فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 97، زمستان 1399)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال بیست و پنجم شماره 4 (پیاپی 97، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حسین سیدی* صفحات 5-24
    بررسی ادبی متن مقدس به ویژه متن قرآن، یعنی بررسی آن به مثابه یک اثر ادبی فاخر و گرانسگ و تاثیرگذار؛ چون متون مقدس، برخلاف آثار ادبی در سنت های یونانی، عبری و...، تافته ای جدابافته از تاروپود حماسه (epic)، غنا (Lyric) و نمایش (dram) است. متن قرآن را می توان با دو رویکرد بررسی نمود: 1- رویکرد دینی- معرفتی، 2 رویکرد ادبی. در رویکرد ادبی، هدف یافتن پیوستگی (Continuitis) است و در رویکرد دینی معرفتی، در پی یافتن ناپیوستگی. در رویکرد ادبی به صراحت می توان از وحیانی بودن متن قرآن دفاع کرد، چون قرآن به صراحت از تقلید ناپذیری متن خود سخن می گوید (بقره: 23، هود: 13، اسراء: 88، طور: 3433). بدیهی است که ویژگی تقلیدناپذیری در حوزه ادبیت متن است، چون مخاطب این آیات، منکران قرآن هستند، نه مومنان به آن.
    مقاله حاضر از بخش های زیر شکل گرفته است: 1 مبانی نظری بوطیقای قرآن، 2 تبیین برتری رویکرد ادبی در بررسی متن قرآن، 3 شعریت متن قرآن و رخدادهایی در دریافت نومسلمانان؛ به این معنا که متن دینی و معرفتی قرآن از ویژگی های شعری بهره فراوان برده است.
    کلیدواژگان: قرآن، بوطیقا، شعر، متن
  • مرضیه رحیمی آذین*، مرتضی قائمی، سید مهدی مسبوق صفحات 25-44
    راهبرد «بسط» یکی از تکنیک های ارزیابی کیفیت در دیدگاه گارسس مشتمل بر «توضیح، تعریف، بسط نحوی، بسط معنایی، بسط خلاقانه، بسط ساده» بوده که در سه سطح معنایی-واژگانی، نحوی و سبکی آن می گنجند و در نهایت میزان ویژگی های مثبت و منفی بیانگر کفایت و مقبولیت را نقد و بررسی می کند. پژوهش حاضر با رویکردی تحلیلی از نوع مقابله ای، بسامد انواع تکنیک های بسط را در سه ترجمه فولادوند با محوریت ترجمه وفادار، مجتبوی با محوریت ترجمه ارتباطی و معنایی، و صفارزاده با محوریت ترجمه آزاد از سوره های نبا، تکویر و مطففین بررسی کرده است. سپس با تکیه بر آمار و نمودار، مقادیر به دست آمده مقایسه شده و میزان افزوده های منفی و مثبت از لحاظ کفایت و مقبولیت مشخص گردیده است. برآیند پژوهش نشان داد افزوده ها در سطوح معنایی و نحوی باعث تغییرات فراوانی در سطح سبکی متن ترجمه شده، به طوری که درصد چشم گیری در کفایت منفی مشاهده می شود. بر اساس الگوی گارسس، ترجمه معنایی مجتبوی در کابرد راهبرد بسط، به نسبت کفایت مثبت بالایی که دارد، از مقبولیت منفی کمتری برخوردار بوده و کفایت و مقبولیت ترجمه وی بیشتر از دو ترجمه آزاد صفارزاده و وفادار فولادوند می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، بسط ترجمه، کفایت و مقبولیت، الگوی گارسس
  • محمد مرادی* صفحات 45-64
    این نوشته کوشیده تا با گزارش رویکرد تحریمی و عارضه های منفی تاویل، جنبه های ایجابی آن را با استناد به منابع دینی و به روش استقرایی از سویی و به روش تحلیلی از سوی دیگر، در معرض دید و داوری قرار دهد. گذشته تاریخی تاویل، به ویژه در قرون اولیه اسلامی، نگاه منفی به تاویل، در حد ویرانگری آن، بسیار شدید است، اما بسیاری از کسانی که با آن مخالف هستند، ناگزیر از پذیرش آن شده اند. تاویل با توجه به گونه های مختلف آن، یعنی گونه کلامی/ اصولی و دلالی اش بیش از هر گونه دیگر، هم مورد استفاده است، و هم مورد تاخت وتاز. بیشتر نوشته های تفسیری و شرح الحدیثی اکنون، از تاویل های دلالی به معنای توجیه ظاهر کلام و عدول از آن و ارایه معنایی غیر از معنای ظاهری است، و بیشتر کاربرد تاویل در متون اسلامی، ناظر به این مفهوم نیست و ناظر به عینیت و مصداق خارجی است. آنچه این نوشته دنبال کرده، توجه به تاویل دلالی و اصولی، با رعایت ضابطه های زبانی و متنی است.
    کلیدواژگان: تاویل، تاویل دلالی، ضرورت تاویل، تاویل مصداقی
  • راحله کاردوانی* صفحات 65-86
    «خانواده» نهادی مهم و بی بدیل و متشکل از اعضا و روابطی است و کارکردهای متعددی را در سطوح فردی و اجتماعی ارایه می دهد. یکی از زیرمنظومه های ارتباطی در خانواده، زیرمنظومه روابط زوجیتی یا روابط همسران به عنوان رکن اصلی تشکیل و نگهداشت آن می باشد و در آیات متعددی از قرآن توصیف شده است. این پژوهش با نگاهی مفهومی و آماری، با هدف بررسی نظام روابط زوجیتی در قرآن، با رویکرد کیفی و مبتنی بر تکنیک «تحلیل مضمون»، به بررسی تمامی آیات مربوط و استخراج مفاهیم و مقولات نهفته در آنها اقدام نموده است. نتیجه آنکه روابط زوجیتی در قرآن با دو مقوله کلان «اصول اخلاقی حاکم بر روابط» و «گستره حقوق و تکالیف» قابل توصیف است. مقوله اول، 12 مفهوم و 68 شاهد و مقوله دوم، 6 مفهوم و 48 شاهد از آیات را دربر دارند. نظام روابط زوجیتی در قرآن نسبت به شاخص «جنسیت» حساس بوده، الگوهای متفاوتی را برای هر یک از زوجین ارایه نموده است.
    کلیدواژگان: روابط زوجیتی، خانواده، زوجین، قرآن کریم، تحلیل مضمون
  • محمود مکوند*، سمانه رحمان نژاد صفحات 87-112
    اینک مسایل سیاسی و تنش های ایجادشده در جهان همچون جنبش های تروریستی القاعده، طالبان، گروهک های تروریستی و داعش، سبب اسلام هراسی و شکل گیری پندار خشونت آمیز بودن آموزه «جهاد» شده است. همین مساله زمینه و ضرورت تحقیقات گسترده در باب «جهاد» را فراهم آورده و بر حجم پژوهش ها، نوشتارها و گفتارها در این حوزه افزوده است. محققان اروپایی-آمریکایی نیز که در دهه های اخیر رویکرد آکادمیک در آثارشان غالب شده است، در این باب پژوهش هایی جدی انجام داده اند که تحلیل و بررسی آنها سخت ضروری می نماید. دیوید کوک اسلام پژوه آمریکایی که بیشتر آثار او درباره جهاد، شهادت و گفتمان آخرالزمانی است، یکی از صاحب نظران این عرصه شناخته می شود. در مقاله حاضر تلاش شده تا با روشی توصیفی-تحلیلی و با رویکردی انتقادی، نظرگاه دیوید کوک مورد واکاوی قرار گیرد. کوک، موفقیت و گسترش اسلام را مرهون «جهاد» می پندارد و معتقد است از یک سو قرآن با بیان اصول کلی جنگ، و از سوی دیگر احادیث با معنویت بخشیدن به مفهوم «جهاد» و ذکر جزییات، آموزه خشونت آمیز «جهاد» را پدید می آورند. نکته محوری دیدگاه او این است که باوجود تحولات متعدد و پیچیده «جهاد» در تفسیر و عمل، مفهوم خشونت و جنگ از آموزه «جهاد» جدایی ناپذیر است. پژوهش حاضر نشان می دهد که استناد کوک به مساله نسخ آیات صلح و عفو قابل پذیرش نیست. همچنین شناخت وی درباره چیستی «جهاد» بیشتر با نگاهی تاریخی آمیخته است و از منظر او، «جهاد» ماهیتی تهاجمی دارد و معنای آن جنگ دارای ارزش معنوی است.
    کلیدواژگان: قرآن، جهاد، دیوید کوک، جنگ، خشونت
  • علی اسدی* صفحات 113-132
    قرآن کریم اسباط را برای اشاره به شماری از پیامبران دریافت کننده وحی و نیز قبایل دوازده گانه بنی اسراییل به کار برده است. آرتور جفری که بر اساس دیدگاه نخست خویش، اسباط دریافت کننده وحی را پیامبران دوازده گانه یهود، معروف به انبیای صغار می دانست، گمان کرده که قرآن کریم با کاربرد اسباط به معنای قبایل دوازده گانه بنی اسراییل از یک سو، و یادکرد آنان به عنوان دریافت کنندگان وحی از سوی دیگر، انبیای صغار را با قبایل دوازده گانه بنی اسراییل درهم آمیخته است. نسبت نادرست خلط بین مصادیق اسباط به قرآن بر انگاره بشری بودن آن استوار است. وی بعدها با تغییر دیدگاه خود درباره مصادیق اسباط دریافت کننده وحی، آنها را اشاره به پسران دوازده گانه یعقوب7 دانسته است. دلایل و قراین متعددی نشان می دهد که دیدگاه آرتور جفری درباره خلط مصادیق اسباط، به ویژه تطبیق آنان بر پسران دوازده گانه یعقوب 7 و انبیای صغار، ناسازگار با روایت قرآن و ناشی از ناآشنایی وی با مفاهیم قرآنی و اثرپذیری از روایت عهد عتیق است. نزول وحی بر اسباط، لزوم ایمان مسلمانان به آنها، یادکرد آنان در کنار پیامبران و نفی یهودی و مسیحی بودن آنها از یک سو، و گزارش قرآن درباره رفتار پسران یعقوب با پدر و برادرشان یوسف7 و نیز فرازهایی از تاریخ شرک آلود و کفرآمیز حیات دینی یهود، به ویژه چگونگی برخورد آنان با انبیا از سوی دیگر نشان می دهد که اسباط دریافت کننده وحی نمی توانند همان قبایل بنی اسراییل یا برادران یوسف باشند و هویت جداگانه ای دارند. ایشان افراد معین و برگزیده ای از میان نوادگان یعقوب7 بوده اند که افزون بر استمرار نژادی، به اعتبار جانشینی آن حضرت، پیروان معنوی او نیز به شمار می رفته اند. این جانشینان و رهبران الهی، به احتمال زیاد پس از یوسف7 و پیش از موسی 7 در مصر و میان بنی اسراییل رسالت داشته اند.
    کلیدواژگان: آرتور جفری، سبط، اسباط، قبایل بنی اسرائیل
  • محمدحسین واثقی راد* صفحات 133-156

    بعد از آنکه اتفاق نظر است که منظور از «قربی» در آیه 23 سوره شوری نزدیکان پیامبر است، در مصداق آن میان شیعه و اهل سنت اختلاف است. اهل سنت پنج احتمال را آورده، اما بیشتر گفته اند این آیه در دوران مکی و درباره مشرکان قریش نازل شده و شامل تمام کسانی می شود که با رسول خدا به نحوی نسبت نسبی دارند؛ هرچند بسیار دور. برای اثبات این موضوع به روایت ابن عباس و برخی دیگر استناد کرده اند که همگی از نظر سند، ضعیف و از نظر محتوا غیر قابل استدلال می باشند. شیعه می گوید این آیه درباره اهل بیت نازل شده و به روایات صحیحی که از سوی فریقین رسیده، می توان استدلال کرد. افزون بر روایات، به برخی آیات دیگر که واژه «قربی» در آنها آمده و روایاتی که در تفسیر آنها رسیده و به اهل بیت تطبیق داده شد، نیز می توان استناد نمود. زیرا واژه «قربی» در پنج مورد قرآن به یک معنا و یک مصداق می باشد. بدیهی است که هیچ حکمی در قرآن بدون فلسفه و ضرورت نیست، فلسفه مودت نیز می تواند ایجاد رابطه مردم با اهل بیت: به عنوان مرجع دینی و علمی باشد.

    کلیدواژگان: مودت، اهل بیت، روایات، دیدگاه ها
|
  • Sayyid Husayn Sayyidi * Pages 5-24
    Literary study of the Holy Scriptures, especially the scripture of the Qur’an, means studying it as a sublime, dignified, and effectual literary work, since contrary to the literary works, the Holy Scriptures in the Greek, Hebrew, and other similar traditions are separately woven out of the warp and woof of epic, lyric, and drama. The text of the Qur’an can be studied by two approaches: 1. Religious-epistemic approach, 2. Literary approach. In literary approach the purpose is to find continuity and in religious-epistemic approach to find incontinuity. In literary approach, the inimitability of the text of the Qur'an's being revelatory can be explicitly defended, because the Qur'an explicitly speaks of its own text's inimitability (Al-Baqara, 23; Hūd, 13; Al-Isrā, 88; Al-Ṭūr, 33-34). Obviously, the inimitability is a feature of the literariness of the text, since the addressees of these verses are the deniers of the Qur'an rather than the believers in it.
    The present paper consists of the following sections: 1. Theoretical principles of the Qur'an's Poetics, 2. Elucidation of the superiority of the literary approach in examining the text of the Qur'an, 3. Poeticality of the Qur'an's text and some events in the perceptions of the newly converted Muslims, meaning that the Qur'an's religious and epistemic text have greatly enjoyed the poetical features.
    Keywords: the Qur’an, Poetics (būṭīqā), poetry, Text
  • Marzieh Rahimi Azin *, Mortaza Qaemi, Sayyid Mahdi Masbouq Pages 25-44
    The strategy of extension (basṭ) is one of the techniques for quality assessment in Garces' viewpoint, which consists of "explanation, definition, syntactic extension, creative extension, simple extension", incorporated in three levels of semantic-lexical, syntactic, and stylistic and ultimately critically reviews the degree of the positive and negative features representing the competence and acceptability. With an analytical approach of a comparative type, the present research reviews the frequency of various extension techniques in three translations of Fouladvcand, with the centrality of faithfulness; Mujtabavi, with the centrality of communicative and semantic translation; and Saffarzadeh, with the centrality of free translation of Sūras of Al-Naba’, Al-Takwīr, and Al-Muṭaffifīn. Next, with reliance on statistics and charts, the obtained amounts are compared and the amount of the negative and positive addenda is specified in terms of quality and acceptability. The resultant findings indicates that the addenda in semantic and syntactic levels have caused many changes in the stylistic level of the translated text, so much as a considerable percentage is observed in negative competence. According to Garces' model, Mujtabavi's semantic translation enjoys less acceptability in application of the strategy of extension as compared to its highly positive competence; and the competence and acceptability of his translation is higher than the Saffarzadeh's free translation and Fouladvand's faithful translation.
    Keywords: the Holy Qur’an, competence, acceptability, Garces' model
  • Muhammad Muradi * Pages 45-64
    The present paper, while reporting the prohibiting approach and negative complications of allegorical interpretation (ta’wīl), tries to expose for judgment its positive aspects with reliance on religious sources and by inductive method on one hand and analytical method on the other. In the past history of ta’wīl, especially during the early Islamic centuries, the negative perspective on ta’wīl was highly destructive; however, most of those who oppose it have been indispensible to accept it. Given its various types, i.e. the theological/legal and evidential, ta’wīl is more than other types is both employed and criticized. Most of the contemporary exegetical and hadith-expository writings are evidential ta’wīls meaning justification of the external aspects of speech, withdrawal from it, and presenting a meaning other than its external meaning; the use of ta’wīl in Islamic texts does not concern this concept; rather, it concerns objectivity and external evidence. What this writing follows is attending to the legal and evidential ta’wīl while observing the lingual and textual standards.
    Keywords: allegorical interpretation (ta’wīl), evidential ta’wīl, necessity of ta’wīl, evidentiary ta’wīl
  • Raheleh Kardavani * Pages 65-86
    “Family” is an important and matchless institution consisting of various members and relationships, which provides numerous functions in individual and social levels. One of the subdivisions of family relation is the subsystem of conjugal relations or the relation between spouses as the main pillars for its formation and maintenance described in various verses of the Qur’an. With a conceptual and statistic glance aiming at examining the conjugal relation system in the Qur’an and with a qualitative approach and based on the “content analysis” technique, this research has undertaken to examine all the related verses and extraction of the concepts and categories hidden in them. It is concluded that the conjugal relation in the Qur’an can be described by two great categories of “the ethical principles governing relations” and “the expanse of law and obligations”. The first category consists of 12 concepts and 68 examples and the second comprises of 6 concepts and 48 examples. The conjugal relation system in the Qur’an has been sensitive toward the “gender” index and has presented different models for each one of the spouses.
    Keywords: conjugal relationships, family, couple, the Holy Qur’an, context analysis
  • Mahmoud Makvand *, Samaneh Rahmannezhad Pages 87-112
    Presently, the political issues and the tensions created in the world such as the terrorist movements of Al-Qaeda and Taliban and terrorist groups and Daesh (ISIS) have caused Islamophobia and the formation of the doctrine of Jihad to be perceived as being violent. This has in turn prepared the ground for and necessitated studying Jihad and has added to the volume of the research, writings and discourses in this field. The American and European researchers, whose academic approach has in recent decades become dominantly academic, have carried out serious investigations that are strongly required to be analyzed and reviewed. David Cook, an American Islamic researcher whose major works are on Jihad, martyrdom, and the end-of-time discourses, is known to be one the authorities in this regard. In the present paper, it is attempted with a descriptive-analytical method and by means of a critical approach to explore David Cook’s viewpoint. Cook conceives the success and expansion of Islam as indebted to “jihad” and maintains that the Qur’an by expressing the overall principles of war on one hand and the traditions by spiritualizing the concept of jihad and mentioning the details on the other, create the violent doctrine of jihad. The pivotal point of his perspective is that despite the various and complicated development of jihad in interpretation and practice, the concept violence and war are inseparable from the concept of jihad. The present research indicates that Cook’s invocation to the abrogation of the verses of peace and forgiveness is not acceptable. Similarly, his cognition about the nature of jihad is more mingled with a historical outlook and from his point of view; jihad has an aggressive nature and means a war possessing a spiritual value.
    Keywords: the Qur’an, jihad, David Cook, war, Violence
  • Ali Asadi * Pages 113-132
    The Holy Qur’an has used asbāṭ to refer to a number of Revelation receiving Prophets as well as the twelve Israelite tribes. Arthur Jeffery, who according to his early viewpoint considered the Revelation receiving tribes (asbāṭ) as the twelve Jewish Prophets, also known as Twelve Minor Prophets, has presumed that the Holy Qur’an by using asbāṭ as the twelve Israelite tribes on one hand and mentioning them as the receivers of Revelation on the other, has proclaimed the Minor Prophets to be the same as the twelve Israelite tribes. Later on, by changing his viewpoint concerning the referents of the revelation receiving tribes, he has considered them as referring to Prophet Jacob’s twelve sons. Various reasons and evidences indicate that Arthur Jeffrey’s viewpoint concerning the confusion of the referents of asbāṭ, especially their application to Prophet Jacob’s twelve sons and the Minor Prophets, is incompatible with the Qur’an’s narration and are resulted from his unfamiliarity with the Qur’anic concepts and his impressionability from the Old Testament’s narration. The revelation to the asbāṭ, the necessity of Muslims’ faith in them, mentioning them along with the prophets, and the negation of their being Jewish and Christian on one hand and the Qur’an’s report about the Jacob’s sons treatment of their father and brother Joseph as well as some eminent parts of the paganish and blasphemous history of the Jewish religious life, especially the way they treated their Prophets on the other hand, show that the revelation receiving asbāṭ cannot be the same as the Israelite tribes or the Prophet Joseph’s brothers, as they have separate identities. They included certain elect members from among the descendants of Prophet Jacob, who, besides their racial continuity and by virtue of being successors to Prophet Jacob, have been regarded as his spiritual followers as well. These successors and spiritual leaders have most probably been missioned as prophets in Egypt and among the Israelites after Prophet Joseph and prior to Prophet Jacob.
    Keywords: Arthur Jeffrey, sabṭ, asbāṭ, Israelites tribes
  • Muhammad Husayn Vatheqi Rad * Pages 133-156

    following unanimity concerning the fact that al-qurbā in verse 23 of Sūrat al-Shūrā is meant to be the Prophet’s near of kin, there is disagreement between the Suunis and Shī‘as as to its referent. The Sunnis have brought up five possibilities but have already said that this verse had been revealed in the Meccan era and concerning the Quraysh polytheists, including those having some relation, even though far, to the Apostle of Allah. To prove this issue, they have adduced to the traditions of Ibn ‘Abbās and certain others, all of whom are weak in sanad (chain of transmission) and unarguable in content. The Shī‘as believe that this verse is reveled about the Ahl al-Bayt and to prove this we could refer to the sound traditions narrated by both the Sunni and Shī‘as as evidence. In addition to the narrations, one can also refer to some other verses in which the word qurbā is used as well as the narrations quoted in their interpretation, which can be applied to the Ahl al-Bayt. It is because the word qurbā enjoys the same meaning and referent in five instances in the Qur’an. Obviously, no precept in the Qur'an is without a rationale or unnecessary, the rationale for mawaddat can be creating relation for people to the Ahl al-Bayt as religious and scholarly authorities.

    Keywords: dhi al-qurbā (relatives), mawaddat (loving-kindness), traditions, perspectives