فهرست مطالب

خانواده پژوهی - پیاپی 65 (بهار 1400)

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 65 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا دریائی*، حسن شاه ملک پور صفحات 7-22

    صرف نظر از دلایل حجیت، شرایط و آثار شرط خیار، تبیین قلمرو اعمال آن نیازمند توجه جدی است. به طور مشخص این پرسش قابل طرح است که آیا از منظر فقه امامیه و اهل سنت امکان اندراج شرط خیار در عقد نکاح وجود دارد؟ دو نظریه شاخص در این خصوص قابل توجه است. گروهی از فقهای امامیه و اهل سنت، هم شرط خیار و هم عقد نکاح را به دلایلی نظیر اینکه شرط مزبور مخالف مقتضای ذات عقد نکاح است، باطل می دانند. گروهی نیز به دلایلی مانند نامشروع بودن این شرط، صرفا شرط خیار را باطل می دانند بدون اینکه آن را مبطل عقد به شمار آورند. با این حال اصلی ترین دلیل طرفداران نظرات فوق، ادعای وجود اجماع مبنی بر بطلان است. گروه اول اجماع را شامل شرط و عقد دانسته و گروه دوم آن را محدود به شرط می نمایند. تحقیق نشان می دهد جملگی دلایل ابرازی طرفداران نظرات فوق با اشکال مواجه است و توان اثبات بطلان عقد نکاح و حتی شرط خیار را ندارد؛ به بیان دیگر هم عقد و هم شرط صحیح است.

    کلیدواژگان: شرط خیار، عقد نکاح، فقه امامیه، فقه اهل سنت
  • مریم رادمهر*، منصوره السادات صادقی، فرشته موتابی صفحات 23-43

    هدف از انجام این پژوهش برسی سهم طلاق والدین در شکل گیری اسنادها و استانداردهای ناسازگار رابطه است. جامعه آماری این پژوهش تمامی افراد متاهل با و بدون تجربه طلاق والدین است. نمونه گیری پژوهش حاضر در دو مرحله صورت گرفته است که در مرحله اول 69 نفر از افراد متاهل باتجربه طلاق والدین به روش در دسترس انتخاب شدند؛ و سپس 69 نفر از افراد متاهل بدون تجربه طلاق والدین که بر اساس متغیرهای جنسیت، بازه سنی، شهر و تحصیلات با گروه اول همتاشده بودند نمونه گیری و وارد پژوهش شدند. به منظور بررسی استانداردها و اسنادهای رابطه در متاهلین به ترتیب از پرسشنامه استاندارد زندگی مشترک (SRSI) و پرسشنامه اسنادهای رابطه (RAM) استفاده شد. یافته ها: داده ها با استفاده از آزمون t مستقل و تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شده اند نتیجه گیری:تجربه طلاق والدین به طورکلی تعیین کننده استانداردهای زندگی مشترک افراد نخواهند بود و تنها منجر به کاهش معیارهای سرمایه گذاری ابرازی فرزندان خواهد شد. بنابراین این فرزندان تمایل کمتری به ابراز عاطفه و ارتباط با همسر خود دارند. همچنین طلاق والدین می تواند منجر به اسنادهای منفی رابطه به ویژه در ابعاد مسئولیت شود.

    کلیدواژگان: تجربه طلاق والدین، استانداردهای زناشویی، اسنادهای زناشویی، فرزند طلاق
  • فرزین باقری شیخانگفشه، علی فتحی آشتیانی * صفحات 45-62

    کرونا ویروس 2019 (کووید-19) به عنوان یک بیماری همه گیر باعث ایجاد محدودیت های زیادی در سطح جهان از جمله قرنطینه خانگی شد. با طولانی شدن محدودیت ها بسیاری از خانواده ها دچار مشکلات خانوادگی متعددی مانند خشونت خانگی، تعارضات زناشویی و روابط جنسی خود شدند. در این راستا، پژوهش مروری حاضر با هدف بررسی نقش رضایت زناشویی و رضایت جنسی طی همه گیری کرونا ویروس 2019 بر سلامت روانی خانواده ها انجام شد. در این مطالعه مروری نظام-مند با جستجو توسط واژگان کلیدی Coronavirus 2019 ، Marital Satisfaction، Sexual Satisfaction Mental Health, Domestic Violence, و COVID-19 در عنوان و چکیده مقالات منتشر شده در پایگاه های Google Scholar، PubMed، Scopus و ScienceDirect مورد جستجو قرار گرفت. معیار اصلی جهت ورود، مقالات چاپی تمام متن انگلیسی مرتبط طی سال های 2020 و 2021 بود. یافته های به دست آمده نشان داد در مقایسه با قبل از شیوع کووید-19 خشونت کلامی، جسمانی، روانی و تعارضات زناشویی زوجین به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. همچنین عملکرد و رضایت جنسی زوجین در دوران همه گیری کرونا ویروس 2019 کیفیت لازم را نداشت و کاهش چشمگیری داشت. با توجه به پیامدهای بلندمدت خشونت های خانگی بر روی سلامت روانشناختی زنان و فرزندان، لازم است تدابیری در جهت شناسایی، کاهش و کنترل مشکلات خانوادگی اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: کرونا ویروس 2019، رضایت زناشویی، رضایت جنسی، خشونت خانگی، سلامت روانی
  • سعید نظری توکلی، لیلا بهرامی * صفحات 63-80
    زمینه و هدف

    بهره وری جنسی از جمله حقوق بنیادین زن و شوهر پس از ازدواج است که تامین آن در آموزه های مختلف دینی مورد تاکید قرار گرفته و فقها نیز آن را در قالب حق همخوابگی، حق تحریک، حق آمیزش و حق عدم عزل به رسمیت شناخته اند. رویارویی زوجه با کژکاری، انحراف یا خشونت جنسی زوج، سبب محرومیت او از این حق شده، وی را در معرض وضعیتی قرار می دهد که تحمل ادامه زندگی مشترک را برای او دشوار می سازد. در این پژوهش بر آن هستیم به این پرسش پاسخ دهیم آیا زوجه می تواند با استناد به وضعیت دشوار خود در عدم تامین نیازهای جنسی اش آن را مصداق سوء معاشرت زوج دانسته و با استناد به قاعده نفی حرج، متقاضی طلاق قضایی باشد.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر با روش تحلیلی توصیفی و با اسناد به منابع کتابخانه ای انجام شده است.

    یافته ها:

     پژوهش حاضر نشان می دهد که احقاق حقوق جنسی در روابط زناشویی بر اساس معیارهای عرفی مورد پذیرش فقهای مسلمان است. هرچند در بیشتر متون فقهی عنوان حرج ناظر به امور جسمانی است، اما اطلاق «حرج» و کاربست های گوناگون آن در مسایل مختلف فقهی، سبب می شود تا قاعده نفی حرج، حرج های غیر جسمی از جمله حرج جنسی را در برگیرد

    کلیدواژگان: حرج جنسی، نفی حرج، طلاق قضایی
  • یاسمن سرمدی، خدابخش احمدی * صفحات 81-98

    خیانت زناشویی می تواند تاثیرات نامطلوبی بر زندگی زوجین بر جای بگذارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان آسیب-های ناشی از خیانت زناشویی انجام شد. پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است. نمونه پژوهش 100 زن و مرد دارای تجربه خیانت زناشویی و 100 زن و مرد فاقد تجربه خیانت زناشویی بود که به روش هدفمند انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه انواع آسیب های ناشی از خیانت زناشویی که در 4 بعد آسیب های فردی، خانوادگی، اجتماعی و معنوی دسته بندی شده بودند پاسخ دادند. تحلیل آماری با استفاده از آزمون t گروه های مستقل و تحلیل واریانس در نرم افزار spss انجام شد. نتایج نشان داد که خیانت زناشویی به ترتیب آسیب فردی (جسمی و روانی)، آسیب خانوادگی، آسیب اجتماعی و آسیب معنوی در زوجین ایجاد می کند. همچنین نتایج نشان داد که: در بعد جسمانی اختلال خواب، در بعد روانی بی حوصلگی، در بعد خانوادگی سردی رابطه زناشویی، در بعد اجتماعی از بین رفتن آبرو، و در بعد معنوی عذاب وجدان دارای بیشترین میزان بوده اند. براساس یافته های تحقیق ، خیانت زناشویی به عنوان یک تروما به همه ابعاد وجود انسان آسیب می رساند و نیاز به مداخلات فوری، کوتاه مدت و طولانی مدت مانند مداخله بحران دارد.

    کلیدواژگان: آسیب، خیانت زناشویی، زوجین، ازدواج
  • فریبا مرادی عباس آبادی*، غلامرضا صرامی فروشانی، سمیه رباط میلی صفحات 99-115

     مقاله حاضر با هدف واکاوی نحوه درک روان درمانگران مراکز خانواده از فرایندها و شکل گیری روان درمانی انجام شد. تعداد 16 مصاحبه عمیق با روان-درمانگران و مشاوران دارای حداقل 7 سال سابقه حرفه ای در مراکز خانواده، با استفاده از نمونه گیری هدفمند طی سال 99-98 صورت گرفت. مصاحبه های نیمه ساختاریافته با رویکرد تحلیل محتوی موضوعی از نوع قیاسی - استقرایی تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد شناخت روان درمانگران و مشاوران مراکزخانواده از روان درمانی، برپایه برداشت های شخصی که کسب کرده اند، فعالیت هایی که انجام می دهند و منابع مورد استفاده آن ها؛ شکل گرفته است. برداشت های مشارکت کنندگان متاثر از رویکردهای گوناگون تخصصی، نگرش عاطفی، ارزش های انسانی و تفاسیر خودساخته، بود. تنوع دیدگاه ها و تعدد برداشت های درمانگران، حکایت تلاش روان درمانگرانی است که می خواهند بین تناسب ها و بی تناسبی های تکنیک ها با فرهنگ ایرانی، با اطمینان برای مراجعان دست به انتخاب بزنند. نحوه فعالیت های روان درمانی ساختاری باقاعده و همزمان منعطف را شکل می داد. مشخصا نظریه در راس این ساختار نقش داشت، اما استفاده از نظریات مختلف در میان درمانگران با رعایت تمام اصول علمی همراه نبود. چنانچه ماهیت متنوع نظریات و رویکردهای روان درمانی پذیرفته شود، قرار دادن علم روانشناسی و روان درمانی در مرحله پیش پارادیمی دشوار خواهد بود. روان درمانی با پارادایم های متفاوت شکل متفاوتی از علم است.

    کلیدواژگان: مطالعه کیفی، فرایندهای روان درمانی، مراکز خانواده
  • معصومه یزدانی پور، محمد عاشوری *، احمد عابدی صفحات 117-136

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی فیلیال تراپی و تراپلی بر اضطراب کودکان با آسیب شنوایی انجام شد. این مطالعه یک پژوهش شبه‌آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. 39 کودک به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به‌طور مساوی و تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 13 نفر) جایگزین شدند. یکی از گروه های آزمایش در برنامه‌ فیلیال تراپی در 10 جلسه 90 دقیقه‌ای و دیگری در برنامه تراپلی، در 10 جلسه 40 دقیقه ‌ای شرکت کردند، درحالی‌که گروه گواه در این برنامه ها شرکت نکرد. آزمودنی ها با استفاده از پرسش‌نامه اضطراب کودکان پیش دبستانی اسپنس (2001) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک‌متغیری و چندمتغیری تحلیل شدند. یافته های به‌دست آمده حاکی از آن بود که فیلیال تراپی و تراپلی بر اضطراب کودکان با آسیب شنوایی اثر مثبت و معناداری داشت (05/0>P). همچنین نتایج نشان داد که بین میزان اثربخشی فیلیال‌تراپی و تراپلی در خصوص اضطراب و خرده‌مقیاس‌های آن، تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0P>). لذا از یافته های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که برنامه های فیلیال تراپی و تراپلی می‌توانند نقش مهمی در کاهش اضطراب در کودکان با آسیب شنوایی ایفا کنند.

    کلیدواژگان: فیلیال تراپی، تراپلی، اضطراب، کودکان با آسیب شنوایی
|
  • H. Shahmalekpour*, R. Daryaee Pages 7-22

    Regardless validity arguments, require-ements and effects of option of conditions, determining the scope of its utilization needs serious attention. The question raised here is that is it possible to stipulate option of conditions in marriage contract in Sunni and Shia jurisprudence? Here are the two main ideas. A group of Shia and Sunni jurists believe that not only the option of conditions but also the marriage contract is void because the aforementioned option is contrary to the requirement of the substance of contract. Another group, pointing out some reasons such as illegality of these conditions, believes that the option of conditions is void, not the marriage contract. However, the main reason bro-ught forth by the proponents of these ideas is the consensus on voidance. The first group believes that the consensus includes the option of conditions and the contract, and the second group limits it to the option of conditions. This research shows that all of the reasons of above-mentioned ideas have problems and it is unable to prove the voidance of the marriage contract and even the option of conditions; in other words, both the marriage contract and the option of conditions are valid.

    Keywords: Option of Conditions, Marriage Contract, Shia Jurisprudence, SunniJurisprudence
  • Maryam Radmehr*, mansoureh sadeghi, Fereshte Mutabi Pages 23-43

    The aim of this study is to investigate the contribution of parental divorce in the formation of attribution and incompatible standards of relationship. The statistical population of this study is consists of married people with and without parental divorce experience.  Sampling of the present study was done in two stages. In the first stage, 69 married people with experienced parental divorce were selected by the available method; then 69 married people without parental divorce experience who were matched with the first group based on gender, age, city and education were sampled and entered the study. In order to assess the standards of cohabitation and relationship attributions of married people, the standard of living standard (SRSI) and the attribution of relationship attributions (RAM) were used, respectively. Data were analyzed using independent t-test and multivariate analysis of variance. The experience of parental divorce does not generally determine the living stan-dards of individuals and only leads to a decrease in the investment criteria expr-essed by their children. Therefore, these children are less inclined to express affection in their relationship with their spouse. Parental divorce can also lead to negative relationship attribution, especi-ally in terms of responsibility.

    Keywords: Parents' Divorce Experience, Marital Standards, Marital Attribution, Child Divorce
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Ali Fathi Ashtiani* Pages 45-62

    COVID-19 pandemic caused many restri-cttions worldwide, including home quara-ntines. As restrictions were extended, ma-ny families experienced a number of fam-ily problems, including domestic violence, marital conflict, and sexual dissatisfaction. In this regard, the present review study was conducted to investigate the role of marital satisfaction and sexual satisfaction during the COVID-19 epidemic on the mental health of families. This study pro-vides a systematic review by searching the keywords COVID-19, Marital Satisfa-ction, Sexual Satisfaction Mental Health, Domestic Violence, and COVID-19 in the titles and abstracts of articles published in Google Scholar, PubMed, Scopus, and Science Direct. The main entry criteria were all English-language printed articles related in 2020 and 2021. The findings showed that the couples' verbal, physical, psychological and marital conflicts increased significantly compared to the time before the outbreak of COVID-19. Also, the couple's performance and sexual satisfaction during the COVID-19 pand-emic did not have the required quality and had a significant decrease. Given the long-term consequences of domestic violence on the mental health of women and children, it is necessary to take measures to identify, reduce and control family problems.

    Keywords: Coronavirus 2019, Marital Satisfaction, Sexual Satisfaction, DomesticViolence, Mental Health
  • saeid Nazari tavakkoli, leila bahrami * Pages 63-80
    Background and Aim

    Sexual productivity is one of the fundamental rights of spouses after marriage, which is emphasized in various religious teachings, and jurists have recognized it in the form of the right to cohabitation, the right to stimulation, the right to intercourse and the right to not be dismissed. The wife's confrontation wi-th the husband's perversion, deviation, or sexual violence deprives her of this right,   exposing her in the long run to a situation that makes it difficult for her to continue living together with her husband. In this study, we intend to answer the question of whether a wife can, considering her difficult situation in not her sexual needs being met, consider it as an example of spousal abuse and apply for a judicial divorce based on the rule of negation.

    Materials and Methods

    The present study was performed by descriptive-analytical method and with documents from library sources. In this study, first the concept of sexual embarrassment is explained and then, based on jurisprudential principles, the capacity of the rule of negation of Haraj to justify the lawsuit of judicial divorce is examined.

    Results

    The present study shows that the realization of sexual rights in marital relations based on cus-tomary criteria is accepted by Muslim jurists. Although in most jurisprudential texts the title of embarrassment refers to physical affairs, the application of "emba-rrassment" and its various applications in various jurisprudential issues causes the rule of negation of embarrassment to inc-lude non-physical embarrassments, inclu-ding sexual harassment. Therefore, after being in a state of sexual distress and the impossibility of correcting the couple's sexual behavior, the wife will be able to consider it as an example of the couple's social abuse, according to which she can apply for a judicial divorce.

    Keywords: Embarrassment, Sexual Hara-ssment, the rule of denial, legal divorce
  • Yasaman Sarmadi, Khodabakhsh Ahmadi* Pages 81-98

    Marital infidelity can have adverse effects on couples’ lives. The purpose of this study is to determine the extent of harm caused by marital infidelity. The research is descriptive-correlational. The subjects were 100 men and women who had com-mitted marital infidelity and 100 men and women who had not. The subjects ans-we-red a questionnaire about the types of har-ms caused by marital infidelity, which were classified into 4 dimensions of per-sonal, family, social and spiritual harms. Statistical analysis was performed using independent group t-test and ANOVA in SPSS software. Findings showed that per-sonal injury (physical and psychological), family injury, social injury and spiritual injury have the highest rates in unfaithful couples, respectively. Also, the study of the extent of injuries caused by marital infidelity in different dimensions showed that: in the physical dimension of sleep disorders, in the psychological dimension of impatience, in the family dimension of cold marital relationship, in the social dimension of loss of reputation, consci-ence had the highest rate. According to the research findings, marital infidelity as a trauma affects all aspects of human exis-tence and requires immediate, short-term and long-term interventions such as crisis intervention.

    Keywords: Injury, marital infidelity, Co-uples, Marriage
  • Fariba Moradi Abbasabadi *, Gholamreza Sarami Foroushani, Somayeh Rabet Milli Pages 99-115

    Psychotherapy has been defined by Freud as treatment by psychological means. The purpose of the present paper is to invest-tigate how psychotherapists in family cou-nseling centers understand the processes and the formation of psychotherapy.Using purposive sampling in 2019-2020, sixteen in-depth interviews were cond-ucted with psychotherapists and couns-elors with at least 7 years of professional experience in family counseling centers. Semi-structured interviews were analyzed using a deductive-inductive thematic ana-lysis approach. Accordingly, 120 initial open codes, 3 main categories, and 8 subcategories were recognized regarding the psychotherapy processes. The results showed that psychotherapists and coun-selors in family counseling centers understand psychotherapy based on their personal perceptions, their activities, and the resources they used. The use of div-erse perspectives and eclectic approaches in psychotherapy demonstrated that psychotherapists pay attention to the con-sistency and inconsistency of therapeutic approaches with Iranian culture.

    Keywords: Qualitative Study, Psychothe-rapy Processes, Family Counseling Cen-ters
  • Masoume Yazdanipour, Mohammad Ashori *, Ahmad Abedi Pages 117-136

    The present study aims to compare the effects of Filial Therapy and Theraplay on anxiety in children with hearing impairment. This study was a quasi-experimental research with pre-test, post-test design and control group. 39 children were selected by convenient sampling method and they were equally and randomly divided into the two experimental and one control groups (n=13). Out of two experimental groups, one group participated in Filial Therapy in 10 sessions for 90 minutes and the other participated in Theraplay in 10 sessions for 40 minutes, while the control did not participate in these programs. The Spence Preschool Anxiety Scale (2001) was used for assessment of all Participants. The research data were analyzed by univariate and multivariate analysis of covariance. The findings showed that the Filial Therapy and Theraplay had a beneficial and significant effect on anxiety in children with hearing impairment (P<0.05). Also, the results showed that there is no significant difference between the effectiveness of Filial Therapy and Theraplay in term of anxiety and its subscales (P>0.05). Therefore, it can be concluded from the findings of this study that Filial Therapy and Theraplay programs have an important role in decreasing anxiety in children with hearing impairment.

    Keywords: Filial Therapy, Theraplay, anxiety, children with hearing impairment