فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 69، زمستان 1402)

فصلنامه فناوری آموزش
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 69، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • وحیدرضا میرزائیان*، مجتبی مقصودی صفحات 1-18
    پیشینه و اهداف

    ترجمه ماشینی  یکی از فنون هوش مصنوعی  است که با استفاده از رایانه، متون را از زبانی به زبان دیگر ترجمه می کند. مطالعات محدودی با هدف استفاده از خروجی ترجمه ماشینی برای اهداف زبان آموزی انجام شده است. یکی از جنبه های استفاده از ترجمه ماشینی در آموزش زبان به استفاده از خروجی ترجمه ماشینی برای درک مطلب در یادگیری زبان اشاره دارد. با توجه به این واقعیت که کیفیت خروجی ترجمه ماشینی موضوعی بحث برانگیز بوده است، پژوهش های بیشتری برای بررسی اینکه آیا خروجی آن واجد شرایط کافی برای استفاده به عنوان کمک در دوره های انگلیسی برای اهداف آکادمیک است، مورد نیاز است. این پژوهش با هدف ارزیابی کارایی خروجی ترجمه ماشینی برای دروس درک مطلب انگلیسی برای اهداف آکادمیک از طریق اثبات قابل درک بودن آن و بررسی ادراک دانشجویان انجام شد. این پژوهش تلاشی برای ارزیابی کیفیت خروجی ترجمه ماشینی از نظر قابل درک بودن خروجی ترجمه ماشینی برای دانشجویان شرکت کننده بود.

    روش

    برای همگن سازی شرکت کنندگان از نظر تسلط به زبان انگلیسی، از آزمون تعیین سطح زبانی آکسفورد استفاده شد. دو نسخه از آزمون درک مطلب یعنی ترجمه انسانی  و ترجمه ماشینی  به 140 دانشجوی ایرانی در مقطع کارشناسی دانشگاه فرهنگیان داده شد. این آزمون شامل 25 آیتم چند گزینه ای بود که درک شرکت کنندگان از اطلاعات مندرج در متن و همچنین درک مرتبه بالاتری که مستلزم استنباط و نتیجه گیری بود را ارزیابی می کرد. به منظور بررسی پایایی آزمون ها از فرمول KR-21 استفاده شد و نتایج نشان داد که هر دو آزمون ترجمه ماشینی (83/0) و آزمون ترجمه انسانی (78/0) پایایی دارند. به منظور بررسی ادراک شرکت کنندگان از کارایی خروجی ترجمه ماشینی که در آزمون با آن مواجه شدند، مصاحبه های نیمه ساختاریافته با برخی از شرکت کنندگان انجام شد.

    یافته ها

    از طریق آزمون های ناپارامتریک مانند آزمون های اسپیرمن و من ویتنی مشخص شد به طور کلی، خروجی ترجمه ماشینی با خروجی ترجمه انسانی قابل رقابت است. علاوه بر این، از نظر مهارت های فرعی درک مطلب، کیفیت دو ترجمه قابل مقایسه بود. علاوه بر این، یافته های حاصل از مصاحبه نشان داد دانش آموزان علی رغم مشکلات جزیی موجود در خروجی مانند خطاهای صرفی- نحوی یا معادل های واژگانی نامناسب، ترجمه ماشینی را کمکی اساسی برای فعالیت های درک مطلب خود می دانستند.

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد کارایی خروجی ترجمه ماشینی وابسته به خواننده هدف و وابسته به متن است، زیرا هم توسط ویژگی های خواننده و هم متن تعیین می گردد. این موضوع در نمرات کسب شده توسط دانشجویان در گروه های مختلف کاملا مشهود بود. بنا براین پژوهش حاضر درک پژوهشگران را از ترجمه ماشینی و تاثیر آن بر درک مطلب افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: ادراک پذیری، انگلیسی آکادمیک، ترجمه ماشینی، درک مطلب
  • سعید مسلمی نژاد آرانی، عباسعلی زارعی*، عبدالله سارانی صفحات 19-36
    پیشینه و اهداف

    یکی از ملاحظات اساسی در یادگیری مبتنی بر مسیله عدم وجود یک راه حل واحد برای پاسخگویی به مسیله است که البته در آموزش زبان به آن سناریو نیز گفته می شود. با این حال، شیوه یادگیری مبتنی بر حل مسیله دارای ویژ گی های دیگری نیز می باشد که آن را از دیگر شیوه های مرسوم یادگیری زبان متمایز می سازد. در این شیوه، به منظور برقراری ارتباط پایدار و معنی دار میان کسب دانش لازم برای پاسخگویی به مسیله از طریق کشف و بررسی راه حل های ممکن و انتخاب مناسب ترین راه حل، لازم است تا زبان آموز صرفا از طریف خود اکتشافی به بررسی و ارزیابی اطلاعات لازم برای پاسخ به مسیله بپردازد. البته، معلم، صرفا در نقش تسهیل گر ظاهر شده و در صورت لزوم زبان آموزان را راهنمایی می کند. این شیوه از یادگیری می تواند دررابطه با مهارت های تولیدی زبان آموزان بسیار موثر باشد، چرا که آن ها در صورت مشارکت در فرایند یادگیری- آن چه که این شیوه بر آن تاکید میکند - شیوایی کلام بهتری را تجربه می کنند. بدین ترتیب می توان گفت که این شیوه از آموزش صفات روانشناختی فراگیران را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. از این رو، مطالعه حاضر خلاء تحقیقاتی در مورد کاربرد شیوه مسیله محور و تاثیر آن بر عوامل روانشناختی از قبیل تمایل به برقراری ارتباط، خود کارامدی، و اضطراب کلاس درس می پردازد.

    روش ها

    تعداد 90 نفر از زبان آموزان سطح پیش متوسط زبان انگلیسی بر مبنای آزمون تعیین سطح آکسفورد و روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. افراد مورد نظر، به صورت تصادفی در سه گروه 30 نفره (1) گروه شیوه مبتنی بر مسیله برخط، (2) گروه شیوه مبتنی بر مسیله حضوری، و (3) گروه کنترل با شیوه تدریس غیر از یادگیری مبتنی بر مسیله تقسیم بندی شدند. زبان آموزان در هر سه گروه فوق در یک دوره 10 جلسه ای آموزش مهارت گفتاری شرکت کردند. سه پرسشنامه تمایل به برقراری ارتباط، خود کارآمدی، و اضطرب در کلاس زبان در ابتدا و پایان دوره توسط زبان آموزان پاسخ داده شدند. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از پرسشنامه ها از تحلیل کواریانس (انکووا) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کاربرد شیوه مبتنی بر مسیله در کلاس برخط به طور قابل توجهی موثرتر از شیوه مبتنی بر مسیله در کلاس حضوری بوده است. یافته ها همچنین نشان داد که فراگیران زبان انگلیسی در کلاس های برخط و حضوری با بکارگیری شیوه مبتنی بر مسیله نسبت به زبان آموزان گروه کنترل در زمینه تمایل به برقراری ارتباط عملکرد بهتری داشتند. علاوه بر این، زبان آموزان در گروه های آموزش مبتنی بر مسیله برخط و حضوری به طور معناداری سطح پایین تری از اضطراب کلاس درس را در مقایسه با گروه کنترل تجربه کردند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر می توان چنین استنباط کرد که شیوه مبتنی بر حل مسیله در ایجاد انگیزه در زبان آموزان در جهت ایجاد ارتباط کلامی در زبان مقصد موثر است. علاوه براین، زبان آموزانی که در کلاس های برخط تحت تاثیر این شوه قرار می گیرند، حس مسیولیت بیشتری را نسبت به یادگیری خود پیدا می کنند و در نتیجه احساس خوشنودی بیشتری را نیز تجربه می کنند. از سویی دیگر، به دلیل خود اکتشافی بودن این شیوه بویژه زمانی که زبان آموز به کشف راه حل پرداخته و آن را با هم کلاسی های خود مورد بحث قرار می دهد، اضطراب بسیار کمتری را تجربه کرده که به فرایند یادگیری کمک می کند. کاربردهای استفاده از نتایج این مطالعه در پایان مورد بررسی و پیشنهاد قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اضطراب کلاس درس، احساس خودکارآمدی، یادگیری مبتنی بر مسئله، تمایل به برقراری ارتباط
  • مریم ضرابی*، مجتبی محمدی، زهره سیفوری صفحات 37-54
    پیشینه و اهداف

    فناوری تا حد زیادی در کلاس های درس زبان های خارجی وارد شده است و انتظار می رود معلمان بتوانند در استفاده از آن موضع مناسبی اتخاذ کنند. علاوه بر عوامل بیرونی مانند زمان، تجهیزات و آموزش، عوامل درونی مانند باورها، تجربه تدریس و تمایل به استفاده از فناوری معلمان می تواند استفاده آن ها از فناوری در کلاس را پیش بینی کند. به نظر می رسد عوامل درونی می توانند دلیلی بر عدم توجه کافی معلمان به ادغام موثر فناوری در تدریس باشند. این مسیله هنوز به اندازه کافی مورد بررسی قرار نگرفته است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین هویت حرفه ای معلمان و درک آن ها از کاربرد فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی در بین معلمان ایرانی زبان انگلیسی و شیوه ها، چالش ها و راه حل هایی که مدنظر آن ها است، انجام شده است. 

    روش ها

    در این پژوهش مختلط، از بین تمامی معلمان زبان انگلیسی شاغل در دانشگاه ها، موسسات زبان و مدارس، 174 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در مرحله کمی، شرکت کنندگان دو پرسشنامه هویت حرفه ای معلمان و پرسشنامه درک استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات را تکمیل کردند. در مرحله کیفی، 39 معلم که سطح بالایی در استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات در کلاس داشتند با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند وبه سیوالات مصاحبه ساختاریافته پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها روش رگرسیون خطی چندگانه استاندارد و تحلیل فراوانی به ترتیب در فاز کمی و کیفی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج رگرسیون خطی چندگانه استاندارد نشان داد که هویت حرفه ای پیش بینی کننده قوی برای استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات است. با این حال، مشخص شد که تجربه تدریس در این زمینه نقشی ندارد. نتیجه بررسی داده های حاصل از پرسشنامه و مصاحبه مشابهتی نشان نداد. به علاوه، داده های کیفی، چندین شیوه متداول استفاده از فن آوری از سوی معلمان را در کلاس های درسشان نشان می دهد که در دو دسته ابزارها و برنامه های آموزشی (مانند ابزارهای چند رسانه ای، ویدیو پروژکتور،...) و فعالیت های آموزشی مبتنی بر فناوری (ضبط صدا/فیلم، بازی های رایانه ای،...) طبقه بندی می شوند. چالش های عمده معلمان نیز به سه گروه تقسیم می شود: چالش های مرتبط با معلم (نظیر فقدان سواد فناوری اطلاعات و ارتباطات و آموزش حرفه ای، عدم اعتماد به نفس،...)، چالش های مرتبط با یادگیرنده (مانند عدم آگاهی و ناآشنایی با فناوری اطلاعات و ارتباطات،...) و چالش های مرتبط با نهادهای رسمی (ضعف اتصال به اینترنت، ناآشنایی مدیران با مفهوم و نفی مزایای فناوری و رفتار غیرحمایتی آنها،...). همچنین راه حل هایی برای رفع این چالش ها پیشنهاد شد که در سه دسته طبقه بندی شدند: راه حل هایی که مسیولیت انجامش برعهده معلمان است (افزایش دانش فنی معلمان، ارتقاء نظم، سازمان دهی، شکیبایی واعتماد به نفس، توجه کافی به نیازها و سبک های یادگیری دانش آموزان،...). راه حل های دیگر (ارایه امکانات و ابزارهای فن آوری به روز، برگزاری دوره های آموزشی،...) بر عهده موسسات آموزشی است. برخی دیگر از راه حل های ارایه شده از سوی معلمان باید مورد توجه قانون گذاران قرار گیرد (تخصیص بودجه برای موسسات و مراکز آموزشی برای خرید تجهیزات فناوری مناسب،...).

    نتیجه گیری

      نتایج این مطالعه به وضوح نشان داد که هویت حرفه ای بالا و تمام مولفه های آن (تخصص در موضوع، تخصص در ارزش آفرینی آموزشی، تخصص در تدریس) می تواند بر کاربرد فناوری در کلاس تاثیر مثبتی بگذارد. از بین این سه، تخصص در تدریس نقش مهمتری را نشان داد. این امر حاکی از آن است که از مدیران آموزشی انتظار می رود علاوه بر تجهیز مراکز آموزشی و تسهیل دسترسی به فناوری در کلاس، امکان برگزاری دوره های آموزشی پیش از خدمت و ضمن خدمت معلمان را نیز فراهم کنند تا آنان را در مهارت ها و راهبردهای آموزشی توانمند سازند. افزایش آگاهی معلمان در مورد سایر جنبه های حرفه ای معلمان نظیر اخلاق یا ارزش های حرفه ای و تقویت بنیه علمی آنها نیز توصیه می شود. این چالش ها چندان با چالش هایی که منجر به مطالعات مشابه در سایر نقاط جهان شد، تناقض نداشت. علی رغم این مشکلات، معلمان با استفاده از روش های مختلف مانند استفاده از نرم افزارها و برنامه های کاربردی، ابزارهای فناوری و اینترنت به عنوان منبع اصلی هر فعالیت فناورانه، به تمرین فناوری در کلاس های خود ادامه می دهند. از محدودیت های این مطالعه می توان به این نکته اشاره کرد که اگر داوطلبان بیشتری از سراسر کشور در آن شرکت می کردند، نتایج این مطالعه می توانست قدرت تعمیم پذیری بیشتری داشته باشد.

    کلیدواژگان: هویت حرفه ای، فناوری اطلاعات و ارتباطات، چالش های فناوری اطلاعات و ارتباطات، ادراک معلمان، عملکرد آموزشی
  • محسن باقری*، فاطمه صحرایی، مرمر خان محمدی صفحات 55-66
    پیشینه و اهداف

    تغییرات دنیای جدید به واسطه پیچیدگی های اجتماعی، فرهنگی و توسعه فناوری های اطلاعات و ارتباط منجر به تغییر در اهداف و رویکردهای آموزشی جهت تطابق با تغییرات ایجاد شده در محیط پیرامون یادگیرندگان شده است. از جمله رویکردهای جدید که در فرایند آموزش و یادگیری جهت ایجاد مهارت های قرن بیست و یکم در یادگیرندگان مورد توجه قرار گرفته است همتاارزیابی است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر همتاارزیابی مبتنی بر وب بر مهارت های یادگیری خودراهبری دانشجویان علوم تربیتی دانشگاه اراک انجام شد.

    روش ها

    محققان از روش پژوهش شبه تجربی و از طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه گواه استفاده کردند. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان علوم تربیتی در سال تحصیلی 1401-1402 به تعداد 178 نفر بودند که از میان آن ها 32 نفر به عنوان نمونه به صورت در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آزمایش و کنترل به صورت تصادفی توزیع شدند. جهت جمع آوری داده های مورد نیاز در این پژوهش از پرسشنامه آمادگی یادگیری خودراهبری استفاده شد. این پرسشنامه دارای 40 سوال و سه زیرمقیاس خود مدیریتی، لذت از یادگیری و خود کنترلی است. پرسشنامه پیش  و پس از دوره به اجرا درآمد. در گروه آزمایش به مدت 10 جلسه فرایند آموزش همراه با همتاارزیابی مبتنی بر وب انجام شد. به این صورت که درس، دانشجویان و استاد درس در سامانه مدیریت دروس تعریف شدند. بعد از هر جلسه تدریس، استاد درس یک فعالیت (همتاارزیابی) در سامانه اضافه می کرد، به نحوی که دانشجویان در رابطه با موضوع درس تکلیفی را انجام می دادند، سپس استاد با استفاده از افزونه کارگاه آموزشی موجود در سامانه، فعالیت همتاارزیابی را اجرا می کرد. فرایند آموزش در گروه آزمایش و گواه به این صورت بود که استاد درس بر اساس طرح درس، موضوعات درسی را تدریس می کرد، در خلال تدریس امکان پرسش و پاسخ توسط یادگیرندگان وجود داشت. تفاوت دو گروه در بکارگیری همتاارزیابی در گروه آزمایش بود و دانشجویان تکالیف همکلاسی ها را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دادند، در حالیکه در گروه گواه شیوه ارزیابی به شکل مرسوم صورت گرفت. به این صورت که مدرس در کلاس درس آموزش ها را ارایه می داد، سپس تکالیفی برای دانشجویان تعریف می شد. آنها موظف به انجام تکالیف و ارسال آن به مدرس بودند، مدرس هر جلسه تکالیف دانشجویان را بررسی می کرد و به آنها بازخورد می داد. جهت تحلیل داده های پژوهش از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون تحلیل کوواریانس) استفاده شد.

    یافته ها

    داده های پژوهش نشان داد آموزش به همراه همتاارزیابی بر مهارت های یادگیری خودراهبری و زیرمقیاس آن (خود مدیریتی، لذت از یادگیری، کنترل یادگیری) تاثیر معنی داری دارد (p<0.5).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، روش همتاارزیابی به عنوان روشی جهت افزایش مهارت های یادگیری خودراهبری دانشجویان، که از مهارت های مورد نیاز در یادگیرندگان قرن بیست و یکم است، می تواند مورد استفاده قرار گیرد. اجرای همتاارزیابی مستلزم وجود شرایطی است که لازم است مورد توجه مدرسان قرار گیرد از جمله: پلتفرم آموزش الکترونیکی مناسب، تدوین معیارهای ارزیابی توسط مدرس و راهنمایی مناسب یادگیرندگان به عنوان ارزیاب. لازم است جنبه های مختلف چالش های اجرای همتاارزیابی در مطالعات تکمیلی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: همتاارزیابی مبتنی بر وب، یادگیری خودراهبری، خود مدیریتی، لذت از یادگیری، خودکنترلی
  • مجتبی قربانی*، فاطمه سادات ایزدی، ستاره سادات روشن، رضا ابراهیم پور صفحات 67-88
    پیشینه و اهداف

    تبدیلات هندسی در طول تاریخ نقش مهمی در جنبه های مختلف زندگی بشر داشته اند. تقارن یکی از مفاهیم مهم در ریاضیات مدرسه است. واضح است که عملکرد تحصیلی دانش آموزان به طور پیچیده ای با دانش و مهارت های مربیان آن ها مرتبط است. با توجه به اهمیت نقش دانشجو معلمان به عنوان مربیان آینده، در مرحله اول، هدف این تحقیق بررسی و ارزیابی سطوح تفکر تبدیلات هندسی در بین دانشجو معلمان ابتدایی بر اساس نظریه یادگیری ون هیلی است. پس از آن، این تحقیق به دنبال بررسی فرآیند تفکر و ارزیابی الگوهای نگاه دانشجو معلمان آموزش ریاضی به عنوان گروه متخصص، با استفاده از روش علوم شناختی ردیاب چشم است.

    روش ها

    این مطالعه به بررسی و ارزیابی تفکر تبدیلات هندسی و مهارت های حل مسیله در میان دانشجو معلمان متمرکز است. روش تحقیق مورد استفاده پیمایشی آمیخته است. نمونه آماری در دسترس شامل 50 دانشجو معلم ابتدایی و 21 دانشجو معلم آموزش ریاضی ایرانی است. دانشجو معلمان ابتدایی از دانشگاه فرهنگیان اصفهان انتخاب شده و به دو گروه شامل 42 نفر از دانشجویانی که مفهوم تبدیلات هندسی را در مقطع کارشناسی نیاموخته بودند و 8 نفر از دانشجویانی که این مفهوم را در مقطع کارشناسی آموخته بودند، تقسیم شدند. برای بررسی سطح تفکر هندسی شرکت کنندگان، از آزمونی محقق ساخته بر اساس نظریه ون هیلی استفاده شد. پایایی آزمون با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی شد که مقدار 0.68 بدست آمد. روایی آزمون نیز توسط اساتید مورد تایید قرار گرفت. در ارزیابی تفکر هندسی، یکی از روش های علوم شناختی به کار گرفته شد. این روش شامل طراحی آزمون روان-فیزیک همراه ثبت حرکات چشم در گروه دانشجو معلمان آموزش ریاضی بود. آزمون روان-فیزیک در آزمایشگاه کامپیوتر دانشگاه تربیت معلم شهید رجایی تهران با دستگاه Eyelink و نرم افزار MATLAB بر روی دانشجو معلمان آموزش ریاضی این دانشگاه، انجام شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که دانشجویان، شکل با تقارن را به عنوان شکل متقارن تشخیص می دهند، اما در تعیین نوع تقارن اشکال متقارن عملکرد ضعیفی دارند، به ویژه زمانی که یک شکل دارای تقارن چرخشی یا تقارن محوری مایل یا ترکیبی از چندین نوع تقارن باشد. 34% از دانشجو معلمان آموزش ابتدایی در سطح اول و 18% در سطح دوم نظریه ون هیلی قرار گرفتند. یافته های شناختی نشان داد که دانشجو معلمان آموزش ریاضی در تشخیص اشکال متقارنی که با یک نوع تقارن مشخص شده اند نسبت به شکل هایی که شامل ترکیبی از تقارن های مختلف هستند، عملکرد نسبتا موفق تری داشته اند. بررسی تصاویر ثبت شده ردیابی چشم دانشجویان، تمایزی را در الگوهای نگاه، بین گروه هایی که پاسخ های درست و نادرست در ارایه می دادند، نشان داد. علاوه بر این، این تفاوت در بین تصاویر با تقارن های مختلف(خطی، مرکزی، چرخشی) نیز مشهود است.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر ضعف دانشجو معلمان در شناسایی نوع تقارن در اشکال را تایید می کند. همچنین بر نیاز به توجه بیشتر به امور برای رسیدگی به این موضوع، پیشنهاد می شود که برنامه درسی مربوط به تبدیلات هندسی در دوره آموزشی دانشگاه دانشجو معلمان مورد بازنگری قرار گیرد. علاوه بر این، استفاده از نرم افزارهایی مانند واقعیت افزوده و جیوجبرا می تواند به افزایش توانایی های شناختی و بصری دانشجو معلمان در درک و تشخیص مفهوم تقارن کمک کند.

    کلیدواژگان: تبدیلات هندسی، تقارن چرخشی، تقارن مرکزی، دانشجو معلم، علوم شناختی
  • اسمعیل علی سلیمی* صفحات 89-110
    پیشینه و اهداف

    آینده ی ناپایدار و پیچیده ای که توسط روند های جهانی، فناوری ها و پیشرفت های تکنولوژیکی در حال شکل گیری است، درک عمیق انقلاب چهارم صنعتی و فناوری های آن را ضروری می کند. امروزه، همه گیری کوید 19 نیز پیشرفت فناوری را به ویژه در حوزهی آموزش تسریع کرده و بر بخش های مختلف زندگی بشر تاثیر گذاشته است به گونه ای که حوزهی آموزش، به ویژه، یک تغییر سریع از یادگیری سنتی  به سکوهای برخط را تجربه کرده است. این پژوهش به بررسی اثرات و پیامدهای فناوری متاورس، در مقابله با چالش های غیرمنتظره ی آینده می پردازد. هدف اصلی این مقاله بررسی این موضوع است که آیا فناوری های واقعیت گسترده، به عنوان یکی از اجزای سازنده ی زیست بوم متاورس، می توانند بر آموزش عالی آینده تاثیر بگذارند و آیا فناوری متاورس قادر است باعث ارتقاء کیفیت آموزش در آینده شود.

    روش ها

    تحقیق کیفی حاضربا هدف یافتن درک جامعی از موضوع تحقیق با بهره گیری از دیدگاه ها و تجربیات شرکت کنندگان صورت گرفت. برای دستیابی به این هدف، 63 شرکت کننده ی ایرانی مرد و زن، شامل اساتید رشته زبان انگیسی، دانشجویان رشته ی زبان انگلیسی، متخصصان تکنولوژی های آموزشی و آینده پژوهان حوزه علم و فناوری به صورت هدفمند با روش گلوله برفی از سازمان ها و موسسات آموزشی مختلف در شهر تهران انتخاب شدند. داده ها ازطریق دو روش مصاحبه و روایت-پژوهی جمع آوری شد. جمع آوری داده ها تا دستیابی به اشباع ادامه یافت که منجر به انتخاب 25 شرکت کننده برای مصاحبه ها و 38 شرکت کننده برای روایت-پژوهی شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، محقق از روش تحلیل مضمون شامل کدگذاری باز، کد گذاری متمرکز و کد گذاری محوری استفاده کرد.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق حاضر نشان داد که فناوری متاورس نقش بسیار مهمی در زمینه‎ی آموزش دارد. درنتیجه ی تجزیه وتحلیل داده ها چهاردسته مضمون اصلی شناسایی و استخراج شدند: 1) تجارب توانمند: واقعیت توسعه یافته، حس غوطه ور شدن، حضور و عاملیت را افزایش می دهد، 2) قدرت فراگیر: واقعیت توسعه یافته، باعث افزایش لذت، علاقه، انگیزه و خودکارآمدی می شود، 3) کاوش در مرزهای ادراک: واقعیت توسعه یافته، توهم مالکیت بدن و تجسم را در محیط های مجازی ایجاد می کند، 4) دگردیسی خود: واقعیت توسعه یافته، نگرش ها، رفتارها، شناخت و فیزیک افراد را متحول می کند. این دسته بندی ها به وضوح تاثیر فناوری واقعیت توسعه یافته را بر آموزش عالی آینده نشان می دهند. درک مزایای گنجاندن متاورس در آموزش، می تواند محیط های جذاب و فعال تری را در فضای آموزش عالی فراهم کند.

    نتیجه گیری

      نتایج این مطالعه کاربردهای مهمی برای سیاستگذاران، اساتید، مربیان، مدیران، رهبران، دانشجویان، دست اندرکاران و تمامی ذینفعان آموزش عالی دارد و باعث افزایش بینش در مورد روندهای جهانی، فناوری ها، فناوری های نوظهور، نوآوری ها و پیشرفت ها و چگونگی تاثیر آنها درشکل دهی آینده ی آموزش می شود. با توجه به پیشرفت های سریع در فناوری و به ویژه تاثیر بیماری کووید 19 در آموزش، پذیرش این فناوری ها و ایجاد تغییرات لازم برای بهبود کیفیت آموزش بسیار مهم است. امید است که این تحقیق منبعی قابل اعتماد و انگیزه ای برای مطالعات آتی در زمینه آموزش و تحول نظام آموزش عالی آینده کشورمان باشد.

    کلیدواژگان: دانشجویان زبان انگلیسی، تجربه یادگیری، متاورس، تکنولوژی های XR
  • رضا نجاتی* صفحات 111-130
    پیشینه و اهداف

    شناخت الزامات منحصر به فرد آموزش برخط به دلیل گستردگی آن بسیار ضروری است. خودتنظیمی در یادگیری برای این رویکرد آموزشی ضروری است، زیرا دانش آموزان و معلمان از نظر فیزیکی از هم جدا هستند. افراد برای مدیریت موثر زمان خود، ایجاد اهداف و حفظ انگیزه، باید راهبردهای عملی اتخاذ کنند. مشارکت فعال در فرآیند یادگیری نیز مهم است و دانشجویان را ملزم به مشارکت فعال، مشارکت و تعامل با مربیان و همسالان می کند. ارزیابی خودتنظیمی و مشارکت دانشجویان می تواند به مدیران و استادان کمک کند تا بر روند آموزشی نظارت کنند و در مواقعی که مشارکت دانشجویان کم است، اقدامات لازم را انجام دهند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مشارکت و خودتنظیمی یادگیری بر نتایج یادگیری درک مطلب دانشجویان ایرانی در کلاس های برخط انجام شده است.

    روش ها

    این پژوهش با استفاده از دو پرسشنامه و یک آزمون انجام شد. از پرسشنامه خودتنظیمی یادگیری، مقیاس مشارکت دانشجویی برخط و بخش خواندن آزمون زبان انگلیسی به عنوان زبان خارجی استفاده شد. پرسشنامه خودتنظیمی دارای سه سازه با 30 گویه و پرسشنامه مشارکت چهار سازه با 19 گویه بود. این مقیاس ها به فارسی ترجمه و برای 345 دانشجو ارسال شد. از 287 پرسشنامه برگشتی، 21 پرسشنامه به دلیل بی دقتی پاسخ دهندگان حذف شدند. 266 پاسخ باقیمانده، همراه با نمره آزمون آزمون آنها، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. آزمون درک مطلب و پرسشنامه ها از طریق سامانه آموزش مجازی دانشگاه در پاییز 1401 اجرا شد.

    یافته ها

    برای ارزیابی پایایی، ضرایب آلفای کرونباخ برای سه متغیر کلیدی مشارکت فعال، خودتنظیمی یادگیری و خواندن و درک مطلب محاسبه شد. ضرایب به دست آمده به ترتیب 89/0، 94/0 و 86/0 بود. این مقادیر نشان می دهد که ابزار اندازه گیری مورد استفاده برای ارزیابی این سازه ها قابل اعتماد هستند. روایی سازه نیز از طریق مقادیر ریشه میانگین مربعات خطای تقریب (RMSEA) برای متغیرها بررسی شد. مقادیر RMSEA گزارش شده به ترتیب 0.08، 0.07 و 0.01 بود. این مقادیر در محدوده قابل قبولی قرار می گیرند که نشان می دهد مدل های اندازه گیری به اندازه کافی با داده های مشاهده شده تناسب دارند . هر سه متغیر (مشارکت فعال، خودتنظیمی و خواندن) مقادیر t آماری معنی داری را نشان دادند که بر توانی های فراگیران دلالت می کند. رابطه مثبت معناداری بین مشارکت نظارتی و درک مطلب مشاهده شد. این یافته نشان می دهد که سطوح بالاتر مشارکت نظارتی با مهارت های درک مطلب بهتر در بین دانش آموزان مرتبط است. علاوه بر این، تحلیل رگرسیون نشان داد که سازه های «عملکرد» و «تعامل دانشجو-دانشجو» با درک مطلب ارتباط قوی و مثبتی دارند. ضرایب بتا برای این متغیرها به ترتیب 0.25 و 0.21 بود. این نشان می دهد که بهبود عملکرد و افزایش تعاملات دانشجویان با افزایش توانایی های درک مطلب مرتبط است.

    نتیجه گیری

    رابطه بین مشارکت نظارتی و درک مطلب، پیام مهمی برای استادان و مدیران دارد. درک این ارتباط به منظور طراحی برنامه های موثر و رویکردهای آموزشی برای افزایش توانایی های مشارکت نظارتی دانشجویان ضروری است. با این حال، باید اذعان کنیم که مطالعه انجام شده دارای محدودیت های خاصی بود که دامنه آن را محدود می کرد و از بررسی کامل همه عوامل موثر بر مهارت های درک مطلب جلوگیری می کرد. برای به دست آوردن درک جامع تر از موضوع، تحقیقات آینده باید متغیرهای اضافی فراتر از مشارکت نظارتی را بررسی کند. برای مثال، در نظر گرفتن تاثیر پیشینه فرهنگی بر درک مطلب می تواند بینش های ارزشمندی در مورد توانایی خواندن زبان آموزان ارایه دهد. به همین ترتیب، بررسی روش های تدریس مختلف می تواند اثربخشی رویکردهای آموزشی خاص در تقویت مهارت درک مطلب را روشن کند. علاوه بر این، عوامل شناختی فردی مانند حافظه فعال و کنترل توجه نقش مهمی در درک مطلب دارند و بررسی آنها می تواند به شناسایی راهبردهایی برای حمایت از دانشجویان کمک کند.

    کلیدواژگان: خود تنظیمی یادگیری، مشارکت فعال، مشارکت نظارتی، پیشرفت تحصیلی، خواندن و درک مطلب
  • سید محمدعلی احمدی طباطبایی، سید محسن موسوی* صفحات 131-148
    پیشینه و اهداف

    پیشرفت سریع فناوری کامپیوتر، جنبه های مختلف کار و زندگی را متحول کرده و بر لزوم آموزش و استفاده صحیح از ابزارهای دیجیتال تاکید دارد. نرم افزارهای معماری به فرآیند طراحی تبدیل شده اند و معماران را قادر می سازند تا روش های جدید را کشف کنند. با این حال، نگرانی هایی در مورد تاثیر نرم افزار بر خلاقیت و نوآوری ایجاد شده است. این مطالعه با هدف تعیین زمان و روش مناسب برای آموزش نرم افزار به دانشجویان معماری ضمن کاهش اثرات منفی بر خلاقیت انجام شده است. این یافته ها به توسعه رویکردهای آموزش نرم افزار موثرتر در دانشکده های معماری و شرکت های طراحی کمک خواهد کرد. در حالی که فناوری مزایایی مانند افزایش سرعت طراحی و تجسم را ارایه می دهد، تعادل بین ابزارهای دیجیتال و روش های سنتی باید در آموزش معماری حفظ شود.

    روش ها

    این مطالعه رویکردی کیفی را اتخاذ می کند که شامل فعالیت هایی مانند مشاهده، مصاحبه و مشارکت گسترده در فعالیت های پژوهشی برای به دست آوردن اطلاعات دست اول در مورد موضوع تحقیق است. تحقیق کیفی شامل روش های مختلف گردآوری داده ها مانند تحقیق میدانی، مشاهده یا مشارکت و مصاحبه های عمیق است. در مرحله اول از روش اسنادی و مطالعه کتابخانه ای برای ایجاد مبانی نظری موضوع تحقیق استفاده شد. مصاحبه های عمیق برای جمع آوری اطلاعات از کارشناسان در زمینه آموزش معماری انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها شامل تحلیل محتوا بود که در آن اجزای متن جمع آوری شده دسته بندی و شمارش شدند. متغیر مستقل تحقیق روش و زمان بندی صحیح آموزش نرم افزارهای معماری به دانشجویان و متغیر وابسته ارتقای کارایی و بهره مندی دانشجویان از یادگیری نرم افزار می باشد. یافته ها از تجزیه و تحلیل پاسخ های مصاحبه و استدلال منطقی به دست آمده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن است که دانشجویانی که وارد رشته معماری می شوند، قبل از پرداختن به نرم افزارهای معماری، ابتدا باید پایه ای محکم در اصول طراحی دستی و طراحی ایجاد کنند. استفاده زودهنگام از نرم افزار بدون درک صحیح از معماری می تواند مانع خلاقیت شود و منجر به تولید فرم های پیچیده عاری از هدف و درک فضایی شود. توصیه می شود که دانشجویان قبل از شروع به استفاده نرم افزار دیجیتال، از طریق طراحی دست آزاد و تفکر خلاق، ارتباط قوی بین دست، چشم و ذهن خود برقرار کنند. مرحله مفهومی طراحی به بهترین وجه از طریق طرح های دستی و مدل سازی انجام می شود؛ نرم افزار را می توان در مراحل بعدی مورد استفاده قرار داد. آموزش همزمان نرم افزار در کنار سایر موضوعات معماری ممکن است منجر به اضافه بار اطلاعات و کاهش تمرکز شود. یک رویکرد مترقی و یکپارچه برای آموزش نرم افزار در برنامه درسی برای افزایش کاربرد عملی ابزارهای نرم افزاری توسط دانش آموزان پیشنهاد شده است. این تحقیق بینش هایی را برای توسعه یک روش آموزشی موثر ارایه می دهد که دانشجویان را برای بازار کار آماده می کند و در عین حال خلاقیت و درک معماری آنها را تقویت می کند.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق نشان می دهد که دانشجویان باید نرم افزار معماری را پس از ایجاد پایه ای در طراحی دستی و اصول طراحی بیاموزند. شروع زودهنگام آموزش نرم افزار می تواند مانع خلاقیت شود و منجر به طراحی های سطحی شود. آموزش نرم افزار در کنار سایر دروس معماری به صورت پیش رونده و یکپارچه توصیه می شود. آموزش عملی و مبتنی بر پروژه به دانش آموزان کمک می کند ویژگی های نرم افزار را درک کنند و یادگیری پایدار را ترویج می کند. برای جلوگیری از سردرگمی باید از اجزای نرم افزاری غیر ضروری اجتناب شود. دانشگاه ها باید برنامه های خود را برای رفع نیازهای دانشجویان در بازار کار اصلاح کنند و آموزش نرم افزاری جامع ارایه دهند.

    کلیدواژگان: آموزش معماری، معماری دیجیتال، نرم افزار معماری، آموزش نرم افزار
  • زری سعیدی*، نیلوفر نیکوبین صفحات 149-166

    پیشینه و اهداف

    روانشناسی آموزشی یکی از مفاهیم اساسی در حیطه تدریس و یادگیری است و نقشی کلیدی در هر بافت آموزشی از جمله آموزش زبان ایفا می کند. ذهنیت (چه ذهنیت رشد و یا ثابت) فراگیران ممکن است روی فرایند یادگیری تاثیرگذار باشد و فناوری با قابلیت حضور همه جایی خود احتمالا بتواند در ذهنیت دانش آموزان تغییر ایجاد کند. علیرغم این دعوی که فراگیران از طریق تمرین میتوانند در دروس خود پیشرفت کنند، بسیاری هنوز این امر را بدون داشتن هوش ذاتی بی فایده می شمارند. یافتن راه حلی برای تغییر چنین چارچوب ذهنی ضروری است، کاری که امکانات انگیزه بخش فناوری برای انجام آن مفید به نظر می رسد. به همین جهت هدف این مطالعه شفافسازی تاثیر استفاده از محتوای بازی گونه شدگی و تعاملی (H5P) در تغییر چارچوب ذهنی فراگیران نسبت به یادگیری به چارچوب ذهنی رشدی است. همچنین، هدف دیگر آن کشف ارتباط بین سطوح مختلف زبان عمومی فراگیران و نوع چارچوب ذهنی اولیه آن ها و میزان آن، و مقدار تغییرات ایجاد شده در چارچوب ذهنیشان در طول دوره است.

    روش ها

    این پژوهش طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون/پس آزمون دارای گروه کنترل است. شرکت کنندگان شامل 225 دانش آموز 12-13 ساله دوره اول دبیرستان (111: گروه آزمایش ؛ 114: گروه کنترل) بودند. پس از انجام آزمون فلایرز کمبریج برای شناسایی سطح مهارت انگلیسی آن ها، از پرسشنامه ذهنیت دویک برای اندازه گیری نوع و میزان اولیه چارچوب ذهنی آن ها استفاده شد. متعاقبا، هر دو گروه دوره 12 هفته ای را گذراندند و طی آن از هر لحاظ، به جز یک مورد، تدریس مشابهی را دریافت کردند. هر دو گروه از حالت همزمان سیستم مدیریت یادگیری برای تمرین کاربردهای زبان و از حالت ناهمزمان آن برای آزمون دادن و ارسال تکالیف خود استفاده کردند. تنها تفاوت در این بود که مرحله آموزش گروه آزمایش از طریق محتوای تعاملی در حالت ناهمزمان سیستم مدیریت یادگیری انجام گرفت، اما آموزش گروه کنترل به صورت زنده و با استفاده از تقریبا همان مطالب، از طریق وبینار انجام شد. پس از گذراندن دوره، فراگیران مجددا پرسشنامه را تکمیل کردند. تحلیل آماری از طریق آزمون های تحلیل واریانس (آنووا) و تحلیل کوواریانس (آنکووا) انجام شد.

    یافته ها

    به منظور مقایسه سطوح انگلیسی عمومی (GE) بصورت دو به دو، از آزمون شفه (Scheffe test) استفاده شد. بر اساس نتایج آن، می توان استنباط نمود که ضریب تفاوت میانگین های ذهنیت برای سه سطح زبانی، ماقبل پیشرفته (Pre-A1) (001/0=p)، سطح پیشرفته 1 (001/0=p)، و سطح پیشرفته 2 (021/0=p) بود که همگی از جهت آماری معنادار بودند. با مقایسه میانگین های تفاوت های ذهنیت بین سه گروه و سطح زبان انگلیسی، می توان به این نتیجه رسید که گروه ماقبل پیشرفته، بالاترین میانگین تفاوت های ذهنیت را به خود اختصاص داد در حالی که سطح پیشرفت 2 (A2) دارای کمترین ضریب تفاوت بود. به عبارت دیگر، هر چه سطح انگلیسی عمومی (GE) دانش آموزان ضعیف تر بود، میزان تغییر در نوع ذهنیت آن ها به سمت شکل گیری ذهنیت رشد بیشتر می شد. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از محتوای تعاملی (H5P) و بازی گونه (Gamified) در قالب سامانه مدیریت یادگیری دوزمانه (Bichronous LMS) می تواند تاثیر قابل توجهی بر بهبود سطح ذهنیت رشد زبان آموزان دوره دبیرستان (39%) داشته باشد.  مطالب و محتوایی که برای دانش آموزان در کلاس های بازی گونه یا بازی واره شده و تعاملی ارایه می شد، منجر به تبادل بازخورد فوری گردید که سطح انگیزه را بالا برد و آنها را تشویق نمود به وظایف و فعالیت های تعاملی مختلف ادامه دهند.

    نتیجه گیری

    پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که استفاده از محتوای تعاملی به عنوان بخشی از فرایند یادگیری می تواند باعث ایجاد چارچوب ذهنی رشدی در فراگیران شود. دانش آموزان با مهارت انگلیسی عمومی بالاتر، میزان چارچوب ذهنی رشدی اولیه بالاتری داشتند، فراگیران ضعیف تر، میزان تغییر بیشتری را در چارچوب ذهنی خود از حالت ثابت به رشدی تجربه کردند. مطالعه حاضر می تواند زبان آموزان و معلمان را به استفاده از محتوای تعاملی و بازی گونه شده در دوره های آنلاین خود ترغیب کنند. همچنین به سیاستگذاران نظام آموزشی کمک می کند تا به تاثیری که کاربرد افزونه محتوای تعاملی و بازی گونه بر آموزش انگلیسی دارد توجه عمیق تری نمایند، زیرا این امرقابلیت آن را دارد که منجر به ایجاد برنامه درسی جدیدی برای مدارس شود.

    کلیدواژگان: آموزش برخط، وجه، سامانه مدیریت یادگیری (ال. ام. اس.)
  • سارا سادات حسینی، حسن سلیمانی*، فاطمه همتی، جعفر افشین فر صفحات 167-190
    پیشینه و اهداف

    در پاسخ به اهمیت روزافزون آموزش های زیست محیطی پایدار، چشم انداز های آموزشی دستخوش دگرگونی های سریعی می شود و فرصت های جدیدی را برای کلاس های درس زبان های خارجی ارایه می کند تا نقشی متمایز در آشنا کردن زبان آموزان با مفاهیم و اصول اساسی سواد زیست محیطی ایفا کنند. این پژوهش با بهره گیری از مقیاس توسعه یافته جدید ارزشیابی یادگیری زبان به کمک کامپیوتردر زبان شناسی زیست محیطی، با هدف بررسی و پیاده سازی این مقیاس و تاثیر متقابل آن با زبان و با تکیه بریک تکلیف درسی مبتنی بر زبان شناسی زیست شناختی که تعامل بین زبان زیست شناختی و فناوری را نشان می دهد، صورت گرفته است. ملاحظات آموزشی معلمان شرکت کننده و هدف آن ها از تشویق جنبه های  عاملیت فراگیران در پرورش دیدگاه های زیست شناختی، جنبه های محتوایی و توانایی دانش زیست محیطی آن ها را نشان میدهد.

    روش ها

    یک طرح تحقیقی ترکیبی توضیحی متوالی برای پیاده سازی دیدگاه یادگیری زبان به کمک رایانه در زبان شناسی زیست محیطی برای ارتقاء سواد زیست محیطی در بین زبان آموزان اتخاذ شد. دو کلاس خارج از طرح کنترل شامل 30 دانشجو ی زبان انگلیسی به طور تصادفی به بررسی اجرای خرده مقیاس ها اختصاص داده شدند. برای تجزیه و تحلیل داده های کمی از آزمون تی زوجی استفاده شد. به عنوان بخشی از اجرای زبان شناسی زیست محیطی و تجزیه و تحلیل داده های کیفی، به شرکت کنندگان یک تکلیف آموزشی مبتنی بر مفاهیم زیست محیطی به کمک فناوری محول شد که در آن دانشجویان در مورد مفاهیم اساسی حوزه های خرده مقیاس سواد زیست محیطی آگاهی یافتند. همچنین برای به دست آوردن  یک دیدگاه قوی تر از دیدگاه های زیست محیطی, تجزیه و تحلیل موضوعی از شرکت کنندگان به عمل آمد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه تاثیر قابل توجه و مثبتی بر دیدگاه های زیست محیطی دانشجویان نشان داد، کماینکه تحلیل دقیق داده های کمی و بازتاب تحلیل موضوعی شرکت کنندگان نیز حاکی ازین مسیله بود. اجرای موفقیت آمیز خرده مقیاس های زیست محیطی و تکلیف محوردر زبان شناسی به طور قابل توجهی دیدگاه های زیست محیطی  دانشجویان را تقویت کرد و همزمان درک آن ها را از مفاهیم پیچیده اکولوژیکی افزایش داد. نتایج این گزاره اثبات می کند که ادغام ابعاد زبانشناسی زیست محیطی در آموزش های مبتنی بر فناوری ظرفیت امیدوارکننده ای برای پرورش سواد زیست محیطی در بین زبان آموزان است.

    نتیجه گیری

    این تحقیق بیانگر نیاز مبرم به مفهوم سازی مجدد و حل چالش های زیست محیطی میباشد و بیانگر چارچوب فلسفی مثبت و عملی سنت گرایی در جریان اصلی تحقیقات, میباشد. اهمیت ادغام متفکرانه فناوری های مناسب در محیط های فراگیری زبان برای غنی سازی تجربیات یادگیری دانش جویان و انگیزه آنان, همسو با علایق فردی شان می شود . لذا این مطالعه بیانگر  اهمیت کاربرد تکنیک های ارزشیابی عملی برای ارزیابی سواد زیست محیطی دانش جویان میباشد. نتایج این مطالعه، پذیرش یک استراتژی زیست بعدی را که نگرانی های مربوط به نوسانات زیستگاه انسانی و افزایش ظرفیت های اکوسیستم از طریق ادغام مفاهیم فنی، روش شناسی و زبان شناسی است را هماهنگ, تسهیل و حمایت می کند. تکنیک های تجزیه و تحلیل این رویکرد ابزارهای قابل اجرای جهانی جهت تلاش های بشردوستانه از طریق فناوری به ما ارایه  می دهد. تکنیک های تجزیه و تحلیل این رویکرد، ابزارهای قابل اجرای جهانی و دیدگاه های ارزشمندی را جهت تلاش های بشردوستانه از طریق فناوری به ما ارایه  می کند تا درک ما از سواد زیست محیطی افزایش یابد و در نتیجه، کارایی فرآیندهای تصمیم گیری ما در تقویت بینش مان از تلاش های تحول آفرین در حوزه های طراحی برنامه درسی و سیاست گذاری تقویت می شود.  بررسی چندین محدودیت قابل توجه در این مطالعه  اهمیت دارد. در ابتدا، این تحقیق نتوانست نتایج  بالقوه دیگر سازه ها را در خرده مقیاس های زبان شناسی زیست محیطی تایید کند. ثانیا، تحقیق در مورد سواد زیست محیطی شرکت کنندگان از محدوده قلمرو مطالعاتی  فراتر نرفت. علیرغم محدودیت ها، یافته های این مطالعه و روش شناسی، درک ما را از سواد زیست محیطی به افق های جدیدی سوق داده است. لذا، اقدامات بیشتر برای تقویت فرآیندهای تصمیم گیری در مورد طراحی برنامه درسی و ضرورت تدوین سیاست های مناسب احساس می شود. این مطالعه کاربردهای قابل توجهی برای آموزش و دانشگاه دارد که شامل افزایش سواد زیست محیطی در بین دانشجویان و پرورش یک رویکرد جامع برای فراگیری زبان است. تحقیقات بیشتری برای بررسی ترجیحات آموزشی مربیان، تنظیم متغیرها و در بر گرفتن حجم نمونه گسترده تر ضروری است. مربیان تشویق می شوند تا آموزش های دانشجو محور و نوآورانه را اتخاذ کنند و همچنین به منظور اطمینان از دسترسی عادلانه به منابع فناوری، تلاش نمایند.

    کلیدواژگان: دیدگاه های اکولوژیکی فراگیری زبان، به کمک رایانه، مقیاس ارزیابی زبان شناسی زیست محیطی با کمک کامپیوتر، فراگیران زبان انگلیسی، تکلیف مبتنی بر تکنولوژی، سواد زیست محیطی
  • مصطفی نورالهی، حسین زنگنه*، مریم پورجمشیدی صفحات 191-212
    پیشینه و اهداف

    تمام تلاش های نظام آموزشی در راستای موفقیت، پیشرفت تحصیلی و ایجاد یادگیری های عمیق و لذت بخش در دانش آموزان است. این امر بدون درگیر شدن دانش آموزان در فرآیند یادگیری امری غیرممکن است که نتیجه ای جز شکست و عدم موفقیت در پی نخواهد داشت. اما کمیت و کیفیت درگیری تحصیلی دانش آموزان متاثر از عوامل گوناگون و مختلفی است که توجه و  بررسی آن ها امری لازم و ضروری است. چنین ضرورتی با شیوع کووید 19 و آغاز آموزش های مجازی که همراه با افت تحصیلی و عدم علاقه و لذت یادگیری در دانش آموزان بود بیش از گذشته آشکار شد. با بررسی و مطالعه عوامل تاثیرگذار بر درگیری تحصیلی می توان به حمایت معلمان، والدین و همکلاسی ها و همچنین فناوری های نوینی که امروزه جز جدایی ناپذیر جریان آموزش شده اند اشاره کرد که قادر هستند باعث ارتقا کمی و کیفی درگیری تحصیلی شوند؛ اما استفاده از فناوری ها نوین نیز، چالش های پیش روی خود را دارا بود. یکی از این چالش ها اضطراب فناوری بود. زمانی که دانش آموزان هنگام مواجه با فناوری ها، دچار اضطراب و ترس می شدند و لزوم حل چنین مشکلی اجتناب ناپذیر بود. لذا این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی بین حمایت اجتماعی با میزان درگیرسازی تحصیلی یادگیرنده با نقش تعدیل گری و میانجی اضطراب فناوری انجام شد تا راهکارهای متفاوت و بروزی را ارایه کند که در چنین شرایطی نیز حمایت های اجتماعی اثرگذار باشند و در نتیجه شاهد موفقیت امر آموزش و یادگیری باشیم.

    روش ها

    روش پژوهش کمی و از نوع پیمایشی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 528 نفر (264 دختر و 264 پسر) دانش آموزان پایه هشتم متوسطه شهرستان فامنین بود که در سال تحصیلی 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 225 نفر و به روش خوشه ای تصادفی انتخاب گردید، اما به دلیل اطمینان بیشتر این نمونه به 402 نفر (221 دختر و181 پسر) تغییر یافت. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه درگیرسازی تحصیلی ریو 2013، پرسشنامه حمایت اجتماعی دیمرای و مالکی 2002 و پرسشنامه ی اضطراب رایانه باندالوس و بنسون 1990 بود. روایی ابزاهای پژوهش بر اساس روایی همگرا و واگرا موردسنجش قرار گرفت. پایایی ابزارها نیز بر اساس آزمون آلفای کرونباخ، آزمون پایایی ترکیبی و آزمون اسپیرمن موردسنجش قرار گرفت و مدل ارایه شده و نتایج حاصل از طریق معادلات ساختاری و آزمون همبستگی اسپیرمن مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج معادلات ساختاری نشان داد که بین حمایت اجتماعی با میزان درگیرسازی تحصیلی یادگیرنده با نقش میانجی اضطراب فناوری رابطه معناداری وجود دارد و حمایت اجتماعی والدین، معلمان و همکلاسی ها نیز به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر درگیرسازی تحصیلی دانش آموزان تاثیرگذار است. حمایت اجتماعی والدین، معلمان و همکلاسی ها که به صورت حمایت های ابزاری، اطلاعاتی، عاطفی و ارزیابی ارایه شدند در سه بخش ارتباط دهی با فناوری، موفقیت کار در فناوری و اطمینان و صمیمت در فناوری موجب کاهش اضطراب فناوری و افزایش درگیری تحصیلی دانش آموزان در چهار بعد درگیری رفتاری، شناختی، عاطفی و عاملی شد. همچنین این تاثیر به صورت مستقیم و بدون در نظر گرفتن اضطراب فناوری نیز صادق بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش والدین، معلمان و همکلاسی ها با ارایه حمایت های لازم می توانند در حل مشکلات و چالش های پیش روی دانش آموزان نقشی مهم و اساسی ایفا کنند. به ویژه اگر این مشکلات و چالش ها در حوزه فناوری و کاربرد و استفاده آن در امر آموزش باشد. به همین دلیل سیاستگزاران و مسیولان آموزش و پرورش برای ارتقا کیفیت آموزش های مجازی نباید از این ظرفیت های بزرگ چشم پوشی کنند و با برنامه ها و طرح های لازم موجب تشویق والدین، معلمان و همکلاسی ها دانش آموزان گردند تا به ارایه حمایت های اجتماعی بیشتر روی آورند و کیفیت آموزش و یادگیری را بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، درگیری تحصیلی، اضطراب فناوری
  • زهرا راه بر، فاطمه احمدی کلاته احمد*، مودت سعیدی صفحات 213-226
    پیشینه و اهداف

     امروزه به دلایل مختلفی از جمله ظهور بیماری کرونا، شاهد استقبال نظام های آموزشی از آموزش  های غیرحضوری هستیم. در این زمان، نقش اصلی در طراحی آموزشی دوره های آموزش غیرحضوری را معلمان هر درس برعهده دارند؛ بنابراین آن ها باید با نظریه های مربوط به ساختار شناختی و چگونگی یادگیری دانش آموزان از محتواهای الکترونیکی آشنا باشند تا آموزش های آن ها ضمن تسهیل فرآیند یادگیری، سبب بالا بردن سطوح یادگیری و افزایش میزان یادداری مطالب آموزشی در دانش آموزان نیز شود. زیرا چنانچه محتواهای الکترونیکی و چندرسانه ای طراحی شده به خصوص در درسی مانند فیزیک که از انواع رسانه ها و بازنمایی های متعدد برای انتقال مفاهیم بهره می گیرد طبق اصولی سازگار با ساختار شناختی یادگیرندگان طراحی نشود، ممکن است باعث واردآمدن بارشناختی اضافه به حافظه ی یادگیرندگان شود و این امر مانعی برای فرآیند یادگیری و یادداری مطالب در یادگیرندگان باشد. لذا پژوهش حاضر باهدف طراحی یک محتوای الکترونیکی برای درس فیزیک (مثلا مبحث فشار) بر اساس اصول نظریه بارشناختی و بررسی تاثیر آن بر سطوح یادگیری (دانش، فهمیدن و به کاربستن) و میزان یادداری دانش آموزان از مبحث آموزشی انجام شد.

    روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه نهم دوره متوسطه اول مدارس عادی آموزش وپرورش ناحیه 17 استان تهران است که در سال 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند. نمونه گیری از نوع تصادفی خوشه ای چندمرحله ای و تخصیص تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل انجام گرفته است. حجم نمونه آماری تحقیق 120 نفر است که در دو گروه همسان آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده های سطوح یادگیری و میزان یادداری از یک آزمون پیشرفت تحصیلی محقق ساخته به صورت پیش آزمون-پس آزمون استفاده شد که روایی صوری و محتوایی آن توسط دبیران با تجربه علوم تجربی و اساتید آموزش فیزیک تایید و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ 85/0 سنجیده شده بود. اجرای دوره آموزشی این پژوهش به صورت مجازی و در بستر سامانه شاد (شبکه اجتماعی دانش آموزی) در طی 3 هفته آموزشی، 6 جلسه 60 دقیقه ای در کلاس های مجازی علوم تجربی پایه نهم انجام گرفته است. قبل از شروع دوره آموزشی، ابتدا طرح درس ها و محتوای آموزشی مربوط به یک مبحث از فیزیک (مبحث فشار و آثار آن) برای گروه کنترل به شیوه کلاس های مجازی متداول تهیه و تدوین شدند و سپس با مطالعه دقیق مبانی نظری و تجربی نظریه بارشناختی، طرح درس ها و محتواها با رعایت اصول نظریه بار شناختی برای گروه آزمایش تهیه و تدوین گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS 20 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس برای سطوح یادگیری نشان داد، طراحی محتوای الکترونیکی مبتنی بر نظریه بارشناختی، سبب ارتقای بیشتر سطوح یادگیری(دانش، به فهمیدن و به کاربستن) دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل می شود (05/0   p). همچنین نتیجه آزمون تی مستقل برای آزمون یادداری نشان می دهد، بین گروه کنترل و آزمایش در میزان یادداری آن ها از مبحث تدریس شده تفاوت معناداری وجود دارد (01/0  p).

    نتیجه گیری

      باتوجه به نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر می توان نتیجه گیری کرد که رعایت اصول طراحی آموزشی مبتنی بر نظریه بارشناختی در تولید محتوای آموزشی الکترونیکی درس فیزیک، تاثیر مثبت قابل توجهی بر روی سطوح یادگیری و میزان یادداری دانش آموزان از مباحث آموزشی دارد. لذا به طراحان محتواهای آموزش الکترونیکی توصیه می شود تا اصول نظریه ی بارشناختی را در طراحی و تولید محتوا های خود مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: آموزش فیزیک، آموزش الکترونیکی، چندرسانه ای آموزشی، نظریه بارشناختی، سطوح یادگیری
  • زهرا چراغی*، هنگامه عمرانپور، عطیه مطهری نژاد، فاطمه مقیسه صفحات 227-248
    پیشینه و اهداف

    با توجه به اینکه اکثر اسناد رسمی به زبان انگلیسی نوشته یا ترجمه شده هستند، تمامی زبان آموزان انگلیسی برای اهداف ویژه نه تنها ملزم به یادگیری دانش حرفه ای هستند، بلکه باید واژگان تخصصی انگلیسی در رشته تحصیلی خود را نیز بدانند. بنابراین، افزایش دانش واژگان تخصصی یکی از اهدافی است که توسط زبان آموزان انگلیسی برای برای اهداف ویژه تعریف شده است. در عصر دیجیتال جدید، تکنیک های مختلف، یادگیری واژگان را با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات تسهیل می کند. با توجه به ظهور فناوری و روند توسعه ای یادگیری، زبان آموزان این فرصت را دارند که به میزان بسیار زیادی، برای توسعه دانش واژگان انگلیسی خود از برنامه های برخط و تلفن همراه استفاده کنند. بر این اساس، این مطالعه تلاشی برای بررسی تاثیر استفاده از Google Docs بر یادگیری واژگان زبان آموزان انگلیسی با اهداف ویژه بود. این تحقیق همچنین به دنبال یافتن میزان درک زبان آموزان از Google Docs در یادگیری و تمرین واژگان تخصصی مورد نظر بود.

    روش ها

    بدین منظور از طرح پژوهشی نیمه تجربی برای جمع آوری داده های کمی و کیفی استفاده شد. در این راستا، 40 نفر از دانشجویان زبان تخصصی رشته پرستاری ایرانی که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) قرار گرفتند، در این مطالعه شرکت کردند. از زبان آموزان گروه کنترل خواسته شد تا از روش های سنتی برای یادگیری واژگان تخصصی استفاده کنند، در حالی که گروه آزمایش برای یادگیری واژگان از Google Docs استفاده کردند. در این پژوهش، چهار ابزار جمع آوری داده ها استفاده شد. ابتدا از آزمون تعیین سطح آکسفورد (OPT) برای همگن سازی شرکت کنندگان استفاده شد. در مرحله دوم، هر گروه برای ارزیابی میزان یادگیری دروس اختصاص داده شده تحت یک پیش آزمون و یک پس آزمون قرار گرفتند. سپس، نظرسنجی در بین گروه آزمایش برای بررسی انگیزه زبان آموزان در یادگیری واژگان تخصصی با استفاده از Google Docs انجام شد. در نهایت، یک مصاحبه نیمه ساختاریافته با گروه آزمایش برای بررسی افکار و میزان درک آن ها در مورد استفاده از Google Docs  به کار گرفته شد. مجموعه ای از آزمون های t شامل دو آزمون جفتی و یک آزمون تی مستقل برای مقایسه عملکرد دو گروه از نظر یادگیری واژگان تخصصی و برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از پرسش نامه و مصاحبه نیمه ساختاریافته، از آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل محتوا استفاده شد.

    یافته ها

    پس از اعتبار سنجی فرضیه ی نرمال بودن داده ها، نتایج آزمون تی مستقل -test نشان داد که بین دانشجویان گروه آزمایش و کنترل در نمرات پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (t= - 0. 573، Sig = 0.000، با 95 درصد فاصله اطمینان از 8.30- تا 5.75-). داده های به دست آمده نشان داد که هر دو گروه آزمایش و گواه توانستند یادگیری واژگان خود را با موفقیت بهبود بخشند. با این حال، مقایسه دو گروه نشان داد که گروه آزمایش به طور معنا داری از همتایان خود در گروه گواه عملکرد بهتری داشتند. علاوه بر این، نتایج مصاحبه نیمه ساختاریافته نشان داد که فراگیران گروه آزمایشی میزان درک مثبتی نسبت به استفاده از Google Docs برای یادگیری واژگان تخصصی داشتند.

    نتیجه گیری

      با توجه به ادغام فناوری در فرآیند یادگیری/ یاددهی زبان انگلیسی برای اهداف ویژه، این چنین نتیجه گرفته شد که Goggle Docs یک ابزار موثر است که باعث تقویت، مشارکت و انگیزه زبان آموزان برای گسترش یادگیری واژگان تخصصی خود می شود. با توجه به محدودیت های پژوهش، پیشنهاد می شود مطالعه مشابهی با فراگیران انگلیسی با اهداف ویژه مرد و زن و همچنین با نمونه بزرگ تر انجام شود. نتایج این تحقیق حاوی مفاهیم قابل توجهی برای مدرسان و فراگیران انگلیسی با اهداف ویژه و همچنین طراحان برنامه درسی است.

    کلیدواژگان: زبان انگلیسی برای اهداف خاص، گوگل داک، فناوری اطلاعات، دانشجویان دوره های تخصصی زبان انگلیسی، یادگیری واژگان تخصصی
  • امیر فاضل*، آزین هرندی صفحات 249-270
    پیشینه و اهداف

    استفاده از فناوری دیجیتال برای آموزش و یادگیری، دهه ها مورد بحث قرار داشت، اما اکنون و در دوره پسا کرونا، به دلیل مشکلات دوران همه گیری کوید19، در کانون توجه بسیاری از نهادهای آموزشی قرار گرفته است. تاثیر کوید 19، در کوتاه مدت، شیوه تحصیل و یادگیری را با تحول عظیمی روبروکرد و حتی برخی از فعالیت های آموزشی را کاملا مسدود کرد. در نتیجه متولیان امر آموزش، به جایگزین های دیگری برای یادگیری حضوری یا سنتی روی آوردند. از برنامه های بسیار مهم و جدی که از سمت نهادهای آموزشی و در آن دوران و در حال حاضر و دوره پسا کرونا مطرح و انجام می شود، استفاده از آموزش مجازی است. کیفیت طراحی و ارایه آموزش مجازی مانند آموزش حضوری به دروندادهای متعددی از قبیل مدرس، یادگیرنده، ابزارهای فناورانه و طراحی آموزش، نظام منابع مالی، سیاست های آموزشی و نظایر آن بستگی دارد. از میان عوامل برشمرده، مدرسان این دوره ها دارای اهمیت ویژه ای هستند. بنابراین با توجه به تغییرنقش مدرسان، مهارت های قبلی آنان دیگر نمی تواند پاسخگو باشد و مدرسان علاوه بر کسب مهارت های لازم در محیط یادگیری سنتی، نیازمند توانمندسازی در زمینه های مختلفی هستند که مهم ترین گام در دستیابی به این مهم شناسایی مهارت های مدرسان در زمینه آموزش مجازی است. امروزه کمتر دانشگاهی قادر است بدون ارایه دوره های آموزشی برای توانمندسازی اعضای هییت علمی خود بهبود و توسعه یابد و این امر در دوره پسا کرونا که دانشگاه ها تاکید بسیاری بر آموزش مجازی دارند، از اهمیت دو چندانی برخوردار است. این بدان دلیل است که در دوره کرونا و پسا کرونا و تاکید بر آموزش مجازی در نظام آموزش عالی و افزایش کاربرد آن نیازمند دانش، مهارت و تواناییهای ویژه ای برای اساتید می باشد، که برای دستیابی به این مهم شناسایی مهارت های مدرسان در آموزش مجازی ضروری به نظر می رسد. توجه به این مهارت ها سبب بالندگی اساتید و در نتیجه بهبود کیفیت آموزش مجازی خواهد شد. به ویژه آن که مطالعه قابل ذکری برای دوره پسا کرونا و در زمنیه موضوع تحقیق مشاهده نشد و بارویکردهای تحلیل محتوا و دلفی فازی مطالعه ای در مورد شناسایی و تبیین مهارت های آموزشی مدرسان جهت آموزش مجازی وجود ندارد. بنابراین هدف مطالعه حاضر، شناسایی و تبیین مهارت های اعضای هییت علمی در آموزش مجازی در دوره پساکرونا به صورت دقیق و با استفاده از رویکردهای تحلیل محتوا و دلفی فازی و ارایه یک الگوی مفهومی می باشد.

    روش ها

    این پژوهش کاربردی و توصیفی است و برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش تحقیق ترکیبی مصاحبه، تحلیل محتوا و دلفی فازی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق جهت مصاحبه، روش تحلیل محتوا و دلفی فازی 20 نفر از خبرگان و اساتید دانشگاه شهید باهنرکرمان می باشند. داده ها با مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته جمع آوری شد. سپس با روش تحلیل محتوای قراردادی کلیه مصاحبه ها بررسی گردید و مهارت های اعضای هییت علمی جهت آموزش مجازی در دروه پسا کرونا استخراج و شناسایی شد. سپس در 4 مرحله نظرسنجی و  با استفاده از روش دلفی فازی مهارتها پالایش و تبیین شدند.

    یافته ها

    در مصاحبه با خبرگان با دو سوال اصلی مهارت ها و یا شایستگی های اعضای هییت علمی جهت آموزش مجازی در پسا کرونا سنجیده شد. نتایج حاصل از بخش کیفی شامل 452 کد اولیه بود که بعد از کاهش داده ها و ادغام عبارات همپوشان به 31  کد اصلی و 5 طبقه اصلی کاهش یافت. این 5 طبقه اصلی شامل مهارت های اجتماعی- اخلاقی، فنی- فناوری، آموزشی- یادگیری، فردی- مدیریتی، ونظارتی- حمایتی می باشد. سپس با پرسشنامه 31 مهارت شناسایی شده جهت پالایش و تایید و در 4 مرحله مورد بررسی قرار گرفت. خبرگان با بررسی مهارت ها، همه آن ها را با رویکرد دلفی فازی مورد تایید قرار دادند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه مشخص شد که 31 مهارت برای مدرسین آموزش مجازی مد نظر می باشد که دراین بین می توان گفت که 12 مهارت تسهیلگری اجتماعی و مشاوره مناسب، مدیریت تعارض، تعهدحرفه ای و اخلاقی، راهبردها و کاربردهای نظریه های یادگیری، مهارت دانشوری و پژوهشی، مهارت تسهیل فرایند آموزش، سخنرانی برخط، مهارت تشویقی و انگیزشی، مهارت سازمانی و عملیاتی، حفظ ارتباط با دانشجو پس از اتمام دوره، بازخورد، و نظارت بر فعالیتهای یادگیری، که در همان دور اول روش دلفی فازی تایید شدند، مهم ترین مهارت های آموزش مجازی می باشد و بنابراین باید براین مهارت ها در دوره های مجازی پسا کرونا تاکید بیشتری گردد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، نیازها و مهارت های اعضای هیات علمی، پسا کرونا، تحلیل محتوا، دلفی فازی
  • عباس رمضانی*، زهرا طالبی صفحات 271-286
    پیشینه و اهداف

    در قرن بیست و یکم، فناوری نقش مهمی در تنظیم سبک زندگی جامعه دارد. به دلیل پیشرفت سریع فناوری در رایانه، اینترنت و تلفن های هوشمند، زندگی مردم تحت سلطه یک محیط اطلاعاتی است. فناوری اطلاعات و ارتباطات شاخه خاصی از فناوری اطلاعات است که دسترسی به اطلاعات را تسهیل می کند. فناوری اطلاعات و ارتباطات می تواند به بهبود تجارب تدریس معلمان و آماده سازی آن ها برای خواسته های قرن 21 کمک کند. به منظور اثربخشی در استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات، معلمان ملزم به داشتن مهارت های آموزشی خودکارآمدی کافی هستند. خودکارآمدی فناوری اطلاعات و ارتباطات مفهومی است که فرد باور دارد که توانایی استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات را برای وظایف خاص دارد. مهارت های سواد اطلاعاتی و سواد دیجیتالی برای اینکه معلمان توانایی خود را در استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات توسعه دهند، مورد نیاز است. با این ملاحظات، در این پژوهش رابطه بین سواد اطلاعاتی و سواد دیجیتالی معلمان پیش از خدمت و توانایی آنها در استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای اهداف یادگیری بررسی شده است.

    روش ها

    این پژوهش از طرح تحقیق پیمایشی، جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه آنلاین و تحلیل داده ها از طریق تحلیل عاملی تاییدی بهره برده است. برای جمع آوری داده ها، یک نظرسنجی آنلاین مشتمل بر دو پرسشنامه، در بین دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان زنجان در سال 1402 انجام شد. یکی از پرسشنامه ها توسط پینتو و مارکاوسکایت تدوین گردیده و روایی و پایایی آن تایید شد، در حالی که پرسشنامه دوم از چارچوب مرجع جهانی مهارت های سواد دیجیتال گرفته شده است. شرکت کنندگان از میان گروه های مورد مطالعه با شیوه نمونه گیری خوشه ای طبقه ای گزیده شدند و از مجموع 1700 دانشجومعلم در دو پردیس دانشگاه فرهنگیان زنجان (الزهرا و شهید بهشتی)، 313 دانشجومعلم به عنوان نمونه انتخاب شدند که طبق جدول مورگان کفایت لازم برای نمایندگی جامعه مذکور را دارد. داده های نظرسنجی با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی (CFA) برای بررسی رابطه بین متغیرهای نهفته تجزیه و تحلیل شد. برای ارزیابی چارچوب پیشنهادی از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) نیز استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل CFA و SEM نشان داد که ادراک دانشجومعلمان از سواد اطلاعاتی، تاثیر مستقیم و مثبتی بر درک آنها از سواد دیجیتال دارد. همچنین یافته ها نشان داد که سواد اطلاعاتی دانشجومعلمان تاثیر مستقیم و مثبتی بر اعتماد به نفس آن ها در استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای تدریس دارد (خودکارآمدی). علاوه بر این، این مطالعه نشان داد که سواد دیجیتال ادراک شده دانشجومعلمان نیز تاثیر مستقیم و مثبتی بر اعتماد به نفس آن ها در بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای تدریس دارد. با این حال، در مقایسه با سواد دیجیتال ادراک شده، سواد اطلاعاتی ادراک شده تاثیر قوی تری بر خودکارآمدی ICT دانشجومعلمان در هنگام تدریس دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه اهمیت اولویت دهی دانشجومعلمان به توسعه مهارت های سواد اطلاعاتی و همچنین مهارت های سواد دیجیتال را نشان می دهد، زیرا ارتباط تنگاتنگی با خودکارآمدی بالاتر در فناوری اطلاعات و ارتباطات در میان دانشجو معلمان در حین تدریس دارند. . همچنین نیاز به آموزش معلمان و برنامه های توسعه حرفه ای با تمرکز بر افزایش سواد اطلاعاتی و سواد دیجیتال را متذکر می گردد؛ زیرا این سوادها پتانسیل بهبود خودکارآمدی ICT دانشجومعلمان را در تدریس و استفاده بیشتر از فناوری اطلاعات و ارتباطات در محیط های آموزشی دارند.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، سواد دیجیتال، خودکارامدی ICT، دانشجومعلمان
|
  • V. Mirzaeian *, M. Maghsoudi Pages 1-18
    Background and Objectives

    Although Machine Translation (MT) is extensively researched within the field of Artificial Intelligence (AI) and translation studies, few studies have attempted to implement MT output in foreign language teaching (FLT). One potential aspect of using MT in FLT refers to the implementation of MT output for reading comprehension. Considering the existing gap in the body of research on this issue, the present study aimed to investigate whether MT output is qualified enough to be used as an aid in EAP reading comprehension courses. More specifically, this study intended to benchmark the efficacy of MT output for EAP reading comprehension courses based on the data obtained from testing its comprehensibility and probing the students’ perceptions. To achieve the objectives of the study, MT was operationally defined as quality assessment in terms of output efficacy, a combination of usability and comprehensibility, which mirrors the ultimate goal of MT use in EAP reading comprehension courses, from the users' or target readers’ standpoint. Within this perspective, the current research was an attempt to assess the quality of MT output in terms of comprehensibility and the degree to which MT output might be comprehensible to the EAP students participating in this study.

    Materials and Methods

    The participants of the study, 140 Iranian undergraduate university students majoring in the field of education at Farhangian University, Iran, were selected based on simple random sampling. Oxford Quick Placement Test was used to homogenize them in terms of English proficiency. Two versions of a reliable reading comprehension test, human translation (HT) and Machine Translation (MT), were given to. This test included 25 multiple-choice items, assessing the participants' literal comprehension of information stated in the passage as well as higher-order comprehension that required making inferences and conclusions. In particular, the items measured textual coherence, inference, reference, scanning, skimming, and word-meaning inference. To test the reliability of the tests, the KR-21 formula was applied and the results showed that both HT test (.83) and MT test (.78) were reliable. To investigate the perceptions of the participants on the efficacy of the MT output they encountered on the test, semi-structured interviews were conducted with some of the participants in Persian. 

    Findings

    With reference to the results of non-parametric tests such as Spearman’s rho, and Mann-Whitney Tests, and considering the observed effect sizes (Cohen’s d), it was revealed that, generally, the efficacy of MT output is comparable to that of HT. Moreover, in terms of reading comprehension sub-skills, the qualities of the two translations were comparable with regard to scanning, and inference, but not skimming and reference. Furthermore, the findings from the interview indicated that the students perceive MT to be a seminal aid for their EAP reading comprehension activities despite the minor problems that exist in the output such as morpho-syntactic errors or inappropriate lexical equivalents.

    Conclusions

    The present study confirmed the fact that the efficacy of MT output is target-reader-dependent and text-dependent since it is determined both by the characteristics of the readers, such as their disciplines, and text features, as demonstrated by the significant differences in comprehension levels of the same readers measured by the same questions for HT and MT output. Accordingly, this study shed limelight on comprehensibility as a criterion of MT output efficacy; that is to say, it has to be reminded that MT quality needs to be defined as a context-bound and target-reader-specific concept.

    Keywords: Comprehensibility, EAP, machine translation, Reading comprehension
  • S. Moslemi Nezhad Arani, A. A. Zarei *, A. Sarani Pages 19-36
    Background and Objectives

    The essence of Problem-based Learning (PBL) is to find a prêt-à-porter solution to a problem, which is also known as scenario. Several features differentiate this teaching methodology from other typical approaches in language teaching contexts. In order to reinforce the association between learners’ construction of the required knowledge to solve an ill-structured problem when assessing different possible solutions and attempting to find an acceptable solution, learners need to collect necessary information mostly on their own with the help of a teacher as a facilitator. PBL can also be considered as a potentially useful approach to language teaching and learning, especially with regard to productive skills in which leaners practice more fluently if they experience more involvement in the learning process. The PBL also contributes to learners and learning psychological aspects.  Despite the generally acknowledged benefits of PBL, it has not been commonly used, especially in foreign language learning contexts. One reason for this may have been concerns about how the method might affect foreign language learners’ feeling of anxiety, self-efficacy and willingness to communicate.  The major objective of this study was to bridge the gap in our understanding of how the implementation of the PBL approach affects English as a Foreign Language (EFL) learners’ psychological factors of willingness to communicate, self-efficacy, and classroom anxiety.

    Materials and Methods

    Ninety pre-intermediate EFL students were selected according to the Oxford Placement Test (OPT) and purposeful sampling method. They were randomly assigned into 3 groups of online PBL, face-to-face PBL, and control group with 30 learners in each. Students in both online PBL and face-to-face PBL classes embarked on a 10-session speaking course according to the framework of the PBL approach. Meanwhile, the control group received speaking instruction based on a conventional method other than the PBL. Three questionnaires of Willingness to Communicate (WTC), English self-efficacy, and foreign language classroom anxiety scale were administered before and after the course to all participants. Analysis of covariance (ANCOVA) was employed to analyze the data.

    Findings

    Results showed that EFL learners in the online and face-to-face PBL classes outperformed those in the control group in their WTC and self-efficacy. In addition, learners in the online and face-to-face PBL groups meaningfully experienced a lower level of classroom anxiety compared with the control group.

    Conclusions

    The findings of the present study suggest that the PBL approach efficiently motivates learners to communicate and interact within the classroom context. In addition, learners in the online and conventional PBL groups felt more self-determining and responsible for their learning as a result of feeling more comfortable in the learning environment. Results also shed light on the idea that due to the experiential aspect of PBL, when learners explore the solutions to the problem/scenario and discuss them with others, that forms an environment with a minimized classroom speaking anxiety. Implications are also discussed at the end of the study.

    Keywords: classroom anxiety, Self-efficacy, problem-based learning, willingness to communicate
  • M. Zarrabi *, M. Mohammadi, Z. Seifoori Pages 37-54
    Background and Objectives

    Technology has been hugely integrated into foreign language classrooms and teachers are expected to take a proper position toward using it. Aside from extrinsic factors such as time, equipment, and training, there are also intrinsic factors residing within the teachers like beliefs, teaching experience, and willingness to use technology that can predict their perceptions toward integrating technology in the class. The latter seems to be the reason why teachers do not pay due attention to effectively integrating technology into their practice which is still insufficiently explored. This study aims to investigate the relationship between teachers’ professional identity and their perceptions toward Information and Communication Technologies (ICTs) among Iranian EFL teachers and the practices, challenges, and solutions they consider.

    Materials and Methods

    In this mixed-methods research, out of all Iranian EFL teachers working in universities, language institutes, and schools, 174 were selected using convenience sampling. In the quantitative phase, the participants completed two questionnaires, i.e.,  Teachers’ Professional Identity and Perceptions toward using ICTs. In the qualitative phase, 39 teachers with high levels of perceptions toward using ICTs who were selected to adopt purposeful sampling answered a structured interview. A standard multiple linear regression and frequency analysis were conducted to analyze the data in the quantitative and qualitative phases, respectively.   

    Findings

    The results of standard multiple linear regression revealed that professional identity is a strong predictor of ICT use. Teaching experience, however, is not a determiner in this respect. Also, the result of the triangulation of the data from the survey and the interview showed no corroboration. The qualitative data analysis also indicated several common technological practices of teachers in their classrooms. The teachers’ major challenges were categorized as teacher-related (e.g., lack of ICT literacy and professional training; lack of self-confidence and confronting technical difficulties; difficulty in class time management; and preparing technology-based materials), learner-related (e.g., lack of knowledge and being unfamiliar with ICTs; technology as a source of distraction; lack of interest in using technology and cooperation), and institution-related (e.g., weak internet connection; the unfamiliarity of the managers with the concept and denial of advantages of technology; their unsupportive behavior; traditional educational systems and policies; and lack of budget, facilities and equipment). They further suggested some solutions to address the technology-integration issues. They were three types: Solutions that can be handled by the teachers (e.g., increasing their own technological knowledge; being more disciplined, organized, patient, and self-confident; dedicating enough time and attention to their students’ needs and selecting appropriate technologies for learners with differing learning styles, age, and interests; and supporting each other in handling technical difficulties). Other solutions can be managed by the institutions (e.g., providing up-to-date facilities and technological tools; holding training courses, workshops, and seminars to increase technological literacy; encouraging and supporting teachers in applying technologies and being innovative). Some other solutions offered by teachers can be addressed by policymakers (e.g., allocating the budget to the institutes and educational centers to provide appropriate technological equipment and high-speed broadband Wi-Fi).

    Conclusions

    The results of this study clearly demonstrated that high professional identity with all its components (i.e., subject matter, pedagogical, didactic) can positively influence the application of technology in class. Out of these three, teachers’ didactical expertise showed a more significant role. This implies that managers and directors of study, besides equipping the educational centers and facilitating access to technology in class, are expected to provide teachers with pre-service and in-service training courses to empower them to be experts in teaching skills and strategies. Raising teachers’ awareness about other aspects of professional teachers such as professional ethics/values and their knowledge base is also recommended. These challenges did not very much contradict those that resulted in similar studies in other parts of the world. Despite these problems, teachers continue practicing technology in their classes using a variety of ways like using software and applications, gadgets and tech tools, and the internet as the major source of any technology-integrated activity. The results of this study could be more generalizable if more volunteers from all around the country took part in it.

    Keywords: Professional ldentity, ICT, ICT Challenges, Teachers’ Perception, Teaching practice
  • M. Bagheri *, F. Sahraeei, M. Khanmohammadi Pages 55-66
    Background and Objectives

    The changes in the new world, due to social, cultural, and the development of information and communication technologies (ICTs), have led to a modification in the objectives and educational approaches to align with the changes occurring in the learners' environment. One of the new approaches that has received attention in teaching and learning to acquire 21st-century skills is peer assessment. This study examined the impact of web-based peer assessment on the self-directed learning skills of educational sciences students at Arak University.

    Materials and Methods

    Researchers employed a quasi-experimental research method with a pre-test-post-test design and included a control group in the study. The target population consisted of all educational sciences students in the academic year 2022-2023 at Arak University (178 students), from which 32 participants were selected through the convenience sampling method and assigned randomly into two groups: experimental and control. To gather data for the study, the researchers utilized the Self-directed Learning Readiness Questionnaire, which comprised 40 items and three subscales: self-management, desire for learning, and self-control. The questionnaire was administered before and after the course. During the 10 sessions, web-based peer assessment was integrated into the training process in the experimental group. In this way, courses, students, and the instructor were defined in the Learning Management System (LMS) of Arak University. After each teaching session, the teacher added an activity (peer assessment) in the system, in such a way that the students did homework related to the subject of the lesson. The teaching approach in both the experimental and control groups involved the teacher following a lesson plan and allowing the learners to ask questions during the teaching process. However, there was a difference in how the two groups were assessed. In the experimental group, peer assessment was utilized, where students reviewed and assessed their classmates' assignments. On the other hand, the control group followed a conventional evaluation method. In the classroom, the teacher delivered lessons and assigned homework to the students. The students needed to complete the assignments and submit them to the teacher for assessment. The teacher reviewed the student’s homework in each session and provided feedback. Statistical analyses, including descriptive statistics (i.e., mean and standard deviation), as well as inferential statistics (i.e., Analysis of Covariance), were employed to analyze the data.

    Findings

    The findings indicated that peer assessment training had a notable impact on self-directed learning skills and their sub-scales, including self-management, desire for learning, and self-control (p<0.5).

    Conclusions

    Based on the findings of this research, utilizing peer assessment can serve as an effective approach to enhance students' self-directed learning abilities, a crucial skill for learners in the 21st century. However, the successful implementation of peer assessment requires certain conditions that teachers should consider. These include having an appropriate e-learning platform, the instructor's formulation of assessment criteria, and providing proper guidance to learners acting as evaluators. It is important to note that the implementation of peer assessment comes with its own set of challenges, which should be thoroughly explored in studies examining its different aspects.

    Keywords: Web-Based Peer Assessment, self-directed learning, Self-Management, Desire for Learning, Self-Control
  • .M. Ghorbani *, F.S. Izadi, S.S. Roshan, R. Ebrahimpour Pages 67-88
    Background and Objectives

    Geometric transformations have played a crucial role throughout history in various aspects of human life. Symmetry is one of the important concepts in school mathematics. Students' academic performance is intricately connected to the knowledge and skills of their educators. Recognizing the importance of prospective teachers )PTs( as future educators, in the initial stage, the aim of this research is to assess and analyze the levels of geometric thinking among prospective elementary teachers )PETs( utilizing Van Hiele's theory. Subsequently, the research seeks to delve into the thinking process and gaze patterns of prospective mathematics education teachers (PMETs) using the cognitive science method of eye tracking.

    Materials and Methods

    This study focuses on investigating and evaluating the thinking of geometric transformations and problem-solving skills among prospective teachers (PTs(. The research method employed a combined survey method, encompassing two distinct tests conducted on two groups of PTs. The accessible statistical sample includes 50 participating PETs and 21 participating PEMTs from Iran. The PETs of Farhangian University of Isfahan were divided into two groups: 42 students who had not learned the concept of geometric transformations in their undergraduate program (NPGT), and 8 students who had learned this concept in their undergraduate program )PGT). To assess the level of geometric thinking among participants, a self-made geometric test based on Van Hiele’s theory was utilized. The test reliability was assessed using Cronbach's alpha coefficient, which yielded a value of 0.68. Additionally, the validity of the test has been confirmed by some professors. In evaluating geometric thinking, a cognitive science method was performed. This method involved designing a psychophysical experiment and recording eye movements of the PMETs. The psychophysical experiment part was conducted in the computer laboratory of Shahid Rajaee Teacher Training University, Tehran, and was performed by Eyelink device and MATLAB software on student teachers of mathematics education of this university.

    Findings

    The results of the research show that students recognize the shape with symmetry as a symmetrical shape, but they perform poorly in determining the type of symmetry of symmetrical shapes, especially when a shape has rotational symmetry or oblique axial symmetry or a combination of several types of symmetry. In the first stage, the evaluation of PETs responses showed that 34% of them were in the first level and 18% in the second level of Van Hiele. The cognitive findings revealed that PMETs demonstrated superior performance in recognizing symmetries characterized by a single type of symmetry, in contrast to shapes involving combinations of various symmetries. Examining the recorded eye-tracking images of the students revealed a difference in gaze patterns between the groups that gave correct and incorrect answers. In addition, this difference is also evident among images with different symmetries (reflection, central, rotational).

    Conclusions

    The current research confirms the weakness of students in identifying the type of symmetry in symmetrical shapes. It also emphasizes the need to pay more attention to the training of PTs during their academic years. To address this, it is suggested to revise the curriculum concerning geometric transformations in the university courses for PTs training, additionally, the utilization of software such as Augmented Reality (AR) and GeoGebra can .contribute to enhancing cognitive and visual abilities of PTs in comprehending the concept of symmetry

    Keywords: Transformations, Rotational symmetry, Central symmetry, Prospective teacher, Cognitive science
  • E. A. Salimi * Pages 89-110
    Background and Objectives

    The ever-changing and enigmatic future is taking form through a continuous wave of worldwide trends, advancements, and revolutionary ideas. Moreover, the rapid spread of the coronavirus and subsequent lockdown measures have accelerated the pace of technological advancements, significantly impacting multiple facets of our existence, employment, and connections. In the realm of learning, there has been an astounding and rapid transition from conventional classrooms to virtual platforms and groundbreaking advancements. Consequently, it becomes imperative for mankind to acknowledge and evaluate the profound influence of these developments, specifically within the domain of education. This innovative research project seeks to investigate the impressive capabilities of metaverse technology in addressing an unforeseen hurdle. Its main aim is to examine the deep influence of extended reality technologies on future education and assess if incorporating metaverse technology in learning will transform the higher education, generating notable progress and enhancing the quality of instruction.

    Materials and Methods

    The study aimed to comprehensively understand the research topic and its context by gaining insight into the participants’ perspectives and experiences. To achieve this, a qualitative research was used with 63 purposefully selected participants. The participants included Iranian male and female EFL university professors, EFL university students, educational technology specialists, and futurists in science and technology. Data was collected by conducting focused-group discussions and episodic narrative interviews, as well as utilizing narrative inquiry methods on the Telegram network. Data collection continued until saturation was achieved, resulting in 25 participants for interviews and 38 individuals for narrative inquiry. To analyze the data and identify recurring themes, thematic analysis was conducted, involving initial coding, focused coding, and axial coding.

    Findings

    Findings revealed that metaverse technology plays a crucial role in the field of education and has a significant influence on higher education. Surprisingly, while analyzing the data, four main categories were identified, surpassing initial expectations. These categories include: 1) Empowering experiences: XR heightens sense of immersion, presence, and agency; 2) The immersive power of XR: Boosting enjoyment, interest, motivation, and self-efficacy; 3) Exploring boundaries of perception: XR triggers the illusion of body ownership and embodiment in virtual environments; and 4) The metamorphosis of the self: XR revolutionizes attitudes, behaviors, cognition, and physical body. Each of these categories represents the impacts of metaverse on future education. Understanding and embracing XR’s impact on education is vital for educators, as harnessing the metaverse’s potential benefits can greatly enhance teaching and learning experiences through more captivating and immersive environments.

    Conclusions

    The outcomes of this research carry significant implications for policymakers, educators, managers, leaders, practitioners, and all stakeholders involved in the field of education. They provide valuable insights into global trends, emerging technologies, innovations, and developments, and how they will likely shape the future of higher education. Given the rapid advancements in technology and the ongoing impact of the coronavirus pandemic, it is crucial to embrace these technologies and implement necessary changes in learning and teaching method to improve the quality of education. The hope is that this study will be a trusted source and offer guidance to future generations, helping them meet the evolving requirements of education.

    Keywords: EFL university students, Learning experience, Metaverse, XR technologies
  • R. Nejati * Pages 111-130
    Background and Objectives

    Recognizing the unique requirements of online education is crucial due to its wide spread use. Self-regulation in learning seems essential for this instructional approach, as students and instructors are physically separated. To effectively manage their time, establish goals, and sustain motivation, individuals must adopt practical strategies. Active engagement in the learning process is also vital, requiring students to actively participate, contribute, and engage with instructors and peers. Assessing students' self-regulation and engagement can help educational managers and professors supervise the educational process and implement necessary measures when student participation is lacking. The objective of this study was to investigate how self-regulated learning and engagement contribute to outcomes of leaning as measured in terms of reading comprehension skills of Iranian students in online classrooms.

    Materials and Methods

    The study investigated research questions using two questionnaires and a test, namely, the Online self-regulation questionnaire (OSQ), the Online Student Engagement Scale (OSE), and the reading part of the Test of English as a Foreign Language. The self-regulation questionnaire had three constructs with 10 items each, while the engagement questionnaire had four constructs with 19 items. These scales were translated into Persian and sent to 345 students. Out of the 287 returned questionnaires, 21 were excluded due to inattention. The remaining 266 responses, along with their test scores, were analyzed statistically. Both the questionnaires and the language test were administered via the LMS in 2022.

    Findings

    The data underwent a rigorous process of statistical analyses to evaluate reliability, construct validity, and the relationships between variables. These analyses aimed to ensure the accuracy and robustness of the findings. To assess reliability, Cronbach's Alpha coefficients were calculated for three key variables: Engagement, Self-regulation, and Reading. The obtained coefficients were .89, .94, and .86, respectively. These values indicate high levels of internal consistency within each variable, suggesting that the measurement instruments used to assess these constructs were reliable. Construct validity was also examined through Root Mean Square Error of Approximation (RMSEA) values for Engagement, Self-regulation, and Reading. The reported RMSEA values were .08, .07, and .01, respectively. These values fall within an acceptable range, indicating that the measurement models adequately fit the observed data and supported the construct validity of the variables. All three variables (Engagement, Self-regulation, and Reading) exhibited statistically significant t-values, providing strong evidence that students' engagement, self-regulation, and reading ability were deemed satisfactory based on the collected data. The analysis revealed a significant positive correlation between regulatory engagement and reading comprehension. This finding suggests that higher levels of regulatory engagement are associated with better reading comprehension skills among students. Additionally, a regression analysis was conducted to explore the associations between specific factors and reading comprehension. The results indicated that both 'performance' and 'student-student interactions' had strong and positive associations with reading comprehension. The beta coefficients for these variables were 0.25 and 0.21, respectively. This implies that improvements in performance and increased student-student interactions are related to enhanced reading comprehension abilities.

    Conclusions

    The relationship between regulatory engagement and reading comprehension holds significant implications for educators and policymakers. Understanding this connection is essential to develop effective interventions and instructional approaches aimed at enhancing students' regulatory engagement abilities, ultimately leading to improved reading comprehension outcomes. However, it is important to acknowledge that the study conducted had certain limitations that restricted its scope and prevented a thorough examination of all potential factors influencing reading comprehension skills. To gain a more comprehensive understanding of the topic, future research should explore additional variables beyond regulatory engagement. For instance, considering the influence of cultural background on reading comprehension can provide valuable insights into how diverse learners may approach and interpret texts differently. Similarly, investigating various teaching methods employed in different educational settings can shed light on the effectiveness of specific instructional approaches in promoting reading comprehension. Furthermore, individual cognitive factors such as working memory and attentional control warrant attention in future studies. These cognitive processes play integral roles in reading comprehension, and exploring their impact can help identify strategies to support students with specific cognitive profiles or challenges.

    Keywords: Self-regulatory learning, Engagement, online education, Achievement, Regulatory Engagement
  • S. M.A. Ahmadi Tabatabaie, S. M. Moosavi * Pages 131-148
    Background and Objectives

    The rapid advancement of computer technology has revolutionized various aspects of work and life, emphasizing the need for training and proper utilization of digital tools. Architectural software has become integral to the design process, enabling architects to explore new methods. However, concerns have arisen regarding the impact of software on creativity and innovation. This study aims to determine the appropriate timing and method for teaching software to architecture students while mitigating the negative effects on creativity. The findings will contribute to the development of more effective software training approaches in architecture schools and design firms. While technology offers benefits such as increased design speed and visualization, a balance between digital tools and traditional methods should be maintained in architectural education.

    Materials and Methods

    The study adopts a qualitative approach, involving activities such as observation, interviews, and extensive participation in research activities to obtain firsthand information about the research subject. Qualitative research encompasses various data collection methods such as field research, observation or participation, and in-depth interviews. In the initial phase, the documentary method and library study were employed to establish the theoretical foundations of the research topic. In-depth interviews were conducted to gather information from experts in the field of architectural education. Data analysis involved content analysis, where the components of the collected text were categorized and counted. The independent variables of the research are the correct method and timing of teaching architectural software to students, while the dependent variable is the improvement of students' efficiency and benefit from learning the software. The findings were derived from the analysis of the interview responses and logical reasoning.

    Findings

    The findings of the research indicate that students entering the field of architecture should first develop a solid foundation in hand drawing and design principles before delving into architectural software. Early exposure to software without a proper understanding of architecture can hinder creativity and result in the production of complex forms devoid of purpose and spatial understanding. It is recommended that students establish a strong connection between their hand, eye, and mind through freehand drawing and creative thinking before transitioning to digital software. The concept stage of design is best approached through manual sketches and modeling, while software can be utilized in later stages. Simultaneous teaching of software alongside other architectural subjects may lead to information overload and reduced focus. A progressive and integrated approach to teaching software within the curriculum is suggested to enhance students' practical application of software tools. This research provides insights for developing an effective educational method that prepares students for the job market while fostering their creativity and architectural understanding.

    Conclusions

    The research findings suggest that students should learn architectural software after developing a foundation in hand drawing and design principles. Starting software training too early can hinder creativity and result in superficial designs. Teaching software alongside other architectural subjects in a progressive and integrated manner is recommended. Practical, project-based training helps students understand software features and promotes lasting learning. Unnecessary software components should be avoided to prevent confusion. Universities should modify their programs to meet students' needs in the job market and provide comprehensive software education.

    Keywords: Architectural Pedagogy, Digital Architecture, Architectural Software, Software Pedagogy
  • Z. Saeedi *, N. Nikoobin Pages 149-166
    Background and Objectives

    Educational psychology is one of the core concepts in the area of teaching and learning and plays a key role in any educational context including language instruction. Learners’ mindset (fixed or growth) may have an impact on the learning process and the ubiquitous technology can be of influence in making a change in students’ mindset. Despite the claim that through practice learners can improve in their subjects, many still consider it futile without related innate intelligence. Finding solutions for shifting this detrimental mindset is essential. Therefore, this study aimed to clarify the effect of using gamified and interactive content (H5P) on shifting English learners’ mindset, moving from a fixed mindset into a growth one. Another purpose was to discover the probable relationship between learners’ different General English (GE) levels, the rate of their initial mindset, and the proportion of change induced in their mindset throughout the course.

    Materials and Methods

    The participants consisted of 225 students aged 12-13 (111: experimental; 114: control). After conducting a placement test and using Dweck’s (2017) mindset questionnaire to measure their initial mindset, both groups went through a 12-week-long course, receiving similar instruction, except for the teaching phase. While the experimental group’s course was conducted through gamified and interactive content hosted on the Learning Management System, the control group’s was conducted live through web conferencing. Afterward, the learners redid the questionnaire. Data analysis was performed using ANCOVA and ANOVA statistical tests.

    Findings

    To compare the GE levels two by two, a Scheffe test was used, and based on its results, it can be deduced that mindset differences mean for Pre-A1 (p = 0.001), A1 (p = 0.001) and A2 and above (p = 0.025) were all significant. Comparing the mindset differences means between the three English level groups, it can be inferred, however, that the Pre-A1 group was the highest in mindset differences mean, while A2 was the lowest. In other words, the weaker was the students’ level of GE, the higher the amount of change in their mindset type towards a growth one. The findings of the present study showed that the use of gamified interactive content (H5P) in the bichronous format of the LMS can have a significant effect on improving high school EFL learners’ Growth Mindset levels by 39%. The contents, which were provided for students in both gamified and H5P classes, resulted in immediate feedback exchanges, which raised the motivational level and encouraged them to go on with different interactive tasks and activities.

    Conclusions

    After carrying out the research, the researchers concluded that using gamified and interactive content as part of the learning process could induce a Growth Mindset in learners, higher GE students mostly had higher initial rates of Growth Mindset, and weaker learners experienced greater shifts towards growth. This study can motivate language learners and teachers to utilize gamified and interactive content in online courses and can help educational system policymakers notice more deeply the effect the application of gamification and H5P plugins have on teaching English, which can result in new curriculum development for schools.

    Keywords: online education, Modality, Learning Management System (LMS)
  • S. S. Hosseini, H. Soleimani *, F. Hemmati, J. Afshinfar Pages 167-190
    Background and Objectives

    In response to the burgeoning significance of environmental and sustainability education, the educational landscape is undergoing rapid transformations, presenting new opportunities for foreign language classrooms to assume a distinctive role in exposing learners to the fundamental concepts and principles of environmental literacy. Drawing on a newly constructed Ecolinguistic computer-assisted language learning (CALL) evaluation scale, this study aims to investigate the implementation of this scale and the interplay between language, centering on an Ecolinguistically-based task that illustrates the interaction between and among the affordance of technology, the teacher participant's pedagogical considerations and their goal of encouraging learner agency in nurturing learners' ecological perspectives, content aspects, and competency of environmental knowledge.

    Methods

    A sequential explanatory mixed-methods design was adopted to implement a newly constructed Ecolinguistic CALL perspective to promote environmental literacy among foreign language learners. Two intact classes, including 30 English foreign language learners, were randomly assigned to investigate the implementation of the subscales. A paired-sample t-test was applied to analyze the quantitative data. As part of implementing the Ecolinguistic scale and qualitative data analysis, the participants were assigned an Ecolinguistically technology-based task and were informed about the fundamental concepts of the subscale domains of environmental literacy using a technology-mediated task. Thematic analysis was run to gain a more robust view of the participants' ecological views.

    Findings

    The study findings unveil a notable and affirmative influence on students' ecological perspectives, as evidenced by the rigorous quantitative data analysis and the participants' thematic analysis reflections. The successful implementation of the Ecolinguistic subscales and the Ecolinguistically-based task significantly bolstered learners' ecological perspectives while concurrently enhancing their comprehension of intricate ecological concepts. These outcomes substantiate the proposition that integrating Ecolinguistic dimensions into technology-mediated pedagogies holds promising potential for cultivating environmental literacy among English foreign language learners.

    Conclusions

    This research highlights the need to reconceptualize environmental challenges and problematizes the traditional positivist framework underlying mainstream linguistic inquiry. It accentuates the significance of thoughtfully integrating appropriate technologies into language learning environments to enrich students' learning experiences and stimulate motivation that aligns with their individual interests. Moreover, the study underscores the importance of employing practical and cost-effective evaluation techniques to assess students' environmental literacy. The findings yielded by this research endeavor will facilitate and advocate for embracing an eco-dimensional strategy that harmonizes numerous concerns about the volatility of the human habitat and the augmentation of the ecosystem's capacities via the integration of technical concepts, methodologies, and linguistic analysis techniques. This approach endows us with universally applicable to implementing humanitarian endeavors through CALL. It furnishes invaluable perspectives that enrich our comprehension of environmental literacy, thereby bolstering the efficacy of decision-making processes in enhancing our grasp of transformative endeavors within the realms of curriculum design and policy. Several noteworthy limitations warrant consideration. Primarily, the investigation failed to acknowledge the potential ramifications of additional constructs on the subscales of the Ecolinguistic scale. Secondly, the inquiry into the environmental literacy of the participants surpassed the confines of the study's purview. Notwithstanding these limitations, the study's findings and methodologies have propelled our comprehension of environmental literacy to new heights. Nonetheless, further measures are imperative to bolster curriculum design and policy formulation decision-making processes. The study carries substantial implications for pedagogy and academia, encompassing the enhancement of environmental literacy among English as a Foreign Language learners and the cultivation of a comprehensive approach to language acquisition. Additional research is indispensable to delve into the pedagogical preferences of educators, regulate variables, and encompass a more expansive sample size. Educators are strongly encouraged to adopt student-centered, transformative pedagogies while simultaneously ensuring equitable access to technology-driven resources. A thorough understanding of sociolinguistics and a thoughtful consideration of technological affordances also assume pivotal roles in this endeavor.

    Keywords: Ecological CALL Perspectives, Ecolinguistic CALL Evaluation scale (ECES), EFL Learners, Technology-mediated Task, Environmental, Literacy
  • M. Norollahi, H. Zangeneh *, M. Pourjamshidi Pages 191-212
    Background and Objectives

    The central objective of the educational system is to cultivate student success, promote academic progress, and foster meaningful and enjoyable learning experiences. Achieving these aims hinges significantly on student engagement in the learning process, as its absence may lead to academic failure and suboptimal outcomes. Numerous factors influence students' academic engagement quantity and quality, warranting thorough investigation. This need has been accentuated by the widespread implementation of virtual education during the COVID-19 pandemic, which has been associated with declining academic performance and reduced interest in learning among students. In response to this challenge, examining the factors that impact academic engagement, including the support provided by teachers, parents, and classmates, and integrating new technologies that have become integral to the educational landscape is essential. However, utilizing these new technologies also brings unique challenges, notably technology anxiety, wherein students may experience fear and apprehension when confronted with technology-related tasks. The present research explores the relationship between the type of social support and learners' level of academic engagement, considering the mediating and moderating role of technology anxiety. By elucidating such relationships, this study aims to propose innovative and contemporary solutions that effectively harness social support, ultimately ensuring educational success and fostering positive learning experiences amidst the complexities of modern education.

    Materials and Methods

    The research adopted a quantitative and survey-correlation methodology. The statistical population comprises 528 eighth-grade high school students (264 girls and 264 boys) from Famnin City during the academic year 2021-2022. Initially determined as 225 individuals using Karajesi and Morgan's table and selected through random cluster sampling, the sample size was later increased to 402 participants (221 girls and 181 boys) to enhance generalizability. The research instruments consist of Reeve's 2013 Academic Engagement Questionnaire, Dimrai and Maleki's 2002 Social Support Questionnaire, and Bandalos and Benson's 1990 Computer Anxiety Questionnaire. Convergent and divergent validity assessed the items' validity, while Cronbach's alpha, combined reliability, and Spearman's tests measured item reliability. The presented model and results were analyzed using structural equations and Spearman's correlation test.

    Findings

    The findings from the structural equations analysis indicate a significant relationship between social support and the extent of student academic engagement mediated by technology anxiety. The social support provided by parents, teachers, and classmates exhibits both direct and indirect effects on students' academic engagement. This support, comprising instrumental, informational, emotional, and evaluative aspects, positively influences students' engagement in various technological aspects, including communication, work success, confidence, and intimacy. Consequently, technology anxiety is reduced, increasing academic engagement across behavioral, cognitive, emotional, and causal dimensions. Furthermore, this positive effect remains evident even when not considering technology anxiety as a mediating factor.

    Conclusions

    The research findings highlight the crucial and fundamental role of parents, teachers, and classmates in addressing students' challenges, particularly in the realm of technology and its application in education. These key stakeholders can provide essential support to students, facilitating the resolution of technological issues. Recognizing their significant impact, policymakers and educational authorities should harness these valuable resources to enhance the quality of online education. Implementing targeted programs and plans to encourage parents, teachers, and classmates to offer increased social support will ultimately improve the overall learning experience and academic engagement.

    Keywords: Social Support, Academic Engagement, Technology Anxiety
  • Z. Rahbar, F. Ahmadi Kalateh Ahmad *, M. Saidi Pages 213-226
    Background and Objectives

    The emergence of COVID-19 has brought about a sudden shift to e-learning and virtual platforms. Teachers play a key role in developing e-learning content. Hence, they must be familiar with the theories related to the cognitive constructs and e-learning principles to both facilitate the learning process and enhance the rate of learning and retention among the students. The cognitive load might increase unless the e-learning and experiential content is not developed according to the cognitive load theory, particularly for teaching physics as a field that requires multimodal presentation of the content. This might hinder the students’ learning and retention. In other words, if the principles of cognitive load theory are not observed in the design of electronic and multimedia content of course materials, the learning process will be disturbed and damaged due to the production of additional load beyond the memory capacity of the learners. The current study aimed to develop e-learning content for a concept in physics (e.g. pressure) based on the cognitive load theory. It further attempted to explore its possible impact on the learners’ levels of learning (knowledge, understanding, application) and the degree of their retention.

    Materials and Methods

    The study adopted a quasi-experimental pre-test post-test design with an experimental and a control group. The statistical population included all female ninth graders in district 17, Tehran, the capital of Iran. The sample consisted of 120 learners via multistage stratified random sampling procedures. The participants were assigned to experimental and control groups. To gather the required data, a researcher-made test was used and its reliability was calculated via Cronbach’s alpha as 0.85. The students took part in a three-week virtual empirical sciences course comprising six sixty-minute sessions. Before offering the course, the educational objectives of chapter 8 of the empirical sciences textbook in the ninth grade related to the subject “pressure” were determined using the teacher’s manual and eliciting the experienced sciences and physics teachers’ expert comments. Then, their level of cognitive processing was identified based on Bloom’s taxonomy. The objectives were categorized into three groups of knowledge, understanding, and application. To analyze the data, analysis of covariance and an independent samples t-test were used via SPSS (20.00).

    Findings

    The results of the analysis of covariance for learning levels (knowledge, understanding, and application) demonstrated that developing e-learning materials based on the cognitive load theory enhanced the learners’ levels of learning in the experimental group compared to those in the control group (P < 0.05). Moreover, the results of an independent samples t-test for the delayed post-test revealed a significant difference between the participants in experimental and control groups in terms of their degree of retention (P < 0.01).

    Conclusions

     The findings implied that considering the principles of the cognitive load theory in developing e-learning materials for physics would positively influence the learners’ levels of learning and their degree of retention. Therefore, it is recommended to designers of e-learning content to consider the principles of cognitive load theory in the design and production of their content.

    Keywords: Physics Education, e-Learning, educational multimedia, cognitive load theory, Levels of Learning, retention
  • Z. Cheraghi *, H. Omranpour, A. Motahari Nejad, F. Moghisseh Pages 227-248
    Background and Objectives

    Regarding the fact that most of the submitted official documents are written in or translated into English, all English for Specific Purposes (ESP) learners are not only required to learn professional knowledge but also need to know English technical vocabulary in their field of study. Therefore, enhancing technical vocabulary competence (VC) is one of the aims defined by ESP learners. In this new digital era, various techniques facilitate vocabulary learning via using Information and Communication Technology. Due to the advent of technology and the developmental trend of learning, learners are provided with the opportunity to use online and mobile applications in a very wide range to develop their English vocabulary knowledge. Accordingly, this study was an attempt to explore the effect of using Google Docs on ESP students' vocabulary learning. The research also intended to find out the learners' perceptions toward using Google Docs on learning and practicing target technical vocabulary.

    Materials and Methods

    To this end, a quasi-experimental research design was employed for gathering both quantitative and qualitative data. In this regard, 40 Iranian ESP nursing learners who were randomly allocated into an experimental (n=20) and a control group (n=20) participated in this study. The learners in the control group were asked to use their personal traditional techniques for learning technical vocabulary, while the experimental group was assigned to use Google Docs for vocabulary learning. Four data-gathering instruments were utilized; first, an Oxford Placement Test (OPT) was employed for homogenizing the participants. Second, each group underwent a pretest and a posttest to assess their learning of the assigned vocabulary lessons. Then, a survey was conducted among the experimental group to investigate learners' motivation about learning technical vocabulary through using Google Docs. Lastly, a semi-structured interview was employed with the experimental group to explore their thoughts and perceptions toward using Google Docs. A series of t-tests, including two paired sample t-tests and one independent samples t-test were employed to compare the performance of the two groups in terms of learning technical vocabulary.

    Findings

    Subsequent to validating the assumption of normality, the results of an independent samples t-test revealed that there was a significant difference between the students of the experimental and control groups on post-test scores. The obtained data revealed that both experimental and control groups were able to improve their vocabulary learning successfully. However, comparing the two groups showed that the experimental group performed significantly better than their counterparts in the control group who used their practical traditional techniques for learning specialized vocabulary in ESP courses. Additionally, face-to-face semi-structured interview results uncovered that the experimental group learners had positive perceptions toward using Google Docs for learning technical vocabulary.

    Conclusions

    Counting on the integration of technology into the curriculum of learning/ teaching ESP, it was concluded that Google Docs was an effective website tool that boosts, engages, and motivates learners to expand their technical vocabulary learning. Based on the limitation of the research, it is suggested to conduct a similar study with both male and female ESP learners, and also with a larger sample. The results of this research contain considerable implications for ESP instructors and learners and also curriculum and syllabus designers. Incorporating ICT into ESP education has revolutionized and changed the method by which ESP material developers construct ESP materials. So, findings can be implemented in any educational contexts as well as other languages.

    Keywords: ESP, Google Docs, ICT, Students in ESP Courses, Specialized Vocabulary Learning
  • A. Fazel *, A. Harandi Pages 249-270
    Background and Objectives

    The use of digital technology for teaching and learning has been discussed for decades, but now and in the post-Corona era, due to the problems of the COVID-19 pandemic, it has become the focus of many educational institutions. The effect of COVID-19, in a short period, brought about a huge change in the way of education and learning and even completely blocked some educational activities. As a result, education administrators have turned to other alternatives to replace face-to-face or traditional learning. Virtual education is one of the very important and serious programs proposed and carried out by educational institutions in that era, now and in the post-Corona period. The quality of designing and providing virtual education, like face-to-face education, depends on several inputs such as the teacher, learner, technological tools and education design, financial resources system, educational policies, and so on. Among the listed factors, the lecturers of these courses are of special importance. Therefore, according to the change in the teachers’ role, their previous skills can no longer be answered, and teachers, in addition to acquiring the necessary skills in the traditional learning environment, need empowerment in various fields, which is the most important step in achieving this important identification. Today, few universities can improve and develop without providing training courses to empower their faculty members, and this is doubly important in the post-Corona period when universities place a lot of emphasis on virtual education. This is because in the Corona and post-Corona period the emphasis on virtual education in higher education and increasing its use, requires special knowledge, skills, and abilities for professors To achieve this, identifying the skills of lecturers in virtual education, it seems essential and paying attention to these skills will lead to the growth of professors and as a result, improve the quality of virtual education. In particular, there is no significant study for the post-Corona period in the context of the research topic, and there is no study on identifying and explaining the teaching skills of teachers for virtual education using the methods of content analysis and fuzzy Delphi. Therefore, the present study aims to identify and explain the skills of academic staff members in virtual education in the post-Corona period in a precise manner using the approaches of content analysis and fuzzy Delphi and presenting a conceptual model.

    Materials and Methods

    This research is an applied and descriptive research and the combined research methods of interview, content analysis, and fuzzy Delphi were used to collect and analyze information. The statistical population of the research is 20 experts and professors of the Shahid Bahonar University of Kerman. Data were collected through in-depth and semi-structured interviews. Then, all the interviews were analyzed with the method of content analysis, and the skills were extracted and identified. Then, skills were refined and explained in four survey stages using the fuzzy Delphi method.

    Findings

    In the interview with the experts, two main questions were used to measure the skills and competencies of academic staff members for virtual education in the post-Corona period. The results of the qualitative section included 452 initial codes, which were reduced to 31 main codes and five main categories after data reduction and merging overlapping terms. These five main classes include moral-social, technical-technological, educational-learning, individual-managerial, and supervisory-supportive skills. Then, with a questionnaire, 31 identified skills were examined for refinement and confirmation in four stages. By examining the skills, the experts approved all of them with the fuzzy Delphi approach.

    Conclusions

    In this study, it was determined that 31 skills are considered for virtual education teachers. In the meantime, we can safely say that 12 skills of social facilitation and appropriate counseling, conflict management, professional and ethical commitment, strategies and applications of learning theories, scholarly and research skills and knowledge sharing, skills to facilitate the teaching process, online lectures, encouraging and motivational skills, administrative and operational organizational skills, maintaining communication with students after completing the course, feedback, and monitoring learning activities, which were approved in the first round of the fuzzy Delphi method, are the most important skills of virtual education. Therefore, more emphasis should be placed on these skills in the post-Corona era in virtual courses.

    Keywords: virtual education, Skills of faculty members, post-corona, content analysis, Fuzzy delphi
  • A Ramazani *, Z. Talebi Pages 271-286

    Background and Objectives:

     Today, technology has an important role to play in regulating society's lifestyle. People's lives are dominated by an information environment because of rapid technological progress in computers, the Internet, and smartphones. Information and communication technology (ICT) is a special branch of IT facilitating access to information. ICT can help to improve teachers' teaching experiences and prepare them for the demands of the 21st century. To be effective in the use of ICT, teachers are required to have adequate self-efficacy teaching skills. ICT self-efficacy is the concept of an individual's belief that he or she can use information and communication technologies for specific tasks. The skills of information literacy and digital literacy are required for teachers to develop their own ability to use ICT. With this consideration, the relationship between information literacy and digital literacy of preservice teachers and their ability to use ICT for learning purposes is investigated in this study.

    Materials and Methods

    In this study, a survey research design was employed as the methodology. Data were collected using online questionnaires, and the collected data were analyzed using Confirmatory Factor Analysis (CFA). To gather data for this study, an online survey comprising two questionnaires was administered to students enrolled in teacher training programs at Farhangian University in Zanjan, Iran in 2023. One of the frameworks used as a questionnaire was rigorously developed and validated by Pinto and Markauskaite et al., while the other one was taken from the Global Framework of Reference on Digital Literacy Skills. Participants were chosen from study groups which were selected through stratified cluster sampling. Out of 1700 preservice teachers in two branches of Farhangian University (Alzahra and Shahid Beheshti), 313 preservice teachers were selected as the representatives (which was calculated based on the Morgan Table). To investigate the correlation between latent variables, survey data have been analyzed using CFA. For the evaluation of the proposed framework, structural equation modeling (SEM) was also used.

    Findings

    The outcomes of the CFA and SEM analysis revealed that how pre-service teachers perceive their information literacy directly and positively affects their perception of digital literacy. Additionally, the results showed that pre-service teachers' perceived information literacy has a direct and positive influence on their self-confidence in using ICT for teaching, also known as ICT self-efficacy. Furthermore, the research findings indicated that the way pre-service teachers perceive their digital literacy directly and positively impacts their self-confidence in utilizing ICT for teaching. However, when compared to perceived digital literacy, the perceived information literacy of preservice teachers has a more pronounced effect on their ICT self-efficacy in the context of teaching.

    Conclusions

    The research findings emphasize the importance of giving priority to the development of information literacy and digital literacy skills for pre-service teachers in the field of education. This is because these skills are strongly correlated with higher levels of ICT self-efficacy. The study also underscores the necessity for teacher training and professional development programs that specifically target the enhancement of information literacy and digital literacy. By focusing on these literacies, such programs have the potential to improve preservice teachers' ICT self-efficacy in teaching and enhance the effective utilization of ICT in educational settings.

    Keywords: Information literacy, Digital Literacy, ICT Self-efficacy, Pre-service teachers