فهرست مطالب

روانشناسی تربیتی - سال سیزدهم شماره 46 (زمستان 1396)

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال سیزدهم شماره 46 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پروین صالح زاده*، امید شکری، جلیل فتح آبادی صفحات 1-30

    مرور مبانی نظری و شواهد تجربی پیرامون آخرین تحرکات فکری در محدوده تلاش محققان علاقه مند به قلمرو مطالعاتی انگیزش پیشرفت، ضرورت واکاوی بیش ازپیش دلایل تمایزدهنده مدل های رفتاری منتخب به وسیله فراگیران در محیط های پیشرفت را به وضوح مورد تاکید قرار می دهد. مطالعه مدل های رفتاری مزبور از طریق تلاشی سیستماتیک با هدف تمرکز بر اشکال ارجح این مدل های رفتاری، هرگونه تمایزیافتگی در سبک زندگی تحصیلی فراگیران را مستدل می سازد. ظرفیت تفسیری نظریه های معاصر انگیزش پیشرفت، بستر اطلاعاتی توانمندی را پیرامون ظهور و بروز مدل های رفتاری تسهیل کننده و یا بازدارنده سلامت تحصیلی فراگیران فراهم می آورد. بی شک، با تکیه بر آموزه های مفهومی برآمده از رویکرد روانشناسی سلامت تحصیلی، هرگونه تلاش در جهت تاکید بر بنیان های تیوریک رفتارهای سبک زندگی تحصیلی، علاوه بر ضرورت پروراندن مرزهای دانش نظری، فرصت آفرینی برای شناسایی ظرفیت های کاربردی این قلمرو مطالعاتی نوظهور را موجب می شود. مطالعه حاضر علاوه بر جهت دهی به فعالیت های علمی محققان تربیتی، از نقش انکارناپذیر در بهسازی نشانگرهای ذهنی اثربخشی محیط های پیشرفت برخوردار است. محققان در این مطالعه، ضمن تلاش برای ارایه ایده ای نوظهور در قلمرو روانشناسی سلامت تحصیلی با عنوان سبک زندگی تحصیلی سلامت محور، می کوشند با تاکیدی بجا بر توان تفسیری رویکردهای نظری معاصر در قلمرو مطالعاتی انگیزش پیشرفت، در جهت کمک به مفهوم سازی و متعاقب آن، عملیاتی سازی مفهوم نوپای «رفتارهای سبک زندگی تحصیلی سلامت محور» گام های استوار بردارند. بدین ترتیب، پژوهش تحلیلی حاضر، با تکیه بر نظریه های معاصر انگیزش پیشرفت، به ارایه مدلی مفهومی از رفتارهای فراگیران در محیط های پیشرفت می پردازد که هریک به میزانی و بسته به ماهیتشان، سلامت تحصیلی فراگیران را تسهیل و یا آن را بازداری می کنند. هدف از طراحی این مدل، که با عنوان «رفتارهای سبک زندگی تحصیلی سلامت محور» نام گذاری شده است، مطالعه ابعاد انگیزشی فراگیران در مبادرت به انتخاب الگوهای رفتاری مختلف در موقعیت های تحصیلی، با تکیه بر اجتماع نشان گرهای نهفته در رویکردهای معاصر انگیزش پیشرفت است به گونه ای که امکان پیش بینی و ترسیم نیمرخ انگیزشی فراگیران میسر گردد.

    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، رفتارهای سبک زندگی تحصیلی، روان شناسی سلامت تحصیلی، هیجانات پیشرفت
  • محمدباقر ریحانی* صفحات 31-48

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه گر شناخت اجتماعی در ارتباط میان باور های هوشی و اشتیاق تحصیلی بود. روش پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی و طرح همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانشجویان دانشگاه های شهر شیراز در سال تحصیلی 95-96 تشکیل می دادند که از این میان تعداد 300 نفر (174 دختر و 126 پسر) به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شناخت اجتماعی، اشتیاق تحصیلی و باور های هوشی و برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج جدول ماتریس همبستگی نشان داد که بین تمام متغیرهای پژوهش حاضر که شامل ابعاد شناخت اجتماعی، اشتیاق تحصیلی و باور های هوشی بود همبستگی معناداری در سطح 01/0 p <وجود دارد. باور افزایشی هوش دارای اثرات مستقیم بر ابعاد انرژی و شیفتگی تحصیلی بود اما باور ذاتی هوش بر هیچ کدام از متغیرهای پژوهش تاثیر معناداری نداشت. در ادامه نتایج تحلیل مسیر حاکی از معناداری نقش واسطه ای شناخت اجتماعی در رابطه میان باور های هوشی و اشتیاق تحصیلی بود. به طورکلی می توان نتیجه گرفت که شناخت اجتماعی و باور های هوشی دو مورد از عوامل اصلی برای بررسی اشتیاق تحصیلی است.

    کلیدواژگان: شناخت اجتماعی، اشتیاق تحصیلی، باور های هوشی
  • سید سجاد طباطبائی*، الهام وزیری، افسانه توحیدی صفحات 49-75

    تحلیل ساختاری نقش عامل های شخصیت در پیشرفت تحصیلی در دوره استرس زای انتقال به دانشگاه، با تمرکز بر راهبردهای مقابله ای و یادگیری دانشجویی در دانشگاه به عنوان میانجی در زنجیره ای از حوادث مفروض شده است. پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل دانشجویان ورودی جدید دانشگاه شهید باهنر کرمان بود. با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، تعداد 273 نفر انتخاب شدند. ابزار شامل مقیاس های پنج عامل شخصیت BFI (گلدبرگ، 1999)، مهارت مقابله ای COPE (کارور، شییر و وینتراب، 1989) و اثربخشی یادگیری دانشجویی CLEI (کیم، نیوتن، دونی و بنتون، 2010) بودند. تحلیل داده ها به روش حداقل مربعات جزیی که شامل: مدل های اندازه گیری (آلفا کرونباخ، پایایی مرکب، روایی همگرا و واگرا) و مدل ساختاری (معناداری مسیر و ضریب تعیین، شاخص پیش بینی مدل و نیکوی برازش) انجام شد. یافته ها نشان داد وظیفه گرایی و گشودگی در تجربه با مقابله فعال اثر مستقیم و مثبت دارد؛ اما با عقب نشینی رفتاری اثر مستقیم و منفی دارد. همچنین ارتباط وظیفه گرایی و گشودگی در تجربه با سازمان دهی مطالعه، پیشرفت تحصیلی به واسطه میانجی گری مقابله فعال اثر غیرمستقیم و مثبت وجود دارد؛ اما با استرس به واسطه میانجی گری عقب نشینی رفتاری اثر غیرمستقیم و منفی دارد. بین روان نژندگرایی با راهبرد مقابله ای اثر معنی داری وجود ندارد. در نهایت اینطور نتیجه گرفته شد که هم افزایی راهبردهای مقابله ای و عوامل یادگیری دانشجوی (سازمان دهی مطالعه، استرس و فشار زمانی) با تمرکز بر صفات شخصیتی دانشجویان منجر به پیشرفت تحصیلی می شود. با توسعه برنامه ریزی های آموزشی در جهت پرورش الگوی تربیتی مطلوب اقدام شود. درنتیجه هدایت ذخایر نیروی انسانی در مسیر صحیح، پیامدهای آموزشی و پرورشی مثبتی را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: عامل های شخصیت، راهبرد مقابله ای، سازمان دهی مطالعه، استرس و پیشرفت تحصیلی
  • افسر خلیلی صدرآبادی، فرامرز سهرابی*، اسماعیل سعدی پور، علی دلاور، زهرا خوشنویسان صفحات 77-94

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش برنامه ایمن سازی تربیتی- اجتماعی با رویکرد آموزه های اسلامی بر تاب آوری دانش آموزان دارای رفتارهای پرخطر بود. این پژوهش به شیوه نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دوره متوسطه دوم دبیرستان های دولتی شهرستان یزد در سال تحصیلی 1393 -1392 و نمونه پژوهش شامل 36 دانش آموز دارای رفتار پر خطر بود؛ بدین صورت که آزمودنی ها پس از نمونه گیری تصادفی خوشه ای به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس رفتارهای پرخطر و تاب آوری استفاده شد. داده های پژوهش به کمک آزمون t تحلیل گردیدند. نتایج نشان داد که آموزش برنامه ایمن سازی تربیتی- اجتماعی مبتنی بر آموزه های اسلامی، تاب آوری را افزایش و رفتارهای پرخطر نوجوانان را کاهش می دهد.  به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که برنامه ایمن سازی تربیتی- اجتماعی مبتنی بر آموزه های اسلامی در افزایش تاب آوری و کاهش رفتارهای پر خطر نوجوانان دختر دارای رفتار پرخطر موثر می باشد.

    کلیدواژگان: ایمن سازی تربیتی- اجتماعی، آموزه های اسلامی، تاب آوری، رفتارهای پرخطر، نوجوان
  • هوشنگ گراوند، عزت الله قدم پور*، حسنعلی ویسکرمی صفحات 95-121

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل علی ادراک از جو آموزشی خلاق و مهارت های حل مسئله با انگیزش تحصیلی با نقش واسطه ای خودکارآمدی تحصیلی و روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه لرستان به تعداد 1643 نفر بود که از طریق جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 310 نفر تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه های جو آموزشی خلاق محبی و همکاران (1392)، حل مسئله هپنر و پترسن (1982)، باورهای خودکارآمدی تحصیلی زاژاکووا و همکاران (2005) و انگیزش تحصیلی ورلند و همکاران(1989) استفاده شد. ماتریس همبستگی، تحلیل مسیر و شاخص های نکویی برازش با نرم افزار Lisrel 8.5 جهت تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که جو آموزشی خلاق بر انگیزش تحصیلی اثر مستقیم و با میانجی گری خودکارامدی اثر غیرمستقیم دارد؛ اما مهارت های حل مسئله بر انگیزش تحصیلی اثر مستقیم ندارد ولی با میانجی گری خودکارآمدی اثر غیرمستقیم دارد. نتایج پژوهش از نقش میانجی گری خودکارآمدی در رابطه ساختاری بین جو آموزشی خلاق و مهارت های حل مسئله با انگیزش تحصیلی دانشجویان حمایت می کند.

    کلیدواژگان: جو آموزشی خلاق، مهارت های حل مسئله، خودکارآمدی تحصیلی، انگیزش تحصیلی، دانشجویان
  • فریبرز نیکدل*، مریم دهقان، ناصر نوشادی صفحات 123-143

    تاکید بر ارزش های اخلاقی به ویژه حمایت از رفتارهای اخلاقی در سال های اخیر افزایش چشمگیری یافته است. هدف این پژوهش، بررسی اثر واسطه ای استدلال اخلاقی در رابطه ی خودپنداره و فراشناخت اخلاقی (متغیرهای پیش بین) و رفتار اخلاقی (متغیر ملاک) دانش آموزان دختر دبیرستان های شهر شیراز بود. برای این منظور 300 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه ی فرااخلاق سوانسون و هیل (1993)، سیاهه رفتار اخلاقی سوانسون و هیل (1993)، آزمون رشد استدلال اخلاقی معنوی پور (1390) و آزمون خودپنداره راجرز (-1975) را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه به شیوه هم زمان و بر اساس روش بارون و کنی (1986) تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها نشان داد خودپنداره (42/0-=β، 01/0P<) و فراشناخت اخلاقی (18/0=β، 01/0P<) بر استدلال اخلاقی اثر مستقیم دارند. همچنین خودپنداره و فراشناخت اخلاقی از طریق واسطه گری استدلال اخلاقی بر رفتار اخلاقی اثر غیرمستقیم دارند. استدلال اخلاقی به صورت مثبت رفتار اخلاقی را پیش بینی می کند؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که استدلال اخلاقی در رابطه بین خودپنداره و فراشناخت اخلاقی با رفتار اخلاقی نقش واسطه ای دارد.

    کلیدواژگان: استدلال اخلاقی، خودپنداره، رفتار اخلاقی، فراشناخت اخلاقی
  • مینا محبی، میر محمود میرنسب*، اسکندر فتحی آذر، تورج هاشمی صفحات 145-170

    هدف پژوهش حاضر شناسایی کنش رفتار قلدری جسمانی، طراحی و ارزیابی اثربخشی مداخله چندجانبه کنش-محور و مقایسه مداخلات پیشایندمحور، پیامدمحور و آموزش رفتار جایگزین بر رفتار قلدری و شایستگی اجتماعی دانش آموزان قلدر بود. آزمودنی های پژوهش شامل 60 دانش آموز قلدر، 15 دانش آموز طرفدار قلدر و 9 معلم پایه پنجم ابتدایی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، نمونه گیری تصادفی ساده و روش غربالگری انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش شامل مقیاس نقش مشارکت کنندگان، فرم نام گذاری همسالان، فرم نام گذاری معلمان، مقیاس قلدری ایلی نویز، مقیاس خود-گزارشی شایستگی اجتماعی، مقیاس سنجش انگیزش و پرسشنامه مشکلات رفتاری بود. یک طرح شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون، همراه با گروه کنترل در پژوهش استفاده شد. یافته پژوهش حاضر نشان داد که کنش یا علت رفتار قلدری 45 درصد از آزمودنی های قلدر، دریافت تقویت حسی است. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که مداخله چندجانبه کنش-محور بر کاهش رفتار قلدری و بهبود شایستگی اجتماعی دانش آموزان به طور معنی داری اثربخش است. اما مداخلات پیشایندمحور، پیامدمحور و مداخله مربوط به رفتار جایگزین به تنهایی بر کاهش رفتار قلدری و بهبودی شایستگی اجتماعی دانش آموزان قلدر اثر معنی داری ندارند؛ بنابراین، نتایج بیانگر اهمیت و نقش مداخله چندجانبه کنش-محور با در نظر داشتن تغییر هم زمان پیشایندها، پیامدها و رفتار هدف بر کاهش قلدری و بهبود شایستگی اجتماعی دانش آموزان قلدر است. محدودیت ها و کاربردهای پژوهش برای روانشناسان تربیتی بحث شده است.

    کلیدواژگان: سنجش کنشی رفتار، شایستگی اجتماعی، قلدری جسمانی، مداخله رفتاری کنش-محور
  • عصمت ابراهیمی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی* صفحات 171-190

    هدف این پژوهش پیش بینی رفتارهای پرخطر بر اساس توانایی های شناختی با میانجی گری ساختارهای انگیزشی در نوجوانان دبیرستانی شهر تهران در سال 96-1395 بود. 426 دانش آموز دختر و پسر به روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های رفتارهای پرخطر (زاده محمدی و احمدآبادی، 1390)، ساختار انگیزشی (کاکس و کلینگر، 2004)، و توانایی های شناختی (نجاتی،a1392) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری (با استفاده از نرم افزار لیزرل) استفاده شد. شاخص برازش تطبیقی (94/0=CFI)، شاخص نیکویی برازش (95/0=GFI)، شاخص نرم شده نیکویی برازش (92/0=AGFI) و ریشه دوم میانگین مجذورات خطای تقریب (08/0=RMSEA) حاکی از برازش الگوی مفهومی با داده های گردآوری شده بودند. یافته ها نشان دادند که ساختار انگیزشی (در دو بعد انطباقی و غیر انطباقی) رابطه بین توانایی های شناختی و رفتارهای پرخطر را میانجی گری می کند. همچنین اثر مستقیم رفتار انطباقی و غیر انطباقی بر رفتارهای پرخطر معنادار بود. اثر مستقیم توانایی های شناختی بر رفتار انطباقی و غیرانطباقی معنادار بود. همچنین توانایی های شناختی توانستند 5 درصد از واریانس رفتار انطباقی و 28 درصد از واریانس رفتار غیر انطباقی را تبیین کنند. به علاوه ساختار انگیزشی (در دو بعد رفتار انطباقی و غیر انطباقی) و توانایی های شناختی با هم توانستند 20 درصد واریانس رفتارهای پرخطر را پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: توانایی های شناختی، رفتارهای پرخطر، ساختار انگیزشی
  • سعداله هاشمی، مسلم شاهرخی*، مصطفی خانزاده، زینب احمدی، اکرم گروسی صفحات 191-202

    هدف از انجام این پژوهش پیش بینی تعلل ورزی تحصیلی بر اساس مولفه های کمال گرایی در دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان بود. طرح پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال تحصیلی 1395-1394 بود که تعداد 250 نفر از آن ها (115 زن و 135 مرد) به روش تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و با تکمیل پرسش نامه تعلل ورزی تحصیلی سولومون و راث بلوم (1984) و پرسشنامه ابعاد کمال گرایی هویت و فلت (1991) در این پژوهش شرکت کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی، رگرسیون هم زمان، رگرسیون گام به گام، و t دو گروهی استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان داد که کمال گرایی خود مدار به طور مثبت و معناداری تعلل ورزی تحصیلی و کمال گرایی دیگرمدار به طور منفی و معناداری تعلل ورزی تحصیلی را پیش بینی می کند. در نهایت این نتیجه گرفته شد که با افزایش میزان کمال گرایی در دانشجویان میزان تعلل ورزی در آن ها نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، تعلل ورزی تحصیلی، دانشجویان
|
  • Parvin Salehzadeh *, Omid Shokri, Jallil Fathabadi Pages 1-30

    A review of theoretical and empirical evidence about the last movements of thought within the efforts of researchers interested in research field achievement motivation emphasizes the need to investigate further the reasons for distinguishing behavioral models of students in achievement environments, clearly. Focus on the preferred forms of the behavioral models, review of  the behavioral models through systematic attempt argue any differentiation in academic lifestyle of students. Interpretive potential of contemporary theoretical perspectives achievement motivation provides platform capability information about the emergence of these behavioral models are either facilitating or inhibiting in the student academic health. Undoubtedly, relying on the conceptual teaching approach embodied in the Academic Health Psychology, any attempt to emphasize the theoretical foundations of academic lifestyle behaviors causes the need to develop the frontiers of theoretical knowledge and so to create opportunities to identify the functional capacities of this emerging research field. These efforts, in addition to directing the efforts of scientific activities of educational researchers, play undeniable role in improving mental markers of the effectiveness of achievement environment. Hence, in addition to trying to provide new ideas in the field of academic health psychology, the researchers in this study attempt with appropriate emphasis on intellectual powers of contemporary approaches in the realm of achievement motivation take persistent steps to conceptualize and subsequent operationalization of the new concept of the health-oriented academic lifestyle behaviors. Accordingly, based on contemporary theories of achievement motivation, this analytical research offered a conceptual model of behaviors of students in educational settings, depending on their nature partially, improved students' academic health or prevent them. The purpose of this model named as health-oriented academic lifestyle behaviors, is to identify the motivational aspects of those different behavioral patterns picked out by students in academic situations. So that through it, provides the possibility of predicting and mapping profile students' motivation.

    Keywords: Achievement Motivation, Academic lifestyle behavior, academic health psychology, achievement emotions
  • Mohammad Bagher Rihani * Pages 31-48

    The aim of this study was to investigate the mediating role of social cognition in the relationship between intelligence beliefs and academic engagement. The method of present study was descriptive and correlational research. The statistical population comprised all students in Shiraz in the school year 95-96, of which, 300 (174 female and 126 male) samples were selected by cluster sampling. Data were gathered by social cognition questionnaire, academic engagement questionnaire and intelligence beliefs questionnaire. The methods used for analyzing was Pearson correlation and path analysis. The results of the correlation matrix showed that there is a significant correlation between all variables of this study, which includes social cognition, academic engagement and intelligence beliefs in the p.

    Keywords: social Cognition, Academic engagement, Intelligence beliefs
  • Seyyed Sajjad Tabatabaei *, Elham Vaziri, Afsaneh Towhidi Pages 49-75

    Structural analysis of the role of personality factors in academic achievement during the stressful transition to college, with a focus on coping strategies and college learning at university as an intermediary in a chain of events is presumed. The present study is descriptive correlational, and the population consists of new students of the University of Kerman. The multi-stage cluster sampling, 273 persons were selected. Scales consists of five personality factors, (BFI) (Goldberg, 1999), coping strategies (COPE) (Carver, Scheier, & Weintraub, 1989), College Learning Effectiveness Inventory (CLEI) (Kim, Newton, Downey & Benton, 2010). Data analysis partial least squares method, which includes: Measurement models (Cronbach's alpha, composite reliability, convergent and divergent validity) and Structural Model (significant factor "T-values" and "R Square", the prediction model  "Stone-Geisser", GOF "Goodness of fit") was used to evaluate the hypothesis showed that conscientiousness and openness to experience has a direct and positive correlation with active coping; but a negative correlation with Behavioral disengagement. There is an indirect positive relation between conscientiousness and openness to experience due to mediation of active coping. Conscientiousness however has an indirect negative relation with stress due to mediation of behavioral disengagement; neuroticism has no significant relationship with coping strategies. Synergy coping strategies and college learning (Organization and Attention to Study, Stress and Time Pressure) with a focus on personality traits leads to achievement. With development of educational programs is desirable to foster educational model. Thereby guiding manpower resources the right direction will follow positive education and training implications.

    Keywords: Personality factors, Coping strategies, Organizing study, Stress, academic achievement
  • Afsar Khalili Sadrabad, Faramarz Sohrabi *, Esmaeil Saadipour, Ali Delavar, Zahra Khoshnevisan Pages 77-94

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of planning social-educational inoculation program with the approach of Islamic teachings on the resiliency of students with risky behaviors.  This study was executed as a half trial method and by design of pretest-posttest with the control group. The statistical population of the study was the second grade of students in public high schools in Yazd. The sample size consisted of 36 students with risky behavior, so that the subjects were divided into control and experimental groups after of cluster sampling. In order to gather data risky behavior and resiliency scales were used. The data were analyzed by t-test. In general, the results of this study indicated that planning social-educational inoculation program with the approach of Islamic teachings is effective in increasing the resilience and reducing the high risk behaviors of adolescent girls with high risky behaviors.

    Keywords: Social- Educational Inoculation, Islamic teachings, Risky behaviors, Resiliency, adolescent
  • Houshang Garavand, Ezzatollah Ghadampour *, Hassan Ali Vieskarami Pages 95-121

    This study aimed to provide a causal model for perception of the educational atmosphere of creative and problem-solving skills with academic motivation.This study was descriptive and correlational. Statistical population includes all postgraduate students of Lorestan University that 1643 was of through the table Krejcie and Morgan the sample size of 310 person determination and through stratified random sampling method were selected. To collect the required data from questionnaires creative educational atmosphere mohebi and colleagues (1392), problem solving Heppner and Petersen (1982), academic self-efficacy beliefs Zajacova et al (2005), and academic motivation Vallerand & et al (1989) were used. The correlation matrix, path analysis and Goodness of Fit Index with use of software Lisrel 8.5 was used for data analysis. The results of path analysis showed that the creative educational environment on academic motivation direct impact and with self-efficacy mediation indirect impact but problem-solving skills on academic motivation, has no direct effect, but mediated by self-efficacy indirect effect it had. The results of the mediating role of self-efficacy in structural relationship between creative educational atmosphere and problem-solving skills with students' academic motivation provides support.

    Keywords: Educational atmosphere creative, Problem-solving skills, academic self-efficacy, Academic motivation, students
  • Fariborz Nikdel *, Maryam Dehghan, Nasser Noushadi Pages 123-143

    The emphasis on ethical values, especially the protection of moral behavior, has increased dramatically in the recent years. The aim of this study was to investigate the relationship between self-concept, moral metacognition and moral behavior with the mediating role of moral reasoning students from high schools in shiraz. For this purpose, 300 students were randomly selected by using multi-stage cluster sampling method and filled out questionnaires of self-concept (Rogerz, 1975), questionnaires of metacognitive knowledge (Swanson and Hill,1993), and moral development scale (Manavipour). Data were evaluated by multiple regression analysis with synchronized method based on baron and Kenny(1989). Results demonstrated that self -concept (β=0/42, P<001), and moral metacognition had positively direct effect(β= 0/18, P<001) on moral reasoning. Also, self-concept and moral metacognition have an indirect effect on moral behavior through mediating role of moral reasoning. Moral reasoning positively predicts moral behavior. Therefore, it can be concluded that the moral reasoning has a mediating role in the relationship between self-concept and moral metacognition with moral behavior.

    Keywords: self-concept, Moral metacognition, Moral reasoning, Moral behavior
  • Mina Mohebbi, Mirmahmoud Mirnasab *, Eskandar Fathiazar, Touraj Hashemi Pages 145-170

    The present study aimed to identify the function of physical bullying behavior, develop and evaluate the effectiveness of multifaceted function-based intervention, and to compare antecedent and consequence- based interventions and replacement behavior training on the bullying behavior and social competence of bully students. The study subjects consisted of sixty bully students, fifteen pro-bully students and nine fifth-grade teachers, who were selected using the purposeful sampling, simple random sampling and screening procedures. Measurement instruments include the Participant Role Scale, Peer Nomination Form, Teacher Nomination Form, Illinois Bullying Scale, Self-report Scale for Social Competence, Motivation Assessment Scale and Problem Behavior Questionnaire. A pre-test/post-test and control group, semi-experimental design was used for the research. In this study, receiving sensory reinforcement was found to be the function or cause of bullying behavior in 45% of the bully subjects. The results of multivariate analysis of covariance revealed that reduced bullying behavior and improved social competence among the students are significantly associated with the multifaceted function-based behavioral intervention, but not alone with the antecedent- and consequence-based intervention and replacement behavior training. The results thus indicate the importance and the role that multifaceted function-based interventions have on reducing bullying behavior and improving the social competence of bully students, given the simultaneous change in antecedents, consequences and target behaviors. Limitations of research and implications for educational psychologists are discussed.

    Keywords: Functional Behavior Assessment, Social competence, Physical bullying, Function-based behavioral intervention
  • Emat Ebrahimi, Khadijeh Abolmaali Alhosseini * Pages 171-190

    The purpose of this study was to predict high-risk behaviors based on cognitive abilities by mediating motivational structures in high school adolescents in Tehran. A total of 426 girls and boys in Tehran second high school were selected by cluster sampling, and responded to the high risk behaviors questionnaire (Zademohammdi & Ahmadabadi,1390), the motivational structure questionnaire (Cox & Klinger, 2004), and the cognitive abilities questionnaire (Nejati, 1392a). For data analysis, statistical analysis of structural equation modeling using the LISREL software was used. Fit indices indicated the fitting of the conceptual model with the data. Comparative Fit Index (CFI = 0.94), fitting goodness index (GFI = 0.95), fitted goodness softened index (AGFI 0.92), and root mean square error approximation (RMSEA = 0.08). They showed that the model fitted with the gathered data. The findings showed that the motivational structure (adaptive Non-adaptive) mediates the role of the relationship between cognitive abilities and high-risk behaviors. Also, the direct effect of adaptive and non-adaptive motivational structure on risk behaviors was significant. The direct effect of cognitive abilities on the adaptive and non-adaptive motivational structure was significant. Also, cognitive abilities were able to explain 5% of adaptive behavior variance and 28% of non-adaptive behavior variance. In addition, two variables of motivational structure (adaptive and non-adaptive behavior) and cognitive abilities could together predict 20 percent of the variance of risky behaviors.

    Keywords: Cognitive Abilities, High Risk Behavior, Motivational Structure
  • Saadolla Hashemi, Moslem Shahrokhi *, Mostafa Khanzadeh, Zeinab Ahmadi, Akram Garosi Pages 191-202

    The purpose of the present study was to predict academic procrastination of the undergraduate students at Shahid Madani University of Azarbaijan based on perfectionism. Research method was descriptive and correlational study. Out of the undergraduate students 250 individuals (115 female and 135 male) were selected as sample using stratified random sampling method. Subjects completed Solomon and Ruth Bloom's Academic Procrastination Scale (1984), Perfectionism Questionnaire (1991).Data analysis performed using statistical methods such as descriptive statistics, regression, simultaneous, stepwise regression. The results indicated that the self-oriented perfectionism predicts positively and significantly academic procrastination and other-oriented perfectionism is negatively and significantly predict academic procrastination. Given these findings, rising perfectionism among the undergraduate students will lead into increasing the amount of academic procrastination.

    Keywords: perfectionism, Academic Procrastination, Shahid Madani University of Azarbaijan, students