فهرست مطالب

پژوهش های قرآنی - سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 107، تابستان 1402)

نشریه پژوهش های قرآنی
سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 107، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • الگوی رفتار ارتباطی مبتنی بر نفاق، با رویکرد تحلیل محتوای آیات ناظر به نفاق
    علیرضا نوبری*، سیده فیروزه نورالدینی صفحه 1

    نفاق به معنای دورویی و مخالفت ظاهر با باطن، پدیده ای اجتماعی است که در آیات فراوانی از قرآن به آن پرداخته شده است. تحلیل این آیات نشان می دهد که نفاق می تواند با رسوخ در جامعه ایمانی، تا تبدیل شدن به یک فرهنگ پیش رود؛ به گونه ای که افراد جامعه در عین اتصاف به نفاق، خود را سالم بپندارند. کشف یک الگوی رفتاری مبتنی بر نفاق از منبعی وحیانی می تواند راهی باشد برای ترسیم چهره نفاق، و تلاش برای زدودن آن از سیمای جامعه ایمانی. در این پژوهش، رفتار ارتباطی مبتنی بر نفاق، با محوریت آیات ناظر به نفاق در قرآن کریم مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور، از روش تحلیل محتوا با دو رویکرد کمی و کیفی استفاده شده است. بر اساس تحلیل های کیفی و با توجه به فراوانی داده های آماری، آیات ناظر به نفاق به سه دسته اصلی عوامل بسترساز، الگوی رفتاری و پیامدها تقسیم شدند که با تقسیم هر کدام از این دسته ها به موضوعات فرعی، در انتها مدل مفهومی رفتار ارتباطی مبتنی بر نفاق طراحی شده است.

    کلیدواژگان: الگو، روابط میان فردی، نفاق، تحلیل محتوا
  • بررسی انسجام متنی سوره عادیات به روش حلقه های معنایی
    اباذر کافی موسوی* صفحه 2

    سوره عادیات با پنج آیه قسم آغاز شده است. در تفسیر و نحوه ارتباط آیات قسم با دیگر آیات این سوره، دیدگاه های مختلفی مطرح شده است. عده ای بر این باورند که انتخاب و چینش آیات قسم در پی یکدیگر، نمایانگر تصویری قابل فهم است تا مضمون جواب قسم را باورپذیر نماید. نوشتار حاضر، ضمن بیان این دیدگاه، محتوای سوره عادیات را مورد واکاوی قرار داده تا از رهگذر روش توصیفی- تحلیلی، به این پرسش پاسخ دهد که انسجام متنی سوره عادیات چگونه است؟ به همین منظور، پس از تحلیل معنا و ارتباط آیات با یکدیگر، آیات مرتبط و همگون سوره را تفکیک و در سه حلقه معنایی جای می دهد تا به ارتباط این سه حلقه معنایی دست یابد. در نهایت، این نتیجه حاصل شد که اسبان دونده، تمثیل و استعاره از انسان هایی است که شیفته دنیا شده و از یاد خداوند غافل شده اند و هنگامی متوجه خطایشان می شوند که زمان مرگشان فرا رسیده است. به همین خاطر، در حلقه جواب قسم به مذمت این گونه انسان ها پرداخته و در سومین حلقه، عقوبت چنین انسان هایی را بیان نموده است.

    کلیدواژگان: انسجام متنی، سوره عادیات، حلقه های معنایی، قسم های الهی، قسم های استدلالی
  • واکاوی نقش ها و وجوه ارتباط زبانی در انسجام معنایی جزء 28 قرآن کریم
    محمدحسین شرف زاده*، سعید زارع، آمنه زارع، سعید حضوری صفحه 3

    از آنجا که زبان شناسی علم مطالعه زبان می باشد، در حوزه پژوهش های قرآنی نیز جایگاه ویژه ای دارد. بسیار اتفاق می افتد افراد غیر متخصص قرآنی بیان می کنند که میان آیات یا سوره های قرآن کریم، انسجام یا ارتباط معنایی وجود ندارد و آوردن آیه یا بخشی از آن را غیر مرتبط با مفاهیم و مطالب قبل یا بعد از آن می دانند. این تحقیق که به روش کتابخانه ای صورت گرفته، به بررسی موضوع انسجام در جزء 28 قرآن کریم پرداخته و سپس نتایج حاصل از این پژوهش را با نتایج پژوهش های دیگران بر روی چند جزء از قرآن کریم، مورد بررسی و نتیجه گیری قرار داده است. نتایج حاصل حاکی از آن است که آیات قرآن کریم یا به صورت باواسطه یا بی واسطه با یکدیگر در ارتباط اند و سوره های قرآن، در معانی و مفاهیم خاصی، دارای ارتباط و انسجام معنایی می باشند.

    کلیدواژگان: نقش های زبانی، انسجام، ارتباط باواسطه، ارتباط بی واسطه
  • نقد و بررسی خوانش های مفسران پیرامون مفهوم نهی «لا تعجل» در آیه 114 سوره طه
    مریم سادات احمدی مهرآبادی*، بی بی سادات رضی بهابادی صفحه 4

    آیه 114 سوره طه به جهت ذکر مساله نهی شدن پیامبر اکرم (ص) از عجله به هنگام وحی، از دیرزمان مورد توجه مفسران بوده و درباره مقصود حقیقی نهی مذکور نظر های متفاوتی ارایه کرده اند. از همین رو مقاله حاضر، این آراء را به دو دیدگاه نهی رفعی و نهی دفعی تقسیم و با توجه به آیات قرآن و روایات ارزیابی کرده است. یافته های پژوهش نشان می دهد دیدگاه نهی رفعی که به عجله نمودن پیامبر اکرم (ص) به هنگام وحی تصریح می کند، در صورتی صحیح است که انگیزه عجله ایشان، اشتیاق به آیات قرآن تلقی گردد. این دیدگاه با دیدگاه نهی دفعی که به صدور نهی مذکور، بدون سرزدن شتابی از آن حضرت دلالت دارد، قابل جمع و هر دو صحیح است. شناسایی و بررسی منابع صدور نظر های مفسران، توجه به سیاق سوره و ظاهر آیه، از مویدات این دیدگاه است.

    کلیدواژگان: آیه 114 طه، نهی از عجله، نهی رفعی، نهی دفعی
  • بررسی تطبیقی رویکرد عقلی در تفاسیر المنار و المیزان
    سید علی میرآفتاب، عبدالرسول حسینی زاده، بهزاد جلالوند* صفحه 5

    اعتبار عقل و اعتماد بر آن در فهم کلام و کشف مراد الهی در ادوار مختلف سکه رایج مفسران بوده است، اما در قرن چهاردهم بی شک بارزه تفاسیر، کاربرد عقل و تکیه بر آن است. المنار و المیزان به عنوان مهم ترین تفاسیر قرن اخیر در ضمن گرایش به مسایل اجتماع، عقل گرایی را در تفسیر قرآن پیگیری کرده اند؛ با این تفاوت که المنار عقل را به عنوان منبع خود در تفسیر برگزیده، اما المیزان ظواهر دینی و فهم دین را که متوقف بر ظهور لفظ هستند، مستند به حکم عقل دانسته، ولی در تفسیر، به منبعیت قرآن برای تفسیر خود قایل بوده و عقل را به عنوان ابزاری برای فهم قرآن می داند. در این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی، با بررسی دو تفسیر المیزان و المنار، به بررسی تطبیقی عقل گرایی در نظر این دو مفسر تمرکز نموده و مختصات عقل را از این نظرگاه مقایسه خواهیم کرد. حاصل آنکه عقل در المنار به عنوان ابزاری برای هماهنگ کردن احکام و معارف دینی با مقتضیات زمان به کار بسته شده و ریشه در تجربه گرایی دارد، درحالی که علامه طباطبایی با تخطیه عقل گرایی تجربی، حرکت عقل ابزاری در مسیر فطرت سالم را لازمه تمییز و تشخیص درست حق از باطل معرفی می نماید.

    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، تفسیر المیزان، تفسیر المنار، علامه طباطبایی، رشید رضا، عقل
  • درنگی در معنای لغوی-تفسیری واژه «کظم»، با استناد به سیاق آیات، با رویکرد تحلیلی انتقادی
    زهره نریمانی، مسعود اقبالی* صفحه 6

    جایگاه هر واژه در قرآن، بر اساس هدفی مشخص و منحصر به خود در بافت و سیاقی معنادار تعریف شده است. چنانچه یک معنا برای تمام مشتقات در همه آیات، در جلوه ای یکسان به کار رود، حاصلی جز دور شدن از مفهوم حقیقی قرآن ندارد. واژه «کظم» در شش آیه در معنای صفت مشبهه و در سه هیات «کاظم»، «مکظوم» و «کظیم» استفاده شده است. هرچند برخی مفسران، چند معنای خاص را برای این واژگان ارایه داده اند، اما بیشتر ایشان در تفسیر این شش آیه، واژگان مذکور را به معنای «فروخوردن خشم» دانسته اند، که این تفسیر سبب ایجاد ابهامات در فهم آیات می شود. در این پژوهش با درنگ در تمامی معانی واژه «کظم» در فرهنگ عربی و کتب اصیل لغت، تامل در بافت و سیاق آیات و با روش تفسیر قرآن به قرآن، این نکته حاصل می شود که واژه «کظم» در آیات مختلف از معانی گوناگونی برخوردار است که در کتب لغت و زبان عربی به آن تصریح شده است. بر این اساس، مفاهیمی همچون «پنهان شدن، کناره گیری و انزواطلبی، محبوس و زندانی شدن، فروخوردن خشم، دشواری در نفس کشیدن و ساکت شدن»، معانی ای است که برای این واژه در آیات مورد بحث به دست آمده است.

    کلیدواژگان: کظم، معنای لغوی، سیاق آیات، ترجمه تفسیری، تحلیل انتقادی
  • مهم ترین دیدگاه ها در تعیین مصداق «انفسنا» در آیه مباهله
    محمدجواد عنایتی راد*، علیرضا نجف زاده، جواد غلامی صفحه 7

    یکی از مسایلی که در آیه مباهله موجب ارایه دیدگاه های متفاوتی شده است، تعیین مصداق «انفسنا» در این آیه است؛ یعنی مراد و مقصود از «انفسنا» چه فرد یا افرادی است. مصداق یابی «انفسنا» در این آیه دارای اهمیت زیادی است؛ زیرا آن فردی که خداوند متعال او را نفس رسول خدا (ص) دانسته است، باید دارای فضایل و کمالاتی همسنگ رسول خدا (ص) باشد. پس بر افضلیت و امامت آن فرد بعد از رسول خدا (ص) دلالت می کند. از آنجایی که در این باره چهار دیدگاه مهم مطرح است که شامل 1- رسول خدا (ص)، 2- اقوام و عشیره، 3- رسول خدا و امیرمومنان، 4- فقط امیرمومنان می باشد، هدف این مقاله آن است تا با روش توصیفی- تحلیلی، مصداق این آیه را مورد بررسی و کنکاش قرار دهد. پرسش اساسی این است که مصداق واقعی واژه «انفسنا» بر اساس آیه قرآن چه کسی است؟ با بررسی این دیدگاه ها به این نتیجه می رسیم که امیرمومنان (ع) مصداق «انفسنا» در این آیه است.

    کلیدواژگان: مباهله، انفسنا، رسول خدا (ص)، امیرمومنان (ع)
|
  • Communication Behavior Pattern Based on Hypocrisy, with the Approach of Analyzing the Content of the Verses Related to Hypocrisy
    Alireza Nobari *, Sayyedeh Firouzeh Noureddini Page 1

    Hypocrisy, in the sense of double-facedness and the opposition of the external to the internal, is a social phenomenon that has been dealt with in many verses of the Qur'an. The analysis of these verses shows that hypocrisy can develop to turning into a culture by permeating a faithful community, in such a way that the members of the society consider themselves healthy while being described as hypocrite. Discovering a behavior pattern based on hypocrisy from a revealed source can be a way to delineate the face of hypocrisy, and try to remove it from the countenance of the faithful community. In this research, the communication behavior based on hypocrisy has been examined by focusing on the verses referring to hypocrisy in the Holy Qur'an. To this end, the method of content analysis with two quantitative and qualitative approaches has been employed. Based on qualitative analysis and according to the frequency of statistical data, the verses related to hypocrisy were divided into three main categories of underlying factors, behavioral pattern and consequences, and by dividing each of these categories into sub-topics, the conceptual model of communication behavior based on hypocrisy was eventually designed.

    Keywords: Pattern, interpersonal relations, hypocrisy, Content Analysis
  • Examining the Textual Coherence of Sūrat al-‘Ādiyāt by the Method of Semantic Circles
    Abazar Kafi Mousavi * Page 2

    Sūrat al-‘Ādiyāt begins with five verses of oath. Various views have been proposed in the interpretation and the way the verses of oath are related to other verses of this sūra. Some people believe that the selection and arrangement of the oath verses followed by one another represents a comprehensible image to make the content of the oath answer believable. While expressing this point of view, the present article has analyzed the content of Sūrat al-‘Ādiyāt in order to answer the question through the descriptive-analytical method as to what the textual coherence of Sūrat al-‘Ādiyāt is like. For this purpose, after analyzing the meaning of the verses and their connection with each other, it separates the related and similar verses of the sūra and places them in three semantic circles to achieve the connection of these three semantic circles. Finally, it was concluded that coursers (al-‘ādiyāt) are a parable and a metaphor for people who are fascinated by the world and ignorant of remembrance of God and realize their mistake when the time of their death has arrived. For this reason, it has condemned such people in the circle of the oath answer and described the punishment of these people in the third circle.

    Keywords: textual coherence, Sūrat al-‘Ādiyāt, semantic circles, divine oaths, argumentative oaths
  • Searching into the Roles and Aspects of Linguistic Connection in the Semantic Coherence of Part 28 of the Holy Qur'an
    Muhammad Husayn Sharafzadeh *, Saeed Zare, Ameneh Zare, Saeed Hozuri Page 3

    Since linguistics is the science of language study, it has a special place in the field of Qur'anic research. It often happens that people who are not experts on the Qur'an say that there is no coherence or semantic connection between the verses or chapters of the Holy Qur'an, and they consider mentioning a verse or a part of it to be unrelated to the concepts and contents before or after it. Having been conducted with a library method, this research examines the issue of coherence in the 28th part of the Holy Qur'an and then reviews and concludes the results obtained from this research as well as the results obtained from the researches of others on several parts of the Holy Qur'an. The results obtained indicate that the verses of the Holy Qur'an are directly or indirectly related to each other, and the sūras of the Qur'an, in certain meanings and concepts, enjoy a semantic connection and coherence.

    Keywords: The holy Qur'an, linguistic roles, coherence, indirect connection, direct connection.The Holy Qur'an, Language Functions, cohesion, Immediate Relation, Mediated Relation
  • A Critique of Interpreters' Perusals Concerning the Prohibition Concept of Lā ta‘jal in the Verse 114 of Sūrat Ṭā Hā
    Maryam Sadat Ahmadi Mehrabadi *, Bibi Sadat Razi Behabadi Page 4

    Due to mentioning the issue of the prohibition of the Prophet (S.A.W.) from haste at the time of revelation, verse 114 of Sūrat Ṭā Hā has been the focus of attention for the commentators since long ago, and they have presented different opinions about the true meaning of the aforementioned prohibition. Therefore, the present article has divided these opinions into two viewpoints of dismissive (raf‘ī) prohibition and repulsive (daf‘ī) prohibition, and has evaluated them by paying attention to the verses of the Qur'an and hadiths. The findings of the research show that the viewpoint of dismissive prohibition, which asserts the Holy Prophet (S.A.W.)'s haste during the revelation, is correct in case the motivation for his haste is the yearning for the verses of the Qur'an. This point of view is reconcilable with the point of view of prohibition, which implies the issuance of the mentioned prohibition without haste from that Prophet (S.A.W.), and both are correct. Identifying and examining the sources of the interpreters' opinions, paying attention to the context of the sūra and the outward aspect of the verse, are among the confirmations of this point of view.

    Keywords: verse 114 of Sūrat Ṭā Hā, prohibition of haste, dismissive prohibition, repulsive prohibition
  • A Comparative Study of the Rational Approach in the Tafsīrs of al-Manār and al-Mīzān
    Sayyid Ali Miraftab, Sayyid ‘Abdulrasoul Husaynizadeh, Behzad Jalalvand * Page 5

    The validity of intellect and trusting it in understanding the Divine Word and unveiling the Divine Intention has been common among the interpreters in different eras; however, in the 14th century, the application of reason and relying on it has been the distinguished feature of interpretations. Al-Manār and Al-Mīzān, as the most important interpretations of the last century, have pursued rationalism in the interpretation of the Qur'an, while inclining toward social issues. Nevertheless, the difference is that al-Manār has chosen intellect as its source in interpretation; whereas al-Mīzān has considered the religious exteriors and understanding of religion, based on literal manifestation, to be relied on the dictates of intellect; but in the interpretation, it believes in the Qur'an as a source for its interpretation and considers intellect as a tool for understanding the Qur'an. In this research, we will focus on the comparative study of rationalism in the opinions of these two commentators by examining the two interpretations of al-Mīzān and al-Manār, using a descriptive and analytical method, and we will compare the features of intellect from this point of view. As a result, intellect in al-Manār is used as a tool to coordinate religious rulings and knowledge with the requirements of the time and has its roots in empiricism, while Allama Tabataba'i, with the denigration of experimental rationalism, introduced the movement of instrumental intellect on the path of healthy nature as a requirement for differentiating and distinguishing right from wrong.

    Keywords: comparative analysis, Tafsīr al-Mīzān, Tafsīr al-Manār, Allameh Tabataba'i, Rashid Reza, Intellect
  • A Deliberation on the Lexical-Interpretive Meaning of the Word Kaẓm with Reliance on the Context of the Verses, with a Critical-Analytical Approach
    Zohreh Narimani, MasOud Eqbali * Page 6

    The position of each word in the Qur'an is defined on the basis of a specific and unique purpose in a meaningful context. If the same meaning is used in a similar manifestation for all the derivatives in all the verses, it has no outcome other than moving away from the true meaning of the Qur'an. The word kaẓm is used in six verses in the sense of sifat al-mushabbaha (words resembling the active participle) and in three forms of kāẓim, makẓūm and kaẓīm. Although some commentators have provided some specific meanings for these words, most of them have considered the mentioned words in the interpretation of these six verses to mean "suppressing anger", which causes confusion in understanding the verses. In this research, by deliberating on all the meanings of the word kaẓm in Arabic dictionary and authentic lexicons, reflecting on the context of the verses, and with the method of Qur'an-through-Qur'an interpretation, it is understood that the word kaẓm has different meanings in different verses, which is specified in Arabic lexicons and language books. Accordingly, such concepts as "hiding, withdrawing, seclusion, being locked up and imprisoned, suppressing anger, difficulty in breathing and becoming silent" are the meanings obtained for this word in the verses in question.

    Keywords: kaẓm, literal meaning, context of verses, interpretive translation, critical analysis
  • The Most Important Viewpoints in Determining the Referent of Anfusanā in the Verse of Mubāhila
    Muhammad Jawad Enayati Rad *, Alireza Najafzadeh Torbati, Javad Gholami Page 7

    One of the issues that has prompted different views in the verse of mubāhila (mutual cursing) is determining the referent of anfusanā (our souls) in this verse; that is, which person(s) is meant by anfusanā. The identification of anfusanā in this verse is very important; because that person, whom Almighty God has considered to be the soul of the Apostle of Allah (S.A.W.), must enjoy the same virtues and excellences as the Apostle of Allah (S.A.W.). So, it denotes the superiority and Imamate of that person after the Apostle of Allah (S.A.W.). Since there are four important perspectives in this regard, which include 1. The Apostle of Allah (S.A.W.), 2. Ethnic groups and nomadic tribes, 3. The Apostle of Allah (S.A.W.) and the Commander of the Faithful, 4. Only the Commander of the Faithful, the purpose of this article is to study and explore the referent of this verse with a descriptive-analytical method. The basic question is, "Who is the real referent of the word anfusanā according to the Qur'anic verse?" By examining these viewpoints, we come to the conclusion that the Commander of the Faithful (A.S.) is the referent of anfusanā in this verse.

    Keywords: mubāhila, anfusanā, Apostle of Allah (S.A.W.), Commander of the Faithful (A.S.)