فهرست مطالب

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
پیاپی 3 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی محمدیان امیری*، شهاب عالیشاه، ژاله خانجانی صفحات 3-25

    از جمله جرایم شناخته شده در قوانین بین المللی و حقوق داخلی کشورها، جرم قاچاق انسان است. این جرم دارای دو جنبه-ی خصوصی و عمومی است و حکومت ها در برابر آن به شدت مقابله می نمایند. از این رو قاچاق انسان از زوایای مختلفی قابل بررسی است، گاه قاچاق انسان انجام می شود و در آن فرد قاچاق شده خود با رغبت و تمایل به آن اقدام کرده است، گاه فرد ابتدا ربایش گردیده و سپس توسط قاچاق چیان به کشور دیگری فرستاده شد. حالت سوم قاچاق اعضای بدن انسان است که ابتدا شخص دزدیده شده و سپس مثله می شود واعضای بدن او قاچاق می گردد؛ نوع دو م و سوم مورد بحث نگارندگان بوده و با روش تحلیل محتوا مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. به نظر می رسد، این دو نوع مصداقی از مصادیق محاربه هستند و عاملین قاچاق، علیه امنیت جامعه و اهداف عالیه ی نظام مبتنی بر اخلاق و قانون که حاکمیت اسلامی مبتنی بر آن است، اقدام سوء انجام می دهند.

    کلیدواژگان: قاچاق انسان، جرم عمومی، محاربه
  • نصرت الله صابری*، منصوره باقری پور، سید ابراهیم حسینی صفحات 26-46

    وجود جامعه ای بدون هنجارشکن، بیشتر شبیه به تصور مدینه فاضله می ماند و برخورد با افراد چنین جامعه ای در مقام اتهام می تواند بسیار چالش برانگیز باشد. یکی از مواردی که جامعه بین الملل آن را به رسمیت شمرده، حق بهره مندی از محاکمه عادلانه است. حقی که در پرتو آن، تمامی انسان ها در مقابل دادگاه، با رعایت اصل بی طرفی برابر باشند، که در این مجال به تبیین جایگاه آن در عرصه قوانین داخلی و بین المللی پرداخته شده است، زیرا چنین به نظر می رسد که برخی دولت مردان با نادیده انگاشتن آن در فرایند رسیدگی و خروج از جاده عدالت و انصاف، آن را در ورطه خطر قرار داده اند و با فشار گروه های سیاسی، روند محاکمه بیشتر تشریفاتی تلقی خواهد شد. بنابراین، با احتجاج به میثاق های بین المللی و ضرورت ایجاد ساز و کار حق بهره مندی متهم از یک محاکمه عادلانه در قوانین داخلی، ضرورت اصرار بر این مهم، در بیان حق متهم، که همانا هدف حقوق اعتلای اخلاق است، مد نظر بوده است.

    کلیدواژگان: آیین دادرسی کیفری، حق، متهم، محاکمه عادلانه، میثاق بین المللی
  • علیرضا محمدبیکی*، مهری توتونچیان صفحات 47-81
    با وجود آنکه در فقه اسلامی تنها از کتاب، سنت، اجماع و عقل به عنوان منابع استنباط نام برده می شود، اما قواعد و اصول استنباط و فقاهت می تواند بسیار باشد. در این راستا، فقهای امامیه، توجه ویژه‏ای به قواعد فقهی داشته و دارند. با این وجود هنوز برخی از قواعد فقهی که البته در استنباط بسیار سرنوشت ساز هستند، نظر فقها را به عنوان قاعده به خود جلب نکرده اند. هر چند در لابه لای فتواها و استدلال‏های فقهی از این قواعد بهره بسیار برده شده است؛ ولی به صورت یک قاعده، مدون نگشته و حد و مرز آنها بوضوح تبیین نگردیده است. از این دست قواعد می توان به قاعده عدالت، قاعده سهولت، قاعده مساوات و... اشاره کرد. در این مقاله، در صدد پاسخ دادن به این پرسش هستیم که آیا فقیه یا حقوقدان، خصوصا در موارد سکوت، نقص و تعارض قوانین و یا در مقام اختلاف نظر دانشمندان، می تواند به قاعده‏ی عدالت استناد کند یا خیر؟ در مورد استناد به «قاعده ی عدالت» توسط فقها و حقوق دانان بیان می‏گردد که در استقرایی که صورت گرفته حدود هشتاد فتوا یا نظر حقوقی است که در آن موارد، فقیه یا حقوقدانان با تمسک به « قاعده‏ی عدالت» به صدور «فتوا» یا اظهار نظر حقوقی مبادرت کرده ‏اند.
    کلیدواژگان: عدالت، قاعده، عدالت عرفی، عدالت واقعی، عدل و ظلم
  • علی نجارپوریان*، علی طاهری دهنوی صفحات 81-101
    ذخایر بین نسلی به مجموعه ای از منابع مهم گفته می شود که زندگی انسان ها بدان وابسته بوده و بدون آنها سلامت جسم و روان، آسایش و آرامش فردی و اجتماعی از بین می رود. از مهم ترین این ذخایر می توان به زمین، آب، هوا و... اشاره نمود که البته در این بین همانگونه که خداوند فرموده است: «جعلنا من الماء کل شیء حی» (انبیاء:30)، آب جایگاه ویژه ای می یابد. با توجه به رویه ی نامتعارف انسان ها در استفاده از این منابع مهم خطر نابودی این منابع برای نسل های آینده خطری جدی می نماید که علوم مختلف باید از ظرفیت های خود در این زمینه استفاده نمایند و برای هدایت این مسئله تدبیر کنند. یکی مهم ترین این علوم فقه می باشد، از ظرفیت های فقه در این زمینه می توان به تاکید بر عدالت و پرهیز از ظلم در جهت حفظ ذخایر بین نسلی اشاره نمود. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی درصدد پاسخگویی به سوالاتی از قبیل؛ «راهکارهای فقهی در جهت حفظ ذخایر بین نسلی چیست؟»؛ «عدالت و ظلم در دیدگاه فقه جهت حفظ ذخایر بین نسلی چگونه است؟» و... می باشد. درباره ی پیشینه ی پژوهش باید گفت پژوهش های پراکنده ای در این باره انجام شده است اما وجه افتراق پژوهش حاضر با آنها در این است که موضوع ذخایر بین نسلی را با توجه به ظرفیت های فقه مورد بررسی قرار می دهد و پاسخگویی به این نیاز را از طریق مجاری فقهی دنبال می کند.
    کلیدواژگان: ظرفیت های فقه، عدالت، ظلم، ذخایر بین نسلی
  • فاطمه سادات میرباقری طباطبایی مهرآبادی* صفحات 102-129
    موضوع این پژوهش، بیان ادله فقهی حرمت یا حلیت عصیر عنبی می باشد. اکثر فقها و محدثین اتفاق کرده‏اند در اینکه خمر در عصیر عنبی حقیقت است اعم از اینکه غلیان به نفسه باشد یا بوسیله‏ی آتش و غیره و اگر به میزان معینی برسد مبدل به خمر شده و نوشیدن آن به علت مست کنندگی، پیامدهای سوء فردی و اجتماعی بسیاری دارد و به همین علت در قرآن کریم از پلیدی‏ها شمرده و تحریم شده است؛ بنابراین شرب آن به علت نجاست و مست کنندگی به موجب سنت، کیفر قضایی 80 ضربه را بر دارندگان شرایط، در پی دارد. هم چنین فقیهان شیعه بر حرمت شرب آن به دلیل نص قرآن اجماع دارند اما در رابطه با نجاست آن اختلاف نظر دارند که فتوای غالب و مشهور آن ها نجاست است. موضوع دیگر قابل طرح، حرمت معامله و خرید و فروش عصیر عنبی است که تحلیل فقها این است که این معامله باطل خواهد بود. در نهایت میتوان بیان داشت که عصیر عنب مقدار کم یا زیادش در حرمت فرقی نداشته و عنوان نجاست را دارد، و اجتناب از آن ضروری است.
    کلیدواژگان: عصیر عنبی، خمر، اشتداد، حلیت، حرمت، اسکار
  • افشین جعفری* صفحات 130-147
    مقدمه

    شناخت عوامل موثر بر آسیب های اجتماعی یکی از مهم ترین دغدغه های جوامع امروزی است. به طور مشخص، معضلات اجتماعی نظیر اعتیاد به اینترنت و حتی اعتیاد به کار از جمله آسیب های اجتماعی هستند که نیازمند کنترل، برنامه ریزی و پیشگیری هستند.

    روش ها: 

    این مطالعه با رویکردی توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از منابع اسنادی و کتابخانه ای نسبت به بررسی آسیب-های اجتماعی نظیر اعتیاد به اینترنت و اعتیاد به کار اقدام نموده است. رویکرد مزبور از این مزیت برخوردار است که داده-های جمع آوری شده را با روش تحلیلی مورد کنکاش قرار می دهد.

    نتایج

    اعتیاد با یک نیاز آغاز می شود و بی شک هر جامعه ای متناسب با شرایط، فرهنگ و رشد خود با انواعی از انحرافات و مشکلات روبه رو است که تاثیرات مخربی روی فرایند ترقی آن جامعه دارد. با این وجود، اعتیاد به اینترنت و اعتیاد به کار در انواع و اقسام جدید از معضلات نوپدید جامعه معاصر هستند که خود عاملی برای پدید آمدن سایر آسیب های اجتماعی محسوب می شوند.

    بحث و نتیجه گیری:

     به کارگیری روش هایی نظیر ضابطه مند کردن قوانین کار و بهره گیری صحیح از رسانه های اینترنتی و افزایش سواد رسانه ای از جمله راه حل هایی است که می تواند آثار ناشی از اعتیاد به کار را به حداقل برساند. ضمن اینکه حمایت از فعالیت های حمایتی دولت ها در زمینه اصلاح قوانین کار و همچنین ایجاد محدودیت هایی برای اقشار آسیب پذیر در فضای مجازی می تواند راه حلی برای کاهش اعتیاد به کار و اعتیاد به اینترنت تلقی شوند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به کار، اعتیاد به اینترنت، آسیب های اجتماعی
  • سید علی ربانی موسویان*، حمیده توکلی گلجه صفحات 148-165

    ایران و مصر به عنوان دو کشور اسلامی با پشتوانه فرهنگی و سابقه تمدن جهانی دو مورد مناسب جهت مطالعه از جهات مختلف میباشند این تحقیق بر آن است تا با روش توصیفی و تحلیلی و با هدف دست یابی به نقاط قوت و ضعف جهت رشد و توسعه قوانین داخلی، قانون مطبوعات دو کشور مذکور را از حیث جرم شناسی و مسئولیت کیفری مورد بررسی تطبیقی قرار دهد یافته های پژوهش حاکی از آن است که جرم انگاری در قانون ایران از تمرکز و نظم بیشتری برخوردار بوده و در قانون ایران نسبت به مصر رفتارهای بیشتری جرم انگاری شده و نظام مسئولیت کیفری غالبا جمعی است در حالیکه این امر در قانون مصری به عکس بوده و غالبا فردی است. البته قوانین مطبوعات دو کشور دارای اشتراکاتی نیز می باشند که از جمله آنها تشابه در رکن روانی و رکن مادی از جهت مثبت، ساده و مطلق بودن جرایم است.

    کلیدواژگان: قانون مطبوعات، جرائم مطبوعاتی، ایران و مصر، سیاست کیفری، عناصر عمومی جرم
|
  • Nosratolla Saberi *, Mansoureh Baqeripour, Seyed Ibrahim Hosseini Pages 26-46

    The existence of a non-normative society remains much like the idea of utopia, and dealing with people in such a community as a charge can be very challenging. One of the cases recognized by the international community is the right to a fair trial. The right that all human beings before the tribunal should be treated in accordance with the principle of impartiality, in which it is possible to explain its position in the field of domestic and international law, because it seems Some statesmen have ignored it in the process of dealing with and leaving the path of justice and fairness, putting it in jeopardy, and with the pressure of political groups, the process will be considered a more formal trial. Therefore, by obeying the covenants. International and the necessity of establishing a mechanism for the defendant's right to a fair trial in domestic law, the need to insist on this important point in the expression of the accused's right, which is the goal of the moral right, is considered.

    Keywords: Criminal Procedure, Right, Defendant, Fair trial, International Covenant
  • Alireza Mohammadbiki *, Mehri Toutounchian Pages 47-81
    Although the sources of inference in Islamic jurisprudence are limited to books, traditions, consensus and reason, the rules and principles of inference and jurisprudence can be many. The jurisprudents of Imamiyyah have paid special attention to jurisprudential rules and have authored numerous works in this field. However, some of the jurisprudential rules, which are, of course, crucial to the inference, have not attracted the jurists' opinion as a rule. Although these rules have been widely used in the light of fatwas and jurisprudential arguments, they have not been codified as a rule and their boundaries have not been clearly elucidated. These are the rules of justice, the rule of equality, the principle of equality, and so on. Justice can be applied to jurisprudence as a comprehensive jurisprudential rule and eliminate the challenges of executing sentences and organize the inference of religious law based on it. In this article, to answer the question of whether the jurisprudent or jurist, especially in cases of silence, flaws, conflict of laws, or in the disagreement of scholars, can he invoke the rule of justice?, which states that there are about eighty fatwas or legal opinions in which the jurisprudent or jurist issues a "rule of justice" by issuing " Fatwa.
    Keywords: Justice, rule, customary justice, real justice, justice, cruelty
  • Fatemehsadat Mirbaqeri Tabatabaee Mehrabadi * Pages 102-129
    The subject of this research is the expression of jurisprudential proofs of the sanctity or sanity of the ayatollah. Most jurists and scholars have argued that Khmer is the truth, whether by nature, by fire, etc. and, if it is to a certain extent, transformed into Khmer, and drinking because of drunkenness, with adverse consequences. It has many individual and social implications and is therefore sanctified and sanctioned in the Holy Quran; therefore, its drinking due to immorality and drunkenness by tradition results in a punishment of 80 beatings on the conditioner. Also, Shiite jurisprudents have a consensus on its sanctity due to the Qur'anic text, but they disagree about its impurity, which is their dominant and famous fatwa. Another issue to be discussed is the sanctity of the deal and the sale of the auspices, which the jurists' analysis is that the transaction will be void. Finally, it can be stated that jujube juice has little or no effect on its dignity and has the title of unclean, and it is necessary to avoid it.
    Keywords: Hydrangea, Khmer, Lust, holiness, dignity, Oscars
  • AFSHIN JAFARI * Pages 130-147
    Introduction

    Understanding the factors affecting social harm is one of the most important concerns of today's societies. Specifically, social problems such as Internet addiction and even work addiction are social injuries that require control, planning, and prevention.

    Methods

    This descriptive-analytical study utilized documentary and library resources to investigate social damages such as internet addiction and addiction. This approach has the advantage that it analyzes the collected data in an analytical way.

    Results

    Addiction begins with a need, and certainly every society is faced with a variety of aberrations and problems that are detrimental to its developmental process, appropriate to its conditions, culture, and growth. However, Internet addiction and addiction to work in new kinds of problems are emerging issues in contemporary society that are themselves a factor in the emergence of other social disadvantages.

    Discussion and Conclusion

    Using techniques such as labor law regulation and proper use of Internet media and increasing media literacy are some of the solutions that can reduce the effects of work addiction. Supporting governments' support for reforming labor laws and limiting cyber bullying can also be a solution to reducing work addiction and Internet addiction.

    Keywords: work addiction, Internet addiction, social injuries
  • Seyed Ali Rabbani Mousaviyan *, Hamide Tavakoli Golje Pages 148-165

    Iran and Egypt, as two Islamic countries with cultural support and a history of world civilization, are two suitable cases to study from different angles. This research aims to use descriptive and analytical methods to achieve strengths and weaknesses for A Comparative Study of Criminal Policy on Press Crimes in Iranian and Egyptian Law the growth and development of laws. Domestically, the press law compares the two countries in terms of criminology and criminal liability. The findings of the study show that criminalization has more focus and order in Iranian law and more criminal behavior in Iranian law than in Egypt. It is assumed that the criminal liability system is often collective, while in Egyptian law it is the opposite and often individual. Of course, the press laws of the two countries also have commonalities, including the similarity in the psychological and material element in terms of positive, simple and absolute crimes.

    Keywords: : Press Law, Press Crimes, Iran, Egypt, Criminal policy, General Elements of Crime