فهرست مطالب

تئاتر - سال هفتم شماره 83 (زمستان 1399)

نشریه تئاتر
سال هفتم شماره 83 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 9
  • علیرضا حسین زاده، رضا مهدی زاده * صفحه 13

    تیاتر و اجرا با به کارگیری و ترکیب تصاویر و الفاظ به خلق فضای نمایشی می‌پردازند. فضای نمایشی توسط تخیل مخاطب دریافت و تبدیل به نشانه‌هایی می‌شود که معانی و مفاهیم نمایش را به او منتقل می‌کنند. دراماتورژی فضا معمولا با ترکیب، سازماندهی و پردازش پیوند دارد؛ راهکاری که طراح صحنه را به‌عنوان یکی از ارکان اصلی شکل‌گیری اجرا جهت تالیف از طریق تعریف فضا مطرح می‌سازد. بررسی مفاهیم نمایش‌نامه، تجسم بخشی و قراردادن این مفاهیم در زمینه‌هایی گسترده‌تر با زبان تصویر و فضا، جایگاهی با عنوان دراماتورژی طراحانه را به وجود می‌آورد که اساس کار آن تاویل، شالوده‌شکنی و پی‌ریزی و تالیف جهان‌های تازه است. پژوهش حاضر در پی پاسخ به سوال اصلی چگونگی عبور از متن نوشتاری به تولید متن نانوشته و متن اجرا، با اتکا به فرضیه اثر بخشی اندیشه شالوده شکنی در شکل گیری دراماتورژی طراحانه در اجرا است. خوانش‌های دریدا مستلزم توجهی دقیق به گواه متنی و تناقضی منطقی‌ است که جریان نوشتار در آنجا می‌تواند اقدام تاویل‌گر در طلب یک معنای متحد را مختل سازد و از طریق باز‌خوانی تقابل‌های دو‌گانه، لایه‌های پنهان درون‌متنی، بینامتنیت، حضور و غیاب، دیفرانس، بازی با معنا‌ها و نشانه‌ها، پیوند‌ها و گسست‌های متنی، مفاهیم تازه‌ای را از درون خود متن، متبلور نماید. مقاله‌ی حاضر پژوهشی کیفی و با استناد به منابع کتابخانه ای و سایت های معتبر اینترنتی است که ضمن ارایه الگویی جهت خوانش متن، به چگونگی استخراج تصاویر و پی ریزی نظام های دیداری نامتعارف می‌پردازد. بی‌شک در چنین پژوهش‌هایی، پیوند ساختار‌های نظریه-عمل، هم‌سو با یکدیگر، می‌توانند الگو‌ها و فرم‌های تثبیت‌شده‌ی، اجرا‌های گذشته نمایش‌های کلاسیک را دگرگون نمایند.

    کلیدواژگان: دراماتورژی طراحانه، شالوده شکنی، ژاک دریدا، فضا، تئاتر
  • علی رجب زاده طهماسبی، احسان آجورلو*، پویا رئیسی صفحه 31

    مهاجرت در ساده‌ترین تعریف نوعی جابه‌جایی مکانی است و در مطالعات آن، مفهوم «هویت» اهمیت بسیاری دارد. شخص مهاجر با ورود به مکان جدید همواره در معرض این است که هویت خود را بازتعریف کند. به گونه‌ای که در سازوکار دستگاه ترجمه‌ای بینافرهنگی مکان مقصد، ارزش‌‌ها و هویت خویش را وانهد و خود را به یک دیگری بدل و یا نزدیک سازد. مقاله حاضر با هدف واکاوی تاثیر انواع مهاجرت بر هویت، شخصیت‌های نمایشنامه پاره‌سنگ در جیب‌هایش اثر مری جونز را مورد خوانش قرار داده و به این پرسش پاسخ می‌دهد که چگونه تجربه مهاجرت بر شخصیت‌های نمایشنامه تاثیر گذاشته و هویت آن‌ها را دستخوش تغییر می‌کند؟ نمایشنامه‌ای که اشکال نقادانه و متفاوتی از تجربه مهاجرت را بازنمایی کرده است. مقاله حاضر با روش کیفی و رویکردی توصیفی-تحلیلی، براساس جمع‌آوری اطلاعات کتابخانه‌ای و با بهره‌گیری از نظریه‌های «ترجمه بینافرهنگی» فرزان سجودی، «فضای سوم» هومی‌‌بابا و گزاره‌هایی از مطالعات مهاجرت صورت پذیرفته است. نتایج نشان می‌دهد که چگونه تجربه یاد شده، هویت‌ شخصیت‌های اصلی نمایشنامه ‌را متاثر کرده است. این تاثیر باعث می‌شود که هویت شخصیت‌ها، در انواع مهاجرت نظیر «مهاجرت به مکان ثانویه»، «بازگشت از مهاجرت به مکان اولیه» و «مهاجرت ذهنی» مورد پذیرش خودشان و دیگران قرار نگرفته و همواره در وضعیتی بینابین و مخدوش باشد.

    کلیدواژگان: مهاجرت، هویت بینابین، ترجمه بینافرهنگی، فضای سوم، پاره سنگ در جیب هایش، مری جونز
  • میلاد حسن نیا، نادر شایگان فر*، رحمت امینی صفحه 51

    تیاتر خیابانی محدود به دیوارهای سالن نمایش نمی‌شود و حوزه‌ی تاثیرگذاری‌اش به‌سوی خیابان‌ها و اجتماعات گسترده می‌شود. هنرمندان این عرصه با هدف مشارکت هرچه بیشتر با مخاطبان به شکستن قواعد سنتی صحنه‌های ایتالیایی‌وار مبادرت می‌ورزند. آنان خود را به واقعیت‌ها و مشکلات اجتماعی جامعه متعهد می‌دانند و تیاتر خیابانی را به ابزاری برای ایجاد دگرگونی و تغییر در زندگی مردمی بدل می‌سازند که به‌دلایل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی امکان برقراری ارتباط با آنها توسط تیاتر مرسوم امکان‌پذیر نیست. به نظر می‌رسد که بهره‌گیری از نظریات زیبایی‌شناسانه و تربیتی دیویی می‌تواند در جهت افزایش کارکرد اجتماعی و هنری تیاتر خیابانی مفید و مثمر ثمر واقع شود. زیرا دیویی نیز رفعت هنر را در وجه کارکردی آن می‌داند و معتقد است برای اینکه چیزی دارای ارزشی انسانی گردد، باید به‌نحوی هم نیازهای سازواره‌ی انسانی را تامین کند و هم زمینه‌ی بهبود زندگی را فراهم سازد. دیویی هدف فلسفه را تحول اجتماعی می‌دانست از همین رو به تعلیم‌وتربیت برای دستیابی به تحول موردنظرش توجهی ویژه داشت. هدف تربیتی دیویی، آماده کردن فرد برای تفکر، تجربه، زندگی اجتماعی و در تعریف ویژه‌ی او رسیدن به رشد است. مبنای اصلی در نگارش این مقاله روش یافته‌اندوزی کتابخانه‌ای است که با مددجویی از فلسفه‌ی زیبایی‌شناختی و تربیتی دیویی، پژوهشی کاربردی برای توانمندسازی تیاتر خیابانی ارایه می‌دهد و نشان می‌دهد که تیاتر خیابانی می‌تواند باتکیه‌بر اندیشه‌های دیویی و با نمایش موضوعات مرتبط با زندگی روزمره در جهت بهبود و تغییر شرایط زندگی و رشد زیست اجتماعی، فردی و اخلاقی شهروندان موثر باشد و با ایجاد همدلی در میان اعضای جامعه، آنان را به متحدانی در عرصه‌ی فعالیت‌های اجتماعی بدل سازد. پژوهش حاضر می‌کوشد تا با بهره‌گیری از تاملات زیبایی‌شناسانه و تربیتی دیویی برای هنرمندان دل‌مشغول به تیاتر خیابانی زمینه‌ای را فراهم کند که به کنشگران توانمند عرصه‌ی‌ اجتماعی در ساخت جامعه‌ای بهتر بدل گردند.

    کلیدواژگان: تئاتر خیابانی، جان دیویی، زیبایی شناسی روزمره، رشد اجتماعی، همدلی
  • نوید مقصود، بهروز محمودی بختیاری* صفحه 71

    این مقاله نمایشنامه ی اسلحه و انسان نوشته ی جورج برنارد شاو را از سه منظر متن، مخاطب و بافت تاریخی، و خوانش انتقادی بر اساس مفاهیم جامعه شناسی لویی آلتوسر، با تمرکز بر مفهوم «ابزار های ایدیولوژیک حکومتی»، مورد خوانش قرار می هد تا نه تنها حضور گفتمان های ایدیولوژیک و ضد ایدیولوژیک را در این اثر مورد تاکید قرار دهد، بلکه امکان دسته بندی این اثر به عنوان یک طنز سیاسی و اجتماعی که قابلیت به چالش کشیدن گفتمان های ایدیولوژیک زمانه و ایجاد تغییر بنیادین در آنها دارد را بررسی نماید. با توجه به ماهیت ضد جنگ این اثر، نمایشنامه ی شاو یکی از مثال های بارزی است که در آن گفتمان های متضاد درباره ی جنگ، یعنی گفتمان جنگ طلب و گفتمان ضد جنگ، تبلور می یابد. پژوهش پیش رو، گفتمان جنگ طلبانه را در باور های ایدیولوژیک رمانتیک گرایی و قهرمان پروری رصد می کند و گفتمان های ضد جنگ را در نگاه واقع گرایانه و عمل گرایانه به جنگ جستجو می نماید. با توجه به این که دو رویکرد متضاد به جنگ از زبان نمایندگان گفتمان های ایدیولوژیک و ضد ایدیولوژیک بیان می شود، مفهوم آلتوسری «فراخوانی ایدیولوژیک» مورد استفاده قرار می گیرد تا فرآیند تولید سوژه های ایدیولوژیک مورد تاکید واقع شود. علاوه بر تبیین گفتمان های متضاد در نمایش، این مقاله با استناد به تعریف آلتوسر از ادبیات در کتاب لنین و فلسفه و مقاله ی «نامه ای در مورد هنر»، امکان کارکرد ایدیولوژیک و یا ضد ایدیولوژیک نمایش شاو در دنیای حقیقی، با استناد به برخی اجرا های آن را مورد بحث قرار می دهد. با توجه به مستندات تاریخی و عدم رضایت شاو از درک ناصحیح مخاطبان خود از پیام نمایش در اجراهای انگلستان خود، این پژوهش نتیجه می گیرد که تنها راه تضمین حصول رسالت ضد ایدیولوژیک این اثر ادبی، و نتیجتا تبدیل شدن آن به یک طنز تاثیر گذار و ضد ایدیولوژیک، برجسته سازی گفتمان های موجود در آن از طریق نقد ادبی است.

    کلیدواژگان: شاو، طنز، ادبیات، گفتمان، «ابزارهای ایدئولوژیک حکومتی»، «فراخوانی ایدئولوژیک»
  • حسین شماخی، محمدحسین ناصربخت* صفحه 93

    با توجه به فضای گفتمانی تولید آثار نمایشی در هر دوره، شخصیت های نمایش، عناصر هویتی خویش را تعریف، تولید و مشخص می کنند. هویت ها بر اساس سازه های اجتماعی با تکیه بر حافظه جمعی و تمام منابع معرفتی و در نظر گرفتن ساختار عینی اجتماعی به وجود آمده اند، اما همه عناصر هویتی جایگاه و اهمیت یکسانی ندارند. همواره بخشی از عناصر هویتی در نمایش ها نقش بیشتری ایفا می کنند و دیگر عناصر پنهان می مانند. به عقیده لوسین گلدمن خصلت جمعی آفرینش ادبی پیامد آن است که ساختار آثار با ساختارهای ذهنی گروه های اجتماعی درون جامعه شکل می گیرد. در نتیجه هنرمند یا نویسنده محصول اجتماع است. مقاله حاضر سعی کرده است با استناد به نظریه لوسین گلدمن به تحلیل و مقایسه ی شخصیت پردازی دو نمایشنامه افعی طلایی و پایین، گذر سقاخانه بپردازد و تصویر دقیق تری از انسان در واکنش به شرایط اجتماعی و اقتصادی حاکم بر عصر مدرن با فرهنگ متفاوت لوتی و لومپن نشان دهد. هدف آن است که دریابیم: پس از شروع تیاتر به مفهوم غربی آن در ایران، تفاوت و شباهت های حضور شخصیت های لوتی و لومپن چگونه در این آثار رخ می دهد؟ این مطالعه، با روش تحقیق کیفی صورت گرفته است و نتایج حاصل بیانگر این نکات هستند که اگرچه دو قشر نامبرده در ابتدا خاستگاه مشترکی که همان عیاران گذشته بوده اند، دارند. اما در ادامه ی مسیر بنا به شرایط اجتماعی- اقتصادی و سیاسی به دو راه متفاوت رفته اند و در این میان لوتی ها که رد پای آن ها تا انتهای دوره ی قاجار قابل پیگیری است، در دوره ی پهلوی ، قشر مذکور در دسته های لومپن ها تحلیل و جذب می شوند. چنانکه به نظر می رسد علی نصیریان در شخصیت پردازی نمایشنامه ی افعی طلایی که رگه هایی از درام عرفانی در آن قابل مشاهده است، بیشتر به سبب همین رویکرد عرفانی شخصیت هایش به لوتی ها متمایل گشته اند. در حالی که در مقابل اکبر رادی با تمسک به نگاهی جامعه گرا در شخصیت های نمایشنامه ی پایین، گذر سقاخانه تصویر واضحی از تیپ لومپن که بیانگر واقعیت اجتماعی این قشر در دوران معاصر است را ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، لوتی، لومپن، افعی طلایی، پایین، گذر سقاخانه، لوسین گلدمن
  • نسیم سلیمانی، علی روحانی*، بهزاد آقاجمالی صفحه 119

    درام تاریخی همواره یکی از حوزه‌های مورد اهمیت در ادبیات نمایشی بوده است. توجه به آن در ایران معاصر به ظهور جریانی موسوم به "قاجارگرایی" انجامیده است که در آن ادبیات نمایشی معاصر به زندگی در دوران قاجار و در بستر وقایع تاریخی آن می‌پردازد. این پژوهش سعی دارد به زمینه‌های اجتماعی ظهور و فراگیری این نوع درام در اواسط دهه هفتاد تا اواسط دهه هشتاد شمسی در ایران بپردازد. در این پژوهش برای تحلیل این پدیده نوظهور از آرای گیورگ لوکاچ استفاده شده‌است. به باور لوکاچ و در چارچوب نظریه بازتابی او درباره هنر، درام‌های تاریخی بازتابی پویا از تقابل‌های تاریخی انضمامی ‌هستند که زمینه را برای فهم مفاهیم اجتماعی معاصر را برای مخاطب فراهم می‌سازند. این تقابل در مورد نمایشنامه‌های معاصر با محوریت دوران قاجار و به ویژه عصر مشروطه در بستر مواجهه‌ی سنت و مدرنیته و روند طی شده‌ی آن در در ایران معاصر نمود یافته است. در این پژوهش پس از بررسی آرای لوکاچ در زمینه درام تاریخی و ویژگی‌های آن، به زمینه‌های تاریخی جدید که به پیدایش این نوع درام منجر شده است پرداخته و نحوه‌ی این بازتاب اجتماعی در آثار مورد تحقیق بررسی خواهند شد.

    کلیدواژگان: ادبیات نمایشی، درام تاریخی، قاجارگرایی، گئورگ لوکاچ
  • سارا پینی ترجمه: سعید اسدی صفحه 136

    حضور صحنه‌ای در سنت‌های تیاتری، در آنچه که "الگوی کلاسیک حضور" نامیده می‌شود، به‌طور کلی به عنوان توانایی بازیگر منفرد برای مسحور کردن مخاطب درک می‌شود (شرمن ، 2016). مطابق چنین الگویی، حضور به عنوان مزیت و ویژگی برتر اجراگر ماهر ، ناشی از کاریزمای ذاتی و رژیم‌های آموزشی او پنداشته می‌شود. حضور در صحنه چه به مثابه نوعی نیروی ذاتی و چه به عنوان عملی ماهرانه توصیف شود، اجراگر اشغال کننده‌ی موقعیت قدرت خواهد بود و مخاطبان به عنوان گیرندگانی صرف، بدون اختیار عمل می‌کنند. آیا حضور دارای کیفیت زیبایی ذاتی است، یا بهتر بگوییم حالتی ذهنی است که هم مخاطب و هم بازیگر می‌توانند آن را به اشتراک بگذارند و تجربه کنند؟ برخی از محققان معتقدند که حس حضور صحنه‌ای از تعامل با مخاطب و زمینه به وجود می آید ، و مخاطبان و اجراگران با حضور توامان فوق‌العاده‌ی خود، رویداد اجرا را تشکیل می‌دهند (زاریلی 2009 ، 2012 ؛ فیشر-لیخته ، 2012)، و برخی دیگر ادعا می‌کنند مخاطبان و اجراگران مسیولیتی برابر در شکل‌گیری ادراک از اجرا دارند(هایم ، 2016). از طریق تحلیل انتقادی از ادبیات موجود، این کار چارچوبی بوم‌شناختی برای مطالعه حضور صحنه‌ای فراهم می‌کند. با دور شدن از الگوی کلاسیک، جهت‌های محتمل روش‌شناختی بیشتری برای درک جامع‌تر از پدیده‌ی حضور صحنه‌ای پیشنهاد داده می‌شود.

    کلیدواژگان: حضور صحنه ای، تمرین تئاتری، هنرهای نمایشی، زیست بوم شناسی شناختی، پدیدارشناسی بازیگری
|
  • Alireza Hosein zadeh, Reza Mahdi zadeh * Page 13

    Theatre and performance create a theatrical atmosphere by using and combining images and words. The theatrical atmosphere is perceived by audience’s imagination and changes to meaningful signals that convey the meaning of the play to them. Space dramaturgy is usually associated with composing, organizing, and processing; A solution that introduces the scenographer as one of the main pillars of shaping the performance for writing through the definition of space. Examining the concepts of the play, visualization, and putting these concepts in broader contexts with the language of image and space, forms the basis of a Scenographic dramaturg, whose the base of work is interpretation, deconstruction, creation and writing new worlds. The present study seeks to answer the main question of how to move from written text to production of unwritten text and performance text, relying on the hypothesis of the effectiveness of the idea of deconstruction theory on the formation of Scenographic dramaturgy in performance. Derrida ‘s studies require a careful consideration of the textual evidence and the logical contradiction that the flow of writing can interfere the interpreter’s attempt to get a united meaning and crystallize new concepts from the text itself by re - reading the dual contrasts, hidden layers within the text, intertextuality, the presence and absence, differentiation, playing with meanings and signs, links and textual breaks. The present research aims to improve the knowledge of designing in organizing the theatrical atmosphere by conducting an interdisciplinary study in order to get acquainted with the infrastructure of foundation - breaking to pass from the written text to the production of unwritten text and text of the performance space. The present dissertation is a qualitative research based on library resources and reputable Internet sites. Undoubtedly, in such studies, the interconnectedness of theory – practice structure, alongside each other can transform fixed patterns and forms, even of the past performances of classical plays.

    Keywords: Scenographic dramaturgy, Deconstruction, JacquesDerrida, Space, Theatre
  • Ali Rajabzadeh Tahmasebi, Ehsan Ajourloo*, Poya Raissi Page 31

    In the simplest definition, migration is a kind of displacement, and the concept of ‘Identity’ is highly important in migration studies. By entering a new place, the immigrant is always exposed to redefine his or her identity in a way that in the mechanism of intercultural translation, he may abandon his values and identity and transform himself to another person. Aiming to investigate the impact of migration on identity, the current study presents a reading of Stones in His Pockets play by Marie Jones and also answers the question of how the migration experience affects the characters of the play and changes their identities? Stones in His Pockets is a play that represents critical and different forms of the migration experience. This study has employed a descriptive-analytical qualitative method and has benefited from ‘Intercultural Translation theory’ by Farzan Sojoodi, ‘Third Space theory’ by Homi K. Bhabha. The results indicate how the experience of migration has affected the main characters of the play. This effect, in various types of migration such as ‘migration to secondary place’, ‘returning to the initial place’, and ‘spiritual migration’ causes the identity of characters to be unaccepted by others and also themselves. It has also caused their identities to be in a state of distortion and in-between.

    Keywords: Migration, in-between, identity, InterculturalTranslation, Third Space, Stones in his Pockets, Marie Jones
  • Milad Hasannia, Nader Shayganfar*, Rahmat Amini Page 51

    Transcending the confines of the playhouse, street theater expands its scope of influence over streets and communities and goes beyond the traditional rules of the classical stage to establish a deeper connection with different audiences. Street theater artists commit themselves to the realities and issues of society and use the street theatre as a medium to make a difference in the lives of those people with whom conventional theater fails to communicate due to political, economic, and cultural reasons. John Dewey’s views on aesthetics and education seem useful for improving the social and artistic function of street theater, because he prioritizes the functional aspect of art, maintaining that for things to be valued by humans, they need to both fulfill human organismic needs and pave the way for the improvement of lives. To Dewey, the job of philosophy was creating social change, which, he believed, is achievable through education. Based on his point of view, experience shapes the basis of education, the goal of which is to prepare individuals for active and positive participation in society and, as he puts it, “achieving greater growth”. Conducted as desk research, the present study consulted Dewey’s philosophy of aesthetics and education to offer pragmatic ways to empower street theater. The effort found that by relying on Dewey’s ideas and by portraying themes of everyday life, this form of theater can make use of its potentials to change lives and inspire the social, individual, and moral growth of citizens. Moreover, street theater can create empathy among members of society, making them a united whole when it comes to tackling social issues. It is hoped that the study use of Dewey’s philosophy as a source can help street theater artists become accomplished social activists who make society a better place.

    Keywords: Street Theater, John Dewey, Aesthetics of Everyday Life, social growth, empathy
  • Navid Maghsoud, Behrouz Mahmoodi-Bakhtiari* Page 71

    This article reads George Bernard Shaw’s Arms and the Man from three different aspects of the text, audience, and the historical structure, in the light of Louis Althusser’s sociological concepts with a focus on the concept of “Ideological State Apparatuses” in order to emphasize the presence of ideological and anti-ideological discourses. Given the anti-war nature of the work, Shaw’s play is one of the clearest examples in which conflicting discourses about war, namely the belligerent discourse and the anti-war discourse, are reflected. The present study examines belligerent discourse in the ideological beliefs of romanticism and heroism and seeks out antiwar discourses in the realistic and pragmatic approach to war. As the two opposing approaches to war are expressed by representatives of ideological and anti-ideological discourses, Althusser’s concept of “an ideological call” is used to emphasize the process of producing ideological subjects. In addition to explaining the conflicting discourses in the play, by citing Althusser’s definition of literature in Lenin and Philosophy and “The Letter on Art”, this article discuss the possibility of the ideological or anti-ideological function of Shaw’s play in the real world by referring to some performances of the play. Considering the historical documents and Shaw’s dissatisfaction with his audience’s misunderstanding of the message of the play in its performances in England, this study concludes that, in line with Althusser’s argument, the only way to ensure the anti-ideological mission of this literary work is to highlight the conflicting discourses through literary criticism.

    Keywords: Shaw, Althusser, literature, discourse, “IdeologicalState Apparatuses, ” “interpellation”
  • Hossein Shamakhi, Mohammad Hossein Naserbakht* Page 93

    According to the discourse atmosphere of the production of plays in each period, the characters of the play define, produce and specify their identity elements. Identities are formed based on social structures relying on collective memory and all epistemological sources and with considering the objective social structure, but not all elements of identity have the same status and importance. Some elements of identity always play a greater role in plays and other elements remain hidden. According to Lucien Goldman, the collective nature of literary creation is the consequence of this issue that the structure of works is shaped by the mental structures of social groups within society. As a result, the artist or writer is the product of society. The present article tries to analyze and compare the characterization of the two plays “The Golden Viper” and “Beneath the Saqqakhaneh Passage «, based on Lucien Goldman›s theory, and gives a more accurate picture of human in reacting to the prevailing social and economic conditions of modern times with different culture of Loties and Lumpens. The aim is to find out: After the beginning of theater in its western sense in Iran, how the differences and similarities of the presence of Lottie and Lumpen characters occur in these works? This study has been done with the method of qualitative research and the results indicate that although the two groups initially have a common origin that were the same as in the past. But in the continuation of the path, according to the socio-economic and political conditions, they have gone in two different ways. In the meanwhile the Loties who can be found till Qajar period, are analyzed and absorbed in the lumen groups. It seems that Nasiriyan in the characterization of the play «The Golden Viper» in which traces of mystical drama can be seen, have become more inclined to the Loties because of this mystical approach of his characters. In contrast, Akbar Radi, relying on a socialist view of the characters in the play «Beneath the Saqqakhaneh Passage «, provides a clear picture of the Lumpen architype, which reflects the social reality of this stratum in the contemporary era.

    Keywords: Comparative study, Lumpen, Loti, The Golden Viper, Down, Beneath the Saqqakhaneh Passage, Loucian Goldman
  • Nasim Soleimani, Ali Rouhani*, Behzad Aghajamali Page 119

    Historical drama has always been one of the important fields in dramatic literature. Focusing on that in contemporary Iran has led to the emergence of “Qajarism” in which contemporary dramatic literature deals with life during the Qajar period in the context of its historical events. This study tries to address the social contexts of the emergence and spread of this type of drama in the mid-seventies to mid-eighties in Iran. In this research, Georg Lukacs views have been used to analyze this emerging phenomenon. According to Georg Lukacs, and within the framework of his theory of reflection on art, historical dramas are dynamic reflections of concrete historical contrasts that provide the audience with the ground for understanding contemporary social concepts. This contrast has been reflected in the case of contemporary plays centered on the Qajar period and especially the constitutional era in the context of the confrontation between tradition and modernity and the process that has taken place in contemporary Iran. In this research, after examining Georg Lukacs views on historical drama and its characteristics, new historical contexts that have led to the emergence of this type of drama will be examined and the manner of this social reflection in the researched works will be examined.

    Keywords: dramatic literature, historical drama, Qajarism, GeorgLukacs
  • Sarah Pini, Saeed Asadi Page 136