فهرست مطالب

مجله رهیافت های سیاسی و بین المللی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 65، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس منوچهری باغبادرانی* صفحات 13-32
    در ایران به چرایی عدم موفقیت برنامه های توسعه، پاسخ های مختلفی داده شده، اما توجهی به اهمیت «مبانی فکری توسعه» نشده است. این در حالی است که نظریه پردازی در باب «توسعه»، در آغاز در مکاتبی چون اقتصاد رشد و مدرنیزاسیون که مبتنی بر مفروضات پارادایمی «علم سیاست پوزیتیویستی» و «علم اقتصاد کلاسیک» پردازش شد. این ابتناء، از یکسو تضمنات نظری و عملی خود را دارد و از سوی دیگر، بی توجهی به آن تبعات معینی برای توسعه اندیشی در بر خواهد داشت. در چند دهه اخیر، نظریه های جدید توسعه همچون نظریه های «اخلاق توسعه» و «توسعه انسان»، به صراحت با رجوع و اتکاء به مبانی فکری متفاوت از نظریه های پیشین توسعه به دو پارادیم مدنی، یعنی «پارادایم عرصه عمومی» و«پارادایم بازار» تاسی جسته و هنجارهایی چون «عدالت»، «آزادی»، و«زندگی خوب» را وارد مباحث توسعه کرده اند. اما، در نهایت تنش میان این دو پارادایم مدنی نظریه های جدید را نیز دچار تنش کرده است در اینجا «پدیدارشناسی امر مدنی» بعنوان نوعی مبنای فکری - فلسفی که می تواند با توجه به اقتضایات زمینه و زمانه، تمهیدگر توسعه اندیشی در ایران فارغ از تنش حاصل از دوگانه مدنی مذکور باشد، مطرح شده است.
    کلیدواژگان: سیاست تکنیکی، پدیدارشناسی هرمنوتیکی، پدیدارشناسی مدنی، توسعه، مبانی فکری
  • محمدرضا تاجیک*، مهشین سیاوش پوری صفحات 32-62

    جریان های فکری فلسفی و جامعه شناختی طیف بسیار متنوعی از اندیشه های آرمانی و خیالی  ارایه کرده اند و مدام کوشیده اند تا مردم را به سوژه های پیشرفت و تغییر بدل سازند.  تمامی اندیشه ها به دنبال ترویج ایده هایی هستند که هدف آن توامان تکریم ظرفیت برخی از انسان ها چون خود و تحقیر صلاحیت و مقام برخی دیگراست.  همین امر ساخت جامعه ای پرآشوب و متلاطمی موجب شده که مردم آن همچون اشباح سرگردان، خموش و بی صدا زیست می کنند. افراد چنان تحت سیطره فکری فیلسوفان و جامعه شناسان قرار گرفته اند که گویی ماهیت حقیقی انسان همین است و هیچ بدیل دیگری را نمی توان تصور کرد. ژاک رانسیر، این اندیشمند فرانسوی زبان، منتقد چنین جریان های فکری است و می کوشد به جای آن که به قلمرو تاریک اندیشه پشت کند، با استفاده از روش استتیکی، به آن حد و مرزهای بازنمایی جنبه اثبات پذیری مکاتب فکری سیاسی اجتماعی و فلسفی حمله کند. در مقاله پیش رو، نگارنده درصدد پاسخ به این پرسش است که رانسیرچگونه  با استناد به روش استتیکی، به ساحت نااندیشه های روش های پوزیتویستی و گفتمانی در علوم سیاسی و جامعه شناسی می پردازد. در جواب به این سوال باید گفت روش استتیکی رانسیر با نگاه به قدرت شاعرانگی در وجود بشر ، انسان ناپدید گشته در جهان پرآشوب معاصر را مریی و هویدا می سازد.

    کلیدواژگان: روش استتیکی، توزیع امر محسوس، خنثی سازی، آشفتگی، تعلیق
  • غلامعباس دارابی، علی اکبر گرجی ازندریانی* صفحات 63-88

    در جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نظام مردم سالاری دینی توجه قابل ملاحظه ای به نهادهای محلی و نقش آفرینی آنها در نظام تصمیم گیری کشور شده است. یکی از این نهادها، شوراهای اسلامی است که در تمامی سطوح حکمرانی فروملی از روستا گرفته تا شورای عالی استانها بر مبنای انتخاب مردم تشکیل می شوند. در این مقاله با بهره گیری از روش تحلیل محتوای کیفی اسناد و روند اجرای آنها طی بیست سال اخیر، در پی پاسخ به این پرسش مهم هستیم که چه اصولی را می توان از محتوای صلاحیت های شوراهای اسلامی شهر و روستا به عنوان شوراهای محلی در جمهوری اسلامی ایران استخراج و استنباط کرد، به گونه ای که به ارتقای کارکرد آنها بیانجامد؟ در پاسخ به این پرسش، استدلال می شود که صلاحیت شوراهای محلی مجال شناسایی اصول راهبر برای ارتقای کارکرد این نهادها را که وجه مشترک آنها را می توان در اصل تمرکززدایی خلاصه کرد فراهم می سازد. یافته های این پژوهش نشان می دهد شناسایی اصول مستخرج از صلاحیت شوراهای محلی از حیث پژوهشی سرمنشا دستورکار جدید پژوهشی در مورد یافتن راهکارهای اجرایی برای تحقق آنهاست و از سوی دیگر، از این اصول می توان برای ترمیم کاستی ها و خلاء های قوانین موجود و رفع نارسایی احتمالی سیاستگذاری های مرتبط با آنها بهره جست.

    کلیدواژگان: شوراهای محلی، صلاحیت، شوراهای اسلامی شهر و روستا، جمهوری اسلامی ایران
  • حسین پوراحمدی، صابر قیاسی*، یاسر قایمی صفحات 89-118
    منابع نفوذ و تاثیرگذار از ابزارهای نرم افزاری کشورها در اجرای راهبردها و پیگیری اهداف سیاست خارجی به ویژه در سطح منطقه ای می باشند. در خاورمیانه نیز بسیاری از کشورها در تلاش برای ایجاد و افزایش نفوذ و تاثیرگذاری خود در سطح منطقه و جهان اسلام می باشند. یکی از این کشورها عربستان سعودی است که با استفاده از ابزارها و منابع متنوع خود به دنبال افزایش نفوذ در منطقه و جهان اسلام و به ویژه مقابله با قدرت و نفوذ ایران می باشد. عربستان سعودی، نقش آفرینی ایران در تقویت محور مقاومت، نفوذ در شبه جزیره عربستان، عراق، لبنان، سوریه و تشکیل هلال شیعی و بسیاری عوامل دیگر را به عنوان مداخلهو نفوذ ایران در حوزه خاورمیانه عربی مطرح نموده و به شدت نگران تسلط ایران بر منطقه و کاهش قدرت خود است. به همین دلیل، علاوه بر قدرت نظامی و سخت، با استفاده از منابع و ابزارهای نفوذ و تاثیرگذار، به دنبال افزایش قدرت و نفوذ خود و پیگیری راهبرد منطقه ای مقابله با ایران می باشد.پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، به دنبال واکاوی و تشریح منابع و ابزارهای قدرت و نفوذ عربستان سعودی در منطقه و جهان اسلام و در مقابله با ایران و در نهایت موانع و ضعف قدرت نفوذ عربستان در منطقه می باشد.
    کلیدواژگان: عربستان، نفوذ، فرهنگ، ارزش های اقتصادی - سیاسی، سیاست خارجی، ایران
  • خلیل الله سردارنیا*، حسین محسنی صفحات 119-144

    در این پژوهش با استفاده از دو نظریه ساختار - کارگزار و هرم نیازها تلاش شده به این پرسش پاسخ داده شود که فرآیند آزادسازی سیاسی در قطر از 1995 به این سو چه دستاوردهایی داشته و با چه چالش ها یا موانع ساختاری و غیرساختاری مواجه بوده است؟ فرضیه پژوهش این است که جامعه قطر شاهد برخی دستاوردها و آزادسازی سیاسی اولیه در قلمرو رسانه ها به ویژه شبکه ماهواره ای الجزیره، انتخابات نسبتا رقابتی، آزادی بیان اولیه و اصلاحات در قانون اساسی و پارلمانی بوده است. با این وجود، به دلایل ساختاری همچون عدم وجود اراده سیاسی جدی در حاکمیت برای اصلاحات ژرف و پردامنه، ساخت محافظه کار اجتماعی و سیاسیجامعه و ریشه دار بودن هنجارهای فرهنگی و سنتی قوی و دلایل غیرساختاری همچون ضعف کنشگران و نهادهای مدنی و اولویت خواسته های رفاهی- معیشتی بر آزادسازی سیاسی در بین اکثریت جامعه با چالش های جدی مواجه بوده است. یافته کلی این پژوهش این است که ضمن عدم انکار پاره ای اصلاحات و آزادسازی سیاسی اولیه، این کشور به خاطر چالش ها و موانع ساختاری و غیرساختاری در سطح کنشگران و شهروندان با دموکراسی حداکثری و واقعی فاصله زیادی دارد.

    کلیدواژگان: آزادسازی سیاسی، موانع ساختاری، موانع غیرساختاری، خواسته های رفاهی- معیشتی، قطر
  • مسلم کرم زادی، فهیمه خوانساری فرد* صفحات 145-174
    یکی از مهم ترین جنبه های تروریسم معاصر، برجسته شدن بعد جنسیتی تروریسم و ظهور پدیده تروریسم زنان در مقابل جریان اصلی تروریسم است. افزایش شمار زنان تروریست، افزایش حملات انتحاری زنان، استفاده سازمان های تروریستی از شیوه های نوین عضوگیری و نیز اشتغال زنان در سطوح مختلف سازمان های تروریستی باعث توجه گسترده جهانی به پدیده تروریسم زنان شده است. بر اساس رویکرد جنسیتی به تروریسم و در بررسی تروریسم زنان، مهم ترین پرسش های پیش رو این است که انگیزه زنان از عضویت در سازمان های تروریستی و نیز اهداف سازمان های تروریستی از بکارگیری زنان چیست؟ براین اساس، در مقاله پیش رو ضمن بررسی تاریخچه درگیر شدن زنان در تروریسم، با ذکر مواردی از سازمان های تروریستی، انگیزه های زنان از عضویت در این سازمان ها و نیز اهداف سازمان های تروریستی از استخدام زنان مورد ارزیابی قرار گرفت. به نظر می رسد اهداف زنان مجموعه ای از انگیزه های شخصی، اجتماعی، اقتصادی و ایدیولوژیکی باشد. از سوی دیگر سازمان های تروریستی به دلیل بهره مندی از مزایای استراتژیکی و تاکتیکی بسیار، از زنان بهره می برند. در این مقاله تلاش شد تا با بهره گیری از روش تبیین علی و تحلیل محتوا، فرضیه فوق با بهره گیری از پیشینه سازما ن های تروریستی مهم به ویژه القاعده و داعش مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: القاعده، تروریسم، جنسیت، داعش، زنان
  • مهدی عبدالهی ضیاءالدینی* صفحات 175-203
    تروریسم سلفی از مبداء پیدایش تا به اکنون فرایندی تحولی را طی کرده و گونه های متفاوتی از تروریسم را بوجود آورده است. شناخت این فرایند با توجه به علت اصلی ایجاد، توسعه و تکامل این پدیده بسیار ضروری است. این پژوهش با استفاده از رویکرد کیفی و روش تبارشناسی فوکو از طریق مطالعه اسنادی سعی دارد تا تروریسم سلفی را مورد بررسی قرار دهد. به نظر می رسد مبدا و مسئله تروریسم سلفی همواره تحدید و تهدید بیرونی بوده که به صورت کنش انتقادی هویت یاب همراه با رادیکالیسم ظاهر می شود. تروریسم سلفی در ایده و ساخت قدرت دچار تحول شده است. ایدیولوژی سلفی از مرحله ایده تکفیر و جهاد به سمت گفتمان سلفی انتقادی مصری و سازمان تروریسم سلفی از یک نهاد لجستیکی به نوعی چتر حمایتی جهانبینی با هسته های غیرمتمرکز تبدیل شده است. تروریسم سلفی به دو تبار عربی (حوزه عربستان، مصر و عراق) و تبار هندی (هند، پاکستان و افغانستان) قابل تفکیک است.
    کلیدواژگان: تبارشناسی، تروریسم سلفی، مبداء و مسئله، تحول و گسست، چالش ها و جایگزین ها
|
  • Abbas Manoochehri * Pages 13-32
    In Iran, various answers have been given to the failure of development programs. The importance of the "intellectual foundations of development" has not, however, been taken into consideration in this regard. "Theories of Development" were initially developed by schools such as the “Economics of Growth » and « Modernization Theory», which were formulated based on the paradigmatic assumptions of "modern political science" and "classical economics." In recent decades, however, new theories of development, such as "Development Ethics" and "Human Hevelopment", have explicitly referred to two civic paradigms, namely the "public arena paradigm" and «Market Paradigm and have introduced norms such as "justice", "freedom", and "good life" into development issues. However, in the end, the tension between the two types of civic paradigms has also strained these new theories. Here, the "phenomenology of the civil" as a kind of intellectual-philosophical basis that can prepare development free from the tension existing Development Paradigms.
    Keywords: Development, Civic Phenomenology, Intellectual Foundations
  • MohammedReza Tajik *, Mahshin Siavashpoori Pages 32-62

    Philosophical and sociological thought flows have provided a very diverse range of thoughtful and imaginative thoughts and are constantly trying to transform people into subjects of development and change. All the thinkers seek to promote ideas that aim at simultaneously rewarding the capacity of some humans like themselves and humiliating the authority of some other human beings. This has led to the creation of a turbulent and crowded society whose people live like silent, silent wanderers. Individuals are so dominated by philosophers and sociologists as if the true nature of man is the same, and no other substitute can be imagined. Jacques Rancier, a French-speaking thinker, is a critic of these intellectual currents and tries to attack the boundaries of representativeness of the schools of thought, politics, society, and philosophy instead of not paying attention to the dark realm of thought. In the following article, the author attempts to answer the question of how Ranser, using a static method, does not consider the positivist and discursive methods in political science and sociology. In answering this question, the aesthetic method, Mr. Rancier, looks at the power of poetry in human existence, the human being disappears in a vibrant, contemporary world. In answering this question, the aesthetic approach of Mr. Rancier, by looking at the power of poetry in human existence, has left man disappearing in a vibrantcontemporary world.

    Keywords: : Aesthetic method, Distribution of the sensible, Neutralization, Disturbance, Suspension
  • Gholamabbas Darabi Pages 63-88

    One of the bases for promoting democracy is the existence of sub-national elected collective entities, with representative members which make constructive decisions on the behalf of constituencies, exemplified by local councils.  In I. R. Iran, such institutions have manifested in many forms, most importantly, in forms of City and Village Islamic Councils functioned in all levels and representatively. Drawing on a qualitative content analysis and using library and documentary data, this paper argues that local institutions competencies stipulated by the Constitution may allow for identifying the leading principles shaping the enhanced performance in I.R. Iran. The findings show that identifying such leading principles can open up new research horizons on suggesting some practical solutions and removing the legal and policy obstacles faced by decision-makers.

    Keywords: Local Councils, Competencies, City, Village Islamic Councils, I.R. Iran
  • Hosain Pourahmady, Saber Ghyiasi *, Asyeer Ghaimy Pages 89-118
    Influential and influential sources are the software tools of countries in implementing strategies and pursuing foreign policy goals, especially at the regional level. In the Middle East, too, many countries are trying to build and increase their influence and influence in the region and the Islamic world. One of these countries is Saudi Arabia, which uses its various tools and resources to increase its influence in the region and the Islamic world, and especially to counter Iran's power and influence. Saudi Arabia cites Iran's role in strengthening the resistance axis, its influence in the Arabian Peninsula, Iraq, Lebanon, Syria, and the formation of the Shiite Crescent, among many other factors, as Iran's intervention and influence in the Arab Middle East Area and reduce your power. For this reason, in addition to military and hard power, using resources and tools of influence and influence, seeks to increase its power and influence and pursue a regional strategy against Iran. Therefore, the present study, using a descriptive-analytical method, seeks to analyze and explain the sources and tools of Saudi Arabia's power and influence in the region and the Islamic world and against Iran and ultimately the obstacles and weakness of Saudi influence in the region.
    Keywords: Saudi Arabia, influence, Culture, Economic-Political Values, Foreign Policy, Iran
  • Khalil Sardarnia *, Hosein Mohseni Pages 119-144

    In this research by using two theories namely structure- agency and needs pyramid of Maslow, has been tried to answer this question: what are achievements and challenges of impediments of political liberalization in Qatar from 1995 onward? The research hypothesis is, Qatar society has been seen some achievements and primitive political liberalization such as in media sphere specially in Aljazeera satellite network, nearly competitive election, primitive expression freedom and reformation in constitution and parliament. But nevertheless have been had serious challenges in this process due to structural reasons such as absence of serious political willingness in sovereignty for deep and comprehensive reformation, socio-political conservative structure, mootness of strong traditional and cultural norms and non- structural reasons such as: weakness of civil agents and assemblies and priority of more people’s welfare-subsistence needs to political liberalization. The main finding of this article follows that: in spite of non-denying of some reformation and primitive political liberalization, this country has had more gap with real and consolidated democracy due to structural challenges and impediments and non- structural one’s among of agents and citizens.

    Keywords: Achievements, challenges, Political Liberalization, Qatar
  • Moslem Karamzadi, Fahimeh Khansari Fard * Pages 145-174
    One of the most important aspects of contemporary terrorism is the gender terrorism against the mainstream of terrorism. The increasing the number of terrorist women, the growth of suicide attacks by women, the widespread use from modern technology in the recruitment of women by terrorist organizations and the expansion of women's employment at various levels of terrorist organizations lead to the global attention to this phenomenon. In analyze the female terrorism the most important questions are that; what are the motivations of women for membership in terrorist organizations and also the goals of terrorist organizations for employing women in terrorist actions? To answer this questions, this paper with review of history of women's involvement in terrorism, has been examined the women's motivations for membership, and the goals of terrorist organizations for women's employment. Women's goals are a set of personal, psychological, social, economic, and ideological motivations. On the other hand, terrorist organizations exploit women for the many strategical and tactical benefits. This article attempts to analyze this hypothesis by using the causal explanation method and content analysis, using the background of important terrorist organizations, especially al-Qaeda and the ISIL.
    Keywords: Al-Qaeda, Gender, ISIS, Terrorism, Women
  • Mahdi Abdollahi Ziyaedini * Pages 175-203
    Salafi terrorism from its inception until now, it has gone through a process of transformation and created different forms of terrorism. Recognition of this process is essential According to the root cause of the development and evolution of this phenomenon. The study seeks to examine Salafist terrorism through documentary study with Using qualitative approach and Foucault's genealogical approach. It seems that the origins and problems of Salafist terrorism have always been external threats, which appear in the form of critical identification with radicalism. Salafist terrorism has evolved in the idea and construction of power. Salafi ideology has evolved from the stage of the idea of ​​Takfir and jihad to the critical Egyptian Salafi discourse and the Salafist terrorist organization from a logistical institution to a kind of umbrella of globalization with decentralized nuclei. Salafi terrorism can be divided into two types: Arab (Saudi Arabia, Egypt and Iraq) and Indian (India, Pakistan and Afghanistan).
    Keywords: genealogy, Salafi Terrorism, Origin, Problem, Change, Rupture