فهرست مطالب

مجله جامعه شناسی ایران
سال بیست و یکم شماره 4 (پیاپی 70، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدسالار کسرایی*، ریتا اصغرپور صفحات 3-21
    این تحقیق در صدد است به خوانش اندیشه "سید فخرالدین شادمان" از تجدد و مسایل برآمده از آن در چارچوب نظریه  تحلیل گفتمان لاکلاو و موفه بپردازد، اینکه چه رویکرد سلبی یا ایجابی نسبت به تجدد، و خاستگاه آن غرب، در گفتمان شادمان شکل بندی شده است و چه نظامی از معانی و مفاهیم را در مواجهه با تجدد و شکاف های هویتی ناشی از آن برساخته است. او پرسش و پاسخ خود از چگونگی این مواجهه و جذب یا طرد ملزومات و وقته های تمدن غرب را در کتاب تسخیر تمدن فرنگی در دهه 1320 شمسی صورت بندی می کند، و با باور به تجددی هدایت شده و برنامه ریزی شده در زنجیره گفتمان های بومی گرا معتقد است جانمایه تجدد و پیشرفت غرب فقط در علم آن محدود می و این علم را باید اخذ کرد پیش از آن که سایر عناصر فرهنگ مهاجم غربی، سوژه های مستقر در وضعیت فرهنگی-اجتماعی سنتی را مسخر خود سازند و از محتوای هویتی شان تهی کنند. شادمان پروژه تسخیر تمدن غرب را امکان پذیر نمی داند مگر  با خودآگاهی و وحدت ملی که او این هر دو را با مفصلبندی حول دال مرکزی زبان فارسی به عنوان بازنمای هویت و خرد ملی ممکن دانسته و تلاش می کند با ایجاد خصلت تعین کنندگی در زبان فارسی، مواضع سوژگی پراکنده را از مقام خود حقیر تجدد زده یا سنت زده به موضع منسجم و یک پارچه خود آگاه و اصیل، ارتقا دهد تا سوژه به واسطه این خودآگاهی به بومی سازی تجدد پرداخته و ایران را از وضعیت سلطه و تسخیر غرب برهاند.
    کلیدواژگان: تسخیر تمدن فرنگی، فکلی، زبان فارسی، علم، هویت
  • یونس اکبری صفحات 22-46

    تحقیق حاضر با استفاده از داده های پیمایش ملی خانواده قصد دارد عوامل مرتبط با بروز تعارض بین زوجین را از نظرگاهی اجتماعی و در مقیاس کلان و کشوری مورد توجه قرار دهد. نتایج تحقیق حاکی از این است که هر چه میزان حق طلبی، سرمایه فرهنگی، متغیر نگرش به ازدواج، تحصیلات زوجین، نگرش جنسیتی، فشار شغلی، نگرش به اعتماد خانوادگی در جامعه و متغیر مشاهده خشونت بین والدین زیادتر شود، تعارض بین زوجین نیز افزایش می یاید و برعکس. علاوه بر این  هر چه متغیرهای مستقل رضایت از زندگی، رضایت جنسی، تعداد سال های ازدواج و سن افراد افزایش یابد، میزان تعارض آن ها با همسرشان کاهش می یابد و بالعکس. از بین متغیرهای مستقل پژوهش به ترتیب حق طلبی با بتای (202/0) و مشاهده خشونت بین والدین با بتای (145/0) بیشترین تاثیر مستقیم را بر تغییرات متغیر تعارض بین زوجین دارند. نکته قابل توجه در مورد عوامل مرتبط با بروز تعارض بین زوجین این است که برخلاف تصور غالب که عموما بر عوامل اقتصادی در بروز تعارض بین زوجین تاکید دارد، این عوامل فرهنگی و ارزشی و غیر اقتصادی هستند که بر تعارض زوجین در جامعه امروز تاثیرگذاری معنی دار و بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: تعارض، تجدد، زوجین، حق طلبی، سنت
  • اعظم خطیبی*، نیره جاویدانی، زهره عربی صفحات 47-74
    با تغییر  نقش سنتی خانواده، فرهنگ سپردن سالمندان به سراهای سالمندی روبه افزایش است. هدف اصلی پژوهش حاضر نیز مقایسه کیفیت زندگی سالمندان ساکن منزل و ساکن سرای سالمندی است. روش پژوهش پیمایشی- مقایسه ای و جامعه آماری شامل 160 سالمند (80 نفر ساکن منزل و 80 نفر مقیم سرای سالمندان) شهر همدان است که با دو روش تمام شماری (سرای سالمندی) و نمونه گیری در دسترس (مقیم منزل) انتخاب شده اند. از پرسش نامه استاندارد  برای گردآوری اطلاعات و برای تحلیل از آزمون تی مستقل و رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که بین کیفیت زندگی سالمندان ساکن در منزل با سالمندان ساکن در سرای سالمندان تفاوت معنی داری وجود دارد (73/2= t و001/0= sig). رگرسیون چند متغیره نشان داد سالمندان ساکن در سرای سالمندی در مقایسه با  سالمندان ساکن در منزل از کیفیت زندگی پایین تری برخوردار هستند و متغیرهای سلامت اجتماعی، حمایت اجتماعی و امیدواری به زندگی از پیش بینی کننده های قوی تغییرات کیفیت زندگی سالمندان هستند. تحلیل مسیر نشان داد حمایت اجتماعی در هر دو گروه بیشترین تاثیر غیر مستقیم  برکیفیت زندگی سالمندان را دارد. با توجه به این که زندگی در سرای سالمندی به عنوان سبک زندگی جدید گریز ناپذیر است و چون قفسی آهنین سالمندان را در بر می گیرد، باید خانواده ها و مسیولین  در جهت افزایش کیفیت زندگی سالمندان تلاش کنند..
    کلیدواژگان: امیدواری به زندگی، حمایت اجتماعی، سلامت اجتماعی، کیفیت زندگی
  • حمیدرضا جلائی پور*، پویا دریس صفحات 75-96
    چگونه باید رابطه بین گروه ها و سازمان های مذهبی و جامعه مدنی در جوامع مسلمان خاورمیانه را صورت بندی کرد؟ استدلال مقاله پیش رو این است که گروه ها و سازمان ها مدنی- در این جا گروه ها و سازمان های مذهبی- به طور تاریخی در بطن فضای عمومی جوامع مسلمان حضوری چشم گیر داشته اند. اگرچه ظهور دولت های مدرن در خاورمیانه ساختار و کارکرد چنین گروه ها و سازمان هایی را با تغییراتی مواجه کرده است، اما گروه ها و سازمان ها مذهبی، هم چنان، یکی از مهم ترین نقش ها را در جامعه مدنی کشورهای عربی خاورمیانه ایفا می کنند و باید آن ها را به عنوان یکی از اجزای تاثیرگذار جامعه مدنی در این جوامع، در هرگونه تحلیل جامعه شناختی، مورد توجه قرار داد. مقاله به منظور ارایه این استدلال، از روش مطالعه کتابخانه ای و اسنادی بهره خواهد گرفت. این مقاله، در گام نخست، نظریات رایج درباره عدم امکان تحقق جامعه مدنی در جوامع مسلمان- متاثر از گفتمان غربی (اروپایی) جامعه مدنی- را مطرح خواهد کرد و به بررسی آن ها خواهد پرداخت. سپس، این مقاله با نقد و واکاوی مفهومی این نظریات و ارجاع به نمونه های انضمامی در تاریخ کشورهای خاورمیانه، تلاش خواهد کرد نشان دهد که برای فهم ساختاری فضای عمومی در جوامع مسلمان و نظریه پردازی درباره آن، پیش و بیش از هر اقدام، باید مشخصات تاریخی، اجتماعی و سیاسی این جوامع را مورد مطالعه قرار داد.
  • علیرضا ذاکری* صفحات 97-122
    مسئله این مقاله توضیح به وجود آمدن صور نوین بیگانگی در دوره پست مدرن است. به این منظور پس از بیان منظور از دوره پست مدرن و شرح نظریه های شکل گرفته در آن، به توضیح دو مفهوم «بیگانگی» و «بیگانگی پست مدرن» پرداخته ایم. در نهایت منطق به وجود آمدن «بیگانگی پست مدرن» را شرح داده ایم. این مقاله مدعی است در دوره پست مدرن مفهوم «تفاوت» به یکی از محوری ترین مفاهیم نظری بدل شد. پست مدرنیسم با نقد کلان روایت های مدرن، به دنبال به رسمیت شناختن امر خاص، امر به حاشیه رفته و امر فرهنگی بود. در این فضا نظریه پردازی درباره تفاوت همگام با جنبش های فرودستانی نظیر زنان، سیاهان و مخالفان استعمار پیش رفت. اما تمرکز بر مفهوم تفاوت به تولید شکل هایی از دانش و آگاهی انجامید که از درک شباهت خود با دیگری ناتوان بود. «بیگانگی پست مدرن» باعث شد هم نظریات علوم اجتماعی و هم جنبش های جدید اجتماعی از درک منطق عمل سرمایه داری نیولیبرال و پیوندهای میان آن با پست مدرنیسم فرهنگی بازمانند.
    کلیدواژگان: بیگانگی پست مدرن، تفاوت، شباهت، نئولیبرالیسم
  • سپیده خوش بین، مژگان زعیم دار*، رکسانا موگوئی، رخشاد حجازی صفحات 123-148

    مطالعات جهانی تفاوت چشم گیری در بروز رفتارهای محیط زیست گرایانه بین زنان و مردان نشان می دهد و به نقش زنان در حرکت به سوی توسعه پایدار اشاره کرده است. هدف این پژوهش تبیین و تحلیل شاخص های موثر بر رفتار دوست دارمحیط زیست با تکیه بر نقش جنسیت در شهروندان شهر تهران است. یافته ها نشان می دهد عوامل درونی و بیرونی متعددی در بروز رفتارهای محیط زیست گرایانه نقش دارند. مقاله حاضر به روش توصیفی-پیمایشی و به شیوه تحلیل محتوی کمی با نگاهی همه جانبه به عوامل موثر در بروز رفتارهای دوست دار محیط زیست شهروندان شهر تهران پرداخته است. حجم نمونه 641 نفر و شهر تهران قلمرو مکانی این تحقیق را تشکیل می دهد. داده های گردآوری شده از طریق پرسش نامه با استفاده از روش های تحلیل آماری آزمون تی دو نمونه ای مستقل و ضریب همبستگی پیرسون در محیط نرم افزار رایانه ای SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تحلیل های آماری نشان می دهد جنسیت در بروز رفتارهای دوست دار محیط زیست تاثیر به سزایی دارد.

    کلیدواژگان: جنسیت، رفتار دوست دار محیط زیست، عوامل بیرونی، عوامل درونی
|
  • M.S. Kasraei *, R. Asgharpour Pages 3-21
    This research intends to read "Sayed Fakhreddin Shadman"'s idea of modernity and its issues in the framework of Laclau and Mouffe's theory of discourse analysis, what negative or positive approach to modernity, and its origin in the West, is formed in Shadman's discourse. And what a system of meanings and concepts it has created in the face of modernity and the resulting identity gaps. He formulates his question and answer about how this confrontation and absorption or rejection of the necessities and times of Western civilization in the book Conquest of Western Civilization in the 1320s, and believes in modernity guided and planned in the chain of indigenous discourses. The progress of the West is limited to its science, and this knowledge must be acquired before the other elements of the aggressive Western culture can subjugate the subjects of the traditional socio-cultural situation and deprive them of the content of their identity. Shadman does not consider the project of conquering Western civilization possible except with self-awareness and national unity, which he considers both possible by elaborating on the central sign of the Persian language as a representation of national identity and wisdom, and tries to create a defining character in Persian. Raise the scattered from its humble, modernized or traditionalized position to a cohesive and integrated position of the conscious and original self, so that the subject can localize modernity through this self-awareness and free Iran from the situation of domination and conquest of the West.
    Keywords: the conquest of Western civilization, Intellectual, Persian language, Science, Identity
  • Y. Akbari Pages 22-46

    The Present Study, Using Data Of Family National Survey, Intends To Consider The Factors Related To The Occurrence Of Conflict Between Couples From A Social Perspective And On A Large And National Scale. The Results Show That Increase In Level Of Right-Seeking Behavior, Cultural Capital, Modern Attitude Towards Marriage, Education Of Couples, Modern Gender Attitude, Job Pressure, Attitude Towards Family Trust In Society And The Variable Of Observing Violence Between Parents, Conflict Between Couples Also Increases And Vice Versa. In Addition, Increase In The Variables Of Independent Variables Of Life Satisfaction, Sexual Satisfaction, Number Of Years Of Marriage And Age Of Individuals Reduces Their Conflict With Their Spouse And Vice Versa. Among The Independent Variables Of The Study, Right-Seeking Behavior With Beta (0.202) And Observation Of Violence Between Parents With Beta (0.145), Respectively, Have The Most Direct Effect On Changes In The Variable Of Conflict Between Couples. A Noteworthy Point About The Factors Related To The Occurrence Of Conflict Between Couples That Was Highlighted In This Study Is That Contrary To The Prevailing Perception That Generally Emphasizes Economic Factors In The Occurrence Of Conflict Between Couples, It Is Cultural, Value And Non-Economic Factors That Have A Significant And Greater Impact On Couple Conflict In Today's Society.

    Keywords: Conflict, Modernity, Couple, Right-Seeking Behavior, tradition
  • A. Khatibi *, N. Javidani, Z. Arabi Pages 47-74
    Whth the change in the traditional role of the family, the culture of entrusting the elderly to nursing homes is increasing. The main purpose of this study is to compare the quality of life of the elderly living in a home and a nursing home. The method is comparative and the statistical population includes 160 elderly people (80 people living in a house and 80 people living in a nursing home) in Hamedan which have been selected by two methods of census (nursing home) and available sampling (living in a home). The questionnaires for data collection and for analysis, independent t-test and multivariate regression and path analysis were used. The results showed that there was a significant difference between the quality of life of the elderly living at home and the elderly living in nursing homes (t = 2.73 and sig = 0.001). Multivariate regression showed that the elderly living in a nursing home have a lower quality of life than the elderly living at home and the variables of social health, social support and life expectancy are strong predictors of changes in the quality of life of the elderly. Path analysis showed that social support in both groups has the greatest indirect impact on the quality of life of the elderly. Given that living in a nursing home as a new lifestyle is inevitable and Like an iron cage enclosing the elderly, Families and officials should work to increase the quality of life of the elderly.
    Keywords: Quality of life, Social health, social support, Life expectancy, Hamedan
  • H.R. Jalaeipour *, P. Deris Pages 75-96
    What is the relationship between religious groups and organizations and civil society in the Middle East? The article argues that religious groups and organizations have historically played an important role in the public spheres in Muslim societies. Although the emergence of modern states in the Middle East has transformed the structures and the functions of religious institutions, they remain influential actors of civil societies in most Arab countries of the Middle East. To gather the data, we employed library and documentary research methods. The article, first, would discuss the dominant theories of civil society reasoning against the possibility of the emergence of civil society in this region. Then, through the critical re-evaluation of these theories, it would argue that a comprehensive understanding of the structures of public spheres in the mentioned societies, cannot be achieved without taking into consideration their social, cultural, and political characteristics. To prove its claim, we would refer to historical experiences of religious institutions of civil societies in some Muslim countries such as Egypt, Iran, and Sudan. At the end, we would suggest four theoretical approaches which could be applied to sociological studies of civil society in Islamic countries of the Middle East.
    Keywords: Civil Society, Religious Institutions, middle east, Islam, democracy
  • A. Zakeri * Pages 97-122
    This paper seeks to analyze new forms of alienation in the postmodern era. To this end, following an explanation of “postmodern era” and theories generated in this era, concepts of "alienation" and "postmodern alienation" will be explored. Finally, an explanation is offered of the genesis of “postmodern alienation”. This paper argues that in postmodern era the concept of “difference” became the most central theme in both social theories and new social movements. By questioning modern meta-narratives, postmodernism sought to recognize the particular, the marginal and the cultural. In this era, theorizing about the concept of “difference” was simultaneous with blacks, women, postcolonial and other social movements. Focus on “difference,” however, resulted in the emergence of forms of knowledge and consciousness incapable of acknowledging similarities with others. Consequently, “postmodern alienation” prevents both social theories and social movements from understanding the logic of neoliberal capitalism and its ties with cultural postmodernism.
    Keywords: postmodern alienation, Difference, Neoliberalism, similarity
  • S. Khoshbin, M. Zaeimdar *, R. Moogouie, R. Hejazi Pages 123-148

    Global studies have shown a significant difference between environmental behaviors of men and women have indicated to the role of women in move towards sustainable development. The purpose of this study is to explain and analysis of effective indicators of pro environmental behaviors emphasizing on the role of gender in the citizens of Tehran city. The findings have shown that there are many internal and external factors influencing on environmental behaviors. The current article is a descriptive survey using quantitative content analysis method look to the effective factors of pro environmental behaviors of citizens. The sample size is 641 people and Tehran city is the spatial territory of this study. Data gathered by questionnaire has been analyzed via statistical analysis methods independent two -sample T test and Pearson correlation coefficient within SPSS software environment. The statistical analysis has shown that the role of gender in pro environmental behaviors is significant.

    Keywords: External factors, Internal factors, Gender, Pro environmental Behaviors