فهرست مطالب

Journal of Pathobiology Reaearch
Volume:23 Issue: 5, 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/04/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود احمدی فخره، گیتی ترکمان*، رویا روانبد صفحات 7-15

    اهداف:

     استیوآرتروز شایع ترین نوع آرتریت مفصلی و از مهم ترین علل درد و ناتوانی در بزرگسالان است. در مطالعه حاضر میزان سیتوکین های التهابی IL-1β و  TNF-α و میزان اصطکاک مفصل پس از القای آرتروز غیر تروماتیک در مفصل زانوی خوکچه هندی بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    بیست و چهار سر خوکچه هندی نر سفید بالغ، نژاد دانکین-هارتلی به صورت تصادفی به دو گروه استیوآرتروز (OA)  و کنترل (12 سر در هر گروه) تقسیم شدند. القای مدل غیر تروماتیک استیوآرتروز به وسیله تزریق مونو یدو استات mg/kg, MIA) 3) در مفصل زانو انجام شد. محیط مفصل ابتدا و بعد از 30 روز از تزریق MIA، اندازه گیری شد. پس از قربانی کردن حیوان در روز 30، میزان سیتوکین های IL-1β و TNF-αدر غشای سینویال و اصطکاک مفصل زانو در در دو گروه اندازه گیری شد. در گروه کنترل هیچ تداخلی انجام نشد و ارزیابی ها در مفصل زانو، بعنوان نمونه کنترل ، انجام شد.

    یافته ها

    القای استیوآرتروز سبب افزایش معنی دار تورم مفصل نسبت به گروه کنترل شد (P<0.05) .  30 روز پس از القای استیوآرتروز، اصطکاک مفصل در حرکات فلکشن و اکستنشن نسبت به مفصل زانوی سالم در گروه کنترل افزایش معنی دار نشان داد (P<0.05). در گروه OA، سطح IL-1β و TNF-α نسبت به گروه کنترل به صورت معنی داری بالاتر بود (P<0.001).  همبستگی مثبت بین سطح  IL-1β،TNF-αو پارامترهای اصطکاک مفصل مشاهده شد (P<0.01).  

    نتیجه گیری

    استیوآرتروز غیر تروماتیک با افزایش سیتوکینهای التهابی و افزایش اصطکاک مفصل همراه است که در این شرایط حرکت مفصل موجب تشدید آسیب غضروف می شود.

    کلیدواژگان: استئوآرتروز، IL-1β، TNF-α، اصطکاک، مفصل زانو
  • فاطمه اسلامی وزملایی، معصومه حبیبیان*، سید جعفر موسوی صفحات 17-28
    اهداف

    نقص ویتامینD یک مشکل رایج است که با خطر سندرم متابولیک و بیماری های قلبی عروقی همراه است. اما ویتامین D اثرات مثبتی بر ترشح انسولین دارد. هدف مطالعه بررسی اثربخشی مصرف ویتامین D و تمرینات پیلاتس بر وضعیت ویتامین D و مقاومت انسولینی در مردان دارای اضافه وزن بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 50 مرد دارای اضافه وزن (45-55 سال) انجام شد. آزمودنیها به صورت  دردسترس انتخاب و سپس بطور تصادفی به گروه های تمرین، تمرین+ویتامین D (ترکیبی) ، ویتامین D و کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرین و ترکیبی، 8 هفته تمرین ورزشی (شدت 50% -70 % ضربان قلب ذخیره) انجام دادند. گروه های ویتامینD و ترکیبی، 50000 واحد ویتامینD یکبار در هفته دریافت نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمونهای tزوجی، آنوا یکطرفه و کروسکال والیس انجام شد (05/0>P).

    یافته ها

    60% و 40% از آزمودنیها به ترتیب دارای نقص و سطوح ناکافی ویتامین D بودند.8 هفته تمرین پیلاتس، مصرف ویتامینD و مداخله ترکیبی با افزایش سطوح 25-هیدرکسی ویتامین D، کاهش گلوگز ناشتا، انسولین و مقاومت انسولینی همراه بود. اما تاثیر مداخله های ترکیبی و مصرف ویتامین D بر افزایش سطوح 25-هیدرکسی ویتامینD نسبت به تمرین پیلاتس بیشتر بود. همچنین مداخله ترکیبی با کاهش بیشتر سطوح انسولین و مقاومت انسولینی در مقایسه با مصرف  مکمل ویتامینDهمراه بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    مصرف ویتامین D، تمرین پیلاتس و ترکیبی از این مداخله ها می توانند منجربه بهبود وضعیت ویتامینD و گلایسمیک در افراد دارای اضافه وزن با سطوح پایین ویتامینD شوند. بنابراین حفظ وضعیت نرمال ویتامینD به توسعه سلامتی افراد دارای اضافه وزن کمک میکند.

    کلیدواژگان: مقاومت انسولینی، اضافه وزن، تمرین پیلاتس، ویتامین D
  • محمدهادی سروری، محمدرضا جانی*، علی عرب احمدی، اسما نیک خواه بیدختی، محمدرضا رزم آرا، اشرف قیاسی، عزیز محمد ثابتی، زهرا شفیق نامقی، فاطمه آویژگان صفحات 29-35
    زمینه و هدف

    تعادل مایع و الکترولیت فرایندی پویا است که برای تداوم زندگی و هومیوستاز لازم و ضروری است اختلال در تعادل الکترولیت های بدن و اختلال در کارکرد کلیه از عوامل مرتبط در تشدید علایم، مرگ و میر و طول مدت بستری و هزینه های درمانی هستند بنابراین بر آن شدیم تا مطالعه ای را با بررسی وضعیت اختلالات الکترولیتی و عوامل مرتبط با آن در بیماران بستری در مرکز آموزشی درمانی شهداء قاین انجام دهیم.

    روش ها: 

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی می باشد که به روش سرشماری بر روی کلیه بیماران بستری در بیمارستان شهدا قاین در طول 1396 انجام شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل چک لیست پژوهشگر ساخته بود که دارای 11 آیتم بود که توسط پژوهشگر تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار و جداول توزیع فراوانی و همچنین آزمون های کای اسکویر و کروسکال والیس استفاده شد. سطح معناداری در (05/0>P) تنظیم گردید.

    نتایج

    873 بیمار با میانگین سنی 22.92±58.42 مورد پژوهش قرار گرفتند نتایج نشان داد که بین اختلالات الکترولیتی و سطح تحصیلات، نوع بیماری و بخش بیماری ارتباط معنادار وجود داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    افزایش دانش و آگاهی در پیش گیری از اختلالات الکترولیتی تاثیر به سزایی دارد. هم چنین با توجه به ارتباط اختلالات الکترولیتی با نوع بیماری باید توجه ویژه ای به این موضوع داشت.

    کلیدواژگان: اختلالات الکترولیتی، سدیم، پتاسیم
  • آذر سیمین، فاطمه غفاری*، حمید دلاوری کیاده، فرحناز بینشیان صفحات 37-45
    زمینه و هدف

    در پژوهش حاضر تاثیرعصاره آبی  گیاه شاهتره که ازگیاهان بومی ایران است برپروماستیگوت و اماستیگوت لیشمانیا ماژوردرشرایط برون تنی ودرون تنی انجام شده است.

    مواد و روش کار

    عصاره آبی تهیه شد سپس اثرغلظت های مختلف درشرایط برون تنی بر پروماستیگوت های لیشمانیا ماژور،ماکروفاژهای غیر آلوده و ماکروفاژهای آلوده به اماستیگوت انگل  با آزمونهای شمارش،  MTTو فلوسایتومتری سنجیده شد. Ic50 بر روی پروماستیگوت مشخص گردید. عصاره آبی شاهتره به صورت پمادی برای درمان استفاده شد.همچنین تاثیر عصاره آبی به صورت پماد بر بهبود زخم های ناشی از لیشمانیا ماژور در موش های بالب سی مورد ارزیابی قرار گرفت.

    نتایج

    IC50محاسبه شدهبرای عصاره شاتره برروی پروماستیگوتها پس از 72 ساعت 304.17 میکروگرم بر میلی لیتر است. بررسی تاثیر دارو بر قطر زخم ها نشان داد عصاره آبی در فعالیت ضد لیشمانیایی مطلوبی دارد و می تواند رشد زخم را مهار کند. میزان بقا موش هایی که تحت درمان با عصاره آبی  بودند با گروه کنترل و تحت درمان با وازلین اختلاف معنا داری داشتند.

    نتیجه گیری

    نتا یج بدست آمده ازاین مطالعه نشان می دهد که عصاره شاهتره دارای اثرات ضدلیشمانیایی در شرایط برون تنی و درون تنی بوده و دارای سمیت کمتری بر ماکروفاژها نسبت به ترکیبات پنج ظرفیتی آنتیموان دارد.

    کلیدواژگان: شاهتره، لیشمانیاماژور، اثر ضد لیشمانیایی، درون تنی
  • زهرا شهاب موحد، احمد مجد، الهام سیاسی تربتی، سیروس زینلی* صفحات 47-56
    مقدمه

    آنیون مبدل 1 (AE1) که همچنین باند3 نیز نامیده می شود، یکی از پروتئین های فراوان در غشای گلبول قرمز و سلول های intercalated لوله ای توبولی کلیه با دو ایزو فوم متفاوت (eAE1 و kAE1 به ترتیب) است. جهش های ژن مبدل آنیونی 1 (AE1) می تواند باعث اسفروسیتوز ارثی (HS) و اسیدوز توبولار دیستال کلیه (dRTA) شود.

    مواد و روش ها

    در خانواده های ایرانی حاضر، پنج بیمار اسفروسیتوز ارثی با علایم مربوط به مشکلات کلیوی که از بیمارستان کودکان علی اصغر (ع) بررسی شده است. یک بیمار مشکوک به dRTA برای تجزیه و تحلیل ژنتیکی با روش تعیین توالی تمام اگزوم (WES) و توالی یابی سنگر استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری Wilcoxon signed-rank در نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت

    یافته ها

    تظاهرات بالینی و یافته های آزمایشگاهی 5 بیمار مورد مطالعه در کاهش رشد ، اسپلنومگالی ، عفونت ادرار قابل توجه مشاهده شد همچنین، یکی از 5 بیمار، نارسایی شدید رشد، کوتاهی قد، عفونت ادراری مکرر و ضعف مشاهده شد. ما ترکیبی از یک واریانت بد معنی (missense variant) هموزیگوت (c .2494C>T.p.Arg832Cys) در ژن SLC4A1 و از یک جهش بد معنی هتروزیگوت (c. 466C>T .p. Arg156Trp) در ژن کد کننده SPTA1 پیدا کردیم.

    نتیجه گیری

    این نتایج اهمیت نارسایی کلیه با بیماریهای ارثی اسفروسیتوز را تایید کرد .ترکیبی از دو جهش در بیمار 3 به عنوان بیماری اسیدوز توبولار کلیوی دیستال ناقص (idRTA) در بیمار مبتلا آشکار شد. برای اولین بار، مشخصات بالینی و ژنتیکی اسیدوز توبولار کلیوی ناقص دیستال را در بیمار مبتلا گزارش کردیم.

    کلیدواژگان: اسیدوز توبولار کلیوی دیستال ناقص، اسفروسیتوز ارثی، مبدل آنیون 1، توالی یابی کامل اگزوم
  • کیانا کلبادی، الهه علی عسگری، کاظم باعثی* صفحات 57-63
    هدف مطالعه

    انتظار می رود درمان ضد رترو ویروسی (ART) در  بیماران آلوده به عفونت HIV به شکل قابل ملاحظه ای باعث تقویت بازسازی سیستم ایمنی شود. در تعدادی از این بیماران با وجود این که سرکوب بار ویروسی به صورت موفقیت آمیز اتفاق می افتد اما افزایش تعداد سلول های TCD4 با شکست مواجه می شود که به آن پاسخ ایمنی عدم تطابق (DIR) گفته می شود. هدف این مطالعه ارزیابی بیان ژن های CD28,CXCL12,FOS در بیماران با پاسخ عدم تطابق است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه پس از جداسازی سلول های PBMC، RNA دو گروه استخراج شد گروه کنترل بیمارانی (پاسخ دهنده ی ایمونولوژیکی) و گروه هدف (عدم پاسخ ایمونولوژیکی). Real time PCR نسبی کمی به صورت duplicate با استفاده از کیت One Step PrimeScriptTM RT-PCR انجام شد. و آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار GraphPad prism ورژن 8 صورت گرفت.

    نتایج

    سطح بیان ژن های CD28,CXCL12,FOS در گروه هدف در مقایسه با گروه کنترل اندازه گیری شد. نسبت چند برابری (fold chang) برای ژن های CXCL12  و CD28 به ترتیب 19/0 و 46/0  بوده و در گروه هدف نسبت به گروه کنترل کاهش معنا داری را نشان داد  اما  نسبت چند برابری، برای ژن  FOS 70/0 بوده و هیچ اختلاف میانگین معناداری از لحاظ آماری مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: HIV-1، عدم تطابق، تعداد سلول TCD4
  • مینو نجفی، ندا سلیمانی*، اتوسا علی احمدی صفحات 65-74
    پیش زمینه و هدف

    سالمونلا تیفی موریوم یک باکتری گرم منفی میله ای شکل است که به خانواده انتروباکتریاسه تعلق دارد و یکی از  متداول ترین پاتوژن های ناشی از مواد غذایی می باشد،  که با چندین فاکتور بیماری زایی ازجمله توکسین ها، پروتئین های ترشحی و سیستم ترشحی T3SS که باعث ترشح مایعات و التهاب نیز می شود) و غیره می تواند کاندید مناسبی برای این مطالعه باشد. هدف از این مطالعه، اثر سیتوتوکسیسیتی فرکشن های پروتئینی  باکتری  بر روی میزان رشد و تکثیر سلول های سرطانی ملانوما، به عنوان مقاوم ترین  نوع سرطان پوست می باشد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی از رده سلولی، سرطانی (BL16) ملانوما استفاده شد. فرکشن های مختلف باکتریایی به روش آمونیوم سولفات تهیه شد.  میان کنش سلول های سرطانی با غلظت های مختلف فرکشن های باکتری سالمونلا تیفی موریوم موردمطالعه قرار گرفت. میزان تکثیر سلول ها با استفاده از تستMTT در زمانه های 24و 48 ساعت بررسی شد.

    یافته ها:

     نتایج تست MTT تیمار با فرکشن های (باکتری لیز شده در محیط کشت ، رسوب 80% پروتئین های لیزات، رسوب 30% پروتئین های لیزات، رسوب 80% پروتئین های محیط کشت و رسوب 30% پروتئین های محیط کشت) در زمان 24 و 48 ساعته، بیشترین میزان اثر به ترتیب در غلظت های  9.25، 30، 8، 72، 10.75 میکروگرم بر میلی لیتر مشاهده گردید

    بحث و نتیجه گیری:

     نتایج نشان می دهد فرکشن های باکتریایی سالمونلا تیفی موریوم دارای اثر سمیت و کشندگی زیادی بر سلول های سرطانی ملانوما است. این ترکیبات می توانند به عنوان کاندید جایگزین و یا مکمل درمانی سرطان پیشنهاد و مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عصاره سیتوپلاسمی، محیط کشت، سالمونلا تیفی موریوم، ملانوما
  • فاطمه سادات مصطفوی، رعنا ایمانی* صفحات 75-85
    اهداف

    استفاده از نانومواد در درمان سرطان سبب شده که فرآیند درمان به ‏صورت کارآمدتر و با اثرات جانبی کمتر صورت ‏گیرد. در میان نانوموادی که قابلیت استفاده در کاربردهای درمانی سرطان را دارند، گرافن به علت خواص منحصربه فرد، توجه دانشمندان را به خود جلب کرده ‏است. در این پژوهش، ساخت یک نانوحامل بر پایه گرافن‏اکساید اصلاح شده با پلیمر زیست‏سازگار ژلاتین برای بارگذاری و انتقال دارو ضدسرطان کورکومین بررسی شده است.

    مواد و روش‏ها: 

    گرافن‏اکساید با استفاده از روش هامر سنتز و سپس فرآیند کاهش آن در حضور ژلاتین انجام شد. داروی کورکومین، توسط پیوند هیدروفوب-هیدروفوب بر روی نانوحامل سنتزشده بارگذاری شد.

    یافته‏ ها:

     صحت فرآیند سنتز گرافن‏اکسید، کاهش آن و اتصال ژلاتین توسط ارزیابی های شیمیایی، فیزیکی و زیستی بررسی شد. درصد بارگذاری دارو با استفاده از نمودار استاندارد جذب-غلظت داروی کورکومین محاسبه و درصد زنده‏مانی سلولها در حضور نانوذرات توسط بررسی شد.

    نتیجه ‏گیری: 

    نانوذرات گرافن‏اکساید با ابعاد 300 نانومتر با موفقیت سنتز شد. افزایش ضخامت نانوذرات بعد از اصلاح با ژلاتین مشاهده شد، نشان از تثبیت زنجیره ‏‏های ژلاتین بر روی سطح دارد. از تست سمیت که بر روی سلول‏های L292 انجام شد میتوان نتیجه گرفت که اصلاح سطح موفق بوده به طوری که نمونه اصلاح شده با ژلاتین حتی در غلظت μgml-1200 هیچ سمیتی از خود نشان نداد.. همچنین، مقدار داروی بارگزاری شده بر روی نانوحامل 78 % به دست آمد. بنا بر نتایج، گرافن‏اکساید اصلاح‏ شده با ژلاتین به ‏علت پایداری و زیست‏ سازگاری مناسب می‏تواند به عنوان یک حامل دارو جهت استفاده در مطالعات پزشکی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: گرافن، سرطان، اصلاح سطح، نانوحامل، رهایش داور
|
  • Mahmoud Ahmadi Fakhre, Giti Torkaman*, Roya Ravanbod Pages 7-15
    Introduction

    Osteoarthritis is the most common type of arthritis and is one of the most common causes of pain and disability in adults. In the present study we investigated the level of inflammatory cytokines IL-1β and TNF-α and the amount of joint friction after non-traumatic model of knee osteoarthrosis in guinea pig.

    Materials & Methods

    Twenty-four matured albino male Dunkin-Hartley guinea pigs were assigned randomly into two groups; osteoarthrosis (OA) and control (n=12 in each group). The non-traumatic OA was induced by intra-articular injection of mono iodoacetate (MIA, 3 mg/kg) in the knee joint. Joint circumstance and weight of subjects were measured initially and after thirty days of MIA injection. After scarifying the animals on day 30, the level of IL-1β and TNF-α in synovial membrane and knee joint friction were measured. Control group received no intervention and all evaluations were performed on the normal knee joint.

    Results

    The induction of OA caused a significant increase in the joint circumstance compared to control group (P<0.05). 30 days after induced OA, the knee joint friction in flexion and extension movement was significantly increased compared to control group.  In OA group, the level of IL-1β and TNF-α showed a significant increase compared to control group (P<0.05). There was a positive correlation between IL-1β, TNF-α and knee joint friction (P<0.01).

    Discussion

    Non-traumatic osteoarthritis may increase the expression of inflammatory cytokines and joint friction, which in this condition the joint movement can aggravate cartilage damage.

    Keywords: Osteoarthrosis, IL-1β, TNF-α, friction, knee joint
  • Fatemeh Eslami Vasmaleii, Masoumeh Habibian*, Sayyed Jafar Moosavi SJ Pages 17-28
    Aims

    VitaminD deficiency is a common problem, and it is related to increased risk of metabolic syndrome and cardiovascular disease. But vitaminD has a beneficial effect on insulin secretion. The aim of this study was to investigate the effectiveness of vitaminD supplementation with Pilates training on vitaminD status and insulin resistance in overweight men.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was conducted in 50 men (45-55years) with overweight. Volunteers were selected through convenience sampling and were divided into Pilates training, VitaminD, combined, and control groups. The Pilates program was performed 3sessions/week, 60-75 minutes for session, with the intensity of 50-75% of reserve heart rate. The oral VitaminD received 50000 units of weekly. Data was analyzed by paired t, ANOVA and KruskalWallis tests with a p-value less than 0.05.

    Findings

    According findings, 60% and 40% of the subjects had deficienciy and insufficient levels of vitaminD, respectively. 8 weeks of Pilates training, VitaminD consumption and the combined intervention were associated with a significant increase in 25(OH)D and decreased glucose, insulin, and IR (P<0.05). But the effect of combination interventions and VitaminD consumption was greater on increasing levels of 25(OH)D than Pilates training. Combination intervention was also associated greater decrease in insulin and IR compared with VitaminD supplementation (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that VitaminD, Pilates training and a combination of these interventions can improve the glycemic status and VitaminD in overweight people with low levels of vitaminD. Therefore, maintaining a normal status of vitamin D helps to develop the health of overweight people.

    Keywords: Insulin resistance, Overweight, Pilates training, VitaminD
  • MohammadHadi Sarvari, MohammadReza Jani*, Ali Arab ahmadi, Asma Nikkhah Bidokhti, MohammadReza Razmara, Ashraf Ghiasi, Aziz Mohammad Sabeti, Zahra Shafigh Namghi, Fatemeh Avizhgan Pages 29-35
    Background & Aim

    Fluid-electrolyte balance is a dynamic process that is necessary for the continuation of life and homeostasis. Disorders in the bodychrs electrolyte balance and renal dysfunction are related factors in aggravation of symptoms, mortality and length of hospital stay and treatment costs, so we decided To conduct a study by examining the status of electrolyte disorders and its related factors in patients admitted to Shohada Ghaen Educational and Medical Center.

    Methods

    The present study is a descriptive-analytical study that was performed by census method on all patients admitted to Shohada Ghaen Hospital in 2017. The tools used in this research included a researcher-made checklist that had 11 items that were completed by the researcher. For data analysis, descriptive statistics such as mean, standard deviation and frequency tables and chi-square test and Kruskal-Wallis. Significance level was set at (P <0.05).

    Results

    873 patients with a mean age of 22.92 ± 58.42 were studied. The results showed that there was a significant relationship between electrolyte disorders and the level of education, type of disease and disease ward (P <0.05).

    Conclusion

    Increasing knowledge and awareness has a great effect on the prevention of electrolyte disorders. Also, due to the relationship between electrolyte disorders and the type of disease, special attention should be paid to this issue.

    Keywords: Electrolyte disturbances, sodium, potassium
  • FATEMEH Simin, FATEMEH Ghaffari Far*, Hamid Delavari Kiadeh, Farahnaz Bineshian Pages 37-45
    Objective

    In the present study the effect of aqueous extract of Fumaria which is a native Iranian herb on the promastigote and amasstigot under In vitro and In vivo condition.

    Materials and Methods

    The aqueous extract of the plant was prepared, then it was evaluated the effect of different concentration of aqueous extract under In vitro condition on promastigotes, uninfected macrophages and macrophages infected with amastigotes by counting, MTT and Flow Cytometyry were evaluated. IC50 was calculated for promastigotes. Also, the effects of aqueous extracts of Fumaria ointment on lesions caused by Leishmani major in BALB / c mice were examined.

    Results

      The calculated IC50 of Funaria extract on promastigotes after 72 h was 304.17 µg/ml. The effects of Fumaria extract showed effective limitation on lesion size. The survival rate for treated mice with Fumaria extract showed significant differences with control groups.

    Conclusion

    The results showed that aqueous extract of Fumaria has antileishmanial effects in vitro and invivo condition. Also aqueous extract of Fumaria showed low toxicity against macrophages than pentavalent antimonials.

    Keywords: : Fumaria, Leishmania major, In vitro, In vivo
  • Zahra Shahab Movahed, Ahmad Majd, Elham Siasi Torbat, Sirous Zeinali* Pages 47-56
    Aims

    Anion Exchange Protein 1 (AE1), also known as band 3, is one of the most abundant proteins in the red blood cell membrane and renal tubular a-intercalated cells with two different isoforms (eAE1 and kAE1, respectively). Mutations of the anion exchanger 1 (AE1) gene can cause hereditary spherocytosis (HS) and distal renal tubular acidosis (dRTA).

    Materials & Methods

    In the present Iranian families, five hereditary spherocytosis Patients with symptoms relative to kidney problems which investigated in from the Ali-Asghar Children’s Hospital. A patient suspected dRTA was employed for genetic analyses with whole-exome sequencing and Sanger sequencing methods. Data were analyzed using the Wilcoxon signed-rank test in SPSS Statistic

    Findings

    Clinical manifestations and laboratory findings of 5 study patients were observed in growth retardation, Splenomegaly, and significant urine infection. Also, one of 5 patients showed severe failure to thrive, Short stature, repeated urinary infection, and weakness. We have found a Combination of a novel homozygote missense variant (c.2494C>T (p.Arg832Cys) in the anion exchanger 1 and a heterozygote missense variant in SPTA1 gene (c. 466C>T (p. Arg156Trp).

    Conclusions

    These results confirm the importance of Kidney failure with Hereditary Spherocytosis diseases. The combination of two mutations in the Patient 3 manifested as incomplete distal renal tubular acidosis (dRTA) in the affected patient. We reported for the first time, clinical and genetic characteristics of incomplete distal renal tubular acidosis disease in the affected patient.

    Keywords: incomplete distal renal tubular acidosis, hereditary spherocytosis, Anion Exchange Protein 1, Whole Exome Sequencing
  • Kiana Kolbadi, Elaheh Aliasgari, Kazem Baesi* Pages 57-63
    Aims

    Anti-Retroviral Therapy (ART) should considerably ameliorate the recovery of the immune system in HIV infected patients. In some patients a failure to satisfactorily increase CD4 counts on ART despite successful virological control did occur, named discordant immune response (DIR).  The aim of this study is the evaluation of CD28, CXCL12, FOS genes in patients with DIR.

    Materials & Methods

    In current study, after PBMC isolation, RNA was extracted for two groups; Control group (immunologic responders) and case group (non immunologic responders). Real-time relative quantitative PCR was performed in duplicate using One Step PrimeScript™ RT-PCR Kit and data analyzed by using GraphPad prism software version 8.0.2.

    Findings

    The expression levels in the case group compared to the control group were measured for CD28, CXCL12, FOS. The Fold change ratio for CD28 and CXCL12 were (0.46), (0.19) respectively and in both of them, a significant decrease was observed. The Fold change ratio for FOS was (0.70) and no statistically significant was observed.

    Conclusion

    we showed significantly decrease in the expression of CD28 and CXCL12 genes in the case group compared to control group, but we couldn’t say, this low expression of these genes are the reason of the low count of CD4 T cells. The more investigation is necessary for it, if the suppression of these genes can impact on proliferation of CD4 T cells, in-vitro.

    Keywords: HIV-1, discordant, TCD4+ cell count
  • Mino Najafi, Neda Soleimani*, Atoosa Aliahmadi Pages 65-74

    Background and target:

     Salmonella typhimurium is a gram-negative rod-forming bacterium belonging to the family Enterobacteriaceae and Is one of the most common foodborne pathogens, that With several pathogenic factors, including toxins, Secretory proteins, and secretory system T3SS(That Causes fluid secretion And inflammation), Etc It can a suitable candidate for this stud. The purpose of this study, Evaluation of the cytotoxicity effect of bacterial protein fractions on growth and proliferation of melanoma cancer cells, which is the most resistant type of skin cancer.

    materials and methods

    In this experimental study, the cancer cell line (BL16) melanoma was used. Different bacterial fractions were prepared by the ammonium sulfate method. Interaction of cancer cells with different concentrations of Salmonella typhimurium fractions was studied. Cell proliferation was assessed by MTT assay at 24 and 48 hours.

    findings

     MTT test results with fractions (Bacteria lysate in culture medium, 80% deposition of lysate proteins, 30% deposition of lysate proteins, 80% deposition on culture media, and 30% deposition on culture media) The highest effect was observed at concentrations of 9.25,30, 8, 72, 10.75 μg / ml, respectively.

    Discussion and conclusion

    Results show that bacterial fractions of Salmonella typhimurium have high toxicity and lethal effect on melanoma cancer cells. These compounds can be suggested and used as an alternative or complementary to cancer therapy.

    Keywords: Cytoplasmic extract, Media, Salmonella typhimurium, melanoma
  • Fatemeh Sadat Mostafavi, Rana Imani* Pages 75-85

    Aims :

    Using nanomaterials in cancer therapy has shown that this kind of treatment is more efficient with fewer side effects. A considerable number of nanomaterials that can be used in cancer therapy are introduced; among them, graphene attracts most of the scientistchr('39')s attention due to its unique features. In this study, the graphene oxide (GO) was synthesized and reduced by gelatin for cellular delivery of an anticancer drug, curcumin, .

    Materials and Methods:

     GO was synthesized by hummer method and reduced by gelatin. Curcumin anticancer drug was loaded on the synthesized nanocarriers via hydrophobe-hydrophobe interaction.

    Findings :

    Chemical, physical and biological assays have been done to evaluate the synthesis and surface modification. In the next step, the drug loading efficiency was obtained by the UV-Vis  spectroscopy method.

    Conclusion

    GO is successfully synthesized, with the average size of 300nm. AFM pictures of GO before and after reduction show an increase in thickness that proves the presence of gelatin on the surface. From the cytotoxicity assay on L292 cell line, it can be concluded that surface modification was effective because GO showed remarkable toxicity while gelatin-rGO does not show any toxicity even at a concentration of 200 μgml-1. Also, the drug loading efficiency is obtained at 78%. Therefore, the gelatin-rGO with excellent stability and biocompatibility can be suggested as a drug carrier applicable in biomedical studies.

    Keywords: Graphene, Cancer, surface modification, nanocarrier, drug delivery