فهرست مطالب

مطالعات راهبردی زنان - پیاپی 90 (زمستان 1399)

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 90 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه ترابی، نورالدین فراش خیالو* صفحات 7-37

    هدف از انجام این مطالعه بررسی و مقایسه روند کاهش باروری در کشورهای آسیایی براساس تحلیل پیشینه واقعه طی سال های 2019-1970 است. روش انجام این مطالعه به صورت تحلیل ثانویه است. داده ها با استفاده از نرم افزار STATA مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها نشان داد در دوره زمانی 1974-1970، 47 کشور در معرض ریسک وجود داشتند که در سال 2019-2015 به 20 کاهش می یابد. 58 درصد از کشورهای آسیایی تا سال 2019 باروری زیر سطح جانشینی را تجربه کردند. سرعت و شدت رخداد واقعه کاهش باروری و رسیدن به باروری زیر سطح جانشینی در کشورهای شرق آسیا سریع تر از سایر مناطق آسیا است. 50 درصد آسیای مرکزی به باروری زیر سطح جانشینی رسیده اند. اگرچه برخی کشورهای آسیای غربی با فاصله 20 ساله باروری زیر سطح جانشینی را تجربه کرده اند ولی سرعت کاهش باروری در این منطقه بالاتر از آسیای مرکزی بوده است. در منطقه جنوب شرق آسیا، در دوره 1974-1970، تنها یک کشور واقعه را تجربه کرده و تا دوره 2019-2015، 45 درصد کشورهای این منطقه به باروری زیرسطح جانشینی رسیدند. کشورهای جنوب آسیا با فاصله طولانی و از دوره 2015-2010 به باروری زیرسطح جانشینی رسیده اند و تا دوره 2019-2015، 50 درصد کشورهای این منطقه واقعه را تجربه کردند. نتایج برآورد تابع مخاطره نشان داد متغیرهای امید زندگی در بدو تولد، روش های پیشگیری از بارداری، تورم و میزان خام مرگ و میر تاثیر معنی داری بر رسیدن کشورها به باروری زیر سطح جانشینی دارند. مناطق مختلف آسیا در زمینه همگرایی کاهش باروری، روند و مسیرهای متفاوتی را طی کرده اند.

    کلیدواژگان: میزان باروری کل، تحلیل پیشینه واقعه، مخاطره تجمعی، آسیا
  • رسول صادقی، نصیبه اسمعیلی* صفحات 33-56

    ایران از دهه 1380 تاکنون در زمره کشوهای با سطح باروری زیر سطح جانشینی قرار گرفته است. رفتارهای باروری با طیف گسترده ای از عوامل خرد و کلان مرتبط و همبسته می باشند. این مقاله با هدف بررسی عوامل فردی و استانی موثر بر باروری در ایران با استفاده از یک رویکرد تحلیل چندسطحی انجام شده است. داده های خرد سرشماری سال 1395 برای نمونه 7000 نفری از زنان 49-15 ساله برای 31 استان کشور با استفاده از نرم افزار HLM مورد تحلیل قرار گرفت. رفتار باروری براساس شاخص تعداد فرزندان زنده بدنیا آمده (CEB) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد متغیرهای سطح فردی شامل تحصیلات، اشتغال، و محل سکونت شهری روستایی بطورمعناداری با رفتار باروری رابطه دارند. در سطح استانی عواملی نظیر میزان شیوع روش های پیشگیری از بارداری، ضریب نفوذ اینترنت، و شاخص توسعه یافتگی با باروری رابطه معناداری دارند. نفوذ و اثرگذاری عوامل فردی (به ویژه تحصیلات) بر رفتار باروری قوی تر از عوامل سطح استانی می باشد. در نهایت، کاربرد نتایج مقاله در درک پویایی باروری در ایران و سیاستهای جدید افزایش باروری به بحث گذاشته شده است.

    کلیدواژگان: باروری، عوامل سطح فردی، عوامل سطح استانی، تحلیل چندسطحی، ایران
  • رضا عبدالرحمانی*، حسین علی سهرابی صفحات 57-82

    مسئله اصلی تحقیق حاضر نیز آسیب شناسی ارتباطات بین این سازمان ها در زمینه حفظ و ترویج فرهنگ حجاف و عفاف می باشد. تحقیق حاضر با روش توصیفی و تحلیلی از نوع کیفی انجام پذیرفته است. جامعه ی آماری تحقیق شامل افراد دخیل در مصوبه 427 شورای عالی انقلاب فرهنگی می باشد که شامل پلیس، اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی و کارکنان و اعضای مرتبط به موضوع در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می باشد که جمعا برابر 158 نفر می باشند. حجم نمونه به روش هدف مند برابر 30 نفر در حد اشباع نظری در نظر گرفته شد. روش جمع آوری اطلاعات میدانی و ابزار آن مصاحبه نیمه ساختار یافته بوده است. برای تجزیه و تحلیل مصاحبه از روش تحلیل گراوندد تیوری به کمک نرم افزار مکس کیودا استفاده شده است. نتایج تحلیل مصاحبه ها نشان داد تعاملات بین سازمانی در حوزه حجاب و عفاف تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارد. انتخاب مدیران متولی و دخالت دادن منافع شخصی مدیران، برداشت و نوع نگاه کارمندان به حجاب و عفاف، دیدگاه های متضاد و متفاوت سازمان های متولی و سرگشتگی و ابهام در درک صحیح مصوبه 427 و عدم مشورت گیری از نهاد نظارتی مسیول برای ارزیابی فعالیت هر یک از سازمان های متولی از جمله مهم ترین آسیب-های مربوط به ارتباطات بین سازمانی در این زمینه می باشد.

    کلیدواژگان: حجاب، ارتباطات بین سازمانی، ناجا، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی
  • معصومه باقری*، سیده منا فاضلی پور، علی موسوی نسب صفحات 83-101

    کارآفرینی فرایندی است که در شبکه ی متغیری از روابط اجتماعی واقع شده است. روابط اجتماعی می توانند رابطه ی کارآفرین را با منابع و فرصت ها ، محدود یا تسهیل کنند. بر این اساس مطالعه، شناخت و تحلیل روحیه کار آفرینی از رویکردی جامعه شناختی اهمیتی دو چندان می یابد. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط میان روحیه ی کار آفرینی و ارزش های فرهنگی باتوجه به نقش میانجی باورهای قالبی می باشد. جمعیت آماری شامل کلیه زنان کارآفرین (اعم از زنان فعال در هسته های فناور) استان خوزستان که طبق آمار ارایه شده از سوی امور بانوان استانداری 264نفر می باشند. روحیه کارآفرینی برمبنای دیدگاه نیاز به موفقیت ، ارزش های فرهنگی با توجه به دیدگاه پارسونز و همچنین باور های قالبی به عنوان متغیر میانجی برمبنای نظریه جامعه پذیری جنسیتی و دیدگاه طرحواره جنسیت مورد تبیین نظری قرار گرفت. حجم نمونه با توجه به خطای نمونه گیری 05/ 0 و سطح اطمینان 95/0 با آماره مجذور کای برای یک درجه آزادی، مقدار n=140 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار و18 SPSSو Amosانجام شد. یافته های پژوهش نشانگر اثرگذاری ارزش های فرهنگی در چهار بعد توزیع قدرت، درجه پذیرش ابهام، مردانگی و فردگرایی بر روحیه ی کارآفرینی با توجه به میانجی گر متغیر باورهای قالبی می باشد. براین مبنا برای تقویت روحیه ی کارآفرینی علاوه بر شناسایی ظرفیت های زیست بوم کارآفرینی در استان خوزستان، توجه به فرهنگ ایده پروری و ایده پردازی و همچنین ایجاد تغییر و تحول ساختاری به ویژه در حیطه باورهای قالبی ضرورت می یابد.

    کلیدواژگان: کار آفرینی، روحیه ی کاآفرینی، ارزش های فرهنگی، باورهای قالبی
  • محمدرضا فلاح*، رها پاشایی نیا صفحات 103-131

    امروزه زنان نیز برای رفع نیازهای اجتماعی در حوزه کسب وکار، به اندازه مردان کار می کنند اما محیط کاری تلویحا مردانه شرکت ها، دستیابی به اهداف اجتماعی را بسیار دشوار نموده است. در این راستا حرکت به سوی کارآفرینی اجتماعی می تواند بهترین ابزار برای یک رقابت برابر باشد. هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی پیشران های ورود موفق زنان کارآفرین به حوزه کارآفرینی اجتماعی است. رویکرد این پژوهش کیفی، ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت و روش توصیفی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را صاحب نظران، دست اندرکاران و خبرگان حوزه های مرتبط با کارآفرینی اجتماعی به خصوص کارآفرینی زنان با 5 سال سابقه کاری مفید تشکیل می دهند که با روش غیر احتمالی گلوله برفی و از طریق مصاحبه با 14 نفر اشباع نظری حاصل شده است. روش تجزیه تحلیل داده ها با توجه به استراتژی پژوهش تحلیل مضمون می باشد که درنتیجه 56 شاخص اولیه، 37 کد گزینشی، 7 تم فرعی و 3 تم اصلی برچسب گذاری گردید. نتایج نشان می دهد بر ورود موفق زنان کارآفرین به حوزه کارآفرینی اجتماعی می بایست به عوامل «توانمندسازی چندگانه» با شاخص های «تحریک کننده ها» و «تسهیل گر» و عوامل «ظرفیت سازی پویا» که دربرگیرنده «تثبیت کننده ها» و «بسترسازی» است توجه نمود؛ زیرا این اقدامات موجب «خلق ارزش اجتماعی» از طریق «حمایت سازها»، «هنجارهای اجتماعی» و «هم افزایی اجتماعی» می شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی چندگانه، ظرفیت سازی پویا، خلق ارزش اجتماعی، کارآفرینی اجتماعی، هنجارهای اجتماعی
  • سوده مقصودی*، طاهره بازمانده، سید محمدحسین موسوی نسب صفحات 133-150

    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه سبک های عشق ورزی شوهران با سازگاری زناشویی در بین زنان شاغل ادارت دولتی شهر کرمان انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه زنان شاغل و متاهل به تعداد 2147 نفر بود که تعداد 327 نفر به عنوان حجم نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب و نظرشان در مورد سبک عشق ورزی همسرانشان در ارتباط با آنها پرسیده شد. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های استاندارد عشق ورزی (لس، 1998) و سازگاری زناشویی (گراهام بی اسپانیر، 1976) جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده هم از نرم افزار SPSSو بهره گیری از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند گانه استفاده شد. نتایج نشان داد که بین عشق ورزی با سازگاری زناشویی رابطه معناداری وجود دارد. همچنین متغیر عشق ورزی می تواند مقدار 65 درصد از واریانس متغیر سازگاری زناشویی را تبیین کنند. از سوی دیگر بین متغیرهای دموگرافیک (متغیرهای تعداد فرزند و تحصیلات همسر) با سازگاری زناشویی رابطه معناداری مشاهده شد. در مجموع به ترتیب سبک عشق ورزی رمانتیک، دوستانه، واقع گرایانه و فداکارانه، سازگاری زناشویی زنان شاغل شهر کرمان را تعیین می کنند.

    کلیدواژگان: عشق ورزی، سازگاری زناشویی، زنان شاغل، کرمان
  • فرود هاشمی، علی روشنایی *، محمدحسین اسدی داود آبادی، لیلا عظیمی صفحات 151-176

    احساسات نقش پذیری، در سوق دادن زوجین به سوی رفتارهای اخلاقی و هنجارمند، عناصر مهمی قلمداد می شوند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر گرفتن این دسته از احساسات شامل احساسات بازاندیشانه و همدلانه زنان در روابط زناشویی از میزان گرایش به برنامه های ماهواره و شبکه های اجتماعی مجازی به انجام رسیده است. چهارچوب و مدل نظری پژوهش بر اساس تلفیق نظریه های تامپسون و شات تدوین شده است. روش پژوهش پیمایشی است و جامعه آماری دربرگیرنده زنان متاهل 20 تا 55 ساله شهر بروجرد است. نمونه گیری به روش طبقه ای نامتناسب و حجم نمونه براساس فرمول کوکران 400 محاسبه شد. نتایج پژوهش نشان می دهد در حالت کلی، گرایش به رسانه بر احساسات نقش پذیری زنان متاهل تاثیر مثبت دارد. اما در بررسی ابعاد جزیی متغیرها، مشخص شد گرایش به شبکه های ماهواره، بر احساسات بازاندیشانه تاثیر منفی دارد. نتایج آزمون رگرسیون چندمتغیره نیز نشان می دهد ابعاد مختلف متغیر شبکه اجتماعی مجازی حدود 39 درصد و ابعاد مختلف گرایش به ماهواره 35 درصد از مقدار کل واریانس متغیر وابسته(احساسات نقش پذیری) را تبیین می کنند .

    کلیدواژگان: زنان احساسات نقش پذیری، احساسات همدلانه، احساسات بازاندیشانه، شبکه های اجتماعی مجازی
|
  • Fatemeh Torabi, Nooreddin Farash * Pages 7-37

    This study aims to investigate and compare the trend of reduced fertility in Asian countries based on event history analysis during 1970-2019. The method of this study is secondary analysis. Data were analyzed using STATA software. The findings show that between 1974-1970, there were 47 countries at risk, down from 20 in 2015-2019. As of 2019, 58% of Asian countries have Reproduction below replacement level. 50% of Central Asia has achieved Reproduction below replacement level. And although some countries in West Asia with a gap of 20 years, from 1990 onwards Reproduction below replacement level have experienced, the pace of fertility decline in the area above Central Asia. In the Southeast Asian region, between 1974 and 1970, only one country experienced the event, and by 2019-2015, 46 percent of the region's countries had achieved Reproduction below replacement level. South Asian countries have long been a successor to fertility under the 2015-2010 period, and by 2019-2015, 50 percent of the region's countries have experienced the event. As of 2019-2015, 50 percent of the countries in the region have experienced the event. The results of the proportional hazards model showed that the variables of life expectancy at birth, contraceptive methods, inflation, and the crude mortality rate have a significant effect on countries' achievement of fertility below the replacement le Reproduction below replacement level. Different parts of Asia have gone through different trends and paths in terms of fertility convergence.

    Keywords: Total fertility rate, event history analysis, cumulative risk, Asia
  • Rasoul Sadeghi, Nasibeh Esmaeili * Pages 33-56

    Iran has been among the countries with below replacement fertility levels since the 2000s. Fertility behaviors are determined by a broad variety of micro and macro factors. Thus, this study aims to examine the individual and provincial -level determinants of fertility in Iran using a multilevel approach. The 2016 micro-census data from Iran were analyzed for 7000 married women 15-49 years old using HLM software. Fertility behavior was measured as the number of children ever born (CEB). The results indicated that various individual-level variables, namely, education, employment, and rural-urban residence place were significantly associated with CEB. Provincial-level factors such as contraceptive use, internet coverage, and development level index were significantly correlated with fertility. The influence of individual-level factors (especially education) on fertility behavior appears stronger than that of provincial-level factors. We discuss the implications of our findings for the understanding of dynamics of fertility and new pronatalist policy in Iran.

    Keywords: Fertility, Individual –level factors, Provincial –level factors, Multilevel Analysis, Iran
  • Reza Abdul Rahmani *, Hossein Ali Sohrabi Pages 57-82

    The main issue of the present study is the pathology of communication between these organizations in the field of preserving and promoting the culture of modesty and chastity. The present study was performed using descriptive and analytical methods of qualitative type. The statistical population of the study includes people involved in the 427th resolution of the Supreme Council of the Cultural Revolution, which includes the police, members of the Supreme Council of the Cultural Revolution and staff and members related to the issue in the Ministry of Culture and Islamic Guidance, which is 158 people. Be. The sample size was considered to be the target of 30 people with theoretical saturation. The field data collection method and its tools were semi-structured interviews. For the analysis of the interview, the method of Groundvand analysis theory was used with the help of Max Kyoda software. The results of the analysis of the interviews showed that the inter-organizational interactions in the field of hijab and chastity are influenced by several factors. Selection of responsible managers and interference of managers 'personal interests, perception of employees' views on hijab and chastity, conflicting and different views of responsible and confused organizations and ambiguity in understanding the correctness of Resolution 427 and not consulting the supervisory body responsible for evaluating activities Each of the responsible organizations is one of the most important harms related to inter-organizational communication in this field.

    Keywords: hijab, Inter-Organizational Communications, NAJA, Ministry of Culture, Islamic Guidance, Supreme Council of the Cultural Revolution
  • Masomeh Bagheri *, Seyedeh Mona Fazelipour, Ali Mousavinasab Pages 83-101

    Entrepreneurship is a process that is located in a changing network of Community Relations, and these Social Relations can limit or facilitate the entrepreneur's relationship with resources and opportunities. Thus, the study, recognition and analysis of entrepreneurial spirit from the sociological approach are of double importance. The purpose of this study is to investigate the relationship between entrepreneurial spirit and cultural values with regard to the mediating role of stereotyped beliefs. The statistical population includes all women entrepreneurs (including women active in technology cores) in the Khuzestan, which according to statistics provided by the affairs of the governorate women are 264 people. Entrepreneurial spirit was theorized according to Parsons' view of the need for success and cultural values as well as stereotyped beliefs as mediating variables based on gender socialization theory and gender schema theory. The sample value was n = 140 according to the sampling error of 0.05 and the confidence level of 0.95 with chi-square statistic for one degree of freedom.Data analysis was performed using SPSS 18 and Amos software The findings show that cultural values influence the four dimensions of power distribution, degree of acceptance of ambiguity, masculinity and individualism on entrepreneurial spirit with regard to variable mediator of stereotyped beliefs. Therefore, in order to strengthen the entrepreneurial spirit, in addition to identifying the entrepreneurial ecological capacities in Khuzestan province, it is necessary to pay attention to the culture of ideation and idea generation, as well as to create structural change, especially in the field of stereotypes.

    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial Spirit, Cultural values, stereotype beliefs
  • Mohammad Reza Fallah *, Raha Pashaee Nia Pages 103-131

    Today, women work as hard as men to meet social needs in the business world, but the implicitly masculine work environment of companies has made it very difficult to achieve social goals. In this regard, moving towards social entrepreneurship can be the best tool for equal competition. The main purpose of the present study is to conceptualize the successful entry of entrepreneurial women into the field of social entrepreneurship. The approach of this research is qualitative and is applied in terms of purpose and descriptive in terms of nature and method. The statistical population of this study consists of experts, managers and experts in the fields related to social entrepreneurship, especially women entrepreneurship with 5 years of useful work experience, which has been achieved by possible snowball method and through interviews with 14 theoretical saturation. Data analysis method according to the research strategy is thematic analysis, as a result of which 56 initial indices, 37 selection codes, 7 sub-themes and 3 main themes were tagged. The results show that the successful entry of women entrepreneurs into the field of social entrepreneurship should pay attention to the factors of "multiple empowerment" and "dynamic capacity building" because these measures create "social value" through "protectors", "social norms" and "Social Synergy".

    Keywords: Multiple Empowerment, Dynamic Capacity Building, Social Value Creation, Social entrepreneurship, social norms
  • Soodeh Maghsoodi *, Tahareh Bazmandeh, Seied Mohammad Hossein Mousavi Nasab Pages 133-150

    This study aimed to investigate the relationship between husbands' lovemaking style and marital adjustment in working women in Kerman. A total of 2147 employed and married women were consisted. 327 cases were elected by classified random sampling. Data was collecting by using standard questionnaire making love (Lass, 1998) and marital adjustment (Graham, Espaniear, 1976). SPSS software and statistical tests (Pearson and multiple regression analysis) was used. Results showed that relationship between lovemaking with marital adjustment among women employed in governmental departments was significant. The results showed that lovemaking could account for 65% of the variance in the marital adjustment. The relationship between demographic variables (Number of children and education of spouse) with marital adjustment and lovemaking was significant. This study has been approved findings of previous research about the relationship between social support and marital compatibility with lovemaking. In general, the romantic, friendly, realistic and self-sacrificing style of love determines the marital compatibility of working women in Kerman.

    Keywords: lovemaking, marital adjustment, Working Women, Kerman
  • foroud hashemi, Ali Roshanaie *, Mohammad Hossein Asadi Davoodabadi, Leila Azimi Pages 151-176

    The feelings of role taking are considered important elements in leading married couples towards ethical and normal behaviors. The present research aims at studying this group of feelings including rethinking and empathy being effected in martial relationships by husband's and wife's inclination towards satellite TV programs and virtual social networks. The theoretical framework and model of the research are developed based on integration of Thompson's and Schutte's theories. The survey method was used for the research and the statistical population included 20-55-year-old married women from Boroujerd city, Iran. Sampling was done by disproportionate stratified sampling and the sample volume was calculated as 400 based on Cochran. The research results show that inclination towards media generally has a positive effect on role taking by married women. But by studying the dimensions of the variables, it became clear that inclination towards satellite TV programs has a negative effect on the feeling of rethinking. Also, the results of multivariate regression show that the different dimensions of virtual social networks and different dimensions of inclinations towards satellite TV programs express 39% and 35% of the total amount of variance of the dependent variable (feelings of role taking), respectively.

    Keywords: women, feeling of role taking, empathetic feelings, feeling of rethinking, virtual social networks