فهرست مطالب

رسانه های دیداری و شنیداری - پیاپی 37 (بهار 1400)

نشریه رسانه های دیداری و شنیداری
پیاپی 37 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید محمد زمانی، شهلا باقری میاب*، سید مجتبی امامی صفحات 9-40

    رسانه ملی به عنوان رسانه ای پرمخاطب، تاثیراتی گسترده بر فرهنگ مصرف مخاطبین خود دارد. از این رو لازم است طی فرایندی تاثیرات محتمل تولیدات این رسانه، پیش از تولید مورد شناسایی قرار گرفته و اقدامات مقتضی در جهت کنترل و کاهش تاثیرات نامطلوب و تقویت تاثیرات مطلوب صورت گیرد که به این فرایند، اثرسنجی گفته می شود. به منظور اثرسنجی محتوای تولیدات، در گام نخست باید به طراحی چارچوب اثرسنجی اقدام نمود. لذا این پژوهش به دنبال ارایه چارچوب اثرسنجی برنامه های رسانه ملی بر فرهنگ مصرف است. چارچوب اثرسنجی پژوهش حاضر، در قالب بازبینه ی (چک لیست) اثرسنجی ارایه شده است. برای این منظور در ابتدا الگوی تاثیرات محتوای رسانه معرفی و سپس با روش تحلیل مضمون، ابعاد فرهنگ مصرف با توجه به منابع دینی و لاتین ارایه گردید. سپس با استفاده از روش دلالت پژوهی، فهرست اولیه نقاط قابل بررسی که تاثیرات محتمل محتوای رسانه بر فرهنگ مصرف است، تولید گردید. این فهرست اولیه شامل 51 نقطه قابل بررسی بود که با توجه به مراحل پیشنهادی استافل بیم در طراحی بازبینه، در چهارده طبقه و سه کلان طبقه دسته بندی و سپس تشریح گردید و کابرد و اعتبار آن مورد تایید قرار گرفت. در پایان این پژوهش نیز به فرایند پیشنهادی اجرای اثرسنجی با محوریت بازبینه اشاره گردید. اثرسنجی برنامه های رسانه ملی با محوریت بازبینه ی تولیده شده ی این پژوهش، می تواند تنبه مدیران، برنامه سازان و ناظران تولید در رسانه ملی را نسبت به تاثیرات محتوا بر فرهنگ مصرف بیشتر نموده و به آنان در کاهش تاثیرات نامطلوب و تقویت تاثیرات مطلوب یاری رساند.

    کلیدواژگان: تاثیر رسانه، تحلیل اثر، فرهنگ مصرف، رسانه ملی، دلالت پژوهی، بازبینه
  • علی اکبر شعیبی، مسعود نقاش زاده* صفحات 41-62

    رویکرد ساختاری در مطالعات روایت و خصوصا آثار ادبی و نمایشی، امکان کشف الگوهای پنهان ساختاری و زمینه های شناخت سازوکارهای درونی و نحوه ی ساخت این آثار را فراهم می آورد. این جستار به مطالعه کاربرد ظرفیت های الگوی روایت تودوروف در تحلیل و طراحی پیرنگ سریال های داستانی می پردازد و مسئله اصلی آن کاوش در کاربرد یکی از الگوهای ساختاری روایت، برای طراحی و توسعه پیرنگ سریال های داستانی است. روش این پژوهش، کیفی و مبتنی بر رویکرد تحلیل روایت و نمونه مورد بررسی نیز به صورت هدفمند انتخاب شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، فیش برداری و متنی کردن نمونه های مشاهده‏ای است. این پژوهش نشان می دهد با استفاده از الگوی روایت تودوروف، می توان واحدهای بنیادی ساختار سریال های داستانی و سازوکارهای درونی آنها را شناسایی و آشکار کرد. برای تحلیل و بسط ساختارگرایانه و شناسایی ظرفیت های الگوی روایت تودوروف، سریال چیزهای عجیب به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است. براساس الگوی روایت تودوروف می توان نشان داد که چگونه پی رفت های روایت، اپیزود گذار و وضعیت در نمونه مورد مطالعه نمود می یابد و خطوط داستانی سریال ، چگونه می توانند درون یکدیگر درونه گیری شوند. این جستار نشان می دهد نظریه روایت تودوروف کاربرد وسیعی در تحلیل ساختار روایت سریال های داستانی دارد و ساختار پی رفت این نظریه، منطبق با ساختار درام های تلویزیونی است.

    کلیدواژگان: الگوی روایت، تحلیل پیرنگ، نظریه تزوتان تودوروف، سریال چیزهای عجیب
  • فائزه دادگرآزاد، پیام زین العابدینی*، رامتین شهبازی صفحات 63-94
    دکوپاژ را جدا از اصول شناخته شده می توان به‏منزله شیوه بیانی انحصاری میان کارگردان و اثر شناخت؛ به گونه ای که فراتر از فن، وضعیتی را پیش از قواعد و چارچوب های قراردادی میان کارگردان و روایت متنی ایجاد می کند. این پژوهش باهدفی بنیادین اجراشده و مسئله اصلی، بررسی عملکردی است که فرایند دکوپاژ از آن برای عینیت بخشیدن تخیلات و تصویر ذهنی بر اساس روایت در ذهن سازنده اثر بهره می برد. روش این پژوهش، کیفی و با رویکردی علوم شناختی و بر اساس نظریه گیرایش مادی و با استفاده از مطالعه منابع کتابخانه‏ای و آرشیوهای شنیداری و دیداری انجام گرفته است. پژوهشگر برای امکان سنجی و آشکارسازی بحث، به شیوه مطالعه موردی سه اثر سه کارگردان که در کشورهای گوناگون و در سال‏های متفاوت از داستان «مسخ» کافکا ساخته شده است را به دقت بررسی  و تجزیه تحلیل کرده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد نما در وضعیت اجرایی شکل می گیرد که به طور کامل متاثر از شرایط ذهنی لحظه‏ای، وابسته به تجربه های زیسته، ماده پیش رو و توانمندی های کارگردان است. نتیجه تحقیق نشان می‏دهد که کارگردان با انتخاب شیوه و سبک سینمای موردنظر، از قابلیت ها و امکانات موجودش استفاده کرده و در وضعیت اجرایی دست به خلق نماهایی می زند که درعین حال که برگرفته از شیوه سینمایی مشخص است، متعلق به خود اوست و درنتیجه اثر او را از سایرین متفاوت می کند.
    کلیدواژگان: دکوپاژ، تصویرسازی ذهنی، ذهنیت، عینیت ‏بخشی، جهان فیلم
  • بهناز کوشا، احتشام رشیدی*، ابوالفضل دانایی صفحات 95-131
    شبکه های اجتماعی هم زمان با رشد و پویایی فضای مجازی، فرصت ها و چالش های جدیدی را برای ارتباط مخاطب فراهم آورده و بستری فراهم کرده اند که روابطی تعاملی و متقابل شکل گیرد. در این میان حمایت چهره ها (سلبریتی) و افراد مشهور به یک روش محبوب در رسانه های سنتی و شبکه های اجتماعی تبدیل شده است. بنابراین تحقیق پیش رو به بررسی اثرات جذابیت افراد مشهور در تبلیغات در تجارت اجتماعی را با استفاده از مدل نظری برگرفته از احتمال موشکافی (ارزیابی) و اعتبار منبع بررسی کند. این پژوهش از نوع کاربردی است، با روش توصیفی همبستگی انجام شده و جامعه آماری شامل کاربران ایرانی صفحات تجارت اجتماعی اینستاگرامی هستند که در معرض تبلیغات افراد مشهور قرارگرفته و تجربه خرید از این صفحات داشته اند؛ در این راستا اطلاعات از طریق پرسشنامه آنلاین، در میان 400 نفر از مخاطبان صفحات اینستاگرامی تجارت اجتماعی به دست آمده و برای پردازش و مدل سازی از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS استفاده شده است. نتایج نشان داد که متغیرهای جذابیت و قابل اعتماد بودن فرد تبلیغ کننده با متغیر نگرش به نشان تجاری (برند)؛ همچنین متغیرهای تخصص و قابل اعتماد بودن فرد تبلیغ کننده با متغیر جذابیت محصول رابطه معناداری دارند؛ ازسویی میان متغیر جذابیت فرد تبلیغ کننده و جذابیت محصول؛ همچنین تخصص فرد تبلیغ کننده با نگرش به نشان تجاری رابطه معناداری یافت نشد.
    کلیدواژگان: تجارت اجتماعی، اینستاگرام، افراد مشهور، نگرش به نشان تجاری، جذابیت محصول
  • علی احمدی*، سید محسن عسگرزاده، ریحانه مفیدی صفحات 133-162
    شیوع ویروس کووید 19 و ضرورت اطلاع رسانی دقیق درباره شرایط بیماری و آگاهی بخشی به مردم، اهمیت رسانه ها، به‏ویژه رسانه های جمعی را در مدیریت این بحران نوپدید بیش از پیش نشان داد. این مطالعه با هدف شناخت شیوه پوشش خبری شیوع کووید 19 در شبکه خبر صدا‏و‏سیما و شبکه بی بی سی فارسی، به راهبردهای رسانه های خبری در مواجهه اولیه با این بحران دنیاگیر پرداخته است. به این منظور با تکیه بر نظریه های برجسته سازی و چارچوب سازی، اخبار مرتبط با کرونا در دو بخش مهم خبری (ساعت 13 شبکه خبر و ساعت 18 شبکه بی بی سی فارسی) به روش طبقه بندی انتخاب و در بازه زمانی اول اسفند ماه 1398 تا 31 شهریور 1399 تجزیه و تحلیل شدند. بر ‏اساس یافته های پژوهش، شبکه خبر چهار راهبرد «آرام سازی جامعه»، «مطالبه گری»، «اطلاع رسانی» و «توجه به ارتباطات سلامت» را برای مواجهه اولیه با بحران کرونا مدنظر قرار داده است. در سوی دیگر، بی بی سی فارسی در پوشش خبری شیوع ویروس کرونا در ایران با تکیه بر راهبرد «اطلاع رسانی»، رویکرد «ابهام افکنی» و «اعتماد زدایی عمومی» درخصوص حاکمیت جمهوری اسلامی را در پیش گرفته است. «ایجاد تردید در صحت آمار روزانه اعلامی وزارت بهداشت ایران» و «القای ناتوانی در مدیریت» ازجمله مولفه های این اعتمادزدایی در مواجهه با بحران است. شبکه خبر علاوه بر انتشار آمار روزانه مبتلایان به کرونا، با پیگیری مطالبات مردمی و همچنین به منظور آرام سازی جامعه، به مسایل و مشکلات مرتبط با ویروس کرونا در حوزه های مختلف به‏ویژه حوزه اقتصادی پرداخته و بررسی مستمر مشکلات موجود و اقدامات انجام شده را در اولویت پوشش خبری خود قرار داده است.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، کووید 19، شبکه خبر، بی بی سی فارسی
  • مینو تشکری*، محمد دادگران، اکبر نصراللهی صفحات 163-196

    رقابت پذیری رسانه در سپهر رسانه ای ملی و فراملی، ارتباط نزدیکی با سرعت و چابکی رسانه دارد. این سرعت و چابکی در درجه اول باید در فرایندهای تولید رادیویی تلویزیونی قابل مشاهده باشد. فناوری نوین ارتباطی با هوشمندسازی سیستم رسانه ای و فرایندهای تولید جاری و آتی آن، ابزاری برای چابک سازی هستند. پژوهش پیش رو تلاش دارد با استفاده از روش پیمایشی نقش و جایگاه فناوری های نوین ارتباطی را در چابک سازی فرایندهای تولید تلویزیونی در رسانه ملی بررسی نماید. جامعه آماری این مقاله مدیران، کارشناسان و کارکنان سازمان صداوسیما هستند. یافته های پژوهش نشان می دهد: فناوری های نوین ارتباطی، ابزاری کارآمد برای «افزایش سرعت انجام عملیات تولید»، «انعطاف پذیری مدل و سیستم تولید»، «کیفیت بالا و افزایش تولید سفارشی» و «یکپارچگی و پیچیدگی کم فرایندهای تولید در مراحل قبل، حین و پس از تولید» است. این مولفه ها از ضروریات تحقق تعالی رسانه نیز هست که به طور مستقیم بر چابک سازی فرایندهای تولید رادیو تلویزیونی موثرند.

    کلیدواژگان: تلویزیون، تولید محتوا، چابک سازی، رادیو، رسانه، فناوری های نوین ارتباطی
  • حسن قاسمی، لیلا نیرومند*، آنی میرزاخانیان صفحات 197-232
    یک سال پس از خروج آمریکا از توافقنامه برجام، شورای عالی امنیت ملی ایران با صدور بیانیه ای اعلام کرد اجرای برخی اقدامات در چارچوب این تهعدنامه را متوقف می کند. سایت های خبری گوناگون که به پوشش اخبار مربوط به ایران می پردازند، در راستای مواضع و بر اساس گفتمان خود، اخبار کاهش تعهدات برجامی ایران را پوشش دادند که هدف این پژوهش تحلیل گفتمان سایت خبری بی بی سی فارسی در  پوشش اخبار  «کاهش تعهدات برجامی ایران» است. تحلیل گفتمان با بهره از رویکرد گفتمان کاوی ون دایک ، روشی است که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است . شروع بازه زمانی پژوهش، از روز چهارشنبه 18 اردیبهشت 1398 و پایان بازه زمانی مورد مطالعه 20 آبان ماه 1398 است. متون موردمطالعه 9 خبر از از بین 122 خبر منتشر شده در بی بی سی فارسی، دربازه زمانی مورد مطالعه است و به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد گفتمان ایران هراسی، گفتمان غالب در متون خبری بی بی سی فارسی است . دستیابی ایران به سلاح هسته ای هدف ایران از فعالیت های هسته ای معرفی می شود و نگرانی اروپا و سایر طرف های برجام از نقض برجام توسط ایران مورد تاکید قرار می گیرد. بی بی سی در عین حالی که به مقصر بودن آمریکا معترف است اما این تقصیر را برجسته نمی کند و تلاش می کند ایران را نقض کننده اصلی برجام معرفی کند. آنچه مشهود است گفتمان امپریالیسم جهانی بر بی بی سی فارسی مسلط است و آمریکا به عنوان یک ابرقدرت که کشورهای دیگر در برابر او دست بسته و ناچار هستند، پذیرفته شده است.
    کلیدواژگان: بی بی سی فارسی، پوشش خبری، برجام، کاهش تعهدات، تحلیل گفتمان
|
  • Majid Mohammadzamani, Shahla Bagheri Meyab *, Seyed Mojtaba Emami Pages 9-40

    The national media has a wide effect on the consumption culture of its audience. Therefore, during the process, the possible effects of the products of this media are identified before production to control and reduce the undesirable effects, which is called effect assessment. In order to assess the media content effect, in the first step, the effect assessment framework must be designed. Therefore, this study seeks to provide a framework for assessing the effect of national media programs on consumption culture.The effect assessment framework of the present study is presented in the form of a checklist. For this purpose, first the model of the content media effects was introduced and then by theme method, the dimensions of consumption culture with respect to religious and Latin sources were presented. Then, using the implication method, the initial list of checkpoints which are the possible media effects on consumption culture, was produced. This initial list consisted of 51 checkpoints, which according to the proposed steps of Stufflebeam in checklist design, were classified into 14 floors and 3 macro-floors and then described and its use and validity were approved. Then, the proposed process of effect assessment with reference to the checklist was mentionedEffect assessment of national media programs with the focus of the checklist produced in this study can increase the attention of managers, programmers and supervisors in the national media to the effects of content on consumption culture and help them reduce undesirable effects and reinforce the desired effects.

    Keywords: media effect, effect analysis, . consumption culture, . national media, implication study method, Checklist
  • AliAkbar Shoaybi, Masoud Naghashzadeh * Pages 41-62

    The structural approach to narrative, especially literary and dramatic works, makes it possible to identify internal mechanisms and discover the hidden structural patterns and study how these works are constructed. This research concerns the application of Todorov’s narrative model capacities in the analysis of storytelling sequences concentrating on the application of one of the most effective narrative structural patterns to the design and development of storytelling sequences. This research has used a qualitative method with a narrative analysis approach in which purposive sampling has been conducted. Data gathering methods include focusing on observation, published books, and articles. Based on Todorov’s narrative theory, it would be possible to identify and clarify the basic structural units of TV drama. For the structuralist analysis and expansion of Todorov’s narrative pattern capacities, the Strange Things series has been chosen as a case study. This study shows that Todorov’s narrative theory is widely used in the analysis of the narrative structure of fictional serials and its subsequent structure is consistent with the structure of television dramas.

    Keywords: Narrative Structure, Tzvetan Todorov, Plot Analysis, TV Series, Stranger Things
  • Faeze Dadgar Azad, Payam Zinalabedini *, Ramtin Shahbazi Pages 63-94
    Decoupage, apart from its known principles, can be considered as the exclusive way that, beyond the technique, creates a situation before the rules and contractual frameworks between the director and the text narration. This research has been carried out to objectify the imagination and imagery based on the narrative in the mind of the creator of the work focusing on a fundamental purpose and the main issue which is the functional study that the decoupage process uses. The research method is qualitative with an approach of cognitive sciences and based on the theory of material attraction using library resources and audio-visual archives. To make the discussion feasible and revealing, the researcher has carefully studied and analyzed the works of three different directors made in various countries and different years of Kafka’s ‘The Metamorphosis ‘ story in a case study. The research findings indicate that the scene is formed in the executive state which is completely Influenced by the momentary mental conditions, it depends on the lived experiences, the material ahead, and the director’s abilities. The result of the research shows that the director, by choosing the style of the desired cinema, uses the available capabilities and facilities, and in the executive situation creates scenes that, while being taken from the cinematic style, belongs to him. Therefore, his work makes him different from others.
    Keywords: Director’s ability, imagery, subjectivity, objectification, The world of films
  • Behnaz Koosha, Ehtesham Rashidi *, Abolfazl Danaei Pages 95-131
    Social networks, along with the growth and dynamism of cyberspace, have provided new opportunities and challenges for audience communication and have provided a platform for interactive and reciprocal relationships. In the meantime, supporting celebrities and celebrities has become a popular method on traditional media and social networks. Therefore, the present study examines the effects of the attractiveness of celebrities in advertising on social business using a theoretical model derived from the probability of scrutiny (evaluation) and the credibility of the source. This research is of applied type, it has been done by descriptive correlation method and the statistical population includes Iranian users of Instagram social commerce pages who have been exposed to advertisements of famous people and have had the experience of buying from these pages; In this regard, information was obtained through an online questionnaire among 400 audiences of social commerce Instagram pages and SPSS and Smart PLS software were used for processing and modeling. The results showed that the variables of attractiveness and reliability of the advertiser with the variable of attitude towards the brand (brand); Also, the variables of expertise and reliability of the advertiser have a significant relationship with the variable of product attractiveness; On the other hand, between the attractiveness of the advertiser and the attractiveness of the product; Also, the expertise of the advertiser was not significantly related to the attitude towards the brand.
    Keywords: social business, Instagram, Celebrities, Brand Attitude, Product Attractiveness
  • Ali AHMADI *, Mohsen Asgarzadeh, Reyhaneh Mofidi Pages 133-162
    The prevalence of the Covid 19 and the need for accurate information about disease conditions and public awareness has shown the importance of media, especially the mass media, in managing this emerging crisis. This study aimed to identify the news coverage of the Covid 19 outbreak in IRINN and the BBC Farsi channel and to address the strategies of news media in the face of this global crisis. For this purpose, and based on the theories of agenda-setting and framing, news related to Covid 19 in two important news bulletins ( 13 hours IRINN and 18 hours of BBC Farsi channel) were selected and analyzed from September 22, 2016, to March 1, 2017. According to the research findings, IRINN has considered four strategies: “ society calming “, “demanding “, “informing “, and “ paying attention to health communication “ for the initial confrontation with the Corona crisis. On the other hand, the BBC Farsi in its coverage of the Coronavirus outbreak in Iran has taken an “ ambiguous “ and “ public distrust “ approach to the sovereignty of the Islamic Republic of Iran, relying on its “ information strategy. “ Doubting the accuracy of daily statistics announced by the Ministry of Health of Iran “ and “ inducing inability to manage “ are among the components of this distrust in the face of the crisis. In addition to publishing daily statistics on coronary heart disease, IRINN followed the popular demands, calmed society, addressed issues and problems related to the Coronavirus in various fields, especially the economic field, and continuously reviewed the existing problems and measures taken.
    Keywords: crisis management, covid 19, IRINN, BBC Farsi
  • Minoo Tashakori *, Mohammad Dadgran, Akbar Nasrollahi Pages 163-196

    Media competitiveness in the national and transnational media sphere is closely related to the speed and agility of the media. The speed and agility should be visible primarily in content production processes. New communication technology is the element to achieve agility by making the media system and the current and future production processes smart. This research tends to recognize the role and position of New Communication Technologies in TV and radio production processes agility in IRIB using survey method. The statistical population of this research is IRIB managers, experts, and personnel. The research findings indicate that new communication technologies are essential tools for ‘ content production operation speed-up, production model and system flexibility, high quality and custom order increase, and integrity and low complexity of content processes, before, during, and after production. These components are also requirements for achieving media excellence that directly impacts the agility of TV and radio production processes.

    Keywords: Media, Radio, Television, New Communication Technologies, Content Production, Agility
  • Hasan Ghasemi, Leila Niroomand *, Anni Mirzakhanian Pages 197-232
    One year after the exit of the United States from the JCPOA agreement, Iran has announced that would suspend certain measures under the JCPOA articles 26 and 36. Various news sites covered the news of Iran’s obligations reduction. The method of discourse analysis has been employed in this research using the Wendyek discourse mining approach. The beginning of the research is on Wednesday, May 7, 2009, when Iran took the first step to reduce its obligations and ended on November 11, 2017, ie. a few days after the fourth step of reducing its obligations. This research covered 9 news out of 122 ones published in BBC Farsi while this research has been dealing with the issue of Iran’s obligations reduction by selecting the purposive sampling method. Findings indicate that the Iranophobia discourse is the dominant one in BBC news Farsi texts. It has been emphasized that Iran’s acquisition of nuclear weapons is considered a violation of the IAEA. What is clear is that the global imperialism discourse dominates the BBC Farsi and the United States has been accepted as a superpower with which other countries are forced to comply with.
    Keywords: BBC Farsi, news coverage, JCPOA, reduction of obligations, Discourse Analysis