فهرست مطالب

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نور بخش ریاحی* صفحات 1-30
    زمینه و هدف

    نظام، مجموعه ای از اصول منظم و به هم پیوسته است و هر نظام حقوقی متشکل از یک سری اصول و مبانی است. برخورداری هر نظام حقوقی از اصول منسجم و مترقی، موجب پویایی جامعه می گردد. اسناد رسمی هم دارای یک سری اصول و قواعد مخصوص است و نظام حقوق اسناد رسمی را مثل دانه های یک تسبیح به یکدیگر مرتبط می سازد و این پرسش را مطرح می نماید که هدف، فلسفه و رسالت اسناد رسمی در ایران بر مبنای کدام اصول و مبانی است و این اصول و مبانی با چه موانعی روبرو هستند؟

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها: 

    مطالعه وظایف سازمان ثبت اسناد و املاک و ماهیت حقوق اسناد رسمی این فرضیه را به اثبات می رساند که ستون فقرات حقوق اسناد رسمی متکی بر موزاییکی از چند اصل مترقی است.

    نتیجه گیری: 

    بدون شناخت و عملیاتی کردن اصول مترقی، اعتبار و ماموریت ذاتی سازمان ثبت به عنوان سازمان متولی صدور اسناد رسمی مخدوش می باشد. در نتیجه سازمان ثبت بدون پیاده سازی این اصول، همواره از اهداف اصلی خود یعنی برپایی صلح اجتماعی و پیشگیری از منازعات حقوقی باز می ماند.

    کلیدواژگان: اصول، اسناد رسمی، سازمان ثبت، نظام حقوقی
  • سید رضا احسان پور*، احمد امی صفحات 31-39
    زمینه و هدف

    دیه یکی از مجازات های جنایت علیه تمامیت جسمی انسان است. دیه مجازات اصلی جنایات شبه عمد و خطای محض است. در خصوص جنایات عمدی، دیه در صورتی مورد حکم قرار می گیرد که یا امکان قصاص نبوده و یا جانی و ولی دم بر تعیین دیه توافق نمایند. عقل سلیم حکم می کند که اگر حقی از کسی پایمال شود و یا چنانچه کسی مورد ضرب وجرح موجب خسارت گردد، صدمات وارده باید به نحو احسن جبران گردد و این امر نه تنها در مرحله اثبات و ثبوت خسارت بلکه در مرحله پرداخت باید با شرایط خاص خود صورت گیرد.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها: 

    با توجه به نوع جنایت، مسوول و مهلت پرداخت دیه متفاوت می باشد ولی آنچه که محرز است این که پرداخت دیه باید در موعد قانونی خود صورت گیرد؛ در خصوص اینکه نرخ دیه بر اساس چه قاعدهای باید پرداخت گردد نظرات مختلفی ابراز شده است

    نتیجه گیری:

     برخی بر این باورند که دیه باید به نرخ روزی پرداخت گردد که جرم ارتکاب یافته است. دلیل این دسته از افراد این است که در روزی که جرم ارتکاب یافته درواقع دیه صدمات در همان روز بر عهده مرتکب ثابت شده است. نظر دیگری که در خصوص پرداخت دیه به محکوم له ارایه می شود روز صدور حکم است. از لحاظ حقوقی فرد زمانی مجرم محسوب می شود که حکم از دادگاه صلاحیت دار صادرشده باشد و به عبارتی حکم قطعی شده باشد. طبق سومین نظر، دیه باید به نرخ روزی پرداخت گردد که اداء می شود. حمایت از حقوق بزه دیده و سیاست جنایی پیشگیرانه و همچنین قواعد فقهی متعدد ازجمله قواعد «لاضرر» و «محترم بودن مال و جان مسلمان» ایجاب می کند جهت جبران کاهش ارزش پول نرخ دیه به قیمت روز پرداخت صورت پذیرد. قانون مجازات جدید نیز همین دیدگاه را در قالب ماده 490  مقرر نموده است.

    کلیدواژگان: دیه، دیه یوم الاداء، حقوق بزه دیده، حمایت از بزه دیده، کاهش ارزش پول
  • سید مهدی نژادهاشمی*، علی بهرامی نژاد صفحات 40-57
    زمینه و هدف

    حیله در نزد فقها چارجویی مخفیانه ای است که می تواند از طرق مثبت یا منفی صورت گیرد، گاه در عرف عام مذموم است، گاه از آن به حفظ ظاهر قوانین شرع یاد می شود.

    مواد و روش ها:

     این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها: 

    مشهور فقهای امامیه آن را مجاز ولیکن، حلی ها، مقدس اردبیلی، وحید بهبهانی و امام خمینی (ره) قایل به حرمت حیل در باب ربا می باشند. امام خمینی (ره) با محک عقل حیل را، ظلم بر ربا دهنده می دانند و آن را حرام و مردود دانسته همان نظری که حنبلیان و مالیکان دارند. از طرفی حنفی ها، مشهورند به استفاده از حیل شرعی، و شافعی مسلک ها را پیروان حنفی ها می دانند.

    نتیجه گیری:

     بنا بر دلایل عقلی و نقلی مشهور فقهای مذاهب خمسه، بر این نظر اتفاق دارند که حیل در مقامی که به اصل دین و مقاصد الشریعه لطمه وارد کند و موضوع حکم را عوض کند و انهدام اهداف الهی را در بر داشته باشد باطل و حرام است و هیچ ادله ای به طور مطلق دال بر مشروعیت یا عدم مشروعیت، حیل نمی باشد.

    کلیدواژگان: مشروعیت حیل، مذاهب خمسه، مقاصدالشریعه، ادله ی عقلی مشروعیت حیل
  • جمال بیگی* صفحات 58-70

    زمینه و هدف:

     فصل بیست و دوم از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 با عنوان «تهدید و اکراه» متضمن مواد 668 و 669 است که با اندکی تغییر همان مواد 233 و 235 قانون مجازات عمومی سابق می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    حقوقدانان در این مورد از عناوینی چون تهدید اشخاص، اخاذی و یا اخذ مال یا سند به عنف و یا تهدید و اخاذی استفاده می کنند که هرچند مقصود و منظور را به کلی می رساند، لیکن جامع همه مصادیق و موارد مذکور در مواد قانونی مربوط نیست.

    نتیجه گیری

    برای جلوگیری از سلب آزادی معنوی اشخاص در حقوق ایران، جرایم مستقلی نظیر اخذ سند یا نوشته به عنف به شرح ماده 668 قانون مجازات اسلامی 1375پیش بینی شده است. تحلیل مختصر این ماده مبین این امر است که مقنن فعلی بر خلاف قانون گذار قبل از انقلاب و بر خلاف حقوق کشورهای خارجی مثل فرانسه، از حیث نوع و میزان مجازات، بین نحوه تهدید و موضوع آن و خواسته تهدیدکننده هیچ تمایزی قایل نشده است.

    کلیدواژگان: اکراه، تهدید، نوشته، سند، ماده 668 قانون مجازات اسلامی
  • احمد اسفندیاری* صفحات 71-82
    زمینه و هدف

    یکی از اعمال حقوقی که موکل می تواند آن را انجام دهد، عزل وکیل است و در عوض، وکیل نیز می تواند استعفاء دهد با این حال، وکالت دادن به دیگری برای عزل وکیل از سوی موکل و یا استعفاء از سوی وکیل در فقه و حقوق مدنی، مورد ابهام است.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها:

     برخی فقها بدون اینکه متعرض امکان توکیل در عزل وکیل یا استعفای او شده باشند، ماهیت عزل را فسخ وعدهای دیگر، آن را رجوع از اذن معرفی نمودند و گروهی دیگر، ضمن اعلام اصل قابلیت توکیل اعمال حقوقی، فسخ و رجوع را اصولا در زمره امور قابل توکیل به شمار آوردند.

    نتیجه گیری: 

    اگرچه امکان توافق صریح در توکیل برای عزل را می توان از دیدگاه های فقهی و دکترین مبتنی بر قانون مدنی، استنباط نمود ولی دادن اجازه تعیین وکیل به دیگری، مستلزم توکیل در عزل و استعفای وکیل نیز نمی باشد و در این مورد باید از قراین موجود در قرارداد وکالت آن را استنباط نمود.

    کلیدواژگان: عزل، استعفاء، توکیل
  • هادی عظیمی گرکانی*، ایمان موسوی صفحات 83-96

    زمینه و هدف:

     یکی از مصادیق ضرر که در قابلیت جبران آن اختلاف وجود دارد، «ضرر ناشی از کاهش ارزش پول» است. بدین معنا که در اثر مرور زمان، «ارزش واقعی» پول برخلاف «ارزش اسمی» آن کاهش یافته  و قدرت خرید اولیه آن تغییر یابد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته ها

    در خصوص قابلیت جبران ضرر ناشی از کاهش ارزش پول در اثر مرور زمان، اختلاف نظر وجود دارد، لیکن به نظر می رسد که دلایل موافقین قابلیت جبران، قوی تر است. پول جدای از قیمی یا مثلی بودن چیزی جز قدرت خرید و قوه ابراء نیست.

    نتیجه گیری

    در تادیه دیون موجل باید معیار بری الذمه شدن مدیون اداء قدرت خرید دریافتی در روز استقراض باشد. درحال حاضر تنها مقرره ای که می توان در خصوص قابلیت جبران ضرر کاهش ارزش پول بدان استناد کرد، ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی است و بنابراین قاعده کلی در این خصوص، وجود ندارد و قابلیت جبران را با مانع گسترده ای روبه رو می کند.

    کلیدواژگان: ضرر، قدرت خرید، ارزش اسمی پول
|
  • Noor Bakhsh Riahi * Pages 1-30
    Background and Aim

    The system is a set of regular and interconnected principles, and each legal system consists of a series of principles and foundations. The existence of any legal system with coherent and progressive principles causes the dynamism of society. Official documents also have a series of special principles and rules, and the legal system connects official documents like the seeds of a rosary, and raises the question of what are the purpose, philosophy and mission of official documents in Iran. And what are the obstacles to these principles and foundations?

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    A study of the functions of the Property and Deeds Registration Organization and the nature of notaries proves the hypothesis that the backbone of notaries rests on a mosaic of several progressive principles.

    Conclusion

    Without recognizing and implementing progressive principles, the inherent credibility and mission of the registrar as the body responsible for issuing official documents is compromised. As a result, without implementing these principles, the registration organization always fails to achieve its main goals of establishing social peace and preventing legal disputes.

    Keywords: Principles, Official Documents, registration organization, Legal system
  • Seyed Reza Ehsanpour *, Ahmad Ommi Pages 31-39
    Background and Aim

    Diyat is one of the punishments for crimes against human physical integrity. Diyat is the main punishment for quasi-intentional crimes and pure error. In the case of intentional crimes, diyat is imposed if either retaliation is not possible or the victim agrees to determine diyat. Common sense dictates that if someone's right is violated or if someone is beaten or harmed, the damage must be compensated well, and this must be done not only in the stage of proving the damage, but also in the stage of payment. Special circumstances apply.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Depending on the type of crime, the person responsible and the deadline for payment of diyat are different, but what is clear is that the payment of diyat must be done within its legal deadline; Different opinions have been expressed about the rules according to which the diyat rate should be paid.

    Conclusion

    Some believe that the ransom should be paid at the rate of the day the crime was committed. The reason for this group of people is that on the day the crime was committed, in fact, the compensation for the injuries on the same day has been proven. Another opinion that is presented to the convict regarding the payment of diyat is the day of issuance of the sentence. Legally, a person is considered guilty when a sentence has been issued by a competent court, in other words, a final sentence. According to the third view, the ransom must be paid at the rate of the day it is paid. The protection of victims' rights and preventive criminal policy, as well as various jurisprudential rules, including the rules of "harmlessness" and "respect for the property and life of Muslims," ​​require that the ransom rate be paid at the price of the day to compensate for the devaluation. The new Penal Code provides the same view in the form of Article 490.

    Keywords: Diyat, diyat on the day of payment, victim rights, victim protection, devaluation of money
  • Seyedmehdi Nezhadhahshemi *, Ali Bahrami Nezhad Pages 40-57
    Background and Aim

    The trick in the eyes of the jurists is a secret solution that can be done in a positive or negative way, sometimes it is condemned in the general custom, sometimes it is called to preserve the appearance of the Shari'a laws.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Moqaddas Ardabili, Vahid Behbahani and Imam Khomeini believe in the sanctity of trickery about usury. Imam Khomeini, by testing the intellect of trickery, considers oppression on usurers and considers it forbidden and rejected, the same theory that The Hanbalis and the Malikis, on the other hand, the Hanafis, are known for using the Shari'a trick, and the Shafi'is consider the sects to be the followers of the Hanafis.

    Conclusion

    It is clear that hail is void in a position that harms the principle of religion and the purposes of Sharia and changes the subject of the ruling and includes the destruction of divine purposes, and no evidence at all indicates legitimacy or illegitimacy.

    Keywords: cunning legitimacy, Khamseh religions, Shari'a intentions, rational arguments for cunning legitimacy
  • Jamal Beygi * Pages 58-70
    Background and Aim

    Twenty-second chapter of the fifth book of the Penal Code, adopted in 1375 as "Threat and Duress" encompasses Articles 668 and 669 are that a slight change in the Articles 233 and 235 of the Former General Penal Code.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Lawyers in the case of titles such as personal threats, blackmail or property or document obtained by force or threat and blackmail are that although its purpose and order in general, but of all the examples and cases mentioned in the articles are not relevant.

    Conclusion

    In order to prevent the deprivation of the spiritual freedom of individuals in Iranian law, independent crimes such as obtaining a document or writing by force are provided as described in Article 668 of the 1996 Islamic Penal Code. A brief analysis of this article shows that the current legislator, unlike the legislator before the revolution and contrary to the rights of foreign countries such as France, in terms of type and amount of punishment, does not distinguish between the type of threat and its subject and the threat of the threat.

    Keywords: duress, threat, Writing, document, Article 668 of the Islamic Penal Code
  • Ahmad Esfand Yari * Pages 71-82
    Background and Aim

    One of the legal actions that the client can take is to dismiss the lawyer and in return, the lawyer can also resign. However, delegating power of attorney to another for the dismissal of a lawyer by the client or the resignation of a lawyer in jurisprudence and civil law is ambiguous.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Some jurists, without being exposed to the possibility of power of attorney in dismissal or resignation of the lawyer, terminated the nature of dismissal and others introduced it as revocation of permission, and another group, while announcing the principle of power of attorney, termination and revocation in principle. They considered matters to be delegated.

    Conclusion

    Although the possibility of explicit agreement in the power of attorney for dismissal can be deduced from the jurisprudential and doctrinal perspectives based on civil law, giving permission to appoint a lawyer to another does not require a power of attorney in dismissal and resignation of the lawyer. The power of attorney contract inferred it.

    Keywords: Dismissal, resignation, Delegation
  • Hadi Azimi Garekani *, Eman Mousavi Pages 83-96
    Background and Aim

    One example of a loss in which there is a difference in the ability to compensate is "loss due to the devaluation of money". This means that over time, the "real value" of money, as opposed to its "nominal value", decreases and its initial purchasing power changes.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    There is disagreement about the ability to compensate for the loss of value of money over time, but it seems that the reasons for the ability to compensate are stronger. Money is nothing but purchasing power and the power of discharge, apart from being a guardian or like.

    Conclusion

    In the payment of debts, the debtor must be the criterion for the debtor to be discharged on the day of borrowing. At present, the only provision that can be relied on for the ability to compensate for a devaluation is Article 522 of the Code of Civil Procedure, and therefore there is no general rule in this regard, and the ability to compensate faces a broad obstacle.

    Keywords: loss, Purchasing Power, face value of money