فهرست مطالب

نشریه پژوهش های نوین در تصمیم گیری
سال ششم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجتبی فرخ* صفحات 1-18
    مساله بهینه سازی و انتخاب سبدسهام و تنوع بخشی آن یکی از موضوعات جذاب و کاربردی در بازارهای مالی است که به عنوان ابزاری کارآمد در راستای کمک به تصمیم گیری های سرمایه گذاران از نتایج آن استفاده می شود. مقاله حاضر به مدلسازی انتخاب سبد سهام با در نظر گرفتن محدودیت حدود نسبت های سرمایه گذاری جهت بهینه سازی همزمان بازده و ریسک در شرایط عدم اطمینان فازی می پردازد. برای این منظور، دو مدل برنامه ریزی امکانی جدید با بکارگیری اندازه های میانگین و ریسک نامطلوب احتمالی و امکانی بازده فازی توسعه داده می شود. با بررسی عملکرد این مدل ها با استفاده از داده های مارکویتز و بورس اوراق بهادار تهران، نتایج نشان می دهد که این مدل ها قادر هستند با بهینه سازی همزمان بازده و ریسک، سبد سهام مناسب را با توجه مقادیر مختلف حدود نسبت های سرمایه گذاری براساس گرایش ها و استراتژی های مختلف سرمایه گذاران ارایه دهد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی امکانی، سبد سهام فازی، ریسک نامطلوب، میانگین احتمالی و امکانی
  • امید افشاری زاده جعفری، مرتضی ملکی مین باش رزگاه*، عظیم زارعی، محسن شفیعی نیک آبادی صفحات 20-47
    با گسترش سایت های فروش اینترنتی تمایل به خرید برخط با توجه به مزایای زیاد آن روزبه روز در حال افزایش است. اکثر مشتریان قبل از تصمیم گیری و انتخاب محصول، نظرات خریدارن قبلی محصول را بررسی کرده و براساس آن محصول خود را انتخاب می-کنند. وجود برندهای مختلف در بازار و از سویی بررسی حجم بالایی از نظرات جهت تصمیم گیری در خصوص خرید محصول چالش بزرگی است که خریداران با آن مواجه هستند، وجود ابزارهای خودکار متن کاوی و آنالیز احساسات برای بررسی نظرات کاربران می تواند در این زمینه بسیار مفید باشد و به عنوان راه کاری در رتبه بندی محصولات براساس نظر مشتریان مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش با بررسی بیش از 4500 مورد از نظرات مشتریان و ارزیابی متخصصان در خصوص 70 کالا، سه نوع ویژگی شامل: ویژگیهای حسی موجود در نظر مشتریان و متخصصین، ویژگی های ساخت محصول و ویژگی های نظرسنجی استخراج گردیده و با بکارگیری تحلیل احساسات مبتنی بر ویژگی، سیستم رتبه بندی محصولات ایجاد گردیده است.
    کلیدواژگان: رتبه بندی محصولات، تحلیل احساسات مبتنی بر ویژگی، متن کاوی، دیجی کالا
  • طاهر کوچکی تاجانی، علی محتشمی*، مقصود امیری، رضا احتشام راثی صفحات 49-70
    یکی از تکنیک های مناسب برای حل مسایل مهندسی جهت پیش بینی متغیر ها در زنجیره تامین و نیز سیستم هایی که دارای پیچیدگی و عدم صراحت زیاد بوده و یا داده های کافی درمورد آن ها موجود نیست، استفاده از تیوری مجموعه های فازی و شبکه عصبی مصنوعی بوده است. این روش نسبت به سایر روش ها در زمان نسبتا کوتاه تری به بررسی داده ها وکشف الگوی نهفته در آن جهت پیش بینی و یا تاثیرگذاری آن بر آینده می پردازد. سیستم استناج عصبی-فازی (انفیس)، شبکه های عصبی و مفاهیم منطق فازی را یکی می کند، می تواند از امکانات هر دو آن ها در یک قاب بهره برد، که سیستم استنتاج آن مطابق با مجموعه قوانین فازی اگر-آنگاه است که قابلیت یادگیری برای تقریب زدن توابع غیرخطی را دارد. تعریف متغیر ها بر اساس داده های گذشته و تاثیر آن متغیر ها در توالی های زمانی گذشته به منظور پیش بینی وضعیت آینده از جمله کاربرد این روش است. لذا در این تحقیق به منظور پیش بینی میزان اهدای خون در مراکز اهدای خون بر اساس داده های سال های گذشته از تکنیک انفیس استفاده شده، از آنجایی که هر روش پیش بینی دارای میزان خطای مخصوص به خود است. به منظور کاهش خطای روش مذکور از الگوریتم فراابتکاری وال به منظور بهبود مقادیر پارامتر های سیستم عصبی -فازی استفاده شده که نتایج حاصله نشان دهنده کاهش خطای جذر میانگین مربعات پیش بینی از 0.00261 به 0.00153 در الگوریتم ترکیبی انفیس-وال و بهبود 41 درصدی آن نسبت به روش انفیس خواهد بود.
    کلیدواژگان: شبکه تطبیقی عصبی- فازی، سیستم های فازی، شبکه عصبی، الگوریتم وال، انفیس- وال
  • فاطمه سجادیان، میراحمد امیرشاهی*، ندا عبدالوند، بهمن حاجی پور صفحات 72-95
    تصمیم گیری در خصوص سرمایه گذاری یا عدم سرمایه گذاری روی یک شرکت نوآفرین، تصمیمی استراتژیک برای سازمان است که منابع مالی شرکت سرمایه گذاری را هدایت می کند. این پژوهش فراتر از شیوه تشکیل سبد سرمایه گذاری شرکت، در نظر دارد به ارزیابی و رتبه بندی شرکت های نوآفرین متقاضی سرمایه با توجه به عوامل مختلف موفقیت بپردازد. نوآوری این پژوهش کاربست نظریه چشم داشت به عنوان چارچوب مبتنی بر استراتژی رفتاری در تصمیم گیری سرمایه گذاران خطرپذیر است. برای انجام این پژوهش، ابتدا با استفاده از روش کتابخانه ای، ابعاد تاثیرگذار در شکست شرکت های نوآفرین در مرحله ایجاد، شناسایی شده و سپس نظرات کارشناسان فعال در شرکت های سرمایه گذاری خطرپذیر در خصوص آن ها تجمیع شده است. درنهایت چارچوب به دست آمده دریکی از شرکت های سرمایه گذاری خطرپذیر برای ارزیابی دوازده شرکت نوآفرین متقاضی سرمایه به کار گرفته شده است. مطابق با نتایج به دست آمده، انسان ها به جای تصمیم گیری بر پایه پیش آمدهای نهایی، بر اساس ارزیابی خود از ارزش سودها و زیان ها در آینده، تصمیم گیری می کنند. ضمن این که ارزش زیان ها اثر بیش تری بر هدایت تصمیم گیری دارد.
    کلیدواژگان: شرکت نوآفرین، نظریه چشم داشت، استراتژی رفتاری، سرمایه گذاری خطرپذیر
  • محمدباقر فخرزاد*، مرضیه کشاورز، عباسعلی جعفری ندوشن صفحات 97-123
    با توجه به افزایش الزامات در صنعت تولید و پیشرفت سریع تکنولوژی، زنجیره تامین های سنتی با چالش های زیادی مانند تغییرات تقاضا و مشکلات حمل و نقل مواجه هستند به طوری که آن ها نیاز به انعطاف پذیری در ظرفیت، زمان تدارک و کانال های توزیع دارند. در این پژوهش برای غلبه بر مشکلات زنجیره تامین سنتی، یک زنجیره تامین مبتنی بر ICPT به نام زنجیره تامین هوشمند در محیط تولیدی MTS شامل چهار سطح تولید کننده، انبار، توزیع کننده و مشتری در نظر گرفته شده است که هدف حداکثر سازی سود و حداقل نمودن زمان تدارک می باشد. در ابتدا یک مدل غیرخطی عدد صحیح مختلط برای این مساله ارایه شد سپس یک نمونه مساله توسط روش محدودیت اپسیلون تقویت شده در نرم افزار GAMS حل و نتایج آن تحلیل گردید. در ادامه دو سناریوی افزایش تقاضا و اضافه شدن محصول جدید نیز مورد بررسی قرار گرفته شد که نتایج بیان کننده صحت مدل و کارآیی روش پیشنهادی می باشد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین هوشمند، انعطاف پذیری، محدودیت اپسیلون تقویت شده، Make to Stock، اطلاعات و ارتباطات و تکنولوژی تولید (ICPT)
  • حمیدرضا یزدانی، بابک سهرابی*، مریم جلیلیان صفحات 125-154

    شهرهای هوشمند از قابلیت های فناوری های نوظهوری چون اینترنت اشیا و کلان داده ها، برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده های دستگاه های هوشمند به منظور بهبود زیرساخت ها و افزایش کیفیت خدمات عمومی استفاده می کنند که این امر منجر به حجم عظیمی از سرمایه گذاری های مالی و نوآوری در مدل های کسب وکار در این حوزه ها گردیده است. در این میان چالش ها در بکارگیری مدل های کسب وکار به ویژه در پروژه های شهر هوشمند که طیف متنوعی از ذینفعان را در برمی گیرد افزایش یافته است و داده های جمع آوری شده توسط حسگرها و ابزارهای هوشمند، فرصت های جدیدی را برای خلق و کسب ارزش ایجاد نموده اند. در این راستا، شناسایی شاخص های موثر بر مدل های کسب وکار در این حوزه برای اطمینان بخشی از ارزش آفرینی و بهره وری از ارزش افزوده ایجاد شده، امری ضروری تلقی می گردد که تا کنون به آن پرداخته نشده است. این پژوهش با هدف شناسایی و طبقه بندی شاخص های اساسی برای طراحی مدل های کسب وکار پروژه های اینترنت اشیا مبتنی بر کلان داده ها در شهر هوشمند انجام شد. با استفاده از روش فراترکیب، بیش از 212 مقاله علمی و کتاب در حوزه مدل های کسب وکار اینترنت اشیا ارزیابی شد که از میان آن ها 48 مورد انتخاب شدند و با استفاده از تحلیل محتوا ابعاد و کدهای مربوطه استخراج شد و مدل مفهومی ابعاد موثر بر مدل کسب وکار ارایه شد. بر اساس یافته ها مشخص گردید شاخص های اساسی موثر بر مدل های کسب وکار در پنج گروه محرک های خلق ارزش، گره های خلق ارزش، مبادله ارزش، استخراج ارزش و محرک های خارجی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: شهرهوشمند، اینترنت اشیا، شاخص های مدل کسب وکار، کلان داده ها و رهیافت فراترکیب
  • سماء بانی فاضل، محمدعلی بابایی زکلیکی*، معصومه حسین زاده شهری صفحات 156-179

    سازمان ها درمحیط تجاری پویا ، از زنجیره تامین چابک به عنوان استراتژی کلیدی برای مقابله با بی ثباتی ها استفاده می کنند. هدف این پژوهش مرور نظام مند ادبیات زنجیره تامین چابک با روش فراترکیب جهت ارایه مدلی جامع در این حوزه می باشد. در این تحقیق روش فراترکیب با شیوه هفت مرحله ای سندلوسکی و بارسو (2006) انجام شده است. بدین منظور پس از طی گام های این روش و تجزیه و تحلیل مقالات در نهایت 41 مقاله مورد بررسی قرار گرفته و167 کد استخراج شده است. پس از دسته بندی کدها، سه دسته ابعاد چابکی، عوامل موثر بر چابکی و پیامدهای چابکی که بر زنجیره تامین چابک تاثیر گذاشته و از آن تاثیر می گیرند؛ برای ارایه الگو معرفی شده اند که در نهایت یک مفهوم کلی مزیت رقابتی برای پیامدهای چابکی، شش مفهوم کلی حساسیت به بازار، یکپارچگی اطلاعات/تکنولوژی، انعطاف، یکپارچگی، شراکت استراتژیک و رهبری برای ابعاد چابکی و پنج مفهوم کلی اقتصاد، بازار و رقابت، محیط، اجتماع و تکنولوژی برای عوامل موثر بر چابکی شناسایی شده اند.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین چابک، فرا ترکیب، ابعاد چابکی، عوامل موثر بر چابکی، پیامدهای چابکی
  • میساء موسی، عادل آذر*، علی رجب زاده قطری صفحات 181-212
    در این مقاله یک مدل برنامه ریزی خطی عدد صحیح مختلط دو هدفه برای مسئله تعیین اندازه و زمان بندی تولید برای صنعت ماست به عنوان یک صنعت خوراکی فاسد شدنی  تحت شرایط عدم اطمینان تقاضا ارایه می شود. اهداف مدل پیشنهادی، به حداقل رساندن همزمان هزینه کل و زمان اتمام تولید است. مدل پیشنهادی، بسیاری از ویژگی های متمایز فرآوری ماست را شامل می شود، از جمله ماندگاری ، تنظیمات ، نرخ بسته بندی ، حداقل و حداکثر اندازه تولید ، زمان آینده برای نگهداری محصولات و تقاضای فازی. علاوه بر این، مدل پیشنهادی ، شامل کنترل موجودی چند محصول و چند دوره است. از این رو، به عنوان یک مدل عملیاتی - استراتژیک طبقه بندی می شود. ما یک رویکرد ترکیبی متمرکز بر برنامه ریزی امکانی فازی و برنامه ریزی آرمانی فازی را برای حل مدل پیشنهادی دو هدفه ارایه می کنیم ، جایی که اقدامات امکان ، ضرورت و اعتبار مطابق با ترجیح تصمیم گیرندگان اتخاذ می شود. در مقایسه با مدل سنتی اندازه و زمان بندی تولید، تصمیم گیری و تجزیه وتحلیل حساسیت بهتری را می توان برای DMs  بر اساس داده های سه مقدار کارایی به دست آمده، انجام داد. داده های به دست آمده از صنعت ماست، برای ارزیابی امکان سنجی مدل پیشنهادی و رویکرد راه حل استفاده شد. نتایج به دست آمده از اعمال روش و تجزیه وتحلیل حساسیت، اثربخشی مدل ریاضی و همچنین روش پیشنهادی را نشان داد.
    کلیدواژگان: مسئله اندازه و زمان بندی تولید، عدم قطعیت، برنامه ریزی امکانی فازی، برنامه ریزی آرمانی
|
  • Mojtaba Farrokh * Pages 1-18
    Portfolio optimization problem is one of the most interesting and practical issues in the financial markets. Portfolio optimization is applied as an applicable and efficiant tool for helping investors in their decision making by allocating wealth to the different asset with controlling the return and risk. The purpose of this paper is to develop a novel portfolio selection and optimization method in portfolio selection problem by considering the return and risk under fuzziness. In the paper, two possibilistic programming model is developed by applying measures of the probabilistic and possibilistic mean and downside risk of fuzzy return. The performance of the proposed models was evaluated by using historical data introduced by Markowitz and data of the Tehran Stock Exchange. The results of the paper show that the proposed models are able to propose an appropriate portfolio for investors with optimizing the return and risk, simultaneously, in terms of different investment strategies.
    Keywords: Downside risk, Fuzzy Portfolio, Possibilistic Programming, Probabilistic, Possibilistic Mean
  • Omid Afsharizadeh Jafari, Morteza Maleki Minbashrazgah *, Azim Zarei, Mohsen Shafiei Nikabadi Pages 20-47
    With the expansion of online sales sites, the desire to online shopping is increasing day by day due to its many benefits. Most customers, before deciding and choosing a product, check the previous buyers of the product opinions and choose their product based on it. There are different brands in the market and on the other hand reviewing a large volume of comments to make a decision to buy a product is a big challenge, the existence of automated text mining and sentiment analysis tools to review users' comments and opinions can be very useful and can be used as a way to rank products based on customer feedback. In this research, by examining more than 4500 customers and experts reviews about 70 products, the features considered by customers and sales site specialists have been extracted based on text mining methods, and by using aspect-based sentiment analysis, a product ranking system has been created.
    Keywords: product ranking, aspect-based sentiment analysis, text mining, Digikala
  • Taher Kouchaki Tajani, Ali Mohtashami *, Maghsoud Amiri, Reza Ehtesham Rasi Pages 49-70
    Artificial neural networks and fuzzy sets theory is one of appropriate techniques to solve engineering problems in order to predict variables of supply chains and, also, of systems with high complexity and implicitly which provide no sufficient data. The main advantage of this technique over others, which lies in the short time of data examination and algorithm discovery, is in the line with that prediction and/or its influence on the future. Adaptive neuro-fuzzy inference system (ANFIS) combines neural networks with fuzzy logic concepts and is able to use capabilities of both in one framework, the inference system of which is in conformity to fuzzy "if-then" rules having potential for learning how to approximate non-linear functions. Among applications of this technique are to define variables based on the past data and their impacts on the past temporal sequences in order to predict future conditions. This research, therefore, uses neuro-fuzzy technique in order to blood donation based on data from the past years. Since each technique has its own error rates, Metaheuristic Whale Algorithm is used to reduce errors of ANFIS by improving the parameter values of neuro-fuzzy systems. The obtained results show a reduction of the RMSE of prediction from 0.00261 to 0.00153 in the ANFIS-WOA and a 41% improvement over the ANFIS method.
    Keywords: Adaptive neuro-fuzzy networks, Fuzzy systems, Neural Networks, Whale algorithm, Whale-ANFIS
  • Fatemeh Sajjadian, Mirahmad Amirshahi *, Neda Abdolvand, Bahman Hajipour Pages 72-95
    Deciding whether or not to invest in a venture is a strategic decision that leads the financial resources of the venture capital companies. This research intends to provide a framework for evaluating and ranking ventures that apply for capital, considering various success factors. The novelty of this research is the application of Prospect Theory as a framework which is based on behavioral strategy in the decision-making of venture capitalists. To conduct this research, first, by reviewing the literature, the most important factors influencing venture failure has been identified, then experts’ opinion who are active in venture capital companies has been gathered. Next, a framework based on Prospect Theory has been developed. Finally, this framework has been used in one of the venture capital firms to evaluate the twelve ventures seeking capital. According to the results,, instead of making decisions based on final results, human beings make decisions based on the perceived value of gains and losses. At the same time, the value of losses has a greater effect on decision-making.
    Keywords: Behavioral Strategy, Prospect Theory, Venture, Venture Capital
  • Mohammad Bagher Fakhrzad *, Marzie Keshavarz, Abbasali Jafari Nodoushan Pages 97-123
    Due to the increasing requirement in the manufacturing industry and the rapid development of technology, the traditional supply chains face many challenges such as changes in demand and transportation problems so that they need the flexibility in capacity, lead time, and distribution channels. In this research, in order to overcome the problems of the traditional supply chain, a supply chain based on ICPT in the MTS production environment called smart supply chain is considered where including four levels of manufacturer, warehouse, distributor, and customer that the goal is to maximize profits and minimize lead time. At first, a Mixed Integer Non-Linear Programming was proposed for the problem, then a sample problem was solved by the augmented ε-constraint technique in GAMS and the results were analyzed. Two scenarios of increment of demand and adding a new product were examined which all of them showed the accuracy of the model and the efficiency of the proposed method.
    Keywords: Smart supply chain, Augmented ε-constraint, Make to Stock, Information Communication, Production Technologies (ICPT)
  • HamidReza Yazdani, Babak Sohrabi *, Maryam Jalilian Pages 125-154

    The growing population density in cities and the need for infrastructure services to meet the demands of citizens on the one hand and the increasing development of digital technologies on the other hand, have led governments to form smart cities. Smart cities employ the capabilities of emerging technologies such as the Internet of Things and Big Data to collect and analyze smart devices’ data for improving infrastructure and enhancing the quality of public services. These issues lead planners to a huge amount of financial investment and innovation in business models. The smart city encompasses a variety of stakeholder groups and IoT creates novel business opportunities through collecting and analyzing the data of sensors and smart devices. In this regard, identifying effective indicators for designing a business model is needed to ensure value creation. The purpose of this research is to identify and classifying the main indicators for designing business models of IoT Big Data projects in the smart city. For fulfilling this purpose, the meta-synthesis methodology is employed. Among the 212 articles identified, 48 met all inclusion criteria and were reviewed in-depth. After content analysis, a conceptual model was designed and 21 Indicators were extracted based on the structure of the conceptual model. These indicators are classified into five categories: value creation drives, value creation nodes, value exchange, value capture, and environmental drivers.

    Keywords: Smart City, internet of things, Business Model Indicators, Big Data, Meta-Synthesis Methodology
  • Sama Banifazel, MohammadAli Babaei Zakliki *, Masoumeh Hosseinzadeh Shahri Pages 156-179

    Organizations in dynamic commercial environments, use agile supply chain as the key strategy for confronting market instability. The purpose of the present research is to have a systematic review of Agile Supply Chain literature using meta-synthesis method in order to provide an overall model in this field. Meta-synthesis technique is implemented in this study utilizing the seven-step method of Sandelowski and Barroso (2006). After taking the respective steps of this method and upon analyzing various articles, 41 articles are finally inspected and 167 codes are derived. Eventually after categorizing the codes, three groups including agility consequences, agility enablers and agility drivers, which affect and are affected by agile supply chain, have been introduced to presenting a pattern. Finally, a general concept of competitive advantage for agility consequences, six concepts of market sensitivity, information/technology integration, flexibility, integration, strategic partnership and leadership for agility enablers and five general concepts of economic, market & competition, environment, social and technology for agility drivers have been identified.

    Keywords: Agile supply chain (ASC), Meta Synthesis, Agility Consequences, Agility Enablers, Agility Drivers
  • Maisaa Mosa, Adel Azar *, Ali Rajabzadeh Ghatari Pages 181-212
    This paper proposes a bi-objective mixed-integer linear programming model for formulating a lot- sizing and scheduling problem for the perishable yogurt industry under demand uncertainty. The objectives of the proposed model are to simultaneously minimize the overall cost and the total production completion time.  The proposed MILP formulation integrates many distinctive features of yogurt processing, including shelf-life constraints, setups, packaging rates, minimum and maximum lot size limits, future time for holding products, and fuzzy demand. Additionally, the proposed model, including inventory control, is a multi-product and multi-period model hence, it is categorized as an operational-strategic model. We introduce a hybrid approach focused on fuzzy possibility programming and a fuzzy goal programming approach for solving the suggested bi-objective model, where possibility, necessity and credibility measures are adopted according to the decision makers’ preference.  Compared to the traditional model of lot sizing and scheduling, better decision-making and sensitivity analysis for DMs can be made based on the three obtained efficiency values. Data from the yogurt plant were used to assess the feasibility of the proposed model and solution approach. The results obtained from applying the method and sensitivity analysis showed the effectiveness of the mathematical formulation as well as the proposed solution method.
    Keywords: Lot sizing, scheduling problem, Perishable products, Yogurt plant, Uncertainty, Fuzzy possibility programming, Goal programming approach