فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ - پیاپی 58 (بهار 1399)

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 58 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا آفرینش خاکی، رضا شعبانی*، عبدالحسین کلانتری، غلامحسین زرگری نژاد صفحات 1-20

    پس از مرگ چنگیز در سال 624 ق/ 1227م، فرزندان وی به وصیت پدر وفادار ماندند و تحت لوای اوگتای، اتحاد خویش را حفظ کردند. اما مرگ اوگتای در سال 638ق/1240م، نقطه پایانی بر وحدت سیاسی بود. بزرگان مغول، برخلاف وصیت چنگیز و تعهدشان مبنی بر موروثی شدن منصب خان بزرگ در خاندان اوگتای قاآن، حکمرانی را به شاخه دیگر منتقل کردند. آن چه در این انتقال قدرت اهمیت دارد، نقش برجسته زنان در پدید آمدن این رویداد سیاسی است. پژوهش حاضر، سعی دارد با تحلیل داده های تاریخی که به شیوه کتابخانه ای جمع آوری شده است، ضمن بررسی نقش زنان در ساختار سیاسی، اثرگذاری آنان در جایجایی قدرت به خاندان تولوی را که پرسش اصلی این نوشتار می باشد را مورد واکاوی قرار دهد. یافته های پژوهش حاکی است که عملکرد ناموفق زنانی مانند توراکینا خاتون و اغول قمیش که قدرت را به اعتبار یاسای چنگیزی به دست آوردند و از سوی دیگر توانایی و مهارت سیاسی سیورقیتنی، همسر تولوی و مادر منکوقاآن در درک شرایط سیاسی، بهره گیری از ابزار نفوذ و سیاستگذاری های هوشمندانه عاملی موثر در به قدرت رسیدن خاندان تولوی بود.

    کلیدواژگان: مغول، زنان، اوکتای قاآن، تولوی
  • پرویز حسینی*، سید ابوالقاسم فروزانی صفحات 21-44

    چکیده نهاد وزارت به عنوان برترین نهاد و در راس نظام دیوانی سلطنت و خلافت، نقش مهمی را در مناسبات سلطنت سلجوقیان عراق و دستگاه خلافت عباسی برعهده داشت. این مناسبات که نزدیک به 80 سال (511 تا 590 ق) به طول انجامید، به لحاظ نقش آفرینی و میزان موفقیت وزرا در اقتدار بخشیدن به حاکمیت سلطنت و یا خلافت، به سه دوره ی تاریخی مشخص تقسیم گردیده بود. اگرچه در این مناسبات، وزیران به نام و کاردانی همچون ابوالقاسم درگزینی در دوره ی اول و کمال الدین محمد خازن در دوره ی دوم حضور داشتند، اما آن دو نتوانستند مانند عون الدین یحیی بن -هبیره ی وزیر که در دوره ی سوم از مناسبات حضور داشت، موفقیت چندانی به دست آورند. هدف نوشتار حاضر آن است تا به شیوه ی توصیفی- تحلیلی، با بررسی شرایط تاریخی و سیاسی حکومت سلجوقیان عراق و دستگاه خلافت عباسی، ضمن واکاوی نقش نهاد وزارت در ساختار حکومت آنان، به این پرسش پاسخ گوید که چرا وزرای کاردان دوره ی اول و دوم این مناسبات در ایجاد اقتدار حکومتی موفق نگردیدند. نتیجه ی پژوهش پیش رو نشان داد که اگرچه نقش وزرا در هر ساختار حکومتی با توجه به لیاقت و کاردانی آنان پررنگ یا کمرنگ بوده است، اما بدون وجود دیگر عوامل قدرت، از جمله سلطنت یا خلافت مقتدر و نیز یک تشکیلات کشوری سازمان یافته، هیچ وزیری حتی کاردان ترین آنان نیز موفق نگردیدند.

    کلیدواژگان: وزارت، مناسبات سیاسی، سلجویان، سلجوقیان عراق، خلافت عباسی
  • سارا اخروی*، جواد هروی صفحات 22-44

    شاهنامه میراث فاخر شعر و تاریخ نگاری ایرانی است که می توان آن را،بازنویسی منظوم تاریخ پیشینیان دانست. این اثر سترگ بیش از هر چیز، مشتمل بر روایات ملی تاریخ ایران و مبتنی بر روایات اساطیری است که از زمان های باستان گردآوری و در دوران سامانیان تنظیم یافته است. در این پژوهش، تلاش بر بررسی تحلیلی تاثیرات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی عصر فردوسی بر آفرینش شاهنامه، برمبنای جریان فکری شاهنامه نویسی منثور از عصر ساسانی تا شاهنامه سرایی منظوم در دوره سامانی است. هدف فردوسی تعالی بخشیدن به هویت ایرانی در پیوند با گذشته ی ایران باستان است. او با زبانی روان و گویا، شور و شعور اجتماعی را مشتاقانه در جهت خردورزی و پاسداشت هویت سیاسی و اخلاقی بر می انگیزاند تا این روایات راستین تاریخی، در منظر عام باور شده و با حرارت حماسی محفوظ بماند. علل بروز و تداوم این جریان تاریخی به ویژه پرداختن فردوسی به میراث فرهنگی ایران باستان در قالب نظم شاهنامه، بیان مسئله در پژوهش حاضر می باشد. همانگونه که این تحقیق مترصد پاسخگویی به این سوال اساسی است که شاهنامه را ثمره کدام بستر فکری میتوان دانست و چه شرایط اجتماعی و سیاسی موجب سرایش آن شد ؟ روش تحقیق در این مقاله، تحلیلی_ توصیفی و مبتنی بر روایات تاریخی است. 

    کلیدواژگان: خداینامه، شاهنامه سرایی، عصر سامانیان، فردوسی
  • پروین رنجبر، زهرا حامدی*، علی رسولی صفحات 80-108

    در آمدی بر اندیشه دینی ایرانیان چکیده سرزمین پهناور ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی وقابلیتهای گسترده فرهنگی ،محل تلاقی فرهنگها وتمدنهای عظیم ودر نتیجه شیوع افکار وعقاید گوناگون بود. ازاین رو در ایران باستان تنوع جریانها ، افکار وعقاید مذهبی متعددی وجود دارد که این سرزمین را میدان فعالیتهایی خویش قرار داده بود. دین کهن اقوام ایرانی تبار برگرفته از عقاید کهن تر آریایی است که در آن عوامل متعدد طبیعی وروان مردگان اهمیت بسزایی داشتند در طی تکامل این عقاید هریک از اجزای طبیعت به صورت خدایی در آمده بود وبدین گونه خدایان بسیاری بر سرنوشت جهان فرمانروایی می کردند. بر همین اساس ادیان مختلفی از جمله آیین مهرپرستی ،زروانی ،زردشتی ، بودایی و...در دوره های مختلف ایران باستان به ظهور رسیدندوعلاوه بر این آراواندیشه های بین اانهرینی ،هندی ویونانی نیز در ایران رواج پیدا کرد.که این آیین در تعامل با اندیشه های ایرانی هم تاثیر گذار بودند وهم تاثیر پذیر.

    کلیدواژگان: کلید وازه:، ایران، زرتشت، زروان
  • سارا سید خلیل اللهی، محسن ابوالقاسمی* صفحات 93-112

    «فره» یکی از نمادهای قدرت ایزدی و همانند فروغ و هدیه ای الهی است که در وجود هر انسانی و موجودی به امانت گذاشته شده است و برای صاحبش، زندگی طولانی، قدرت و دارایی به همراه می آورد. فر کیانی وجه شاهی فره است و به بخش متاخر گاه شمار افسانه ای زرتشت تعلق دارد. در مفهومی انتزاعی تر، به مثابه یک تفکر، فره می تواند نیرویی وابسته به هستی یا نیروی الهی باشد که از جهان نامحسوس برخاسته و در این گیتی، جاری شده است که از طریق آن، کارهای خوب انجام و بخت خوب نیز تضمین می شود. آنچه در این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی بررسی می شود، مفهوم واژه «فره» در فارسی و اوستا، دلایل اهمیت فر کیانی، مختصری درباره سلسله کیانیان، اسطوره های ایرانی که فره قهرمان آن است و داستان های ملی مرتبط با آن، چهره های مادی و معنوی فر کیانی و بازیافته های باستان شناسی درخصوص فره است تا درنتیجه به این پرسش ها پاسخ داده شود که به چه دلیل فر کیانی دارای چنین جایگاه ویژه ای است و آیا می توان داستان های ملی ایران و فر کیانی را با یکدیگر مرتبط دانست یا خیر. برآیند تحقیق نشان دهنده آن است که با تامل در متن اوستایی زامیادیشت به نیکی می توان دریافت که بنابه دلایل اسمی، تاریخی و جغرافیایی، دینی و مذهبی، ملی و اسطوره ای، فر کیانی دارای چنین جایگاه مهمی است. همچنین، قهرمانان اصلی برخی از داستان های دلنشین ملی ایران از فر کیانی بهره جسته اند و برخی از مطالبی که فردوسی بزرگ در شاهنامه بیان کرده است، ریشه در زامیادیشت اوستا دارند.

    کلیدواژگان: اسطوره، اوستا، زامیادیشت، فرکیانی، کیانیان
  • غلامرضا مهدی راونجی* صفحات 113-132

    بدون تردید پوشاک بعنوان یکی از نیازهای اولیه انسان متاثر از شرایط جغرافیایی،فرهنگی و اجتماعی دچار دگرگونیهای بسیاری شده است. توسعه و رشد جوانب فرهنگی و هنری همچون نقاشی، مصنوعات و نساجی با بن مایه های فلسفی و در چارچوب تفکرات ایرانی و اسلامی در دوران زمامداری صفویان دگرگونی نسبتا محسوسی را در پوشاک ان دوران بوجود اورد ، این دوران ملتقای دو سنت در پوشاک است از سویی صفویان برپایه ارزشهای مذهب و تفکر ایرانی به بازاحیایی طرحهای بومی و ایرانی پرداختند و از سوی دیگر حجم مبادلات با جهان خارج ، امد و شد اروپاییان به ایران و حضور سایر مذاهب و اقوام در صحنه عمل سیاسی-فرهنگی تاثیرات زیادی را در این زمینه بر جا گذاشت ، استفاده گسترده از طرحهای اسلیمی در لباس و باز احیایی طرحهای بومی و ایرانی ، دوری از اسلوب شرق دور در تهیه و طراحی پوشاک و نهایتا بوجود امدن قطعاتی از البسه بویژه در پوشش بانوان متاثر از اموزهای دینی از ابداعات پوشاک و تغییرات پوشش در این دوران است. این مقاله با محوریت بازنمایی تصویری صحیح در خصوص انواع البسه در دوره حکومت صفویان و با توسل به شیوه تحقیق کتابخانه ای و استناد به منابع تاریخی این دوران صفوی در پی پاسخ دادن به این سوال است که مختصات اساسی پوشاک در سه بخش پوشش سر ،تن پوش یا پوشش تنه و پای پوش چه بوده است؟

    کلیدواژگان: پوشاک، صفویه، منسوجات، شاردن، تاج حیدری
  • محمد اسکندری نسب*، محمدرضا جوادی یگانه، عباس تقی پور صفحات 133-156

    در ایران اندیشه ایرانشهری به طور خاص، خود را در دولت ساسانی نشان داد و دولت ساسانی و شاهانی مانند اردشیر و انوشیروان، روح تیوریک و عملی اندیشه و تعریف ایران از امر سیاسی در قالب ایده ایرانشهری شد. با سقوط دولت ساسانی و قدرت گرفتن خلفای اموی و عباسی این اندیشه رو به افول نهاد. در این دوره حکومت های طاهریان، صفاریان از قدرت های خرد شکل گرفته در دل حکومت مرکزی اسلامی، در جدال و رویارویی مداوم با سایر دولت های رقیب ایرانی و در یک بستر متلاطم با مرزهای تثبیت نشده و به شدت در معرض خطر قرار داشت. این دولت ها و سایر حکومت های نیمه مستقل ایرانی در بافت اجتماعی و اندیشه های خاص قرون میانه تشکیل شده و هرکدام از در ضمن پایبندی به دستگاه خلافت مرکزی، روش خاصی برای کسب مشروعیت و پذیرش ملی از طریق انتساب خود به تبار شاهان و خاندان های کهن ایرانی از سنت های ایرانی را در پیش گرفتند و این پژوهش سعی دارد میزان سهم و شیوه دستیابی به فرهنگ ایرانشهری در ساختار دولت، در سلسله های سامانسان و آل بویه را بررسی نماید.

    کلیدواژگان: اندیشه ایرانشهری، حکومت های ایرانی نژاد، سامانیان، آل بویه
  • محمدعلی محمدی* صفحات 149-166

    مختار بن ابی عبیده ثقفی یکی از افراد مشهور تاریخ است که در باره او مطالب متفاوتی نقل شده .عده زیادی از دانشمندان شیعه او را ستوده و غالب دانشوران اهل سنت او را قدح کرده اند.برخی از مورخان بزرگ نقل کرده اند که وی مدعی نبوت بود. مسئله این تحقیق، «بررسی و نقد گزارش های ادعای نبوت مختار» است. روش تحقیق در این مقاله، تحلیلی- انتقادی و فرضیه مقاله این است که گزارشات مبنی بر ادعای نبوت بوسیله مختار، دور از صواب است و مختار مدعی دریافت وحی و نبوت نبوده و قرآنی نیز ارایه نکرده است؛ ولی از آنجا که همزمان با بنی امیه و آل زبیر در حال ستیز بود، غالب گزارشات یاد شده از سوی این دو گروه بویژه زبیریان منتشر شده است. در این نوشتار، پس از نگاه کوتاهی به زندگی نامه مختار، گزارشات و دلایل ادعای نبوت و برخی از متونی را که به عنوان قرآن مختار به او نسبت داده می شود بررسی و نقد خواهد شد.

    کلیدواژگان: مختار، ادعای نبوت، تحدی، قرآن، زبیریان
|
  • Zahra Afarinesh Khaki, Reza Shabani *, Abdolhosein Kalantari, Gholamhosein Zargarnejad Pages 1-20

    After Chanquiz's death in 624 AH/1227AD, his successors remained loyal to their father's will and under Oqtai's subordination preserved their unity, but after Oqtai's death in 638 lunar year (1240 AD), this political unity was ended. Gradually the temptation of achieving power provoked Chanquiz's successors to enter the arena of competition. Afterwards the political events proceeded in a way that little by little power was evicted from Oquai Qan s clan and Manqu Qan , Toloie's son, achieved the position of thaneship. Investigating the role of women and the rate of their impression in this power removal is the main question of this paper. This research, using a descriptive and analytical sources, examines the role of women and their impact on the transition of power, which is the main question of this article. The findings of this study is the representative of this fact that women 's capacity and potentiality in utilizing intellectual diplomatic layout of Siurqoqtini, Toloie's wife and the recent Monqu Qan's mother , bore an important hand in the transmission of power.

    Keywords: Mongul, Woman, Oktay Qaan, Tolui
  • Parviz Hosseini *, Seyed Abolghasem Foroozani Pages 21-44

    Abstract The institution of the ministry, considered as the most premier institution and the head of the monarchy and caliphate bureaucratic system, played an important role in the relationship between the Iraqi Seljuk monarchy and the Abbasid caliphate. These relationships, which lasted for nearly 80years (511 to 590 AH), were divided into three distinct historical periods in terms of their ministerial role and the extent to which the ministers succeeded in empowering monarchy or caliphate. Although some well-known ministers such as ab-ol ghasem Dargozini in the first period and Kamal-ol-din mohammad Khazen in the second period, played an important role in this realationship, they didn’t succeed as much as Awnad-Din ibn Hubayra did in the third period. The purpose of this article is to examine the historical and political conditions of the Iraqi Seljuk government and the Abbasid caliphate system in a descriptive-analytical manner, while analyzing the role of the ministry in the structure of their government, to answer the question why the ingenious ministers of the first and Second period of these relations did not succeed in establishing governmental authority. The results of the present study showed that although the role of ministers in any government structure has been high or low according to their merits and abilities, but without other factors of power, such as monarchy or powerful caliphate and an organized state organization, no minister, even the most skillful of them did not succeed.

    Keywords: Ministry, Political relation, Seljuks, Iraqi Seljuks, Abbasid caliphate
  • Sara Okhravi *, Javad Heravi Pages 22-44

    Shahnameh is the glorious heritage of Iranian poetry and historiography, which can be considered as a rewriting of the poetry of the history of the ancients. This great work, more than anything else, contains the national narratives of Iranian history and is based on the mythological which have been collected since ancient times and arranged during the Samanid’s era. In this research, an attempt to analyze the social, cultural and political effects of Ferdowsi era on the creation of Shahnameh is based on the intellectual current of Shahnameh prose writing from the Sassanid era to Shahnameh poetry in the Samanid period. Ferdowsi's goal is to elevate Iranian identity in relation to the past of ancient Iran. With eloquent language, he eagerly awakens social enthusiasm in the direction of rationality and protection of political and moral identity, so that these true historical narratives are believed in the general view and preserved with epic heat. The reasons for the emergence and continuation of this historical trend, especially Ferdowsi's treatment of the cultural heritage of ancient Iran in the form of the Shahnameh, is the expression of the problem in the present study. As this research aims to answer the basic question that Shahnameh can be considered the fruit of which intellectual context and what social and political conditions led to its composition? The research method in this article is analytical-descriptive and based on historical narrations.

    Keywords: Xodāynāma, Composition of Shāhnāma, samanid’s era, Ferdowsi
  • Sara Seyed Khalilollahi, Mohsen Abolghasemi * Pages 93-112

    Farrah is a symbol of divine power and glory of god as light and celestial gift which is entrusted in the presence of any human being and for the owner have delivered long life power and assets. Kavaem Farrah means royal splendor and belonged to the late Zoroaster legendary timepiece. In more conceptual abstraction as a thought, Farrah can be a force depend on existence or force of god which is arising from the subtle world and going in this world so it will do good things and good fortune is also guaranteed. Whatever in this research has been investigated with analytical and descriptive methods are: the concept of term "Farrah" in Persian and Avestan , the reasons of kavaem Farrah importance, summaries about kianian series, Iranian myth which Farrah is hero of that and national stories associated with it, kavaem Farrah material and spiritual figures and recovered archaeological about Farrah, so finally answered to this question: what is the reasons of Kavaem Farrah special position and is it possible national stories and kavaem Farrah linked with each other or not? Research results shows that with investigation in the Avestan Zamyad Yasht text we can easily understand kavaem Farrah has such an importance situation based on nominal, historical, geographical, religion, and religious, national , mythical reasons. Also main heroes of some national Iranian pleasant stories has been benefited of kavaem Farrah and some things that great Ferdowsi has expressed in Shahname have roots in Avestan Zamyad yasht.

    Keywords: Myth, Avesta, Zamyadyasht, Kiani farrah, Kianian
  • Gholamreza Mahdiravanji * Pages 113-132

    Undoubtedly, clothing as one of the basic human needs has undergone many changes due to geographical, cultural and social conditions. The development and growth of arts such as painting, artifacts and textiles in the framework of Iranian and Islamic thought during the Safavid rule brought a relatively noticeable change in the clothing of that period, this period is a combination of two traditions in clothing by the Safavids based on values Iranian religion and thought revived indigenous and Iranian designs, and on the other hand, the volume of exchanges with the outside world, the influx of Europeans to Iran, and the presence of other religions and ethnicities in the political-cultural arena had a great impact in this regard. Extensive Islamic designs in clothing and revival of indigenous and Iranian designs, avoidance of Far Eastern style in the preparation and design of clothing and finally the emergence of pieces of clothing, especially in women's clothing is influenced by religious teachings of clothing innovations and clothing changes in this period. This article focuses on the correct visual representation of different types of clothing during the Safavid period and by resorting to library research and citing historical sources of the Safavid,s age, seeks to answer the question that the basic characteristics of clothing in the three parts of head covering, body What was the cover or cover of the trunk and legs?

    Keywords: Clothing, Safavid, textiles, Chardin, Taj Heydari
  • Mohamad Eskandari-Nasab *, Mohamad-Reza Javadi-Yegane, Abas Taghipoor Pages 133-156

    In Iran, thoughts of Iranshahri, in particular, showed themselves in the Sassanid government, and the Sassanid and Shah's government, like Ardeshir and Anooshirovan, became the theoretical and practical spirit of Iranian thought and definition of politics in the form of the idea of the city. With the collapse of the Sassanid government and the power of the Caliphate of Anawa and Abbasi, this thought declined. In this period, the sovereigns of Taherian and Saffarian of the wisdom powers formed in the center of the Islamic State, were in constant struggle with other rival Iranian states and in a context of unrestricted and highly unrestricted borders. Had These states and other semi-independent Iranian governments are formed in the context of the social fabric and the special thoughts of the Middle Ages, and each of them, while adhering to the central caliphate system, is a special way of gaining legitimacy and national acceptance through the assignment of the ancient kings and ancient clans of Iran They have tried to study Iranian traditions and this research attempts to examine the extent of the contribution and manner of achieving the Iranian culture in the structure of government in the Samanian and Al-Bouyeh.

    Keywords: thoughts of Iranshahri, Samanian, Al Boyah
  • Mohammad Ali Mohammadi * Pages 149-166

    Mukhtar ibn abi ubaydah saghafi was one of the celebrities. He ،was an early Islamic revolutionary based in Kufa, Iraq who led an abortive rebellion against the Umayyad Caliphs in vengeance for the death of Emam Husayn ibn 'Ali at the Battle of Karbala There is different topics about him . Some of the great historians said he waz claims prophecy .The issue of research Is: "Mukhtar's claim of prophethood" In this article these reports can be criticized . In this article research methodology Is : "Analytical and critical." The hypothesis here is that: reports claim of prophethood mokhtar Is false. He was not claimed to be a prophet He did not provide false quran. He was a good muslim but he slandered. Because he fought with: umayyad and with: Ale-Zubair We at this article first, read biography, and then we review reports about claim of prophethood Mokhtar's at hand.

    Keywords: Mukhtar ibn Abi Ubayd saghafi, Prophet, Quran, Umayyad