فهرست مطالب

فیض - سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 118، خرداد و تیر 1400)

مجله فیض
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 118، خرداد و تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • هوشیار یعقوبی، زهره قطب الدین*، کاوه خزائیل، محمدرضا تابنده صفحات 813-822
    سابقه و هدف

    افزایش استرس اکسیداتیو به دنبال هیپوکسی بارداری، یک مکانیسم مهم برای اختلال در پاسخ های حرکتی بعد از تولد است. با توجه به این که استفاده از مکمل هایی نظیر اسیدهای چرب امگا-3 نقش محافظتی برای سیستم عصبی دارد، در این مطالعه، مکانیسم محافظتی روغن ماهی، طی ایجاد استرس بارداری با مدل هیپوکسی بر هماهنگی حرکتی زاده های نر موش صحرایی بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، موش های صحرایی ماده باردار (ویستار) به طور تصادفی به 5 گروه آزمایشی تقسیم شدند: کنترل (بدون تیمار)، شاهد (دریافت کننده سالین)، هیپوکسی (10 درصد اکسیژن، 90 درصد نیتروژن، روز 6 تا 15 بارداری)، روغن ماهی (1 میلی لیتر) و گروه هیپوکسی تیمارشده با روغن ماهی. برای مطالعه مکانیسم محافظتی روغن ماهی، نمونه گیری از سرم مادران و زاده ها برای سنجش شاخص های استرس اکسیداتیو انجام شد. فعالیت حرکتی و تعادل نیز در زاده های نر 30 روزه با آزمون های جعبه باز و روتارود ارزیابی شدند. داده ها با آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی بررسی شدند.

    نتایج

    حرکت و شاخص های استرس اکسیداتیو به ترتیب در گروه هیپوکسی نسبت به گروه شاهد، کاهش و افزایش معنی داری یافت؛ در حالی که تیمار با روغن ماهی، فعالیت حرکتی را در گروه روغن ماهی/هیپوکسی نسبت به گروه هیپوکسی افزایش و استرس اکسیداتیو را کاهش داد (0/05 <P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، تیمار روغن ماهی در طی هیپوکسی مزمن دوران بارداری با کاهش استرس اکسیداتیو ایجادشده به دنبال هیپوکسی، می تواند باعث بهبود فعالیت حرکتی و تعادل شود.

    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، روغن ماهی، هماهنگی حرکتی، موش صحرایی، هیپوکسی بارداری
  • علی زارعی، سعید چنگیزی آشتیانی، منصور سخندانی*، زهرا فرخی، فاطمه راسخ، سعید امینی، فریدون جهانگیر، یاسر زارعی کردشولی صفحات 823-829
    سابقه و هدف

    ابتلا و مرگ و میر ناشی از دیابت، بار بزرگ اجتماعی و مالی بر سیستم های بهداشتی در سراسر جهان تحمیل می نماید. هدف پژوهش حاضر، مطالعه تجربی اثرات عصاره بخش های هوایی گیاه خوشاریزه با نام علمی (Echinophora platyloba) بر آزمون های عملکردی کبد و کلیه و پروفایل های چربی در موش های صحرایی نر دیابتی القاشده توسط استرپتوزوتوسین می باشد.

    مواد و روش ها

    45 سر رت نر به 5 گروه کنترل، شاهد دیابتی و 3 گروه تجربی دیابتی دریافت کننده عصاره الکلی گیاه خوشاریزه با دوزهای mg/kg 300 و 150 و 75، به صورت گاواژ تقسیم شدند. القای دیابت با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین (STZ) و با دوز mg/kg 50 انجام شد. در پایان روز 21 از همه گروه ها نمونه خونی تهیه گردید و میزان فاکتورهای موردنظر اندازه گیری شدند و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    میزانSGPT ،ALP ،LDL ،HDL ، کلسترول، اوریک اسید و کراتینین، تغییرات معنی داری را نشان نمی دهد. میزان تری گلیسیرید و آلبومین به ترتیب کاهش و افزایش معنی داری را نسبت به گروه شاهد نشان می دهد. میزان BUN و پروتئین تام به ترتیب کاهش و افزایش معنی داری نسبت به گروه کنترل نشان می دهد. میزان SGOT در گروه تجربی دریافت کننده دوز حداقل عصاره (mg/kg75) نسبت به دوز متوسط عصاره (mg/kg 150) کاهش معنی داری را نشان می دهد (05/0P≤).

    نتیجه گیری

    عصاره گیاه خوشاریزه به ویژه در دوزهای پایین به علت خواص آنتی اکسیدانی و افزایش هورمون های تیروییدی، باعث ایجاد اثرات هپاتوپروتکتیو و هیپولیپیدمیک می گردد. با این وجود طبق برخی مطالعات، عصاره این گیاه دارای عوارض جانبی بر روی برخی ارگان ها می باشد، بنابراین مصرف آن باید با دوزهای مناسب انجام شود.

    کلیدواژگان: خوشاریزه، کبد، کلیه، دیابت، پرو فایل های چربی
  • محمدشریف باقری، وحید ولی پور ده نو*، احمد همت فر صفحات 830-838
    سابقه و هدف

    ورزش و دیابت اثرات مخالفی بر پروتئین GLUT4 دارند، اما سازوکار آن به طور کامل در دیابت بررسی نشده است. هدف این پژوهش، بررسی اثر شش هفته تمرین استقامتی بر سطوح پروتئین های GLUT4 و  HDAC5در عضله extensor digitorum longus (EDL) موش های صحرایی دیابتی بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار (وزن: 4/9±245 گرم) به طور تصادفی به چهار گروه کنترل، تمرین، دیابت و دیابت - تمرین تقسیم شدند. در سن 8 هفتگی، دیابت به وسیله تزریق استرپتوزوتوسین ایجاد شد. تمرین استقامتی با شدت متوسط و پیش رونده به مدت 6 هفته انجام شد. 24 ساعت پس از اتمام پروتکل، موش ها تشریح شدند و بافت عضلهEDL  استخراج گردید. محتوای GLUT4 و  HDAC5 به روش الایزا اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معناداری 05/0>P استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین گروه های کنترل و دیابت (0005/0=P)، دیابت - تمرین و دیابت (0005/0=P) و تمرین و دیابت (0005/0=P) تفاوت معناداری در سطوح GLUT4 وجود دارد. همچنین، نتایج نشان داد که بین گروه های کنترل و تمرین (138/0=P)، دیابت - تمرین و دیابت (229/0= P) و تمرین و دیابت (306/0=P) تفاوت معناداری در سطوح پروتئین HDAC5 وجود ندارد و بین بقیه گروه ها تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). همچنین، رابطه معکوس غیرمعناداری بین سطوح پروتئین های GLUT4 و  HDAC وجود دارد (354/0= P و 169/0-=r).

    نتیجه گیری

    اثر مثبت تمرین استقامتی بر سطوح پروتئین GLUT4 در گروه دیابتی بیشتر از گروه سالم بود و با این که تمرین استقامتی بر روی سطوح پروتئین های GLUT4 و HDAC5 اثر مثبت داشت و اثر بر پروتئین GLUT4 بیشتر و معنادارتر بود.

    کلیدواژگان: دیابت، گلوکز، تمرین استقامتی، GLUT4، HDAC5
  • علی دباغیان امیری، امیر میرزایی*، الهه علی عسگری، افشین محمودزاده صفحات 839-849
    سابقه و هدف

    نیوزوم ها، وزیکول های چندلایه ای هستند که امروزه به عنوان یکی از سیستم های نوین انتقال هدفمند دارو مورد استفاده قرار می گیرند. هدف از این مطالعه، سنتز نانوحامل نیوزوم حاوی عصاره گیاه درمنه بابونه ای (Artemisia chamamelifolia) و بررسی اثرات بیولوژیکی آن می باشد.
    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شرق از دی ماه 1398 تا شهریور 1399 به انجام رسید، نانوحامل نیوزومی با استفاده از روش فیلم لایه نازک ساخته و عصاره گیاه درمنه بابونه ای در آن بارگذاری شد. به دنبال آن، خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن با استفاده از میکروسکوپ الکترونی SEM، FTIR و DLS مورد تایید قرار گرفت. در انتها، اثرات ضدمیکروبی و ضدسرطانی آن علیه رده سلولی سرطان پستان (MCF-7) بررسی شد و میزان بیان ژن های آپوپتوزی Bax و Bcl2 مورد مطالعه قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد که نانوحامل نیوزوم سنتزشده حاوی عصاره، دارای ساختار کروی می باشد و اندازه آن کمتر از 200 نانومتر است. همچنین مشخص شد که نانوحامل نیوزوم حاوی عصاره، دارای اثرات ضدمیکروبی و ضدسرطانی معناداری نسبت به عصاره آزاد می باشد و به ترتیب باعث افزایش و کاهش بیان ژن های Bax و Bcl2 به میزان (01/0P<) 41/0±16/4 و (01/0P<) 17/0± 61/0 (05/0P<) شد.

    نتیجه گیری

    نانوحامل نیوزوم یکی از بسترهای مناسب برای دارورسانی جهت اهداف سمیت سلولی و ضدمیکروبی می باشد و می توان در آینده با مطالعات بیشتر به عنوان نانوحامل جهت رساندن عصاره به سلول هدف استفاده نمود.

    کلیدواژگان: نانوحامل، نیوزوم، درمنه چامائملیفولیا، ضدباکتریایی، ضدسرطانی
  • رضا میر، رضا دلاور*، شیلا نایبی فر صفحات 850-856
    سابقه و هدف

    مصرف کربوهیدرات قبل از فعالیت بدنی، با حفظ گلیکوژن، باعث عملکرد بهتر و آسیب های کمتر عضلانی می شود. هدف این مطالعه مقایسه ی اثر مصرف گلوکز و فروکتوز قبل از فعالیت بدنی بر میزان ‏لاکتات و لاکتات دهیدروژناز پسران نوجوان غیرورزشکار بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر، کارآزمایی بالینی، با یک گروه تجربی به صورت متقاطع یک سو کور می باشد. جامعه آماری، دانش آموزان پسر (19- 17 سال) شهر زاهدان بود که 10 نفر به صورت هدفمند در دسترس انتخاب شدند. مرحله ی اول، خونگیری پس از 30 دقیقه از مصرف محلول گلوکز (g75 در cc350 آب) انجام شد؛ سپس فعالیت بدنی (دویدن روی تردمیل با شیب 5 درصد و با شدت 82 درصد ضربان قلب بیشینه) صورت گرفت و 5 دقیقه پس از آن، مجددا خونگیری انجام شد. 10 روز بعد، مرحله ی دوم، برای فروکتوز اجرا شد. در هر دو مرحله، سطوح لاکتات و لاکتات دهیدروژناز قبل و بعد از فعالیت بدنی اندازه گیری شد. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازه های تکراری و t مستقل، با نرم افزار SPSS، نسخه ی 19 آنالیز شدند (05/0P≤).

    نتایج

    پس از فعالیت بدنی، متعاقب مصرف گلوکز (001/0˂P) و فروکتوز (001/0˂P)، سطح لاکتات، افزایش یافت و بین سطوح لاکتات، متعاقب مصرف گلوکز و فروکتوز، تفاوتی مشاهده نشد (062/0=P). در سطح لاکتات دهیدروژناز، متعاقب مصرف گلوکز (332/0=P) و فروکتوز (282/0=P)، تفاوتی مشاهده نشد و سطح لاکتات دهیدروژناز، متعاقب مصرف فروکتوز نسبت به مصرف گلوکز، افزایش یافت (32 0/0=P).

    نتیجه گیری

    بین سطوح لاکتات، پس از فعالیت بدنی، متعاقب مصرف گلوکز و فروکتوز، تفاوتی مشاهده نمی شود؛ ولی مصرف گلوکز نسبت به فروکتوز، قبل از فعالیت بدنی، احتمالا می تواند از بروز آسیب های عضلانی، جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: گلوکز، فروکتوز، اسید لاکتیک، ال- لاکتات دهیدروژناز
  • فاطمه رنگرزیان، آذر کیامرثی*، رضا کاظمی صفحات 858-865
    زمینه و هدف

    اسکیزوفرنی اختلالی مزمن و ناتوان کننده است که در آن مهارت های ارتباطی به شدت آسیب می بیند. بنابراین هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر بخشی درمان حمایتی و مدیریت بیماری بر مهارت های ارتباطی بیماران اسکیزوفرن بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل، تعداد 52 نفر از بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی بستری در بیمارستان شفای رشت در سال 1398 به طور تصادفی در سه گروه درمان حمایتی (17 نفر)، مدیریت بیماری (18 نفر) و کنترل (17 نفر) تقسیم شدند. مداخله مورد استفاده مداخله آموزشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه تعاملی کریستی فورسیت (1996) بود. داده های جمع آوری شده از  طریق نرم افزار SPSS نسخه 26 و با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره کل مهارت های ارتباطی و مولفه های ویژگی های جسمانی و مبادله اطلاعات در هر دو گروه درمان حمایتی و مدیریت بیماری به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل اما میانگین مولفه روابط و مناسبات، تنها در گروه مدیریت بیماری به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود (001/0p<). لازم به ذکر است بین دو گروه درمان حمایتی و مدیریت اختلاف معناداری مشاهده نشد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه بین دو مداخله تفاوتی وجود نداشت و هر دو روش درمانی اثربخش بودند بنابراین از درمان حمایتی و مدیریت بیماری می توان برای ارتقاء کیفیت زندگی بیماران اسکیزوفرن در کنار درمان های دیگر و یا به صورت تلفیقی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، درمان حمایتی، مدیریت بیماری، مهارتهای ارتباطی
  • سمیه گرجی، اصغر آقایی*، محسن گل پرور صفحات 866-875
    سابقه و هدف

    یکی از عوامل موثر بر عملکرد کارکنان در سازمان ها، استرس شغلی است که سلامت و بهداشت بسیاری از آنان را در معرض خطر قرار می دهد؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی بسته آموزشی محقق ساخته مقابله با استرس شغلی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس شغلی ادراک شده کارکنان شرکت تام کار بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش، ترکیبی - اکتشافی و در بخش کمی از نوع کارآزمایی بالینی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت تام کار شهر اصفهان بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند 45 نفر از کارکنان انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه قرار داده شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه استرس شغلی پارکر و دکوتیس (1983)، استفاده گردید. گروه های آزمایشی، آموزش را به ترتیب در 8 جلسه (شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی) و 8 جلسه (مقابله با استرس شغلی محقق ساخته) 90 دقیقه ای دریافت کردند.

    نتایج

    میانگین و انحراف معیار استرس شغلی در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری گروه کنترل (55/0±10/2، 38/0±51/2، 74/0±62/2)، گروه بسته آموزشی(83/0±23/3، 66/0±27/2، 75/0±01/2) و گروه شناخت درمانی (04/1±36/2، 73/0±89/1، 37/0±77/1) بود. نتایج به دست آمده نشان داد که بسته آموزشی مقابله با استرس نسبت به رویکرد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس ادراک شده شغلی تاثیر بیشتری دارد و این اثربخشی در مرحله پیگیری نیز ادامه داشته است (002/0≤05/0P=).

    نتیجه گیری

    رویکردهای شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و بسته آموزشی مقابله با استرس شغلی را می توان در محیط های صنعتی و سازمانی برای کاهش استرس کارکنان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: استرس شغلی ادراک شده، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، بسته آموزشی محقق ساخته مقابله با استرس شغلی
  • محمد باقری، محمد افشار، زهره سادات* صفحات 876-883
    سابقه و هدف

    مشاوره معنوی یک مداخله سنتی برای تسکین بیماری و پیشبرد سلامتی است و شادکامی یکی از مولفه های مهم در به زیستی افراد است. مطالعه حاضر به منظور تعیین تاثیر مشاوره معنوی بر شادکامی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی 50 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروز در شهر کاشان در سال 1399 انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه مداخله (دریافت کننده مشاوره معنوی به مدت یک ماه به صورت هشت جلسه 60 دقیقه ای و هفته ای دو جلسه) و کنترل تقسیم شدند. پرسشنامه شادکامی آکسفورد، قبل، بلافاصله بعد و یک ماه بعد از مداخله توسط هر دو گروه تکمیل شد. داده های جمع آوری شده، از طریق نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته (بین گروهی - درون گروهی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که میانگین شادکامی در گروه دریافت کننده مشاوره معنوی، بعد از مداخله و یک ماه بعد از آن به طور معناداری بیشتر از گروه کنترل بود (001/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مشاوره معنوی باعث ارتقای شادکامی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس می شود. احتمالا می توان از رویکرد مشاوره معنوی به عنوان یک مداخله مفید و موثر در بهبود شادکامی این بیماران استفاده نمود. تحقیقات بیشتر در این زمینه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: مشاره معنوی، مراقبت معنوی، شادکامی، مولتیپل اسکلروزیس
  • محمد مهدی دباغ*، مهرداد بقائی پور، حمیدرضا گیلاسی صفحات 884-890
    سابقه و هدف

    درمان کانال ریشه، بخش مهمی از دندانپزشکی است و هدف از پژوهش حاضر، بررسی کیفیت درمان کانال ریشه انجام شده توسط دانشجویان دندانپزشکی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 182 نفر از بیماران دارای سابقه درمان کانال ریشه توسط دانشجویان دندانپزشکی در سال 1397، به مطالعه وارد شدند و گرافی دندان درمان شده و تست دق و لمس آن ها مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه، رادیوگرافی ها توسط سه مشاهده گر ارزیابی شد. برای ارزیابی گرافی ها از PAI استفاده شد که بر اساس آن، نمره های 1 و 2 بهبودیافته، نمره 3 نشان دهنده عدم اطمینان و نمره های 4 و 5 به معنای عدم بهبود می باشد. برای متغیر های کیفی از جدول های توزیع فراوانی و برای بررسی توافق بین مشاهده گرها از ضریب کاپای کوهن استفاده شد.

    نتایج

    در این مطالعه 63 درصد از بیماران بهبودیافته، 16 درصد از بیماران در محدوده عدم اطمینان و 21 درصد از بیماران بهبودنیافته بودند. در مقایسه نتایج ارزیابی شده توسط مشاهده گرها شامل متخصص اندودنتیست، متخصص رادیولوژی و دندانپزشک عمومی با نتایج تست دق توافق معناداری مشاهده شد (005/0P<). همچنین توافق معناداری در نمره دهی توسط مشاهده گرها وجود داشت.

    نتیجه گیری

    کیفیت درمان ریشه دندان انجام شده توسط دانشجویان در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان نسبت به مطالعات انجام شده مشابه در حد مطلوب می باشد.

    کلیدواژگان: نتایج درمان، درمان کانال ریشه، شاخص پری اپیکال
  • مرتضی واحدیان*، اسدالله بابایی فر، محمد گنجی صفحات 891-900
    سابقه و هدف

    در چند دهه اخیر مفهوم سبک زندگی سلامت محور در کانون تمرکز پژوهش های اجتماعی قرار گرفته است و به عنوان پدیده ای با دلالت های متکثر، رفتارهای فردی و جمعی مرتبط با سلامت را مطالعه می کند.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر با استفاده از روش فراتحلیل انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه پژوهش هایی است که پیرامون سلامت و سبک زندگی سلامت محور در سال های 1398-1385 صورت گرفته است و از مجموع 65 پژوهش انجام شده، در نهایت 11 پژوهش به عنوان نمونه انتخاب شدند و براساس نرم افزار CMA2 بررسی گردیدند.

    نتایج

    متغیر پایگاه اجتماعی - اقتصادی با اندازه ی اثر 085/0، بیشترین میزان اثر را بر سبک زندگی سلامت محور داشته است و از میان متغیرهای سن، جنس و تحصیلات، اندازه اثر متغیر جنس با میزان 66/0 بیش از دو متغیر دیگر است. از میان متغیرهای اجتماعی، تنها اندازه اثر سرمایه اجتماعی با مقدار 053/0 معنادار است. در بحث سوگیری انتشار، نتایج حاصل از نمودار قیفی و آزمون بگ و مزومدار نشان می دهد که غالب مطالعات در سطح میانی قیف قرار دارند و برحسب آزمون بگ و مزومدار که بزرگ تر از 05/0 است، نتایج آزمون N ایمن از خطا نشان می دهد و باید 131 مطالعه دیگر انجام شود تا در برآوردهای پژوهش فعلی، بتوان شک نمود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد از میان عوامل ساختاری، پایگاه اقتصادی، اجتماعی و سرمایه اجتماعی و از میان عوامل زمینه ای، متغیر جنسیت بالاترین تاثیر را بر بهبودبخشی کیفیت سبک زندگی سلامت محور دارند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی سلامت، متاآنالیز، عوامل اجتماعی سلامت، انتخاب های فردی، ایران
  • ابوالحسن سیدزاده، محمدرضا توحیدی*، مازیار وکیلی، زهرا کولانی، سارا هوکری صفحات 901-907
    سابقه و هدف

    رسوبات سیستم کلیوی در دوره نوزادی ناشایع است و میزان شیوع دقیق آن کاملا مشخص نمی باشد. پژوهش حاضر با توجه به نبود مطالعه مشابه در ایران و با هدف تعیین میزان شیوع رسوبات کلیوی و عوامل موثر در ایجاد آن در نوزادان ایرانی و به منظور مقایسه با مطالعات مشابه در سایر جوامع انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، 200 نفر از نوزادانی که در سال 2017 در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان امام رضا، کرمانشاه، ایران بستری بودند، به روش نمونه گیری دردسترس وارد مطالعه شدند. میانگین سنی نوزادن 06/4 روز بود که از این تعداد، 117 نفر پسر (5/58 درصد) و83 نفر دختر (5/41 درصد) بودند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که در مجموع، میزان شیوع رسوبات کلیوی در نوزادان 5/2 درصد می باشد که از این میان 2 درصد به صورت نفرولیتیاز و 5/0 درصد به صورت نفروکلسینوز بوده است. نتایج نشان داد بین نوع رسوبات کلیوی با سن نوزادان در زمان بستری، استفاده از اکسیژن و استفاده از دستگاه تنفسی، رابطه آماری معناداری وجود دارد (0001/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش میزان شیوع رسوبات کلیوی (نفرولیتیاز و نفروکلسینوز) در نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه، پایین تر از گزارش های مشابه در سایر جوامع بود.

    کلیدواژگان: شیوع، رسوبات کلیوی، نوزادان، ننفرولیتیاز، نفروکلسینوز
|
  • Hooshyar Yaghoubi, Zohreh Ghotbeddin*, Kaveh Khazaeil, Mohammad Reza Tabandeh Pages 813-822
    Background

    Increased oxidative stress following maternal hypoxia is an important mechanism for postpartum motor response impairment. Because of the fact that the use of supplements such as omega-3 fatty acids has a protective role for the nervous system, in this study, the protective mechanism of fish oil during pregnancy stress by the hypoxia model on the motor coordination of male rat offspring was investigated.

    Materials and Methods

    In this experimental study, pregnant female rat (Wistar) were randomly divided into five experimental groups: control (without treatment), sham (saline recipient), hypoxia (%10 O2, %90 N2, 6 to 15 days of pregnancy), fish oil (1 ml), and hypoxia group treated with fish oil. To study the protective mechanism of fish oil, serum sampling of mothers and offspring was done to measure oxidative stress indicators. Motor activity and balance were examined in the 30-day-old offspring by open field and rotarod tests. Data were statistically assessed by one-way ANOVA followed by Tukey post-hoc test.

    Results

    While fish oil treatment increased motor activity in the fish oil/hypoxia group compared to the hypoxia group and decreased oxidative stress (P<0.05), motor and oxidative stress parameters decreased and increased in hypoxia group compared to the sham group, respectively.

    Conclusion

    According to the results, fish oil treatment during chronic maternal hypoxia can improved motor activity and balance by reducing oxidative stress caused by hypoxia.

    Keywords: Oxidative stress, Fish oil, Motor coordination, Rat, Maternal hypoxia
  • Ali Zarie, Saeed Changizi-Ashtiyani, Mansour Sokhandani*, Zahra Farrokhi, Fatemeh Rassekh, Saeed Amini, Fereidoun Jahangir, Yaser Zarei Kordshouli Pages 823-829
    Background

    Diabetes mellitus is a systemic metabolic disease that is specified by hyperglycemia, hyperlipidemia, hyperaminoacidemia and hyperinsulinemia. This study aimed to assesses the effects of extracts of aerial sections of Echinophora platyloba on function tests of liver, kidney, and fat profiles of diabetic male rats induced by Streptozocin.

    Materials and Methods

    45 head male rat were divided into 5 diabetic control groups and 3 case diabetic groups that received alcoholic extracts of Echinophora platyloba in the doses of 75, 150, 300 mg/kg in the form of gavage. Diabetes induction was performed using intraperitoneal injection of streptozotocin with the dose of 50 mg/kg. Blood samples were taken from all groups at the end of day 21 and the rate of the factors were measured and analyzed.

    Results

    The rate of ALP, SGPT, HDL, LDL, cholestrol, uric acid and creatinine indicated a significant change. The rate of triglycerides and albumin indicated a decreasing and an increasing significant change than the control group, respectively. The rate of BUN and total protein indicated a decreasing and an increasing significant change than the control group, respectively. The rate of SGOT in the case group receiving the minimum extract dose (75mg/kg) indicated a decreasing significant change than the medium extract (150mg/kg).

    Conclusion

    The extract of Echinophora platyloba especially in the low doses causes hepatoprotective and hypolipidemic due to its antioxidant properties and increase in thyroid hormones. Moreover, some studies indicate the side effects of the extract to some organs. So, its consumption should be used in suitable doses.

    Keywords: Echinophora, Liver, Kidney, Diabetes, Fat profiles
  • Mohammad Sharif Bagheri, Vahid Valipour Dehnou*, Ahmad Hematfar Pages 830-838
    Background

    Exercise and diabetes have opposite effects on GLUT4 protein, but its mechanism has not been fully investigated. This study aimed to investigate the effect of six weeks of endurance training on protein levels of GLUT4 and HDAC5 in extensor digitorum longus (EDL) muscle in diabetic rats.

    Materials and Methods

    32 male Wistar rats (weight: 245±9.4 g) were randomly divided into 4 groups: Control, exercise, diabetic, diabetic-exercise. At 8 weeks of age, diabetes was induced by streptozotocin. The endurance training was performed for 6 weeks. 24 hours after the last session, the mice were sacrificed and EDL muscle was extracted. The protein levels of GLUT4 and HDAC5 were measured using ELISA method. One-way ANOVA was used to analyze the data at a significant level of P<0.05.

    Results

    Results showed significant differences in GLUT4 levels between control and diabetic (P=0.0005), diabetic-exercise and diabetic (P=0.0005) and diabetic and exercise groups (P=0.0005). Also, the results showed that there was no significant difference in HDAC5 protein levels between control and exercise (P=0.138), diabetic-exercise and diabetic (P=0.229) and exercise and diabetic groups (P=0.306), and there was a significant difference between the other groups (P<0.05). Also, There was a non-significant inverse relationship between GLUT4 and HDAC5 protein levels (r=-0.169, P=0.354).

    Conclusion

    The positive effect of endurance training on GLUT4 protein levels was greater in the diabetic than in the healthy group. Although endurance training had a positive effect on GLUT4 and HDAC5 levels and effect on GLUT4 protein was greater and more significant.

    Keywords: Diabetes, Glucose, Endurance Training, GLUT4, HDAC5
  • Ali Dabaghian Amiri, Amir Mirzaie*, Elahe Ali Asgari, Afshin Mahmoudzadeh Pages 839-849
    Background

    Niosomes are multi-layered vesicles that are used as one of the new targeted drug delivery systems. This study aimed to synthesize niosome loaded A. chamamelifolia extract to investigate its biological effects.

    Materials and Methods

    In this experimental study, which was conducted at the Islamic Azad University, East Tehran Branch, from January 2019 to September 2020, a niosomal nanocarrier was fabricated using a thin layer-film method, and the A. chamemifolia extract was loaded on it. Subsequently, its physical and chemical properties were confirmed using SEM, FTIR and DLS methods. Finally, its antimicrobial and anti-cancer effects against breast cancer cell line (MCF-7) were investigated using micro-dilution and MTT methods, respectively and the expression of Bax and Bcl2 apoptotic genes were studied via quantitative Real Time PCR.

    Results

    The results of this study showed that the synthesized niosome loaded extract had a spherical structure and its size was less than 200 nm. The results exhibited that niosome loaded extract had significant antimicrobial and anti-cancer effects compared to the free extract and the expression of Bax and Bcl2 genes were decreased and increased, respectively 4.16±0.41 (P<0.01) and 0.61±0.17 (P<0.05).

    Conclusion

    it can be concluded that niosome is one of the suitable nanocarriers for drug delivery of A. chamemifolia extract for cytotoxic purposes and can be used as an effective nano-carrier to deliver the extract to the target tissue with further studies.

    Keywords: Nano-carriers, Niosomes, Artemisia chamemifolia, Antibacterial, Anti-cancer
  • Reza Meer, Reza Delavar*, Shila Nayebifar Pages 850-856
    Background

    Consumption of carbohydrates before physical activity, by maintaining glycogen, leads to better performance and less muscle damage. This study aimed to compare the effect of glucose (glu) and fructose (fru) intake before physical activity on lactate and lactate dehydrogenase (LDH) levels in non-athlete teen boys.

    Materials and Methods

    The present study was a clinical trial with a single-blind crossover experimental group. 10 male students (17-19 years) in Zahedan, were purposefully and accessibly voluntarily selected. Stage1, take a blood sample after 30 minutes of glu uptake (75g/350ml water) then do EE (Running on a treadmill with a slope of 5% and an intensity of 82% of maximum heart rate) and after 5 minutes, the second blood sampling was performed. After 10 days, the stage2 was performed for fru. In both stages, lactate and LDL levels were measured before and after EE. Data were analyzed using analysis of variance with repeated measures and independent t-test. Statistical analysis was performed using spss 19 software (P≤0.05).

    Results

    The results showed that lactate increased after EE after glu (P˂0.001) and fru (P˂0.001) and between lactate levels after EE after glu and fru, no difference was observed (P=0.062). There was no difference in LDH after EE after glu (P=0.332) and fru (P=0.282) and LDH levels after EE after fru compared to after glu intake increased (P=0.032).

    Conclusion

    There is no significant difference between taking glu and fru supplements before EE on lactate levels and fatigue caused by it, but glu consumption compared to taking fru before EE can prevent possible muscle damage.

    Keywords: Glucose, Fructose, Lactic acid, L-Lactate Dehydrogenase
  • Fatemeh Rangrazian, Azar Kiamarsi*, Reza Kazemi Pages 858-865
    Introduction

    Schizophrenia is a chronic and debilitating disorder in which communication skills are severely impaired. The aim of this study was to compare the effectiveness of supportive therapy and illness management on communication skills of schizophrenic patients.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed with a post-test pretest design with a control group. The sample consisted of 30 patients with schizophrenia who were randomly selected from among patients with schizophrenia admitted to Shafa Hospital in Rasht in 2019 and were divided into 3 groups of 10 (two experimental groups and one control group). The communication skills questionnaire and Christie Forsyth (1996) interactive questionnaire before and after the training were used to collect data. Supportive therapy and illness management were performed in groups on each of the experimental groups and during this period the control group did not receive any intervention. Research data were analyzed by Kruskal-Wallis and Uman-Witni tests

    Results

    The results showed that supportive therapy and illness management had an effect on increasing communication skills. But there was no difference between the effectiveness of supportive therapy and illness management in communication skills (P <0.01).

    Conclusions

    These findings indicate that supportive therapy and illness management can be used to improve the quality of life of schizophrenic patients along with other treatments or in combination.

    Keywords: Schizophrenia, Supportive Therapy, illness Management, Communication Skills
  • SOMAYEH GORJI, ASGHAR AGHAEI*, MOHSEN GOLPARVAT Pages 866-875
    Background

    One of the factors affecting the performance of employees in organizations is job stress, which endangers the health of many of them; therefore this study aimed to compare the effectiveness of occupational stress educational package and mindfulness-based cognitive therapy on the perceived job stress.

    Materials and Methods

    Research method of combined-exploratory type which in a quantitative it was a clinical trial. For this purpose, the statistical population included all employees of Tomkarchr('39')s company in Isfahan. Using targeted sampling, 45 employees were selected and randomly assigned to three groups. The Parker and Decotiis job stress questionnaire (1983) was used to collect information. The experimental groups received training in 8 sessions (mindfulness-based cognitive therapy) and 8 sessions (researcher-made occupational stress educational package) in 90 minutes, respectively.

    Results

    Mean and standard deviation of job stress were in pre-test, post-test and follow-up of control group (0.55±2.10, 0.38±2.51, 0.74±2.62) training package group (0.83±23.3, 0.66±2.27, 0.75±2.01)) and cognitive therapy group (1.04±2.36, 0.73±1.89, 37.0±1.77). The obtained results showed that occupational stress educational package has a greater impact on perceived job stress than mindfulness-based cognitive therapy approach and this effectiveness continued in the follow-up (P=0.002≤0.05).

    Conclusion

    Mindfulness-based cognitive therapy approaches and occupational stress educational package in industrial and organizational environments can be used to reduce employee stress.

    Keywords: Perceived job stress, mindfulness-based cognitive therapy, Researcher-made educational- package for coping with job stress
  • Mohammad Bagheri, Mohammad Afshar, Zohreh Sadat* Pages 876-883
    Background

    Happiness is the most important components in the mental health of patients with multiple sclerosis. Spiritual counseling is a traditional intervention to alleviate illness and promote health. Accordingly, the present study aimed to determine the effect of spiritual counseling on happiness among patients with multiple sclerosis.

    Material and Methods

    This clinical trial study was performed on 50 patients with multiple sclerosis in Kashan in 2020. Patients were randomly divided into two groups of intervention (receiving spiritual counseling for one month in eight sessions of 60 minutes and two sessions per week) and control. The Oxford Happiness Questionnaire was completed by both groups before, immediately after and one month after the intervention. The collected data were analyzed by SPSS software version 16 using mixed analysis of variance (between-within groups) test.

    Results

    The results showed that the mean of happiness in the group receiving spiritual counseling after the intervention and one month after it was significantly higher than the control group (P<0.001).

    Conclusion

    The results of the present study showed that spiritual counseling promotes happiness in patients with multiple sclerosis. Therefore, the approach of spiritual counseling can be used as a useful and effective intervention in improving the happiness of these patients. Further studies are recommended.

    Keywords: Spiritual Counseling, Spiritual Care, Happiness, Multiple Sclerosis
  • Mohammadmahdi Dabbagh*, Mehrdad Baghaiipour, Hamidreza Gilasi Pages 884-890
    Background

    Endodontic treatment is an important part of dentistry. This study aimed to evaluate the quality of root canal treatment performed by dental students at the faculty of dentistry of Kashan University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    In the present cross-sectional study 182 patients with a history of root canal treatment performed by dental students in the past year entered, and radiographs of the treated tooth and palpation test was evaluated. In this study, radiographs were evaluated by three observers: To evaluate the radiographs, PAI was used. Based upon that score 1 and 2 is healed, score 3 is uncertain and score 4 and 5 is unhealed. The Cohenchr('39')s kappa coefficient was used to assess agreement between observers.

    Result

    In our study, 63% of patients were healed, 16% of patients were in uncertain range, and 21% of patients did not recover. There was a meaningful agreement in comparison of the results evaluated by the observers including: an endodontist, a radiologist and a general dentist with the palpation test (P<0.005). Also, there was a meaningful agreement in the scoring by the observers.

    Conclusion

    The quality of root canal treatment performed by dental students of dental school of Kashan University of Medical Sciences was in favorable range.

    Keywords: root canal treatment, treatment outcome, periapical index (PAI)
  • Morteza Vahedian*, Asdollah Babeifar, Mohamad Ganji Pages 891-900
    Background

    In recent decades, the concept of health-oriented lifestyle has been the focus of social research and studies individual and collective health-related behaviors as a phenomenon with multiple implications.

    Materials and Methods

    The present study was performed using meta-analysis method. The statistical population of the study includes all studies on health and health lifestyle from 2006 to the end of 2019 and from a total of 65 studies, finally 11 studies were selected as a sample and based on CMA2 software reviewed.

    Results

    The socio-economic base variable with an effect size of 0.085 had the greatest effect on health lifestyle and among the variables of age, sex and education, the effect size of the sex variable with a rate of 0.66 is more than the other two variables. Among the social variables, only the size of the social capital effect is significant with a value of 0.053. In the discussion of diffusion bias, the results of the funnel diagram and the bag and mesome test show that most studies are in the middle level of the funnel, and according to the bag and mesome test, which is greater than 0.05, the results of the N-test are safe from error. Another 131 studies need to be conducted to cast doubt on current research estimates.

    Conclusion

    It seems that among the structural factors, economic and social status and social capital and among the underlying factors, gender variable has the highest impact on improving the quality of health-oriented lifestyle.

    Keywords: health lifestyle, meta-analysis, Social factors of health, Individual choices, iran
  • Abolhassan Seyedzadeh, Mohamad Reza Tohidi*, Maziyar Vakili, Zahra Koulani, Sara Hookari Pages 901-907
    Background

    Renal system deposits are uncommon in the neonatal period and its exact prevalence is not fully understood. The present study was conducted due to the lack of a similar study in Iran aimed to determine the prevalence of renal sediment and the factors affecting its occurrence in Iranian neonates and to compare with similar studies in other communities.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 200 infants who were hospitalized in the intensive care unit of Imam Reza Hospital, Kermanshah, Iran in 2017, were included in the study by available sampling method. The mean age of the newborn was 4.06 days, of which 117 were boys (58.5%) and 83 were girls (41.5%).

    Results

    The results showed that the overall prevalence of kidney deposits was 2.5%, including 2% nephrolithiasis and 0.5% nephrocalcinosis and there was a statistically significant relationship between the type of renal sediment and the age of the neonates at the time of admission, oxygen and ventilator use (P<0.001), also.

    Conclusion

    Based on the results of this study, the prevalence of renal deposits (nephrolithiasis and nephrocalcinosis) in neonates admitted to the intensive care unit was lower than similar reports in other communities.

    Keywords: Prevalence, Renal deposits, Neonates, nephrocalsinosis, nephrolithiasis