فهرست مطالب

نشریه فرهنگ و ادبیات عامه
پیاپی 39 (امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سودابه کشاورزی*، زرین تاج واردی، محمود رضایی دشت ارژنه صفحات 1-34

    اسطوره های باروری یکی از مهم ترین و تکرارشونده ترین انواع اساطیر ملل جهان است که شرح سرنوشت «ایزد نباتی شهیدشونده»، «پهلوان/ ایزد اژدهاکش» و «پهلوان/ ایزد دیوکش» و معمولا تمثیلی از مرگ و حیات طبیعت یا تغییر فصل هاست. باورهای اساطیری ضمن اینکه در میان مردم در حال اشاعه است در ناخودآگاه جمعی مردم نیز انباشته شده است؛ بنابراین افسانه ها که آفرینندگان آن عموم مردم هستند محمل مناسبی برای بازتاب اساطیر باروری در دوران های مختلف هستند. ازاین رو، در این مقاله با روش توصیفی تطبیقی به بررسی بازتاب اساطیر باروری در 140 افسانه متعلق به استان های چهارمحال و بختیاری، لرستان و کهگیلویه و بویراحمد پرداخته می شود. هدف از پژوهش حاضر دستیابی به الگوهای اساطیری باروری تبلوریافته در افسانه های استان های مذکور است. خواننده با مطالعه این مقاله در می یابد که الگوهای «ایزد نباتی شهیدشونده» در 14 افسانه، «پهلوان/ ایزد اژدهاکش» در 9 افسانه و «پهلوان/ ایزد دیوکش» در 30 افسانه بازتاب یافته است. اساطیر باروری تحت تاثیر مسایل دینی و تغییر گفتمان مادرسالاری به مردسالاری در افسانه ها دچار دگردیسی شده اند.

    کلیدواژگان: اساطیر باروری، افسانه، چهارمحال و بختیاری، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد
  • عاتکه رسمی*، سکینه رسمی صفحات 36-66

    تاثیر و تاثر زبان ها از همدیگر و ارتباطات فرهنگی اقوام، امری اجتناب ناپذیر است، در این میان قصه ها نیز از سرزمینی به سرزمینی دیگر مهاجرت کرده و رنگ و بوی قوم مقصد را گرفته اند، اما گاه شباهت قصه ها نه از تاثیر و تاثر بلکه در نتیجه وجوه مشترک ادراک هستند که در زمان های مختلف و حوزه جغرافیایی متفاوت ظهور یافته اند. بررسی شباهت بن مایه های اساطیری پاره ای از این داستان ها در بین اقوام مختلف، گاه نشان از وحدت فطرت و وجوه مشترک ادراک دارد که اسطوره قهرمان یکی از آن هاست، اگرچه گاه این کهن الگوها دارای تفاوت هایی هستند که این تفاوت ها به فرهنگ و دین و مذهب قوم راوی ارتباط دارد. این مقاله با بررسی 24 داستان از داستان های «عاشیقلار» به الگوی «قهرمان» داستان های «عاشیقلار» و تفاوت های آن با الگوهای غربی و داستان های کلاسیک فارسی پرداخته و وجوه تمایز آن ها را از دیگر داستان ها بیان کرده است. در این داستان ها دو عنصر متفاوت نمود می یابد که وجه ممیزه داستان های «عاشیقلار» از دیگر داستان های غنایی است: یکی درویش یاریگر و سیب اکرامی اوست که تولد قهرمان را رقم می زند و دیگری نمود پیر خرد به همراه جام بوتا (باده) در رویای قهرمان که او را به فردانیت فرا می خواند و قهرمانی که به او بوتا داده شده است بعد از بیدار شدن از رویا به «عاشیق» عارف (حق عاشیقی) تبدیل می شود.

    کلیدواژگان: «عاشیقلار»، غنایی، داستان، الگو، قهرمان
  • محمد جعفری قنواتی، زهرا محمد حسنی صغیری* صفحات 67-92

    طومارهای نقالی بخش مهمی از ادبیات داستانی عامه را تشکیل می دهند که تاکنون به شکل شایسته و بایسته ای به آن ها پرداخته نشده است. در متن طومارها گاه برخی نکته ها و روایت های بسیار کهن وجود دارد که در شاهنامه و نیز منظومه های پهلوانی  پیرو شاهنامه نیامده است. آشنایی با این روایت ها در درک دقیق تر متون حماسی و پهلوانی بسیار موثر است. ازاین رو، گردآوری، نگهداری، تصحیح علمی و انتشار این طومارها بسیار ضروری است. باتوجه به همین ضرورت نگارندگان این مقاله اقدام به تصحیح متن یکی از طومارهای کهن کرده اند. این طومار که دست نوشت آن به شماره ثبت 5/35098 در کتابخانه ملی نگهداری می شود، در سال 1208ق در تهران کتابت شده است. طومار مذکور از زوایای مختلف اهمیت دارد که ازجمله می توان به برخی نکته های داستانی آن اشاره کرد. در مقاله حاضر برخی از ویژگی های این طومار به ویژه نکته های داستانی تازه آن بررسی شده است.

    کلیدواژگان: طومار، طومار نقالی، شاهنامه، هفت لشکر، خاندان رستم، نقالی
  • زینب نوری سرخنی، فاطمه حیدری* صفحات 93-128

    فرهنگ مردم مجموعه‏ ای از آداب و رسوم و سنن رایج قوم در هر جامعه و بازگوکننده کنش‏ها و منش‏های گذشتگان آن جامعه‏ است، در تاریخ آنان ریشه دارد و پشتوانه ‏ ای بزرگ و چشمه‏ای زاینده برای ملت هاست و همچنین در برش‏ های حساس تاریخی بنا به ضرورت، تکیه گاهی مطمین‏ برای ایستادگی و پایداری مردم در برابر ناملایمات و دشواری ها به شمار می‏رود. از آنجا که شعر شاعران گاه بازتاب دهنده آداب و عقاید و باورهای مردم است و به مثابه آینه ای شفاف، می تواند سیر اندیشه و نظام باورها و نیز فرهنگ مردم دوران شاعر را بازتاب دهد، این پدیده را در آثار شاعران و اندیشمندانی چون جامی نیز به وضوح می توان دید. باتوجه به اهمیت عناصر عامه و تاثیر آن بر ابعاد اجتماعی فرهنگی ایران و همچنین بازتاب آن در ادبیات فارسی در این پژوهش با بهره گیری از تعاریف عناصر عامه در حوزه دانش و هنر عوام و همچنین تکیه بر باورهای عامه با روش تحلیلی محتوایی و کیفی به بررسی فرهنگ عامه در هفت اورنگ جامی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: جامی، هفت اورنگ، فرهنگ عامه، فولکلور، باورهای مردم، آداب و رسوم
  • زهرا دهقان دهنوی، یدالله جلالی پندری*، مرتضی فلاح صفحات 129-168

    افسانه های سحرآمیز ازجمله انواع  مهم افسانه ها هستند که در آن ها با موجودات ماورایی مانند دیو، پری، و... و همچنین حوادث شگفت انگیز سروکار داریم. ارتباط با روایت های اسطوره ای از دیگر ویژگی های این نوع افسانه هاست. هدف از این پژوهش یافتن شباهت های میان شخصیت دختر معشوق با شخصیت های اسطوره ای است. هدف این مقاله استخراج ویژگی های مشترک میان شخصیت معشوق افسانه ای و شخصیت های اسطوره ای از طریق بررسی متون مربوط به اسطوره ها و افسانه های سحرآمیز به شیوه تحلیلی توصیفی است. به منزله نتیجه تحقیق، ارتباط دختر با خواب، ارتباط او با اماکن خاص و طبیعت، ارتباط او با آب، قدرت و موقعیت ویژه او در افسانه، ارتباط او با زمان و همچنین ظاهر ماورایی او قابل تطبیق با ویژگی های شخصیت های اسطوره ای است که می تواند این شخصیت افسانه ای را به نوعی با ایزد بانوان اسطوره ای مرتبط سازد.

    کلیدواژگان: ادبیات شفاهی، افسانه های ایرانی، افسانه سحرآمیز، معشوق، اسطوره
  • صدیقه خدادادزاده، ابوالقاسم رادفر* صفحات 169-208

    ترس ها و واهمه های بی نام و بی نشان برآمده از دل سیاهی ها، جهالت ها، خرافه ها و موهومات، در باور بسیاری از مردم طبقات مختلف جامعه بشری امری طبیعی و بدیهی است، و این مهم به ویژه در باور عوام شدت بیشتری دارد. در این مقاله کوشیده ایم به صورت موردی این باورها را در میان مردم استان هرمزگان بررسی و با نمونه های رایج آن در بین دیگر اقوام و ملل مقایسه کنیم. داده های این پژوهش بیشتر متکی بر یافته های میدانی است. لولوهای برآمده از دل سیاهی، بچه ترسان هایی هستند که برای تادیب، تنذیر، هشدار، عبرت و سر به راه کردن کودکان به اصطلاح ناآرام به کار گرفته می شود، زیرا کودکان عموما درک درستی از جهان پیرامون خود ندارند، و به صورت غریزی و از طریق والدین از طریق همین موهومات و ناشناخته ها از ارتکاب هرگونه خشونت و ناآرامی بازداشته می شوند. در این پژوهش به انواع و اقسام ترس های القایی از سوی بزرگ ترها به کودکان در بین مردم استان هرمزگان اشاره می شود و سعی بر این است تا نقبی برپایه شهودی و علمی درباره برخی از داده های بومی هرمزگان بزند و پایه ها و پیشینه ترس های نهادینه شده هرمزگانی ها را بررسی کند.

    کلیدواژگان: لولو، باورهای عامه، بچه ترسان ها، خرافه ها، موهومات
  • بهزاد اتونی* صفحات 209-250

    عیاری که قدمت آن در ایران به پیش از اسلام می رسد، پدیده ای اجتماعی سیاسی به حساب می آمد که خاستگاه اصلی آن، جامعه پیشه ور شهری بود. این طبقه، در میان توده مردم چنان جایگاهی داشتند که بیشتر قهرمانان داستان های عامه را عیاران تشکیل می دادند. نفوذ کار و کردار و اعمال عیارانه، صرفا منحصر به این گونه داستان ها نمی شد، بلکه در منظومه های پهلوانی پارسی نیز، گاه گاهی، آثار و نشانه هایی از آن را می بینیم. با رواج نقل و نقالی در ایران، نفوذ ادبیات عیاری در داستان های حماسی و پهلوانی شدت گرفت و اوج حضور این گونه ادبیات را در پیدایش چهره ای نوظهور به نام رستم یکدست/ کله دست شاهدیم. این چهره نوظهور که ساخته و پرداخته ذهن خلاق و عامه پسند نقالان بود، قهرمانی است که روبه روی رستم و ایرانیان می ایستد و سیمای پهلوانی قوم ایرانی را به چالش می کشد. نگارنده با بررسی تاریخ و ادبیات عیاری در ایران و جهان اسلام، سعی بر آن دارد تا مولفه های عیاری را در اعمال و رفتار رستم یکدست/ کله دست به تصویر بکشد و علاوه بر آن، با تحلیل ذات دوگانه عیاری در تاریخ اجتماعی و سیاسی، شخصیت دوگانه رستم یکدست را بررسی کند.

    کلیدواژگان: عیاری، نقالی، داستان های حماسی، رستم یکدست، کله دست
  • آمنه ابراهیمی* صفحات 251-282

    برساخته شدن قصه های عامه از جهتی برآمده از تاریخی است که عامه مردم سعی دارند تا تلخی ها و گزندهایش را پس زنند و در دل قصه ها آن را به صورتی دلخواه مبدل کنند و خود را تسکین دهند. درپی چنین کشش و کوششی است که روایتی پدید می آید که دارای عناصری از گفتمان های تاریخی و فراتاریخی/ آرمانی است. چنین مطالعه ای در عرصه متنیت پژوهی قصه ها را می توان با نظریات مطرح نقد ادبی و در اینجا با کاربست نظریه تاریخ گرایی نو تقویت کرد. تاریخ گرایان نو با مجموعه ای از کاربست ها گفتمان های مختلف ازجمله قدرت در عرصه سیاسی، گفتمان های خاموش و مغلوب یا گفتمان های فرهنگی و غیره را بررسی می کنند. در اینجا قصه «شاه اسماعیل و عرب زنگی» براساس رویکرد تاریخ گرایی نو و با روش تبیین تاریخی مطالعه شده است. این متن افزون بر سویه های مختلف گفتمان قدرت سیاسی تاریخ ایران که در عصر صفویه در پیوند با گفتمان ایدیولوژیک مذهبی قرار دارد و با نماد ذوالفقار رخ نموده است، از گفتمان اقلیت کرد در آن روزگار و دیگر گفتمان های اجتماعی و فرهنگی  در زیست عامه در آن مقطع و ورای آن زمان  نیز سخن می گوید.

    کلیدواژگان: قصه، شاه اسماعیل، تاریخ گرایی نو، گفتمان، قدرت
  • مریم حقی*، فرشته محجوب صفحات 283-326

    گره و مسایل مربوط به آن که در زمره بحث برانگیز ترین مباحث جادو است، کاربرد زیادی در فرهنگ عامه دارد و در دانش میتولوژی (شناخت افسانه و اساطیر ملل) نیز به آن پرداخته شده است. جادوی گره یکی از انواع جادوهای هومیوپاتیک (تقلیدی) است و می توان آن را به دو گونه جادوی مثبت و جادوی منفی تقسیم کرد. مهم ترین و پربسامدترین کارکردهای جادوی گره، شفابخشی، بخت گشایی، بارداری، باران خواهی، قطع شدن باران، پیدا کردن گمشده، بستن زبان بدخواه، بستن داماد و... است. شناخت و بررسی جادوی گره به منزله بخشی از فرهنگ عامه، موجبات آشنایی ما با عقاید، افکار و روحیات عامه را فراهم می آورد. جامعه آماری این مقاله، کشور ایران و روش تحقیق کتابخانه ای و مراجعه به کتاب های فرهنگ عامه است. در این مقاله سعی شده است با رویکرد توصیفی ​تحلیلی مهم ترین کاربردهای جادوی گره در فرهنگ عامه مردم ایران دسته بندی، توصیف و ارزیابی شوند.

    کلیدواژگان: گره، فرهنگ عامه، آداب و رسوم، خرافات، سحر و جادو
  • زهیر نادعلی زاده* صفحات 327-370

    از میان تمامی نمایش های آیینی در ایران، شبیه خوانی تکامل یافته ترین آن هاست؛ عصاره ای از هر آنچه در گونه های دیگر نمایش ها و آیین های کهن در ایران سراغ داریم و گاه دربردارنده پاره هایی از دیگر هنرها همچون نقاشی و معماری و از همه مهم تر، موسیقی و شعر. ازسویی، کم تر می توان تردید داشت که برجسته ترین و کلان ترین جریان در تاریخ فرهنگ و ادبیات ایران، تصوف و آثار صوفیانه است. مضمون ها و فضاهای صوفیانه و جهان بینی عرفانی، بر اغلب آثار طراز اول ادبیات فارسی، چه نثر و چه نظم، سایه افکنده است و این حضور قاطع را می توان جدا از متون ادبی، در شاخه های دیگر هنر و حتی گاه فرهنگ روزمره ایرانی به روشنی نشان داد. ما در این مقاله کوشیده ایم که برخی از تاثیرهای نگاه صوفیانه و بینش عرفانی را در نمایش شبیه خوانی بررسی کنیم. آنچه از این کوشش برمی آید این است که در شبیه خوانی، بیش از آنکه با واقعیتی تاریخی سروکار داشته باشیم، با نوعی تاویل و برداشت مردمی آمیخته با گفتمان هایی نظیر تصوف مواجهیم. در این زمینه با مطالعه موردی مجلس شهادت امام، مهم ترین گونه این تاویل ها و برداشت ها را نشان داده ایم.

    کلیدواژگان: هنرهای عامه، نمایش ایرانی، شبیه خوانی، تصوف، عهد الست، مجلس عاشورا (شهادت امام)
|
  • Soodabeh Keshavarzi*, Zarrintaj Varedi, Mahmood RezaiDastargene Pages 1-34

    Fertility myths are one of the most important and repetitive types of myths of the nations in the world, which describe the fate of "martyred vegetable god", "hero / god dragon", and "hero / evil-killer god" and is usually an allegory of the death and life of nature. It is also the change of seasons. The mythological beliefs, while spreading among the people, are also accumulated in the collective subconscious of the people; therefore, myths - created by the general public - are a good means for the reflection of fertility myths in different eras. So, in this article, a descriptive and comparative method examines the reflection of fertility myths in 140 legends belonging to the provinces of Chaharmahal. And Bakhtiari, Lorestan, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad. The aim of the present study is to achieve the mythical patterns of fertility crystallized in the legends of the mentioned provinces. The findings show that the patterns of "martyred vegetable god" are reflected in 14 myths, "hero / god of dragons" in 9 myths, and "hero / evil-killer god" in 30 myths. The reproductive myths have been transformed into myths influenced by religious issues and the change of the patriarchal discourse to patriarchy.

    Keywords: Reproductive myths, Chaharmahal & Bakhtiari, Lorestan, Kohgiluyeh, Boyerahmad
  • Atekeh Rasmi *, Sakineh Rasmi Pages 36-66

    The influence of languages ​​on each other and the cultural connections of nations are inevitable. The stories also have migrated from a land to another and were affected by the target people, but sometimes the similarities of the stories are not due to their influence, rather, they are the result of commonalities of perception which have emerged at different times and geographical areas. Sometimes, the study of the mythological themes and the similarities of some stories among different ethnic groups show their unity and common perception. One of these perceptions is the myth of the hero. However, these archetypes sometimes have differences that are related to the culture and religion of the narrator. This article studies the archetypes of the "hero" and its differences with the western patterns in 24 stories of "Ashiqlar". In these stories, two different elements appear, which are the distinguishing feature of Ashiqlarchr('39')s stories from the other lyrical poems: One is his assistant dervishes and his honorable apple, which marks the birth of the hero; another is the appearance of the old man with the wine cup in the herochr('39')s dream, which calls him to individuality and then the hero who is given wine becomes a true lover.

    Keywords: Ashiqlar, story, archetype, Hero
  • Mohammad Jafari (Ghanavati), Zahra Mohammadhassani Saghiri * Pages 67-92

    Narrative scrolls are an important part of the folklore fiction that have not been properly addressed so far. Sometimes inside the scroll there are even some antique points and narrations that are not mentioned in Shahnameh and the heroic poems influenced by Shahnameh. In order to comprehend the epic and heroic texts more accurately, familiarizing with these narrations is an effective method. Therefore, collecting, preserving, scientifically proofreading and publishing these scrolls are fundamental. To this aim, the authors of this article have proofread the content of one of the ancient scrolls. The mentioned scroll which is kept in the National Library with the following registry number, 35098/5, was written in 1208 AH in Tehran. The scroll is important from different angles, including some of its narrative points. In this paper, some of the features of the aforementioned scroll, especially its new fictional points have been examined.

    Keywords: Scroll, narrative scroll, Shahnameh, Haft Lashkar, Rostam dynasty, narration
  • Zinab Nouri Sorkhani, Fatemeh Heidari Pages 93-128

    Peoplechr('39')s culture is a collection of common customs and traditions of a people in a society that reflects the actions and manners of the past of that society and is rooted in their history. It, consequently, is a fertile source for its nation, and it is also a reliable support for the people to stand against adversity and difficulties in critical historical periods as necessary.  Since the poetry of poets sometimes reflects the customs and beliefs of the people, and shows the course of thought, belief system, and the culture of the poetchr('39')s time, one can find these notions in the works of poets and thinkers such as Jami. Considering the importance of folk elements and its impact on the socio-cultural dimensions of Iran, and its reflection in Persian literature, this study uses the definitions of folk elements in the field of popular science and art, and also relies on folk beliefs by analytical-content and qualitative method.  The study of popular culture is discussed with regards to Jamichr('39')s Haft Orang.

    Keywords: ami, Haft Orang, folk culture, folklore, people's beliefs, customs
  • Zahra Dehghan Dehnavi, Yadollah Jalali Pandari *, Morteza Fallah Pages 129-168

    Myth is a kind of story in which there are gods, goddesses, and divine beings. It also refers to a narrative at the beginning of the time. Fairy tale, on the other hand, is a kind of myth in which we deal with the transcendental beings such as demons, fairies, as well as amazing events. Their relation with the mythological narratives is another feature of such stories. As fairy tales have similar structure to that of the mythological stories, this study aims to investigate the similarities between the characters in the fairy tales and myths.

    Keywords: Oral literature, Persian legends, myth
  • Sedigheh Khodadadzadeh, Abolghasem Radfar Pages 169-208

    Unknown fears and horrors are rooted in lack of knowledge, superstitions, and illusions prevalent in different classes of a society, being much highlighted in the popular belief of the people. This article aims to analyze such beliefs among the people of Hormozgan province comparing the most common types with the beliefs of other people and nations. The data were collected through field study. The demons coming from the darkness are fearers who intend to punish, warn, and threaten the non-conforming children, as they do not have an appropriate understanding of the world around them. Children are stopped for their anger and unrest instinctively or through their parents. This study categorizes different types of attributed fears by adults to children among the people of Hormozgan province. It attempts to explain intuitively and scientifically the local data collected in Hormozgan, and discuss the roots and background of the fears based in Hormozgani people.

    Keywords: Demons, popular beliefs, child-fearers, superstitions, illusions
  • Behzad Atooni Pages 209-250

    Ayyari, which dates back to the pre-Islamic Iran, was considered a socio-political phenomenon the main origin of which was the urban society. This class had such a position among the masses that most of the heroes of the folk tales were Ayyars. The influence of work and behaviors of Ayyars were not limited to such stories, but we also occasionally see traces and signs of it in the Persian heroic poems. With the spread of narration in Iran, the influence of Ayyari literature intensified in epic and heroic stories, and we see the peak of such literature in the figures named Rostam Yekdast / Kolehdast. This emerging figure, created and paid for by the creative and popular minds of the narrators, is a hero who stands up to Rostam and the Iranians, and challenges the heroic face of the Iranian people.  By examining the history and literature of Ayyari in Iran and the Islamic world, this study tries to portray the elements of Ayyari in the actions and behavior of Rostam Yekdast / Kolehdast. In addition, by analyzing the dual nature of Ayyari in the social and political history, it examines the dual personality of Rostam Yekdast / Kolehdast.

    Keywords: Ayyari, narrator, epic stories, Rustam Yekdast, Kolehdast
  • Ameneh Ebrahimi* Pages 251-282

    Folklore is to some extent derived from a history, whose bitterness is disregarded and is essentially transformed as pleased through tales by the public to relieve themselves. It is through such a drive and attempt that the general public leave behind their preferred history in tales, a narrative that consists of the elements of historical and meta-historical/utopian discourses. Such an approach in textualism of stories can be consolidated by prominent theories of literary criticism and, in here, using the theory of neo-historism. This approach is utilized for investigations into a variety of discourses such as power in politics, silenced and non-dominant discourses, cultural discourses, etc. This study investigates the tale of "Shah Ismail and Arab Zangi" based on the neo-historicism approach and using the historical explanation method. This text tells us not only about the various aspects of the discourse of political power in the Iranian history, which was connected with the religious ideological discourse in the Safavid era and manifested with the symbol of Zulfiqar (Imam Alichr('39')s sword), but also about the discourse of the Kurdish minority at that time and other social and cultural discourses at and beyond that time.

    Keywords: Tale, Shah Ismail, Neo-historicism, Discourse, Power
  • Maryam Haghi*, Fereshte Mahjoub Pages 283-326

    Knots and related issues, which are among the most controversial topics in magic, are widely used in folklore culture and have been addressed in mythology. Knot magic is one of the types of homeopathic (imitation) magic and it can be divided into two types of positive magic and negative magic. The most important and frequent functions of magic knot are healing, marriage, pregnancy, asking for rain, stopping the rain, finding the lost, closing the malicious tongue, closing the groom, and so on. Recognizing and exploring the magic of the knot as part of the popular culture familiarize us with popular beliefs, thoughts, and spirits. The statistical population of this article is Iran and the method is library research and reference to popular cultural books. In this article, an attempt has been made to classify, describe, and evaluate the most important applications of knot magic in the folklore culture of the Iranian people with a descriptive-analytical approach.

    Keywords: Knots, folklore, customs, superstitions, magic
  • Zoheir Nadalizadeh* Pages 327-370

    Of all the ritualistic forms of drama in Iran, Shabih-khani is the most sophisticated one. It sums up in many ways the entire dramatic forms and ancient Iranian rituals. It consists of some dimensions of other art forms, such as painting and architecture, and, most significantly, includes aspects of music and poetry. On the other hand, there is little doubt that the most overarching historical trend in Iran pivots around Sufi philosophy and literature. Sufi themes and moods as well as its mystical philosophies have largely characterized the most notable works of poetry and prose in Persian literature. The predominance of Sufi philosophy in literary works notwithstanding, Sufism can be traced in many of the existing art forms in Iran, not to mention in its quotidian culture. In this article, it is aimed to demonstrate some of the impacts of the Sufi and mystical philosophies on Shabih-khani. Our research illustrates that in Shabih-khani, we face much less a representation of historical reality than a popular interpretation of history intertwined with such discourses as Sufism. Having focused on the play which dramatizes Imam Hossein’s martyrdom, we have attempted to lay bare the most important forms of these interpretations.

    Keywords: Popular arts, Iranian drama, Shabih-khani, Sufism, Ahd-i-Alast (Covenant of Alast), Ashura play (Imam Hossein’s martyrdom)