فهرست مطالب

روانشناسی تربیتی - سال نوزدهم شماره 67 (بهار 1402)

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال نوزدهم شماره 67 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1403/01/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فراتحلیل تفاوت های جنسیتی در انواع هیجان های تحصیلی
    نسترن سادات نقیب الساداتی، جواد مصرآبادی*، ابوالفضل فرید صفحه 1

    در طول سه دهه اخیر پژوهشگران زیادی به بررسی تفاوت جنسیت در هیجان های تحصیلی پرداخته اند ولی نتایج بسیاری از آن ها باهم متناقض بوده است؛ بنابراین انجام یک فراتحلیل جهت دستیابی به یک نتیجه جامع در این زمینه ضروری است. در این راستا هدف پژوهش حاضر ترکیب نتایج حاصل از پژوهش های موجود در زمینه تفاوت جنسیت در هیجان های تحصیلی است. روش مورداستفاده این پژوهش فراتحلیل است. جامعه آماری کلیه پژوهش های منتشرشده در کشور بین سال های 1370 تا 1400 بود. بعد از بررسی پژوهش های اولیه بر اساس ملاک های ورود و خروج، 146 اندازه اثر از 80 پژوهش منتخب وارد فرآیند تحلیل شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از چک لیست مصرآبادی (1395) و به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از اندازه اثر ترکیبی با دو مدل اثرات ثابت و تصادفی، نمودار قیفی و تحلیل حساسیت استفاده شد. در این پژوهش از بین انواع شاخص های d از شاخص g هجز استفاده شد. نتایج نشان داد که تفاوت به دست آمده در شاخص هیجان های تحصیلی کل و انواع هیجان ها، با توجه به تفسیر معیار d کوهن پایین تر از سطح کوچک است. با توجه به ناهمگنی اندازه های اثر، به تحلیل زیر مولفه ها پرداخته شد. مبتنی بر اندازه های اثر به دست آمده بین دختران و پسران در شاخص هیجان های تحصیلی کل و انواع هیجان ها تفاوتی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، هیجان های تحصیلی، هیجان های تحصیلی مثبت و منفی، هیجان های تحصیلی فعال کننده و غیرفعال کننده، جنسیت
  • پیوند بازی، آموزش و پرورش در مهدهای کودک: طراحی مدل بر اساس نظریه داده بنیاد
    محبوبه سلیمانپور، سید محمدحسین رضوی*، سید عماد حسینی، سعید امیرنژاد، ابراهیم علیدوست قهفرخی صفحه 2

    هدف از این پژوهش پیوند بازی، آموزش و پرورش در مهدهای کودک: طراحی مدل بر اساس نظریه داده بنیادبود. روش تحقیق تحلیلی بوده که بدین منظور از روش شناسی کیفی استفاده شد. استراتژی تحقیق، استفاده از نظریه برخاسته از داده ها بود. مشارکت کنندگان در تحقیق 15 نفر شامل حوزه مدیریت ورزشی، مسیولین و دبیران مهدهای ورزشی بودند، و استراتژی نمونه گیری در بخش کیفی هدفمند و با حداکثر تنوع یا ناهمگونی بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل محتوای مصاحبه ها و کدگذاری استفاده شد. ابزار تحقیق مصاحبه باز بود و نتایج بر مبنای سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شد. یافته ها نشان داد عوامل سیاسی، عوامل اقتصادی، عوامل بین المللی، عوامل محیطی، عوامل بازاریابی، عوامل درون سازمانی، بعد آموزش،عوامل شخصی مدیریت، خلاقیت و نوآوری، امکانات و تسهیلات، تغییر فن آوری، نیروی کار عوامل علی بودند. عوامل زمینه ای شامل عوامل انسان محور، پشتیبانی، عوامل مدیریتی کلان، سیاست های حمایتی و مالی،ارتباطات، درآمد، عوامل قانونی بود. همچنین عوامل مداخله گر مشکلات اقتصادی، مشکلات سیاسی، مسایل فرهنگی-اجتماعی، ضعف مدیریتی (سازمانی)، ضعف ساختار اطلاعاتی،ضعف نگرش،مشکلات حرفه ای، مسایل و معضلات ساختاری،ضعف علمی بود. راهبردهای حمایتی، راهبردهای مدیریتی، راهبردهای ساختاری، راهبردهای حرفه ای مدل مدیریت ایجاد و راه اندازی مهدهای ورزشی را تشکیل دادند. پیامدهای اجتماعی، پیامدهای حرفه ای، پیامدهای روحی و روانی، پیامدهای اقتصادی، پیامدهای ورزشی، اشتغال زایی پیامدهای حاصل از پژوهش حاضر را تشکیل دادند. در نهایت عوامل مدیریتی، عوامل ساختاری،عوامل اقتصادی پدیده های محوری را تشکیل دادند.

    کلیدواژگان: توسعه، مهدهای ورزشی، مدیریت ایجاد و راه اندازی
  • تدوین مدل ساختاری عوامل موثر بر طرد همسالان در مقطع ابتدائی: یک پژوهش آمیخته
    سیده خدیجه مرادیان گیزه رود، عزت الله قدم پور*، مسعود صادقی، فیروزه غضنفری، محمد عباسی صفحه 3

    در دهه اخیر با توجه به سهم موثر طرد همسالان در مشکلات روانشناختی کودکان که گاهی به آینده نیز تعمیم پیدا می کرد، این سازه در ادبیات پژوهشی به شکلی بسیار جدی تر پا به عرصه وجود گذاشته است. هدف اصلی پژوهش حاضر تدوین مدل ساختاری طرد همسالان بر پایه یک طرح پژوهشی آمیخته (کمی - کیفی) بود. در قسمت کیفی با تکیه بر نظرات متخصصین تعلیم و تربیت و آموزگاران پایه ششم و نیز پیشینه پژوهشی مدل ساختاری عوامل موثر بر طرد همسالان با تکیه بر روش مثلث سازی طراحی گردید. بدین صورت که در آن متغیرهای مکنون ضعف های خانوادگی، ضعف در درک دیگران و ضعف در زبان و تعامل به صورت غیر مستقیم، و سازه های مشکلات روانشناختی، ضعف های تحصیلی، و عدم جذابیت ظاهری به صورت مستقیم بر طرد همسالان تاثیر می گذاشتند. در قسمت کمی، جامعه مد نظر شامل کلیه‏ دانش آموزان دبستانی شهر کرمانشاه در سال 97- 1396 بود که تعداد 311 نفر از ایشان به عنوان نمونه و به صورت خوشه ای تصادفی انتخاب شدند و به ابزاری محقق ساخته پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده شد. بعد از تایید روایی و پایایی مدل مفهومی، نتایج برازش مدل نشان دهنده تایید آن بود. در مجموع می توان گفت که نتایج پژوهش حاضر می تواند الهام بخش اولیا، آموزگاران و سیاست گذاران آموزشی باشد و آن ها را در فرایند پیگیری و یا درمان کمک شایانی بنماید.

    کلیدواژگان: طرد همسالان، دانش آموزان ابتدائی، پژوهش آمیخته، مدل ساختاری
  • مدل سازی پیشرفت تحصیلی دانشگاهی در همه گیری کووید-19 بر اساس متغیرهای شخصیتی و نگرشی دانشجویان
    عنایت الله زمانپور* صفحه 4

    پس از پاندمی (دنیاگیری) کووید-19 کلاس های دانشگاه ها مدتی تعطیل شد ولی بلافاصله با تصمیم فوری مسیولین دانشگاه ها اراده بر این شده که کلاس ها به صورت مجازی و الکترونیکی برگزار شود؛ این خواست به نوعی بر دانشجویان تحمیل شد بدون آنکه بررسی شود که آیا دانشجویان با این شیوه همراهی لازم را دارند یا نه. هدف پژوهش حاضر تعیین میزان آمادگی دانشجویان برای یادگیری در بستر الکترونیکی و تاثیر این عوامل بر پیشرفت تحصیلی است. در پژوهش حاضر عوامل متعددی به منظور تبیین پیشرفت تحصیلی دانشجویان در آینده مطالعه شده است که برخی از آن ها به ویژگی های شخصیتی فرد یادگیرنده (دانشجو) برمی گردد ازجمله عامل وظیفه‎شناسی ، خودتنظیمی ، تاب آوری تحصیلی و نیز برخی به نگرش ایشان برمی گردد ازجمله نگرش به فناوری های دیجیتال و نگرش به سامانه یادگیری الکترونیکی . پس از الکترونیکی کردن ابزار پژوهش به صورت الکترونیکی، در اختیار دانشجویان درس آمار استنباطی دوره کارشناسی پس از پایان تدریس قرار گرفت. در راستای تحلیل روابط چندگانه بین متغیرها از مدل معادلات ساختاری با استفاده از روش کمترین مربعات جزیی بهره برده شده است و از مهم ترین نتایج می توان به عدم معناداری تاثیر وجدانی و معناداری مستقیم تاب آوری و خودتنظیمی بر پیشرفت تحصیلی دانشگاهی اشاره کرد. به دنبال نتایج این پژوهش پیشنهاد هایی برای فراگیران الکترونیکی دانشگاه ها و مسیولین ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کووید-19، یادگیری الکترونیکی، تاب آوری تحصیلی. وظیفه شناسی
  • تدوین الگوی مشروطی تحصیلی مبتنی بر تجارب زیسته دانشجویان
    مهتاب چنگایی*، حسین سلیمی بجستانی، کیومرث فرح بخش، آسیه شریعتمدار، نور علی فرخی صفحه 5

    این پژوهش با هدف تدوین الگوی مفهومی مشروطی تحصیلی بر اساس تجارب زیسته دانشجویان مشروط و متون پژوهشی با روش تحقیق کیفی پدیدار شناسی انجام شد. به این منظور 12 مصاحبه نیمه ساختاریافته با 10 دانشجوی زن و2 دانشجوی مرد که در وضعیت مشروطی تحصیلی بودند، بصورت نمونه گیری هدفمند بعمل آمد. مصاحبه های ضبط شده بصورت مکتوب و با روش کولایزی تجزیه وتحلیل گردید. هم چنین 25 متن پژوهشی مرتبط با موضوع با روش تحلیل محتوا تجزیه وتحلیل شد. بطور کلی 6 مضمون عوامل فردی، خانوادگی، آموزشی، اقتصادی- اجتماعی وراهبرد های مقابله ای غیر انطباقی با 25 زیر مضمون از تحلیل ها بدست آمد که با سازماندهی آنها در قالب پیشایندهای(علی، مداخله گر، زمینه ای) مشروطی، راهبردها/ واکنش ها و پیامدها، الگوی مفهومی مشروطی تدوین گردید. با توجه به الگوی حاصله، به نظر می رسد درصورت استمرار شرایط و عدم مداخله، مشکل عدم موفقیت تحصیلی دانشجویان هم چنان تداوم یافته و حتی تشدید شود. برای کمک به چنین دانشجویانی برای خروج از این چرخه، مداخلات چند بعدی و از جمله مشاوره های روان شناختی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: الگوی مفهومی، مشروطی تحصیلی، تجارب زیسته، پدیدار شناسی توصیفی
  • نقش تبیین کنندگی شیوه های فرزندپروری در پیش بینی خودناتوان سازی ادعایی دانشجویان با در نظر گرفتن نقش میانجیگری خودکارآمدی
    محدثه مظاهری*، محمود حیدری، جلیل فتح آبادی، شهلا پاکدامن صفحه 6

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش تبیین کنندگی شیوه های فرزندپروری در پیش بینی خودناتوان سازی ادعایی دانشجویان با در نظر گرفتن نقش میانجیگری خودکارآمدی است. روش مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی تهران است، که 373 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. و مقیاس خودناتوان سازی جونز و برگلاس (1978) ، پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکاران (1982) و پرسشنامه ادراک از شیوه های فرزند پروری بامریند (1949) بر روی آن ها اجرا گردید. به منظور بررسی فرضیه ها از روش آزمون معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج نشان داد که شیوه فرزندپروری مقتدرانه به طور مستقیم بر روی خودکارآمدی اثر مثبت و شیوه فرزندپروری مستبدانه به طور مستقیم بر روی خودکارآمدی اثر منفی دارد. همچنین خودکارآمدی اثر مستقیم و منفی معناداری روی خود ناتوان سازی ادعایی دارد و شیوه های فرزندپروری مقتدرانه و مستبدانه از طریق خود کار آمدی اثر غیر مستقیم منفی بر روی خود ناتوان سازی ادعای دارند. در مجموع می توان گفت خودکارآمدی در پیش بینی خودناتوان سازی ادعایی از طرف شیوه های فرزندپروری مستبدانه و مقتدرانه نقش میانجی ایفا می کند. بنابراین ارتقاء و بهبود خودکارآمدی می تواند نقش موثری در جهت پیش گیری و تعدیل استفاده از راهبرد های خودناتوان ساز داشته باشد.

    کلیدواژگان: ادراک از شیوه فرزند پروری، خودکارآمدی، خودناتوان سازی ادعایی
  • ارزیابی اثربخشی مداخلات علوم رفتاری در داده های زوجی: مقایسه رویکرد تحلیل کوواریانس و رویکرد تحلیل داده های زوجی (APIM)
    جلیل یونسی* صفحات 7-31

    ارزیابی اثربخشی مداخلات رفتاری در موقعیت های مختلف آموزشی و درمانی در طرح های آزمایشی نیازمند شناسایی ساختار داده های جمع آوری شده و روش های مناسب تجزیه و تحلیل داده ها است. با توجه به اینکه محققان برای تحلیل داده های طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل در نمونه های زوجی عمدتا از تحلیل کوواریانس استفاده می کنند در این مقاله با یک مثال تحقیقی از داده های جمع آوری شده از یک طرح آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، کاربرد و دقت نتایج تحلیل کوواریانس و رویکرد مدل وابستگی متقابل بازیگر- شریک (APIM) مقایسه شده است. نتایج نشان داد که مدل APIM شامل اطلاعات اضافه-تری نسبت به تحلیل کوواریانس است؛ مدل APIM این امکان را ایجاد می کند که بتواند اثرات بازیگر و شریک را برآورد کرده و در تفسیر و نتیجه گیری مدنظر قرار دهد. زمانی بین نتایج این دو روش تناقض مشاهده می شود که سطح معناداری رد یا قبول فرضیه به سطح بحرانی 05/0 نزدیک است و در این موارد باید برای تفسیر و نتیجه گیری نهایی بسیار محتاطانه عمل کرد. در مواردی که سطح معناداری با 05/0 فاصله زیادی دارد، مشکلی ایجاد نشده و نتایج دو رویکرد همسو هستند. تغییر در تمرکز بر واحد تجزیه وتحلیل، به محققان امکان مطالعه فرآیندهای غالبا پیچیده و فرایندهای زیربنایی تعاملات اجتماعی را با روایی بسیار بیشتری فراهم می کند.

    کلیدواژگان: طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، تحلیل کوواریانس، داده های زوجی، مدل وابستگی متقابل بازیگر- شریک (APIM)
  • بررسی ارتباط عوامل تنش زای آموزشی و شایستگی آموزشی با اضطراب مدرسه با میانجی گری دشواری در تنظیم هیجان در دانش آموزان
    سیف الله آقاجانی، ساناز عینی*، ژیلا نیازی صفحه 8

    هدف از پژوهش حاضر مدل یابی علی اضطراب مدرسه براساس عوامل تنش زای آموزشی و شایستگی آموزشی با میانجی-گری دشواری در تنظیم هیجان در دانش آموزان بود. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان منطقه 1 شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 1401-1400 بودند. 240 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری خوشه ای در پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اضطراب مدرسه فیلیپس (1978)، پرسشنامه عوامل تنش زای آموزش معصومی و دشتی (1396)، شایستگی آموزشی دیپرنا و الیوت (1999) و دشواری تنظیم هیجان گراتز و رومر (2004) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش مدل یابی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج مربوط به شاخص های برازش مدل نیز نشان داد که دشواری در تنظیم هیجان می تواند میانجی روابط بین عوامل تنش زای آموزشی و شایستگی آموزشی با اضطراب مدرسه باشد (01/0>p). بر این اساس می توان نتیجه گرفت باتوجه به اضطراب و توانایی ضعیف برای مقابله با چالش ها در مدرسه، دانش آموزان درمعرض خطر هستند و این یافته می تواند به عنوان پشتوانه پژوهشی برای مشکلات روانشناختی در نوجوانان و دانش آموزان به کار رود.

    کلیدواژگان: اضطراب مدرسه، دشواری در تنظیم هیجان، عوامل تنش زای آموزشی، شایستگی آموزشی
  • اثربخشی آموزش صلح بر روابط بین فردی و انگیزه تحصیلی دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه
    لیلا زمانی کوخالو*، مژگان سپاه منصور، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحه 9

    این پژوهش با هدف، تعیین اثربخشی آموزش صلح، بر روابط بین فردی وانگیزه تحصیلی دانش آموزان، به روش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با در نظرگرفتن گروه کنترل وپیگیری یک ماهه انجام شد. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانش-آموزان دختر دوره اول متوسطه منطقه 19، آموزش وپرورش شهرتهران ، درسال تحصیلی 99-98 ، به تعداد بالغ بر5901 نفر بود. حجم نمونه آماری پژوهش،40 نفر دانش آموز دوره اول متوسطه بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، بخش ارزیابی روابط بین فردی و انگیزه تحصیلی ازپرسشنامه شایستگی تحصیلی(ACES)، الیوت ودیپرنا (1999) بود. پس ازاجرای پیش آزمون، گروه آزمایش طی8 جلسه90 دقیقه ای به صورت پی درپی، براساس پروتکل آموزش صلح محقق ساخته، تحت آموزش صلح قرارگرفته وگروه کنترل، هیچ گونه آموزشی دراین زمینه دریافت نکردند. درانتها، هردوگروه درمعرض آزمون ارزیابی روابط بین فردی و انگیزه تحصیلی قرارگرفتند(پس آزمون). پس از گذشت یک ماه مجددا هر دو گروه درمعرض همان آزمون قرارگرفتند(پیگیری). داده ها به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر وآزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد. تحلیل واریانس نشان داد که آموزش صلح 57 درصد تغییرات واریانس نمرات مهارت های بین فردی و1/46 درصد تغییرات واریانس نمرات انگیزه تحصیلی را تبیین می کند؛ بنابراین می توان گفت آموزش صلح در افزایش مهارت های بین فردی و انگیزه-تحصیلی دانش آموزان موثر بوده است. و این تاث یر پس از مرحله پیگیری پایدار مانده است(01/0 p<). نتایج این پژوهش حاکی ازضرورت یادگیری چگونه باهم زیستن است. آموزش صلح باتاثیرگذاری مثبت بر روابط بین فردی وانگیزه تحصیلی دانش آموزان، موجب بهبود روابط بین فردی دانش آموزان درمدرسه و افزایش انگیزه به تحصیل درآنان می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش صلح، روابط بین فردی، انگیزه تحصیلی
|
  • Meta-analysis of gender differences in academic emotions
    Nastaran Sadat Naghibsadati, Javad Mesrabadi *, Abolfazl Farid Page 1

    During the last three decades, many researchers have investigated gender differences in academic emotions, but many of their results have been contradictory; Therefore, it is necessary to conduct a meta-analysis to achieve a comprehensive result in this field. In this regard, the aim of the current research is to combine the results of existing researches in the field of gender differences in academic emotions. The method used in this research is meta-analysis. The statistical population was all the researches published in the country between 1370 and 1400. After reviewing the primary studies based on the inclusion and exclusion criteria, 146 effect sizes from 80 selected studies were included in the analysis process. In order to collect information from the Mesrabadi checklist (1395) and to analyze the data, combined effect size with two fixed and random models, funnel plot, and sensitivity analysis, were used. In this research, Hedges g index was used among the types of d indices. The results showed that the difference obtained in the index of total academic emotions and types of emotions, according to the interpretation of Cohen's d criterion, is lower than the small level. Considering the heterogeneity of the effect sizes, sub-components were analyzed. Based on the obtained effect sizes, there is no difference between girls and boys in all kinds of academic emotions.

    Keywords: Meta-analysis, Academic Emotions, positive, negative academic emotions, active, passive academic emotions, Gender
  • Linking play, education and education in kindergartens: model design based on foundational data theory
    Mahbubeh Soleimanpour, Seyyed Mohammad Hossein Razavi *, Seyed Emad Hosseini, Saeed Amirnezhad, Ebrahim Alidoust Page 2

    The purpose of this research was to design a management model for the establishment and operation of sports kindergartens in the country using the data theory of the foundation. The research method is analytical, for this purpose qualitative methodology was used. The research strategy was to use the theory arising from the data. The participants in the research were 15 people, including the field of sports management, officials and teachers of sports kindergartens, and the sampling strategy in the qualitative part was targeted and with maximum diversity or heterogeneity. Content analysis of interviews and coding were used to analyze the data. The research tool was open interview and the results were analyzed based on three stages of open, central and selective coding. The findings showed that political factors, economic factors, international factors, environmental factors, marketing factors, intra-organizational factors, education dimension, personal management factors, creativity and innovation, facilities and facilities, technological change, workforce were causal factors. Background factors included human-centered factors, support, macro management factors, support and financial policies, communications, income, and legal factors. Also, the intervening factors were economic problems, political problems, socio-cultural issues, managerial (organizational) weakness, information structure weakness, attitude weakness, professional problems, structural issues and problems, scientific weakness. Supporting strategies, management strategies, structural strategies, professional strategies formed the management model of creating and running sports kindergartens. Social consequences, professional consequences, mental and psychological consequences, economic consequences, sports consequences, employment creation formed the consequences of the present research. Finally, management factors, structural factors, economic factors formed the central phenomena.

    Keywords: Development, sports kindergartens, management of creation, operation
  • Developing a Structural Model for Peer Rejection in Elementary schools: a Mixed Method
    Seyede Khadije Moradian Geizeh Rud, Ezatolah Ghadampour *, Masoud Sadeghi, Firoze Ghazanfari, Mohammad Abasi Page 3

    In the last decade, there has been a growing recognition of child peer rejection since it has an important role in child's psychological problems and its effects sometimes expend to the future. The main purpose of the present research was to develop a structural model for peer rejection base on a mixed method (quantitative-qualitative). In the qualitative part, we used the triangulation method and developed a structural model base on opinions of educational specialists and sixth-grade teachers as well as research literature. In this model family problems, weakness in understanding others emotions, and language problems had indirect effects on peer rejection while psychological problems, academic failures and apparent lack of attractiveness had direct effects on peer rejection. In the quantitative section, the statistical population is taken from 6th grade elementary school students of Kermanshah in academic years of 2018-19. The total number of the participants is 311 students which were selected by the random cluster sampling method and responded to a researcher-made questionnaire. For analyzing the data, we used a partial least squares approach. After confirming the validity and reliability of the conceptual model, the results showed that the model has been fitted. In sum, it can be said that the results of this study can be a source of inspiration for teachers, educators, and policymakers, and can help them in the process of follow up or treatment.

    Keywords: Peer Rejection, Elementary school children, Mixed Method, Structural model
  • Modeling the Academic Achievement in Covid-19 pandemic Based on Students' Personality and Attitude Variables
    Enayatollah Zamanpour * Page 4

    After the Covid-19 pandemic, university classrooms were closed for a while, but immediately with the immediate decision of university officials, the will was decided to hold classes virtually and electronically; This demand was somehow imposed on the students without examining whether the students had the necessary support in this way or not. The purpose of this study is to demonstrate the readiness of students to learn in the electronic context and the effect of these factors on academic achievement. In the present study, several factors have been studied to explain students' academic achievement in the future, some of which are related to the personality traits of the learner (student), including conscientiousness, self-regulation, academic resilience, and some to their attitudes, including attitudes toward digital technologies. And attitudes towards e-learning systems. After electronicizing the research tool electronically, it was given to the students of the inferential statistics course of the undergraduate course after the end of teaching. In order to analyze the multiple relationships between variables, the structural equation model has been used using the partial least squares and the most important results can be the lack of conscientiousness effect and the direct significance of resilience and self-regulation on academic achievement. Following the results of this research, suggestions have been made for e-learners of universities and officials.

    Keywords: Covid-19: e-learning, :academic resilience: conscientiousness, self-regulation
  • Developing a Pattern of Academic Probation Based on Lived Experiences of Students
    Mahtab Changaei *, Hossain Salimi Bejestani, Kiiumars Farahbakhsh, Asiyeh Shariatmadar, Noorali Farrokhi Page 5

    This study was conducted to develop a pattern of academic probation based on lived experiences of students and research texts related to the subject. This study is a qualitative research using phenomenology method and purposive sampling. Twelve semi-structured interviews were carried out with 10 female and 2 male students who were placed on academic probation. The interviews were recorded and transcribed and then, the data were analyzed using the Colizzii analysis method. Also, 25 related research texts were selected through purposive sampling and analyzed using content analysis. In general, 6 themes of individual, family, educational, economic and social factors,and non-adaptive coping strategies with 25 sub-themes were obtained from the analysis.The conceptual pattern of academic probation was developed by organizing themes and sub-themes emerged from the data, in the form of causes (causaltive ,interferring and background), strategies/reactions and consequences. Considering to the pattern of academic probation, it seems that in the case of persisting the conditions and non-interference, the problem of students' failure to study successfully would continue and even intensify. To help such students to come out of this cycle, multidimensional interventions, including psychological counseling, are suggested.

    Keywords: Conceptual Pattern, Academic Probation, Lived experiences, Descriptive Phenomenology
  • The explanatory role of parenting styles in predicting students' claimed self-handicapping by considering the role of self-efficacy mediation
    Mohadese Mazaheri *, Mahmod Heydari, Jalil Fathabadi, Shahla Pakdaman Page 6

    The purpose of the present study was explanatory role of parenting styles in predicting students' claimed self-handicapping by considering the role of self-efficacy mediation. Studies have shown that the use of self- handicapping strategies is one of the main causes of performance shortcomings in students that has been commonplace among learners to justify a possible future failure. The study method was descriptive correlational. The statistical population of the study was Shahid Beheshti University students in Tehran, Which 393 of them includes 160 men and 213 women were selected by stratified random sampling. And Jones and Berglass self-handicapping scale (1978), Self-efficacy questionnaire by Sherer et al. (1982) and questionnaire from Baumarind's parenting style (1949) were implemented on them.To test the hypotheses, the structural equation modeling has been used. The findings showed that the authoritative parenting style had a direct positive effect on self-efficacy and the authoritarian parenting style had a direct negative effect on self-efficacy. Also, self-efficacy has a direct and negative effect on claimed self-handicapping, and authoritative and autocratic, through self-efficacy have indirect negative effects on claimed self-handicapping. In sum, it can be said that self-efficacy plays a mediating role in the prediction of claimed self-handicapping by authoritative and authoritarian parenting styles. Therefore, promoting and improving self-efficacy can play an effective role in preventing and moderating the use of self-handicapping strategies.

    Keywords: parenting styles, Self -efficacy, Claimed Self-handicapping
  • Evaluating the effectiveness of behavioral science interventions in dyadic data: A comparison of ANCOVA approach and Dyadic data analysis approach (APIM)
    Jalil Younesi * Pages 7-31

    Evaluating the effectiveness of behavioral interventions in various educational and therapeutic situations in experimental designs requires identifying the structure of collected data and appropriate methods of data analysis. Considering that researchers mainly use ANCOVA to analyze the data of the pretest-posttest control group designs in dyadic samples, in this article with a research example of the data collected from a pretest-posttest control group design, the application and the accuracy of the ANCOVA results and the actor-partner interdependence model (APIM) approach have been compared. The results showed that the APIM model contains more information than ANCOVA; The APIM model makes it possible to estimate the effects of actors and partners and consider them in interpretation and conclusions. When the significance level of rejecting or accepting the hypothesis is close to the critical level of 0.05, there is a contradiction between the results of these two methods, and in these cases, one should act very cautiously for interpretation and final conclusions. In cases where the significance level is far from 0.05, there is no problem and the results of the two approaches are consistent. The shift in focus to the unit of analysis allows researchers to study the complex processes and underlying processes of social interactions with much greater validity.

    Keywords: Pretest-posttest control group design, ANCOVA, Dyadic Data, Actor-Partner Interdependence Model (APIM)
  • Investigating the relationship between Educational stress factors and Educational Competence with school anxiety with the mediation of difficulty in emotion regulation in students
    Sefolah Aghjani, Sanaz Eyni *, Jila Neiazi Page 8

    The purpose of the current research was to find the causal modeling of school anxiety based on educational stressors and educational competence with the mediation of difficulty in emotion regulation in students. The current research was a descriptive correlational type in terms of its practical purpose and the method of data collection. The statistical population of the research included all the students of Region 1 of Ardabil city in the academic year of 2021-2022. 240 students participated in the research by cluster sampling method. To collect data, Phillips school anxiety questionnaires (1978), Masoumi and Dashti's educational stressors questionnaire (2016), Diperna and Elliott's educational competence (1999) and Gratz and Romer's (2004) emotion regulation difficulty were used. The collected data were analyzed using the structural equation modeling method. The results related to the model fit indices also showed that the difficulty in emotion regulation can mediate the relationship between educational stressors and educational competence with school anxiety (p<0.01). According to the research findings, educational stressors and educational competence are related to school anxiety through difficulty in regulating emotions. Therefore, it can be concluded that due to anxiety and weak ability to face challenges in school, students are at risk and this finding can be used as a research support for psychological problems in teenagers and students.

    Keywords: School anxiety, difficulty in emotion regulation, educational stressors, educational competence
  • The effectiveness of peace education on interpersonal relationships and academic motivation of female high school students
    Leila Zamani Kokhaloo *, Mojgan Sepah Mansour, Khadijeh Abolmaali Alhosseini Page 9

    Theaim of this study was to determine theeffectiveness of peace education on interpersonal relationships and students' academicmotivation in aquasi-experimental method with apre-test-post-test design, taking into account theone-month control and follow-up group. The statistical population of the study was all female students in thefirst year of high school in District 19, Education, Tehran, in the academic year of 1998-99, amounting to 5901 people. The statistical sample size of thestudy was 40 junior high school students who were selected by purposive sampling.Thedata collection tool was the section on interpersonal relationships and academic motivation from the Academic Competency Questionnaire (ACES), Elliott and Diperna(1999). After performing thepre-test, theexperimental group underwent peace training in 8 consecutive 90-minute sessions according to thepeace education protocol, and thecontrol group did notreceive any training in thisarea. Finally, both groups were tested for interpersonal relationships and academic motivation (post-test). After one month, both groups were exposed to thesame test again (follow-up). Data were analyzed by repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test. Analysis of variance showed that peaceeducation explains 57% of variance changes in interpersonal skills scores and 46.1% variance variations in academic motivation scores; Therefore,it can be said that peace education has been effective in increasing interpersonal skills and academic motivation of students. And this effect remained stable after thefollow-up stage (p <0.01). Theresults of thisstudy indicate the need to learn how to live together. Peace education has a positive effect on interpersonal relationships and students 'academic motivation, improvesstudents' interpersonal relationships inschool and increases theirmotivation tostudy.

    Keywords: Peace Education, interpersonal relations, Academic motivation