فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 97 (فروردین 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/17
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسن احدی، اصغر عبداللهی*، بیوک تاجری، کبری حاجی علی زاده صفحات 1-12
    زمینه

    آمارهای موجود نشان می دهند که تعداد طلاق های ثبت شده در سال های آغازین زندگی مشترک به ویژه در پنج سال اول نسبت به دیگر سال های ازدواج بیشتر است. مطالعات کیفی پیرامون آسیب شناسی این موضوع و تدوین مدل برای کاهش عوامل سبب ساز آن مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف کشف پیشایندها و پیامدهای طلاق در پنج سال اول زندگی زناشویی و تدوین الگوی مفهومی بسترهای شکل دهنده آن انجام شد.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و روش داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری شامل همه زوجین طلاق گرفته در پنج سال اول زندگی مشترک در شهرهای تهران و شیراز در سال 1398 بودند. از بین جامعه آماری به شیوه ای هدفمند 19 نفر انتخاب شدند. شرکت کنندگان با مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته مورد بررسی قرار گرفته و داده های به دست آمده مطابق با رویکرد نظام دار استروس و کوربین طی فرآیندی منظم و درعین حال مداوم مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    تحلیل تجارب شرکت کنندگان نشان داد پیشایندهای طلاق عبارتند از پیشایندهای فردی و تعاملی. شرایط مداخله گر نیز شامل عوامل خانوادگی و فرهنگی - اجتماعی بودند. همچنین موانع طلاق موانع فردی، اجتماعی و خانوادگی را در بر داشت و راهبردهای اتخاذ شده به منظور مقابله با این موانع شامل راهبردهای راه حل آفرین و مشکل آفرین بود. پیامدهای طلاق نیز مشتمل بر پیامدهای فردی خانوادگی و اجتماعی- فرهنگی بود.

    نتیجه گیری: 

    در نهایت از تحلیل یافته ها و الگوی مفهومی پژوهش می توان به این نتیجه رسید که طلاق در سال های اولیه زندگی مشترک نتیجه نقصان های فردی، زوجی و ضعف های خانوادگی و فرهنگی اجتماعی زوجین است. لذا لازم است برنامه های پیشگیرانه ازدواج متمرکز بر سال های اولیه ازدواج به ویژه پنج سال اول باشد.

    کلیدواژگان: طلاق، پنج سال اول زندگی، مطالعه داده بنیاد
  • محمدصالح آشنا، محمدعلی بشارت*، سعید ملیحی الذاکرینی، زهره رافضی صفحات 13-22
    زمینه

    پژوهش های پیشین نشان داده اند که درمان فراتشخیصی یکپارچه بر متغیرهای مختلفی تاثیر دارد. اما پیرامون اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر فراشناخت ها و فراهیجان های مثبت مادران کودکان مبتلا به سرطان شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر فراشناخت ها و فراهیجان های مثبت مادران کودکان مبتلا به سرطان انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مادران کودکان مبتلا به سرطان که در بیمارستان های محک، شهدای تجریش، بهرامی و حضرت علی اصغر در سال 1398 در شهر تهران تحت درمان بودند، تشکیل داد. 31 نفر از مادران به با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گروه گواه جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش حاضر عبارتند از، پرسشنامه فراشناخت ها و فراهیجان های مثبت (بیر، 2011) و جلسات درمان فراتشخیصی یکپارچه (بارلو،2011). گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای درمان فراتشخیصی یکپارچه دریافت کردند. تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس انجام شد.

    یافته ها

    درمان فرا تشخیصی یکپارچه بر بهبود مولفه های اعتماد به خاموش سازی افکار و احساسات، اعتماد به تفسیر احساسات خود به عنوان نشانه جلوگیری از واکنش فوری و تنظیم ذهن برای حل مسیله، اعتماد به نفس در تنظیم سلسله مراتب اهداف انعطاف پذیرو عملی مادران تاثیر معنی دار داشت (0/001≤ P).

    نتیجه گیری

    مادرانی که در جلسات درمان فراتشخیصی یکپارچه شرکت کردند بهبود قابل ملاحظه ای در فراشناخت ها و فراهیجان های مثبت داشتند.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی یکپارچه، فراشناخت ها و فراهیجان های مثبت، سرطان
  • نادیا سلطانی، شهرام واحدی*، منصور بیرامی، محمدحسین ضرغامی صفحات 23-38
    زمینه

    روش شناسی شبکه امکان مطالعه همزمان چندین هدف را میسر می سازد و قابلیت هایی دارد که منجربه ارایه ابزارهای تحلیلی مناسب می گردد. پژوهش هایی در خصوص استفاده از تحلیل داده های شبکه در حوزه سنجش تربیتی وجود دارد اما کمتر پژوهشی است که بصورت عملی به ساخت آزمون انطباقی مبتنی بر نظریه شبکه و یا ارایه الگوریتم آن پرداخته باشد. آیا امکان استفاده از علم شبکه در ساخت آزمون های انطباقی وجود دارد؟

    هدف

    این مطالعه با هدف بهبود الگوریتم آزمون های انطباقی مبتنی بر تحلیل داده های شبکه بر روی زبان آموزان مراکز و موسسات آموزش زبان شهر تهران انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی و تمرکز اصلی آن بر تحلیل سوالات آزمون با تکنیک تحلیل داده های شبکه بود. جامعه آماری کلیه زبان آموزان ده موسسه برتر آموزش زبان شهر تهران در سال 1398 بود که قابلیت خواندن زبان انگلیسی را در حداقل سطح داشتند. از میان آنان 1556 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار سنجش آزمون 140 سوالی خزانه لغات انگلیسی (VST) (نیشن و وارینگ، 1997) بود. تحلیل سوالات آزمون از طریق نظریه کلاسیک، نظریه سوال - پاسخ و تحلیل شبکه مبتنی بر الگوریتم فراچترمن - رینگولد انجام شد.

    یافته ها

    پارامترهای سوالات آزمون بر اساس نظریات کلاسیک و سوال - پاسخ محاسبه گردید. نقشه ارتباط بین سوالات مبتنی بر الگوریتم فراچترمن - رینگولد، بر اساس آزمون آماری همبستگی تفکیکی با تعدیل آلفا (0/01< P) ترسیم شد، شاخص های مرکزیت شبکه و الگوریتم انطباقی آزمون استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    استفاده از مزایای تکنیک تحلیل داده های شبکه ای مانند قابلیت دیداری سازی نتایج، ارایه گزارش های ساده و جامع و در نظر گرفتن اهمیت سوالات در ساختار شبکه ارتباطی بین سوالات به ارتقاء روش های آزمون سازی انطباقی منجر شده است.

    کلیدواژگان: آزمون انطباقی کامپیوتری، نظریه شبکه، نظریه سوال - پاسخ، انتخاب سوال، الگوریتم
  • مجتبی اسمعیلی ابدر، حمیدرضا طاهری*، مهدی سهرابی، علی غنایی صفحات 39-46
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی سطوح دشواری تکلیف و یادگیری تکلیف پرداخته اند. اما پژوهشی که به استفاده از رویکرد یادگیری ماشین و به طور خاص سیستم های استنتاج عصبی - فازی به مدل سازی میزان دشواری تکلیف حرکتی پرتاب کردن با شرایط دشواری گوناگون در بین سالمندان مغفول مانده است.

    هدف

    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات سطوح دشواری متفاوت بر یادگیری تکلیف پرتاب کردن در سالمندان: تاکید بر روش های یادگیری ماشین بود.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با 4 گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مردان سالمند راست دست در سال 1397 با دامنه سنی 70- 60 سال شهرستان مشهد بود. 120 سالمند با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در 8 گروه 15 نفری (4 گروه آزمایش و 4 گروه گواه) جایگزین شدند. ابزار پژوهش حاضر تکلیف شرکت کنندگان پرتاپ دیسک برگرفته از پژوهش سانلی و لی بود (سانلی و لی، 2015) بود. تحلیل داده ها با استفاده از کدنویسی به روش انفیس با بهره گیری از سیستم سوگنو انجام شد.

    یافته ها

    افراد در گروه آزمایش در شرایط یادگیری وضعیت بهتری نسبت به گروه گواه داشتند. همچنین برترین سناریوی سیستم استنتاج فازی - عصبی تطبیقی در مرحله یادداری در گروه آزمایش شماره 1 با کمترین خطای 0/73 =RMSE برای داده های بررسی انتخاب شد.

    نتیجه گیری

    استفاده از سیستم استنتاج عصبی فازی و ایجاد شبکه های عصبی - فازی موفقیت آمیز بوده و باعث کاهش قابل توجهی در خطای پیش بینی شد که خصیصه قابل توجهی در همگرایی سریع و دقت بالا دارد

    کلیدواژگان: دشواری تکلیف، سالمندان، یادگیری ماشین
  • ابوالفضل بابایی، شهرام واحدی*، یوسف ادیب، علی ایمان زاده صفحات 47-62
    زمینه

    قلدری به عنوان یکی از مسایل حل نشده در مدارس، پیامدهای نامطلوبی به بار می آورد، در ارتباط با قلدری عوامل موثر نظیر بی تفاوتی اخلاقی حایز اهمیت است. با این وجود مطالعه کیفی که به تدوین مدل بی تفاوتی اخلاقی و قلدری بپردازد انجام نشده است.

    هدف

    کشف عوامل زمینه ای، فرآیندی و پیامدی بی تفاوتی اخلاقی در قلدری بود.

    روش

    رویکرد پژوهش حاضر، کیفی با روش نظریه زمینه ای بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول و دوم در شهر ابهر بود. از طریق روش نمونه گیری هدفمند تعداد 17 دانش آموز، با میانگین سنی 5/15 سال در طی سال تحصیلی 98-97 انتخاب شدند. ابزار پژوهش در مطالعه حاضر مصاحبه نیمه ساختاریافته بود و تحلیل داده ها بر اساس روش شناسی کوربین و اشتراوس (2008) استفاده از نرم افزار ATLAS.ti 8 نسخه 2017 انجام شد.

    یافته ها: 

    از میان 630 کد اولیه، 19 مضمون فرعی و 7 مضمون اصلی به دست آمد. نتایج حاصل نشان داد که طبقه مرکزی باورها و نگرش کارکردی به قلدری، تحت تاثیر عوامل زیربنایی شامل تجربه های تعیین گر و جو خشونت و قلدری و عوامل فرآیندی شامل ادراک شناختی هیجانی ضعیف، ادراک اجتماعی معیوب و اسنادهای بیرونی قرار دارد.

    نتیجه گیری:

     عوامل زمینه ای، فرآیندی و مقوله های مرتبط، منجر به استفاده از مکانیسم بی تفاوتی اخلاقی در ارتکاب قلدری را می شود.

    کلیدواژگان: قلدری، بی تفاوتی اخلاقی، نوجوانان پسر
  • سیده معصومه سیدی اندی، محمود نجفی*، اسحق رحیمیان بوگر صفحات 63-76
    زمینه

    مطالعات مختلفی پیرامون اثربخشی بازی درمان گری کودک محور و بازی درمان گری والدینی در بهبود اختلالات هیجانی و رفتاری کودکان انجام شده است، اما در زمینه مقایسه اثربخشی بیشتر این دوروش بر نظریه ذهن پژوهش های اندکی صورت گرفته است.

    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی این دو نوع درمان بر سطوح نظریه ذهن درکودکان دارای اختلال اضطراب جدایی انجام شد.

    روش

    روش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون سه گروهی بود. جامعه آماری را تمامی دانش آموزان دختر در پایه های پنجم و ششم شهر بابل در نیمسال تحصیلی دوم 98-1397 تشکیل دادند که تعداد آنها 2732 نفر بود. بر اساس ملاک های ورود و خروج، 45 نفر به شیوه در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش 1، گروه آزمایش 2 و گواه قرار گرفتند که هر گروه شامل 15 نفر بود. گروه آزمایشی اول، بازی درمان گری کودک محور با رویکرد اکسلاین (1969) را در 16 جلسه 45 دقیقه ای، گروه آزمایشی دوم، آموزش بازی درمان گری والدینی (لندرث،1993) را در 10 جلسه 2 ساعته دریافت کردند. ابزار پژوهش فرم (د) پرسشنامه علایم مرضی کودکان (CSI-4) (اسپرافکین، لانی و گادو،1994) و پرسشنامه نظریه ذهن استیرمن (1992) بود. داده ها با تحلیل کوواریانس چندمتغیره و توسط نرم افزار SPSS تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو مداخله در ارتقای سطوح نظریه ذهن در کودکان دارای اضطراب جدایی موثر هستند. بین اثربخشی دو گروه ازمایشی بازی درمان گری کودک محور و بازی درمان گری والدینی در سطح 1 تفاوت معناداری وجود داشت و بازی درمان گری والدینی موثرتر بوده است. اما بین دو گروه ازمایشی در سطح 2 و 3 تفاوت معنادار نبود (0/05 <p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که می توان آموزش بازی درمان گری والدینی را جایگزین مناسب تری در بهبود سطوح نظریه ذهن و همچنین بهبود علایم روانشناختی کودکان دچار اختلال اضطراب جدایی در نظر گرفت. و این مطالعه نیز تاییدی است بر این نکته که شناسایی و درمان به موقع این اختلال باید از فعالیت های مهم متخصصین بهداشت روان کودکان باشد بنابراین، برنامه ریزی برای پیشگیری و درمان این اختلال در اولویت است.

    کلیدواژگان: بازی درمان گری کودک محور، بازی درمان گری والدینی، سطوح نظریه ذهن، اختلال اضطراب جدایی، کودکان
  • سمانه لسانی، مهناز شاهقلیان*، مهدی رضا سرافراز، محمدحسین عبداللهی صفحات 77-88
    زمینه

    به رغم پیشینه طولانی مطالعات بالینی و همچنین مطالعات اخیر تجربی در زمینه نارسیسیزم آسیب شناختی، این پدیده همچنان یک وضعیت گیج کننده و متناقض باقی مانده است، لذا پژوهش در زمینه عوامل پیش بینی کننده آن می تواند تا حدودی به شناخت ما از این پدیده روانشناختی کمک کند. آسیب های دوران کودکی یک عامل خطر مهم برای شکل گیری نارسیسیزم آسیب شناختی در بزرگسالی هستند، اما مطالعات اندکی در زمینه چگونگی این ارتباط وجود دارد.

    هدف

    هدف مطالعه حاضر پیش بینی نارسیسیزم آسیب شناختی بر اساس آسیب های دوران کودکی و به واسطه نقص در شفقت خود و احساس شرم بود.

    روش

    این مطالعه توصیفی بر اساس مدل یابی معادلات ساختاری بود، جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه های شهید بهشتی، تهران و خوارزمی در سال 98-1397 بود که تعداد 340 نفر بر اساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های خودشیفتگی مرضی پینکاس و همکاران (2009)، ترومای دوران کودکی برنستاین و همکاران (2003)، شفقت خود نف (2003) و عاطفه خودآگاه-3 تانگنی (1998) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون مدل یابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که آسیب های دوران کودکی به صورت منفی بر شفقت خود، شفقت خود به صورت منفی بر احساس شرم و احساس شرم به صورت مثبت بر نارسیسیزم آسیب شناختی اثر دارند که این روابط همگی معنی دار بودند (0/001<p)، از سوی دیگر نتایج آزمون مدل نشان داد که شفقت خود و احساس شرم در روابط بین آسیب های دوران کودکی و نارسیسیزم آسیب شناختی نقش واسطه را دارند و در نهایت مدل پیشنهادی این مطالعه با مدل آزمون شده دارای برازش مناسب بود.

    نتیجه گیری:

     نقص در شفقت خود و احساس شرم نقش کلیدی در رابطه بین آسیب های دوران کودکی و نارسیسیزم آسیب شناختی دارند، لذا توجه به این متغیرها هم در حیطه پیش گیری و هم در حیطه درمان حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: نارسیسیزم، آسیب های دوران کودکی، شفقت خود، احساس شرم
  • غنچه شریفی، داود نظرپور، محمد داورنیا، رضا داورنیا* صفحات 89-102
    زمینه

    مطالعات مختلفی نشان داده اند که روان درمانی مثبت نگر در بهبود شاخص های سلامت روان در بیماران موثر بوده است، اما پژوهشی که به بررسی اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر بهزیستی ذهنی زنان چاق مبتلا به دیابت نوع 2 پرداخته باشد، مغفول مانده است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روان درمانی مثبت نگر بر بهزیستی ذهنی زنان چاق مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش را تمامی زنان چاق مبتلا به دیابت نوع 2 عضو انجمن دیابت شهر سنندج در سال 1398 تشکیل دادند که تعداد آنها 758 نفر بود. 40 نفر از بیماران به شیوه هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و با گمارش تصادفی در دوگروه آزمایش و گواه (20 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه بهزیستی ذهنی مولوی و همکاران (1389) و جلسات روان درمانی مثبت نگر (رشید و سلیگن، 2013) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام شد.

    یافته ها

    روان درمانی مثبت نگر به طور معناداری باعث افزایش بهزیستی ذهنی آزمودنی های گروه تحت مداخله در مراحل پس آزمون و پیگیری شد (0/01 >p). همچنین مداخله درمانی در افزایش عواطف مثبت و کاهش عواطف منفی بیماران موثر بود (0/01 >p).

    نتیجه گیری

    زنانی که در جلسات روان درمانی مثبت نگر شرکت داشتند بهزیستی ذهنی شان افزاش یافت.

    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت نگر، بهزیستی ذهنی، چاقی، دیابت نوع 2، زنان
  • مرجان آل بهبهانی، مولود کیخسروانی*، ناصر امینی، محمد نریمانی، بهنام الدین جامعی صفحات 103-112
    زمینه

    اوتیسم یکی از ناتوانی های تحولی پیچیده است که علاوه بر خود فرد، خانواده و جامعه را نیز دچار چالش می کند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مداخلات مبتنی بر آموزش ذهن آگاهی به مادران و لگودرمانی بر علایم اوتیسم در کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم انجام شد.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون چندگروهی همراه با گروه گواه و پیگیری و از نظر هدف نیز پژوهشی کاربردی بود. جامعه آماری شامل 85 کودک مبتلا به اختلال اوتیسم بودندکه در سال 1398 به دو مرکز توانبخشی اوتیسم شهر تهران مراجعه کرده بودند. با روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر از آنان انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه آزمایش (1 و 2) و گواه، هر گروه 10 نفر جایگزین شدند. برای گروه های آزمایش مداخله به مدت 12 جلسه 45 دقیقه ای ارایه شد و گروه گواه هیچ درمانی دریافت نکردند. ابزار پژوهش، پرسشنامه اوتیسم گیلیام گارز (1994) بود و برای تحلیل داده ها از نرم افزار Spss22 استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد آموزش ذهن آگاهی به مادران و لگودرمانی در کاهش علایم اوتیسم و ابعاد آن (تعاملات اجتماعی، ارتباطات و حرکات کلیشه ای) دارای اثربخشی هستند (0/001 >p). همچنین روش لگودرمانی نسبت به آموزش ذهن آگاهی از اثربخشی بیشتری برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    روش درمانی لگو درمانی نسبت به مداخلات ذهن آگاهی به مادران تاثیر بیشتری بر کاهش علایم اوتیسم در کودکان دارد.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی، لگودرمانی، علایم اختلال اوتیسم، کودکان
  • نسیم مجیدی زنجانی، مصطفی مختاباد امرئی*، ایرج اعتصام صفحات 113-122
    زمینه

    اثربخشی بسیاری از آموزش های غیرمعماری نظیر هنر، ریاضیات و هندسه بر شناخت فضایی کودکان در تحقیقات، نشان داده شده است. اما با توجه به ارتباط توانایی حل مساله با شناخت فضایی و این که اساسا معماری فرآیند حل مسئله است، آیا آموزش معماری می تواند بر شناخت فضایی در کودکان دبستانی موثر باشد؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش معماری بر شناخت فضایی کودکان دبستانی بود.

    روش

    روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری کودکان دبستانی شهر تهران در سال 1398 بود. 5 مدرسه با روش خوشه ای چندمرحله ای از شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تهران (مناطق 1، 8، 16، 6 و 22 از مناطق 22 گانه) و به صورت طبقاتی، از هر مدرسه 12 نفر به تناسب جنسیت و پایه تحصیلی، به صورت تصادفی ساده (مجموعا 60 نفر) انتخاب شدند. 30 نفر در هر گروه آزمایش و گواه، با رعایت جنسیت و پایه تحصیلی گمارده و به دوگروه 15 نفره تقسیم شدند. پیش از آموزش، از کودکان آزمون گرفته شد. سپس، گروه آزمایش به مدت 12 جلسه 3 ساعته آموزش دیدند. سپس، از هردو گروه آزمون گرفته شد. آزمون مورد استفاده تحلیل کواریانس یک طرفه بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد آموزش معماری بر شناخت فضایی موثر است. این تاثیر برای جهت یابی فضایی، (0/034= P value)، تجسم فضایی، (0/004P= value)، بازسازی تصاویر، (0/037= P value) و شناخت فضایی (0/001= P value) معنادار است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از اثربخشی آموزش معماری در شناخت فضایی و مولفه هایش، خصوصا تجسم فضایی در کودکان دبستانی است.

    کلیدواژگان: شناخت فضایی، آموزش معماری، کودکان دبستانی
  • ستاره فیروزی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، مصطفی نوکنی صفحات 123-138
    زمینه

    بهبود حافظه کاری دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری و کمک به پیشرفت تحصیلی آنها و نیز جلوگیری از آسیب های بعدی بسیار مهم است. پژوهش هایی در این زمینه صورت گرفته است، اما پژوهش های معدودی بازتوانی شناختی با استفاده از کامپیوتر، یکپارچگی حسی و تلفیق این دو روش را در بهبود حافظه کاری دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری بررسی کرده اند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی بازتوانی شناختی با استفاده از کامپیوتر، یکپارچگی حسی و تلفیق این دو روش بر بهبود حافظه کاری دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری خاص انجام شد.

    روش

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه های نابرابر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری خاص مراجعه کننده به کلینیک های پندار و آتیه در شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بودند، که از بین آنها 58 دانش آموز مبتلا به ناتوانی های یادگیری خاص به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در سه گروه آزمایش و یک گروه گواه به صورت تصادفی جایگزین شدند. 14 نفر در گروه آزمایشی اول مداخله بازتوانی شناختی با استفاده از کامپیوتر، 15 نفر در گروه آزمایشی دوم مداخله یکپارچگی حسی و 16 نفر در گروه آزمایشی سوم تلفیق این دو مداخله را دریافت کردند و 13 نفر در گروه گواه مداخله ای دریافت نکردند. برای اندازه گیری عملکرد حافظه کاری از آزمون ان بک (1958) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد.

    یافته ها:

     بازتوانی شناختی با استفاده از کامپیوتر، یکپارچگی حسی و تلفیق این دو روش به طور معنادار حافظه کاری را در دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری خاص بهبود می بخشد (0/01 >P). اما بین این سه روش در بهبود حافظه کاری تفاوتی وجود ندارد.

    نتیجه گیری:

     می توان از بازتوانی شناختی با استفاده از کامپیوتر، یکپارچگی حسی و تلفیق این دو روش در بهبود حافظه کاری دانش آموزان دارای ناتوانی های یادگیری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازتوانی شناختی با استفاده از کامپیوتر، یکپارچگی حسی، حافظه کاری، ناتوانی های یادگیری خاص
  • داریوش اسفندیاری بیات، اسماعیل اسدپور*، فرشاد محسن زاده، عبدالرحیم کسایی صفحات 139-148
    زمینه

    خیانت زناشویی در دهه های اخیر افزایش داشته است. با توجه به آسیب های روانشناختی که به دنبال عدم بخشش همسران توسط زنانی که با خیانت زناشویی روبرو شده اند، رخ می دهد، پرداختن به اثربخش ترین مداخلات درمانی برای افزایش بخشودگی در زنان آسیب دیده از خیانت اهمیت دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی با رویکرد عقلانی - هیجانی - رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر میزان بخشودگی زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی است.

    روش

    در این پژوهش از روش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری استفاده شد. جامعه آماری شامل تمام زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی مراجعه کننده به دو مرکز مشاوره و یک مطب روان پزشک در شهر شیراز در سال 98 بود که از بین آنان با استفاده از نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه جایگزین شدند. شرکت کنندگان قبل، بعد و دو ماه پس از اتمام درمان ها پرسشنامه بخشودگی ری (1998) را تکمیل کردند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که دو درمان بر افزایش بخشودگی تاثیر دارد (0/01 <p) و هیچ یک بر دیگری برتری ندارد (0/05 >p).

    نتیجه گیری

    می توان گرفت علی رغم تفاوت محتوا و فرآیند دو رویکرد درمان عقلانی - هیجانی - رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، عناصری مانند تخلیه هیجانی، امیدوار کردن و همگانی بودن تجربه انسانی که در هر دو درمان مشترک است، عواملی هستند که بر افزایش بخشودگی تاثیر می گذارند و درمانگران، به منظور افزایش بخشش در زنان آسیب دیده از خیانت همسرانشان، می توانند از هر دو رویکرد درمانی به یک میزان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: خیانت، زنان آسیب دیده از خیانت زناشویی، بخشش، درمان عقلانی - هیجانی - رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • حسین خواجه بهرامی، خلیل غفاری*، علیرضا فقیهی صفحات 149-158
    زمینه

    پایه ششم ابتدایی دروازه ورود به دوره نوجوانی است. با ورود به دوره نوجوانی، برخورداری از توانش های اساسی زندگی در سه حیطه شناختی، هیجانی و رفتاری ضروری است. مطالعه پیرامون بررسی وضعیت آموزش این توانش ها در دانش آموزان مغفول مانده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر کشف تجارب زیسته دانش آموزان پایه ششم ابتدایی و معلمان آنان در مورد وضعیت آموزش توانش های اساسی زندگی بود.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی انجام شده است. داده های مورد نیاز با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته جمع آوری شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی معلمان و دانش آموزان پایه ششم ابتدایی استان کرمان در سال تحصیلی 99-1398 و نمونه آماری نیز 100 نفر از دانش آموزان و معلمان پایه ششم ابتدایی بودند که به شیوه هدفمند انتخاب شدند. داده های به دست آمده با روش کلایزی تحلیل شدند.

    یافته ها

    تحلیل تجارب مشارکت کنندگان، منجر به شناسایی 3 مضمون اصلی توانش های فکری با مضامین فرعی شناخت خود، تفکر خلاق و تفکر انتقادی و توانش های احساسی با مضامین فرعی ارتباط موثر، همدلی و مدیریت هیجانات و توانش های رفتاری با مضامین فرعی توجه به بهداشت، حل مسیله، هدفمندی و تصمیم گیری شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بر اساس تجارب زیسته نشان داد که وضعیت آموزش توانش های اساسی زندگی به دانش آموزان پایه ششم ابتدایی وضعیت مطلوبی نداشته و نیاز به بازنگری و کیفیت بخشی دارد.

    کلیدواژگان: دانش آموز، پایه ششم ابتدایی، توانش های اساسی زندگی، تجارب زیسته
|
  • Hasan Ahadi, Asghar Abdollahi*, Biuook Tajeri, Kobra Hajializadeh Pages 1-12
    Background

    The available statistics show that the number of divorces registered in the early years of cohabitation, especially in the first five years, is higher than other years of marriage. Qualitative studies on the pathology of this issue and the development of a model to reduce its causative factors have been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to discover the antecedents and consequences of divorce in the first five years of married life and to develop a conceptual model of the contexts that shape it.

    Method

    The study was conducted with a qualitative approach and data foundation method. The statistical population included all divorced couples in the first five years of living together in Tehran and Shiraz in 1398. 19 people were selected from the statistical population in a targeted manner. Participants were interviewed with in-depth semi-structured interviews, and the data were analyzed in accordance with the systematic approach of Strauss and Corbin in a regular and continuous process.

    Results

    Finally, from the analysis and the conceptual model of the research, it can be concluded that divorce in the first years of family life is the result of individual, marital and family and socio-cultural weaknesses of the couple.

    Conclusions

    Therefore, it is necessary for preventive programs in the field of community health to focus on education, skills training and reduction of individual and marital deficits for people about to get married and couples in the early years of married life.

    Keywords: Divorce, first five years of life, grounded theory study
  • Mohammadsaleh Ashena, MohammadAli Besharat*, Saied Malihialzuckerini, Zohreh Rafezi Pages 13-22

    Bachground: 

    Previous studies have shown that Unified transdiagnostic therapy affects different variables. However, there is a research gap regarding the effectiveness of Unified transdiagnostic therapy on the Positive Metacognitions and Meta-Emotions in mothers of children with cancer. Amis: The purpose of this study was to determine the effectiveness of Unified transdiagnostic therapy on Positive Metacognitions and Meta-Emotions in mothers of children with cancer.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with control group.The statistical population consisted of all mothers of children with cancer who were referred to Mahak, Shohada Tajrish, Bahrami, Hazrate Ali Asghar hospitals, in 2019 in Tehran. 31 mothers were selected by available sampling method and randomly assigned to the experimental group and the control group. The present research tools are Positive Metacognitions and Positive Meta-Emotions Questionnaire (Beer,2011) and Unified Transdiagnostic Therapy (Barlow, 2011). The experimental group received the Unified Transdiagnostic Therapy for 12 sessions, each for 90 minutes.Data analysis was performed by covariance analysis method.

    Results

    Unified transdiagnostic therapy on improving the components of confidence in extiguishing perseverative thought and emotions, confidence in interpreting own emotions as cues, restraining from immediate reaction and mind-setting for problem-solving and confidence in setting flexible and feasible hierarchies of goals had a significant effect (P≤ 0/001).

    Conclusions

    Mothers who participated in Unified transdiagnostic therapy sessions had significant improvements in Positive Metacognitions and Meta-Emotions.

    Keywords: Unified transdiagnostic therapy, positive metacognitions, meta-emotions, cancer
  • Nadia Soltani, Shahram Vahedi*, Mansour Bayrami, MohammadHosein Zarghami Pages 23-38
    Background

    Network methodology makes it possible to study several goals at the same time and has capabilities leads to providing appropriate analytical tools. There are studies on the use of network data analysis in the field of educational assessment but there is less research that has practically constructed an adaptive test based on network theory or presented its algorithm. Is it possible to use network science to build adaptive tests?

    Aims

    This study was performed with the aim of improving the adaptive test algorithm based on network data analysis on language learners of language teaching centers and institutions in Tehran.

    Method

    This research was descriptive and its main focus was on the analysis of test questions using network data analysis technique. The statistical population included all students of the top ten language teaching institutes in Tehran in 2019 who had the ability to read English at a minimum level. Among them, 1556 people were selected by convenience sampling method. The tool used was the 140-item English Vocabulary Size Test (VST) (Nation & Waring, 1997). The analysis of test questions was performed through classical test theory, item response theory and network analysis based on Fruchterman-Ringold algorithm.

    Results

    The parameters of the test questions were calculated based on classical test theory and item respons theory. The relationship map between the questions was drawn based on Fruchterman-Ringold algorithm and statistical test of partial correlation with alpha modulation (p< 0/01), network centrality parameters and adaptive test algorithm were extracted.

    Conclusions

    Utilizing the benefits of network data analysis techniques such as results visibility, providing simple and comprehensive reports and considering the importance of the questions in the structure of the communication network between the questions have led to the improvement of adaptive testing methodes.

    Keywords: Computerized adaptive testing, network theory, item response theory, question selection, algorithm
  • Mojtaba Esmaeeli Abdar, HamidReza Taheri*, Mahdi Sohrabi, Ali Ghanaei Pages 39-46
    Background

    Numerous studies have examined the difficulty levels of homework and homework learning. But research that uses machine learning approaches, and in particular neural-fuzzy inference systems, to model the difficulty of throwing a task with different difficulty conditions among the elderly has been overlooked.

    Aims

    The aim of the present study was to investigate the effects of different levels of difficulty on learning the task of throwing in the elderly: Emphasis on machine learning methods.

    Method

    The research was quasi-experimental with pre-test and post-test design with 4 control groups. The statistical population of the study included all right-handed elderly men in 1397 with an age range of 70-60 years in Mashhad. 120 elderly people were selected by available sampling method and randomly divided into 8 groups of 15 people (4 experimental groups and 4 control groups). The instrument of the present study was the task of discus throwing participants derived from the research of Sanli and Lee (Sanli and Lee, 2015). Data analysis was performed using encryption using an sophisticated system.

    Results

    Individuals in the experimental group were better off than the control group in terms of learning conditions. Also, the best scenario of the adaptive fuzzy-neural inference system in the learning phase was selected in the experimental group No. 1 with the lowest error RMSE= 0/73 for the survey data.

    Conclusions

    The use of fuzzy neural inference system and the creation of neural-fuzzy networks has been successful and significantly reduced the prediction error, which has a significant feature of rapid convergence and high accuracy

    Keywords: Task difficulty, elderly, machine learning
  • Abolfazl Babaei, Shahram Vahedi*, Yousef Adib, Ali Imanzadeh Pages 47-62
    Background

    Bullying, as one of the unsolved problems in schools, leads to undesirable consequences. Effective factors associated with bullying, like moral disengagement, are crucial. However, no qualitative study has been conducted to build a model for moral disengagement and bullying.

    Aims

    Identifying fundamental, procedural, and consequential factors of moral disengagement in bullying.

    Method

    The study was qualitative, based on grounded theory. The statistical population included all male students of middle and high schools of the Abhar city. 17 students and a focus discussion group with the average age of 15.5 were selected through purposive sampling in the 2018-19 academic year. The method was semi-structured interviewing. Data analysis was performed using the Corbin and Straus methodology (2008) and the ATLAS.ti 8 software.

    Results

     From initial 630 open codes, 19 secondary subjects and 7 main subjects were obtained. Results showed that the core category of beliefs and functional attitude to bullying are influenced by fundamental factors including determinant experiences, violent atmosphere, and bullying, and procedural factors including weak emotional perception, dysfunctional social perception, and externalization.

    Conclusions

     Fundamental and procedural factors and related matters result in leveraging the moral disengagement mechanism and perpetrating bullying.

    Keywords: Bullying, moral disengagement, adolescent boys
  • Seyedeh Masoumeh Seyyedi Andi, Mahmoud Najafi*, Ishagh Rahimian Boogar Pages 63-76
    Background

    Various studies have been conducted on the effectiveness of filial-therapy and child-centered play in improving childrenchr('39')s emotional and behavioral disorders, but little research has been done to compare the effectiveness of these two methods on theory of mind.

    Aims

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of these two types of treatments on the levels of theory of mind. in children with separation anxiety disorder.

    Method

    The method was quasi-experimental with pretest and posttest in three groups. The statistical population consisted of all female students (2732 students) in the fifth and sixth grades of Babol in the second semester (2018-2019). Based on the entry and exit criteria, 45 people were selected by convenience sampling as a statistical sample and randomly divided into three experimental groups and control group, each group consisting of 15 students. The first experimental group received child-centered play therapy with Axline approach (1969) in sixteen 45-minute sessions, the second experimental group received filial therapy training (Landreth, 1993) in ten 2 hour sessions. The research instruments were Questionnaire (d), the children Symptoms inventory (CSI-4) and the Stearrman Theory of Mind Questionnaire (1992). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance using SPSS.

    Result

    The results showed that both interventions Were effective in improving the levels of theory of mind in children with separation anxiety disorder. Moreover, there was significant difference between the effectiveness of the experimental groups of filial therapy and child-centered play therapy at level 1, and the filial therapy was more effective. But there was no significant difference between the two experimental groups at levels 2 and 3 (p< 0/05).

    Conclusions

    The results showed that parenting play therapy training can be considered as a better alternative in improving the levels of mind theory as well as improving the psychological symptoms of children with separation anxiety disorder; This study also confirms that timely identification and treatment of this disorder should be one of the important activities of child mental health professionals so planning to prevent and treat the disorder is a priority.

    Keywords: Child-centered play therapy, filial therapy, levels of theory of mind, separation anxiety disorder, children
  • Samaneh Lessani, Mahnaz Shahgholian*, Mehdi Reza Sarafraz, MohammadHosein Abdollahi Pages 77-88
    Background

    In spite of the long history of clinical research as well as recent experimental study of pathological narcissism, this phenomenon is still confusing and seems contradictiory. Therefore, research about its predicting factors can partly help us know about this psychological phenomenon. Childhood trauma is an ‏important risk factor for the development of pathological narcissism in adulthood; but there are few studies on the quality of this relationship.

    Aims

    The aim of the present study is to predict pathological narcissism, based on childhood traumas with the mediating role of self-compassion deficit and shame.

    Method

    It was a descriptive study and was based on structural equation modeling. The statistical population included the students of Shahid Beheshti University, Tehran university and Kharazmi University in 1397-98 academic year. 340 students were selected through available sampling and filled out the following questionnaires: Pathological Narcissism Inventory (Pincas et al., 2009), the Childhood Trauma Questionnaire (Bernstain et al., 1994), Self-Compassion Scale (Neff, 2003) and the Test of Self-Conscious Affect-3 (Tangney, 1998). The data were then analyzed by structional equation modeling.

    Results

    The results showed that childhood trauma has a negative effect on self-compassion and self-compassion has a negative effect on the feeling of Shame and the feeling of Shame has a positive effect on pathological narcissism. And all these relationships were meaningful (p<0/001). On the other hand, the results of the model test showed that self-compassion and feeling of shame play a mediating role in the relationship between childhood trauma and pathological narcissism. And finally, the proposed model of the study had a good fit with the tested model.

    Conclusions

    Deficit in self-compassion, and feeling of shame play a key role in the relationship between childhood trauma and pathological narcissism, therefore it is important to pay attention to these variables in both prevention and treatment.

    Keywords: Narcissism, childhood traumas, self-compassion, shame
  • Ghoncheh Sharifi, Davood Nazarpour, Mohammad Davarnia, Reza Davarniya* Pages 89-102
    Background

    Various research have shown that positive psychotherapy has been effective on improving mental health indices among patients, but no research has investigated the effectiveness of positive psychotherapy on subjective wellbeing of obese women with type 2 diabetes.

    Aims

    The current research was conducted by the aim of investigating the effectiveness of positive psychotherapy on obese women with type 2 diabetes

    Method

    The research was quasi-experimental with pre-test-post-test design-follow-up with the control group. The study population consisted of all obese women with type 2 diabetes, members of the Sanandaj Diabetes Association in 2019, which numbered 758 people. Forty patients were randomly selected as a sample and randomly assigned to two experimental and control groups (20 Person). The research tools were Rumi and et al.chr('39')s mental well-being questionnaire (2010) and positivist psychotherapy sessions (Rashid and Seligen, 2013). Data analysis was performed by variance analysis with repeated measurement and Bonfroni follow-up test.

    Results

    Positive psychotherapy significantly increased the mental well-being of the subjects of the group undergoing intervention in the post-test and follow-up stages (p< 0/01). Also, therapeutic intervention was effective in increasing positive emotions and reducing negative emotions in patients (p< 0/01).

    Conclusions

    Women who participated in positive psychotherapy sessions increased their mental well-being.

    Keywords: Positive psychotherapy, subjective wellbeing, obesity, type 2 diabetes, women
  • Marjan Albehbahani, Moloud Keykhosravani*, Naser Amini, Mohammad Narimani, Behnam Aldin Jamei Pages 103-112
    Background

    Autism is a complex developmental disorder that challenges not only the individual but also the family and the community.

    Aims

    The present study aimed to compare the effectiveness of interventions based on mindfulness training of mothers and Lego therapy on signs of autism in children.

    Methods

    This quasi-experimental research had a multiple-group pretest-posttest design and a control and follow-up group. In addition, it was an applied study in terms of objective. The statistical population included 85 children with autism, who referred to two autism rehabilitation centers in Tehran, Iran in 2019. In total, 30 subjects were selected by convenience sampling and were randomly divided into three groups of (1 and 2) test and control (10 subjects per group). The participants in the test groups attended 12 45-minute sessions while the control group received no treatment. Data were collected using the Gilliam Autism Rating Scale (1994), and data analysis was performed in SPSS version 22.

    Results

    In this study, the results of repeated measures ANOVA showed the effectiveness of mindfulness training of mothers and Lego therapy on the decrease of signs of autism and its dimensions (social interactions, social interactions, communication, and stereotyped behaviors) (P< 0/001). However, Lego therapy had a greater impact, compared to mindfulness training.

    Conclusions

    According to the results of the present study, Lego therapy decreased the signs of autism in children more than the interventions based on mindfulness training of mothers.

    Keywords: Mindfulness training, legotherapy, symptoms of autism
  • Nasim Majidizanjani, Mostafa Mokhtabad Emraei*, Iraj Etesam Pages 113-122
    Background

    The effectiveness of many non-architectural trainings, such as art, mathematics, and geometry, on childrenchr('39')s spatial cognition has been demonstrated in research. But, due to the relationship between problem-solving ability and spatial cognition, and considering that architecture is essentially a problem-solving process, can architectural education affect spatial cognition in primary school children?

    Aims

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of architecture education on spatial cognition of primary school children.

    Method

    The method of this research was a quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. The statistical population was primary school children in Tehran in 1398. 5 schools with multi-stage clustering method from north, south, east, west and center of Tehran (regions 1, 8, 16, 6 and 22 out of 22 regions) and in class, 12 people from each school according to gender and the educational level were selected randomly (60 people in total). Children were tested before training. Then, the experimental group was trained for 12 sessions of 3 hours. Then, both groups were tested. The test used was one-way analysis of covariance.

    Results

    Findings showed that architectural education is effective on spatial cognition. This effect is used for spatial orientation (P value= 0/034), spatial visualization (P value= 0/004), image reconstruction (P value= 0/037) and spatial cognition (P value= 0/001) Is meaningful.

    Conclusions

    The results indicate the effectiveness of architectural education in spatial cognition and its components, especially the spatial visualization, in primary school children.

    Keywords: Spatial cognition, Architecture education, Primary school children
  • Setareh Firouzi, Khadijeh Abolmaali Alhosseini*, Mostafa Nokani Pages 123-138
    Background

    Improving the working memory of students with learning disabilities and helping them gain academic achievement as well as preventing further injuries are very important. Researches have been done in this field, but few researches examined computer assisted cognitive rehabilitation, sensory integration and combining these two methods to improve working memory in students with learning disabilitie.

    Aims

    This study was carried out by the aim of comparing the effectiveness of computer assisted cognitive rehabilitation, sensory integration and combination of these two methods on improving working memory of students with specific learning disabilities.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pre-test/post-test design with unequal groups. The statistical population of the present study was students with specific learning disabilities who referred to Pendar and Atieh clinics in Tehran in the academic year 2019-2020, among them, 58 students with specific learning disabilities were selected by purposive sampling and were randomly replaced in three experimental groups and one control group. 14 people in the first experimental group received computer assisted cognitive rehabilitation intervention, 15 people in the second experimental group received the sensory integration intervention and 16 people in the third experimental group received a combination of these two interventions and 13 people in the control group did not receive the intervention. N back (1958) test was used to measure working memory performance. Data analysis was performed using variance analysis with repeated measures.

    Results

    Computer assisted cognitive rehabilitation, sensory integration and combination of these two methods significantly improve working memory in students with specific learning disabilities (P< 0/01). However, there is no difference between these three methods in improving working memory.

    Conclusions

    Computer assisted cognitive rehabilitation, sensory integration, and a combination of these two methods can be used to improve the working memory of students with learning disabilities.

    Keywords: Computer assisted cognitive rehabilitation, sensory integration, working memory, specific learning disabilities
  • Dariush Esfandiyari Bayat, Ismaeel Asadpour*, Farshad Mohsenzadeh, Abdolrahim Kasaee Pages 139-148
    Background

    Marital infidelity has increased in recent decades. The psychological disorders occur following the non-forgiveness of women who have experienced husbands’ infidelity. Therefore, it is important to address the most effective therapeutic interventions to increase forgiveness in women affected by infidelity.

    Aims

    The purpose of this study was to determine comparison of the effectiveness of training based on rational, emotional and behavioral therapy (REBT) and acceptance and commitment therapy (ACT) on forgiveness of women affected by marital infidelity.

    Method

    In this research, quasi experimental with pretest-posttest and follow-up with control group design was used. From all the women with husbands’ infidelity who referred to two counseling centers and a psychiatric office in Shiraz, 30 women were selected and were randomly assigned to two experimental and control groups (10 each). The two experimental groups received Rational, Emotional and Behavioral therapy (REBT) and Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and the control group did not receive any intervention. All participants completed the Forgiveness Questionnaire (FQ) in three stages of pre-test, post-test and follow-up.

    Results

    The results showed that the two treatments increase forgiveness (p<0/01) and neither is superior to the other (p> 0/05).

    Conclusions

    Therefore It can be concluded that in despite of the difference between content and process of the two approaches of rational-emotional-behavioral therapy (REBT) and acceptance and commitment therapy (ACT), it seems that elements such as emotional discharge, hope and universal experience which are things that are common to both therapies, are the factors that could have influence on the rise of forgiveness, and therapists can use both treatment approaches equally to increase forgiveness in women affected by infidelity.

    Keywords: Marital infidelity, women affected by marital infidelity, forgiveness, rational-emotional, behavioral therapy (REBT), acceptance, commitment therapy (ACT)
  • Hossein Khajebahrami, Khalil Ghaffari*, Alireza Faghihi Pages 149-158
    Background

    The sixth grade is the gateway to adolescence. Entering adolescence, a person needs to have basic life skills in three areas: cognitive, emotional and behavioral. The study on the status of teaching these abilities in students has been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to discover the lived experiences of sixth grade elementary students and their teachers about the status of teaching basic life skills.

    Method

    This research has been done with a qualitative approach and phenomenological method. The required data were collected using semi-structured in-depth interviews. The statistical population of the study included all sixth grade elementary school teachers and students in Kerman province in the academic year 2019-2020 and the statistical sample consisted of 100 sixth grade elementary school students and teachers who were purposefully selected. The obtained data were analyzed by Colaizzi method.

    Results

    Analysis of participantschr('39') experiences leads to the identification of 3 main themes of intellectual abilities with sub-themes of self-knowledge, creative thinking and critical thinking and emotional abilities with sub-themes of effective communication, empathy and management of emotions and behavioral abilities with sub-themes the Problem Solving, purposefully and decision making

    Conclusions

    The results of the research based on lived experiences showed that the situation of teaching basic life skills to sixth grade elementary students is not favorable and needs to be reviewed and improved.

    Keywords: Student, sixth grade, basic life skills, lived experiences