فهرست مطالب

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا نوری مادوانی، سمیره عابدینی، حسام الدین کمال زاده* صفحات 1-8
    هدف

    امروزه با توسعه ی اینترنت، بانک ها به سرعت به سمت فراهم نمودن بستر بانکداری آنلاین برای مشتریان خود، پیش می روند که از جمله ی پرکاربردترین جنبه های آن استفاده از موبایل بانک است. بنابراین، هدف این پژوهش تعیین عوامل موثر بر پذیرش موبایل بانک مبتنی بر تیوری شناخت اجتماعی توسط مشتریان بانک ملت در شهر بندرعباس بود.

    روش ها

    این پژوهش توصیفی از اسفند ماه 1397 تا مرداد ماه 1398 در مشتریان شعب بانک ملت در شهر بندرعباس انجام شد. با توجه به تعداد اعضای نامحدود جامعه تحقیق و براساس فرمول کوکران، تعداد نمونه لازم  374 نفر برآورد و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و Smart PLS  مورد تحلیل  قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج این پژوهش نشان داد که عوامل ویژگی اجتماعی، اعتماد، خدمات آنلاین مشتری و سهولت استفاده به ترتیب با ضریب معناداری t 9/05، 7/24، 4/71 و 4/31 عواملی تاثیرگذار بر تمایل به پذیرش موبایل بانک از سوی مشتریان این بانک بودند. در عین حال، مشخص شد که عامل سازگاری با سبک زندگی با ضریب معناداری t 1/78 تاثیر معناداری بر تمایل مشتریان به پذیرش موبایل بانک ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه موبایل بانک یک فناوری نوظهور و به دلیل پتانسیل آن در کاهش هزینه و رشد درآمد یکی از مولفه های اصلی استراتژی های تجاری بانک ها است، این مطالعه می تواند به مدیران بانک در ایجاد شرایط لازم برای ترویج استفاده از موبایل بانک در بین مشتریان کمک نماند.

    کلیدواژگان: موبایل بانک، تئوری شناخت اجتماعی، بانکداری اینترنتی
  • معصومه ملامحمودزاده، معصومه خیرخواه*، هما صادقی اول شهر، شیما حقانی صفحات 9-18
    هدف

    زایمان به عنوان خاص ترین تجربه ی زنان، در برخی از موارد با تجارب منفی مادر همراه است که می تواند یکی از علل افزایش میزان سزارین باشد. ایفای نقش از روش های نوین آموزشی، تجسم زایمان را آسان تر می کند. .مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش به شیوه ایفای نقش بر انتظار تجربه ی زایمان زنان باردار نخست زا در شهرستان ایلام اجرا شد.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 1398 انجام شد، 82 مادر واجد معیارهای ورود مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهر ایلام، به صورت تصادفی، به گروه های مداخله (41=n) و کنترل (41=n) تخصیص داده شدند. آموزش در گروه مداخله به شیوه ی ایفای نقش طی 3 نمایشنامه ی 40 دقیقه ای انجام گردید. گروه کنترل از مراقبت های معمول بارداری بهره بردند. ارزیابی انتظار تجربه ی زایمان، قبل از مداخله، بلافاصله پس از اتمام آخرین جلسه ی مداخله و نیز یک هفته پس از زایمان، با پرسشنامه انتظارتجربه ی زایمانی ویجما WDE-Q در دو گروه انجام شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون t مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه و دو طرفه با اندازه گیری های مکرر انجام گرفت.

    نتایج

    مقایسه ی نمرات بلافاصله بعد از مداخله و قبل از آن (001/0>P-Value) و همچنین نمرات پس از زایمان و قبل از مداخله (001/0= P-Value) در دو گروه معنی دار بود. به صورتی که کاهش نمرات انتظار تجربه زایمان درگروه مداخله به صورت معنی داری از گروه کنترل بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    بکارگیری روش آموزشی ایفای نقش منجر به ارتقاء تجربه زایمان گردید. از این روش می توان در طی بارداری برای تشویق مادران و کاهش ترس آن ها بهره برد.

    کلیدواژگان: آموزش ایفای نقش، تجربه بارداری، ترس از زایمان، تمایل به نوع زایمان
  • اردلان فیلی، امید جباری، مهدی صفایی، عباس ثابت* صفحات 19-28
    هدف

    آموزش و فناوری شاخصی کلیدی و ارزشمند است که می بایست در دوران ابتلای جامعه بشری به ویروس کووید-19 مدنظر متولیان امر قرار گیرد. امروزه تدبیر و برنامه ریزی برای عدم ایجاد فاصله علمی و وقفه آموزشی نیازمند شناخت مشکلات موجود و ایجاد بسترهای لازم و ارتقای کیفیت آموزش است که موجب دوام و قوام بنیه علمی کشور می گردد.

    روش ها

    پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی و از نوع ماهیت داده ها، تحقیقی کمی و از حیث زمانی پژوهشی مقطعی به شمار می آید. نمونه آماری، 10 نفر از اساتید آشنا با مبحث آموزش مجازی با حداقل ده سال سابقه حضور در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان بوده اند. شیوه انتخاب خبرگان نیز، هدفمند و به صورت گلوله برفی بوده است. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه مبتنی بر روش DANP استفاده شد. نرخ ناسازگاری پرسشنامه ها برابر با 0/03 بوده و پایایی آن ها تایید شد. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار Excel مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    براساس نتایج به دست آمده؛ کنشگرهای دانش و مهارت های الکترونیکی با وزن 0/12، حمایت و پشتیبانی سازمانی با وزن 0/105 و زیرساخت و کیفیت سیستم با وزن 0/103 تاثیرگذارترین عوامل موثر بر ارتقا کیفیت آموزش مجازی در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان می باشند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهد که عوامل سازمانی و آموزش و فناوری از اهمیت بیشتری نسبت به عامل فردی برخوردارند. لذا اهتمام مدیران و مجموعه تصمیم ساز و تصمیم گیر در این حوزه می تواند در نیل به اهداف مدنظر نقش شایان توجهی ایفا نماید.

    کلیدواژگان: ارتقا کیفیت آموزش، آموزش مجازی، آموزش الکترونیکی، آموزش پزشکی، کووید-19
  • سمیه فضائلی، مهدی یوسفی، علی خورسند وکیل زاده، زهرا ابراهیمی* صفحات 29-37
    هدف

    تغییر کارکرد بیمارستان ها در طول بحران کووید-19 و عدم تجربه قبلی پرستاران، تدوین و اجرای برنامه های حمایتی ویژه را در این خصوص ضروری ساخت. در این پژوهش، دیدگاه پرستاران دارای تجربه در بخش های عفونی و غیرعفونی در خصوص اقدامات حمایتی بیمارستان بررسی شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی در شهر مشهد انجام شد. 230 پرستار مراقبت کننده از بیماران کووید-19 شاغل در بخش های عفونی (گروه 1) و غیرعفونی (گروه 2) به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. پرسشنامه محقق ساخته تدوین، روایی و پایایی آن بررسی و تایید شد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و توسط آزمون کای اسکویر و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.

    نتایج

    از دیدگاه پرستاران بیشترین رضایت مربوط به اقدامات مرتبط با سازماندهی مجدد بیمارستان (87/8 درصد) و کمترین رضایت مربوط به ایجاد محل اقامت مناسب (4/26 درصد) بود. به لحاظ آماری تفاوت معنی دار بین میزان رضایت از اقدامات حمایتی در گروه 1 و 2 در زمینه اقدامات مرتبط با آموزش و اطلاع رسانی (0/014P-Value=)، آموزش در خصوص ایمنی و مراقبت از بیماران کرونا (0/017P-Value=)، امکان دریافت مشاوره و انجام غربالگری (0/018P-Value=)، تامین و اعزام به موقع نیروی انسانی (0/002P-Value=) و سازمان دهی مجدد بیمارستان متناسب با بحران (0/002P-Value=) مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به دیدگاه های متفاوت پرستاران عفونی و غیرعفونی نسبت به اقدامات حمایتی یکسان صورت گرفته از سوی بیمارستان، توجه مدیران به نیازهای گروه های مختلف پرستاری خصوصا در زمان بحران جهت افزایش رضایت پرستاران پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پرستاران، حمایت، بیمارستان، کووید 19
  • مریم اصغری نجیب، سعید رازقی*، سیما علی پور، عباس ثابت صفحات 38-47
    هدف

    مدیریت استرس و ارتباطات مناسب با مددجو، رکن اصلی در مراقبت از بیمار است. استرس های دوران تحصیل در میان دانشجویان پرستاری در بحران کووید-19 بسیار شایع است و سبب ضعیف شدن ارتباط کارآموزان با بیماران شده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، توسعه آموزش مدیریت استرس و مهارت های ارتباطی دانشجویان پرستاری در بحران کووید-19، مبتنی بر واقعیت افزوده می باشد.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 46 دانشجوی کارورز پرستاری در بیمارستان فارابی شهرستان بستک در سال 99، به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. آموزش در گروه آزمایش مبتنی بر واقعیت افزوده و در کنترل به صورت سنتی بود. اثرگذاری آموزش با پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون تی مستقل، کای اسکویر و تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    آموزش مبتنی بر واقعیت افزوده اثربخشی بیشتری نسبت به آموزش سنتی داشت و آزمون تی مستقل این تفاوت را بین دو گروه، معنادار  (0/001=P-Value)  نشان داد. میانگین نمره عامل های مهارت های ارتباطی (مهارت های ارتباطی کلامی و غیرکلامی، احترام به مددجو و پذیرش غیرمشروط) و مدیریت استرس (مدیریت استرس رفتاری، مثبت اندیشی، مدیریت زمان و تکنیک های آرام سازی) در پس آزمون نسبت به پیش آزمون افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    آموزش مدیریت استرس و مهارت های ارتباطی به دانشجویان پرستاری، مبتنی بر واقعیت افزوده می تواند باعث بهبود یادگیری و افزایش اثربخشی آموزش در محیط پراسترس بیمارستان علی الخصوص در شرایط کووید-19 شود.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس، مهارت ارتباطی، واقعیت افزوده، دانشجویان پرستاری، کووید-19
  • زهرا مستانه، علی موصلی* صفحات 48-58
    زمینه و هدف

    آگاهی از ماهیت رشته تحصیلی باعث هدفمند عمل نمودن دانشجو در طول مسیر آموزش می شود که خروجی آن امیدواری به آینده شغلی است. هدف مطالعه حاضر بررسی دانش و نگرش دانشجویان فناوری اطلاعات سلامت نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی می باشد.

    روش ها

    این مطالعه از نوع کاربردی بوده و با روش توصیفی-تحلیلی در سال 1396 انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه دانشجویان (68 نفر) کارشناسی فناوری اطلاعات سلامت دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان (ورودی های 96-93) بود . پرسشنامه پژوهشگرساخته برای دریافت نظرات دانشجویان در چهار حیطه آگاهی نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی، نگرش نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی، پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 و با بکارگیری آمارهای توصیفی و تحلیلی (آزمون های تی مستقل دو نمونه ای و آنالیز واریانس یکطرفه) انجام شد.

    نتایج

    بیشترین امتیاز مربوط به نگرش نسبت به آینده شغلی و کمترین امتیاز مربوط به آگاهی نسبت به رشته تحصیلی بود. بین متغیرهای آگاهی و نگرش نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی با متغیرهای جمعیت شناختی، صرفا بین معدل دیپلم با آگاهی نسبت به رشته تحصیلی در سطح 0/05، ارتباط معنی داری وجود داشت (0/039=p-value). همچنین بین آگاهی و نگرش نسبت به رشته تحصیلی، همبستگی قوی و معنی دار با ضریب همبستگی 0/657 وجود داشت (0/001> p-value).

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود رابطه قوی بین دانش و نگرش، کسب آگاهی درست بر اساس قابلیت های واقعی رشته می تواند در ارتقای سطح نگرش دانشجویان بسیار موثر باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، رشته تحصیلی، آینده شغلی، فناوری اطلاعات سلامت
  • محمدرضا داودی، زینب خسروجردی، سید مجید احمدی*، سجاد رئیسی، امیر عباس طاهری صفحات 59-67
    هدف

    جهان با همه گیری کووید-19 روبرو شده است. در طول پاندمی های عفونی گوناگون، فوبیا یا هراس به عنوان یکی از شایع ترین اختلالات روانی مطرح شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ویژگی های روان سنجی مقیاس هراس کووید-19 در جمعیت ایرانی انجام شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر به روش توصیفی- مقطعی از نوع همبستگی با هدف تعیین ویژگی های روان سنجی انجام شد. این مطالعه روی 402 نفر (211 نفر مرد و 191 نفر زن) از ساکنان شهر تهران انجام شد. شرکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس به وسیله فرم آنلاین زمینه یابی انتخاب شدند. ابزار گرداوری اطلاعات پرسشنامه آنلاین مقیاس اضطراب بیماری کرونا (CDAS)، مقیاس فوبیای کرونا (C19P-S) و مقیاس اضطراب ویروس کرونا بود داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و نرم افزار لیزرل تحلیل شدند. برای تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی، روش آلفای کرونباخ، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی به ترتیب برای توصیف داده ها، همسانی درونی، روایی و روایی سازه استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که همسانی درونی برای مقیاس فوبیای کرونا به روش آلفای کرونباخ 91/0 بود. آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس روان شناختی 85/0، روان- تنی 83/0، اقتصادی 79/0 و اجتماعی 8/0 گزارش شد. به منظور بررسی روایی، همبستگی پرسشنامه C19P-S و خرده مقیاس های آن با مقیاس اضطراب بیماری کرونا (CDAS) و مقیاس اضطراب ویروس کرونا بررسی و نتایج نشان داد همه همبستگی ها مثبت و معنادار بودند (05/0P-Value<). نتایج تحلیل عاملی تاییدی (CFA) نشان داد که مدل چهار عاملی از برازش مناسبی برخوردار است.

    نتیجه گیری

    می توان از مقیاس فوبیای کرونا برای بررسی سطوح هراس در محیط های درمانی استفاده نمود و افراد نیازمند به مداخله بالینی را شناسایی و  کاندید مداخله کرد.

    کلیدواژگان: شیوع بیماری، کووید-19، روایی، پایایی، مقیاس هراس کووید-19
  • رئوف نوپور، مصطفی شنبه زاده، هادی کاظمی آرپناهی* صفحات 68-78
    هدف

    تشخیص صحیح، دقیق و به موقع بیماری کووید-19 با استفاده از فناوری های هوش مصنوعی و یادگیری ماشین نقش مهمی در بهبود شاخص های بیماری، استفاده بهینه از منابع محدود بیمارستانی و کاهش بار کاری کارکنان خط مقدم پاندمی خواهد داشت. بنابراین هدف پژوهش حاضر ارزیابی کارایی الگوریتم های منتخب داده کاوی در تشخیص بیماری کویید-19 خواهد بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه گذشته نگر و توصیفی کاربردی است. در این مطالعه از داده های بیماران بستری شده با تشخیص قطعی کوویید-19 در بازه زمانی 27 اسفند 1398 لغایت 20 آذر 1399 که در پایگاه داده پرونده الکترونیک سلامت بیماری کووید-19 بیمارستان آیت الله طالقانی شهرستان آبادان ثبت شده است، استفاده گردید. پس از اعمال معیارهای ورود و خروج برای شناسایی نمونه ها در نهایت 400 رکورد به عنوان ورودی و تغذیه وارد نرم افزار داده کاوی وکا ورژن 3.9 شد. داده ها با استفاده از ملاک کای دو برای تعیین متغیرها به منظور آموزش الگوریتم ها، عملکرد آن ها براساس معیارهای مختلف ارزیابانه در ماتریس آشفتگی مورد مقایسه قرار گرفتند.

    نتایج

    براساس مقایسه عملکرد الگوریتم های داده کاوی با توجه به معیارهای ارزیابانه در ماتریس آشفتگی، الگوریتم J-48 با میزان حساسیت، دقت، و ضریب همبستگی ماتیوس به ترتیب 0/85، 0/85، 0/68 عملکرد بهتری نسبت به سایر الگوریتم های داده کاوی برای تشخیص بیماری کووید-19 داشت.  3 متغیر وجود ضایعات ریوی، تب و سابقه تماس با افراد مظنون به کرونا با در نظر  گرفتن شاخص جینی ایندکس برای تعیین نقطه تقسیم، به ترتیب با میزان جینی ایندکس 0/217، 0/205 و 0/188 به عنوان مهم ترین فاکتورهای موثر در تشخیص کرونا در نظر گرفته شدند.     

    نتیجه گیری

    استفاده از روش های داده کاوی منتخب و به طور خاص الگوریتم J-48 قابلیت بالایی در تشخیص به موقع و اثربخش بیماری کووید-19 در قالب سیستم های پشتیبان تصمیم یار بالینی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: کووید-19، کرونا ویروس، یادگیری ماشین، داده کاوی، مدل تشخیصی
|
  • Hamidreza Noori Madvani, Samireh Abedini, Hesamaddin Kamal Zadeh* Pages 1-8
    Aims

    Due to the development of the Internet, banks are rapidly moving towards providing an online banking platform for their customers. One of the most widely used aspects of such platforms is the use of mobile banking. The aim of the present study was to determine the factors affecting the acceptance of mobile banking based on Social Cognitive Theory by Bank Mellat customers in Bandar Abbas.

    Instrument & Methods

    This descriptive study was conducted from March 2016 to August 2017 on the customers of 15 branches of Bank Mellat in Bandar Abbas. The required number of samples was estimated to be 384 who were selected using the convenience sampling method. A researcher-made questionnaire was used to collect the data, which was then analyzed using SPSS 22 and Smart PLS 2 statistical softwares.

    Findings

    Social features, trust, ease of use and online customer services had a significant effect on customerschr('39') intentions to adopt mobile banking with t-value of 4/71, 7/24, 9/05 and 4/31 respectively. However, compatibility with lifestyle did not have a significant relationship with the customerschr('39') intentions to adopt mobile banking (t-value =1/78).

    Conclusion

    Mobile-banking is utilized willingly by Mellat Bank Customers in Bandar Abbas and is influenced by social features, trust, ease of use and online customer services.

    Keywords: Mobile banking, Social Cognitive Theory, Internet banking
  • Masoomeh Kheirkhah*, Homa Sadeghi Avvalshahr, Shima Haghani Pages 9-18
    Aim

    Childbirth, as women’s most special experience, is associated with negative understandings of mothers, which would be a reason for increasing the rate of cesarean section. Role training is a new educational method that facilitates the visualization of childbirth. The present study was conducted to determine the effect of role-playing training on the expectation of childbirth experience of primiparous pregnant women in Ilam.

    Methods

    In this quasi-experimental study that was conducted in 2019, 82 mothers who met the criteria were randomly divided into intervention (n = 41) and control (n = 41) groups in comprehensive health centers of Ilam. The training in the intervention group was provided in a role-playing manner during three 40-minute plays. The control group received routine prenatal care. Evaluation of the expectation of delivery experience before the intervention, immediately after the last intervention session, and also one week after delivery, was performed with the Vijma Waiting Experience Examination Questionnaire (WDE-Q) in two groups. Data analysis was performed using SPSS software and an independent t-test, and one-way analysis of variance.

    Results

    Comparison of scores for the two groups before and immediately after the intervention (P <0.001) and also after delivery and before the intervention (P = 0.001) were significant. The reduction of expectation scores of delivery experience in the intervention group was significantly greater than the control group.
     

    Conclusion

    Applying the role-playing training method led to improving the delivery experience. This method can be used during pregnancy to encourage mothers and reduce their stress from childbirth.

    Keywords: Role training, Pregnancy experience, Fear of childbirth, Type of childbirth
  • Ardalan Feili, Omid Jabari, Mahdi Safaei, Abass Sabet* Pages 19-28
    Aim

    Education and technology are the key indicators that should be taken into account during the infectious pandemic of human society with Covid-19. Preventing scientific and educational gaps requires recognition of the present problems, modifying necessary conditions and improving the quality of education, which lead to the durability and consistency of the countrychr('39')s scientific strength.

    Methods

    The present study was a cross-sectional quantitative research in terms of applied purpose, descriptive method and the nature of the data.  The statistical sample consisted of 10 professors familiar with virtual education with at least ten years of experience in Hormozgan University of Medical Sciences. They were selected through purposeful sampling in the form of snowballs. A DANP-based questionnaire was used to collect the data. The incompatibility rate of the questionnaires was 0.03 and their reliability was confirmed. The collected data were analyzed by Excel software.

    Results

    The results revealed that the most effective factors of improving the quality of virtual education in Hormozgan University of Medical Sciences are activists of electronic knowledge and skills with a weight of 0.12, organizational support with a weight of 0.105, and infrastructure and system quality with a weight of 0.103.

    Conclusion

    Organizational factors, education and technology are more important than individual factors. Therefore, managers’ and decision-makers’ efforts in this area can play a significant role to achieve the desired goals.

    Keywords: Education Quality Improvement, Virtual Education, E-Learning, Medical Education, Covid-19
  • Somayeh Fazaeli, Mahdi Yousefi, Ali Khorsand Vakilzaeh, Zahra Ebrahimi* Pages 29-37
    Aim

    As the functions of hospitals change during COVID-19 outbreak and due to lack of nurses’ experience, the development and implementation of special support programs in this regard seems necessary. The present study intended to assess the experienced nurses’ viewpoints in infectious and non-infectious wards regarding hospital support measures.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed in IMAMREZA hospital in Mashhad. All together 230nurses caring for COVID-19 patients working in infectious (group 1) and non-infectious (group 2) wards were selected through stratified random sampling. The research tool was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were examined and confirmed. The Data were analyzed by SPSS with Chi-square and Pearson correlation coefficients.

    Results

    From the nurseschr('39') viewpoint, the highest satisfaction score was related to the reorganization of the hospital and the allocation of new ward (87.8%). The lowest was related to providing suitable accommodation for the medical staff (26.4%). Statistically significant differences were observed between the level of satisfaction with supportive measures in groups 1 and 2 in the areas related to education and information(P-Value=0.014), training on safety and care of coronary patients(P-Value=0.017) Possibility of receiving counseling and screening and timely dispatch of manpower(P-Value=0.018), supply and timely dispatch of manpower in the ward(P-Value=0.002) and reorganization of the hospital in accordance with the crisis (P-Value=0.002).

    Conclusion

    Considering the viewpoints of infectious and non-infectious nurses about the same supportive measures taken by the hospitals, managerschr('39') attention to the needs of hospitals’ nursing groups, especially during the crisis time, is suggested to increase job satisfaction.

    Keywords: nurses, Support, Hospital, Covid19
  • Maryam Asgharinajib, Saeed Razeghi*, Sima Alipour, Abbas Sabet Pages 38-47
    Aim

    Managing stress and proper communication with clients is a key element in patient-care. Study stress is very common among nursing students during Covid-19 crisis and has weakened traineeschr('39') relationship with patients. The aim of this study was to develop stress management training and communication skills of nursing students during Covid-19 crisis based on augmented reality.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 46 nursing students undergoing internship at Farabi Hospital in Bastak in 2020 were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group participants received augmented reality-based education, and in the control group, education was conducted in the traditional way. The effectiveness of the training was assessed with a researcher-made questionnaire and the data were analyzed using SPSS software and independent t-test.

    Results

    Augmented reality training was more effective than traditional training and independent t-test showed a significant difference between the experimental and control groups (P-Value=0.001). The mean scores of communication skills factors and stress management factors increased in the post-test compared to the pre-test. The mean scores of behavioral stress management, positive thinking, time management and relaxation techniques also increased in the post test.

    Conclusion

    Training of stress management and communication skills to nursing students based on augmented reality can improve learning and increase the effectiveness of training in a stressful hospital environment, especially during COVID-19 conditions.

    Keywords: Stress Management, Communication Skills, Augmented Reality, Nursing Students, COVID-19
  • Zahra Mastaneh, Ali Mouseli* Pages 48-58
    Aim

    Awareness of the nature of the field of study makes students act purposefully along the path of education and anticipate career prospects. This study aimed to investigate the knowledge and attitude of health information technology students towards their field of study and career prospects at Hormozgan University of Medical Sciences.

    Methods

    This was an applied descriptive-analytical study in 2018. All the 68 Health Information Technology undergraduate students whose entrance date was 2015-2018 were interviewed. A valid and reliable researcher-made questionnaire was used with Likert scale to record studentschr('39') opinions in four areas of knowledge and attitude towards the field of study, knowledge and attitude towards the career prospects. The data were analyzed using SPSS26 with descriptive/analytical statistics such as Independent T-Test and ANOVA.

    Results

    In the four areas, the highest score was related to attitude towards career prospects and the lowest was related to knowledge of the field of study. Considering the variables of knowledge and attitude towards the field of study and career prospects based on demographic variables, there was a significant relationship between diploma mean grade and the knowledge about the field of study (p-value= 0.039). There was also a significant correlation between knowledge and attitude towards the field of study with a correlation coefficient of 0.657(p-value<0.001).

    Conclusion

    With the significant relationship between knowledge and attitude, acquiring the right knowledge based on actual capabilities of the field can improve the students’ level of attitude.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Field of Study, Career Prospects, Health Information Technology
  • Mohammadreza Davoudi, Zeinab Khosrojerdi, Seyed Majid Ahmadi*, Sajjad Reisi, Amir Abbas Taheri Pages 59-67
    Aim

    The world has recently faced COVID-19 pandemic. Phobia or panic has been considered as one of the most common mental disorders during various infectious pandemics. Therefore, the present study aimed to determine the psychometric properties of the Covid-19 phobic scale in an Iranian population.

    Methods

    The present study was a descriptive cross-sectional correlational research which was performed on 402 Iranian participants in Tehran (191 females, 211 males). The participants were selected through convenience sampling method by an online survey form. They completed a battery of scales, including the Corona Anxiety Scale (CDAS), the Corona Phobia Scale (C19P-S) and the Corona Virus Anxiety Scale by online Google Form. The data were analyzed using SPSS-25 and LISREL software with descriptive statistics, Cronbachchr('39')s alpha, Pearson correlation coefficient, and confirmatory factor analysis to describe the data, internal consistency, validity, and construct validity, respectively.

    Results

    The results showed that Cronbachchr('39')s alpha methodchr('39')s internal consistency for the Corona phobia scale was 0.91. Cronbachchr('39')s alpha was reported for psychological, psychosomatic, economic, and social subscales repeated 0.85, 0.83, 0.79 and 0.8, respectively. In order to evaluate the validity, the correlation between the C19P-S questionnaire and its subscales with CDAS and Corona Virus Anxiety Scale was evaluated. The results showed that all correlations were positive and significant (P-value <0.05). The confirmatory factor analysis (CFA) results showed that the four-factor model has a good fit.

    Conclusion

    COVID-19 Phobia Scale can be used to assess levels of panic in therapeutic settings and identify candidates in need of clinical intervention.

    Keywords: Disease Prevalence, COVID-19, Validity, Reliability, COVID-19 Phobia Scale
  • Raoof Nopour, Mostafa Shanbehzadeh, Hadi Kazemi-Arpanahi* Pages 68-78
    Aim

    Accurate and timely diagnosis of COVID-19 using artificial intelligence and machine learning technologies will play an important role in improving the disease indicators, optimal utilization of limited hospital resources and reducing the burden on pandemic healthcare providers. Therefore, this study aimed to evaluate the efficiency of selected data mining algorithms based on their performance for COVID-19 diagnosis.

    Methods

    The present study was a retrospective applied-descriptive study that was conducted in 2020. In this study, the data of patients admitted with a definitive diagnosis of Covid-19 from March 17, 2020 to December 10, 2020 were extracted from the Electronic Medical Record (EMR) database in Ayatollah Taleghani Hospital in Abadan. After applying the inclusion and exclusion criteria to identify the samples, 400 records were entered into the data mining software. The data were compared using chi-square criterion to determine the variables of teach algorithms and their performance based on different evaluation criteria in the turbulence matrix.

    Results

    Comparing the performance from data mining algorithms based on different evaluation criteria in the turbulence matrix revealed that the J-48 algorithm with the sensitivity, precision, and Matthews Correlation Coefficient (MCC) of 0.85, 0.85 and 0.68 respectively had better performance than the other data mining algorithms for the disease diagnosis. The 3 variables of lung lesion existence, fever, and history of contact with suspected COVID-19 patients, by considering Gini Index to determine the point of division, with Gini index of 0.217, 0.205 and 0.188 respectively were considered as the most important diagnostic indicators of COVID-19.

    Conclusion

    Using selected data mining methods, particularly J-48 algorithm will greatly aid the timely and effective diagnosis of COVID-19 in the form of clinical decision support systems.

    Keywords: COVID-19, Coronavirus, machine learning, data mining, diagnostic model