001) و پرسشنامه سبک های هویت برزونسکی (1989). تحلیل داده ها با استفاده از ماتریس همبستگی انجام شد.

    یافته ها

    رابطه بین افسردگی با متغیرهای قلدری و قربانی معنادار و مثبت داشت و رابطه بین سبک های هویت اطلاعاتی، هنجاری و تعهد با قلدری و قربانی منفی و در مقابل رابطه بین سبک هویت اجتنابی با قلدری و قربانی مثبت بود (0/001 <p). همچنین مشخص شد افسردگی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم با میانجی گری سبک های هویت، متغیرهای قلدری و قربانی را پیش بینی می کند. همچنین واسطه گری سبک هویتی را در رابطه بین افسردگی و قلدری تایید می کند.

    نتیجه گیری

    رابطه بین افسردگی و قلدری در دانش آموزان یک رابطه ساده نیست و این رابطه تا حدودی از طریق میانجی گری بعضی از عناصر مهم مانند سبک هویت شخص، تحت تاثیر قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، قلدری، قربانی، سبک های هویت
  • علی شیخ الاسلامی*، حسن یاقوتی زرگر، نسیم محمدی صفحات 1637-1646
    زمینه

    مطالعات متعددی پیرامون نقش شغل در درمان بهبویافتگان از اعتیاد. و نقش مهارت های شغلی در عدم بازگشت به مصرف مواد انجام شده است. اما مقایسه شغل (درآمد معین) و مهارت های شغلی بهبودیافتگان از اعتیاد با سابقه بازگشت و عدم بازگشت مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه شغل (درآمد معین) و مهارت های شغلی بهبودیافتگان از اعتیاد با سابقه بازگشت و عدم بازگشت انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. تمامی مردان معتادی که در سال 95-1394 به مراکز و کمپ های ترک اعتیاد استان اردبیل مراجعه کرده و پس از طی درمان، بهبود یافته بودند، جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می‏دادند. برای انتخاب نمونه، ابتدا تمامی مراکز و کمپ های ترک اعتیاد استان اردبیل لیست شدند، سپس از بین 11 مرکز و 3 کمپ ترک اعتیاد استان اردبیل، تعداد 6 مرکز و 2 کمپ با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه آماری این پژوهش انتخاب شدند. در نهایت با مراجعه به پرونده افراد معتاد این مراکز و کمپ‏ها، 150 نفر از افرادی که بیش از 6 ماه از ترک‏شان گذشته و سابقه‏ی بازگشت نداشتند و 150 نفر از افرادی که سابقه‏ی بازگشت داشتند، به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شده و بعد از مصاحبه بالینی به پرسشنامه محقق ساخته ویژگی های جمعیت‏شناختی و زمینه ای و پرسشنامه محقق ساخته مهارت‏های شغلی پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری خی دو، t و رگرسیون لوجستیک استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که بهبودیافتگان از اعتیاد با سابقه عدم بازگشت نسبت به بهبودیافتگان از اعتیاد با سابقه بازگشت، به طور معناداری شغل (درآمد معین) و مهارت های شغلی بیشتری داشتند و ماندگاری درمان بهبودیافتگان از اعتیاد براساس وضعیت شغلی (شاغل یا بیکار بودن) و مهارت‏های شغلی قابل پیش بینی بود (0/01 >p).

    نتیجه گیری:

     بنابراین، می توان نتیجه گرفت که داشتن شغل (درآمد معین) و مهارت های شغلی از عوامل مرتبط در عدم بازگشت و ماندگاری درمان بهبودیافتگان از اعتیاد می باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، بهبودیافتگان، شغل، مهارت های شغلی
  • محمد محمدی، ابوالفضل فرید*، رامین حبیبی کلیبر، جواد مصرآبادی صفحات 1647-1654
    زمینه

    مطابق تحقیقات انجام شده در دهه های گذشته قلدری یک مسئله جدی است و چنانچه در جهت پیشگیری از رفتار قلدری، و آموزش افراد، اقدام موثری صورت نگیرد، این پدیده در محیط مدارس به یک هنجار عمومی تبدیل خواهد شد. مرور تحقیقات داخلی انجام شده درباره قلدری، پیرامون اثربخشی آموزش ابراز وجود بر میزان قربانی شدن دانش آموزان پسر قربانی قلدری نشان می دهد، شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش ابراز وجود بر میزان قربانی شدن دانش آموزان پسر قربانی قلدری بود.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی، با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را تمام دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول شهر مریوان که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول تحصیل بودند، تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای 60 دانش آموز انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (30) و گواه (30) جایگزین شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایش به مدت شش هفته و هر هفته دو جلسه (جمعا 12 جلسه) به صورت گروهی تحت آموزش ابراز وجود قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس تجدیدنظر شده قلدر / قربانی اولویوس (1996) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، به طور معناداری از میزان قربانی شدن دانش آموزان قربانی قلدری گروه آزمایش نسبت به دانش آموزان قربانی گروه گواه کاسته شده است. (0/001 <p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که، آموزش ابراز وجود در دوره ی نوجوانی می تواند در کاهش میزان قربانی شدن دانش آموزان قربانی قلدری موثر باشد.

    کلیدواژگان: ابراز وجود، قربانی، قلدری، دانش آموزان
  • زهره توکلی، بیوک تاجری*، شکوفه رادفر، فرهاد جمهری، آرزو خسروی صفحات 1655-1666
    زمینه

    مطالعات متعددی به اثربخشی رفتاردرمانی مبتنی بر پذیرش و بررسی اضطراب در بیمارن مبتلا به بیماری قلبی - عروقی پرداخته اند. اما پژوهش که به بررسی اثربخشی رفتار درمانی مبتنی بر پذیرش بر اضطراب پنهان، اضطراب آشکار و فشار خون بیماران قلبی - عروقی پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    بررسی اثربخشی رفتار درمانی مبتنی بر پذیرش بر اضطراب پنهان، اضطراب آشکار و فشار خون بیماران قلبی - عروقی بود.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده با طرح پیش  آزمون - پس آزمون با گروه کنترل با سنجش در خط پایه پس از مداخله و پیگیری 3 ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران قلبی - عروقی مراجعه کننده به بیمارستان بقیه ا... در شهر تهران طی ماه های خرداد تا شهریور در سال 1398 بود. تعداد 24 بیمار براساس نمونه گیری مبتنی برهدف به عنوان نمونه انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (12 نفر) گماشته شدند. ابزارهای این پژوهش پرسشنامه دموگرافیک محقق ساخته (1398)، پرسشنامه اضطراب آشکار و پنهان اشپیل برگر (گراش و لاشن،1970) و پروتکل رفتار درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (فیننس، قادری، داهل، نیگر و اینیبرینک، 2019) بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه های مکرر انجام شد.

    یافته ها: 

    رفتار درمانی مبتنی بر پذیرش بر کاهش اضطراب پنهان، اضطراب آشکار و فشار خون تاثیر معنادار داشت (0/001> p). نتایج به دست آمده در مرحله پیگیری ثابت بود.

    نتیجه گیری: 

    بیمارانی که در جلسات رفتار درمانی مبتنی بر پذیرش شرکت کردند میزان اضطراب پنهان، اضطراب آشکار و فشار خونشان کاهش یافت

    کلیدواژگان: رفتار درمانی مبتنی بر پذیرش، اضطراب آشکار، اضطراب پنهان، فشار خون، بیماران قلبی - عروقی
  • حسین کیایی راد، رضا پاشا*، پرویز عسگری، بهنام مکوندی صفحات 1667-1682
    زمینه

    مطالعات مختلفی اثربخشی درمان شناختی رفتاری و طرحواره درمانی بر رفتارهای مرتبط با طلاق عاطفی در زنان نشان داده اند، اما آیا درمان شناختی رفتاری و طرحواره درمانی بر روابط فرا زناشویی و خشونت خانگی موثر است و کدام یک تاثیر بیشتری دارد؟

    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و طرحواره درمانی بر روابط فرا زناشویی و خشونت خانگی در زنان با مشکلات طلاق عاطفی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری 2 ماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل 203 نفر از زنان با مشکلات طلاق عاطفی ارجاع داده شده به مراکز مشاوره و مرکز اورژانس اجتماعی 123 شهرستان دزفول در سال 1397 بودند که 60 نفر از آنها به شیوه ی نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه 20 نفر (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) جایگزین شدند. درمان شناختی رفتاری (داتیلیو، 2009) و طرحواره درمانی (یانگ و همکاران، 2006) در 16 جلسه، طی 2 ماه برای دو گروه آزمایشی انجام شد. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه خشونت علیه زنان (حاج یحیی، 1999) و مقیاس نگرش به خیانت زناشویی (واتلی، 2008) بودند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS-24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که هر دو مداخله درمانی بر کاهش روابط فرا زناشویی و خشونت خانگی در زنان موثر بوده و این نتیجه در مرحله پیگیری پایدار بود. (0/01 <p). همچنین، بین درمان شناختی رفتاری و طرحواره درمانی بر روابط فرا زناشویی و خشونت خانگی زنان تفاوت معناداری به لحاظ آماری یافت نشد (0/05 >p).

    نتیجه گیری

    درمان شناختی رفتاری و طرحواره درمانی از مداخلات موثر برای کاهش روابط فرا زناشویی و خشونت خانگی در زنان با طلاق عاطفی می باشند.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، درمان شناختی رفتاری، طلاق عاطفی، خشونت خانگی، روابط فرا زناشویی
  • منوچهر سعادتخواه، محمد نریمانی*، توکل موسی زاده، سمیه تکلوی صفحات 1683-1699
    زمینه

    با توجه به افزایش اختلالات مصرف مواد و پیامدهای نامطلوب ناشی از آن بر مسایل فردی و اجتماعی، ضرورت دارد مداخلات کارآمدی بکار گرفته شود. پژوهش های زیادی در مورد اثربخشی رویکردهای درمانی متفاوت بر بلوغ عاطفی انجام شده است اما پژوهشی که به بررسی اثربخشی درمان های ذهن آگاهی و پذیرش و تعهد بر بلوغ عاطفی در افراد دارای اختلالات مصرف مواد پرداخته باشد نادیده گرفته شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان های ذهن آگاهی و پذیرش و تعهد بر بلوغ عاطفی در افراد دارای اختلالات مصرف مواد انجام گرفت.

    روش

    طرح پژوهش، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری تعداد 300 نفر مرد دچار سوءمصرف مواد بودند که به مراکز ترک اعتیاد تحت نظر اداره کل بهزیستی اردبیل در سال 1397 مراجعه کرده بودند، تعداد 45 نفر بصورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس بصورت تصادفی 30 نفر در گروه های آزمایش و 15 نفر گواه گمارده شدند، گروه آزمایش طی هشت جلسه 90 دقیقه ای آموزش فنون شناخت درمانگری مبتنی بر ذهن آگاهی سگال، ویلیامز و تسدال (2002) و فنون درمان پذیرش و تعهد ویلسون، گیفورد و بتن (2014) را دریافت کردند و گروه گواه مداخله ای دریافت نکردند. ابزار پژوهش حاضر پرسشنامه بلوغ عاطفی (1974) بود و داده های بدست آمده توسط تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی LSD با نرم افزار SPSS 25 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که درمان های ذهن آگاهی و پذیرش و تعهد تاثیر معنی داری را بر روی بلوغ عاطفی گذاشتند (0/05 <p). همچنین بین دو درمان بکارگرفته شده تفاوت معنی داری مشاهده نگردید (0/370 =p).

    نتیجه گیری

    در نتیجه درمان های ذهن آگاهی و پذیرش و تعهد بعنوان مداخلات موثر می توانند بر بهبود بلوغ عاطفی در افراد دارای اختلالات مصرف مواد بکارگرفته شوند.

    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی، درمان پذیرش و تعهد، بلوغ عاطفی، اختلالات مصرف مواد
|
  • Marjan Hassaniraad, Mohammad Khodayarifard*, Elahe Hejazi Pages 1523-1546
    Background

    Recently, character strengths-based interventions have had very effective results on increasing well-being in numerous studies in different parts of the world.

    Aims

    The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of character strengths training on reinforcing of character strengths and promoting studentschr('39') mental well-being in emerging adulthood period.

    Method

    This study was a semi-experimental research with pre-test, post-test design and a control group. Research population consisted of students of the University of Tehran during 2019-2020 academic year from among whom 34 MA students were selected using convenient sampling method and were assigned to experiment (15 individuals) and control (19 individuals) groups. Research tools used in the study included Mental Well-being Questionnaire (Andrews & Robinson, 1991) and Iranian Character Strengths Questionnaire (Hassaniraad, 2020). Before the interventions, pretest was conducted for the two groups. Then, the experiment group received Character Strengths Culture-Based Interventions (Hassaniraad, 2020) for 12 60-minutes sessions. After the interventions, post-test and one month later, follow-up was performed on both groups. The obtained data were analyzed by repeated measures analysis of variance.

    Results

    The post-test results showed that in the experiment group, the scores of life satisfaction, negative emotion, and character strengths (including wisdom, courage, humanity, and transcendence) all were at a higher level compared to the control group (P< 0/01). Observed changes in the experiment group were also somewhat stable at the follow-up stage.

    Conclusions

    Based on the results, it can be concluded that the package developed has an effective role in reinforcing character strengths and promoting studentschr('39') mental well-being.

    Keywords: Character strengths, students, positive psychology, culture, mental well-being
  • Reza Rostami, Samaneh Farahani*, Fatemeh Dehghani Arani Pages 1547-1556
    Background

    Many studies have looked at the adverse effects of attention deficit / hyperactivity disorder and especially its comorbidity with other disorders. However, the findings of these disorders are contradictory and on the other hand, there is a research gap in the field of compound subgroups and also there is no study in this field considering the Iranian culture.

    Aims

    The purpose of the present study was to investigate comparison of the internalizing and externalizing behavior problems in inattentive and combined subtypes of attention deficit / hyperactivity disorder.

    Method

    The present study was of causal-comparative type. The statistical population of the present study included children with attention deficit / hyperactivity disorder who referred to Atieh Clinic in Tehran in 2016, of which 118 children included 28 girls and 30 boys in the inattentive subgroup and 30 girls and 30 boys in combined subgroup, were selected in available way. Under the compound group were selected in an accessible manner. Subjects were examined with Continuous Performance Test (1956), and Child Behavior Checklist (1991). Data were analyzed using two-way analysis of variance.

    Results

    The results showed that the internalizing behavior problems and externalizing behavior problems are mostly overlooked in the subgroup of inattentive and the combined, respectively. Also, the internalizing behavior problems in girls were higher than that of boys.

    Conclusions

    Based on the findings of this study, it seems that in each subgroup of attention deficit / hyperactivity disorder and in girls and boys, the behavioral problems of internalization and externalization are different and therefore need to be addressed. They have special interventions.

    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, internalizing problems, externalizing problems
  • Vahid Hajialiani, Hadi Bahrami Ehsan*, Azam Noferesti Pages 1557-1568
    Background

    Numerous studies have examined the effect of cognitive therapy based on mindfulness and the study of coping strategies, depression, and suicidal ideation. However, there is a research gap in the study of the effect of cognitive-based cognitive-cognitive therapy on cognitive coping strategies, depression, and studentschr('39') suicidal thoughts.

    Aims

    To investigate the effect of cognitive-based cognitive-cognitive therapy on coping strategies, depression and studentschr('39') suicidal thoughts.

    Method

    The research was semi-experimental with pre-test-post-test design with control group. The statistical population of the study was all male and female undergraduate students of Payame Noor University of Kermanshah in the second semester of 2018-2019. 24 students were randomly selected as a sample and randomly assigned to two experimental and control groups (12 people). The research instruments included: Lazarus and Volkman (1984) coping strategies questionnaires, Beckchr('39')s second edition of Depression (1996), Beckchr('39')s Suicidal Thought (1979) and mindfulness-based cognitive therapy sessions (Van Soon, Niklik, Pop, and Pop & Power, 2011). Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    Mindfulness-based cognitive therapy significantly reduced studentschr('39') emotion-driven strategies, depression, and suicidal ideation (P< 0/01).

    Conclusions

    Students who participated in cognitive, mindfulness-based cognitive therapy sessions scored lower on coping strategies, depression, and suicidal ideation.

    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, depression, coping strategies, suicidal ideations
  • MohammadReza Khabbazi Ravandi, Abdollah Shafiabady*, Mohammad Asgari, Ahmad Borjali Pages 1569-1580
    Background

    Providing quality services to clients of the Welfare Organization requires attention to the quality of work life of its staff; But no research has been done on improving the quality of work life of welfare staff.

    Aims

    The purpose of this study was to determine the Effectiveness of training components of quality of work life on improving the quality of work life of staff and line staff of welfare organization in 2019.

    Method

    The research method was quasi-experimental with Non-equivalent control group design. From the staff and line staff of welfare offices in Tehran and its affiliated centers in 2019, 30 persons were voluntarily selected and after controlling the entry and exit criteria, 15 employees in the experimental group and 15 others in the control group were randomly replaced. Training program of quality of work life extracted from Khabbazi research (2020), was conducted in 10 sessions for 120 minutes once a week as a group, and then the participants answered the Allameh questionnaire (1999) of quality of work life.

    Results

    Data analysis using multivariate and univariate analysis of covariance showed that the difference between the experimental and control groups in terms of post-test score of quality of work life (P< 0/05) and all its components (P< 0/05) except the component of "staff awareness of managers performance" (P> 0/05) is significant.

    Conclusions

    Training programs of quality of work life improve the quality of work life of employees by creating development in the organization.

    Keywords: Components of quality of work life, improving quality of work life, welfare organization
  • Marzieh Moradi, GholamAli Afrooz*, Aliakbar Arjomandnia, Fariborz Dortaj, Rezvan Hakimzadeh Pages 1581-1592
    Background

    The design and development of functional learning materials should be based on individual, family, group, and social characteristics and needs, to ultimately lead an independent life.Given the problems of reading in the slow paced of students with Down syndrome, can the use of functional reading text improve their reading skills?

    Aims

    The aim of this study was survey the effectiveness of Instruction Functional reading texts on accuracy, speed and reading comprehension skills of slow paced of students with Down syndrome.

    Method

    This is a quasi-experimental study (pretest-posttest with one group). Six slow-paced students with Down syndrome studying in special schools in Qom were selected by convenience sampling method. The sample group participated of 81 session of 20 minutes researcher-made functional reading texts education program(2018) and sample group evaluated in the pre-test and post-test stages by the researcher-made reading test(2018).To analyze the data SPSS-19 software and paired T-TEST ere employed.

    Results

    The results showed that Instruction Functional reading texts has led to an increase in the mean scores of the accuracy, speed and reading comprehension skills of slow-paced students with Down syndrome compared to the pre-test(p< 0/05).

    Conclusions

    Therefore, it can be argued that Instruction Functional reading texts is an effective way to improve the reading skills of students with Down syndrome.

    Keywords: Instruction functional reading texts, reading skills, down syndrome
  • Mojtaba Ashouri, Sahram Vahedi*, Yousef Adib, Rahim Badri Pages 1593-1606
    Background

    Nowadays, a large part of the countrychr('39')s youth is critical of success in the University Entrance Exam (UEE). Thus, that failure in it is associated with the problematic condition psycho-educational for them. Holding the university entrance is a phenomenon; despite numerous studies, it has not yet been studied on the factors associated with it.

    Aims

    The present study aimed to explore the experiences of the UEE applicants from the back entrance.

    Method

    This study was carried out with a qualitative method and grounded theory approach. The statistical population of the study consisted of all applicants of the year 1399 from the different academic majors of Khodabandeh city. The study sample included 12 applicants who had the experience of one or two years chr('39') experience in a UEE and were selected by purposeful sampling method. A semi-structured in-depth interview was employed to collect data. Data were analyzed based on Strauss and Corbin approach (2008).

    Results

    By deep analyzing of applicants’ experience, 160 primary concepts, 107 alternative themes and 9 main themes were obtained. Main factors of failure including social atmosphere, instructional environment, friends, and family as background factors; mental function, academic performance, and reaction to inadvertent events as process factors; mental and academic consequences as consequential factors were categorized. “Motivation for success in UEE” was extracted central class that encompasses all background, process, and consequential factors, it was the final response to the main research question, that is effective factors on failure in UEE. Thus, when failing the test is an option to gain desirable result, it will be selected, otherwise it is abandoned.

    Conclusions

    The results of this study can be helpful for instruction administrators, academic consultants, and parents to understand applicants’ mental world.

    Keywords: University entrance exam, failed applicants, grounded theory
  • Fatemeh Farzadi, Naser Behrozy*, Manije Shehniyailagh, Morteza Omidian Pages 1607-1624
    Background

    many tools have ever been constructed to determine dimensions of the executive functions. But there was no tool which could provide basic executive functions and learning-educational fields for identifying the disturbance and delay of the children and adolescentschr('39') executive functions and learning performance.

    Aims

    this study aimed at reviewing the psychometric indices of the Persian versions of executive functioning and the performance and learning of )Castellano, Kronenberger and Pisoni,2018) scale to identify the disturbance and delay on performance and learning functions.

    Method

    the design of present study was descriptive - correlation; factor analysis. The statistical population consisted of all 7-17-year-old children and adolescents, among which 456 individuals were selected through random sampling method. In order to collect data, the Behavior Rating Inventory of Executive Function scale of Gioia et al. (2000), shortened CHAOS (Conduct- Hyperactive- Attention Problem- Oppositional Symptom) scale of Levy et al. (2013), Learning, Executive, and Attention Functioning scale (LEAF) of Castellano et al. (2012), Goldenchr('39')s Stroop Color and Word Rest (1978), and neuro-psychological tools including Yamaguchi and Proctor (2012) test of assignment progress and Woodcockchr('39')s (2001) Tests of Achievement were used.

    Results

    analytic results of confirmative factor indicate the desirable practice of the model with the data. Results of Cronbachchr('39')s alpha coefficient (0.90) showed the internal consistency of the scale. Furthermore, the correlation between executive function scale, attention performance and learning and associated micro scales behavior rating inventory of executive function, conduct- hyperactive- attention problem- oppositional symptom, and neuro-psychological signals indicates great internal and structural validity among the behavioral checklists.

    Conclusions

    The results of the study demonstrated that the scale of executive functions, attention performance and learning are reliable and valid tools to be applied in experimental research, and even clinical atmosphere to identify individuals who face deficiencies or delay on performance functions and educational problems.

    Keywords: Executive function, learning, attention performance
  • Mahmood Shafizadeh*, Mahsa Khan Armoei, Parvin Rafiei Nia Pages 1625-1636
    Background

    Numerous studies have examined the two-way relationship between depression, bullying, and identity styles; But research that examines the relationship between depression and bullying and the mediating role of identity style has been neglected.

    Aims

    The present study aimed to investigate the relationship between depression and bullying with the mediating role of identity in Secondary high school students.

    Method

    This was a correlational study. The statistical population of the present study included all of tenth and eleventh grade students of Damghan city in the academic year of 2019-2020. 350 students were selected by random sampling. The present research instruments are: Per Eden (2000), the Illinois Bullying Standard Questionnaire (2001) and Brzonskichr('39')s Identity Styles Questionnaire (1989). Data analysis was performed using correlation matrix.

    Results

    The relationship between depression and bullying and victim variables was significant and positive, and the relationship between information identity style, normality and commitment with bullying and victim was negative, and the relationship between avoidant identity style with bullying and victim was positive (P< 0/001). It has also been shown that depression predicts both identity and indirect variables, bullying and victim variables, both directly and indirectly. Mediation also confirms the identity style in the relationship between depression and bullying.

    Conclusions

    The relationship between depression and bullying in students is not a simple one, and this relationship is partly affected by the mediation of some important elements such as a personchr('39')s identity style.

    Keywords: Depression, bullying, victimization, identity styles
  • Ali Sheykholeslami*, Hasan Yaghoti Zargar, Nasim Mohammadi Pages 1637-1646
    Background

    Numerous studies have been conducted on the role of occupational therapy in the treatment of addicts and the role of job skills in non-return to drug use. But the comparison of job (fixed income) and job skills of those recovering from addiction with a history of return and non-return has been neglected.

    Aims

    The purpose of this study is to Comparison of occupation (certain income) and job skills of addiction recovered with return and non-return history.

    Method

    The method of this study is causal-comparative. All men addicted referred to the centers and camps Ardabil province in 2015-16 and after treatment were improved, To select the sample, first all addiction treatment centers and camps in Ardabil province were listed, then out of 11 centers and 3 addiction treatment camps in Ardabil province, 6 centers and 2 camps were selected as random sampling cluster sampling method as a statistical sample of this study. Finally, referring to the case of addicts in these centers and camps, 150 people who had more than 6 months left their history and had no history of return, and 150 people who had a history of return, as Selected statistical sample and after the interview clinical responded demogrephic and job skills researcher questionnaire. Data analyzed using statistical chi-square, test t and logistic correlation.

    Results

    The findings showed that those recovering from addiction with a history of non-relapse had significantly more employment (certain income) and job skills than those recovering from addiction with a history of relapse and the survival of those recovering from addiction was predictable based on their job status (employment or unemployment) and job skills (p< 0/01).

    Conclusions

    Therefore, it can be concluded that having a job (certain income) and job skills are related factors in the non-return and permanence of addiction treatment is recovered.

    Keywords: Addiction, recovered, job, job skills
  • Mohammad Mohammadi, Abolfazl Farid*, Ramin Habibikalyebar, Javad Mesrabadi Pages 1647-1654
    Background

    Based on the researches done over the past few decades bullying is a serious problem and if effective action is not taken to prevent bullying and to educate people, this phenomenon will become a common norm in schools. There is a research gap in the effectiveness of assertiveness training on the victimization rate of male students who are victims of bullying, as reviewed by domestic research on bullying.

    Aims

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of assertiveness training on victimization rate of male students who are victims of bullying. 

    Method

    The research was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow-up design with experimental and control groups. The statistical population of the study consisted of all male high school students in Marivan city, who were studying in the 97-98 academic year. Using cluster random sampling method, 60 students were selected and randomly assigned to experimental (30) and control (30) groups. The participants of the experimental group were trained in groups for six weeks and two sessions per week (12 sessions in total). The revised questionnaire bully / victim scale of Olivius (1996) and the Gambrill and Ritchie (1975) assertiveness questionnaire were used to collect data. Data were analyzed using mixed ANOVA.

    Results

    The results showed that the victimization rate of bullying students in the experimental group was significantly reduced compared to the student victims in the control group (p< 0/001).

    Conclusions

    according to the findings of this study it can be concluded that, assertiveness training during adolescence can be effective in reducing the victimization rate of students who are victims of bullying.

    Keywords: Assertiveness, victims of bullying, bullying, students
  • Zohreh Tavakoli, Biyuk Tajeri*, Shokoofeh Radfar, Farhad Jomehri, Arezoo Khosravi Pages 1655-1666
    Background

    Numerous studies have examined the effectiveness of behavioral therapy based on the acceptance and assessment of anxiety in patients with cardiovascular disease. However, research that has examined the effectiveness of acceptance-based behavior therapy on hidden anxiety, overt anxiety, and hypertension in cardiovascular patients has been neglected.

    Aims

    To investigate the effectiveness of acceptance therapy based on acceptance of hidden anxiety, overt anxiety and hypertension in cardiovascular patients.

    Method

    The present study was a randomized controlled clinical trial with a pretest-posttest design with a control group with baseline measurement after 3 months of intervention and follow-up. The statistical population included all cardiovascular patients referred to Baqiyatallah Hospital in Tehran from June to September 2017. Twenty-four patients were selected as target samples based on sampling and randomly assigned to two experimental and control groups (12 people). The instruments of this study were researcher-made demographic questionnaire (2019), open and hidden anxiety questionnaire of Spielberger (Gerash and Lashn, 1970) and acceptance and commitment-based behavioral therapy protocol (Finance, Ghaderi, Dahl, Niger and Inibrink, 2019). Data analysis was performed using repeated size analysis of variance.

    Results

    Acceptance-based behavioral therapy had a significant effect on reducing hidden anxiety, overt anxiety, and blood pressure (p< 0/001). the results obtained in the follow-up phase were constant.

    Conclusions

    Patients who attended admission-based behavioral therapy sessions had reduced levels of hidden anxiety, overt anxiety, and high blood pressure.

    Keywords: Acceptance-based behavior therapy, obvious anxiety, hidden anxiety, blood pressure, cardiovascular patients
  • Hossein Kiaee Rad, Reza Pasha*, Parviz Asgari, Behnam Makvandi Pages 1667-1682
    Background

    Various studies have shown the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and schema therapy on behaviors related to emotional divorce in women, but the question is that “are cognitive-behavioral therapy and schema therapy effective on extramarital relationships and domestic violence and, if so, which one is more effective?”

    Aims

    The present research was conducted by the aim of comparing the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and schema therapy on extramarital relationships and domestic violence in women with emotional divorce.

    Method

    The present study is quasi-experimental with pre-test,post-test and two-month follow-up with control group. The statistical population of this study was 203 women with emotional divorce referred to counseling centers and social emergency centers in 123 Dezful of County in during 2019 year. Sixty of these women were selected by available sampling method and randomly assigned to three groups of 20 (two experimental groups and one control group). The research tool was Violence against Women Questionnaire (Haj-Yahia, 1999) and the Attitudes Toward Infidelity Scale (Whatley, 2008). cognitive-behavioral therapy (Dattilio, 2009) was performed in 16 sessions, and schema therapy (Young et al, 2003) in 12 sessions over 2 months for two experimental groups. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance using SPSS-24 software.

    Results

    The results showed that both therapeutic interventions were effective in reducing extramarital relationships and domestic violence in women and this result was stable in the follow-up phase (p <0.01). Also, there was no statistically significant difference in the effectiveness of cognitive-behavioral family therapy and schema therapy on infidelity and violence against women (p> 0/05).

    Conclusions

    Cognitive-behavioral family therapy and schema therapy are effective interventions to reduce extramarital relationships and domestic violence in women with emotional divorce.

    Keywords: Schema therapy, cognitive-behavioral therapy, emotional divorce, domestic violence, extramarital relationships
  • Manouchehr Saadatkhah, Mohammad Narimani*, Tavakol Mousazadeh, Somayeh Taklavi Varniyab Pages 1683-1699
    Background

    Due to the increase in substance use disorders and its adverse consequences on individual and social issues, it is necessary to use effective interventions. Much research has been done on the effectiveness of different therapeutic approaches on emotional maturity, but research that examines the effectiveness of mindfulness and acceptance and commitment therapies on emotional maturity in people with substance use disorders has been overlooked.

    Aims

    The purpose of this study was to Comparison of the efficacy of MBCT and ACT on emotional maturity in people with substance abuse disorders.

    Method

    The research design was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population was 300 men with substance abuse who referred to addiction treatment centers under the supervision of Ardabil General Welfare Office in 2018. 45 people were selected by available sampling and then randomly assigned 30 people in the experimental groups and 15 people in the control group. The experimental group received training in eight sessions of 90 minutes of Teaching Cognitive Therapy Techniques based on Segal, Williams and Teasdale Mindfulness Therapy (2002) and Wilson, Gifford and Beten Acceptance and Commitment Therapy Techniques (2014) and the control group did not receive any intervention. The instrument of the present study was the emotional maturity questionnaire (1974) and data were analyzed by analysis of covariance and LSD post hoc test with SPSS 25 software.

    Results

    The results showed that MBCT and ACT had a significant effect on emotional maturity (p< 0/05). Also, no significant difference was observed between the two treatments used (p= 0/370).

    Conclusions

    As a result, MBCT and ACT can be used as effective interventions to improve emotional maturity in people with substance use disorders.

    Keywords: Mindfulness therapy, acceptance, commitment therapy, emotional maturity, substance abuse disorders