فهرست مطالب

مطالعات جامعه شناختی شهری - پیاپی 38 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات جامعه شناختی شهری
پیاپی 38 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رستم صابری فر* صفحات 1-26

    در این بررسی، وضعیت بهزیستی ساکنین بافت های ناکارآمد و حاشیه نشین شهر مشهد مورد کنکاش قرارگرفت و فرض آن بود که محرومیت نسبی ساکنین بافت های ناکارآمد، در سطح بهزیستی درک شده این گروه، اثرگذار است. در این بررسی از نظریه بهزیستی اجتماعی کییز و گار و دیدگاه محرومیت بلا و چافتز به عنوان چارچوب نظری استفاده شد. شیوه بررسی، توصیفی و تحلیلی بود و داده های مورد نیاز با پرسشنامه و نمونه ای به حجم 384 نفر به دست آمد که به روش خوشه ای از جامعه یک میلیون و پانصد هزار نفری حاشیه نشینان شهر مشهد انتخاب شده بود. نتایج نشان داد که پاسخگویان احساس محرومیت تا حدودی بالا (41/142) و سطح بهزیستی اجتماعی پایینی (122) دارند و رابطه بین گویه ها و مولفه های محرومیت با بهزیستی اجتماعی و ابعاد آن در بین نمونه مورد بررسی، معنادار و معکوس است. ارزیابی یافته های آنالیز رگرسیونی مرحله به مرحله (که طی 3 گام وارد معادله شد)، مشخص ساخت متغیرهای محرومیت از حقوق شهروندی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و حقوقی، حدود 23 درصد از تغییرات متغیر وابسته یعنی بهزیستی اجتماعی را تبیین می نماید. در مجموع، ارزیابی یافته ها نشان داد، مدل پژوهش حاضر، قدرت تبیین و پیش بینی نسبتا مناسبی دارد و برای دستیابی به توسعه پایدار، بایستی احساس محرومیت حاشیه نشینان را کاهش داد.

    کلیدواژگان: بهزیستی اجتماعی، عدالت فضایی، محرومیت، مشهد
  • عبدالرضا نواح*، محمدرضا حسینی، نرگس خوشکلام صفحات 27-52

    شیوع بیماری کرونا اگرچه در ابتدا پیامدهای زیست محیطی مثبتی به همراه داشت، اما پس از مدتی، افزایش چشمگیر پسماندهای کرونایی، به تهدیدی جدی برای محیط زیست تبدیل گشت. بر همین اساس تحقیق حاضر به روش کیفی گرانددتیوری به تحلیل رفتار زیست محیطی در مواجهه با پسماندهای کرونایی در میان شهروندان بالای 18 سال شهر بروجرد پرداخته است. تعداد نمونه، 26 نفر بودند که به صورت هدفمند انتخاب شده اند. روش گردآوری داده ها مصاحبه عمیق و روش تجزیه و تحلیل داده ها، نظریه مبنایی بوده است که در طی سه مرحله کدگذاری متن مصاحبه ها، در نهایت مدل پارادایم گرانددتیوری استخراج شده است. همچنین به منظور اعتباریابی تحقیق از روش «اعتبار اعضا» و برای سنجش پایایی از روش «توافق درون موضوعی» استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که دو عامل «مکانیزم های پیشگیری» و «مکانیزم های درمان» سبب بروز پدیده «پسماندزایی کرونایی» شده و کنشگران در اثر وقوع آن، «رفتار زیست محیطی» را در یکی از انواع: 1) محیط دوستانه (مسیولانه)، 2)محیط نبینانه (لاقیدانه) و 3)محیط ستیزانه (وندالیستی) به عنوان راهبرد اتخاذ نموده اند که تحت تاثیر بستر حاکم و شرایط مداخله گر صورت گرفته است. بستر حاکم عبارت بودند از: 1) ویژگی های جمعیت شناختی فرد، 2) زیرساخت های بهداشتی-مراقبتی-درمانی، 3) زیرساخت های آموزشی، 4) نرخ شیوع بیماری کرونا. شرایط مداخله گر نیز عبارت بودند از: 1) ویژگی های شخصیتی فرد(تعهد و حساسیت زیست محیطی)، 2) ویژگی های اجتماعی فرد(بینش و نگرش زیست محیطی)، 3) جامعه پذیری (دانش و آگاهی زیست محیطی)، 4) فرهنگ سازی (هنجار و ارزش زیست محیطی)، 5) سیاست های دولت (اعتماد و تعلق زیست محیطی). در نهایت رفتار زیست محیطی کنشگران دو گونه پیامد را به دنبال داشته است: 1) مثبت: پالایش محیط زیست و 2) منفی: آلایش محیط زیست.

    کلیدواژگان: کرونا، رفتار زیست محیطی، نگرش زیست محیطی، پسماندزایی، گرانددتئوری
  • یونس اسکندری، غلامرضا معمارزاده*، مصطفی جعفری، ناصر حمیدی صفحات 53-82

    هدف از این پژوهش طراحی و اعتبارسنجی الگوی توسعه اجتماعی با رویکرد آمیخته در محله های شهر زنجان بود. در بخش کیفی از روش داده بنیاد و در بخش کمی از شیوه مدل سازی معادلات ساختاری با تاکید بر رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده شد. جامعه آماری بخش کیفی، خبرگان جامعه علمی و متخصصان دانشگاهی بودند که دارای سوابق اجرایی در سطوح تصمیم گیری بوده و به اصطلاح خبرگان آگاه نام دارند. برای تعیین نمونه های این خبرگان از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد که پس از مصاحبه با 12 نفر از افراد خبره آگاه، اشباع نظری حاصل گردیده و فرآیند مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته پایان یافت. در بخش کمی، روش پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع علی به شیوه پیمایشی بود که جامعه آماری آن، ساکنین محله های 25 گانه شهر، که تعداشان بر اساس مستندات مرکز آمار ایران در سال 1397 تعداد 430871 نفر بوده است. روش نمونه گیری، خوشه ای و بصورت هدفمند درمحله ها بود که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردیده و پرسشنامه محقق ساخته، توزیع گردید. نتایج بخش کیفی نشان داد که مدل توسعه اجتماعی شهر زنجان شامل 5 بعد، 19 مولفه و 52 شاخص می باشد. پس از ارایه مدل، بر اساس 5 بعد استخراج شده، فرضیه سازی شده و تاثیر ابعاد همبستگی و وفاق اجتماعی، عدالت اجتماعی، کیفیت زندگی، امنیت اجتماعی و اخلاق توسعه اجتماعی بر توسعه اجتماعی زنجان با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار Smart-Pls  مورد ارزیابی قرار گرفته و میزان تاثیر هر یک از ابعاد مشخص گردید. یافته های تحقیق نشان داد: همبستگی و وفاق اجتماعی به اندازه 183/8، عدالت اجتماعی به اندازه 989/4، کیفیت زندگی317/4، امنیت اجتماعی106/4 و اخلاق توسعه اجتماعی906/8 بر توسعه اجتماعی در شهر زنجان تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: همبستگی و وفاق اجتماعی، عدالت اجتماعی، کیفیت زندگی، امنیت اجتماعی، اخلاق توسعه اجتماعی
  • بتول حسنی سعدی، منصور حقیقتیان*، اسماعیل جهانبخش صفحات 83-100

    این مطالعه با استفاده از رویکرد نظریه زمینه ای به تحلیل تاثیر شهر دیجیتال در تمایل زنان به همسریابی مجازی در شهر کرمان می پردازد. برای این منظور با استفاده از تکنیک نمونه گیری نظری و هدفمند ، 16 کاربر زن در تالارهای همسریابی شهر کرمان مشارکت داشتند. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام و با نرم افزار مکس کیو دی ای ورژن 12 تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد تعداد قابل ملاحظه ای از سایت های همسریابی مجازی را زنان متاهل در کنار کاربران مجرد تشکیل می دهند که از ویژگی گمنامی فضای شهری و فضای مجازی استفاده می کنند و هنجارهای اجتماعی را در هم می شکنند. پس از ترکیب، ادغام و مقایسه مفاهیم، پنج مقوله مشترک میان کاربران زن متاهل و مجرد شامل (اعتیاد به چت، تجربه محدودیت، ، پرهیز از دیدار حضوری، سرگرمی و گذران وقت، تمایلات جنسی بصورت مجازی) کشف شد؛ همچنین دو مقوله خاص کاربران زن متاهل شامل (اختفای تاهل و توجیهات آن و کم رضایتی از ازدواج) و دو مقوله خاص کاربران زن مجرد شامل (حس آزادی و چت علاج رفع تنهایی) نیز به دست آمد. پس از تحلیل خط داستانی مشارکت کنندگان «فضای مجازی به مثابه پناهگاه مقاومت زنان شهری» آشکار شد.

    کلیدواژگان: «شهرنشینی»، «جهان زندگی زنان»، «تالارهای گفتگوی مجازی»، «مقاومت
  • محدثه صیحانی، حسین صفری*، امیررضا کریمی آذری، سیده مامک صلواتیان صفحات 101-128

    تغییر و تحولات ایجاد شده در حوزه هنرها و جابجایی مرزهای تعریف هنر از قرن بیستم به بعد متاثر از تحولات جامعه شناختی این عصر، در نگاه زیبایی شناختی بشر مدرن به محیط نیز تاثیر قابل توجهی داشته است. اما براستی این تغییر معیارها و مولفه های زیبایی شناسی در معماری، ریشه در کدام تحولات بنیادین در نگرش زیبایی شناسانه به هنر، در گذار از جامعه سنتی دیروز به جامعه مدرن امروز دارد؟ در پژوهش حاضر تلاش بر آن است تا با روش تحلیلی-تطبیقی مبتنی بر اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای و با رویکردی جامعه شناسانه و با تحلیل فرآیند آفرینش و سیر هنر در گذار از جامعه سنتی پیشین به جامعه مدرن امروز، به شناسایی مهم ترین عوامل نزول ماهیت هنر و کاهش طول عمر تجربه زیبایی شناختی آثار هنری معاصر، به ویژه در عرصه معماری، دست یافت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که زیبایی شناسی در هنر از جمله هنر معماری ایرانی، در گذار از جامعه سنتی دیروز به جامعه مدرن امروز، بتدریج از آنچه واجد کیفیات زیبایی شناسی نمادین و مفهومی با عمر بلندتر که روح جمعی جامعه در آن جاری است، دور شده و به سمت زیبایی شناسی فرمی، فردگرا و فاقد مفاهیم ارجاعی، که دارای عمق ادراک سطحی تر و در نتیجه عمر کوتاه تری است، گرایش پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: زیبایی شناختی محیطی، هنر سنتی، هنر مدرن، بحران هویت، سیمای شهر
  • مهدی مبارکی، باقر ساروخانی*، منصور وثوقی صفحات 129-172

    مقاله قصد دارد با استفاده از مفهوم عدالت فضایی، به فهم الگوی عینیت یافته فرهنگ در شهر اراک دست یابد تا ضمن فهم جایگاه فرهنگ در نظام برنامه ریزی شهری به تشخیص وضعیت تخصیص و نحوه توزیع انواع کاربری های فرهنگی؛ به عنوان بستر شکل گیری فعالیت های فرهنگی و میزان انطباق آن با نیازها و استحقاق فرهنگی شهروندان بپردازد. روش ترکیبی با رویکرد تبدیلی هم زماناست، داده ها در مراحل کمی و کیفی به طور هم زمان جمع آوری و تحلیل شده اند. در بخش کمی، جمع آوری داده ها شامل میزان و نوع تقاضاهای فرهنگی و متغیرهای ملاک استحقاق با ابزار پرسشنامه و روش نمونه گیری متناسب با حجم انجام شد. جمع آوری اطلاعات مربوط به مطالعات کالبدی (میزان و نحوه توزیع کاربری های فرهنگی در مناطق شهر) با تحلیل ثانویه انجام و تمامی اطلاعات در نرم افزارGIS مکانی گردید. طبق نتایج الگوی توزیع فضایی فرهنگ در مناطق شهر اراک مسئله مند، ناکارا و ناعادلانه است. این توزیع در مناطق شهری محدود، ناکارا و نابرابر بوده و ارتباط معناداری بین ملاک منفعت عمومی با ملاک نیاز و استحقاق فرهنگی شهروندان در شهر اراک وجود ندارد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی فرهنگی شهر، عدالت فضایی فرهنگ، منفعت عمومی، نیاز، استحقاق
  • عاطفه محمدی*، محمد عباس زاده، محمدباقر علیزاده اقدم، فاطمه گلابی صفحات 173-208

    با توجه به نقش به سزای توسعه شهری در عصر حاضر دست یابی به آن جزو اهداف تمام کشورها است. با این حال بررسی ها نشان می دهد که شهر تبریز راه طولانی برای دست یابی به توسعه در پیش دارد. هدف مقاله حاضر شناسایی مفاهیم اجتماعی مرتبط با توسعه در شهر تبریز می باشد. روش مورد استفاده این پژوهش، کیفی و استراتژی داده بنیاد می باشد. داده ها با استفاده از تکنیک مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری شد. جامعه آماری پژوهش متخصصین شهر تبریز می باشند که دارای سمت اجرایی، تجربه یا سواد در حیطه توسعه شهر تبریز می باشند. نمونه این پژوهش شامل45 نفر از متخصصین توسعه و مسیولین شهری دارای سمت اجرایی (مدیران عالی رتبه شهرداری و استانداری، فرمانداری، اعضای شورای شهر، اساتید دانشگاه، موسسان و فعالان سازمان های مردم نهاد (سمن ها) و مسیولین ذیربط) می باشد. روش نمونه گیری بر اساس روش مورد استفاده و هدف پژوهش، هدف مند بود. یافته های پژوهش نشان داد؛ 5 مفهوم اجتماعی که تاثیر زیادی بر توسعه شهر تبریز دارند عبارتند از؛«اختلال در مجاری جامعه پذیری»، «فرسایش اعتماد اجتماعی»، «ضعف همگرایی اجتماعی و سیاسی»، «ضعف ارتباط متقابل احزاب و گروه های واسط با مردم» و «گسترش بی تفاوتی اجتماعی». از دیدگاه متخصصین رابطه این 5 مفهوم با توسعه شهری رابطه ای معکوس می باشد؛ به این معنی که با گسترش هر یک از این مفاهیم، روند دست یابی به توسعه شهری در تبریز کند تر می شود. نهایتا «ضعف حکمرانی اجتماعی(اختلال در کارکرد خرده نظام اجتماعی)» به عنوان هسته مرکزی پژوهش انتخاب شد. یافته های این پژوهش همسو با نظریات گیدنز، مک للند، لیپست، هیگن و نورث و یافته های پژوهش های تجربی می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه شهری، بی تفاوتی اجتماعی، جامعه پذیری، همگرایی اجتماعی- سیاسی، ضعف حکمرانی اجتماعی
|
  • Rostam Saberifar * Pages 1-26

    In this study, the welfare status of residents of slums and marginaized areas of the city of Mashhad was investigated and it was hypothesized that the sense of relative deprivation of residents in distressed areas affects the perceived well-being of this group. In this study, the social welfare theory of Keys and Gur and the views of Bella and Chafts on deprivation were used as the theoretical framework. The method of study was descriptive and analytical and the required data were gathered via a questionnaire. The research population consisted of about one million and five hundred thousand people living in the slums of Mashhad, of which a sample of 384 people were selected as the sample by a cluster technique. The results showed that the respondents had a somewhat high sense of deprivation (142.41) and a low level of social welfare (122) and the relationship between items and components of deprivation with social welfare and its dimensions among the sample were significant and inverse. Interpretation of the results of stepwise regression analysis showed that the variables of deprivation of citizenship rights in economic, social and legal dimensions entered the equation in 3 stages and finally explained about 22% of the changes in the dependent variable, i.e. social welfare. Overall, the evaluation of the findings showed that the present research model had a relatively good explanatory and predictive power and in order to achieve sustainable development, the feeling of marginalization should be reduced.

    Keywords: Social welfare, spatial justice, deprivation, Mashhad
  • abdolreza navah *, Hosseini Mohammadreza, narges khoshkalam Pages 27-52

    Although the outbreak of corona disease initially had positive environmental consequences, over time, the dramatic increase in corona disease became a serious threat to the environment. Accordingly, using a qualitative grounded theory approach, the present study has analyzed the environmental behavior in the face of corona waste (residues) among the residents of the city of Boroujerd who were over 18 years of age. The sample consisted of 26 people who were purposefully selected. The method of data collection was in-depth interview. During the three stages of coding the text of the interviews, the paradigm model of Grounded Theory was finally extracted. Also, in order to validate the research, the method of "members' credibility" and to measure the reliability, the method of "internal agreement" has been used. The results showed that the two factors "prevention mechanisms" and "treatment mechanisms" have caused the phenomenon of "coronal waste generation" and after its occurrence, actors’ "environmental behavior" was manifested in one of the following types: 1) environment Friendly (responsible), 2) un-environmentalist (careless) and 3) anti-environmental (vandalistic). The prevailing contexts were: 1) demographic characteristics of the individual, 2) health-care-treatment infrastructure, 3) educational infrastructure, 4) corona disease prevalence rate. Intervening conditions were: 1) personality traits of the individual (environmental commitment and sensitivity), 2) social characteristics of the individual (environmental orientations and attitudes), 3) socialization (Environmental knowledge and awareness), 4) Culturalization (environmental norms and values), 5) Government policies (Environmental trust and belonging). Finally, the environmental behavior of actors has two consequences: 1) positive: environmental purification and 2) negative: environmental pollution

    Keywords: Corona, Environmental Behavior, Environmental attitude, Waste generation, Grounded Theory
  • Younes Eskandari, Gholamreza Meamar Zadeh *, Mostafa Jafari, Naser Hamidi Pages 53-82

    This study aimed to design and validate a model of social development utilizing a mixed method in the neighborhoods of the city of Zanjan. In the qualitative part, the data-based method and in the quantitative part, a structural equation modeling method was used with an emphasis on partial least squares approach. The research population of the qualitative section consisted of knowledgeable experts, that is, experts of the scientific community and academicians who have executive backgrounds at the decision-making levels. Targeted sampling method was used to determine the samples of these experts. After interviewing 12 knowledgeable experts, theoretical saturation was obtained and the semi-structured in-depth interview process was completed. In the quantitative part, a causal type descriptive-analytical research method was used via a survey. the research population consisted of the residents of 25 neighborhoods of the city, whose number according to the Statistics Center of Iran in 1397 was 430871 people. Using Cochran's formula and a cluster and purposeful sampling technique, 384 people were selected as the sample. The results of the qualitative section showed that the social development model includes 5 dimensions, 19 components and 52 indicators. On the basis of these 5 dimensions, the impact of social solidarity and harmony, social justice, quality of life, social security, and ethics of social development on social development was tested using structural equation modeling with Smart- Pls software. The results showed that social development was influenced by social solidarity and harmony (8.183), social justice (4.989), quality of life (4.317), social security (4.106), and ethics of social development (8.906).

    Keywords: social solidarity, harmony, social justice, quality of life, social security, ethics of social development
  • BATOOL Hasani Sadi, Mansour Haghighatian*, Esmaeil Jahanbakhsh Pages 83-100

    This study aimed to analyze the impact of the digital city on women's willingness to find a marriage partner through the virtual space in the city of Kerman. 16 female users were selected through a theoretical and purposeful sampling technique. The data collection was conducted through semi-structured interviews and MAX Q DA software version 12 was used to process the data. The findings showed that a significant number of users in the virtual marriage sites were married women who used the anonymity of virtual space to their own advantage. After combining, integrating and comparing concepts, Five common categories were found among married and single female users (chat addiction, having limited experience, evading of face-to-face dating, sex as entertaiment). There were also two specific categories of married female users (disguise of marital status and and low satisfaction with marriage) and two specific categories of single female users (sense of freedom and chat as a cure for loneliness). Based on story line by participants, a core category entitled “chat as a resistance shelter of urban momen” was revealed.

    Keywords: urbanization, female Life World, chat rooms, women resistance
  • Mohadese Seyhani, hossein safari *, amirreza karimiazeri, seyedeh mamak salavatian Pages 101-128

    The transformations and developments in the field of art and the variations in definitions of art since the beginings of twentieth century have had a significant impact on the aesthetic views of modern human beings. But which fundamental changes in aesthetic approach are at the roots of the transition from past traditional society to today's modern society? The present study, using an analytical-comparative method based on documentary and library information with a sociological approach and the analysis of the creation process and the transition of art from traditional society to modern society, aims to identify the relative causes of the decline of arts in present aesthetics and the reduction of longevity of contemporary art experience especially in architecture. The findings of the study indicate that aesthetics in arts including Iranian art, has gradually departed from the qualitative symbolic and conceptual aesthetics and tends towards a formal aesthetics with individualistic character which lacks referential concepts and has a more superficial perception which consequently leads to a shorter lifetime.

    Keywords: Environmental aesthetics, Traditional Art, Modern Art, Identity crisis, City image
  • mehdi mobaraki, Bagher Sarookhani*, Mansoor Vosooghi Pages 129-172

    Applying spatial justice, this paper tries to probe deeply into the true nature of objectified culture in Arak. Our ultimate goals are to recognize the position and role of culture in urban planning systems, and also understand the attribution and distribution of cultural applications as the platform for the formation of cultural activities. It also tries to determine the conformity of these spaces with cultural needs and eligibility of citizens. To do so, quantitative and qualitative data are collected and analyzed simultaneously. A survey is conducted to collect quantitative data pertaining to the amount and type of cultural demands and eligibility. Moreover, the sampling methods is PPS. Secondary analysis is used to gather information about the distribution of cultural land use in Arak and GIS software is applied to localize the obtained data. According to the results, the patterns of spatial distribution of culture in the examined areas of Arak are problematic, inefficient and unjust. Additionally, the distribution of cultural facilities in urban areas is limited, inefficient and unequal. Also, there is no significant relationship between public interests and the cultural needs and eligibility of citizens in the urban areas studied

    Keywords: Cultural planning of city, Cultural spatial justice, Public interestsm, Cultural Needs, Cultural eligibility
  • atefeh mohammmadi*, Mohammad Abbaszadeh Pages 173-208

    Today, achieving development is one of the goals of all countries. However, studies show that the city of Tabriz has a long way to go to achieve development. The purpose of this article was to identify social variables related to development in the city of Tabriz. The method used in this research is qualitative and data-based. The sample consisted of 45 development specialists and city officials with executive positions. The sampling method was purposive. Research findings showed that the following 5 social concepts had a great deal of impact on the development of the city of Tabriz: "disruption in the channels of socialization", "erosion of social trust", "weak social and political convergence", "weak interaction between parties and intermediary groups with the people", and "the spread of social indifference." Finally, "Weakness of social governance (dysfunction of the social subsystem)" was selected as the core of the research. The findings of this study are consistent with the theories of Giddens, McLeland, Lipst, Hagen and North and the findings of experimental research.

    Keywords: Urban Development, Social indifference, Sociability, Socio-political convergence weak social governance