فهرست مطالب

پژوهشنامه تربیتی
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 65، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اعظم ریاضی*، محمدحسن میرزامحمدی، محسن ایمانی صفحات 1-24

    هدف اصلی این پژوهش تطبیق ویژگی های معلم از دیدگاه فارابی و شهیدثانی و ارایه دستاوردهای آن برای نظام تربیت معلم در ایران است.دستیابی به این هدف نیز نیازمند بررسی دقیق ویژگی هایی است که این اندیشمندان در آثار خود برای معلم درنظرگرفته اند.در این راستا و با توجه به مراتب فوق از روش های تحلیل تطبیقی و استنتاج استفاده شد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که هر دو فیلسوف مسلمان در مسایلی چون دغدغه نسبت به مساله معلم و معلمی، حافظ شریعت، علاقه مند به تعلیم و تربیت، آراستگی به خصوصیات اخلاقی، معلمی به عنوان یک حرفه تخصصی دارای اشتراک هستند. اما در جامعیت دیدگاه شهید ثانی در خصوص ویژگی های معلم، توجه به موضوع شاگرد و نوع تقسیم بندی ویژگی ها دارای افتراق می باشند. براین اساس و با توجه به نتایج پژوهش حفاظت از شریعت الهی تا پای جان، آموزندگی مدام، پدید آورندگی و جانشین پروری در ویژگی های معلم به عنوان دستاوردهای مناسب برای حل چالش های موجود در نظام تربیت معلم ارایه شد.

    کلیدواژگان: تطبیق، ویژگی های معلم، نظام تربیت معلم، دستاوردها
  • سمیه تکلوی*، مهدی جهانگیری صفحات 49-62
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش برنامه مدیریت والدین بر روابط مادر- فرزندی و خود انتقادی مادران کودکان کم توان ذهنی صورت گرفت. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون دو گروهی (آزمایش و کنترل) می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه مادران کودکان کم توان ذهنی (مراکز نگهداری و مدارس استثنایی) شهرستان پارس آباد در سال 1395 بودند که به روش نمونه گیری دردسترس تعداد 30 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس رابطه والد- کودک و سطوح خود انتقادی استفاده شد. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 60 دقیقه ای برنامه آموزش مدیریت والدین قرار گرفتند و گروه کنترل بدون هیچ گونه مداخله ای باقی ماند. تجزیه و تحلیل داده ها به روش واریانس چندمتغیره صورت گرفت. فرضیه تحقیق حاضر این بود که آموزش برنامه مدیریت والدین بر روابط مادر-فرزندی و خود انتقادی مادران اثر گذار است. نتایج نشان داد آموزش برنامه مدیریت والدین موجب افزایش روابط مادر- فرزندی و مولفه های آن و کاهش خودانتقادی و مولفه هایش در مادران کودکان کم توان ذهنی شده است. در نتیجه می توان بیان کرد آموزش برنامه مدیریت والدین می تواند روش کارآمدی در بهبود روابط مادر- فرزندی و کاهش خودانتقادی در مادران کودکان کم توان ذهنی باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت والدین، روابط مادر- فرزندی، خود انتقادی، کم توان ذهنی
  • جواد کیهان*، رحیم رحیم زاده، میربشیر همتیار صفحات 63-84

    هدف کلی این پژوهش شناخت و بررسی عوامل موثر بر کم توجهی دانش آموزان به مطالب درسی دوره متوسطه شهر قوشچی بوده است. برای درک تجربه زیسته مشارکت کنندگان، این تحقیق به روش کیفی از نوع پدیدارشناسی انجام گرفت. جامعه آماری شامل تمامی معلمان و دانش آموزان دوره دوم متوسطه به تعداد 154 و 620 نفر نفر بودند که از این تعداد با روش نمونه گیری هدفمند و تا حد اشباع اطلاعات 15 نفر معلم و 17 نفر دانش آموز به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار و پرسش های باز استفاده شد و تجزیه و تحلیل داده ها نیز به روش تحلیل کلایزی صورت پذیرفت. یافته های تحقیق مهم ترین عوامل بی توجهی دانش آموزان به مطالب درسی در دوره متوسطه را از دیدگاه معلمان و خود دانش آموزان را در دو دسته کلی عوامل فردی یا شخصی و عوامل مدرسه ای یا محیطی قرار داد. از منظر دانش آموزان مهمترین عوامل فردی (شامل بی انگیزگی ناشی از مشاهده افراد ناموفق، بی هدفی و ابهام در آینده شغلی و توسل به اسناد بیرونی) و عوامل مدرسه ای (کمبود امکانات، تدریس نادرست معلم، ضعف محتوایی کتب درسی و طولانی بودن ساعات آموزشی) بودند. اما در نگاهی کمابیش یکسان معلمان مهمترین عوامل فردی را (کاهش انگیزش پیشرفت، سردرگمی هویت، اعتماد به نفس کاذب، مشکل تمرکز ذهنی، اعتیاد به موبایل، مشکلات خانوادگی و خواب آلودگی) و عوامل مدرسه ای را در (شامل طولانی بودن ساعات آموزشی، ضعف استاندادرهای فیزیکی کلاس و ضعف محتوایی کتب درسی و جزوه نویسی) می دانستند.

    کلیدواژگان: کم توجهی، مطالب درسی، دوره متوسطه
  • رفیق حسنی* صفحات 85-100
    هدف این تحقیق تعیین نرخ پایداری سواد در قبول شدگان دوره انتقال بود. روش تحقیق از نوع شبه آزمایشی از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون برای یک گروه بود. طرح تحقیق به این صورت بود که از بین افراد قبول شده در دوره انتقال در شهرستانهای قروه، دیواندره، ناحیه 2 سنندج و کامیاران که تعداد آنها 290 نفر بود براساس جدول مورگان تعداد 165 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و نمرات قبولی این افراد به عنوان پیش آزمون و آزمونهای گرفته شده به عنوان پس آزمون در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها شامل آزمون های پیشرفت تحصیلی ریاضی، انشاء و جمله نویسی و املاء بود. محتوی آزمونها از بین آزمونهای استاندارد برگزار شده برای سوادآموزان دوره انتقال انتخاب شد و در ضمن روایی محتوایی آزمونهای ساخته شده توسط چند نفر متخصص سنجش و اندازه گیری تایید شد. نتایج تحقیق نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون در دوره انتقال تفاوت معنی داری وجود داشت و سوادآموزان تقریبا 15٪ مطالب فراگرفته شده را فراموش کرده بودند. سایر نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون در درس ریاضی تفاوت معنی داری وجود داشت و سوادآموزان تقریبا 38٪ مطالب فراگرفته شده را فراموش کرده بودند. همچنین بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون درس املاء تفاوت معنی داری وجود دارد و سوادآموزان تقریبا 8٪ مطالب فراگرفته شده را فراموش کرده اند اما بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون درس انشاء و جمله نویسی تفاوت معنی داری وجود نداشت. نتایج این تحقیق لزوم برنامه ریزی و استراتژیهای مناسب به طوریکه سوادآموزان بعد از دوره رها نشوند را ایجاب می کند.
    کلیدواژگان: دوره انتقال، آموزش بزرگسالان، مهارت نوشتن، مهارت ریاضی
  • زینب بغم، رقیه وحدت بوراشان*، محمد حسنی صفحات 101-114
    هدف این پژوهش بررسی مدل مدیریت مشارکتی بر مدیریت تعارض با نقش میانجی همدلی بیانی در مدیران: از دیدگاه آموزگاران بود. مطالعه حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش آموزگاران مرد و زن ناحیه 1 و 2 شهر ارومیه در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 2967 نفر بودند. بر اساس فرمول کوکران تعداد 343 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای بر اساس ناحیه محل خدمت به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های مدیریت مشارکتی (فیضی و همکاران، 1388) و مدیریت تعارض (توماس و کیلمن، 1974) و خرده مقیاس همدلی بیانی در مقیاس همدلی هیجانی (مهرابیان و اپستاین، 1972) بودند. داده ها با روش های ضرایب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری در نرم افزارهای SPSS-19 و Smart PLS-3 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که از دیدگاه آموزگاران مدیریت مشارکتی بر همدلی بیانی و مدیریت تعارض تاثیر مستقیم و معنادار و همدلی بیانی بر مدیریت تعارض تاثیر مستقیم و معنادار داشت. همچنین، مدیریت مشارکتی با نقش میانجی همدلی بیانی بر مدیریت تعارض تاثیر غیرمستقیم و معنادار داشت (05/0>P). بر اساس شاخص های برازندگی مدل مدیریت مشارکتی بر مدیریت تعارض با نقش میانجی همدلی بیانی در مدیران برازش مناسبی داشت. طبق نتایج برای بهبود مدیریت تعارض مدیران می توان برنامه های برای بهبود مدیریت مشارکتی و همدلی بیانی طراحی و از طریق کارگاه های آموزشی اجرا کرد.
    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، مدیریت تعارض، همدلی بیانی، مدیران، آموزگاران
  • طیبه پرآذران، مژگان عبدالهی*، فاطمه پرسته قمبوانی صفحات 115-134

    هدف پژوهش حاضر "بررسی تاثیر آموزش مهارت های نوشتاری بر اساس برنامه ریزی چندبعدی و بسته ی یادگیری چند رسانه ای بر سبک یادگیری شهودی و حل مسئله دانش آموزان استان البرز" بود. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، نیمه آزمایشی است. حجم نمونه شامل 120 نفر دانش آموز پایه پنجم و ششم ابتدایی در سال تحصیلی 97-96 بود که از بین جامعه آماری پایه پنجم (4154 نفر) و پایه ششم (4237 نفر) به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب و به صورت تصادفی در هر گروه آزمایش و کنترل 60 نفر قرار گرفتند. ابتدا هر دو گروه در پیش آزمون شرکت کردند. سپس گروه آزمایش طی 10 جلسه تحت آموزش مورد نظر قرار گرفت و گروه کنترل نیز تحت آموزش معمول مدرسه قرار گرفت و پس از آن هر دو گروه در پس آزمون شرکت کردند. داده های حاصل با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته با ضریب پایایی آلفای کرونباخ 90/0 با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد بین میانگین نمرات مولفه های سبک یادگیری شهودی و حل مسئله در گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین در نتایج پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش نیز تفاوت معناداری وجود دارد (01/0≤p). بر این اساس، می توان آموزش مهارت های نوشتاری بر اساس برنامه ریزی چند بعدی و بسته ی یادگیری چند رسانه ای به عنوان روش موثری برای افرایش سبک های یادگیری شهودی و حل مسئله دانش آموزان پیشنهاد کرد. 

    کلیدواژگان: مهارت های نوشتاری، برنامه ریزی چند بعدی، بسته ی یادگیری چند رسانه ای، سبک یادگیری شهودی، حل مسئله
  • علیرضا عراقیه* صفحات 135-150

    هدف از انجام پژوهش حاضر تحلیل و تبیین مشارکت والدین به مثابه بعد مغفول برنامه های درسی مدارس می باشد.ضرورت مشارکت والدین در برنامه درسی مدارس امری بدیهی بوده و غفلت از این مهم ، به ویژه در ایام بیماری کرونا که مدارس به دلیل تعطیلی نیاز مبرم به مشارکت والدین پیدا نمودند ،بیش از گذشته آثار خود را آشکار و برجسته ساخت.روش پژوهش حاضر فراتحلیل و جامعه آماری شامل پژوهش ها و اسنادی بوده اند که با ملاک های پژوهش حاضر هماهنگی داشته و نمونه مورد مطالعه تعداد 23 پژوهش بوده که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند مورد بررسی قرار گرفته اند. سوالات اصلی این پژوهش عبارت بودند از اینکه 1. استلزامات مشارکت اولیاء از دیدگاه سند چگونه است ؟ 2. استلزامات پژوهش های انجام شده در خصوص مشارکت اولیاء در برنامه های درسی چگونه است ؟ 3. موانع مشارکت اولیاء در برنامه های درسی کدامند ؟ 4. جایگاه مشارکت اولیاء در برنامه های درسی کجاست ؟ بر اساس یافته های پژوهش حاضر ،باوجود بدیهی و غیر قابل انکار بودن نقش مشارکت والدین در ثمر بخش بودن برنامه های درسی،این حقیقت از شدت وضوح قابل روییت نبوده و مشارکت والدین به مثابه بعد مغفول برنامه های درسی مدارس محسوب می گردد درپایان راهکارهای لازم در قالب پیشنهادات پژوهش ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مشارکت خانواده، بعد مغفول، برنامه درسی
  • مصطفی نعیمی*، زهره رافضی صفحات 151-166
    هدف این پژوهش پیش بینی اضطراب رقابتی بر اساس سبک های فرزندپروری و مقایسه آن در گروه های جنسیتی دانشجویان ورزشکار بود. این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی بود. جامعه پژوهش دانشجویان رشته تربیت بدنی استان تهران در سال 1398 بودند که تعداد 225 نفر از آنها با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شد. داده ها با پرسشنامه های اضطراب حالت رقابتی مارتینز و همکاران (1990) و سبک های فرزندپروری ادراک شده بوری (1991) جمع آوری و با روش های ضرایب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندمتغیری و تحلیل واریانس یک راهه در نرم افزار SPSS-22 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که دانشجویان ورزشکار دختر و پسر در ادراک اضطراب رقابتی تفاوت معناداری داشتند، اما در سبک های فرزندپروری تفاوت معناداری نداشتند. همچنین، سبک های مقتدرانه و آسان گیر با اضطراب شناختی رابطه منفی و معنادار و سبک مستبدانه با اضطراب شناختی رابطه مثبت و معنادار داشت. سبک مقتدرانه با اضطراب بدنی رابطه منفی و معنادار و سبک مستبدانه با اضطراب بدنی رابطه مثبت و معنادار داشت، اما سبک آسان گیر با آن رابطه معناداری نداشت. سبک های مقتدرانه و آسان گیر با اعتماد به خود رابطه مثبت و معنادار و سبک مستبدانه با اعتماد به خود رابطه منفی و معنادار داشت. علاوه بر آن، سبک های فرزندپروری به طورمعناداری توانایی پیش بینی اضطراب شناختی و اعتماد به خود دانشجویان ورزشکار را داشتند، اما توانایی پیش بینی اضطراب بدنی آنان را نداشتند. بر اساس نتایج برای کاهش اضطراب رقابتی می توان به والدین به ترتیب استفاده از سبک های فرزندپروری مقتدرانه و آسان گیر و عدم استفاده از سبک فرزندپروری مستبدانه را توصیه کرد.
    کلیدواژگان: اضطراب رقابتی، سبک های فرزندپروری، دانشجویان ورزشکار
  • امیر امیری رشخوار، مهدی زیرک*، محمود قربانی، علی حسین زاده صفحات 155-175

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگو، ارزیابی و اعتبارسنجی کیفیت خدمات آموزش الکترونیک مبتنی بر رضایت دانشجویان بود . روش پژوهش از نوع کیفی و کمی و جامعه آماری برای بخش کیفی اعضای‎ ‎هیات ‎علمی و‎ ‎خبرگان‎ ‎دانشگاه آزاد اسلامی  به تعداد 20 نفر و در بخش کمی کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد به تعداد 32000 نفر بودند که طبق فرمول کوکران تعداد 384 نفر به روش  تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند.ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه و پرسشنامه 57 سوالی محقق ساخته طبق الگوی خان تنظیم شده بود. و بعد از تایید روایی (قضاوت صاحب نظران و اساتید) و پایایی (محاسبه آلفای کرونباخ 92/0) در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد توزیع شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد.در آمار توصیفی از شاخص مرکزی و پراکندگی مثل میانگین، انحراف معیار و در بخش استنباطی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی در سطح اطمینان 95% با نرم افزارهای اس پی اس اس 18 و پی ال اس نسخه 3 انجام گرفت. بر اساس تجزیه و تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه های عمیق و اکتشافی و کدگذاری و تحلیل محتوای متن مصاحبه ها و در عین حال مطابقت آن ها با مبانی نظری، نتایج پژوهش نشان داد بعد سازمانی با بار عاملی 589/0 در جهت عوامل شناسایی شده موثر در رضایت دانشجویان بیشترین اهمیت را دارد و بعد از فناوری با بار عاملی 511/0 کمترین اهمیت را دارد و دیگر ابعاد در درجات بعدی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: الگوی خان، کیفیت خدمات، آموزش الکترونیک، رضایت دانشجویان
  • تکتم جعفرزاده*، علی اکبر سلیمانیان، محمد محمدی پور صفحات 167-186
    هدف

    این پژوهش جهت پیش بینی خشونت خانگی علیه زنان بر اساس سطح تمایز یافتگی خود و عملکرد خانواده با واسطه گری ناگویی هیجانی در زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهری ،شهر بجنورد انجام شد.

    روش پژوهش:

     از نوع همبستگی با روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد و جامعه آماری شامل کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر ی در تیر 98 تا آبان 1398 که تعداد آن ها 1335 نفربوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 250 نفر انتخاب شدند و روش نمونه گیری در دسترس تعیین شد.به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه های خشونت خانگی، ناگویی هیجانی و عملکرد خانواده و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری، استفاده شد.

    یافته ها:

     نشان داد که با توجه به تایید رابطه معنی دار بین متغیرهای پژوهش (عملکرد خانواده، تمایز یافتگی، ناگویی هیجانی و خشونت خانگی)، امکان بررسی نقش واسطه ای ناگویی هیجانی در ارتباط عملکرد خانواده و سطح تمایز یافتگی خود با خشونت خانگی فراهم است.

    نتیجه گیری

    از آنجا که سطح معناداری تاثیر غیر مستقیم کمتر از 01/0 است می توان نتیجه گرفت ناگویی هیجانی نقش میانجی بین عملکرد خانواده و سطح تمایز یافتگی خود با خشونت خانگی علیه زنان دارد

    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، سطح تمایز یافتگی خود، خشونت خانگی، عملکرد خانواده
  • هاجر تاروردی زاده، محمد تقی پور *، سمیرا نظامیوند صفحات 187-210

    این مطالعه با هدف پیش‌ بینی پیشرفت تحصیلی دانشجویان بر اساس هوش هیجانی ویژگی‌های شخصیتی، نگرش به تحصیل و آینده شغلی با میانجی‌گری تاب‌آوری تحصیلی انجام پذیرفت. پژوهش حاضر توصیفی –تحلیلی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری دانشجویان دانشگاه زنجان درسال تحصیلی 1395-1394بودند. نمونه پژوهش شامل 489نفر(277نفر زن و212نفرمرد)بود که با روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب شدند. برای جمع اوری داده ها از فرم کوتاه پرسشنامه نیو (NEO-FFI)، مقیاس تاب‌آوری تحصیلی (ARI) و پرسشنامه هوش هیجانی شاته، و پرسشنامه محقق ساخته نگرش به تحصیل و آینده شغلی استفاده شد. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم‌افزار AMOS-7 انجام شد. نتایج بیانگر آن بود که متغیرهای جمعیت‌شناختی به‌صورت منفی پیشرفت تحصیلی را پیش‌بینی می‌کند. از بین عامل‌های شخصیت(گشودگی و وظیفه‌شناسی)، هوش هیجانی ونگرش به تحصیل و آینده شغلی به‌صورت مثبت پیشرفت تحصیلی را پیش‌بینی می‌کنند. همچنین هوش هیجانی به‌واسطه تاب‌آوری، پیشرفت تحصیلی را پیش‌بینی می‌کند. تاب‌آوری تحصیلی رابطه بین نگرش به تحصیل و آینده شغلی، جنسیت، سن و پیشرفت تحصیلی را میانجیگری نمی‌کند و تاب‌آوری تحصیلی تنها رابطه عامل وظیفه‌شناسی شخصیت با پیشرفت تحصیلی را میانجیگری می‌کند. بنابراین برای بهبود عملکرد دانشجویان توصیه می گردد که از طریق کارگاه های آموزشی میزان تاب اوری وهوش هیجانی ،ویژگی های شخصیتی وظیفه شناسی وگشودگی آموزش داده وارتقا یابد.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، ویژگی های شخصیتی، هوش هیجانی، نگرش به تحصیل و آینده شغلی، تاب آوری تحصیلی
|
  • Azam Riazi *, MohammadHasan Mirzamohammadi, Mohsen Imani Pages 1-24

    The main purpose of this research is to adapt the teacher's characteristics from the perspective of Farabi and Shahid Sani, and presenting its achievements to the teacher education system in Iran. Achieving this goal also requires careful examination of the feacheres that these scholars have considered their work for the teacher. in this regard and in viwe of the above, comparative analysis and deduction methods have been used.The results show that, both muslim philosophers are concerned with issues such as teachers, observing the law,interest in education, adornment to the moral characters, and consider teaching as a specialized profession. But in comprehensiveness of Shahid Sani's viewpoint about teacher's characteristics, attention to the subject of the student and the type of division of characteristics are differentiated. According to this, and according to the research results, protecting the divine law, continuous learning, the creation and the successor to the teacher's characteristics was presented as an appropriate achievement to solve the challenges faced by the teacher education system.

    Keywords: Adaptation, Teacher Characteristics, Teacher Training System, achievements
  • Mehdi Jahangiri Pages 49-62
    The aim of study was to investigate the effectiveness of parent management training program on mother-child relationships and self- criticism mothers of children with intellectual disability. This study is a quasi-experimental design with pre-test and post-test in two groups (experimental and control) respectively. The population consisted of all mothers of children with intellectual disability (care centers and special schools) Pars Abad city in 1395 that 30 individuals were selected by convenience sampling method and were replaced in two experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. Parent-Child Relationship Scale and levels of self- criticism were used to collect data. The experimental group received 8 sessions of 60-minute of parent management training and a control group remained with no intervention. The data analysis was performed by MANOVA. . The hypothesis of this study was to investigate the effectiveness of parent management training program on mother-child relationships and self- criticism mothers of children with intellectual disability. Results showed that parent management training programs enhance the mother-child relationship and its components and reduce self-criticism and its components in mothers of children with intellectual disability. As a result, it can be stated, parent management training program can be an efficient method to improve mother-child relationships and self-criticism decline in mothers of children with intellectual disability.
    Keywords: parent management, mother-child relationships, self-criticism, intellectual disability
  • Javad Keyhan *, Rahim Rahimzadeh, Mirbashir Hemmatyar Pages 63-84

    The aim of present study was to identify and study the factors affecting the students' low attention to high school textbooks in Ghoshchi city. The present study was qualitative phenomenological research and conducted in terms of applied purposes. The statistical population consisted of 154 teachers and 620 students. Of these, the target population was selected through purposeful sampling. 15 teachers and 17 students were selected respectively. Semi-structured interviews and open-ended questionnaires were used to collect data. Data analysis was done by cluster analysis method. Data was analyzed using continuous comparative method. According to the findings of the research, the most important factors in students' low attention of high school textbooks based on viewpoint of teachers and students themselves can be divided into two general categories of personal or personal factors and school or environmental factors. From the perspective of students, the most important personal factors were lack of motivation due to observing unsuccessful people, unreasonable ambiguity in the future of employment and resorting to external documents and school factors were lack of facilities, teacher misconduct, curriculum content weakness, and long duration Educational hours. But in a more or less identical look, teachers find the most important personal factors as: lack of motivation for progress, identity confusion, false self esteem, mental concentration problems, mobile addiction, family problems and drowsiness, and school factors including long hours of instruction, poor physical standards of classes, poor content of the textbooks and poor ability in note-taking.

    Keywords: low attention, Curriculum, high school
  • Rafigh Hasani * Pages 85-100
    The present study aims to investigate literacy stability rate among the trainees admitted to the transition course. The methodology is quasi-experimental with pre-tests and post-tests for one group. Total 165 trainees were selected out of the total trainees who had been admitted to the course, and their pass marks were considered pre-tests. Later, post-tests were administered to the selected trainees. Data collection instruments were achievement tests on mathematics, essay writing, sentence writing and spelling. The contents of all the tests were based on previously administered standard tests, with their content reliability measured by educational experts. The findings show that there is a significant difference between the results of the pre-tests and post-tests, which, in turn, indicates that the trainees had already forgotten approximately 15% of the learned content. The findings also show that there is a significant difference between the results of the pre-tests and post-tests on mathematics, which, in turn, indicates that the trainees had already forgotten approximately 38% of the learned content. Furthermore, the findings show that there is a significant difference between the results of pre-tests and post-tests on spelling, which, in turn, indicates that the trainees had already forgotten approximately 8% of the learned content. However, the difference between the results of the pre-tests and post-tests on essay writing and sentence writing were not significant. The findings of the present study point to the necessity of implementing appropriate planning and adopting useful strategies to address trainees’ needs after they complete the course.
    Keywords: Transition course, adult education, writing skills, math skills
  • Zeinab Begham, Roghieh Vahdat Bourashan *, Mohammad Hassani Pages 101-114
    The aim of this research was investigate the modeling of participative management on conflict management with mediating role of expressive empathy in managers: from the perspective of teachers. Present study in terms of purpose was applied and in terms of implementation was descriptive from type of correlation. The research statistical population was the male and female teachers of one and two districts of Urmia city in 2019-20 academic years with number 2967 people. Based on the Cochran's formula, 343 people were selected as the sample by the stratified sampling method based on the service area. The research tools were the questionnaires of participative management (Feyzi & et al, 2009) and conflict management (Thomas & Kilmann, 1974) and subscale expressive empathy in scale of emotional empathy (Mehrabian & Epstein, 1972). Data were analyzed with methods of Pearson correlation coefficients and structural equation modeling in SPSS-19 and Smart PLS-3 software. The findings showed that participative management had a positive and direct effect on expressive empathy and conflict management and expressive empathy had a positive and direct effect on conflict management. Also, participative management with mediating role of expressive empathy had a positive and indirect effect on conflict management (p < 0.05). Based on fit indicators, the model of participative management on conflict management with mediating role of expressive empathy in the managers had a good fit. According to the results, to improve the conflict management of managers can be designed programs and implemented through training workshops for improving participative management and expressive empathy.
    Keywords: Participative Management, conflict management, expressive empathy, Managers, teachers
  • Tayebe Parazaran, Mojgan Abdollahi *, Fatemeh Parasteh Ghombvani Pages 115-134

    The purpose of the study was to investigate the effect of writing skills training on students’ intuitive learning style and problem solving based on MDP& MLP in Alborz Province. The research method was Quasi-experimental by using a two-group design with pre-test and post-test. Sample size was 120 students who were randomly selected as clusters from among a statistical population consisting of 4154 fifth-graders and 4237 sixth-graders in the academic year of 2017- 2018. Sixty students of sample group were randomly put in the experimental group and the others into the control group. First, both groups took the pre-test. The experimental group was trained in 10 sessions of writing skills training based on MDP& MLP and the control group was exposed to routine school education. Then both groups received post-test. Data were collected by a researcher-made questionnaire with Cronbach's alpha reliability coefficient of 0.90. The data were analyzed by SPSS software. The results of multivariate analysis of variance showed that there was a significant difference between the mean scores of the components of intuitive learning style and problem solving in both groups. There was also a significant difference in the pre-test and post-test of the experimental group (P≤0.01). Conclusion Teaching writing skills based on MDP& MLP has a positive and significant effect on the intuitive learning style and problem solving (P≤0.01). 

    Keywords: 'Writing skills, Multi-dimensional planning, Multimedia learning package, Intuitive learning style, Problem Solving
  • Alireza Araghieh * Pages 135-150
  • Mostafa Naeimi *, Zohreh Rafezi Pages 151-166
    The aim of this research was predicting competitive anxiety based on parenting styles and comparing it in gender groups of athletic students. This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was descriptive. The research population was physical education College students of Tehran province in the year 2019, which 225 people were selected by available sampling method as a sample. Data were collected with questionnaires of Martines competitive state anxiety (1990) and Buri perceived parenting styles (1991) and analyzed by Pearson correlation coefficients, multivariate regression and one-way variance analysis in SPSS-22 software. The findings showed that male and female athletic students did significant difference in perceived competitive anxiety, but didn’t significantly differentiate in parenting styles. Also, authoritative and permissive styles had a significant negative relationship with cognitive anxiety and authoritarian style had a significant positive relationship with cognitive anxiety. Authoritative style had a significant negative relationship with physical anxiety and authoritarian style had a significant positive relationship with physical anxiety, but the permissive style didn’t have a significant relationship with it. Authoritative and permissive styles had a significant positive relationship with self-confidence and authoritarian style had a significant negative relationship with self-confidence. In addition, parenting styles significantly predict cognitive anxiety and self-confidence of athletic students, but they weren’t able to predict their physical anxiety. Based on the results, to reduce competitive anxiety parents can be advised to use authoritative and permissive parenting styles, respectively, and not to use authoritarian parenting styles.
    Keywords: competitive anxiety, Parenting styles, athletic students
  • Amir Amiri Roshkhar, Mehdi Zirak *, Mahmood Ghorbani, Ali Hosseinzadeh Pages 155-175

    The purpose of this study was to design and validate the quality of educational services based on student satisfaction based on Khan model. The research method was qualitative and quantitative and the statistical population for the qualitative section was 20 faculty members and experts of the Islamic Azad University and in the quantitative section all the students of the Islamic Azad University of Mashhad were 32,000. According to Cochran's formula, 384 people were selected as a statistical sample by simple random sampling. Data collection tools included interviews and a 57-item researcher-made questionnaire tailored to Khan. After confirmation of validity (judgment of experts and professors) and reliability (Cronbach's alpha calculation 0.92) was distributed among students of Islamic Azad University, Mashhad Branch. Descriptive and inferential statistical methods were used to analyze the data. In descriptive statistics, the central index and dispersion such as mean, standard deviation and in the inferential part of exploratory and confirmatory factor analysis at 95% confidence level with SPSS software. S18 and PLS version 3 were performed. Based on the analysis of qualitative data obtained from in-depth and exploratory interviews and coding and analyzing the content of the interview text and at the same time their compliance with theoretical foundations, the results showed that the organizational dimension with a factor load of 0.589 in the direction of identified factors. Effective in student satisfaction is the most important and after technology with a factor load of 0.511 is the least important.

    Keywords: Khan model, Quality of educational services, Students, staff, university officials
  • Toktam Jafarzadeh *, AliAkbar Soliemanian, Mohammad Mohammadipou Pages 167-186
  • hajar tarverdizadeh, Mohammad Taghipour *, samira nezamivand Pages 187-210

    The aim of this correlational descriptive-analytical study is to predict students' academic achievement based on emotional intelligence, personality traits, attitudes toward education and career prospects through academic resilience mediation. The Zanjan University’s students in the academic year 2016-2017 have been selected as the statistical population. The research sample consisted of 489 people (277 females and 212 males) who are selected by cluster random sampling method. To summarize the data, a short form of the NEO-FFI Questionnaire, the Academic Resilience Scale (ARI), the Shatte Emotional Intelligence Questionnaire, a researcher-made questionnaire on attitudes toward education and career prospects are used. The proposed model was evaluated by structural equation modeling using AMOS-7 software. The results showed that the population-cognitive variables negatively predict academic achievement. Among the personality factors (openness and conscientiousness), emotional intelligence and interest in education and career prospects positively predict academic achievement. Emotional intelligence also predicts academic achievement through resilience. Educational resilience does not mediate the relationship between attitudes toward education and career prospects, gender, age, and academic achievement, and academic resilience mediates only the relationship between personality performance and academic achievement. Therefore, in order to improve the performance of students, it is recommended to teach and promote the level of resilience and emotional intelligence, conscientious personality traits and openness through workshops.

    Keywords: academic achievement, emotional intelligence, personality traits, attitude to academic learning, future career, academic achievement resilience