فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 99 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 99 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحات 7-8
  • حسین دامغانیان*، عباسعلی رستگار، فاطمه علوی متین صفحات 9-27

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر تعارض رابطه بر تجربه سایش اجتماعی از نگاه کسی که به این رفتار سایشی اقدام نموده و کسی که با وی این گونه رفتار می شود، به همراه نقش تعدیل گری متغیر جمعیت شناختی جنسیت بر این تاثیر می باشد. جامعه آماری این پژوهش 243 نفر از کارمندان شعب منتخب بیمه البرز در شهر تهران بود. برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی- مورگان استفاده شد. پایایی پرسش نامه مورد تایید قرار گرفت. یافته های این پژوهش نشان داد که تعارض رابطه تاثیر مستقیم و معناداری بر تجربه سایش اجتماعی و رفتار سایشی دارد و هم چنین با میانجی گری رفتار سایشی به طور غیر مستقیم نیز بر تجربه سایش اجتماعی تاثیرگذار است؛ یعنی تعارض رابطه باعث می شود که کارکنان برای کاهش اثر شرایط نامساعد به رفتارهای سایشی اقدام نموده و این اقدام به نوبه خود تاثیری منفی بر مخاطب این رفتار دارد و باعث تجربه سایش اجتماعی توسط او می شود؛ اما متغیر جمعیت شناختی جنسیت به عنوان تعدیل گر بر تاثیر مستقیم تعارض رابطه بر تجربه سایش اجتماعی و رفتار سایشی و هم چنین تاثیر مستقیم رفتار سایشی بر تجربه سایش اجتماعی، اثرگذار نبود.

    کلیدواژگان: تعارض رابطه، سایش اجتماعی، تجربه سایش اجتماعی، رفتار سایشی، جنسیت
  • مهدی دهقانی سلطانی*، سارا رمضانی صفحات 29-52
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر شخصیت سازمانی بر عملکرد ایمنی با تبیین نقش میانجی رضایت شغلی است. جامعه آماری در این پژوهش کارکنان شرکت قطار شهری تهران و حومه بود. برای به دست آوردن حجم نمونه فرمول کوکران مورد استفاده قرار گرفت و از روش نمونه گیری خوشه ای و تصادفی نیز برای توزیع پرسشنامه در میان نمونه برآورد شده، استفاده شد. برای جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه استاندارد (شخصیت سازمانی، عملکرد ایمنی و رضایت شغلی) مورد استفاده قرار گرفت که روایی آن از طریق روایی صوری و سازه و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ بررسی شد. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از پرسشنامه و نمونه آماری از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS استفاده شده است.یافته ها نشان می دهد که شخصیت سازمانی و رضایت شغلی بر ابعاد عملکرد ایمنی (رعایت ایمنی و مشارکت ایمنی) تاثیر مثبت معناداری دارد. همچنین رضایت شغلی بر شخصیت سازمانی تاثیر مثبت  معناداری دارد. علاوه بر این، یافته‎ها موید این است که شخصیت سازمانی از طریق رضایت شغلی به بهبود عملکرد ایمنی در شرکت قطار شهری تهران و حومه می انجامد.
    کلیدواژگان: شخصیت سازمانی، رضایت شغلی، رعایت ایمنی، مشارکت ایمنی
  • مهسا جاودان مهر، فریبرز رحیم نیا*، علیرضا خوراکیان صفحات 53-78
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر میانجی گری ظرفیت جذب دانش در رابطه سیاست های سازمانی تقویت کننده منابع انسانی در حوزه سرمایه اجتماعی (تساوی گرایی و مشارکت) و عملکرد نوآوری است. این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی و  روش آن توصیفی - پیمایشی است. ابزار گردآوری اطلاعات،  پرسشنامه است. جامعه آماری مورد مطالعه شرکت های فعال در حوزه صنایع غذایی شهرک صنعتی توس مشهد است. ازاین جامعه آماری،102شرکت به روش تصادفی ساده برای نمونه آماری انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها و فرضیه های این تحقیق، از روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و  نرم افزار smart PLS استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که اجرای سیاست های تساوی گرایی و مشارکت بر عملکرد نوآوری سازمان تاثیر مستقیم و معنادار داشته و ظرفیت جذب دانش سازمانی نیز در رابطه بین تساوی گرایی و مشارکت نقش میانجی را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: تساوی گرایی، ظرفیت جذب دانش، عملکرد نوآوری، مشارکت
  • سلطانعلی شهریاری، محمد شهرابی فراهانی* صفحات 79-102
    در سال های اخیر، اجرای مسئولیت اجتماعی به چالشی برای بسیاری از کسب وکارها تبدیل شده است. یکی از مهم ترین سوالات درباره مسئولیت پذیری اجتماعی، تاثیر آن بر عملکرد شرکت است. اگرچه برخی پژوهش ها به بررسی این رابطه پرداخته اند، تاکنون توافقی بر سر نحوه و نوع اثرگذاری آن به دست نیامده است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مسئولیت پذیری اجتماعی بر عملکرد از طریق متغیرهای میانجی نوآوری و سرمایه اجتماعی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش از نوع همبستگی و به طور مشخص مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری، تمامی شرکت های تامین سرمایه عضو «کانون نهادهای سرمایه گذاری» در تهران است. ابزار اندازه گیری پرسشنامه ای استاندارد با 44 پرسش است که 62 شرکت به آن پاسخ داده اند و برای بررسی روایی آن از روایی همگرا و واگرا و برای بررسی پایایی آن از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شده است. تحلیل داده ها با نرم افزار اسمارت پی ال اس 3 انجام شده است. اگرچه تاثیر مسئولیت پذیری اجتماعی بر نوآوری پذیرفته نشده اما نتایج نشان می دهد مسئولیت پذیری اجتماعی هم به صورت مستقیم و هم از طریق متغیر میانجی سرمایه اجتماعی بر عملکرد شرکت اثرگذار است. بنابراین پیشنهاد می شود این شرکت ها جهت ارتقای عملکرد، علاوه بر تدوین و پیاده سازی برنامه های تقویت کننده مسئولیت اجتماعی به تقویت سرمایه اجتماعی خود هم بپردازند.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکتی، عملکرد شرکت، نوآوری، سرمایه اجتماعی
  • مینا شجاع، امیدعلی خوارزمی*، محمد اجزاء شکوهی صفحات 103-133

    یکی از مهم ترین وظایف مدیران سازمان ها، شناسایی و مدیریت ریسک های منابع انسانی است به ویژه ریسک عملیاتی است. هدف از انجام این پژوهش، اولویت بندی و بررسی سیستمی روابط بین ابعاد ریسک عملیاتی منابع انسانی در شهرداری مشهد است. بدین منظور ابتدا جهت شناسایی مولفه ها و شاخص های ریسک عملیاتی منابع انسانی از ادبیات نظری و مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان منابع انسانی شهرداری مشهد استفاده گردید. داده های حاصل از مصاحبه ها با استفاده از روش فضای نتیجه تحلیل شد که شامل 4 افق بیرونی، 15 عنصر ثابت افق درونی و 41 عنصر متغیر افق درونی؛ که با توجه به تفکر سیستمی ارتباطات بین مولفه ها و ابعاد ریسک عملیاتی ترسیم شد. سپس جهت سنجش و اولویت بندی ریسک های شناسایی شده با توجه به احتمال وقوع و شدت تاثیر، با توجه به گام قبل پرسشنامه ای تدوین و بین 37 نفر از روسای واحد ادارات شهرداری توزیع گردید. جهت بررسی فرضیات از آزمون فریدمن، روش های معادلات ساختاری، کلموگروف اسمیرنوف و t-test دو جامعه وابسته استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق حاکی از آن می باشد که به لحاظ احتمال وقوع، به ترتیب ریسک های ارزیابی عملکرد، جبران خدمات، جذب واستخدام و آموزش به لحاظ شدت تاثیر به ترتیب ریسک های جبران خدمات، جذب واستخدام، ارزیابی عملکرد و آموزش قرار دارد. با توجه به روابط علی و معلولی، ریسک های جذب و استخدام منابع انسانی جزء تاثیرگذارترین ابعاد بشمار می رود.در نهایت با توجه به اولویت و میزان تاثیرگذاری هر کدام از ابعاد ریسک عملیاتی منابع انسانی پیشنهاداتی به عنوان مواجهه با ریسک و بهینه سازی آن ارایه گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک منابع انسانی، ریسک عملیاتی، تفکر سیستمی، شهرداری مشهد
  • نیلوفر حبیب زاده شیرازی، سید محسن علامه* صفحات 135-155
    هدف از این پژوهش تعیین تاثیر ارزش های شخصی بر فرسودگی شغلی با اثر میانجی توانمندسازی روانشناختی، با حمایت شرکت گاز استان اصفهان است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش؛ کارکنان و مدیران شرکت گاز استان اصفهان بوده که از بین آن ها تعداد 214 نفر حجم نمونه را تشکیل دادند. داده ها به وسیله پرسشنامه جمع آوری گردید. روایی محتوایی پرسشنامه ها مورد تایید صاحب نظران قرار گرفت. پایایی پرسشنامه ها مورد محاسبه قرار گرفت و میزان پایایی کل مطلوب و 0.77 بود. در این پژوهش از آزمون-های آماری توصیفی، استنباطی استفاده، و برای تجزیه و تحلیل این آزمون ها از نرم افزار استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش؛ ارزش های شخصی بر فرسودگی شغلی، خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و کاهش عملکرد فردی تاثیر منفی و بر توانمندسازی روانشناختی تاثیر مثبت دارد. همچنین توانمندسازی بر فرسودگی شغلی تاثیر منفی دارد. نقش میانجی توانمندسازی در تاثیر بین ارزش های شخصی بر فرسودگی شغلی نیز تایید شد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، شرکت گاز استان اصفهان می تواند با افزایش شور و اشتیاق و در نتیجه رضایت خاطر کارکنان، به بهبود عملکرد سازمانی سرعت ببخشد.
    کلیدواژگان: ارزش های شخصی، فرسودگی شغلی، مسخ شخصیت، خستگی عاطفی، توانمندسازی روانشناختی
|
  • Hossein Damghanian *, AbbasAli Rastgar, Fatemeh Alavimatin Pages 9-27

    The purpose of this study is to investigate the effect of the relationship conflict on the social undermining experience from the person who acts on this abrasive behavior point of view and who is treated with it, along with the role of gender demographic variable on this effect. The statistical population of this study were 243 employees of selected branches of Alborz Insurance Company in Tehran. Krejcie and Morgan table was used to determine the sample size. Reliability of the questionnaire was confirmed. The findings of this study showed that the relationship conflict has a direct and significant effect on the social undermining experience and abrasive behavior, and also by mediating abrasive behavior, it affects the experience of social undermining indirectly, that means, the conflict of relationship will result in employees behavior, who act on abrasive behaviors to reduce the effect of unfavorable conditions, this in turn has a negative effect on the audience of this behavior and provokes the experience of social undermining. However, the demographic variable of gender as a moderator does not affect the direct effect of relationship conflict on the experience of social undermining and abrasive behavior as well as the direct effect of abrasive behavior on the experience of social undermining.

    Keywords: Relationship conflict, social undermining, social undermining experience, abrasive behavior, Gender
  • Mahdi Dehghani Soltani *, Sara Ramezani Pages 29-52
    The purpose of this study is to investigate the effect of organizational personality on safety performance by explaining the mediating role of job satisfaction. Statistical population in this study was employees of Tehran urban train company and suburbs. The Cochran's formula was used to obtain the sample size and the cluster and random sampling method was used to distribute the questionnaire among the estimated samples. In order to collect the data, the standard questionnaire (organizational personality, safety performance and job satisfaction) was used. The validity of the questionnaire was confirmed by face and construct validity and its reliability were investigated with Cronbach "s alpha. To analyze the data obtained from the questionnaire and statistical sample, smart PLS software and structural equation modeling are used. The findings show that organizational personality and job satisfaction on the dimensions of safety performance (safety compliance and safety participation) have a significant positive effect. Also job satisfaction has a significant positive effect on organizational personality. Furthermore, the results indicate that organizational personality through job satisfaction leads to improved safety performance in Tehran Urban Train Company and Suburbs.
    Keywords: Organizational Personality, Job Satisfaction, Safety Compliance, Safety Participation
  • Mahsa Javdanmehr, Fariborz Rahimnia *, Alireza Khorakian Pages 53-78
    The purpose of the present study is to investigate the mediating effect of knowledge absorptive capacity on the relationship between social capital-enhancing HR (egalitarian and collaboration) and innovation performance. The purpose of this study is applied and its method is a descriptive survey. The data collection tool is a questionnaire. The statistical population of the study is food companies in Toos industrial zone of Mashhad. From this statistical population, 102 companies were selected by simple random sampling. Structural equation modeling (SEM) and Smart PLS software were used to analyze the data and hypotheses of this study. The findings show that the implementation of egalitarian and collaboration policies has a direct and significant impact on organizational innovation performance and the organizational knowledge absorptive capacity plays a mediating role in the relationship between egalitarian and collaboration.
    Keywords: Egalitarian, Knowledge Absorptive Capacity, Innovation Performance, Collaboration
  • Soltanali Shahriyari, Mohammad Shahrabi Farahani * Pages 79-102
    In recent years, implement of social responsibility has become a challenge for many businesses. One of the most important question about corporate social responsibility is its impact on corporate performance. Although, many studies have investigated this relationship, no consensus has been yet reached about it. This study aims to examine the impact of corporate social responsibility on the firm's performance through the mediating variables of innovation and social capital. This research in terms of the purpose is Practical, in terms of how to collect information is Descriptive-Correlation based on structural equation modeling. The statistical population of this study is all of the investment banks in Iranian Institutional Investors Association (IIIA). Measuring tool was a questionnaire with 44 questions which 62 companies responded to it. Construct validity was assessed using convergent and discriminant validity and reliability was assessed by using Cronbach's alph and composite reliability. Data analysis was performed with SmartPLS3 software. Although the impact of social responsibility on innovation has not been accepted, the results show that social responsibility has an impact on firm performance both directly and through the mediator variable of social capital. Therefore, it is suggested that enhance social capital in addition to formulating and implementing social responsibility can imrove firm perfoamnce.
    Keywords: Corporate Social responsibility, Social Capital, Orgonisational Innovation, Performance
  • Mina Shoja, OmidAli Kharazmi *, Mohammad Ajza Shokohi Pages 103-133

    In the modern era, one of the most important tasks of managers of organizations is to identify and manage human resource risks, among which one of the most important human resource risks is operational risk. The purpose of this study is to prioritize and systematically examine the relationships between the dimensions of operational risk of human resource in Mashhad Municipality. At first, theoretical literature and semi-structured interviews with human resource experts in Mashhad Municipality were used to identify the components and indicators of operational risk of human resource. Analyzing the interview information resulted in 4 external dimensions, 15 fixed elements of internal components, 41 variable elements of internal dimensions of human resource risks management. Risk dimensions were drown. Then, in order to measure and prioritize each of the identified risks according to the probability of occurrence and intensity of impact, for this purpose, a questionnaire were designed and 37 department directors answered them. In this study, Friedman test, structural equation methods, Kolmogorov-Smirnov test and t-test of two dependent communities were used to test the hypotheses. The results of the research showed that in terms of probability of occurrence, the risks of performance appraisal, service compensation, recruitment and training, respectively, and in terms of intensity of impact are the risks of service compensation, recruitment, performance appraisal and training. Also, according to causal relationships, the risks of recruitment human resource are effective dimensions. Finally, according the results, suggestions are presented as risk exposure and optimization.

    Keywords: Risk Management, operational risks, System Thinking, Municipality of Mashhad
  • Niloofar Habibzadeh Shirazi, Sayyed Mohsen Allameh * Pages 135-155
    The purpose of this study was to determine the effect of personal values ​​on burnout with the mediating effect of psychological empowerment with support of Isfahan Gas Company. The research method was descriptive and correlation type. The statistical population of this research was employees and managers of the Gas Company of Isfahan Province, among which 214 people were formed as sample size. Data were collected by questionnaires. The content validity of the questionnaires was approved by the experts. The reliability of the questionnaire was calculated and it was desirable and 0.77. In this research, descriptive and inferential statistical tests were used and software was used for analyzing these tests. According to research findings, personal values have a negative effect on job burnout, emotional exhaustion, depersonalization, and personal performance reduction, and has a positive effect on psychological empowerment. Also, empowerment has a negative effect on job burnout. The role of empowerment mediator in the impact between personal values on job burnout was also confirmed. According to the results of this research, Gas Company of Isfahan Province may increase organizational performance by increasing passion and satisfaction of employees.
    Keywords: Personal values, Job burnout, Depersonalization, Emotional Exhaustion, psychological empowerment