فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، زمستان 1393)

فصلنامه فناوری آموزش
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرهاد قربان دوردی نژاد* صفحات 1-10

    در این پژوهش، تلاش شده است تا رابطه بین تیپ شخصیتی زبان آموزان و عملکرد آنان در آزمون درک مطلب بر اساس دو نوع متن با ساختارهای متفاوت، یعنی متنهای روایتی و علی- معلولی مورد بررسی قرار گیرد. در همین راستا دو آزمون در میان 379 دانشجوی کارشناسی رشته زبان انگلیسی از چندین دانشگاه انجام شد. این دو، شامل یک آزمون درک مطلب محقق ساخته متشکل از هشت متن با دو ساختار متنی روایتی و علی- معلولی و یک پرسشنامه آزمون تعیین نوع شخصیت مایرز - بریگز بود. سپس داده های به دست آمده مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها حاکی از این است که توزیع نمرات برای هر دو ساختار متنی نرمال نبود. بنابراین از دو آزمون کروسکال- ولیس برای یافتن رابطه میان متغیرها استفاده شد. نتایج آزمون کروسکال- ولیس نشان داد که رابطه ی معناداری بین عملکرد زبان آموزان در این دو آزمون وجود ندارد. برای یافتن این که کدام یک از انواع شخصیت در یکی از این آزمون ها بهتر عمل کرده است، هشت آزمون تی زوجی برای هشت نوع شخصیت مورد مطالعه انجام شد. نتایج به دست آمده نشانگر این بود که همه انواع شخصیتی در آزمون متون روایتی بهتر عمل کردند اما برتری برای چهار تیپ شخصیتی حسی احساسی ادراکی، حسی احساسی قضاوتی، حسی متفکر قضاوتی و شهودی احساسی ادراکی چشمگیرتر بود. به دلیل وجود ویژگی احساسی در میان بیشتر آزمودنی ها در این چهار گروه، چنین نتیجه گیری شد که افراد دارای این ویژگی، به دلیل وجود همخوانی میان احساسی بودن و ویژگی های متون روایتی بهتر عمل می کنند.

    کلیدواژگان: درک مطلب، متن روایتی، متن علی- معلولی، تیپ شخصیتی، آزمون تعیین شخصیت مایرز- بریگز
  • فاطمه سادات المدرسی طس، ناصر مزینی*، محمدرضا جاهدمطلق، میثم احمدی صفحات 11-22

    در طول سال های اخیر مطالعات فراوانی روی نقش شخصیت بر عملکرد تحصیلی دانشجویان و دانش آموزان صورت گرفته است، ولی در این مطالعات، مدل جامعی ارایه نشده است. همچنین در محاسبات آماری فقط به رابطه ی بین شخصیت خود فرد و عملکرد تحصیلی وی بدون در نظر گرفتن تاثیرپذیری او از اطرافیانش پرداخته شده است. در این پژوهش یک شبیه سازی اجتماعی برای بررسی تاثیر شخصیت فرد و دوستانش بر عملکرد « پنج عامل بزرگ شخصیت » تحصیلی وی با استفاده از سیستم های چند عاملی ارایه شده است که در آن طراحی عوامل مبتنی بر تیوری روان شناسی است. در شبیه سازی طراحی شده، پارامترهای مختلفی برای تنظیم رفتار شبیه سازی در نظر گرفته شده اند که می توانند توسط افراد خبره جایگزین شوند. پس از پیاده سازی مدل با استفاده از روش های شبیه سازی نتیجه ی کار در قالب یک ابزار با واسط کاربر مناسب برای وارد کردن پارامترها و مشاهده ی روند رفتار عوامل در حین اجرا ارایه شده است. یک نمونه داده ی واقعی از طریق توزیع پرسش نامه ی استاندارد شخصیت که روایی و پایایی آن پیشتر توسط متخصصان بررسی شده، جمع آوری گردیده است. این پرسش نامه بین 35 دانشجوی سال دوم کامپیوتر از دانشگاه علم و صنعت ایران توزیع شده و سپس شبیه سازی بر روی این نمونه داده، با در نظر گرفتن شخصیت فرد در معادلات عملکرد تحصیلی وی و اضافه کردن نقش شخصیت دوستان انجام شده است. در نهایت دیده شده که وارد کردن تاثیر شخصیت دوستان، باعث بهبود در نتایج شبیه سازی می شود.

    کلیدواژگان: تئوری پنج عامل بزرگ شخصیت، عملکرد تحصیلی، سیستم های چند عامله، شبیه سازی اجتماعی
  • مرجان سپه پناه*، علی اصغر میرک زاده، محمدمسعود فرشادیان صفحات 23-31

    هدف از این ،مطالعه بررسی سطح دانش - مهارت کنونی و مورد نیاز مربیان موسسات آموزش کشاورزی از دیدگاه دانشجویان کشاورزی در برنامه ریزی نامه آموزشی است. جمعیت مورد مطالعه (1214= N)نفر از دانشجویان مراکز آموزش کشاورزی استان همدان و کرمانشاه است که (398=n) نفر از آنان به روش نمونهگ یری تصادفی سیستماتیک از جدول کوکران انتخاب شدند. داده های این بررسی با پرسشنامه ساختارمند جمع آوری و با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. براساس نتایج به دست آمده از آزمون اندازه اثرکوهن و مقایسه میانگین درآزمون t ی داربا سطح معنی 0/05 مشخص شد که مربیان مراکز آموزش کشاورزی در سه سطح دانش - مهارت حرفه ای به ترتیب ارایه برنامه درسی و آموزشی خلاقانه با ضریب اثر (00.2.= d.C) به کارگیری تکنولوژی آموزشی در ارایه دروس با ضریب _1/54.=d.C) و روش های ارزیابی و ارزشیابی علمی با ضریب اثر (41.1.=d.C) در سطح متوسط به پایین قرار دارد.

    کلیدواژگان: مرکز آموزش کشاورزی، برنامه ریزی آموزشی، سطوح دانش، مهارت مربیان
  • نعمت الله عزیزی*، انور شاهمحمدی، هادی نقدی صفحات 33-44

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی موانع موجود در اجرا و برگزاری دوره های آموزش از راه دور در مدارس راهنمایی و متوسطه استان کردستان و همچنین ارایه راهکارهایی برای بهبود این دوره ها بوده است. برای نیل به چنین هدفی و به عنوان یک مطالعه توصیفی، از رویکرد کیفی استفاده شده- است. مشارکت کنندگان در این مطالعه مشتمل بر 7 نفر مدیر و 14 نفر معلم بودند که در مراکز آموزش از راه دور در استان کردستان به کار اشتغال دارند. به منظور جمع آوری داده ها، علاوه بر مصاحبه نیمه ساختمند از یک پرسشنامه باز پاسخ نیز برای تعدادی از مشارکت کنندگان که امکان دسترسی به آنها برای محققان ممکن نبود، بهره گرفته شد. درتحلیل داده ها نیز از روش تحلیل محتوی به شیوه استقرایی استفاده شد. نتایج تحلیل نشان داد که موانع فناوری و ارتباطی، موانع برنامه ریزی درسی، موانع اداری و ساختاری و موانع مالی، مهمترین موانع پیش روی این دوره ها بود و برای از میان برداشتن آنها لازم است که مراکز مذکور و همچنین نهادهایی که از این مراکز حمایت میکنند، زیرساخت های فناوری و مالی بهتری برای این مراکز فراهم سازند و همچنین اقدام به ارزش یابی و بازنگری از برنامه ها و استراتژی های مربوط نمایند. واژگان کلیدی: آموزش از راه دور، موانع آموزش از راه دور، فناوری اطلاعات و ارتباطات، راهبردهای آموزش از راه دور

    کلیدواژگان: آموزش از راه دور، موانع آموزش از راه دور، فناوری اطلاعات و ارتباطات، راهبردهای آموزش از راه دور
  • پوراندخت پورنادری، احمدرضا نصر*، محمدرضا نیلی، زهره باقری صفحات 45-54

    آموخته ها برای اعطای مجوز صلاحیت به دانشجویان و افزایش یادگیری های آنان از جمله اهداف سنجش در آموزش عالی است. اخیرا صاحب نظران بر این باورند که این اهداف باید در جهت توجه و تاکید بیشتر به یادگیری های پایدار در طول زندگی توسعه یابد. انتخاب روش هایی برای سنجش دانشجویان که بتواند اهداف مختلف سنجش را همزمان و بهطور اثر بخش مورد توجه قرار دهد و محقق کند، از جمله چالش های سنجش است . این مقاله ضمن بررسی انواع شیوه های متداول سنجش دانشجویان، میزان تحقق اهداف یادگیری پایدار دانشجویان به کمک این شیوه ها را مورد ارزیابی قرار داده است. پژوهش از نوع تحلیلی و توصیفی- پیمایشی است و جامعه ی آماری آن عبارت از دانشجویان شش رشته علوم انسانی دانشگاه اصفهان است که افراد نمونه به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه محقق ساخته بوده که با استفاده از مرور متون تخصصی و دیدگاه های صاحب نظران در مقیاس لیکرت تدوین شده است. با اطمینان از روایی و پایایی پرسشنامه، داده های حاصل از آن با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تحلیل گردیده است. بر اساس یافته ها، روش های سنجش موجود غیر کاربردی، تراکمی، محدود و تا حد زیادی مبتنی بر امتحانات پایان ترم است و خود سنجی و همتاسنجی هنوز در آن جایی ندارد. همچنین یافته ها نشان داد که اقدامات سنجش، در جهت افزایش یادگیری های پایدار دانشجویان طرح ریزی نمیشوند و نیز برای هدف اندازه گیری آموخته ها از دقت و صحت کافی برخوردار نیست. انتخاب روش های سنجش بر اساس پیامدهای یادگیری، خصوصا یادگیری های پایدار و فعال ساختن دانشجویان در فرآیند سنجش از جمله پیشنهادهاست.

    کلیدواژگان: سنجش سنتی، سنجش جایگزین، سنجش پایدار، خودسنجی، همتاسنجی
  • علی اکبر ظفری زاده، محمدرضا عابدی*، ایران باغبان صفحات 55-61

    که دارای نیازها، ارزش ها، علایق، توانایی و شخصیت است، « خود » چکیده: خودپنداره شغلی بخشی از خودپنداره کلی فرد است و بیشتر با قسمتی از ارتباط دارد. هدف این پژوهش تدوین الگوی آموزش مهارتهای هوشهیجانی بر خودپنداره و بررسی اثربخشی این الگو بر خودپنداره شغلی دانش آموزان است. روش این پژوهش برای تدوین الگوی آموزش مهارتهای هوش هیجانی از نوع کیفی و استفاده از تیوری مفهوم سازی است و برای بررسی اثربخشی الگوی آموزش مهارتهای هوش هیجانی بر خودپنداره شغلی به روش کمی عمل شد. این قسمت پژوهش بر حسب هدف در مقوله پژوهشهای کاربردی و بر حسب طرح تحقیق، در مقوله طرح آزمایشی دو گروهی (آزمایش و گواه) وانتصاب تصادفی با پیشآزمون، پسآزمون قرار می گیرد. جامعه ی آماری این پژوهش تمامی دانش آموزان دوره متوسطه شهر اردل و همچنین تمامی متون هوش هیجانی تا سال 1390 است. ابزار این پژوهش مقیاس درجه بندی می باشد که برای اندازه گیری خودپنداره شغلی بهکار گرفته شده است. پس از تدوین الگوی آموزش مهارتهای هوش هیجانی، این الگو (VRS) حرفه ای بر گروه آزمایش اعمال شد. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مهارت های هوش هیجانی بر خودپنداره دانش آموزان دبیرستانی موثر واقع شد و تفاوت .(0/01<p)معناداری بین دو گروه وجود دارد.

    کلیدواژگان: مهارتهای هوش هیجانی، خودپنداره شغلی، دانش آموزان دبیرستان
  • فریبرز درتاج*، الهام لک پور، علی بهلولی صفحات 63-71

    حرکتی جهانی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه برای تغییر ساختار آموزشی، با دگرگونی جوامع از جوامع سنتی به جوامعدانایی محور و بهره گیری از شرایط نوین ارتباطی پدید آمده است. می توان مدارس هوشمند را فضایی آموزشی در نظر گرفت که تحقق جامعه دانایی محوررا میسر خواهد ساخت.پژوهش حاضر به بررسی میزان تاثیر مدارس هوشمند استان لرستان بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پرداخته است. جامعهآماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه استان لرستان تشکیل میدادند. نمونه آماری دراین پژوهش متشکل از 208 نفربود که ازاینتعداد 99 نفر را دانش آموزان مدارس هوشمند و 109 نفر را دانش آموزان مدارس سنتی تشکیل داده بودند. ابزار تحقیق در این مطالعه عبارت بودنداز پرسشنامه تعیین طبقه اجتماعی با روایی محتوایی و پایایی 89 % روش تحقیق این پژوهش از نظر جمعآوری اطلاعات یک تحقیق علی- مقایس های یاپس رویدادی و از نظرکاربرد نتایج یک تحقیق کاربردی است. در زمینه پیشرفت تحصیلی معدل پیش دانشگاهی دانش آموزان مدارس هوشمند و سنتیباهم مقایسه شدند. نتایج نشان دادند که میانگین معدل دانش آموزان در مدارس هوشمند t دررشته های ریاضی وتجربی به تفکیک با استفاده از آزمونبه طرز معناداری با میانگین معدل دانش آموزان مدارس سنتی تفاوت داشت و مدارس هوشمند تاثیر مثبتی بر معدل دانش آموزان گذاشته بود.

    کلیدواژگان: مدارس هوشمند، پیشرفت تحصیلی، مدارس سنتی، دانش آموزان
|
  • F. Ghorban Dordinejad * Pages 1-10

    This study is an attempt to find the relationship between personality type of the learners and their performance on reading comprehension tests of two structurally different texts, i.e. narrative and cause/effect. To detect the relationship, a researcher-made reading comprehension comprising eight passages of both text structures and the Persian version of the Myers-Briggs Type Indicator were administered to a group of 379 BA English students from different Iranian universities. The collected data were analyzed and the results indicated that the distribution of subjects' scores on both tests were not normal. Therefore, two Kruskal-Wallis tests were run to detect the relationship. The results of the Kruskal-Wallis tests showed no difference between the subjects' performance on both tests. In order to find out if any specific personality type group had performed better on one of the tests, eight paired sample T-tests were run. The results indicated that compared to the cause/effect mean scores, all groups had performed better on the narrative test, but the difference between the mean scores of STJ, SFJ, SFP, and NFP personality groups were significant. Therefore, it was concluded that the inclusion of most of the feeling subjects, who possess certain personality characteristics congruent with narrative textual features, in these four categories has assisted their better performance. Drawing on the results of the study, implications of the results are suggested.

    Keywords: Reading Comprehension, Narrative, Cause, Effect Text Structure, Personality Type, Myers- Briggs personality Type Indicator
  • F.S. Almodaressi, N. Mozayani*, M.R. Jahed Motlagh, M. Ahmadi Pages 11-22

    There have been many studies about personality role in students’ studies in recent years. However, these studies do not provide a comprehensive model. In addition, statistical researchers have just attended the relationship between each individual’s personality and his academic performance without considering the impact of people around him on his educationalachievements. In this research, a social simulation has been propounded which shows the impact of an individual’s personality and other people around him in his academic performance using multi-agent systems. Each individual in the simulation has five personality factors which came from the theory of “big five personality”. The simulation is prepared as a tool with a user interface to set parameters and see the result of each simulation. The parameters have been considered by experts to be replaced during the test phase. Data used for simulation was taken with the help of the “big five personality” questionnaire distributed among 35 second-year computer students in Iran University of Science and Technology. Reliability and validity of questions have been previously reviewed by experts. Simulation was executed on the data and the results had been prepared using each student’s personality and adding the friendship links between them. It has been shown that taking into account each student’s friends’ personality can improve the simulation results.

    Keywords: Theory of bigFive Personality, academic performance, Multi Agent Systems, Social Simulation
  • M. Sepah Panah *, A.A. Mirak Zadeh, M.M. Farshadiyan Pages 23-31

    The purpose of this study was to examine teachers’ current and desired knowledge and skills related to curriculum and instruction. The population for the study was 1214 students of agricultural schools in the west of Iran (Hamedan and Kermanshah Provinces). A systematic randomization resulted in a sample of 398 participants from the population. A survey questionnaire was constructed and used to collect data from randomly selected students and were analyzed by SPSS software. Based on the results of the test and Cohen's effect size in comparison t-test with a significance level of 0.05, the agricultural education teachers in three levels - professional skills in order to provide the innovative curriculum and training by a factor of (C.d. =2.00), the use of educational technology in lessons coefficient (C.d. =1.54), scientific methods of assessment and evaluation multiplier effect (C.d. =1.41) are moderate to low.

    Keywords: Center for Agricultural Education, Education Planning, Instructors’ Skill
  • N. Azizi *, A. Shah Mohammadi, H. Naghdi Pages 33-44

    The aim of this research is recognizing the barriers which exist in implementing and holding the Elearning course in Kurdistan province secondary and high schools. We also try to provide solutions for this barrier to improve the course. To do so and as a descriptive research author uses a qualitative method. The statistical population of this research was 7 managers and 14 teachers who were working in the E-learning schools in the Kurdistan province. To collect the data both semi structure interview and open questionnaires were used for those participants who were not available. For analyzing the data content analysis was used in inductive approach. The results showed that technology and communications, curriculum, administrative and structural and financial barriers are the most important ones. To remove these barriers, it is necessary that the aforementioned centers and the agencies which support them provide the best infrastructures in technology and financial terms. Also, it is necessary for them to evaluate and review the related strategies and programs.

    Keywords: E- learning, E-learning barriers, information, communication technology, E-learning strategies
  • P. Pornaderi, A.R. Nasr*, M.R. Nili, Z. Bagheri Pages 45-54

    The aim of higher education is granted jurisdiction to the students and increase their learning. In the recent years, experts believe that these aims must pay more attention to sustainable learning in the life. Selecting the suitable evaluation methods for the students, which can access different evaluation aims simultaneously, is the biggest challenge for evaluation. This research considers the different common methods of evaluation and achieving the goals of sustainable learning of the students with the help of these methods. The research is an analytical and descriptive- survey. The statistical society of this research is the students of six majors of humanity in Isfahan University. The students were selected randomly. The research tool was researcher made questionnaire which has been prepared by reviewing the special text and experts view points on a Likert scale. Ensuring the reliability and validity of a questionnaire the data were analyzed by the descriptive and inferential statistic. According to the findings the evaluating method which has been used was inapplicable, compressed, limited and they were highly according to the student’s final exams. There is no place for self and peer assessment. Also finding showed that actions related to the evaluation are not programming on the line with the student sustainable learning and they have not suitable accuracy to measure the learning aims. Measurement method selection according to the learning outcome, especially sustainable learning and making student to have an active role in measurement process are among the suggestions.

    Keywords: Traditional measurement, Alternative measurement, Sustainable Measurement, Self Assessment, Peer Assessment
  • A.A. Zafarizadeh, M.R. Abedi*, I. Baghban Pages 55-61

    The vocational self-concept is part of the overall self-concept and it has more relation with a part of the "self" which has the needs, values, interests, abilities and personality. The aim of this study is to develop a model of emotional intelligence skills and effectiveness of this model on students' vocational self-concept. The research method for developing the model is qualitative and using the conceptualization theory. For finding the effectiveness of the emotional intelligence skill learning model of vocational self-concept we used qualitative method. In this part, according to the goal in applying research and according to the research plan, there are two groups of random selection of pre-test post-test in the experimental plan (experimental and control). The statistical society of this research is all the high school students’ of Ardel city and the text published in emotional intelligence till 1390. The research tool is the professional rating scale (VRS) which has been used for measure vocational self-concept. Then the emotional intelligence skill learning model prepared, and this model was implemented on the experimental group. The results showed that emotional intelligence skill learning on students’ self concept was effective and there is a meaningful difference between these two (p,0.01)

    Keywords: Vocational self-Concept, Emotional Intelligence Skill, High school Students
  • F. Dortaj *, E. Lakpour, A. Bohlouli Pages 63-71

    In developed countries, there is a developing global movement for change in the educational structure, the transformation of societies from traditional societies to knowledge-based societies result in the emergence of the use of the new communication environment. Smart school can be considered a learning atmosphere that will make it possible to realize a knowledge-based society. This study examined the impact of smart schools on academic achievement in Lorestan province. The population of this study is comprised of all high school students in Lorestan. The study sample consisted of 208 students that 99 people of them were smart schools' students and 109 people of them were traditional school students. The research tool in the study was the questionnaire which specified the social class with the validity and reliability of 89%. The research method of data collection for the study was causal - or post-hoc comparisons application of research. Smart school and traditional schools students’ GPA, were compared by using T-test in two different major: mathematic and scientific. Results showed that the average GPA of students in smart schools significantly differed from the traditional school grade point average and smart schools had a positive impact on students ' grade point average.

    Keywords: Smart Schools, academic achievement, Traditional Schools, students