فهرست مطالب

فرهنگ و ادبیات عامه - پیاپی 55 (فروردین و اردیبهشت 1403)

نشریه فرهنگ و ادبیات عامه
پیاپی 55 (فروردین و اردیبهشت 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آذر ملایی ماهونکی، احمد امیری خراسانی*، علی جهانشاهی افشار صفحات 1-38

    اقوام مغول با پیروی از الگوی فرهنگی خود نام ‏های متنوعی را برای افراد برمی ‏گزیدند. با هجوم و فرمانروایی بلندمدت مغولان، در ایران، نام ‏های مغولی در متون فارسی آن دوره و حتی پس از آن منعکس شده ‏است. در مواردی ادیبان و تاریخ‏ نگاران ایرانی، معانی نام ‏ها و دلیل نام گذاری ‏های متنوع را ضبط کرده و به داستان ‏ها و روایت‏ های مربوط به آن ‏‏ها پرداخته ‏اند. از آنجا که پژوهش دقیق و جامعی درباره الگوی نام گذاری مغول و بازتاب آن در متون ادبی و تاریخی، مشاهده نشده‏ است پژوهش در این مورد، اهمیت و ضرورت دارد.
    در این پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی اجرا و داده ‏های آن، بر مبنای متون ادبی و با استناد به متون تاریخی، به شیوه کتابخانه ‏ای، گردآوری شده‏، نام ‏ها و الگوهای نام گذاری افراد در متون، شناسایی و بررسی شده است. در این متون، الگوهای نام گذاری متفاوتی با توجه به طبیعت، وضعیت جسمانی، رویدادها و... وجود دارد و نام گذاری با رسومی نیز همراه بوده و نام‏ ها در مواردی بنا به دلایلی تغییر کرده‏ اند.

    کلیدواژگان: نام، الگو، نام گذاری، مغول، رسم
  • مهدی رضائی*، اسما حسینی صفحات 39-71

    پژوهش در زمینه آیین‏ ها به دلیل اینکه هویت افراد هر جامعه در آن ‏ها نهفته، بااهمیت و ضروری است. در این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی به بررسی جادو، اشعار و اوراد در آیین‏ های زار، عزایم‏ نشینی، کندو، نون‏پوش و تابه ‏گرمک پرداخته‏ خواهد شد. جادو یکی از عناصر برجسته ‏ای است که در این آیین ‏ها دیده می ‏شود. بر این اساس، آیین ‏ها از دیدگاه‏ جرج جیمز فریزر بررسی می ‏شود. نتایج نشان می‏ دهد، فقط درمان آیین نون‏پوش با جادوی مجاورت انجام می ‏شود، در سایر آیین ‏ها جادوی مشابهت دیده می‏ شود. علاوه بر این، اشعار و اورادی در آیین ‏ها خوانده می ‏شود که در درمان بیماری ‏ها موثر است. کارکرد نهایی این آیین ‏های درمانی دور کردن نیروهای اهریمنی یا شر، تسکین روح و شفای بیماران با کمک جادو، اوراد و اشعار است.

    کلیدواژگان: استان بوشهر، آیین زار، آیین عزایم نشینی، آیین کندو، آیین نون پوش، آیین تابه گرمک، جادو، اوراد و اشعار
  • اسحاق میربلوچ زائی*، محمداکبر سپاهی، سمیه پرکی صفحات 73-113

    پژوهش درباره زبان ‏ها و گویش‏ های محلی ایران و جمع ‏آوری نمودهای مختلف فرهنگی ازجمله مثل‏ ها، موجب شناخت بهتر فرهنگ و تاریخ اقوام، حفظ گویش و فرهنگ آن ‏ها و درنهایت شناخت بهتر زبان‏ ها و فرهنگ ایرانی می ‏شود. ضرب‏ المثل ‏ها، بخشی عمده از فرهنگ عامه مردم بلوچ هستند که بررسی دقیق آن ‏ها در مطالعه الگوهای فرهنگی، ارزش ‏های اجتماعی و تحقیقات جامعه ‏شناختی راهگشا خواهد بود. بیشتر این مثل ها دارای مفاهیم عالی اخلاقی و فرهنگی هستند که در آموزش اندیشه‏ ها و مفاهیم متعالی، انتقال تجربیات قومی و نسلی و پیشرفت افراد در جامعه نقشی اساسی دارند، اما مثل هایی نیز وجود دارند که کارکردهایی منفی دارند و به نظر می رسد که در گذر تاریخ، مایه آسیب و ناکامی های اجتماعی و فرهنگی بوده اند. این پژوهش به روش مطالعه کتابخانه ‏ای و به شیوه تحلیلی به بررسی این دسته از مثل ‏ها پرداخته است تا تاثیری در افزایش آگاهی فرهنگی و ارتقای نگاه ‏های منطقی و معقول در جامعه و فرهنگ بلوچ داشته باشد. هرچند شمار این قبیل مثل ‏ها کم است، اما به سبب رواج گسترده، باعث ایجاد آسیب فرهنگی در جامعه شده‏ اند. آسیب‏ های فرهنگی در سه حوزه فرد، خانواده و اجتماع به همراه باورهای خرافی حوزه فرهنگ بررسی شده‏ اند. هرچند یافته‏ های پژوهش حاضر، بیشترین فراوانی را در آسیب ‏هایی که مربوط به خانواده‏ هاست نشان می‏ دهد، اما پژوهش مستقل و مستندی با جامعه آماری مشخص در این خصوص صورت نگرفته است.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، ضرب المثل های بلوچ، آسیب شناسی، ارتقای فرهنگی
  • سعید خسرو پور، محمد مرادی* صفحات 115-156

    بازی با درنظر گرفتن تعاریف متعدد آن، دارای انواعی است و نمی ‏توان منکر نقش آن در زندگی افراد در بازه ‏های سنی گوناگون شد. نقشی که به سرگرمی و گذران وقت محدود نمی ‏شود، زیرا بسیاری از بازی‏ ها بازتاب ‏دهنده دغدغه ‏ها و مسائل زندگی ‏اند و بازیگران با انجام آن، افزون‏بر تکرار این‏ مسائل و دغدغه ‏ها انتقال ‏دهنده آن نیز هستند. یکی از مهم‏ترین عناصر انتقال در این ‏زمینه «شعر» است؛ عنصری که می ‏تواند براساس بافت زمانی و مکانی بازی تغییر کند و قابلیت تطبیق داشته ‏باشد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی به دسته ‏بندی و بررسی بازی ‏سروده ‏های عامه استان فارس پرداخته است. نتایج نشان‏ می ‏دهد که این ‏سروده ‏ها در بازی ‏هایی که دو یا چند (گروه) مخاطب دارند استفاده می ‏شود و اغلب جزو بازی‏ های غیرکنشی/ کلامی ‏اند که بر چهار اصل تکرار، گفت‏ وگو، تمسخر و همخوانی مبتنی‏ و در مقابل بازی ‏های کنشی ‏اند. این طیف از بازی‏ سروده ‏ها (کلامی تا کنشی) با عنصر سن نیز تناسب دارد، زیرا گرایش افراد کم‏ سن بیشتر به‏ بازی ‏های کلامی است و با بیشتر شدن سن به سوی بازی‏ های کنشی حرکت می ‏کنند. نکته دیگر اینکه شعر در چهار ‏دسته نخست بازی، خود بازی و نه جزئی از بازی است و این ‏نکته تاکیدی بر کاربرد و نقش فراوان شعر در زندگی عامه است. دیگر اینکه بسیاری از بازی ‏های کنشی دارای قانون ‏‏ها و چارچوب ‏هایی در شعرند و این قوانین در هفت گروه (فراخوان بازی، حاضر غایبی، انتخاب سردسته، آغازگر و یار، تعیین نفر اخراجی یا ذخیره، تنبیه، نپرداختن جریمه و اعلام پایان بازی) می‏ گنجد و بازیگران به پذیرفتن و اجرای آن ملزم بوده‏ اند. نظم این‏ قوانین و در کل، همه سروده ‏های بازی نقش بسیاری در اجتماعی ‏شدن بازیگران داشته است.

    کلیدواژگان: استان فارس، بازی سروده، بازی غیرکنشی، کلامی، بازی کنشی، شعر عامه
  • جواد نظری مقدم* صفحات 157-194

    بسیاری از عقاید و باورهای جامعه در دین ریشه دارد. چگونگی بازتاب دین در جامعه و فرهنگ یکی از موضوعات جالب توجه در حوزه جامعه‏ شناسی دین است. نظام باورها و ارزش‏ های جامعه در ادبیات و فرهنگ شفاهی جامعه بازتاب پیدا می ‏کند. ضرب‏ المثل ها به عنوان یکی از مهم ترین عناصر ادبیات شفاهی می توانند بازتابی از باورها و نگرش های حاکم بر جامعه باشند. در این مطالعه تلاش شد تا با بررسی مثل های گیلکی تصویری نسبتا روشن از چگونگی بازنمایی دین و ابعاد آن در ادبیات عامه گیلان ارائه شود. این مطالعه یک بررسی توصیفی تحلیلی است که در آن ضمن تحلیل محتوای تعداد 4562 ضرب ‏المثل حوزه شرق و غرب و مرکز گیلان، تعداد 209 ضرب ‏المثل مرتبط با موضوع دین برگزیده شده است. داده‏ ها براساس محتوا و مفاهیم در قالب چند مقوله مورد دسته‏ بندی قرار گرفت. با تکیه بر یافته ‏های تحقیق می ‏توان گفت بازتاب ابعاد چهارگانه اعتقادی (43%)، مناسکی و آیین ‏ها و آداب و رسوم (24%)، اخلاقی (16%) و شریعتی (16%) در مثل ‏ها نشان می ‏دهد در فرهنگ عامه گیلان در کنار توجه به ظواهر دینی و شعائر و مناسک، بر جنبه‏ های اعتقادی و نقش کارکردگرایانه دین در جامعه و نهادینه شدن روح دین داری و اخلاق دینی در جامعه توجه و تاکید می ‏شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ عامه، دین عامیانه، ضرب المثل، گیلکی، بازنمایی
  • اشرف سلطانی نیا، محمد عارف*، ابوالفضل داوودی رکن آبادی صفحات 195-233

    هدف این مقاله، مطالعه تحلیلی و ریشه‏ شناختی حضور زنان بوشهر در آیین نمایشی «بازار مدینه» با رویکرد تفسیری براساس نظریه انسان‏شناسی کلیفورد گیرتز است. در فرهنگ مذهبی بوشهر، زنان با مشارکت مردان، هرساله در بیستمین روز از ماه صفر، آیین نمایشی «بازار مدینه» را با شیوه ای تامل برانگیز به شکل یک نمایش میدانی برگزار می ‏کند. در این مقاله آیین نمایشی مذهبی «بازار مدینه» با تاکید بر انسان‏شناسی تفسیری مبتنی بر شناخت نمادهای فرهنگی، در دو ساحت اساسی: 1)تفسیر نمادهای فرهنگی مذهبی در آیین نمایشی «بازار مدینه»؛ 2)واکاوی تاثیر حضور زنان در آیین نمایشی «بازار مدینه» از رهگذر دانش تاویل و تفسیر در انسان‏شناسی نمادین بررسی شده ‏است. روش پژوهش، میدانی (مشاهده مشارکتی و مصاحبه) و نیز با بهره ‏گیری از منابع کتابخانه ‏ای بوده ‏است. اطلاعات گردآوری شده، به شیوه توصیفی و تحلیلی و براساس نظریه تفسیرگرایی کلیفورد گیرتز تحلیل محتوای کیفی شده‏ و به پرسش های بنیادینی مانند عناصر کلیدی در آیین نمایشی «بازار مدینه»، جایگاه زنان در نظام باورهای اعتقادی و خاستگاه تاریخی و فرهنگی این آیین نمایشی در فرهنگ سوگواری در بوشهر پاسخ داده‏ است. یافته ‏ها حکایت از آن دارد که زنان در بوشهر، شبیه ‏خوان نقش زنان اهل بیت(ع) هستند و حضورشان بر سه نکته در نظام نمادین دینی دلالت دارد: 1)جان پنداری؛ 2)انسجام‏ بخشی جمعی؛ و 3) بازآفرینی باورهای دینی.

    کلیدواژگان: بوشهر، زنان، نماد، آیین نمایشی بازار مدینه، باور، انسان شناسی تفسیری
|
  • Azar Molaie Mahoonaki, Ahmad Amiri Khorasani*, Ali Jahanshahi Afshar Pages 1-38

    Mongolian tribes, following their cultural traditions, have a diverse array of names for people. This was particularly evident during and after the Mongol rule in Iran, where Persian texts from that era often reflect these Mongolian names. Iranian writers and historians sometimes provided insights into the meanings and reasons behind these names, along with related stories and narratives. Despite the significance of Mongol nomenclature in literary and historical texts, comprehensive research on this topic remains scarce, underscoring the need for this study. In these texts, naming patterns varied according to nature, physical conditions, events, and manners. Sometimes, names were altered for various reasons.

    Keywords: name, pattern, naming, Mongol, manner
  • Mehdi Rezaei*, Asma Hosseini Pages 39-71

    Research in the field of rituals is important and necessary because the identity of the people of a society lies in them. In this research, using a descriptive-analytical method, to investigate magic, poems and rituals in rituals, Zar, Azaim -Nashini, Kondo, Nonposh and Tabe Garmak were studied. Magic is one of the prominent elements that can be seen in these rituals. Accordingly, the rituals are examined from the point of view of George James Frazer. The results show that only the treatment of the Nun-Posh ritual is done with the magic of proximity, in other rituals, the magic of similarity is observed. In addition, poems and verses are recited in rituals that are effective in treating diseases.

    Keywords: Bushehr province, Zar, Azaim –Nashini, Kondo, Nonpush, Tabeh-Garmak, magic, rituals, poems
  • Ishaq Mirbalouchzaei*, Mohammad Akbar Sepahi, Somayeh Porki Pages 73-113

    Research on the local languages ​​and dialects of Iran and the collection of various cultural manifestations, including proverbs, leads to a better understanding of the culture and history of the tribes, preserving their dialect and culture, and finally a better understanding of the Iranian languages ​​and culture. Proverbs are a major part of the popular culture of the Baluch people, and a careful study of them will pave the way for the study of cultural patterns, social values, and sociological research.
    Most of these proverbs have great moral meanings that play an essential role in teaching transcendent ideas and concepts, transmitting ethnic and generational experiences, and the advancement of individuals in society, but there are also proverbs that have negative functions in history, which have been the cause of social and cultural damage and failure. This research studied this group of proverbs by library and analytical method in order to have an increasing cultural awareness and promote rational views in Baluch society and culture. Although the number of such proverbs is limited, they have caused cultural damage in society due to their widespread use.
    Cultural harms have been studied in three areas of individual, family and society along with superstitious beliefs in the field of culture. However, the findings of the current research show the highest frequency in injuries that are related to families. Nonetheless, an independent and documented research with a specific statistical community has not been done in this regard.

    Keywords: Popular culture, Baluch proverbs, pathology, cultural promotion
  • Saeed Khosropur, Mohammad Moradi* Pages 115-156

    Considering different definitions of game, one can categorize them into different types. Inevitably, games have influenced everyone's life at different ages. Games not only entertain individuals, but also reflect the concerns and problems of life. Furthermore, players both repeat such concerns and transmit them, too. ''Poetry'' is one of the most important means of transmitting elements. This element can be changed based on the time and place and it can be compatible accordingly. This research has been done based on descriptive- analytical method and it has classified and considered the play-songs of the people of Fars. The results show these songs used in those games with two or more groups of audiences and mostly considered as non-actional/ verbal games which are constructed on four principals of repetition, dialogue, teasing and consonance. Also, they were counted in counter side of actional games. This spectrum of play-songs (verbal to action) also fits with the element of age because the tendency of young people is more towards verbal games as they get older, they move towards action games. Another point is the poem which is the game and is not part of it, that it is in the four initial categories of game. It is underlined that poem is so dominant in the folklore life. Another is that many of the action games have rules and frameworks in poems and these rules are included in seven groups such as: calling out for game, role calling, choosing the head of the game, starter and fellow, selecting the fired one or the reserved one, punishment, not paying the penalty and announcing the end of the game. The players should accept and perform the rules. The order of these rules and in general, all the songs of the game played a big role in the socialization of the players.

    Keywords: Action game, Fars province, folklore poetry, non – action, verbal game, play-song
  • Javad Nazarimoghaddam* Pages 157-194

    Many ideas and beliefs in a society are rooted in religion. How religion is reflected in society and culture is one of the interesting topics in the field of sociology of religion. The system of beliefs and values of the society is reflected in the literature and oral culture of the society. Proverbs, as one of the most important elements of oral literature, can be a reflection of the beliefs and attitudes of the society. In this study, an attempt was made to provide a relatively clear picture of how religion and its dimensions are represented in the popular literature of Gilan by examining Gilaki proverbs. This study was a descriptive and analytical study in which, while analyzing the content of 4562 proverbs in the East and West areas and the center of Gilan, 209 proverbs related to religion were selected. The data was categorized into several categories based on content and concepts. Based on the findings of the research, it can be said that the reflection of the four dimensions of belief (43%), rites and rituals and customs (24%), morality (16%) and Shariat (16%) are shown in the parables. It shows that in the popular culture of Gilan, besides paying attention to religious phenomena and rites and rituals, attention and emphasis is placed on the religious aspects and the functionalist role of religion in the society and the institutionalization of the spirit of religiosity and religious ethics in the society.

    Keywords: Popular culture, folk religion, proverb, Gilki, representation
  • Ashraf Soltaninia, Mohammad Aref*, Abolfazl Davoodi Roknabadi Pages 195-233

    The purpose of this article is to provide an analytical study of the roots of the presence of women in Bushehr in the performative ritual Bazaar-e Madineh with an interpretive approach based on Clifford Geertz's anthropological theory. In the religious culture of Bushehr, women, with the participation of men, perform the performative ritual Bazaar-e Madineh every year on the twentieth day of the month of Safar in a contemplative manner as a field performance. In this article, Bazaar-e Madineh is examined with an emphasis on interpretive anthropology based on understanding the cultural symbols in two fundamental aspects: 1) interpretation of cultural-religious symbols in Bazaar-e Madineh, and 2) exploring the impact of women's presence in Bazaar-e Madineh through the lens of interpretive and symbolic anthropology. The research method used was fieldwork (participatory observation and interviews) as well as library sources. The collected information was analyzed qualitatively using descriptive and analytical methods based on Clifford Geertz's interpretive approach, addressing fundamental questions such as key elements in Bazaar-e Madineh, women's position in belief systems, and the historical and cultural origins of this ritual performance in mourning culture in Bushehr. The findings indicate that women in Bushehr play roles similar to those of the women of the Ahl al-Bayt, and their presence signifies three points in the symbolic religious system: 1) animism, 2) collective cohesion, and 3) reenactment of religious beliefs.

    Keywords: Bushehr, women, symbol, performative ritual of Medina Bazaar, belief, anthropology interpretive