فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و دوم شماره 10 (پیاپی 101، دی 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • علی سردارشهرکی*، ندا علی احمدی، مهدی صفدری صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    دانش و اطلاعات زیست محیطی نقش اساسی در فعالیت های افراد جامعه دارد. این آگاهی ها راه را برای توسعه جوامع بشری هموار می سازد و مسایل و مشکلات زیست محیطی را کاهش می دهد. امروزه تهدید های زیست محیطی از جانب بشر مورد توجه قرار گرفته و افکار عمومی را به خود معطوف کرده است. دلیل این تهدید ها آن است که مشکلات عمده ای را در زمینه پایداری محیط زیست بوجود آورده است و از طرفی توجه بسیار زیادی به مقوله پایداری و سلامت زیست محیطی در بخش تولیدات کشاورزی به علت اثرات زیانبار آن شده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، ارزیابی و اولویت بندی عوامل موثر بر تولید محصول گندم با تاکید پایداری زیست محیطی است.

    روش بررسی

    در تحقیق حاضر با استفاده از تکنیک های AHP فازی و DEMATEL جهتتحلیل و اولویت بندی عوامل موثر بر تولید گندم با تاکید بر پایداری محیط زیست استفاده گردیده است. جامعه آماری شامل 50 نفر از خبرگان و کارشناسان جهاد کشاورزی منطقه سیستان و در سال 98-1397 گردآوری شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از AHP فازی، نشان دهنده در اولویت بودن بعد آموزشی- ترویجی با وزن تهایی (45/0) و پس از آن مدیریتی (31/0)، فنی (12/0) و اقتصادی (10/0) می باشد. همچنین نتایج با استفاده از روش DEMATEL، نشان می دهد که بعد آموزشی ترویجی در اولویت نخست، و پس از آن ابعاد مدیریتی، فنی و اقتصادی با مقدار 44/34، 17/32 و 33/31 را بر تولید گندم در منطقه سیستان دارا می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین توصیه به برگزاری برنامه های آموزشی - ترویجی توسط مروجان جهاد کشاورزی منطقه سیستان برای کشاورزان گندم کار با توجه به نیازمندی کشاورزان و شرایط روستایی منطقه می گردد.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، پایداری، محیط زیست، گندم، روش FAHP و DEMTEL
  • لیلا عباس زاده توسلی، آزاده نکویی اصفهانی*، هستی برقعی پور صفحات 13-22
    زمینه و هدف

    گسترش شهرنشینی و مشکلات خاص زندگی شهری، بیش از پیش ضرورت توجه همه جانبه به راهبردهای سودمند برای بهینه سازی زندگی ساکنان شهرها را لازم ساخته است. امروزه با رشد روزافزون ساخت تونل ها، مسئله تامین ایمنی در آن ها مورد توجه مهندسان و نهادهای مسیول قرارگرفته است. به منظور استانداردسازی و ارتقای ایمنی تونل، ارزیابی سطح ایمنی وضعیت فعلی تونل ها اولویت دارد، تا بتوان تمهیدات لازم برای ارتقای سطح ایمنی آن اتخاذ نمود. به طور کلی با توجه به محدود بودن فضای داخل تونل های شهری، وقوع تصادفات در این فضاها دارای شرایط خاصی است. رخ دادن این حوادث می تواند موجب اختلال در عملکرد تونل ها شود در پی آن ممکن است مشکلاتی همچون آتش سوزی، مشکلات تنفسی، و غیره ایجاد شود. بنابراین با توجه به وضعیت بحرانی که در پی وقوع این حوادث ایجاد می شود، ضروری است در این شرایط روش های مناسبی برای ارزیابی فاکتورهای ایمنی، زیستی در مدیریت بحران تونل ها اتخاذ گردد. هدف پژوهش حاضر ارزیابی فاکتورهای ایمنی، زیستی در مدیریت بحران تونل های شهری است و تونل توحید را با تونل رسالت و تونل شهدای غزه مقایسه می نماید.

    روش بررسی

    در این تحقیق برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل سلسله مراتبیAHP استفاده شده است.

    یافته ها:

     بالاترین سطح ریسک مربوط به تونل توحید1 و کمترین سطح ریسک مربوط به تونل شهدای غزه می باشد.

    بحث و نتیجه گیری:

     نتایج تحقیق در سال 1396نشان می دهد سیستم تهویه بیشترین وزن و زهکشی کمترین وزن را دارد و تونل توحید دارای رتبه اول است.

    کلیدواژگان: فاکتورهای ایمنی، زیستی، مدیریت بحران، تونل شهری، تحلیل سلسله مراتبیAHP
  • فاطمه عین الهی پیر، نادر بهرامی فر*، حبیب الله یونسی صفحات 23-36
    زمینه و هدف

    یکی از روش های حذف آلاینده های آبی، استفاده از نانوجاذب ها است. لذا در این بررسی به منظور معرفی نانوجاذب مناسب، خاصیت مغناطیسی نانوکامپوزیت اکسیدگرافن مغناطیسی شده به دو روش همرسوبی و حلال گرمایی و امکان استفاده از آن ها برای حذف کادمیم از محلول های آبی بررسی شد.

    روش بررسی

    اکسید گرافن سنتز شده به روش هامر، به دو روش حلال گرمایی و همرسوبی مغناطیسی گردید. سپس هر یک از جاذب ها به دو روش رفلاکس (با استفاده از اتیلن دی آمین) و سنتز سرد (با استفاده از دی کلرومتان) آمین دار شدند. حذف یون های کادمیم از محلول آبی در سیستم ناپیوسته توسط تمامی جاذب ها بررسی شد. اثر پارمترهای pH، مقدار جاذب، زمان تماس، غلظت اولیه یون های فلزی و دما توسط جاذب سنتز شده به روش حلال گرمایی و آمین دار شده به روش رفلاکس بررسی گردید.

    یافته ها

    نتایج FTIR، XRD و  VSMنشان داد که جاذب سنتز شده به روش همرسوبی دارای خاصیت مغناطیسی بهتری است. جاذب مغناطیسی شده به روش حلال گرمایی و آمین دار شده به روش رفلاکس از ظرفیت جذب بالاتری (207میلی گرم بر گرم) برخوردار است. درحالی که ظرفیت جذب نانوجاذب آمین دار شده به روش سرد 82 میلی گرم بر گرم بود. داده های به دست آمده با مدل هم دمای فرندلیخ و مدل سینتیکی شبه مرتبه ی دوم همخوانی داشتند. 

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج FTIR، XRD و VSM،نانوجاذب سنتز شده به روش همرسوبی خاصیت مغناطیس بهتری داشت درحالی که ظرفیت جذب آن کاهش یافت.اشغال گروه های کربوکسیل موجود در سطح اکسیدگرافن توسط ذرات آهن می تواند موجب کاهش اتصال گروه های عاملی آمین در سطح جاذب شود. نتیجه حاصل از آنالیز عنصری نیز تایید کننده این نتیجه بود. زیرا میزان عنصر نیتروژن این نانوجاذب نسبت به نانوجاذب سنتز شده به روش حلال گرمایی کاهش یافت. نانوجاذب مغناطیسی شده به روش حلال گرمایی و عامل دار شده به روش رفلاکس جهت حذف کادمیم کارآمدتر است. همچنین جذب کادمیم توسط نانوکامپوزیت سنتز شده به صورت گرماگیر و خودبه خودی است.

    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت اکسیدگرافن مغناطیسی، حلال گرمایی، همرسوبی، جذب سطحی
  • سمیه شهبازی*، سمیه خسروی، حسین مهدی زاده، مصیب غلامی صفحات 37-50
    زمینه و هدف

    امروزه تخریب محیط زیست به بحرانی جهانی تبدیل شده که روز به روز بر عمق و دامنه این بحران افزوده می شود. چنان چه به صورت علمی و جدی برای رفع آن چاره اندیشی نشود بشر با فاجعه عظیمی مواجه خواهد شد. آموزش عالی نهادی است که انتظار می رود با ارایه آموزش های مناسب، آگاهی لازم برای تغییر نگرش و رفتار دانشجویان جهت حمایت از محیط زیست را فراهم نماید.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر درصدد بود با روش کیفی و بر اساس رهیافت گرندد تیوری، نگرش حفاظتی نسبت به محیط زیست را موردمطالعه قرار دهد. شیوه ی نمونه گیری مبتنی بر هدف بود و از دانشجویان رشته های کشاورزی انتخاب شدند و از آن ها مصاحبه به عمل آمد. سوالات محوری پژوهش عبارت بود از: ابعاد نگرش دانشجویان چگونه است؟ راهبردهای آن ها برای حفاظت از محیط زیست چیست؟

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد تبیین کننده های نگرش دانشجویان نسبت به حفاظت از محیط زیست، «فعالیت های مخرب زیست محیطی»، « آگاهی و دانش اندک زیست محیطی»، « فرهنگ احترام به محیط زیست»، « نگاه پایدارانه به محیط زیست»، «برنامه های حامی حفاظت از محیط زیست» و «برنامه های آموزشی حفاظت زیست محیطی» می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    یکی از راهبردهای حفاظت از محیط زیست، تغییر نگرش دانشجویان به وسیله ی برنامه های آموزشی حفاظت از محیط زیست می باشد. لذا پیشنهاد می گردد دانشگاه ها، برنامه ها و واحدهای درسی را برای ترویج فرهنگ احترام به محیط زیست پایه گذاری کنند.

    کلیدواژگان: نگرش حفاظتی، محیط زیست، گرندد تئوری، کشاورزی
  • کیومرث صیادیان، عبدالامیر معزی، علی غلامی*، ابراهیم پناهپور، کامران محسنی فر صفحات 51-63
    زمینه و هدف

    امروزه خطر آلودگی آبهای سطحی و زیر زمینی با عناصر سنگین به نگرانی جهانی تبدیل شده است. بنابر این مطالعه فعلی با هدف ارزیابی انواع و مقادیر مختلف بیوچار بر مقدار فلزات سنگین آب آبیاری به اجرا گذاشته شده است.

    روش بررسی

    برای این هدف دوازده بیوچار مختلف با استفاده از 6 نوع زیتوده شامل کاه گندم، کاه نخود، بقایای ذرت، برگ و ساقه نی، تفاله زیتون و تفاله چغندرقند در دو دمای 500 و C 700 و در شرایط کمبود اکسیژن تولید شد. بر اساس نتایج سطح ویژه، ظرفیت تبادل کاتیونی و طیف سنجی مادون قرمز، بیوچارهای کاه گندم، برگ و ساقه نی و بقایای ذرت که در C 700 تولید گردیدند، برای انجام آزمایش های بعدی انتخاب شدند. سپس تاثیر نه سطح مختلف این بیوچارها بر میزان عناصر سنگین (کادمیم، نیکل و سرب)آب آبیاری با استفاده از طرح کاملا تصادفی (CRD) در سه تکرار مورد پژوهش قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که افزایش دما به طور معنی داری عملکرد و درصد ترکیبات مواد فرار را کاهش داد، اما اسیدیته ، ظرفیت تبادل کاتیونی، سطح ویژه و درصد خاکستر افزایش یافت. به علاوه نتایج معلوم نمود که انواع بیوچار و مقادیر مصرفی آنها توانسته است به طور معنی داری مقدار عناصر سنگین در آب آبیاری را کاهش دهد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    افزایش سطح ویژه، ظرفیت تبادل کانیونی و اسیدیته منجر به حذف عناصر سنگین از آب آبیاری شد. مصرف MB700 (در مقایسه با WB700و RB700)و WB700 (در مقایسه با MB700 و RB700) توانست به طور معنی داری به ترتیب کادمیم و نیکل را کاهش دهد در حالیکه تاثیر MB700 و WB700 در حذف سرب از RB700 چشمگیر تر بود. بیشینه کاهش کادمیم، نیکل و سرب مربوط به مصرف 32  گرم بیوچار در لیتر بود.

    کلیدواژگان: بیوچار، کادمیم، نیکل، سرب
  • سید یاسر ضیایی*، وحید کوثری، مهسا سلمان نوری صفحات 65-77
    با توجه به اهمیت محیط زیست طبیعی برای حیات انسان، هرگونه آسیب و تخریب آن امری مذموم و غیرقابل پذیرش است. مبنای مسئولیت در برابر خسارات زیست محیطی، میان انسان یا محیط زیست در نوسان بوده و همواره میان حقوقدانان در این زمینه اختلاف وجود داشته است. بنابراین تاکنون در بحث خسارات زیست محیطی و ضرورت جبران آن همواره انسان محور اصلی بوده و ارزیابی میزان خسارات وارد شده به محیط زیست در محاکم قضایی یا داوری بر مبنای آسیب های وارد شده به حقوق بشر مطمح نظر قرار گرفته است. دیوان بین المللی دادگستری در رای اخیر خویش در اختلاف میان کاستاریکا علیه نیکاراگویه، برای نخستین بار در تاریخ رسیدگی خویش مفهوم «خسارات محض زیست محیطی» را به رسمیت شناخته و نسبت به ارزیابی این خسارات اقدام نمود. پژوهش حاضر ضمن تحلیل رای دیوان پیرامون این مفهوم، با بهره گیری از داده های کتابخانه ای درصدد تبیین و تحلیل مفهوم خسارات محض زیست محیطی و شیوه ی ارزیابی صورت گرفته در مورد آن بوده و در پایان نتیجه می گیرد که شیوه ارزیابی مالی صرف در مورد خسارات زیست محیطی مناسب نبوده و سپس روش های مطلوب در این زمینه پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: خسارات محض زیست محیطی، ارزیابی خسارات زیست محیطی، پرداخت غرامت، اعاده به وضع سابق، تفکیک آثار خسارات
  • مرضیه علی خواه اصل*، داریوش ناصری صفحات 79-91
    زمینه و هدف

     لزوم رعایت نکات آینده نگری و ترسیم سیمای آینده توسعه، گرایش ها را در زمینه ی برنامه ریزی و بهره برداری عقلانی از منابع سوق می دهد. حوزه آبخیز قوری چای یکی از حوزه های شمال استان اردبیل به شمار می رود که نقش مهمی در امرار معاش مردم بومی منطقه دارد. هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی توان اکولوژیک و تعیین تناسب اراضی برای فعالیت های کشاورزی و مرتع داری در حوزه آبخیز قوری چای اردبیل در سال 1394 می باشد.

    روش بررسی

    در مرحله اول، با بررسی منابع و کسب استانداردها، معیارهای ارزیابی توان کشاورزی-مرتع داری مشخص گردید. در مرحله ی بعد، کلیه ی لایه ها با فرمت مشابه به سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS[1]) وارد و با روش فازی استانداردسازی شدند. در ادامه، از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP[2]) و ماتریس مقایسات دوتایی، برای وزن دهی به معیارها و زیرمعیارها استفاده شد و در نهایت، کلیه لایه ها با استفاده از روش ترکیب خطی وزن دار (WLC[3]) تلفیق شدند.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج، 42/ 9811 هکتار (85/82%) از منطقه برای فعالیت کشاورزی و 31/2027 هکتار (15/17%) برای فعالیت مرتع داری دارای پتانسیل است.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، بین کاربری فعلی اراضی و پتانسیل سرزمین برای کشاورزی و مرتع داری در منطقه،  رابطه ی متعادلی برقرار نیست.

    کلیدواژگان: AHP، فازی، ترکیب خطی وزن دار، قوری چای
  • علیرضا کیخا*، احمد خانلری، احمدعلی کیخا، محمود صبوحی صفحات 93-104
    زمینه و هدف

    تغییر اقلیم معضل امروز و بحران فردا است. در این تحقیق اثر تغییر اقلیم بر عملکرد محصولات منتخب و کاربری اراضی در چهار ناحیه از استان مازندران مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش بررسی

    برای این منظور ابتدا روند تغییرات سری زمانی متغیرهای دما و بارش طی سال های 1390-1360 مورد مطالعه قرارگرفت. هم چنین با استفاده از تحلیل های رگرسیونی اثر متغیرهای متوسط دمای سالانه و بارش سالانه به عنوان شاخص های تغییر اقلیم بر عملکرد و سطح زیرکشت محصولات گندم، جو و برنج در سال های زراعی 1390-1360 مورد بررسی واقع گردید. در مرحله بعد با استفاده از نتایج تحلیل رگرسیونی و لحاظ نمودن آن ها در مدل برنامه ریزی ریاضی مثبتPMP، اثر سناریوی 1 درجه افزایش دما و 1 میلی متر کاهش بارش بر کاربری اراضی و عملکرد محصولات کشاورزی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل های رگرسیونی نشان داد که دمای هوا روند افزایشی محسوس و بارش روند کاهشی تقریبا محسوسی داشته، و تغییر اقلیم اثر معنی داری بر عملکرد برنج، گندم و جو دارد. نتایج تحلیل های مدل PMP مشخص کرد که کاربری در جهت افزایش کشت اراضی برنج و جو تغییر یافت.

    بحث و نتیجه گیری

      یافته ها نشان داد که اثر تغییر اقلیم بر همه محصولات الزاما منفی نیست و  لذا می توان به جنبه های مثبت تغییر اقلیم نیز توجه داشت و از آن در جهت بهره برداری بهینه از منابع و امکانات منطقه استفاده کرد

    کلیدواژگان: برنامه ریزی ریاضی مثبت، تغییر اقلیم، کاربری اراضی، مازندران
  • محمدرضا فتحی*، محمدحسن ملکی، زهرا طهماسبی صفحات 105-118
    زمینه و هدف

    به دلیل ایجاد تغییرات سریع در وضعیت رقبا، تکنولوژی و تمایلات مشتریان، شرکت ها نمی توانند همواره به محصولات موجود خود تکیه کنند. مشتریان در جستجوی محصولات  با کیفیت بهتر و پیشرفته تر هستند و شرکت ها ناچارند محصولات جدیدی تولید و عرضه کنند که جواب گوی نیازها، سلیقه ها و انتظارات مشتریان باشد،یکی از روش های مهم در طراحی محصول جهت عرضه محصولات با کیفیت و کارکرد بهتر، تحلیل شکست یا ارزیابی ریسک است.

    روش بررسی

    این مقاله به ارزیابی عملکرد مولفه های محصول در صنعت خدمات کامپیوتری می پردازد. به منظور ارزیابی ریسک،داده ها از ده نفر از خبرگان دارای صلاحیت علمی جمع آوری گردید و جهت تکمیل ماتریس تصمیم گیری شاخص های رویکرد FMEA و ماتریس های مقایسات زوجی مورد استفاده قرار گرفتند. به منظور تحلیل داده ها از روش های چندمعیاره فازی در محیط اکسل مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس نتایج ویکور فازی گزینه ی A5 در ارزیابی ریسک با رویکرد فازی دارای کم ترین مقدار  بوده بنابراین در مقایسه با گزینه های دیگر عملکرد بهتری داشته است. براساس نتایح پرومته فازی گزینه ی A4 در ارزیابی ریسک با رویکرد فازی دارای φ(a) بزرگتری بوده بنابراین در مقایسه با گزینه های دیگر عملکرد بهتری داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    براساس نتایج بدست آمده از ویکور فازی گزینه پنجم دارای رتبه اول و براساس نتایج پرومته فازی گزینه چهارم رتبه اول را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: طراحی محصول، ارزیابی ریسک، تصمیم گیری چندمعیاره، رویکرد FMEA، ویکور، پرومته، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • کبری مل حسینی دارانی، ثمر مرتضوی*، سید محسن حسینی، کامران شایسته، سامره فلاحتکار صفحات 119-132
    زمینه و هدف

    در ایران با وجود روند فزاینده فعالیت های توسعه ای که سبب تغییر ساختار و در نهایت تغییر یا از بین بردن عملکردها و فرآیندهای سیمای سرزمین می شوند، لزوم در نظرگیری اثرات بصری در مطالعات EIA به ویژه در اکوسیستم های شمالی کشور احساس می شود. این مطالعه با هدف کمی سازی معیارهای بصری پوشش اراضی با استفاده از سنجه های سیمای سرزمین انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه در سال 1395، با هدف کمی سازی معیارهای بصری طبیعی بودن و پیچیدگی با استفاده از سنجه های SHDI، SHEI، PLAND، LPI، PR، PD و NP  در حوزه آبخیز دو هزار و سه هزار تنکابن از دو نقطه دید ناظر صورت گرفت. پس از تهیه نقشه کاربری اراضی و تولید DSM  و انتقال نقاط دید به  GIS با استفاده از دستور Visibility در GIS، محدوده قابل دید به دست آمد و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    با توجه به شاخص PLAND که بیشترین مقدار آن مربوط به کاربری جنگل بود و مقادیر آن برای کاربری های جنگل، کشاورزی و مرتع به ترتیب 1499/0، 0001/0 و 0021/0 به دست آمد ، مشخص شد که طبیعی بودن در محدوده دید نقطه اول بیشتر از نقطه دوم است و این منطقه دید، کمتر دستخوش مداخلات انسانی بوده است. در نقطه دوم به جز ارزش SHEI که کمتر از نقطه اول (0927/0) بود، مقادیر شاخص های SHDI (0927/0)، PR (70000)، PD (507/2)، NP (2058000) بیش از نقطه دوم به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    استفاده از متریک های سیمای سرزمین با توجه به قابلیت های آن ها، می تواند گامی مفید در راستای شناسایی زود هنگام اثرات توسعه بر ساختار سیمای سرزمین باشد. رویکرد ارایه شده می تواند پایه ای برای توسعه یک روش جدید در درک اثرات تغییر سیمای سرزمین در زمینه برنامه ریزی و مدیریت باشد.

    کلیدواژگان: معیارهای بصری، ارزیابی اثرات محیط زیستی، بوم شناسی سیمای سرزمین
  • زهرا اربابی، وحید دهباشی، هادی اسماعیل پورمقدم*، جواد ناصریان صفحات 133-145
    زمینه و هدف

    افزایش آگاهی و نگرانی در مورد آسیب های زیست محیطی موجب شده است جوامع برای رفع این مشکل راهکارهایی اتخاذ نمایند. وضع مالیات بر انتشار آلاینده ها یکی از راهکارهایی است که برای دستیابی به برخی از اهداف زیست محیطی و دفع آلودگی توسط اقتصاددانان توصیه می شود. هدف این پژوهش برآورد تمایل به پرداخت مالیات زیست محیطی بر بنزین در شهر مشهد می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق برای اندازه گیری تمایل به پرداخت افراد برای کالاها و خدمات زیست محیطی از روش ارزش گذاری مشروط (CVM) استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، خودروهای بنزین سوز شهر مشهد در سال 1396 بوده است که با توجه به عدم اطلاع دقیق از تعداد خودروها، تعداد جامعه، نامحدود در نظر گرفته شده است. حجم نمونه برابر 500 نفر راننده خودرو است که با روش نمونه گیری تصادفی ساده از میان افراد جامعه انتخاب شده اند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن است که حدود 77 درصد از کل پاسخگویان تمایل به پرداخت مالیات آلودگی هوای شهر را دارند؛ در مقابل حدود 20 درصد از افراد، حاضر نیستند هیچ گونه مبلغی تحت عنوان مالیات بر آلودگی هوا پرداخت نمایند. حدود 3 درصد نیز در قبال تمایل به پرداخت، خوداظهاری نداشته اند.

    بحث و نتیجه گیری

    مطابق با نتایج تحقیق، باورهای زیست محیطی اثر مثبتی بر تمایل به پرداخت مالیات بنزین دارد؛ از این رو، قبل از اقدام به برنامه ریزی برای اخذ این نوع مالیات، پیشنهاد می شود زمینه های فرهنگی و اطلاع رسانی جهت شفاف سازی ضرورت وجود مالیات های زیست محیطی ایجاد شود.

    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت، ارزش گذاری مشروط، مالیات زیست محیطی
  • حسن اکبری*، مهدی بابازاده، حجت الله رشید کلویر صفحات 147-159
    زمینه و هدف

    با وجود پیشینه تاریخی شهرستان خلخال، هنوز مطالعات کافی در مورد شناسایی معماری بومی به ویژه معماری روستایی این منطقه صورت نگرفته است. به دلیل ایجاد ارتباط گردشگری بین شهرستان خلخال و شهر ماسوله از طریق دره توریستی شاهرود(جاده کلور)، این تحقیق درصدد مطالعه و شناخت ویژگی های کالبدی- فضایی مسکن بومی روستاهای واقع در امتداد این دره به منظور حفظ و کاربست آن در توسعه های آتی است.

    روش بررسی

    در این تحقیق نوع مطالعه به روش کیفی و روش بررسی اطلاعات به صورت توصیفی- تحلیلی است. پس از بازدیدهای میدانی روستاهای واقع در دره شاهرود، گونه های مطالعاتی به لحاظ دارا بودن ویژگی های غالب معماری بومی از روستاهای"شال، کلور، درو، اسبو و اسکستان" انتخاب شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ویژگی های کالبدی- فضایی هم چون "فرم پلان، عناصر معماری، مصالح و روش ساخت، فرم بام، نسبت بازشوها، نسبت توده به فضا و روابط عملکردی" مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها: 

    بافت روستایی متراکم، فرم معماری برون گرا و فشرده، بازشوهای کوچک، ایوان و تلار ستوندار، طره های چوبی، بام شیبدار، هماهنگی با شیب زمین و استفاده از مصالح محلی از ویژگی های معماری مسکن روستایی این منطقه است. هم چنین در اغلب گونه ها، فضای خدماتی در طبقه همکف و فضای زیستی در طبقه اول قرار دارد.  

     بحث و نتیجه گیری:

    نتایج تحقیق نشان می دهد تمامی گونه های مورد مطالعه برون گرا، دارای ایوان، تلار و طره های چوبی به عنوان عناصر ثابت و غالب هستند و به دو گونه خانه های تلاردار با فضای پستو و تلاردار بدون فضای پستو دسته بندی می گردد. به طور کلی الگوی معماری روستاها از نظر "فرم پلان، سازه و مصالح، بازشوها، نسبت توده به فضا و روابط عملکردی" متاثر از اقلیم سرد و کوهستانی منطقه خلخال است.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، ساختار کالبدی- فضایی، مسکن روستایی، دره شاهرود خلخال
  • رعنا ایازی، مریم ارمغان*، شیدا خوانساری صفحات 161-177
    زمینه و هدف

    ساختار مسکن در طول تاریخ، همواره در حال شکل پذیری و تحول بوده و از هزاران پدیده و عوامل مختلف تاثیر پذیرفته است. شیوه زندگی و سلیقه زیبایی شناسی که مصداق فرهنگ زندگی هستند، به کالبد معماری شکل می دهند. خانه، مکان شکل گیری و نمایش فرهنگ است و اساسی ترین فضایی است که هر انسانی، بودن در آن را تجربه می کند. پژوهش حاضر به دنبال چگونگی تاثیر فرهنگ زندگی در معنای کلی و سبک زندگی در معنای خاص بر نظام اشیای خانگی (ذهنی و کارکردی) از دیدگاه بوردیو می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع کیفی ، توصیفی و تحلیلی محسوب می شود. جامعه آماری، زوج های جوان ساکن در مجتمع های مسکونی منطقه دو شهری قزوین می باشند که از طریق نمونه گیری تصادفی تعداد 310 نفر از آن ها به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و پس از اطمینان از پایایی و روایی آن، در جامعه نمونه توزیع گردید. جهت تجزیه وتحلیل از روابط همبستگی و رگرسیون در نرم افزار Spss22 استفاده شده است.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان دهنده رابطه مثبت و معنادار بین سبک زندگی افراد و نظام اشیای خانگی آن ها در جامعه نمونه می باشد.

    بحث و نتیجه گیری:

     طبق تحلیل های به نظر می رسد که "مد" و آنچه به عنوان الگوی همگانی در یک جامعه فراگیر می شود می تواند نقش زیادی در نظام اشیای کارکردی خانه داشته باشد. این سلیقه همگانی می تواند در انتخاب رنگ ها، مبلمان، نوع چیدمان، نوع انتخاب وسایل کارکردی و موارد بسیار دیگر تاثیر بگذارد. همچنین نوع ساختار خانواده ازنظر سنتی بودن و یا اعتقادات مذهبی می تواند بر استفاده از اشیای ذهنی در خانه موثر باشد.

    کلیدواژگان: طبقه اجتماعی، سبک زندگی، نظام اشیای خانگی، دیدگاه بوردیو، قزوین
  • مهدی شعبانیان، محمدهادی کابلی*، علی دهقان بنادکی، لیلا زارع صفحات 179-192
    زمینه و هدف

    رفتار حرارتی ساختمان های زیر زمین، نسبت به ساختمان های روی زمین متفاوت است. نزدیکی دمای درون زمین به متوسط دمای سالانه محیط، باعث کاهش تبادل حرارت این بناها، نسبت به ساختمان های روی زمین می شود. کاهش مصرف انرژی، انتشار گازهای گلخانه ای را کاهش می دهد. هدف این پژوهش امکان سنجی استفاده از انرژی زمین گرمایی در ساختمان به منظور کاهش انتشار آلاینده دی اکسید کربن در شهر همدان  با شرایط اقلیمی سرد در سال 1398 می باشد.

    روش بررسی

    شبیه سازی با استفاده از نسخه 0-1-8 نرم افزار انرژی پلاس انجام شد. مدل مورد بررسی، نمونه فضایی استاندارد 900 اشری با کاربری مسکونی در نظر گرفته شد. در ابتدا، مدل روی سطح زمین مستقر و مصرف انرژی آن معادل 424/0 مگاوات ساعت بر مترمربع مشخص شد. سپس نمونه در گام های متوالی و مساوی 5/0، 1، 5/1، 2، 5/2 و 3 متری در عمق زمین واقع و در هر گام مصرف انرژی مشخص شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در عمق های یادشده، به ترتیب معادل 51/14، 38/28، 56/44، 25/57، 70/74  و 07/79 درصد نسبت به حالت اولیه نیاز سالانه انرژی نمونه کاهش یافته است. از طرفی میزان انتشار آلاینده دی اکسید کربن در محیط نیز به ترتیب معادل65/0 و 27/1 و 99/1 و 57/2 و 35/3 و 55/3 درصد کاهش یافته است.

    بحث و نتیجه گیری

      استقرار ساختمان درون زمین، انتشار آلاینده دی اکسید کربن در محیط را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: بهره وری انرژی در ساختمان، انرژی زمین گرمایی، شبیه سازی، دی اکسید کربن، همدان
  • الناز عزیزوند، الناز صباغ تازه*، مریم حاجی رسولی صفحات 193-205
    زمینه و هدف

    با توجه به محدودیت منابع آب وکمبود ماده آلی دراکثرمناطق ایران، استفاده هم زمان از پلیمرهای سوپرجاذب و کودهای آلی می تواند راه کاری موثر درجهت بهبود خصوصیات فیزیکی وشیمیایی، حاصلخیزی خاک و حفظ ذخیره رطوبتی خاک باشد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر پلیمر سوپرجاذب بر برخی خواص شیمیایی و فیزیکی خاک و میزان آزادسازی عناصر غذایی ازکود دامی در سطوح رطوبتی مختلف بوده است.

    روش بررسی

    آزمایشی در سال 1393درقالب طرح فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با 18 تیمار و سه تکرار و جمعا 54 واحد آزمایشی به اجرا درآمد. فاکتورها شامل 1- نوع و مقدار اصلاح کننده با شش سطح شامل الف) بدون اصلاح کننده (C)، ب) پلیمر سوپرجاذب با سطح 2/0 درصد وزنی (2/0A s)، ج) پلیمر سوپرجاذب با سطح 4/0 درصد(4/0A s) (4/0As)، د) کود دامی با سطح دو درصد وزنی(M)، م) پلیمر سوپر جاذب با سطح 2/0 درصدوزنی به همراه کود دامی با سطح دو درصدوزنی(+M 2/0 As)  و ه) پلیمر سوپرجاذب با سطح 4/0 درصدوزنی به همراه کود دامی با سطح دو درصد وزنی(+M 4/0 As)  (+M4/0 A s) و 2- رطوبت با سه سطح شامل 80 درصد (h1) ،70درصد (h2) و 60 درصد (h3) رطوبت ظرفیت مزرعه ای بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کاربرد پلیمر سوپر جاذب با سطح 2/0 درصدوزنی به همراه کود دامی با سطح دو درصدوزنی بیشترین تاثیر را بر بهبود خواص شیمیایی و فیزیکی خاک ازقبیل افزایش فسفرقابل جذب، پتاسیم قابل جذب و ظرفیت تبادل کاتیونی وکاهش سدیم قابل جذب  و نیز افزایش ظرفیت رطوبت مزرعه ای داشته است. در اکثر موارد بین تیمارهای پلیمر سوپرجاذب با سطح 4/0 درصد وزنی به همراه کود دامی با سطح دو درصد وزنی و پلیمر سوپر جاذب با سطح 2/0 درصدوزنی به همراه کود دامی با سطح دو درصدوزنی اختلافی مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، می توان کاربرد توام 2/0 درصد وزنی پلیمر سوپر جاذب و 2 درصد وزنی کود دامی را به عنوان تیمارمطلوب در سطوح رطوبتی پایین معرفی کرد.

    کلیدواژگان: سوپرجاذب، فسفر، پتاسیم، قابلیت جذب، کم آبیاری
  • مهسا صفری پور*، داریوش ناصری صفحات 207-220
    زمینه و هدف

    امروزه بسیاری از شهرهای کشور ما با توجه به گسترش نامحدود و بدون برنامه خود سبب دست اندازی به محیط های طبیعی و از بین بردن آن ها شده اند. در این زمینه، ارزیابی توان اکولوژیک می تواند گامی موثر در جهت برنامه ریزی استفاده درست از سرزمین باشد. در این پژوهش شهرستان مشکین شهر استان اردبیل به دلیل این که در معرض مخاطرات محیط زیستی قرار گرفته، جهت ارزیابی توان اکولوژیک توسعه شهری انتخاب شد.

    روش بررسی

    برای این کار با در نظر گرفتن معیارهای اصلی شیب، ارتفاع، جهت شیب، فاصله از راه ارتباطی، فاصله از گسل های فعال،  فاصله از رودخانه،کاربری اراضی، اقلیم و فاصله از سکونت گاه های شهری، وزن دهی به معیارها با روش تحلیل سلسله مراتبی و استانداردسازی با روش فازی انجام و در ادامه در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی لایه ها با فرایند ترکیب خطی وزنی رویهم گذاری شده و نقشه تناسب توسعه شهری تهیه شد.

    یافته ها

      بر اساس نتایج بدست آمده، درصد شیب و دسترسی به راه ارتباطی از تاثیر بیش تری در ارزیابی توان اکولوژیک توسعه شهری در شهرستان برخوردار است. همچنین نتایج نشان داد که 99/584 کیلومتر مربع (62/15%) از سطح منطقه فاقد تناسب، 24/946 کیلومتر مربع  (26/25%) دارای تناسب متوسط، 86/1809 کیلومتر مربع (33/48%) دارای تناسب زیاد و 6/403 کیلومتر مربع (77/10%) دارای تناسب خیلی زیاد برای توسعه شهری است.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج قسمت های مرکزی شهرستان مشکین شهر از بیش ترین پتانسیل برای توسعه شهری برخوردار است و سایر قسمت های شهرستان با اجرای فرآیند آمایش سرزمین بهتر است به کاربری دیگری تعلق گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی تناسب اراضی، توسعه شهری، تحلیل سلسله مراتبی، فازی، مشکین شهر
  • عباس قبادی، داوود اخضری* صفحات 221-233
    زمینه و هدف

    چرای دام به عنوان یکی از آشفتگی های اکولوژیک  باعث تغییر در خصوصیات خاک و پوشش گیاهی مراتع می شود. هدف از این تحقیق مطالعه اثر قرق بر ذخایر میکروبی زی توده و برخی خصوصیات خاک مراتع حوضه گنبد شهر همدان است. یکی از این مناطق تحت قرق 20 ساله است و منطقه دیگر در خارج از منطقه حفاظت شده تحت چرای دام است.

    روش بررسی

    نمونه گیری خاک بر اساس روش سیستماتیک- تصادفی انجام شد. پنج ترانسکت 1000 متری با جهت شمالی-جنوبی به طور تصادفی در هر منطقه (قرق و چرا شده) به صورت جداگانه در نظر گرفته شد. نمونه برداری خاک در هر 100 متر ببا روش سیستماتیک- تصادفی و در اردیبهشت ماه سال 95 انجام گرفت. عناصر مس، آهن، پتاسیم، منیزیم، منگنز و روی به وسیله طیف سنجی جذب اتمی، اسیدیته با دستگاه pH متر، وزن مخصوص ظاهری از روش کلوخه ای، نیتروژن کل از روش کجلدال، کربن آلی و ماده آلی خاک از روش اکسیداسیون تر والکی بلک و زیتوده میکروبی کربن به روش تدخین- استخراج محاسبه شد.

    یافته ها

    پس از انجام تجزیه و تحلیل های آماری مشخص شد که غلظت عناصر پتاسیم و روی در خاک منطقه قرق و غلظت عنصر منیزیم در خاک منطقه چرا شده افزایش معنی داری در سطح 5 درصد داشته است. اسیدیته خاک در منطقه چرا شده از 01/7 در منطقه قرق به مقدار 23/7 افزایش یافت. رطوبت خاک در منطقه چراشده کاهش معنی داری یافته و از 11/27 درصد در منطقه قرق به مقدار 12/18 درصد رسیده بود. جرم مخصوص ظاهری خاک نیز در منطقه چراشده 16/1 گرم بر سانتی متر مکعب بود که در منطقه قرق کاهش معنی داری داشته و به 98/0 گرم بر سانتی متر مکعب رسید. زی توده میکروبی کربن در خاک مناطق قرق و چرا شده تفاوت معنی داری داشت. مقایسه میانگین زی توده میکروبی کربن در خاک مراتع گنبد نشان داد که این پارامتر از 83/0 گرم بر کیلوگرم در منطقه چرا شده به مقدار 95/0 گرم بر کیلوگرم رسیده و افزایش معنی داری داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشانگر این نکته است که در منطقه قرق با اعمال قرق، خصوصیات خاک در مسیر توالی و رسیدن به شرایط ایده آل قرارگرفته است اما همچنان این منطقه نیاز به توجه و ادامه حفاظت دارد.

    کلیدواژگان: قرق، خصوصیات خاک، مرتع، حوزه گنبد همدان
  • احمد صفری، زهرا عزیزی* صفحات 225-235
    زمینه و هدف

    توسعه فیزیکی شهرها در تمام دنیا تحت تاثیر جغرافیای طبیعی آن و دخالت های انسانی می باشد. تجزیه تحلیل دادهای جغرافیایی بدون استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی وداده های ماهواره ای دشوار و در حالت پیچیده  غیرممکن است. در این پژوهش پتانسیل ها و موانع توسعه فیزیکی شهر رودبار با رویکرد دورسنجی و GIS مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی :

     ابتدا در سیستم اطلاعات جغرافیایی و استفاده از متغیرهای شیب، جهت شیب، کاربری اراضی, خطوط انتقال نیرو، رود، جاده و ریل، گسل و نقاط روستایی در محیط نرم افزارArcGIS  و روش تلفیقیAHP-FUZZY به مکان یابی نقاط مستعد شهری  پرداخته شد.و خروجی در قالب یک نقشه حاصل از AHP  و همپوشانی فازی به پنج گروه دارای پتانسیل خیلی خوب، خوب، متوسط، ضعیف و خیلی ضعیف استخراج گردید. برای گسترش فیزکی شهر با استفاده از سنجش ازدور به صورت تفسیر چشمی بر روی تصاویر گوگل ارث در سال 2016 و برای سال های 2016، 2009، 2004 برای 12 سال به صورت خروجی یک نقشه دست آمد و در آخر به مقایسه نتایج به دست آمده از سیتم اطلاعات جغرافیایی و تفسیر چشمی پرداخته شد.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده از روش تلفیقیAHP-FUZZY نشان می دهد 6/95 درصد از منطقه مورد مطالعه دارای پتانسیل خیلی ضعیف, 52/ 1درصد  دارای پتانسیل ضعیف, 17/1 درصد دارای پتانسیل متوسط ,12/1 درصد دارای پتانسیل خوب و 69/0 درصد دارای پتانسیل خیلی خوب می باشد.و یافته های به دست آمده از روش تفسیر چشمی در مدت 12 سال نشان می دهد  توسعه شهر فقط مسکن مهر می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده از روش تلفیقیAHP-FUZZY و سنجش از درو و روی هم گذاری این یافته ها به این نتیجه رسیدیم که  اکثر ساخت وسازهای شهر رودبار در نقاط غیر مستعد ساخته شده است و این شهر تحت تاثیر عوامل طبیعی و اجتناب ناپذیر ازجمله شیب تند, گسل فراوان, رودخانه دایمی سفیدرود و کاربری اراضی که بیشتر آن باغ و جنگل و زمینهای کشاورزی می باشد، قرارگرفته و مانع توسعه فیزیکی آن شده است .

    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی شهری، تصمیم گیری چند معیاره، فازی
  • سمیرا خدابخش، لعبت تقوی*، ابراهیم علایی، لیلا سمیعی صفحات 237-250
    زمینه و هدف

    ترکیبات فنلی یکی از مهم ترین مواد آلاینده هستند که موجب سمی شدن منابع آب می گردند. حضور فنل و مشتقات آن در آب و فاضلاب به دلیل سمیت و تهدیدی که برای زندگی انسان، حیوان و محیط ایجاد می کند یک نگرانی عمده محسوب می شود. به هر- حال شناخت و ردیابی این آلاینده ها و همچنین شناخت راه های کنترل و حذف آن ها امری بسیار مهم برای حفظ محیط زیست، تصفیه انواع فاضلاب و تامین آب آشامیدنی سالم و بهداشتی می باشد. لذا این تحقیق با هدف اصلی حذف آلاینده فنل از محیط آبی با غلظت اولیه بالا(mg/l100) توسط فرایند هتروژن فوتوکاتالیست در راکتور با پوشش شیشه ای پیرکس با بستر شبه مایع انجام یافت.

    روش بررسی

      ابتدا آنالیز پاسخ سطحی برای نانوکاتالیست TiO2 به همراه هیدروژن پراکسید و اشعه UV 250 وات، برای یافتن شرایط بهینه حذف فنل از محیط آبی به روش هتروژن فوتوکاتالیست انجام شد.سپس جاذب SBA-15 که به دلیل ساختار متخلخل قابلیت زیادی در حذف آلاینده فنل در میان سایر جاذب ها دارد و سپس نانوکامپوزیت TiO2/SBA-15 سنتز شد. سپس ویژگی های ساختاری و فیزیکی نانوکامپوزیت توسط آنالیزهایTEM ،  FESEM، BET ، XRD شناسایی شد.

    یافته ها

    نتایج بیان گر کارایی حذف 96% فنل با غلظت mg/l100 در مدت زمان 420 دقیقه بود.استفاده از روش پاسخ سطحی برای تعیین شرایط بهینه یکی از روش های موثر برای دست یابی به هدف مورد نظر در این تحقیق بود.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، ملاحظه می شود که مواد مزو متخلخل پریودیک حاوی TiO2 در مقایسه با TiO2 پشتیبانی نشده راندمان بالایی در تخریب فوتوکاتالیزوری آلاینده های آبی دارد.

    کلیدواژگان: فرایند هتروژن فوتوکاتالیست، فنل، نانوکامپوزیت Tio2، SBA-15، روش پاسخ سطحی
  • عطا غفاری گیلانده، حسین نظم فر، علیرضا محمدی، پروین ده ده زاده سیلابی* صفحات 251-264
    زمینه و هدف

    مسکن به عنوان یکی از پدیده های واقعی از نخستین مسایلی است که بشر همواره با آن دست به گریبان بوده و همواره در تلاش برای دگرگونی و یافتن پاسخی مناسب، معقول و اندیشیده برای آن است. در حال حاضر مسئله ای که راجع به مسکن در سطح جهانی از آن صحبت می شود مسئله کمبود واحد های مسکونی است و درعین حال آنچه به کیفیت واحد های مسکونی بازمی گردد تقریبا در بسیاری از نقاط دنیا رعایت نمی شود. این در حالی است که برای برنامه ریزی و برنامه ریزی مسکن هر شهر، پیدا کردن پاسخ سنجش فضایی کیفیت مسکن از ملزومات اساسی به شمار می آید. بنابراین هدف از پژوهش حاضر سنجش نابرابری های فضایی شاخص های کیفیت مسکن در سطح شهر اردبیل به منظور انجام برنامه ریزی بهتر برای بخش مسکن این شهر می باشد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر ازنظر هدف از نوع کاربردی و ازنظر ماهیت و روش تحقیق مورداستفاده از نوع روش های توصیفی - تحلیلی است. اطلاعات موردنیاز از داده های بلوک های آماری سال 1390 شهر اردبیل استخراج شده اند. جامعه آماری پژوهش بلوک های آماری شهر اردبیل در سال 1390 است. برای بررسی وضعیت نابرابری شاخص های کیفیت مسکن و شناخت الگوی فضایی گسترش این نابرابری از مدل های آمار فضایی، تحلیل لکه های داغ (Hot Spot Analysis) و خود همبستگی فضایی (Morans I)، در نرم افزار  Arc/GISاستفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس بررسی های انجام گرفته، بلوک های شهر اردبیل به لحاظ شاخص های کیفیت مسکن در وضعیت نا برابر قرار دارند به گونه ای که، محلات و مناطق واقع در بخش های شمالی و شمال غربی به لحاظ برخورداری از شاخص های کیفیت مسکن در وضعیت نا مطلوبی می باشند و محلات مرکزی و جنوبی شهر از این نظر از وضعیت بهتری برخوردار می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    الگوی توزیع نا برابری شاخص های کیفیت مسکن در شهر اردبیل به صورت خوشه ای بوده و همچنین بین کیفیت مسکن و طبقات اجتماعی در شهر اردبیل رابطه معنا داری وجود دارد. درنتیجه می بایست برنامه ریزی های شهر به ویژه برنامه ریزی های مسکن برای شهر اردبیل در بخش های شمالی و شمال غربی (بافت روستا-شهری) بیشتر موردتوجه و مدنظر قرار گیرند.

    کلیدواژگان: نابرابری فضایی، کیفیت مسکن، آمار فضایی، شهر اردبیل
|
  • Ali Sardar Shahraki *, Neda Aliahmadi, Mahdi Safdari Pages 1-12
    Background and Objective

    Knowledge and information on the environment play a major role in the activities of the community. These information’s pave the way for the development of human societies and reduce environmental problems. Today, environmental threats have been taken into consideration by human beings and focused on public opinion. The reason for these threats is that it has created major problems in terms of environmental sustainability and, on the other hand, much attention has been paid to the issue of sustainability and environmental health in agricultural production due to its harmful effects. Therefore, the purpose of this study is to evaluate and prioritize factors affecting wheat production with an emphasis on environmental sustainability.

    Method

    the statistical population includes 50 experts and experts in agriculture Jihad in Sistan region, using fuzzy hierarchical analysis and demetal analysis techniques.

    Findings

    The results of the fuzzy AHP indicate that the educational-promotional dimension is the highest (0.45) and then management (0.31), technical (0.12) and economic (0.10) respectively. Also, the results are shown using the DEMATEL method The first educational extension followed by the administrative, technical and economic dimensions of 34.44%, 32.17%, and 33.31% on wheat production in Sistan region.

    Discussion and Conclusion

    Therefore, it is recommended that educational programs be promoted by the farmers of Sistan Agricultural Jihad for wheat farmers, taking into account the farmers' needs and the rural conditions of the region.

    Keywords: prioritization, Sustainability, Environment, wheat, FAHP, DEMTEL
  • Leila Abbaszadeh Tavassoli, Azadeh Nekooei Esfahani *, Hasti Borgheipour Pages 13-22
    Background and Objective

    Urban Expansion and problems regarding urban life raise the necessity of providing actionable strategies to improve urban inhabitants’ life. Today, with increasing tunnel constructions, safety in tunnels has been the issue for engineers, government officials and authorities. In order to standardize and safety enhancement, safety assessment is the first priority to adopt relevant measures to improve safety level in tunnels. Generally, regarding to the limited spaces in urban tunnels, accidents in tunnels may result in more critical conditions. Occurring of these accidents may disturb the tunnel’s function, which may lead to fire, respiratory problems etc. Given to critical condition after the accidents, therefore, it is required to adopt appropriates methods for safety factor assessment in crisis management of tunnels. The present study address safety and biological factor assessment in crisis management of urban tunnels after that we would investigate the differences between Tohid, Resalat and Shohadaie Qazeh tunnels.

    Method

    To analyze data, Analytic Hierarchy Process (AHP) has been used.

    Findings

    The highest level of risk associated with Tohid tunnel and the lowest level of risk associated with Shohadaie Qazeh tunnels.

    Discussion and Conclusion

    The results of research in 1396 show that the ventilation system has the highest weight and drainage has the lowest weight and Tohid tunnel has the first rank.

    Keywords: Safety, biological factors, Crisis management, Urban tunnel, Analytic Hierarchy Process (AHP)
  • Fatemeh Einollahipeer, Nader Bahramifar *, Habibollah Unesi Pages 23-36
    Background and Objective

    Nano-sorbents are suitable for pollutants removing from aqueous environment. Therefore, the aim of this study was to compare magnetization of magnetic graphene oxide nano-composite by using co-precipitation and solvothermal methods. In addition, the capability of nano-adsorbent was conducted in order to examine removal efficiency of Cd (II) from aqueous solution.

    Method

    Graphene oxide (GO) was synthesized by modified Hummers method and magnetized using co-precipitation and solvothermal procedures. The amine functionalization of as-prepared magnetic graphene oxide was performed by reflux method in the presence of ethylenediamine as functional group and cold synthesis method in the presence of dichloromethane as reaction solvent. The synthesized adsorbents were used for Cd (II) removal from aqueous solutions and the effects of pH, amount of adsorbent, contact time, initial concentration of Cd (II) ions and temperature were investigated.

    Findings

    According to FTIR, XRD and VSM analyses, the synthesized magnetic graphene oxide with co-precipitation showed higher magnetization values than that of from the solvothermal method. The adsorption results displayed that the synthesized adsorbent with solvothermal and reflux processes of amination has the highest adsorption capacity of 207 mg.g-1. But it is only 82 mg.g-1 with co-precipitation and cold amination process. Kinetic data showed better correlation with pseudo-second-order equation and the Freundlich model was found to fit for the isotherm data.

    Discussion and Conclusion

    The magnetization values of adsorbent in co-precipitation method was better while the adsorption capacity reduced. The loss of adsorption capacity was due to high loading of magnetic particles under surface of GO, which leads to block the carboxyl functional groups. This was also confirmed by elemental analysis. The amount of nitrogen was lower in co-precipitation process comparing to solvothermal method. In batch adsorption, the adsorption process was found to be endothermic and spontaneous in nature. The results suggest that the solvothermal and reflux procedures was more efficient in amine functionalization and adsorption process.

    Keywords: magnetic Graphene oxide, nano composite, Solvo-thermal, Co-precipitation, Adsorption
  • Somayeh Shahbazi *, Somayeh Khosravi, Hossain Mehdizadeh, Mosayeb Gholami Pages 37-50
    Background and Objective

    The critical global environmental degradation that day on the depth and scope of this crisis increases. If are not serious consideration to solve its, human will face disaster. Higher education institution is expected to provide appropriate training, knowledge to change attitudes and behaviors of students to provide environmental protection.

    Method

    This research is qualitative and based on Grounded Theory approach, protective attitude towards the environment is studied. Sampling method was purposive and agriculture students were selected and they were interviewed. Central question of this research include aspects of how students? What are their strategies for environmental protection?

    Findings

    The results showed explain the attitude of students towards environmental protection, "environmental  destructive activities", "a little knowledge and awareness of environmental," "culture of respect for the environment", "consistently look the environment "," programs that support environmental protection "and" environmental protection educational programs " is.

    Discussion and Conclusion

    The results also showed that one of the students strategies to protect the environment, changing attitudes through educational programs of protect the environment. Therefore, it is suggested that universities establish curricula and courses to promote a culture of respect for the environment.

    Keywords: Protective Attitude, Environment, Grounded Theory, Agriculture
  • Kiomars Sayyadian, Abdolamir Moezi, Ali Gholami *, Ebrahim Panahpour, Kamran Mohsen Far Pages 51-63
    Background and Objective

    Today, hazard of surface and underground water contamination with heavy metals has led to a global concern. Therefore, the current study was carried out to assess the effects of different types and rates of biochar on irrigation water heavy metals content.

    Method

    For this purpose, 12 different biochars were produced using 6 different biomasses including wheat stubble, pea stubble, maize residual, reed stem and leaves, olive meal and beet pulp at 500 and 700 C under low oxygen condition. According to specific area results, cation exchange capacity and infrared spectrophotometry, wheat stubble, reed stem and leaves and residual maize biochars, which produced at 700 °C were selected for further studies. Then effect of nine levels of these biochars on irrigation water heavy metals (cadmium, nickel and lead) content were investigated using a completely randomized design(CRD) with three replicates. 

    Findings

    The results indicated that increase in temperature significantly reduce biochars yield, volatile compound percentage but increase acidity, cation exchange capacity, specific area and ash percentage. In addition, the results revealed that biochars and their applied doses could significantly reduce heavy metals content in irrigation water.

    Discussion and Conclusion

    Increase in specific area, cation exchange capacity and acidity led to heavy metals elimination from irrigation water. Application of MB700 (compared with WB700 and RB700) and WB700 (compared with MB700 and RB700) could significantly reduce cadmium and nickel, respectively, whereas the effect of MB700 and WB700 in eliminating of lead was more pronounced than RB700. The maximum cadmium, lead and Nickel reduction was related to apply 32 g per liter biochar.

    Keywords: Biochar, Cadmium, Nickel, Lea
  • Seyed Yaser Ziaee *, Vahid Kosari, Mahsa Salman Nouri Pages 65-77
    Given the importance of the natural environment for human life, any damage and destruction is unreasonable and unacceptable. Being the subject of disagreement among different jurists, the basis of responsibility for environmental damage has been fluctuated between human and the environment. Consequently, the discussion of environmental damages and the necessity to compensate for them has always focused on human beings and any assessment of environmental damage in judicial or arbitration courts has been based on human rights. The International Court of Justice, in its recent judgment in the dispute between Costa Rica v. Nicaragua, for the first time in its history, recognized the notion of "pure environmental damage" and proceeded to assess these damages. The present article, analyzing the judgment of the Court about the concept of “pure” environmental damage and the method of its valuation, through a descriptive-analytic method will conclude that the pecuniary valuation of all dimensions of environmental damage is not so consistent with the reality and the appropriate methods will be proposed.
    Keywords: pure environmental damage, valuation of environmental damage, Compensation, Restitution, separation of the effects of damages
  • Marzieh Alikhah Asl *, Dariush Naseri Pages 79-91
    Background and Objective

    Comments regarding futurism and portraying the future development lead trends in the field of planning and rational exploitation of resources. Ghoorichay is one of the catchments in the north of Ardabil province that has critical role in local people’s livelihood. The purpose of this study was to evaluate ecological land capability and determine the suitability rate for agriculture and range activities in Ghoorichay catchment.

    Method

    First, by reviewing of the sources, the agriculture capability evaluation criteria were defined. In the next step, all of the criteria were imported to the Geographic Information System (GIS) with the same format and were standardized. Then, Analytical Hierarchy Process (AHP) and binary comparison matrix were used to weight to the criteria and sub criteria and finally, all of the criteria were combined using Weighted Linear Combination (WLC) method.

    Findings

    Based on the results 9811/42 hectares (82/85%) for agricultural activity and 2-27/31 hectares (17/15%) for rangeland activity have potential.

    Discussion and Conclusion

    According to the results, there is not a balanced relationship between current land uses and the land ecological capability for agriculture and range management in the study area.

    Keywords: AHP, Fuzzy Ghoorichay, weighted linear combination
  • Alireza Keikha *, Ahmad Khanlary, AhmadAli Keikha, Mahmood Sabouhi Pages 93-104
    Background and Objective

    Climate change is today's problem and tomorrow's crisis. In this study, the effect of climate change on selected products and land usage was investigated in four regions in Mazandaran province.

    Method

    Firstly, time series variables of temperature and rainfall were examined during 1981-2012. Also we study the effect of annual mean temperature and rainfall, as the proxies of climate change, on the performance of under-cultivation wheat, barley and rice farms by using regression analysis from 1981 to2012. In the next step, the scenario effect of increasing 1-degree temperature and deceasing 1-mm precipitation on land usage and performance of agricultural crops were analyzed using regression analysis and considering them in Positive Math Programming model (PMP).

    Findings

    The results of regression analysis showed that there was a noticeable temperature increase and rainfall decrease. In addition, they showed that climate change has a significant effect on wheat, barley and rice performance.

    Discussion and Conclusion

    The results of PMP model analysis showed a change in land use to increase rice and barley cultivation. The findings show that the climate change effect is not necessarily negative on all crops, so we can pay attention to the positive effects as well and utilize them in optimum exploitation of resources and the region's facilities.

    Keywords: Positive mathematical programming, Climate Change, land use, Mazandaran
  • MohammadReza Fathi *, MohammadHasan Maleki, Zahra Tahmasebi Pages 105-118
    Background and Objective

    Due to rapid changes in the status of competitors, technology and customer preferences, companies cannot always rely on their existing products. Customers are looking for products with better quality and more advanced and offer new products and companies are forced to respond to the needs, tastes and expectations of our customers, one of the important ways to supply quality products and good performance in product design, failure analysis or risk assessment.

    Method

    this article evaluate the performance of the product components in the computer services industry to the risks and possible consequences in terms of product identification and rank. For risk assessment, data were collected from ten experts of scientific competence and to complete the decision-making matrix. Fuzzy multi-criteria decision-making methods were used for data analysis. These methods in Microsoft Excel were used.

    Findings

    Based on fuzzy VIKOR results, the A5 in the fuzzy approach has the lowest value of Qi and therefore performs better than other options. Based on the results of the fuzzy PROMETHEE, the A4 in the fuzzy risk assessment is larger than φ (a) and therefore performs better than other options.

    Discussion and Conclusion

    Based on fuzzy VIKOR result, A5 is better compared to other options. Based on the results of fuzzy PROMETHEE A4 is better compared to other options.

    Keywords: product design, Risk Assessment, Decision making, Multi-Criteria Approach, FMEA, AHP, Promethee, Fuzzy VIKOR
  • Kobra Melhosseini Darani, Samar Mortazavi *, Seyed Mohsen Hosseini, Kamran Shayesteh, Samereh Falahatkar Pages 119-132
    Background and Objective

    Despite the increasingly trend of developmental activities that are likely to change the structure and change or eliminate landscape functions and processes in Iran ultimately, it seems necessary to consider the visual effect in EIA studies especially in northern ecosystem of the country.

    Methods

    This study aimed to quantify the visual criteria of naturalness and complexity using SHDI, SHEI, PLAND, LPI, PR, PD, and NP measurements in the area of Tonekabon's Dohezar-Sehezar watershed from two viewpoints. The visible range, after land use mapping and production of DSM and transmitting of visibility points to GIS, was obtained using the Visibility instruction in GIS, which analyzed the visible range at two points.

    Findings

    According to the PLAND index, the highest amount pertained to forest land use, and their amounts for forest, agriculture, and rangeland land uses found 0.1499, 0.0001, and 0.0021 respectively that detected the naturalness in the first- viewpoint was more than the second viewpoint, and this area has been less affected by human interferences. At the second point, except for the SHEI value which was less than the first point ( 0.0927), the amount of SHDI (0.0927), PR(7000), PD (2.507), and NP(2058000) indices grater than second point obtained.

    Discussion and Conclusion

    The use of landscape metrics with regard to their capabilities can be a useful step to early identification of the impacts of development on the structure of landscape. The proposed approach can be the basis for developing a new method to understanding the effects of landscape changing in planning and management fields.

    Keywords: Visual Criteria, Environmental Impact Assessment, Landscape Ecology
  • Zahra Arbabi, Vahid Dehbashi, Hadi Esmaeilpour Moghadam *, Javad Naserian Pages 133-145
    Background and Objective

    Increasing awareness and concerns about environmental damages has led communities to take solutions to this problem. Taxation of pollutant emissions is one of the strategies recommended by economists to achieve some of the environmental objectives and eliminate contamination. The purpose of this study is to estimate the willingness to pay an environmental tax on gasoline.

    Method

    In this study, a conditional valuation method (CVM) is used to measure individuals' willingness to pay for goods and services. The statistical population of this research is gasoline-fueled cars in Mashhad in 2017, due to the lack of information on the number of vehicles, the number of unlimited society has been considered. In this study, 500 people were selected by simple random sampling method. A researcher-made questionnaire was used to collect data. It’s validity was confirmed using content validity.

    Findings

    The results indicate that 77 percent of all respondents tend to pay environmental taxes on urban air, while 22 percent of the population are not willing to pay any amount under the name of the pollution tax. Approximately 3% have not been self-reported regarding their willingness to pay.

    Discussion and Conclusion

    Based on the research findings, environmental beliefs has a positive and significant effect on the willingness to pay tax on gasoline; therefore, it is suggested that cultural and informational platforms be developed before clarifying the need for environmental taxes before planning for such a tax.

    Keywords: Willingness to pay, Conditional valuation, environmental tax
  • HASSAN AKBARI *, Mahdi Babazadeh, Hojatollah Rashid Kalvir Pages 147-159
    Background and Objective

    Despite the historical background of the Khalkhal county, there are still insufficient studies to identify the native architecture, especially the rural architecture of this region. Because of a tourism path construction, between Khalkhal county and Masouleh city, through the Shahrood tourist valley, this study seeks to identify the physical – spatial characteristics of the native housing of villages located along this valley, in order to preserve and apply it in future developments.

    Method

    The research method is qualitative one and data analysis is done by descriptive-analytical method. After field studies in Shahrood valley villages, the study species have been selected in terms of the dominant features of the native architecture from the “Shal, Kolur, Derow, Asbu and Askastan” villages and analyzed. Physical-spatial characteristics, such as plan form, architectural elements, materials and methods of construction, roof form, openings ratio, the ratio of mass to space, and functional relationships, have been surveyed and analyzed.

    Findings

    Dense rural fabric, extroverted and compact architectural form, small openings, porch and columnar Telaar, wooden torrehs, sloping roofs, regarding terrain slope and using local materials are the characteristics of the rural housing architecture in this region. Also in most species, the service space is located on the ground floor and the living space is on the first floor.

    Discussion and Conclusions

    The results show that all studied species are extroverted, and have porch, Telaar and wooden torreh as the fixed and dominant elements. The species can be classified in two types: The houses with porch, having closet space and houses with porch, but without closet space. In general, rural housing pattern of this region, is affected by the cold climate of Khalkhal region in “plan form, structure and materials, openings and  the ratio of mass to space and functional relationships”.

    Keywords: Typology, Physical-spatial structure, Rural Housing, Shahrood valley of Khalkhal
  • Rana Ayazi, Maryam Armaghan *, Sheida Khansari Pages 161-177
    Background and Objective

    housing structure has been constantly forming and changing during history and has been influenced by thounsands of phenomena and factors. Life style and aesthetic taste as evidences of living culture form the architecture framework. House, is the place of the formation and presentation of culture and is the most basic space in which every individual experiences his being. The present study is following the effect of living culture in general and life style specifically on household objects system (mentally and functionally) from the perspective of Bourdieu. 

    Method

    the present study is a qualitative research based on descriptive-analytical research method. The population are the young couples living in residential buildings located in district two in Qazvin which 310 persons among them has been chosen randomly. In this study, the researcher’s queastionaire has been used after making sure of its reliability and justifiability and then has been distributed among sample. In order to analyze the data, correlation and regression in spss 22 soft ware has been utilized.

    Findings

    results of the study have shown that there is a positive and meaningful relation between the individuals’ life style and theirs household object system in the sample population.

    Discussion and Conclusion

      According to the analyses, it seems that the “mode”, i.e. what becomes fashionable throughout a society as a communal model, can play a major role in the system of functional home appliances. This communal taste can affect the selection of colors, furniture, arrangement, type of functional appliances, etc. The family structure in terms of tradition or religious beliefs may also influence the application of abstract objects at home.

    Keywords: social class, Life style, household objects system, Bourdieu's view, Qazvin
  • Mahdi Shaabanian, Mohammadhadi Kaboli *, Ali Dehghanbanadaki, Leila Zare Pages 179-192
    Background and Objective

    The thermal behavior of underground buildings is different from that of above ground buildings. The approaching temperature of the inner layers of the earth to the average annual outdoor temperature reduces the heat exchange of these buildings compared to buildings on the ground. Reducing energy consumption reduces greenhouse gas emissions. The purpose of this study is to evaluate the feasibility of using geothermal energy in buildings to reduce carbon dioxide emissions in the city of Hamedan with cold climatic conditions in 2019.

    Method

    The simulation was performed by using version 8-1-0 of Energy Plus software. In the model, a standard 900 Ashrae sample space with residential usage was considered. At first the building was located on the ground as default and its energy consumption was set to 0/424 MWh /m2. In later stages, the sample is gradually placed in depth in successive steps equal to 0.5, 1, 1.5, 2, 2.5 and 3 meters.

    Findings

    findings showed that in each depth, 14.51%, 28.38%, 44.56%, 57.25%, 74.70% and 79.07% of the annual energy requirements of the sample space has been reduced. On the other hand, in each scenario, the carbon dioxide pollutant emissions as the main greenhouse gas, has been declined to 0.65, 1.27, 1.99, 2.57, 3.35 and 3.55 percent, respectively.

    Discussion and Conclusion

    Therefore, It was concluded that Placement of buildings under the ground reduces carbon dioxide pollutant emissions in environment.

    Keywords: Energy efficiency in building, Geothermal Energy, Simulation, Carbon dioxide, Hamedan
  • Elnaz Azizvand, Elnaz Sabbaghe Taze *, Maryam Haji Rasouli Pages 193-205
    Background and Objective

    Considering the limited water resources and organic matter deficiency in Iran, joint application of super absorbent polymer and organic manure can be effective option to improve soil physical and chemical properties, fertility and maintenause of water storage. The purpose of this study was investigation the effect of super absorbent polymer on the amount of releasing of nutrients from manure in low humidity levels.

    Method

    An experiment was conducted in a factorial form based on a completely randomized design with 18 treatments and three replications. The first factor was  amendment type and amount including six levels consists of a) no amendment (C), b) super absorbent polymer in rate of 0.2 % W/W (AS0.2), g) super absorbent polymer in rate of 0.4% W/W (AS0.4), d) manure in rate of 2%W/W (M), m) combination of super absorbent polymer in rate of 0.2% W/Wand manure in rate of 2% W/W (AS0.2+M), h) combination of super absorbent polymer in rate of 0.4%W/W and manure in rate of 2%W/W (AS0.4+M). The second factor was humidity with three levels including 80 % (h1), 70% (h2) and 60% (h3) of field capacity.

    Findings

    Results showed that application of super absorbent polymer in rate of 0.2% W/Wand manure in rate of 2% W/W was more effective in improving chemical  soil properties such as increasing available phosphorus, available potassium, field capacity and cation exchange capacity and decreasing available sodium. In most cases there was not significant difference between super absorbent polymer in rate of 0.2% W/Wand manure in rate of 2% W/W and super absorbent polymer in rate of 0.4% W/Wand manure in rate of 2% W/W.

    Discussion and Conclusion

     Regarded to results it can be suggested that joint application of super absorbent polymer in rate of 0.2%W/W and manure in rate of 2%W/W was the best treatment in low humidity levels.

    Keywords: Super absorbent, Phosphorus, Potassium, availability, Deficit irrigation
  • Mahsa Safaripour *, Dariush Naseri Pages 207-220
    Background and Objective

    Nowadays, many cities have caused the destruction of natural environments due to their unplanned and unlimited expansion in our country. Land capability evaluation can be an effective step in planning for the proper use of the land. In this research, Meshkin-shahr town was selected for urban development ecological capability evaluation due to exposure to environmental hazards.

    Method

    Then, main criteria including slope, height, aspect, and distance from main road, distance from active faults, distance from river, land use, climate and distance from urban settlements were selected. Weighing to criteria was done using analytical hierarchy process and standardization was implemented with fuzzy method and then in the environment of the geographical information system of the layers was combined with the linear weighting process and the map of the appropriateness of urban development was prepared. Then, the layers were overlaid with weighted linear combination model in ARC/GIS and land suitability map of urban development was prepared.

    Findings

    Based on the results, slope and accessibility to main road have great role in urban development ecological capability evaluation of the town. Also, based on results 584.99km2 (15.62%) are not proper, 946.24 km2 (25.26%) have medium suitability, 1809.86 km2 (48.33%) have high suitability and 403.6 km2 (10.77%) have very high suitability for urban development in Meshkin-Shahr town.

    Discussion and Conclusion

    Based on results central area in Meshkin shahr town have the highest potential for urban development and the other area should assign to another landuse by implementation of land use planning process.

    Keywords: Land suitability Evaluation, Urban development, Analytical HierarchyProcess, fuzzy, Meshkin-Shahr
  • Abbas Ghobadi, Davoud Akhzari * Pages 221-233
    Background and Objective

    Grazing as one of ecological disturbances causes changes in soil characteristics of rangelands. This study was carried out to study the effect of Grazed pasture on plant cover, microbial deposits and some soil characteristics of Gonbad in Hamedan.

    Method

    Five transects of 1000 meters were considered separately for soil characteristics in each region (grazed and ungrazed). Systematic sampling of soil was performed every 100 meters in May 2016. The elements of Cu, Fe, K, Mg, Mn and Zn were measured by atomic absorption spectrometer, acidity with pH meter, bulk density from clavicle method, total nitrogen from Kjeldahl method, organic carbon and soil organic matter by the oxidation method of Walkybak and Zeitous Carbon microbial was calculated by quenching-extraction method.

    Findings

    After analyzing, it was determined that the concentrations of K and Zn in the soil of the sample area and the concentration of Mg in the soil of the control area increased significantly at 5% level. Soil acidity in the control area increased from 7/1 in the sample area to 7/23. Soil moisture content decreased significantly in the control area and from 27.11% in the sample area reached 18.12%. Soil bulk density in the control area was 1.16 g / cm3, which decreased significantly in the sample area and reached 0.98 g / g / cm3. The carbon microbial biomass was significantly differed in the soil of grazed and control areas. The comparison of the mean microbial carbon content in studied rangelands showed that this parameter ranged from 0.83 g / kg in the control area (grazed) to 0.95 g / kg and increased significantly.

    Discussion and Conclusions

     The exclosure area has been enclosed with exclosure, soil characteristics in the path of sequencing and achieving ideal conditions, but it still needs attention and continued conservation.

    Keywords: Exclosure, Soil Properties, Rangeland, Gonbad Watershed of Hamadan
  • Ahmad Safari, Zahra Azizi * Pages 225-235
    Background and Objective

    Physical development of cities around the world is influenced by its natural geography and human interactions. Geographic data analysis is difficult without the use of geographic information and satellite data, and impossible in a complex case. In this study, potentials and barriers of physical development of the Ruodbar city using Remote Sensing and GIS be evaluated.

    Method

    Firstly, in the ArcGIS software environment, using the AHP-FUZZY combination method the use of slope, gradient, land use, power lines, river, road and rail, fault and rural points are used to locate the urban sprawl. The output was extracted in the form of a map of AHP and fuzzy overlay into five groups with very good, good, moderate, weak and very weak potential. In order to expand the city's physical development by using a visual interpretation on Google Earth images for 2016, 2009, 2004 for 12 years, a map was drawn out as the result. Finally, the results obtained from the Geographic Information and Visual Interpretation System were compared.

    Findings

    The findings of the AHP-FUZZY compilation show that 95.6% of the study area has very weak potential, 1. 52% has a weak potential, 1.17% has a moderate potential, 1.21% has good potential and 0.69% has a very good potential. And the findings from the visual interpretation method over the course of 12 years show that the development of the city is just Mehr Housing (a project done government).

    Discussion and Conclusion

    Based on the findings of the AHP-FUZZY Compilation and Metrology Measurement, we concluded that most of the constructions have been implemented in unpredictable places in the city of Roodbar, which is influenced by natural and inevitable factors, including steep slope, abundant faults, permanent existence of Sefidrood river, and land use, most of which are gardens and forests and agricultural land and has prevented its physical development.

    Keywords: Urban physical development, Fuzzy. Urban Physical Development, Multi-criteria decision making, fuzzy
  • Samira Khodabakhsh, Lobat Taghavi *, Ebrahim Alaie, Leila Samiee Pages 237-250
    Background and Objective

    Phenolic compounds are one of the most important pollutants that poison water resources. Presence of phenol and its derivatives in water and wastewater is a major concern due to its toxic threat to human, animals and environment. Therefore, identifying and tracking these pollutants as well as identifying ways to control and eliminate them is very important in order to protect the environment, treatment of sewage and healthy drinking water supply. In this research, the main goal is to eliminate phenol from aqueous solution,with high initial density by Heterogeneous photocatalysis in the slurry reactor with the quality of Pyrex glass.

    Method

    First,Response Surface Methodology was used for nanocatalystTiO with hydrogen peroxide and 250 watts UV radiation,to find optimum conditions for the removal of phenol from aqueous solution using heterogeneous photocatalysis.Then,SBA-15, which is highly capable of eliminating phenol due to its porous structure comparing to other absorbents, and then TiO /SBA-15 were synthesized. Finally, the structure and physical properties of Nano composite were detected by analysis XRD, BET, FESEM, and TEM.

    Findings

    Results of phenol elimination out of aqueous solutions by Heterogeneous photo catalyst and Phenol removal efficiency of 96% at a concentration of 100mg / l at the time of 420 minutes, respectively. Use of Response Surface Methodology to determine optimal conditions is one of the most effective methods to achieve the desired goal in this study.

    Discussion and Conclusion

    According to the results, mesoporous materials containing TiO 2 compared with pureTiO 2 ,have high efficiency in photocatalytic degradation of water pollutants.

    Keywords: Heterogeneous Photocatalysis, Phenol, Tio2, SBA-15Nanocomposite, Response Surface Methodology
  • Ata Ghaffari Gilandeh, Hosein Nazmfar, Alirezza Mohammadi, Parvin Dadazade Silabi * Pages 251-264
    Background and Objective

    Housing is one of real phenomenon and primary subjects that human always face with and he/she is trying to it’s transition and finding proper , rational response for it. Currently , presented subject about housing at world level relate to deficiency and shortage of housing and resident units and also discussions about resident and housing units quality don’t regard in some places approximately. It is regarded for housing and resident planning in every city and finding housing quality space measurement response is one of basic requirements. So , the aim and purpose of current research is measuring housing indices space inequalities at Ardebil city in order to implementation correct and better planning for housing part.

    Method

    Current research is applied according to aim& purpose and it is analytical- descriptive based on nature and used methodology. Requirement data were extracted from Ardebil city statistical data blocks at 1390. Research statistical society in Ardebil city at 1390 include statistical blocks. To investigation of inequality position of housing quality indices and recognition of space pattern , inequality development ; we have been used spatial statistical models , Hot Spot analysis, Morans I spatial auto- correlation in Arc/GIS software.

    Findings

    According to implemented studies , Ardebil city blocks are located in inequality position based on housing quality indices and also districts , regions and sectors which they are located on Northwest and Western parts ; have improper situation about housing quality indices , but central and southern sectors of this city have proper position in mentioned subject.

    Discussion and Conclusion

    Housing quality indices with inequality distribution pattern in Ardebil city study by clustering method and also there is significant relationship between housing quality and social classes in this city. It is necessary to regard urban planning , housing plans in Ardebil city and Northern , Northwest ( Urban –Rural tissue) parts and they need more pay attention.

    Keywords: Spatial inequalities, housing quality, Spatial statistical, Ardebil city