فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 139، اردیبهشت 1400)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 139، اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سونیا پذیرفته، لیلا آلیلو*، حسین حبیب زاده، جواد رسولی صفحات 87-96
    پیش زمینه و هدف

    همودیالیز رایج ترین روش درمان بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیه است و یکی از مشکلاتی که در این بیماران گزارش شده عدم تبعیت آن ها از رژیم غذایی و محدودیت مایعات هست. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش به شیوه بازخورد محور (Teach - Back) بر تبعیت از رژیم غذایی و محدودیت مایعات بیماران تحت همودیالیز است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه 60 نفر از بیماران تحت درمان با همودیالیز مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی ارومیه در سال 1399 به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله تخصیص داده شدند. در گروه مداخله علاوه بر آموزش های روتین، آموزش به روش بازخورد محور در دو حیطه رعایت رژیم غذایی و محدودیت مایعات در طی 3 جلسه به مدت 45 الی 60 دقیقه به بیمار داده شد. گروه کنترل تنها آموزش های رایج در بخش را دریافت کردند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک و تبعیت از درمان بیماران مرحله انتهایی نارسایی کلیه (ESRD-AQ) زیر مقیاس رعایت رژیم غذایی و محدودیت مایعات در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون (7 روز بعد از مداخله) و پیگیری (30 روز بعد از مداخله) انجام شد. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار spss نسخه 26، آزمون ها آماری کای اسکویر، تی مستقل، تحلیل واریانس مکرر سنجش و مقایسه شد.

    یافته ها

    در روند میانگین نمره رعایت محدودیت مایعات تفاوت معنی داری بین دو گروه مداخله و کنترل وجود داشت (001/0> P). بدین معنی که در ابتدا میانگین هر دو گروه تقریبا یکسان بودند. در گروه کنترل در طی زمان های بعدی تقریبا میانگین ها شبیه به هم بودند و تغییر معناداری با یکدیگر نداشتند ولی در گروه مداخله در زمان های بعدی نمره میانگین رعایت محدودیت مایعات افزایش داشته است و همچنین میانگین نمرات تبعیت از محدودیت مایعات گروه مداخله در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری به طور معناداری بالاتر از گروه کنترل بود (001/0p=). در روند میانگین نمره تبعیت از رژیم غذایی تفاوت معنی داری بین دو گروه مداخله و کنترل وجود نداشت (001/0< P).

    بحث و نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که آموزش بازخورد محور بر تبعیت از محدودیت مایعات بیماران تحت همودیالیز کارایی چشمگیری دارد اما بر تبعیت از رژیم غذایی این بیماران تاثیری ندارد. پیشنهاد می شود پرستاران شاغل در بخش های همودیالیز با افزایش تعداد جلسات آموزش بازخورد محور درک بیماران از بیماری خودشان را افزایش دهند و درنتیجه می توانند نقش مهمی در خود مراقبتی بیماران تحت همودیالیز و تبعیت آنان از رژیم غذایی و محدودیت مایعات ایفا نمایند.

    کلیدواژگان: همودیالیز، آموزش، بازخورد محور، تبعیت، پرستار
  • فاضله سادات سخائی، لادن فتاح مقدم، فائزه صحبائی* صفحات 97-108
    پیش زمینه و هدف

    امروزه چاقی و اضافه وزن به دلیل سبک های غذایی اشتباه و سبک زندگی نامناسب یکی از مشکلات و چالش های جدید تهدیدکننده سلامت نوجوانان محسوب شود. مطالعه حاضر باهدف بررسی نقش شاخص توده بدنی در سلامت روان دانش آموزان دبیرستان های دخترانه تهران در سال 97 انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه توصیفی می باشد که در سال 1397 انجام شد. تعداد 270 نفر از دانش آموزان شهر تهران که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، به صورت تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات موردنیاز با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و سنجش سلامت روانی جمع آوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها با بهره گیری از SPSS نسخه 24 و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون ANOVA) صورت گرفت.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها بیشترین درصد نوجوانان (60 درصد) دارای وزن عادی و کمترین درصد آن ها (3/3 درصد) چاق بوده اند. علاوه بر این، اکثر نوجوانان دارای مشکلات خفیف در اکثر معیارهای سنجش آسیب شناسی روانی را دارا بوده اند. بیشترین درصد نوجوانان (7/46) دارای مشکلات خفیف و کمترین درصد آن ها (7/6) بدون مشکل، در حیطه ترس مرضی بوده اند. درنهایت بررسی ها نشان داد ارتباط معنی داری بین شاخص توده بدنی و اختلال ترس مرضی در نوجوانان وجود دارد (01/0= p).

    نتیجه گیری

    چاقی باعث ایجاد اثرات متعددی بر سلامت روان نوجوانان ازجمله شکایات جسمانی، افسردگی، اضطراب و ترس مرضی دارد. انجام اقدامات و برنامه ریزی های اصولی جهت اصلاح سبک زندگی و الگوهای تغذیه ای و همچنین ارتقا سلامت روان دانش آموزان ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: شاخص توده بدنی، چاقی، سلامت روان، نوجوانان
  • فریبا حسین زادگان، رقیه عظیم زاده، ناصر پریزاد، رقیه اسماعیلی، وحید علی نژاد، معصومه همتی مسلک پاک* صفحات 109-118
    پیش زمینه و هدف

    ماهیت پیش رونده دیابت و عوارض مزمن آن شرایط بغرنجی را فراهم آورده که مقابله با آن، تمرکز و توجه ویژه ای را بر مداخلات تغییر رفتار سلامتی من جمله خود مدیریتی می طلبد و دستیابی به آن مستلزم به کارگیری ابزارهای معتبر در این زمینه می باشد. مطالعه حاضر باهدف تعیین ویژگی های روان سنجی فرم اصلاح شده پرسشنامه خود مدیریتی دیابت انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک پژوهش روش شناختی بود که در آن 180 بیمار مبتلا به دیابت از انجمن دیابت و دو مرکز آموزشی درمانی شهر ارومیه با روش نمونه گیری در دسترس، وارد مطالعه گردیدند. در ابتدا نسخه اصلی پرسشنامه خودمدیریتی دیابت با استفاده از روش استاندارد Backward- Forward به فارسی ترجمه گردید. روایی ابزار از طریق بررسی روایی صوری، محتوایی و انجام تحلیل عامل تاییدی بررسی شد. پایایی پرسشنامه با روش همسانی درونی (آلفای کرونباخ) ارزیابی شد. در مطالعه حاضر نرم افزارهای SPSS نسخه 16 و LISREL نسخه 8.8 به کار گرفته شدند.

    یافته ها

    طبق نتایج تحلیل عاملی تاییدی،  مقادیر بار عاملی گویه ها همگی معنادار بوده و چهاربعدی که در ابزار اصلی معرفی شده بود  با مقادیر قابل قبول تایید گردید. پایایی ابزار به روش همسانی درونی (آلفای کرونباخ) برای کل ابزار 88/0 و برای ابعاد ابزار بین 85/0 - 66/0 به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که نسخه تعدیل شده فارسی پرسشنامه خود مدیریتی دیابت  با 27 عیارت معتبر و پایا می باشد و می تواند جهت سنجش خود مدیریتی در بیماران مبتلا به دیابت مورداستفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، خود مدیریتی، روان سنجی
  • آریا همدان چی، نسیبه زنجری، حمیدرضا خانکه، یدالله ابوالفتحی ممتاز* صفحات 119-127
    پیش زمینه و هدف

    استفاده از متدهای کیفی در حیطه های مختلف ازجمله مطالعات سلامت رو به گسترش است. یکی از چالش هایی که محققین در مطالعات هرمنوتیک با آن مواجه می شوند، استحکام داده ها می باشد. ازآنجایی که این مطالعات در روند پژوهش، قایل به یافتن واقعیت ثابت خارجی نیستند، کاربرد معیارهای سنتی برای سنجش میزان انطباق نتایج آنان با واقعیت، چالش برانگیز توصیف گردیده است. هدف از این مطالعه، بررسی چالش های استفاده ازاین گونه معیارها و نیز معرفی راهکارهای اختصاصی منطبق بر متد هرمنوتیک می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه منابع انگلیسی با استفاده از کلیدواژه های مرتبط، از طریق جستجو در پایگاه های گوگل اسکالر، پاب مد و آی اس آی در خردادماه 1399 استخراج شدند. با مطالعه چکیده و تمام متن، 13 مقاله که مستقیما به موضوع مطالعه ارتباط داشتند انتخاب گردیدند و 12 مقاله دیگر نیز با استفاده از تجربیات محققین و استنادهای مرتبط با مقالات فوق در تحلیل داده ها بکار گرفته شدند. محتوای این منابع با رویکرد مرور انتقادی مورد تحلیل و مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نمایانگر اختلاف در روش های پیشنهادی برای استحکام داده ها در تحقیقات هرمنوتیک می باشد. اگرچه برخی از محققین استفاده از چهار معیار عمومی "اعتبار پذیری، انتقال پذیری، قابلیت اطمینان و تاییدپذیری" را برای استفاده در این حیطه، با ارایه مفاهیم جدید امکان پذیر می دانند، تفاوت در دیدگاه های تیوریک و روش شناسی منجر به ارایه و به کارگیری مولفه های جدیدتر مثل "تلفیق متعادل، آشکار بودن، صراحت، طنین و شکوفایی" برای بیان استحکام داده ها در مطالعات هرمنوتیک شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با یک معیار واحد نمی توان تمامی انواع مطالعات کیفی را ازلحاظ استحکام داده ها ارزیابی نمود و به کارگیری معیارهای عمومی برای بررسی استحکام داده ها در مطالعات هرمنوتیک نیز مشکل ساز گزارش گردیده است. نتایج این مطالعه می تواند به محققین پژوهش های کیفی خصوصا هرمنوتیک کمک نمایند تا برای مفاهیم مرتبط به استحکام داده ها از شاخص های متناسب با روش تحقیق خود استفاده کنند. به نظر می رسد استفاده از معیارهای اختصاصی منطبق بر چارچوب فلسفی و روش شناسی هرمنوتیک مثل مفاهیم ارایه شده توسط دویت و پلگ، هرچند نیاز به گسترش و مطالعه بیشتر دارند ولی برای این منظور مناسب تر از معیارهای عمومی باشند.

    کلیدواژگان: استحکام داده ها، پدیدارشناسی، هرمنوتیک، تحقیقات کیفی
  • جمیله امیرزاده ایرانق*، جواد رسولی، مجتبی هنرور صفحات 128-136
    پیش زمینه و هدف

    شرایط خاص دوران بازنشستگی موجب می شود که افراد بازنشسته تحت تاثیر ویژگی های فردی و اجتماعی آن را به عنوان یک حادثه پرتنش زندگی تجربه نمایند. یکی از چالش های مهم در دوره ی بازنشستگی بحث کیفیت زندگی می باشد. لذا هدف از مقاله حاضر تعیین مولفه های پیش بینی کننده کیفیت زندگی در بین بازنشستگان مرد شهر ارومیه بود.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی، 140 مرد بازنشسته ساکن ارومیه به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده در مطالعه حاضر پرسشنامه کیفیت زندگی لیپاد بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS v. 21 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی (میانگین و انحراف معیار، فراوانی و درصد، ضرایب همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی چندگانه) در سطح معنی داری (05/0 (p≤ مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج این مطالعه، میانگین و انحراف معیار کل کیفیت زندگی (27/10 ± 21/71) بود. همچنین مدل رگرسیون خطی چندگانه پس رو نشان داد که متغیرهای رضایت از زندگی، وضعیت تاهل، طول بازنشستگی و اختلال خواب 8/28٪ از واریانس کیفیت زندگی را پیش بینی کرده اند. علاوه بر این متغیرهای سن، مدت ازدواج، تعداد فرزند و سطح تحصیلات از مدل رگرسیون حذف شده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر و سایر مطالعات مشابه، می توان اظهار داشت که مولفه های منفی در کاهش کیفیت زندگی بازنشستگان باید به دقت شناسایی شوند و سپس سیاست گذاران برای بهبود کیفیت زندگی سالمندان بازنشسته برنامه های مناسب تدوین نمایند. شود

    کلیدواژگان: سالمندان، بازنشستگان، کیفیت زندگی
  • سمیرا درخشانفرد، فریبا جوکار*، سهیلا احسانپور صفحات 137-148
    پیش زمینه و هدف

    ارزشیابی مداوم جهت بررسی میزان تحقق اهداف و تعیین کیفیت برنامه های آموزشی لازم و ضروری است. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف طراحی، پایاسازی و اعتباریابی ابزار ارزشیابی دوره دکتری تخصصی آموزش پزشکی براساس الگوی CIPP انجام شد.

    مواد و روش کار

    این مطالعه توصیفی در سال 1398 در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. جهت طراحی پرسشنامه، مقالات داخلی انجام گرفته در حوزه ارزشیابی برنامه آموزشی، آخرین نسخه چک لیست مدل CIPP و مشخصات کلی برنامه دوره دکتری تخصصی آموزش پزشکی مصوب وزارت بهداشت و درمان مورد استفاده قرار گرفت. پس از تعیین شاخص های هر حیطه و طراحی پرسشنامه، با انتخاب 10 نمونه به روش تصادفی طبقه ای از سه گروه اعضای هیات علمی، دانشجویان و دانش آموختگان و 5 نفر از مدیران گروه آموزش پزشکی، روایی صوری و محتوایی با روش لاوشی و شاخص روایی محتوایی براساس روش والتز و باسل بررسی شد. نهایتا پایایی پرسشنامه با اجرا بر روی 30 نفر از گروه های هدف در دانشگاه های علوم پزشکی شیراز، تهران و ایران براساس ضریب آلفای کرونباخ برآورد شد.

    یافته ها

    . براساس شاخص ها تعداد 71 سوال برای مدیران گروه، 88 سوال برای اعضای هیات علمی، 42 سوال برای دانشجویان و 40 سوال برای دانش آموختگان به دست آمد. مقدار CVR برای سه گروه اعضای هیات علمی، دانشجویان، دانش آموختگان 98/0 و برای مدیر گروه 99/0 بود. مقدار CVI در حیطه سادگی، وضوح و مرتبط بودن برای مدیران گروه به ترتیب (98/0، 99/0 و 98/0) اعضای هیات علمی (98/0، 98/0 و 97/0)، دانشجویان (97/0، 98/0، 98/0) و دانش آموختگان (83/0، 97/0، 98/0) به دست آمد. جهت بررسی همسانی درونی پرسشنامه، ضریب آلفای کرونباخ مورد استفاده قرار گرقت که مقادیر 97/0، 95/0، 83/0 و 81/0 به ترتیب برای پرسشنامه مدیران گروه، اعضای هیات علمی و دانش آموختگان به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان گفت که ابزار طراحی شده برای ارزشیابی دوره دکتری تخصصی آموزش پزشکی از روایی و پایایی لازم برخوردار بود و می توان از آن برای ارزشیابی و شناسایی نقاط قوت و ضعف این دوره در دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهیدبهشتی، شیراز و ایران نیز بهره گرفت.

    کلیدواژگان: ارزشیابی برنامه، آموزش پزشکی، دانشجو
  • ملیحه عامری، نسرین فدایی اقدم*، محبوبه خواجه، شهربانو گلی، ربابه بهاء صفحات 149-157
    پیش زمینه و هدف

    پرستاران به سبب ماهیت شغلی خود در معرض استرس های زیادی با منابع مختلف قرار دارند که شناسایی آن در شرایط مختلف بسیار مهم است. ازاین رو مطالعه حاضر باهدف بررسی عوامل مرتبط با استرس شغلی در شیفت های مختلف کاری پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شاهرود انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 139 پرستار از بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شاهرود به روش نمونه گیری طبقه ای وارد مطالعه شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی و استرس شغلی تافت گری و اندرسون استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های آماری T-Test و ANOVA تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره استرس شغلی پرستاران 87/19±28/85 و در سطح متوسط گزارش شد. به طورکلی بیشترین حیطه استرس زا مربوط به حیطه "تعارض با پزشکان" بود. بالاترین سطح استرس شغلی در شیفت غالب صبح مشاهده شد و ارتباط معنی داری با حیطه"درد و رنج بیمار" داشت (04/0=P). در سایر شیفت ها بیشترین حیطه استرس زا "حیطه تعارض با پزشکان" بود. بین مشخصات جمعیت شناسی و میانگین نمره استرس شغلی پرستاران، ارتباط آماری معنی داری مشاهده نشد (05/0<P).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که عوامل استرس زای پرستاران در شیفت های مختلف کاری در حیطه "رنج و مرگ بیمار" و تعارض با پزشکان" است. ازاین رو انجام مداخلات کاهنده استرس در بین پرستاران از اهمیت بالایی برخوردار است و باید در سیاست گذاری، برنامه ریزی و مدیریت بیمارستانی موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرس روان شناختی، استرس شغلی، پرستاری
  • رحمان رضوی، حمید یعقوبی*، کامران گنجی، افسانه خواجه وند خوشلی صفحات 158-168
    پیش زمینه و هدف

    مدیریت شرایط، بهبود پیامدهای اقدامات بهداشتی، جلوگیری از ناتوانی بیشتر و کاهش هزینه مراقبت های بهداشتی برای مبتلایان به بیماری های مزمن امری اساسی است. تبعیت از درمان، یکی از مولفه های کلیدی در مدیریت بیماری های مزمن است. هدف پژوهش حاضر بررسی الگوی ساختاری خودکارآمدی مقابله با سرطان با واسطه حمایت اجتماعی بر تبعیت از درمان در زنان مبتلا به سرطان پستان در استان لرستان بود.

    مواد و روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی و طرح پژوهش، همبستگی از نوع الگویابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران زن مبتلا به سرطان پستان در استان لرستان بود که برای پیگیری درمان به بیمارستان شهید رحیمی شهر خرم آباد مراجعه کرده بودند و 300 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. سپس، پرسشنامه های خودکارآمدی استفاده مناسب از دارو، مقیاس رفتار سرطان و پرسشنامه پیامدهای درمانی حمایت اجتماعی را تکمیل کردند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار آمار AMOS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین خودکارآمدی مقابله با سرطان و حمایت اجتماعی با تبعیت از درمان رابطه معنی داری مشاهده شد. نتایج الگویابی معادلات ساختاری نشان دهنده برازش مطلوب مدل با داده های تجربی بود و فرضیه کلی تحقیق تایید گردید. خودکارآمدی مقابله با سرطان اثر مستقیم معناداری بر تبعیت از درمان دارد. همچنین خودکارآمدی مقابله با سرطان به واسطه ی حمایت اجتماعی اثر غیرمستقیم و معناداری بر تبعیت از درمان نشان داد.

    نتیجه گیری

    این پژوهش بیانگر نقش موثر حمایت اجتماعی در برآیند تدابیر اجتماعی و فردی برای افزایش تبعیت از درمان در مبتلایان به سرطان پستان بود.

    کلیدواژگان: تبعیت از درمان، خودکارآمدی مقابله با سرطان، حمایت اجتماعی، سرطان
|
  • Sonia Pazirofteh, Leyla Alilu*, Hossein Habibzade, Javad Rasoli Pages 87-96
    Background & Aims

    Hemodialysis is the most common treatment for patients with chronic renal failure and one of the problems reported in these patients is their non-adherence to diet and fluid restriction. This study aimed to determine the effect of teach back method training on dietary adherence and fluid restriction in hemodialysis patients.

    Materials & Methods

    In this study, 60 patients undergoing hemodialysis referred to Urmia teaching hospitals in 1399 were randomly assigned to the control and intervention groups. In the intervention group, in addition to routine training, the patient was given feedback-based training in two areas of diet and fluid restriction during 3 sessions for 45 to 60 minutes. The control group received only the usual training in the ward. Data collection using demographic questionnaire and adherence to treatment of patients with end-stage renal disease (ESRD-AQ) subscale of diet and fluid restriction in three stages: pre-test, post-test (7 days after intervention) and follow-up (30 days Was performed after the intervention. Data were collected using SPSS software version 16, Chi-square, independent t-test, repeated measures analysis of variance tests.

    Result

    There was a significant difference between the intervention and control groups in the mean score of fluid restriction (P <0.001). This means that at first the means of both groups were almost the same. In the control group, the means were almost similar during the following times and did not change significantly with each other, but in the intervention group in the following times, the mean score of fluid restriction increased and also the mean scores of compliance with fluid restriction in each intervention group. The two stages of post-test and follow-up were significantly higher than the control group (p = 0.001). There was no significant difference in the mean score of diet adherence between the intervention and control groups (P <0.01).

    Conclusion

    The present study showed that teach back method education has a significant effect on adherence to fluid restriction in patients undergoing hemodialysis, but has no effect on adherence to the diet of these patients. It is suggested that nurses working in hemodialysis wards increase patientschr('39') perception of their disease by increasing the number of teach back-oriented training sessions and as a result can play an important role in self-care of hemodialysis patients and their adherence to diet and fluid restriction.

    Keywords: Hemodialysis, education, Teach Back Method, Adherence, Nurse
  • Fazeleh Sadat Sakhaei, Ladan Fattah Moghadam, Faezeh Sahbaei* Pages 97-108
    Background & Aims

    Nowadays, obesity and overweight due to unhealthy foods and inappropriate lifestyle in adolescents has a significant effect on the quality of sleep and psychological state in students. This study aimed to investigate the role of body mass index on the mental health of female high school students in Tehran in 2019.

    Materials & Methods

    This descriptive study was conducted in 2019. Based on the inclusion criteria, 270 students were selected randomly. Data were collected using a three-part questionnaire including demographic information and psychological health (SCL-25). Data were analyzed by SPSS-24 using descriptive and analytical statistics (ANOVA).

    Results

    Based on the findings, 60 percent of students had normal weight and 3.3 percent were obese. In addition, most adolescents had mild problems with most of the criteria for assessing psychopathology. The highest percentage of adolescents (46.7) had mild problems and the lowest percentage (6.7) had no problems in the field of phobia. Finally, studies showed that there is a significant relationship between body mass index and phobia disorder in adolescents.

    Conclusion

    Obesity can affect the mental health of adolescents such as physical complaints, depression, anxiety, and paranoid thoughts. It is necessary to take basic measures and plan to improve the lifestyle and nutritional patterns as well as to improve the mental health of students.

    Keywords: Body Mass Index, Obesity, Mental health, Adolescent
  • Fariba Hosseinzadegan, Rogaieh Azimzadeh, Naser Parizad, Rogaieh Esmaeili, Vahid Alinejad, Masoumeh Hemmati Maslakpak* Pages 109-118
    Background & Aims

    The progressive nature and chronic complications of diabetes provide complex conditions that require special attention to change health behaviors, including self-management, and achieving it requires the use of valid instruments. The aim of this study was to translate and assess the psychometric properties of the diabetes self-management questionnaire- Revised form )DSMQ-R).

    Materials & Methods

    This psychometric evaluation of the “diabetes self-management questionnaire- Revised form” used a methodological study design. Using convenience sampling, a total of 180 patients with type 1 and type 2 diabetes from the Diabetes Association and two teaching hospitals in Urmia entered the study. The original version of the Diabetes Self-Management Questionnaire-R was translated from English to Persian language using the Backward-Forward translation method. The validity of the instrument was determined by assessing face validity, content validity, and confirmatory factor analysis. Reliability of the instrument was reported by the Alpha Cronbach coefficient. The SPSS (v. 16) and LISREL were used to analyze the data.

    Results

    According to the results of confirmatory factor analysis, all of the factor loading items were significant and the 4 subscales of the original instrument were verified with acceptable scores. The internal reliability of the total scale was determined by the alpha Cronbach coefficient (0.88) and it was 0.66-0.85 for the subscales.

    Conclusion

    The results of this study indicated that the Persian version of “Diabetes Self-Management Questionnaire- Revised form” with 27 items is a valid and reliable instrument and it can be used as a reliable instrument in patients with diabetes.

    Keywords: Diabete Mellitus, Self-Management, Psychometrics
  • Arya Hamedanchi, Nasibeh Zanjari, Hamid Reza Khankeh, Yadollah Abolfathi Momtaz* Pages 119-127
    Background & Aims

    The application of qualitative methods is developing in different fields including the health science. One of the challenges for hermeneutic researchers is the issue of trustworthiness. Given that these studies do not target external reality in their process, traditional criteria to show the correspondence to reality have been reported as controversial. The current study aims to review the challenges of these criteria and introduce exclusive strategies corresponding to hermeneutic studies.

    Materials & Methods

    Using the related keywords, English papers were searched in “Google Scholar, PubMed, and Web of Science” in June 2020 and the sources were extracted. Having reviewed the abstracts and the full texts, 13 articles directly related to the subject under study were selected. Moreover, another set of 12 pieces of related literature were added by referring to other sources such as the related citations. The collected data were analyzed using a critical review approach.

    Results

    Data analysis demonstrated differences in the suggested methods for trustworthiness in hermeneutic studies. Although some references indicate that application of “credibility, dependability, transferability and confirmability” is possible in hermeneutics, the difference in theoretical and methodological frameworks have resulted in the introduction of new expressions such as “balanced integration, openness, concreteness, resonance, and actualization” for trustworthiness in hermeneutics studies.

    Conclusion

    No single criteria can be applied to assess trustworthiness in all qualitative methods. The application of general criteria for judging trustworthiness in hermeneutic studies has been reported as problematic. The present study results can assist researchers of qualitative inquiries particularly those engaged in hermeneutic researches to select appropriate criteria based on the research method. Although further scrutiny is needed, the criteria specifically compatible with hermeneutic studies such as those expressed by De Witt and Ploeg seem more appropriate than the traditional ones.

    Keywords: trustworthiness, rigor, phenomenology, hermeneutics, qualitative research
  • Jamileh Amirzadeh-Iranagh*, Javad Rasoli, Mojtaba Honarvar Pages 128-136
    Background & Aims

    The particular condition of retirement causes the elderly to experience it as a stressful life event of individual and social characteristics. One of the main challenges in retirement is the issue of quality of life (QOL). Therefore, the purpose of this article was to determine the predictive components of QOL among retired men in Urmia.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, 140 retired men living in Urmia were selected by cluster sampling method. The instrument used in this study was the Lipid quality of life questionnaire. Data were analyzed using SPSS v.21 statistical software and descriptive and analytical statistical tests (mean and standard deviation, frequency and percentage, Pearson correlation coefficients, one-way ANOVA, and multiple linear regression) at the significance level of p <0.05.

    Results

    According to the results of this study, the mean and SD of total QOL was 71.21±10.27. Also backward multiple linear regression model revealed that variables of life satisfaction, marital status, retirement length, and sleep disorder predicted 28.8% of the variance of QOL. Moreover, age, marital duration, childchr('39')s number, and education level were removed from the regression model.

    Conclusion

    According to the results of the present study and other similar studies, it can be concluded that the negative factors in reducing the QOL among retired adults should be carefully identified and policymakers should try to develop appropriate programs to improve the QOL of retired older adults.

    Keywords: The elderly, retirees, quality of life
  • Samira Derakhshanfard, Fariba Jokar*, Soheyla Ehsanpour Pages 137-148
    Background & Aims

    Continuous evaluation is necessary to evaluate the achievement of goals and determine the quality of educational programs. Accordingly, the present study was conducted with the aim of designing, establishing, and validating the evaluation tools for the specialized doctoral course in medical education based on the CIPP model.

    Materials & Methods

    This descriptive study was performed in 2019 at Isfahan University of Medical Sciences. In order to design the questionnaire, internal articles in the field of curriculum evaluation, the latest version of the CIPP model checklist, and general specifications of the medical education doctoral program approved by the Ministry of Health were used. By determining the indicators of each domain, questions were designed in four domains: context, input, process, and output. After designing a questionnaire and selecting 10 samples by stratified random sampling method from three groups of faculty members, students, and graduates and 5 managers of the Department of Medical Education, face and content validity by Lavshi method and content validity index based on Waltz method and Bassel were examined. Finally, the reliability of the questionnaire was estimated by performing on 30 target groups in Shiraz, Tehran, and Iran universities of medical sciences based on Cronbachchr('39')s alpha coefficient.

    Results

    Based on the indicators, 71 questions were obtained for group managers, 88 questions for faculty members, 42 questions for students and 40 questions for graduates. The CVR value was 0.98 for the three groups of faculty members, students, graduates and 0.99 for the group managers. The value of CVI in terms of simplicity, clarity, and relevance for group managers (0.98, 0.99 and 0.98, respectively) faculty members (0.98, 0.98 and 0.97), students (0.97, 0.98, and 0.98) and graduates (0.83, 0.97, and 0.98) were obtained. To evaluate the internal consistency of the questionnaire, Cronbachchr('39')s alpha coefficient was used. The values ​​of 0.97, 0.95, 0.83, and 0.81 were obtained for the questionnaire of group managers, faculty members, students, and graduates, respectively.

    Conclusion

    According to the results of the present study, it can be said that the tools designed to evaluate the specialized doctoral course in medical education had the necessary validity and reliability and can be used to evaluate and identify the strengths and weaknesses of this course in Tehran, Shahid Beheshti, Shiraz, and Iran universities of medical sciences.

    Keywords: program evaluation, medical education, student
  • Malihe Ameri, Nasrin Fadaee Aghdam*, Mahboobeh Khajeh, Shahrbanoo Goli, Robabe Baha Pages 149-157
    Background & Aims

    Nurses are exposed to many stressors with different sources due to their job nature, which is very important to identify in different situations. Therefore, the present study was conducted to investigate the factors related to job stress in different work shifts of nurses working in hospitals affiliated to Shahroud University of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, 139 nurses from hospitals affiliated to Shahroud University of Medical Sciences were included by stratified sampling method. To collect data, demographic characteristics and Taft Gray and Anderson job stress questionnaires were used. Data were analyzed by SPSS software using T-Test and ANOVA statistical tests.

    Results

    The mean and standard deviation of job stress of nurses were 85.28 ± 19.87 and the stress level of most nurses was moderate. The most stressful area was related to "conflict with doctors ". The highest level of job stress was observed in the dominant morning shift and a significant relationship was found with the area of "patient suffering" (p=0.04).  In other shifts, the area of" conflict with doctors" was the most stressful area. There was no statistically significant relationship between demographic characteristics and mean job stress score of nurses (p< 0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the stressors of nurses in different work shifts are in the area of "patient suffering and death" and "conflict with doctors". Therefore, stress reduction interventions among nurses are of great importance and should be considered in hospital planning and management.

    Keywords: Psychological stress, Occupational stress, Nursing
  • Rahman Razavi, Hamid Yaghubi*, Kamran Ganji, Afsaneh Khajevand Khoshli Pages 158-168
    Background & Aims

    Condition management, improving the outcomes of health care, preventing further disability, and reducing the cost of health care are essential for people with chronic illnesses. Adherence to treatment is one of the key components in the management of chronic diseases. The aim of this study was to investigate the structural pattern of self-efficacy in coping with cancer through social support for adherence to treatment in women with breast cancer in lorestan.

    Material & Methods

    The method of this study was descriptive and the research design was structural equation modeling based on correlation. The statistical population included all female patients with breast cancer who were referred to Shahid Rahimi Hospital for follow-up treatment and 300 of them were selected using the available sampling method. Then, they completed the self-efficacy of appropriate drug use, the Cancer Behavior Scale, and the Social Support Therapeutic Outcome Questionnaire. The research data were analyzed by AMOS.

    Results

    There was a significant relationship between self-efficacy in coping with cancer and social support with adherence to treatment. The results of the structural equation modeling revealed a good fit of the model with the experimental data and the basic hypothesis of the research was approved. Self-efficacy in coping with cancer has a significant direct effect on adherence to treatment. Also, self-efficacy in coping with cancer through social support showed an indirect and significant effect on adherence to treatment.

    Conclusion

    This study showed the effective role of social support in the outcome of social and individual measures to increase treatment adherence in breast cancer patients.

    Keywords: Adherence to treatment, Self-efficacy in coping with cancer, Social support, Cancer