فهرست مطالب

باغ نظر - سال هجدهم شماره 97 (تیر 1400)

نشریه باغ نظر
سال هجدهم شماره 97 (تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نسیم زهرایی پور*، رضا جعفرپور صفحات 5-16
    بیان مسئله

    ارتباط مستقیم شهر و طبیعت منجر به ظهور لبه هایی طبیعی در شهر می شود. مسئله این پژوهش، با مطالعه سند بالادستی مدیریتی شهر تهران، یافتن جایگاه روددره های شهر تهران به عنوان مهم ترین لبه های طبیعی در این شهر است. این مطالعه و نقد وضع موجود با رجوع به مطالعات انجام شده درباره این لبه ها در حوزه منظر صورت گرفته است. همچنین با نگاهی به اسنادی که به نحوی حضور لبه هایی طبیعی در آنها موضوعیت داشته اند، سعی در مطالعه نوع نگاه آن اسناد به این عناصر منظر شهری داشته است.

    هدف پژوهش

    این مطالعه با درنظرگرفتن این مواضع به عنوان لبه های طبیعی به دنبال شناخت و بررسی جایگاه آنها در اسناد و ضوابط شهری تهران است.

    روش پژوهش

    این پژوهش با روش کیفی و تحلیل محتوای اسناد به دست آمده به روش مطالعات کتابخانه ای انجام شده است. این مطالعات در حوزه مبانی نظری، اسناد و نمونه طرح های خارجی صورت گرفته است.

    نتیجه گیری

    در سطح کلان مقایسه نگاه موجود به روددره های شهر تهران به عنوان مهم ترین لبه های طبیعی در شهر با مبانی علم منظر و همچنین بررسی نمونه هایی از لبه های شهری در اسناد توسعه ای در مقیاس های مختلف بیانگر عدم توجه به ابعاد فرهنگی یا هویتی لبه های طبیعی و زیبایی شناسانه روددره های شهر تهران در سند طرح جامع شهر است. در ذیل این دو بعد، مسایلی چون مشارکت عمومی و توجه به ذهنیت شهروندان از روددره ها در بعد فرهنگی، و موضوعاتی مانند توجه به نقش کریدور دید بودن آنها و چشم اندازهای مربوط به این لبه های طبیعی در جنبه زیبایی شناسی، مباحث مطرح شده در اسناد خارجی است که قابل بارگزاری بر لبه های طبیعی در شهر تهران نیز است. در سطح میانی و عملیاتی نیز این مطالعه نشان دهنده نگاه شعاری و منقطع در مقیاس های پایین دست به روددره ها به عنوان پهنه های سبز وسیع و اثرگذار است. تحلیل محتوایی و رجوع به مبانی شکل گیری طرح هایی چون طرح جامع نشان می دهد با چنان مبنای فکری و فلسفی ای، جایگاه قایل شده برای لبه های طبیعی در شهر امری ناگزیر و برآمده از تفکر مدرنیستی آن دوران است.

    کلیدواژگان: لبه های طبیعی، اسناد بالادست شهری، منظر، روددره های تهران، طرح جامع تهران
  • نجمه دستغیب، فاطمه کاتب*، غلام علی حاتم صفحات 17-30
    بیان مسئله

    اساس کیمیاگری برخلاف آنچه امروزه نزد عوام مطرح می شود، جنبه ای عرفانی داشته و بدون عرفان، از مرتبت خود خارج می شده و دیگر کیمیا محسوب نمی شده است. کیمیاگری با عرفان در مذاهب توحیدی مرتبط بوده و در اسلام نیز از ارزش والایی برخوردار بوده است. عرفان سرچشمه هنر مقدس اسلامی است و از طرفی پیوندی دیرینه با کیمیاگری دارد. در بین هنرهای قدسی، محراب زرین فام یکی از جامع ترین نمونه هاست. در فن زرین فام، خشت بی ارزش با انجام عملیاتی مبدل به کاشی با جلوه زرین فام می گردد که متناظر با عمل تمثیلی کیمیاگری یعنی استحاله فلز پست به طلا است. این تناظر، به همراه پیوند عرفان اسلامی و کیمیاگری، حاکی از اهمیت مبحث کیمیاگری در ساختار هنر مقدس، به ویژه محراب زرین فام است. اینکه کیمیاگری چه نقشی در شاکله محراب های زرین فام داشته است و نمادهای کیمیاگری چگونه در این آثار متجلی شده اند؟ سوال این پژوهش است.

    هدف پژوهش

    تبیین جایگاه کیمیا، به عنوان حکمتی مرتبط با عرفان اسلامی، در تزیینات محراب های زرین فام هدف این مقاله است.

    روش تحقیق

    در این پژوهش به علت ماهیت تاریخی، از منابع کتابخانه ای استفاده شده است و محراب های زرین فام به عنوان یکی از جامع ترین آثار مقدس در هنر اسلامی ایران، به شیوه توصیفی-تحلیلی با نمادهای کیمیاگری بررسی تطبیقی شده اند.

    نتیجه گیری

    با مطالعه بصری محراب های زرین فام می توان تاثیرات کیمیاگری را به عنوان عرفانی کهن، در هنر اسلامی ایران مشاهده کرد. مفاهیم کیمیاگری در نظام بصری محراب های زرین فام، با بیانی رمزگونه و به صورت نمادهای آشکار و مخفی ظهور یافته است. این نمادها همچون خود کیمیا از گستردگی موضوعی برخوردارند. علایم کیمیایی، اصول انعکاس و ثنویت، نقوش هندسی اعم از دایره، مربع، ستاره سلیمان و نقش مار از نمادهایی هستند که هم ارتباط محراب های زرین فام با عرفان کیمیایی را آشکار می کنند و هم حضور کیمیا در نظام بصری هنر مقدس اسلامی را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: کیمیاگری، هنر مقدس، محرابهای زرین فام، هنر اسلامی ایران
  • نسیم ایران منش*، محمدرضا پورجعفر، سید محمدرضا خطیبی، کرامت الله زیاری صفحات 31-46
    بیان مسئله

    کمبود آب به عنوان چالشی همیشگی در ایران وجود دارد. با وجود این اکثر شهرهای ایران سالیان دراز توسط برداشت از آب های زیرزمینی و به وسیله قنات دوام یافته اند و دارای ویژگی های خاصی در ریخت شناسی (مورفولوژی) شهری هستند. زیرساخت سنتی آبی در اکثر شهرهای ایران دارای اثر زیادی در شکل گیری بافت شهری بوده است و نمونه موردی شهر تاریخی قزوین است.

    هدف پژوهش

    پژوهش سعی بر شناساندن نقش آب در عناصر ریخت شناسی شهری است. به عبارت دقیق تر آب که خود در عامل بستر طبیعی شهر قرار دارد بر سه عامل دیگر شکل شهر یعنی نظام ارتباطی، نظام قطعات و نظام ساختمان تاثیر می گذارد. هدف این پژوهش میزان تاثیرگذاری آب بر این سه عامل است.

    روش تحقیق

    شهر تاریخی قزوین نمونه موردی این پژوهش است. اطلاعات مورد نیاز در خصوص عناصر شکل شهر تاریخی قزوین در دوره قاجار از طریق مشاهدات میدانی و بررسی مدارک و همچنین انجام مصاحبه با ساکنان قدیمی قزوین و متخصصان در این زمینه جمع آوری شد. سپس تحلیل داده ها هم از طریق تحلیل نقشه های به دست آمده از تحقیق و هم از طریق پردازش آمارهای منتج از مصاحبه ها توسط نرم افزارهای مربوط انجام گرفت.

    نتیجه گیری

    با بررسی نحوه حضور آب در چهار عنصر شکل شهر نتیجه شد که آب که خود عنصری متعلق به بستر طبیعی شهر است به عنوان یک عامل مستقل تاثیر زیادی بر شکل شهر یعنی نظام معابر و نظام ساختمان دارد و البته تاثیر عامل آب بر نظام قطعات از دو عامل دیگر کمتر است. به عبارت دیگر آب ابتدا تاثیر زیادی بر نظام ارتباطی و بعد نظام ساختمان و در آخر نظام قطعات شهر دارد و نادیده گرفتن این تاثیر در هنگام مداخله در بافت قدیم باعث می شود که تصمیم گیری جامع و کاملی در مورد بافت تاریخی صورت نگیرد و نتیجه کار واقعی و اصولی نباشد.

    کلیدواژگان: آب، ریخت شناسی شهری، زیرساخت آبی سنتی، شهر تاریخی قزوین
  • نوید پاک نژاد، منوچهر طبیبیان*، غلامرضا لطیفی صفحات 47-62
    بیان مسئله

    شناخت و بررسی رابطه بین فضا، رفتار یا محیط و اجتماع در مطالعات شهری، به سبب درک روابط بین انسان و نیازهای آن و شکل بروز رفتار در محیط، همواره مهم و ارزشمند است. در این پژوهش دو محله که از حیث ساختار مورفولوژیک بافت متفاوتی دارند (محله زرگنده با بافت نامنظم-طبیعی و محله دروس با بافت منظم-شطرنجی) مورد مطالعه قرار گرفته اند تا تاثیرات ناشی از ساختار متفاوت بافت محله بر روی شکل گیری الگوهای رفتاری بررسی شود، و به این مسئله که برنامه ریزان و طراحان شهری چگونه و با چه ابزار و مبانی ای می توانند بر الگوهای رفتاری در فضاهای شهری تاثیر بگذارد پاسخ دهیم. با درک این تفاوت ها در بافت های شهری، زمینه و امکان تاثیرگذاری بر شکل گیری الگوهای رفتاری مورد نظر فراهم می شود. در پژوهش حاضر سوال اصلی حول این محور می چرخد که بروز و ظهور الگوهای رفتاری در دو بافت متفاوت نامنظم-طبیعی و منظم-شطرنجی را درک کنیم. این پژوهش فرضیه محور نیست و به دنبال توصیف و تحلیل ارتباط بین الگوهای رفتاری و این دو ساختار متفاوت شهری است.

    هدف پژوهش

    هدف این پژوهش کشف تغییرات الگوهای رفتاری در بافت های متفاوت شهری است تا از طریق تبیین این تغییرات و تفاوت ها بتوان زمینه برنامه ریزی متناسب با اهداف برنامه ریزان و طراحان شهری را فراهم آورد.

    روش پژوهش

    پژوهش فوق از نوع توصیفی-تحلیلی، و به دلیل تطبیق و قیاس نمونه های موردی و مقایسه خروجی های دو ابزار استفاده شده (اگراف و Depth map)، از نوع قیاسی است. همچنین این پژوهش از نوع کمی و کیفی است.

     نتیجه گیری

    شکل گیری الگوهای رفتاری در فضاهای شهری مختلف محلات محصول روابط انسانی موجود است. وجود الگوی منظم در معابر سبب می شود که سطح دسترسی و هم پیوندی بالا رود و امکان دسترسی را تسهیل کند تا الگوهای پیاده و حرکتی تقویت شود. فضای دید گسترده شرایط را برای حرکت کردن و افزایش امنیت فراهم می آورد. الگوهای کاربری، به سبب دسترسی مناسب ناشی از نوع بافت محله، نقطه ای و پراکنده شده است. وجود فرم کالبدی ارگانیک سبب تقویت پیاده روی و افزایش حس جستجوگری شده است. بخش هایی از محله، به سبب وجود هم پیوندی پایین و وجود بن بست های متعدد و کاهش احساس امنیت به واسطه وجود کنج ها و دنج های متعدد و محدودیت دید، از دیگر بخش ها جدا شده و به فضاهایی بدون مراجعه یا با مراجعه محدود بدل شده اند.

    کلیدواژگان: الگوهای رفتاری، بافت نامنظم-طبیعی، بافت منظم-شطرنجی، فضای شهری، سازمان فضایی
  • مرتضی خرسند، سعید حقیر*، محمدرضا متینی صفحات 63-78
    بیان مسئله

    ساختارهای طبیعی، طی قرون متمادی، برای رسیدن به راه حل های قابل قبول در برابر عوامل خارجی توسعه یافته اند. در جریان این فرایند فقط کاراترین فرم های طبیعی در طی میلیون ها سال باقی مانده اند. یکی از این ساختارهای طبیعی ساختار آوندی برگ گیاهان است که در مقاله حاضر مورد بررسی قرار گرفته است. بدون شک ساختار گیاهان از اصولی مشابه با اصول مهندسی ساخت بشر، اما با عملکردی بسیار ظریف تر و پیچیده تر، پیروی می کند. این پیچیدگی تا آنجایی است که درک ساختار و رفتار این عناصر طبیعی بعضا غیرممکن می شود. اما امروزه با استفاده از توانایی تحلیل و مدل سازی کامپیوتری می توان ساختارهای پیچیده طبیعی را درک کرد و به ساده سازی و استخراج ساختار الگوریتمیک آن ها پرداخت. این پژوهش به تحلیل رایانشی ساختارهای آوندی برگ گیاهان، به منظور دست یابی به یک افزونه (پلاگین)، برای طراحی پوشش های سازه ای برگرفته از طبیعت، می پردازد. در این راستا پژوهش حاضر براساس پایداری سازه ای موجود در برگ ها، در پی یافتن پاسخی برای این سوالات است که: 1) آیا ساختار آوندی برگ برای یک سازه انسان ساز در مقیاس بزرگ قابلیت استفاده دارد و در مقایسه با سازه های متداول شرایط مطلوب تری را ایجاد خواهد کرد؟ و 2) آیا سازه طراحی شده بر مبنای ساختار آوندی برگ گیاه توان باربری بیشتری نسبت به سازه های متداول دارد؟

    هدف پژوهش

    این پژوهش به دنبال طراحی یک سازه متفاوت با الهام از ساختارهای آوندی برگ گیاهان است که به بهبود عملکرد سازه ای در جهت افزایش توان باربری سازه ای کمک خواهد کرد؛ همچنین، دستیابی به جذابیت بصری در سیستم های تیر و ستونی از طریق دورشدن از ساختارهای متعامد نیز هدف دیگری است که در این پژوهش دنبال خواهد شد.

    روش پژوهش

    این تحقیق توصیفی-تحلیلی است و گردآوری اطلاعات و تحلیل و تلفیق آن ها به روش اسنادی انجام شده است.

    نتیجه گیری

    افزونه طراحی شده با استفاده از ساختار آوندی گیاهی کاربران را قادر می سازد با تغییر پارامترهای تعبیه شده در آن طیف گسترده ای از ساختارهای پوششی با ابعاد مختلف تولید کنند. این توانایی برای اعمال تغییرات، به معمار اجازه می دهد فرم های پیچیده تری ایجاد کند که بدون استفاده از این افزونه به دلیل پیچیدگی زیاد در شکل یا ساختار طرح، امکان پذیر نخواهد بود.

    کلیدواژگان: الگوریتم رشد، طراحی رایانشی، ساختار آوند گیاهی، افزونه، ساختارهای باز و بسته
  • احد روان جو*، شاهین پدرام صفحات 79-92
    بیان مسئله

    نظریه پرد ازان حوزه حکمت و هنر اسلامی نظیر «بورکهارت» هنر اسلامی را انتزاعی یا تجرید ی می د انند که با بیانی نماد ین، رموز الهی را د ر هنر شرقی بازتاب می د هد . از این رو هنر سنتی هنری قد سی با بیانی انتزاعی است که از بازنمایی فیگوراتیو و طبیعت نگاری می پرهیزد . از سوی د یگر، د ر اروپای قرن بیستم جنبشی د ر هنرهای تجسمی پاگرفت که «کاند ینسکی» مبد ع آن بود و د ر پی کشف امکانات بصری فارغ از د ایره د ید اری - روایی جهان واقعی تلاش می کرد . آن ها عقید ه د اشتند نقاشی باید همچون موسیقی خود ش را از بند میمه سیس Mimesis یا تقلید از طبیعت و روایت برهاند و صرفا با اشکال و رنگ، د ر مخاطب تاثیر کند . هرد و نگرش، د لایل و مبانی نظری خود را د ارند که با یکد یگر متفاوتند . د ر این تحقیق تلاش بر این است که بد انیم واژه «انتزاع» د ر هرد و د ید گاه د ارای چه مفهوم، کارکرد و ویژگی هایی است؟ مفاهیمی که سنت گرایان و هنرشناسان غربی از واژه «انتزاع» اتخاذ می کنند ، چیست و چه نسبتی باهم د ارند ؟

    روش پژوهش

    این مقاله پژوهشی، بنیاد ی با روشی توصیفی-تحلیلی است که ابتد ا به شناخت د قیق واژه «انتزاع» می پردازد، سپس با بررسی ویژگی های هنر اسلامی نزد متفکران سنت گرا و نیز مفهوم واژه «انتزاع» نزد هنرشناسان غربی آشنا می شود . و در نهایت به تطبیق این د و مفهوم می پرد ازد .

    اهد اف پژوهش

    این مقاله طرح بحثی هنرشناسی و سبک شناختی است که به حوزه نظری پژوهش هنر مربوط می شود و د ر امر توسعه بحث هایی د ر باب «چیستی هنر» موثر خواهد بود .

    نتیجه گیری

    شباهت ها و تفاوت هایی د ر کاربرد از واژه «انتزاع» د ر هنر اسلامی و هنر غربی د ید ه می شود ؛ د ر هرد و هنرمند و مخاطب از جهان و ماد یات و عینیات جد ا می شوند . هر د و د ید گاه، چیزی را فراتر از آنچه ما می بینیم بر ما عرضه می کنند از این رو هنرمند ان برای این کار به رمز و راز و سمبل و نماد رو می آورند .

    کلیدواژگان: انتزاع، هنر اسلامی، هنر انتزاعی غرب، روایت، هنر فیگوراتیو
  • شارمین خآن، آصف علی*، فاطمه خزاعی، انور حسین صفحات 93-104
    بیان مسئله

    تاکنون چندین پژوهش به لحاظ گونه شناسی به مسئله شباهت میان سبک معماری دوره گورکانی و مساجد مالزی از طریق مشخصه های این دوره پرداخته اند. اگرچه این مشخصه ها از لحاظ شکل و مصالح در انطباق با مساجد مالزی به لحاظ اقلیم، منطقه و دوره زمانی متفاوت دچار تغییر شد ه اند، اما همچنان بخش هایی از آن قابل تشخیص است.

    هدف پژوهش

    این مقاله با رویکردی نوین در پی مقایسه سبک معماری دوره گورکانی و مساجد مالزی در دوران حکومت بریتانیا است.

     روش پژوهش

    این پژوهش براساس مدل شباهت و تطبیق ویژگی ها انجام گرفته است. همچنین این تحقیق از طریق مشاهده و روش های مطالعه موردی و با توجه به مولفه هایی ویژه به صورت شاخص های معنادار جهت کمی سازی داده های کیفی به جمع آوری اطلاعات پرداخته است. عناصر گنبد، مناره و چاتری به عنوان ویژگی های مستخرج از سه مطالعه موردی دوره گورکانی با سه مسجد مالزی، در دوران حکومت بریتانیا از جهت شباهت سبکی در این تحقیق با یکدیگر مقایسه شده اند.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق بر شباهت ملموس سبکی مساجد مالزی و معماری دوره گورکانی دلالت دارد. نتیجه تحقیق همچنین حاکی از آن است که روش پشنهادی نوین این تحقیق به منظور ارزیابی شباهت سبکی میان معماری دوره گورکانی و مساجد مالزی براساس کمی سازی داده ها راهکاری مناسب محسوب می شود.

    کلیدواژگان: معماری گورکانی، مسجد، مساجد مالزی، سبک
  • یاسر امیرسرداری، منوچهر فروتن*، منوچهر معظمی، مریم محمدی صفحات 105-122
    بیان مسئله

    یکی از پدیده های معماری معاصر ساختمان های بلند مسکونی هستند. از آنجا که پدیده ای چندجانبه هستند، باید در مطالعات بین رشته ای دیده شوند. مسئله این پژوهش، معنای این ساختمان هاست. یکی از سویه های معنایی معماری افزون بر معنای کالبدی و کارکردی، معنای اجتماعی و فرهنگی آن است که حاصل برهم کنش پیوندهای اجتماعی، ارزش های جامعه، کالبد و کارکرد ساختمان هاست.

    هدف

    این پژوهش در پی شناخت بخشی از معانی فرهنگی و اجتماعی ساختمان های بلند مسکونی است. این کار با بازخوانی ادبیات به عنوان یکی از منابع نشانه شناختی گفتمان اجتماعی و فرهنگی صورت گرفته است. با این هدف، پس از بررسی ادبیات داستانی معاصر ایران، داستان بلند «ر ه ش» انتخاب شده که بیش از بقیه داستان ها به این پدیده پرداخته است.

    روش تحقیق

    این پژوهش در پارادایم شناخت شناسی پساساختارگرا، با رویکرد کیفی و به روش نشانه شناسی گفتمانی (پساساختارگرا) انجام گرفته است. پژوهش به لحاظ نوع نتایج، توصیفی-تحلیلی و به لحاظ هدف، نظری است. شیوه تحلیلی در این پژوهش تحلیل گفتمان انتقادی هالیدی و با شیوه استدلال پس کاوی است و گردآوری داده ها با شیوه کتابخانه ای صورت گرفته است.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد ساختمان های بلند مسکونی در گفتمان پایداری اجتماعی، چالش با خانه آرمانی، طبیعت شهر، دید و منظر، سلامت شهروندان، نقش مادرانه و همسرانه، برخی ارزش های اجتماعی مانند سرمایه داری و تجمل گرایی و پیوندهای همسایگی قرار دارند. بدین رو زمینه ساز دگرگونی های اجتماعی- فرهنگی از جمله نقش زن در خانواده، تظاهر و تجمل گرایی و تخریب بافت سنتی و فضای سبز هستند که بیشتر در جوامع شهری بزرگ انعکاس یافته و متاثر از تصمیم های مدیران و در سایه رقابت های سیاسی است.

    کلیدواژگان: معنای معماری، نشانهشناسی گفتمانی، پایداری اجتماعی، ساختمان بلند مسکونی، رمان
|
  • Nasim Zahraeipour *, Reza Jafarpoor Pages 5-16
    Problem statement

    The direct connection between the city and nature leads to the emergence of natural edges in the city. The present study investigates the status of the river valleys of Tehran, as the most important natural edges in this city, by studying the upstream management documents of Tehran. This study and critique of the current situation have been done concerning the studies done on these edges at the landscape level. Besides, by looking at the documents related to the status of natural edges, it has been tried to examine the viewpoints of those documents on these elements of the urban landscape.

    Research objective

    Considering these natural edges, this study seeks to identify and examine their status in urban documents and regulations of Tehran.

    Research method

    The present study is qualitative and is conducted through the content analysis of documents by library studies. This study is conducted in the field of theoretical foundations, documents and examples of foreign projects.

    Conclusion

    Comparison of the existing views of the river valleys of Tehran based on the landscape science and also study of the examples of urban edges in development documents indicate lack of attention to cultural or identity dimensions of natural edges and aesthetics of river valleys in the comprehensive urban plan document at the macro level. Under these two dimensions, issues, such as public participation and considering citizens’ mentality of the river valleys are raised in the cultural dimension. Moreover, issues, such as their roles as the view corridors and perspectives related to these natural edges in the aesthetics dimension, are discussed in foreign documents. This can also be applied to the natural edges of Tehran. At the intermediate and operational levels, this study demonstrates a rhetorical and discontinuous viewpoint of the river valleys as large and influential green areas at downstream scales. Content analysis and reference to the foundations of the formation of plans, such as the comprehensive plan, show that with such an intellectual and philosophical basis, the place given to natural edges in the city is inevitable and arises from the modernist thinking of that time.
    .

    Keywords: Natural Edges, Upstream Urban Documents, landscape, River Valleys of Tehran, Comprehensive Plan of Tehran
  • Najmeh Dastgheib, Fateme Kateb *, Gholamali Hatam Pages 17-30
    Problem statement

    The basis of alchemy, contrary to what is presented to people today, has mystical aspects and without mysticism, alchemy is no longer considered alchemy. Alchemy is associated with mysticism in monotheistic religions and has been of great value in Islam. Mysticism is the source of Islamic sacred art and historically it has had a deep relation with alchemy. Among the sacred arts luster-ware mihrab is one of the most comprehensive examples. In the art of Luster-ware, a worthless brick is transformed into a tile with a luster-ware resplendence by performing an operation that corresponds to an alchemy allegorical action which is the transformation of a base metal into gold. This correspondence, along with the union between Islamic mysticism and alchemy, suggests the importance of alchemy in the structure of sacred art, especially in luster-ware mihrabs. The Main Question is what role did alchemy play in shaping the luster-ware mihrabs and how are the symbols of alchemy in these works manifested

    Research objective

    The main purpose of this article is to explain the importance of alchemy, as wisdom related to Islamic mysticism, in the decoration of the luster-ware mihrabs.

    Research method

    In this research, due to its historical nature, library resources are used and a comparative study of luster-ware mihrabs as one of the most comprehensive sacred works in the Islamic art of Iran, is conducted with symbols of alchemy in a descriptive-analytical manner.

    Conclusion

    By visually studying the luster-ware mihrabs, the effects of alchemy as an ancient mysticism in Islamic art of Iran can be observed. The concepts of alchemy have appeared in the visual form of the luster-ware mihrabs, with a cryptic expression and in the form of overt and covert symbols. These symbols, like alchemy itself, have a thematic scope. Alchemical symbols, laws of reflection and duality, geometric motifs such as circle, square, seal of Solomon and the figure of snake are among the symbols that reveal the connection between the luster-ware mihrabs and alchemy mysticism and also show the presence of alchemy in the visual system of Islamic sacred art.

    Keywords: Alchemy, Sacred Art, Luster-ware Mihrabs, Islamic Art of Iran
  • Nasim Iranmanesh *, Mohammad Reza Pourjafar, Mohammad Reza Khatibi, Keramatollah Ziari Pages 31-46
    Problem statement

    Even though the dearth of water has long been a permanent challenge in Iran, a large majority of Iranian cities have managed to survive by harvesting underground water through the Qanat system. All these cities share some special features in terms of urban morphology and their traditional water infrastructures have influenced their urban texture to a large extent. Of these cities, the historic city of Qazvin has been selected as a case study.
    Research

    objective

    This study attempts to examine the contribution of water to urban morphological elements. Since water as a natural element of the urban context determines urban forms (street, plot and building systems), this study seeks to identify such effects on these systems.
    Research

    method

    The historic city of Qazvin was selected as the research site. Data related to the elements of the urban form of this city in the Qajar era were collected through field observation and interviews with old citizens of Qazvin and experts. Also, relevant documents were examined and analyzed. For data analysis, related software programs were used.

    Conclusion

    Examining the presence of water in four elements of urban forms shows that water as an independent factor has had a large effect on urban morphology. It mainly affects street systems but this effect for building systems was much lesser. However, this effect on the plot systems has been very slight. Overlooking this effect while carrying out intervention in the historic urban texture might lead to some misunderstanding and result in an incorrect decision in the historic urban texture.

    Keywords: Water, Urban Morphology, Traditional Water Infrastructure, Historic City of Qazvin
  • Navid Paknezhad, Manouchehr Tabibian *, Gholamreza Latifi Pages 47-62
    Problem statement

    Recognizing and examining the relationship between space, behavior and or environment and community in urban studies is always important and valuable. The main issue of behavioral studies understands the relationship between humans and their needs and the formation of behavior in the environment. In this study, two different neighborhoods based on morphological structure (Zargandeh neighborhood with irregular-organic texture and Daroos neighborhood with regular-grid texture) were studied to investigate the effects of different structure of neighborhood texture and the roles of urban planners and designers on the formation of behavioral patterns which can be affected on the formation of the desired behavioral patterns. In the present study, the main question is about understanding the difference between the occurrence and emergence of behavioral patterns in two different irregular-organic and regular-grid textures. This research is not hypothetical and seeks to describe and analyze the relationship between behavioral patterns and these two different urban structures.

    Research objectives

    The goal of this study is detection of behavioral pattern changes in different urban textures in order to prepare a suitable planning according to the goals of urban planners and designers.

    Research method

    The above research is descriptive-analytical. Because it has adapted or compared case studies and also it is comparative due to the comparison of the outputs of the two Agraph and Depth software. Type of this research is mix-method (quantitative and qualitative).

    Conclusion

    The formation of behavioral patterns in different urban spaces of neighborhoods is due to human relations. Existence of regular pattern in the passages has been lead to the high level of access, integration and strengthens the movement patterns. Wide field of view facilitates movement and increases security. Due to proper access of the neighborhood texture, the land-use patterns have been dotted and scattered. The presence of an organic physical form has strengthened walking and increased the sense of search. Parts of the neighborhood have been separated from other parts due to low integration and the existence of multiple dead ends and reduced sense of security because of the presence of many corners, cozy and limited visibility and have become spaces with no or limited visits.

    Keywords: Bhavioral patterns, Irregular-organic texture, Regular-grid texture, urban space, Spatial organization
  • Morteza Khorsand, Saeed Haghir *, Mohammadreza Matini Pages 63-78
    Problem statement

    Natural structures have been developed over the centuries to obtain acceptable solutions to external factors. During this process, only the most efficient natural forms have survived for millions of years. One of these natural structures is the vascular structure in plants’ leaves, which is discussed in the present article. Undoubtedly, the plants’ structure follows principles similar to that of human-made engineering, but with more complex and precise technology. The extreme complexity behind the natural elements sometimes make hard to understand the behavior of them. But nowadays, by using computer analysis and modeling abilities, we can understand the natural complex structures and attempt to simplify and extract their algorithmic structure. In this research, we have carried out a computational analysis of vascular structure in plants’ leaves, in order to obtain a plugin to design structural building envelope s inspired by nature. Therefore, according to structural sustainability in the leaves, the present research seeks to answer these questions; can the structure, which a leaf conforms to, be used in a human-made structure on a large scale? Compared to common structures, would it provide more favorable conditions? On the other hand, does the structure, designed based on the vascular structure in plants’ leaves, have more loading capability than the common structures?

    Research objective

    The purpose of this research is to design a different structure, inspired by the vascular structure in plants’ leaves, which will help improve the structural function towards increasing structural loading capability, and also achievement of visual attraction in beam and column systems is another goal in this paper by avoiding orthogonal structures.

    Research method

    This research is descriptive-analytic, and the data are gathered and analyzed through documentology.

    Conclusion

    The designed plugins, using plants’ vascular structure, enable users to create a vast spectrum of cover construction in different sizes by altering the devised parameters. This ability to make changes allows the architect to create more complex forms, which would be impossible without using these plugins, due to complexity in shape or the design’s structure.

    Keywords: growth algorithm, computational design, Plants vascular structure, Plugin, Open, closed structures
  • Ahad Ravanjoo *, Shahin Pedram Pages 79-92
    Problem statement

    Islamic philosophy and art theoreticians, such as Burckhardt, considered Islamic art as abstract since it presents divine mysteries in Eastern art through symbolization. Hence, traditional art is sacred art with an abstract model of expression that avoids figurative and naturalistic representation. On the other hand, in Europe during the 20th century, Kandinsky started a movement in the visual arts to discover the visual features beyond the visual-narrative realm of the real world. They believed that painting, like music, should set itself free from the boundaries of mimesis or imitation of nature and narratives and influence its audience merely through forms and colors. Both of these attitudes have their theoretical foundations and reasons that are different from each other. The present study seeks to answer the following questions: What is the meaning, function, and characteristics of the word “abstraction” in both the abovementioned perspectives? What are the concepts of traditionalists and Western art critics from the term “abstraction” and how are they related to each other?

    Research method

    This basic research used a descriptive-analytical method and first attempted to find the exact meaning of the word “abstraction”. Afterward, it examined and compared the characteristics of Islamic art from the traditionalist thinkers’ points of view and the concept of “abstraction” in Western artists’ opinions.

    Research objective

    This study discusses art and stylistics in the theoretical field of art research and can be effective in the development of discussions on “the nature of art”.

    Conclusion

    There are similarities and differences in the use of the word “abstraction” in Islamic and Western art. In both of them, the artist and the audience are detached from the material and objective world. Both of these perspectives try to present something beyond what is visible and for this reason, the artists try to employ mysteries and symbols to present their artworks.

    Keywords: Abstraction, Islamic art, Western abstract art, narrative, figurative art
  • Sharmin Khan, Asif Ali *, Fatemeh Khozaei, Anwar Hussain Pages 93-104
    Problem statement

    Several typological qualitative studies are reflecting stylistic similarity between Mughal architecture and Malaysian mosques based on the occurrence of Mughal features. However, these features were distorted in their forms and materials during their adaptation in Malaysian mosques being a different region, climate, and period though the features were within recognizable limits. Research

    objective

    The purpose of this research is to explore an alternative approach based on components of feature to evaluate the stylistic similarity between Mughal architecture and Malaysian mosques during the British period. Research

    method

    This research is based on the similarity model and feature matching and it will investigate the aim through observation and case study methods by considering components of the feature as connotation with indicators to quantify the qualitative data. The methodology includes comparison and evaluation of dome, minaret, and chhatri as features from three Mughal case studies with three Malaysian mosques of the British period for their stylistic similarity.

    Conclusion

    The findings show that this alternative approach gives a more precise way to evaluate the stylistic similarity between Mughal architecture and Malaysian mosques based on the numeric value of responses for indicators.

    Keywords: Mughal Architecture, mosque, Malaysian mosques, style
  • Yasser Amirsardari, Manouchehr Foroutan *, Manoochehr Moazzami, Maryam Mohammadi Pages 105-122
    Statement of problem

    One of the contemporary architectural phenomena is high-rise buildings. Because they are multifaceted, they should be seen in interdisciplinary studies. The problem with this research is the meaning of these buildings. One of the semantic aspects of architecture in addition to its physical and functional meaning is its social and cultural meaning, which is the result of the interaction of social connections, community values, the body and the function of buildings.

    Research objective

    This study seeks to understand some of the cultural and social meanings of high-rise residential buildings. This has been done by reviewing literature as one of the semiotic sources of social and cultural discourse. To this end, after reviewing contemporary Iranian fiction, the novel “Rahesh” has been selected, which has addressed this phenomenon more than any other story.

    Research method

    This study was conducted in a post-structuralist cognitive paradigm with a qualitative approach using discursive semiotic (post-structuralist) method. The research is descriptive-analytical in terms of type of results and theoretical in terms of purpose. The analytical method used in this study is the analysis of the Holliday Critical Discourse, with the retroductive method, and the data were collected using a library method.

    Conclusion

    This study showed that high-rise residential buildings in social sustainability discourse, challenge to ideal home, urban nature, visions, citizen health, maternal and spouse role, some social values ​​such as capitalism and luxury and links of these, are in the neighborhood. Thus, the underlying socio-cultural transformations, including the role of women in the family, the pretentiousness and the destruction of traditional contexts and green spaces, are most reflected in large urban communities and are influenced by managers’ decisions and political competition.

    Keywords: Architectural Meaning, discourse semiotics, Social Sustainability, Residential Building, Novel