فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 46 (تابستان 1400)

نشریه مطالعات قرآنی
پیاپی 46 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/10
  • تعداد عناوین: 25
|
  • مظفر پور شیخعلی اندوهجردی*، علی محامد صفحات 9-34

    برخورداری از اراده ای پولادین در انجام کارها که از آن با عنوان «قدم صدق» و «ثبات قدم» یاد می شود، جهت دهنده مسیر زندگی بر مدار عزت، سربلندی و پایداری در برابر ناملایمات فردی و نابرابری های اجتماعی می باشد که در تمامی حوزه های فقهی، عقیدتی و اخلاقی جاری بوده و آرامش خاطر در کنار محبت الهی، برخورداری از فزونی رزق و برکت و کرامت و سلامتی را برای شخص به ارمغان می آورد؛ تا در مسیر الهی به سعادت، در ایمان به باور، در مخاصمات به حق، در تنگ دستی به شکر، در بیماری به سلامت، در تهذیب نفس به تزکیه و در طلب علم و دانش به تقوا نایل آید. نقش این فضیلت اخلاقی در تاثیر تعالیم و آموزه های دینی به حدی جدی است که تکامل مولفه های دینی از قبیل ایمان، تقوا و عبودیت در کنار رسیدن به موفقیت به آن نسبت داده شده و از آن به عنوان رکن اساسی در تحقق ایمان تعبیر شده است.

    کلیدواژگان: ثبات قدم، قرآن، تربیت، معناشناسی، صبر
  • سیده راضیه پورمحمدی *، محمد سبحانی یامچی صفحات 35-66

    تنها بعدی از ابعاد وجودی انسان که اثری از بی نهایت بودن دارد و می تواند با بی نهایت، ارتباط برقرار کند، "قلب" است، برای تغییر حالات انسان، لازم است قلب او را تغییر داد و برای ایجاد این تحول، باید ویژگی ها و شرایط قلب را دانست و قواعد اثرگذار آن را درک کرد. امروزه به دلیل عدم توجه به حالات انفعالی قلب، همواره سلامت روان انسان به خطر افتاده است و زندگی روزمره افراد را تهدید می کند، از این رو انسان برای حل این مشکل نیازمند مطالعاتی در این زمینه هست، قرآن کریم که سخن آشکار حق برای هدایت بشر است، ضمن آیاتی ویژگی های قلب سلیم را بیان کرده است و با تدبر در معنای ژرف و عمیق این کتاب آسمانی می توان به آرامش روان دست یافت، از ویژگی های قلب سلیم می توان به تقوا، آرامش، تثبیت، خشوع، شوق و تمایل اشاره کرد. تقوای قلب نیز یکی از مقامات ایمان است که موجب ارتقاء فضیلت اخلاقیات عالی انسان است و در واقع همان رسیدن به آرامش روانی و خوشبختی معنوی است.

    کلیدواژگان: آرامش، ایمان، تقوا، تثبیت، خشوع
  • علی تمسکی بیدگلی * صفحات 67-85

    در ده آیه، «حکمت» بر «کتاب» عطف شده است. در چند آیه از این آیات، این «کتاب» و «حکمت» به عنوان دو داده خداوند به پیامبر اکرم(ص) یا دو آموزه که ایشان آموزگار آن است، شناسانده شده است. برخی با این برهان که در این آیات، مراد از «کتاب» قرآن است و عطف یک چیز بر دیگری، نشانه دوگانگی این دو است، «حکمت» را چیزی دیگر از قرآن دانسته اند. به باور اینان، آن چیز نیز جز سنت نبوی نیست و چون «حکمت» در برخی از آیات، وحیانی خوانده شده است، سنت به سان قرآن کریم وحیانی است. در این جستار از رهگذر مرور تفسیرها از «کتاب و حکمت» در آیات پیش گفته، بی پایگی اینکه مراد از «حکمت» در آیات پیش گفته جز سنت نخواهد بود را باز نموده ایم. برآمد این پژوهش آن است که با استناد به آیات با همایند «کتاب و حکمت»، سنت پیامبر اکرم(ص) را وحیانی نمی توانیم شمرد.

    کلیدواژگان: کتاب، حکمت، سنت پیامبر، وحیانی بودن سنت
  • روح الله زاهری * صفحات 87-106

    قرآن کریم که سراسر نور و هدایت است در ابعاد مختلف زندگی بشر، هادی و راهنماست. در این مقاله یکی از سوره های قرآن کریم انتخاب گردیده و با محور قرار دادن سوره مبارکه احزاب با بررسی یکی از موضوعات این سوره به موضوع جریان شناسی پرداخته شده است. در این سوره مباحثی مانند «ظهار، پسرخواندگی، اولو الارحام، جنگ احزاب(خندق)، اهل کتاب(یهودیان بنی نضیر و...)، اطاعت نکردن از کفار و منافقین، ازدواج، طلاق، حجاب، اجازه گرفتن هنگام ورود به منزل، جریان افک، عرضه امانت الهی بر انسان و...» بیان شده است ولی در این نوشتار با تمرکز بر جریان جنگ احزاب(خندق) صرفا به موضوع «جریان شناسی» پرداخته می شود. روش جمع آوری مطالب در این گفتار به صورت روش کتابخانه ای و با استفاده از نرم افزارهای تفسیری و حدیثی و استفاده از سایت های مختلف قرآنی می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، سوره احزاب، جریان شناسی، نفاق
  • فاطمه انصاری صفحات 107-122

    فقها در تمام دوران همواره هم رسیدن به حقیقت احکام را داشته‌اند: زیرا رسیدن به مراد شارع مقدس و نیل به حقیقت احکام، از طریق فهم معانی پنهان و اشارات کلام مولا می‌باشد. این پژوهش به بررسی بطن و حقیقت یکی از احکام الهی- صوم- می‌پردازد. نگارنده ضمن تبیین حقیقت صوم و ارتباط آن با صبر و ولایت، با نگاهی نو با استناد به قرآن و و روایات نورانی حضرات معصومین(علیهم السلام) به بررسی حقیقت ارکان صوم و شیونات متکثره‌ای از شهر الله می‌پردازد و اثبات می‌کند که حقیقت شهر رمضان، ابتنای تکالیف بر یسر، حکمت تشریع صیام، حدود الله، تکبیر در شهر الله الاکبر، فطر و زکات فطره؛ چیزی جز معرفه الامام و ولایت پذیری نیست. یعنی اساس صوم بر مبنای ولایت امیرالمومنین و اولادش می‌باشد؛ لذا به امساک درصورتی که در معرفت و طاعت امام نبوده باشد، صوم اطلاق نمی‌شود و چنین فعلی تخصصا از عنوان صوم خارج خواهد بود. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی می‌باشد.

    کلیدواژگان: صوم، روزه، صبر، امامت، ولایت، آیات، روایات
  • امید رسا*، محمد فراهانی صفحات 123-143

    خداوند متعال در قرآن کریم، علاوه بر ارایه سبک زندگی اسلامی به عنوان یگانه سبک برتر و مورد تایید و توصیه خود به انسان؛ علل و منشا گرایش برخی انسان ها به سایر سبک های زندگی را بیان نموده است تا انسان، آگاه به علل و عواملی شود که او و جوامع انسانی را به سبک خاصی از زندگی، سوق داده یا از انتخاب و پیمودن سبک برتر، واداشته است. دین اسلام؛ سبک و شیوه ای از زندگی است که منشا خداوندی دارد و علل پیدایش یا شیوع سبک هایی از زندگی که بدون استمداد از وحی و تسلیم شدن مطلق به توصیه های خداوند متعال، ترسیم یا پویش می شوند؛ انقطاع از خداوند و گرایش به غیر او می باشد. جهل و نادانی؛ تقلید و ایستایی؛ سفاهت و بی عقلی؛ کبر و نخوت؛ تکذیب و رویگردانی؛ بهانه گیری و توقع؛ هوا پرستی و دنیا گرایی؛ غفلت و فراموشی؛ اغواء و فریب شیطان؛ حسادت و زیاده خواهی؛ از جمله علل و عوامل محروم ماندن از دین الهی و گرایش به سایر سبک های زندگی است.

    کلیدواژگان: دنیا گرایی، دین، تفاوت، سبک زندگی، انسان، قرآن
  • محمدرضا شالی، مجید محمدی * صفحات 145-160

    مصحف بی بدیل قرآن صاحب دیوان معنایی خاصی است که در رهگذر این دیوان پرمعنا ادبیات عرب جلوه نمایی می کند و صرف و نحو این کلام الفبای این بیان است و نحو کلام همبستگی و ارتباط منسجم مصحف را شامل می شود که حتی حرفش مقصودی بلاغی است که راهنمای اجابت معنای صحیح است. حروف جاره با توجه به عدم استقلال معنایی لیکن محوریت عمیقی در این وابستگی معنایی با هنرنمایی متعلق خویش در اقامه معنای صحیح نقش بسزایی دارد، حروف جاره می تواند پل ارتباطی انتقال معنا را با توجه به شیم شناسنامه ای خود به مخاطب برساند حال این وابستگی معنا در سیطره متعلق و ارتباط آن با حروف جر به خصوص در جزء سوم و چهارم قرآن کریم و معنای اصلی و مجازی آن که در کاروان بلاغت است ایفای نقش می کند که متعلق وجوبا یا جوازا با حرف جر وضع نشده همراه می شود، بررسی این واقعه بلاغی بین متعلق و حروف جاره یک سیمای هنر معنایی را ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، جزء سوم و چهارم، سیمای هنر معنایی، حروف جر
  • فاطمه شاه کوهی، ابراهیم فلاح *، ارسطو میرانی صفحات 161-184

    تاثیر جنسیت در فهم متون یکی از مباحثی است که در دهه های اخیر در حوزه فهم متون دینی مطرح شده است. با ورود دانش های فمینیستی، این نظریه حتی تا خوانش زنانه متون دینی و اسلامی پیش رفته است. هدف این پژوهش ترسیم جایگاه و شخصیت اجتماعی زن در بر تفاسیر آیات اختلافی بین زن و مرد در قرآن کریم است، موضوعی که موجب اتهامات ناروایی علی الخصوص در جوامع غربی به دین مبین اسلام شده است تا با تبیین و جمع عرفی میان روایات به ظاهر معارض مربوط به زن و تشخیص احادیث صحیح از سقیم به رفع شبهات اقدام کند. در این پژوهش سعی گردیده است با روش توصیفی- تحلیلی و کتابخانه ای مفاهیم تفاسیر با رویکرد عقلی- اجتهادی، از قرن سوم هجری تا قرن پانزدهم ذیل این آیات اختلافی و از دیدگاه مفسران فمینیسم، میزان اثرگذاری این جریان فکری در آثار تفسیری مفسران در تفاسیر آیات اختلافی بین زن و مرد، مورد مطالعه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قرآن، زن، تفسیر، جنسیت، حقوق
  • سمیه صرامی*، نفیسه نکویی مهر، سید محمدصادق طباطبایی صفحات 185-207

    در حقوق ایران بارها از واژه تروریسم استفاده شده است اما کاربردهای مذکور در حوزه جرم انگاری و مبارزه حقوقی با تروریسم نبوده بلکه عمدتا به تبیین مسئولیت های کلی در نیروی انتظامی و وزارت کشور پرداخته شده است. با توجه به اینکه این روزها اسم ایران در لیست سیاه سازمان FATF به چشم می خورد، لازم بود که عضویت ایران در معاهدات متعدد چندجانبه راجع به منع تروریسم بین المللی مورد مطالعه قرار گیرد تا بدین وسیله مشخص شود که حقوق ایران با حقوق بین الملل در زمینه تروریسم بین المللی منافاتی ندارد. در این مقاله ابتدا به تعاریفی از تروریسم در قوانین و قرآن پرداخته شده و سپس به قوانین حقوق داخلی ایران و عضویت در کنوانسیون های مبارزه با تروریسم پرداخته شده است. در آخر به این مهم دست یافته شده است که ایران در مبارزه با تروریسم مالی گام های موثری برداشته است و یکی از فعالان مبارزه با این جرم محسوب می شود.

    کلیدواژگان: FATF، تروریسم مالی، حقوق داخلی، حقوق بین المللی، ایران
  • حمیدرضا فریدی، فرج بهزادوکیل آباد*، صمد عبداللهی عابد صفحات 209-233

    سید قطب از شخصیت های برجسته و نامدار در تفسیر قرآن و از نظریه پردازان توانا در زمینه ایدیولوژی اسلامی است. تحلیل اندیشه های وی درباره مسایل حکومت و اجتماع، موضوع این مقاله است. هدف این پژوهش پاسخ به این سوال است: مهم ترین شاخص های حکومتی و اجتماعی از نظر سید قطب چیست؟ در این پژوهش با روش کیفی و رویکردی تحلیلی، اندیشه های اجتماعی این مفسر در مسایل حکومتی و اجتماعی بررسی شده و نتایج زیر حاصل شده است: سید قطب برای فرد و جامعه اهمیت ویژه قایل است و عقیده را دلیل پیدایش جامعه می داند. جامعه مطلوب از نظر او، جامعه ای دینی است. وی وجود حکومت و عدالت را برای جامعه ضروری می داند و بین عدالت و برابری مطلق تفاوت قایل است. سید قطب، در رویارویی تمدن اسلامی با تمدن غربی، جریان های سیاسی اسلام سکولار و اصول گرایی اسلامی شکل گرفت که عمده ترین چالش های جهان اسلام است.

    کلیدواژگان: سید قطب، فی ظلال القرآن، حکومت، اجتماع، سیاست
  • نفیسه کوثری نیا، مهین شریفی *، رحمت الله عبدالله زاده آرانی، عبدالهادی فقهی زاده صفحات 235-263

    «تفسیر صافی» یکی از تفاسیر مهم شیعه در قرن یازدهم است. فیض کاشانی گذشته از اجتهاد در روش و گرایش «تفسیر صافی»، در گزینش منابع و روایات آن نیز اجتهاد نموده است. زیرا از یک سو روایات را از برخی منابع روایی امامیه انتخاب کرده و از سوی دیگر با توجه به حجم «تفسیر صافی»، وی در صدد جمع آوری همه روایات تفسیری در آن نبوده است. فیض، روایات تفسیری را بر اساس ملاک هایی چون اهتمام به نقل از معصوم(ع) در منابع شیعه، مرتبط بودن با آیه، اهتمام به نقل از راویان موثق، توجه به صحت نقل از معصوم(ع)، عدم تنافی با عقل و عدم تنافی با شان و عصمت انبیا(ع) انتخاب کرده و برای نقل، روش هایی همچون نقل کامل روایت، تلخیص، تقطیع مناسب، حذف سند، تشکیل خانواده حدیث، حذف تکرار و اشاره به روایات مشابه و نقل به معنا را به کار برده که در مواردی هم عملکرد او با برخی از ملاک هایش سازگاری ندارد.

    کلیدواژگان: روایات تفسیری، ملاک، گزینش، تفسیر صافی، فیض کاشانی
  • علیرضا لطفی * صفحات 265-289

    اشتغال در جوامع کنونی بی شک از مسایل دغدغه انگیز بوده و ارتباط تنگاتنگی با معیشت و مسایل خانوادگی افراد داشته و از اهم امور به حساب می آید. اشتغال زنان به دلیل کثرت جمعیت زنان، یا تحصیلات عالیه ایشان، همچنین زنانی که به دلایل عدیده اجتماعی بار زندگی خود و فرزندانشان را به دوش گرفته اند، ضروری می نماید با تکیه بر آموزه های دینی و دستورهای الهی جهت سازمان دهی به وضعیت اشتغال زنان به راه های عملی و مبتنی بر اصول دینی دست یافت. از این رو مقاله حاضر بر آن است مساله اشتغال زنان را با توجه به آیات و احادیث مختلف از قرآن و ایمه(ع) مورد بحث و بررسی قرار دهد. جهت انجام این پژوهش نیز با مراجعه به قرآن و کتب حدیث، و با رویکردی که مد نظر نگارنده است به موضوع مورد بحث پرداخته شده است. نتیجه مترتب بر این بررسی نیز حاکی از این واقعیت است که نقش زن فقط مادری و همسری نبوده، بلکه با انجام این دو نقش مقدس می تواند عضو موثری در جامعه باشد و فعالانه در جامعه به کار بپردازد.

    کلیدواژگان: اشتغال، زن، مادر، همسر، قرآن
  • زهرا زاهری * صفحات 291-311

    یکی از پیچیده ترین مباحث فلسفه الهی مساله علم الهی است. این نوشتار ضمن بیان مسایل مربوط به این موضوع به بررسی دیدگاه صدر المتالهین و ابن سینا می پردازد. ابن سینا علم الهی به ذات را حضوری می داند. او علم الهی به ماسوی را علمی حصولی می داند که از راه صور مرتسمه حاصل می شود، از این رو او به علم عنایی معتقد است. ملاصدرا با استفاده از مبانی و اصول ویژه فلسفه خود، از جمله قاعده «بسیط الحقیقه» نظریه نوینی را در باب علم واجب الهی به ماسوی عرضه داشته است. بر این اساس، خداوند در مرتبه ذات خویش، به جمیع ماسوی علم اجمالی(بسیط) دارد که در عین حال، کاشف از تفاصیل ماسوی است. وی همچنین بر پایه اصول فلسفی خویش، از ذاتی بودن و ضروری بودن علم الهی دفاع می کند.

    کلیدواژگان: ابن سینا، ملاصدرا، علم الهی، عنایت، صور مرتسمه
  • منظر نریمانی زاده، یدالله ملکی *، علی اکبر محمدی گراشی صفحات 313-335

    با تامل در آیات نورانی قرآن کریم مشخص می گردد که مفهوم قدرت، مانند دیگر مفاهیم موجود در کتاب وحی؛ برای قریب به ذهن گردیدن مخاطبان و منادیان خویش، نیازمند وجود مصادیق عینی است تا تبیین گردد و در این میان قدرت در وجه پسندیده، می تواند نقش خود را برای غایتی که برای آن در نظر گرفته شده به خوبی ایفا نماید. بنابراین لحاظ ساختن نگاه قرآن بر حضرت سلیمان(ع) به عنوان نمونه قدرت پسندیده به منظور آشکار ساختن مفهوم دقیقی از قدرت در کلام وحیانی پروردگار است که نویسنده را بر آن می دارد تا شناختی کافی و وافی از قدرت را منطبق بر سیمایی که قرآن از مصادیق آن در داستان سلیمان نبی(ع) متبلور شده است، به دست دهد. پس از ایجاب این شناخت از قدرت مطلوب است که از قدرت نامطلوب متمایز گردیده و در مقابل آن قرار می گیرد. از این رو؛ آنچه مقاله حاضر در صدد تشریح این موضوع، با عنایت به کلام وحیانی پروردگار و استعانت از روایات مربوطه، و به شیوه توصیفی- تحلیلی و روش کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، قدرت مطلوب، سلیمان نبی(ع)، انسان
  • رضا مهدیان فر*، سیده آرزو بنی صدر، راضیه یوسف وند صفحات 337-368

    ادعاهایی پیرامون نحوه چینش مصحف حضرت امیر(ع) بدون شواهد متقن، موجود می باشد که لازم می آید بار دیگر مورد واکاوی قرار گیرد تا از رهگذر اسقاط اعتبار آن ها، شبهات و ابهامات موجود پیرامون چینش سور در قرآن و نیز توقیفی بودن این امر پاسخ داده شود. در این صورت خدعه دشمنان علیه مولای متقیان مبنی بر بر هم زدن نظم توقیفی سور و نیز اعتبار بخشی کاذب به خلفای ثلاثه که همان همت گماردن بر سامان دهی به چینش سوره های پراکنده قرآن کریم می باشد، پاسخ داده می شود. تحقق این امر با استناد به دلایل متقن عقلی و نقلی ضرورت همسان بودن مصحف با قرآن نازل شده و قرآن موجود و نیز عصمت حضرت امیر(ع) و همچنین بررسی متن و سند این مدعیات صورت خواهد پذیرفت. روش تحقیق توصیفی بوده تا در نهایت با مطالعات کتابخانه ای و استفاده از منابع متعدد چاپی و اینترنتی به نتیجه مورد نظر راه یابیم. از این رو برای یافتن پاسخ سوالات پژوهش با مراجعه به منابع کهن و جدید به ریشه یابی این دیدگاه پرداخته و باطل بودن آن را از منظر تاریخی، حدیثی و متنی اثبات کرده ایم.

    کلیدواژگان: چینش سور، ترتیب نزول، جمع قرآن، توقیفی بودن
  • محمد حسینی، داود قاسمی * صفحات 369-401

    در تنظیم مناسبات دولت- شهروند نمی توان برآوردن حقوق افراد را به حسن نیت حکومت محول نمود و دسترسی به دادرسی اداری را باید همچون ابزاری برای دستیابی شهروندان به دیگر حقوق خود در نظر گرفت. در نتیجه، علاوه بر محاکم قضایی که به اختلافات بین مردم رسیدگی می کنند، باید محاکم اداری بی طرف و مستقلی وجود داشته باشند که افراد در صورت نقض حقوقشان از سوی ارگان های دولتی و مجریان قانون بتوانند به منظور احقاق حق خود به آنجا مراجعه کنند که از جمله این محاکم، دیوان عدالت اداری است و اینکه دیوان عدالت اداری چه نقشی در نظارت بر رعایت حقوق ملت دارد؟ به عنوان مساله ای قابل طرح است. در این پژوهش که به روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته این نتیجه قابل بیان است که؛ دیوان عدالت در نقش حامی و مدافع حقوق ملت، اقدامات و تصمیمات مامورین و نیز مصوبات واحدهای دولتی را زیر نظر می گیرد، به عنوان مرجعی قضایی به صورت غیر مستقیم در تحقق حقوق ملت با نظارت بر محاکم اداری انجام وظیفه می نماید.

    کلیدواژگان: دادرسی، آزادی، شهروند، تبعیض، اطلاعات
  • بابک هادیان حیدری، محمد شریفی * صفحات 403-427

    تفسیر و دریافت هایی از قرآن اندیشگان بسیاری از پژوهشگران را به خود معطوف ساخته است؛ اما دستیابی به تفسیری صحیح در قرآن نیازمند بررسی مبانی است که بی توجهی و ناآگاهی بدان ها بسیاری را در درازای کهن نگاری به دشواری هایی همچون تفسیر به رای کشانده است. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی به تشریح، تحلیل و کارآمدی مبانی صدوری تفسیر قرآن کریم در حل چالش های تفسیری از دیدگاه علامه طباطبایی و دو تن از شاگردان ایشان یعنی آیت الله جوادی آملی و آیت الله مصباح پرداخته است. آیت الله جوادی آملی و آیت الله مصباح یزدی به جهت تاثیرپذیری از استاد خویش اصل هایی از این مبانی صدوری را پذیرا شده اند؛ اما مهم ترین وجه تفاوت میان علامه با این شاگردان، در اصل تحریف ناپذیری است که آیت الله جوادی آملی چینش سوره ها را توقیفی و جمع و تدوین قرآن را به زمان حیات پیامبر (ص) دانسته است که این خلاف نظر علامه بوده و در بخشی دیگر از این اصل این شاگرد، استدلال علامه را در اثبات تحریف ناپذیری ناکارآمد و ناکافی می داند.

    کلیدواژگان: وحیانی بودن، تاثیرپذیری، تحریف ناپذیری، جامعیت
  • یوسف فرجی*، جعفر صادق یوسفی، نارنج حسین زاده صفحات 429-448

    آرامش و طمانینه از اساسی ترین نیازهای انسان است و تاکید ویژه ای در دین اسلام بر آن شده، و عوامل استرس زا و اضطراب از مسایل و مشکلات اساسی و جدا نشدنی جوامع بشری است و تبعات ناشی از آن باعث از بین رفتن آرامش بوده و از عوامل اصلی بیماری های جسمی می باشد. امروز بشر از پدیده های مختلف خانوادگی، و ناکامی ها در عذاب است و این در صورتی است که آسایش بدست آمده از پیشرفت تکنولوژی و فناوری، موجب کاهش ظرفیت و از بین رفتن عوامل آرامش انسان شده است. در چنین حالتی، بهره مندی از خصوصیاتی که سبب افزایش آرامش می شود از التزامات افزایش آرامش، دارا بودن و عامل بودن به چنین خصوصیاتی می باشد که دارندگان آن از آرامش بیش تری برخوردارند. در قرآن هم به داشتن چنین صفاتی، جهت رسیدن به آرامش سفارش شده است، پس پرداختن به چنین موضوعی در جهت رسیدن به آرامش اهمیت بسزایی دارد. این مقاله، با رویکرد قرآنی- روایی با مطالعه کتب و متون دینی، به بررسی و تحلیل نقش افزایش آرامش در تربیت فرزندان پرداخته است.

    کلیدواژگان: ایمان، آرامش، تربیت، زندگی، فرزند
  • محمد مرادی، مسعود معصومی * صفحات 449-466

    قرآن کریم به عنوان معجزه جاوید پیامبر اکرم(ص) به دلایل مختلفی نیازمند تفسیر و تبیین است، در این میان روایات تفسیری پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت ایشان که به استناد بسیاری از آیات و روایات، تنها کسانی هستند که آگاهی کامل به معارف قرآن و مقصود آن دارند، به عنوان هدیه ای ارزشمند به وسیله تفاسیر روایی و کتب حدیثی شیعه و اهل سنت به دست ما رسیده است و این روایات سرشار از موثرترین امثال اند. این نوشته با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای تلاش کرده تا با تعریف مثال، به بررسی گونه های مختلف مثال، و ویژگی های تشبیهی آن ها که عموما از آن ها غفلت می شود، مورد بررسی قرار گیرند. در پایان به این نتیجه دست یافتیم که بهره گیری از این روش ها برای تفسیر قرآن کریم بسیار مفید و دلنشین و تبعیت از این گونه سیره تفسیری، راهگشای مفسران است. با این روش است که می توان باعث ارایه مفاهیم بلند و والای قرآنی در قالب محسوسات و بدیهیات به مخاطبان گردید و به هدف نهایی که تفهیم مطالب و بعد از آن عمل به آیات است نایل آمد.

    کلیدواژگان: تفسیر، مثال، روایات، تبیین
  • حمیدرضا صراف * صفحات 467-480

    سابقه بحث در رابطه با اعجاز قرآن کریم به زمان نزول قرآن کریم باز می گردد. در طول تاریخ اسلام وجوهی به عنوان وجه اعجاز قرآن نام برده شده که اعجاز در بیان اخبار غیبی یکی از این موارد است. در خود قرآن کریم، وحی کردن اخبار غیبی به صراحت ذکر شده است. دلایلی برای اثبات این وجه از اعجاز قرآن کریم بیان شده است که قراین تاریخی بر عدم آشنایی پیامبر(ص) با کتب مقدس پیشین یکی از آنان است. در این نوشتار پس از بررسی این مساله و بیان مثال هایی در رابطه با بیان اخبار غیبی در قرآن کریم، به بررسی ادعای برخی منکران وحیانی بودن قرآن کریم مبتنی بر معرفی منبعی غیر الهی برای قرآن کریم پرداخته شده است و به وجهی جدید در اثبات اعجاز قرآن کریم در بیان اخبار غیبی اشاره شده که بر اساس داده های باستان شناسانه استوار است و نشان داده شده که چگونه می توان بر اساس علم باستان شناسی برای اثبات اعجاز قرآن و اثبات اینکه قرآن کریم از جانب خداوند است استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اعجاز، اخبار غیبی، باستان شناسی، یوسف(ع)، فرعون
  • سعید امامی، مهناز اسفند * صفحات 481-505

    بدیهی است ما به آنچه برای مان قابل اهمیت و احترام و تکریم است قسم می خوریم. خداوند نیز چون با انسان ها به زبان خودشان حرف زده اند، در آیات مبارک در جاهای مختلف به پدیده های مختلفی همچون تین، زیتون، شب، روز و... قسم خورده اند. این نکته ما را متوجه می کند که در جهانی زندگی می کنیم که از تقدس خاصی برخوردار است. در این مقاله سعی شده است با توجه به تقدیس جهان از سوی خداوند و به واسطه قسم های مختلف ایشان، مشخص شود از آن رو که ما در جهانی مقدس زندگی می کنیم که خالق آن به تمام پدیده هایش سوگند خورده و به آن تقدس داده اند؛ بنابراین ما به خودی خود مالک هیچ چیز نیستیم و بدون اذن الهی نمی توانیم به دخل و تصرف در جهان بپردازیم. اما خداوند در چند مرحله به ما این اذن را داده است. موارد کلی اذن شامل این موارد است: اهمیت وجودی انسان به عنوان خلیفه الله؛ همچنین حلال و حرام هایی که در شرع بیان فرموده اند و آیات مربوط به اجازه ضمنی به تسخیر جهان توسط انسان.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، اذن، تسخیر، تصرف، سوگند
  • امین فتحی * صفحات 507-527

    هدف این مقاله مقایسه وظایف و سرنوشت بنی اسراییل و مسلمانان در قبال "خلافت" و "وراثت" ظاهری و باطنی، و تحلیل آن با تکیه بر آیاتی از سوره مایده می باشد. روش مقاله تحلیلی توصیفی با تدبر در آیات و روایات و استناد به داده های تاریخی و تفسیری است. یافته های بحث به این ترتیب است که عهد خدا که ولایت و امامت، یعنی همان "خلافت" و "وراثت" باطنی و معنوی است، با نصب خلافت ظاهری تکمیل می شود. انسان های پاک و مطهر، وارث این دو خلافت بوده و حاکمیت بر زمین مقدس، مظهر و نماد وراثت ظاهری به پشتوانه خلافت باطنی می باشد. خلافت معنوی، سبب حفظ خلافت ظاهری و سرزمینی است. امت اسلامی هم همانند بنی اسراییل، به واسطه دوری از "خلافت" ظاهری و باطنی، از حقیقت اسلام محروم شده نتوانستند آن را حفظ نمایند، لذا الان بیت المقدس، خارج از دسترس مسلمانان است.

    کلیدواژگان: عهد الهی، بنی اسرائیل، امت، خلافت، سرزمین
  • سید حسین موسوی دره بیدی، امیر احمدنژاد * صفحات 529-555

    «التبیان فی تفسیر القرآن»، تالیف شیخ طوسی، اولین تفسیر جامع و اجتهادی قرآن در شیعه است. در این تفسیر که بخش قابل توجهی از آن را روایات و اقوال تفسیری تشکیل داده، نقل روایات اهل بیت(ع) شیوه متفاوتی از دوره پیش و پس از خود دارد. این موضوع با توجه به جایگاه شیخ طوسی در حدیث شیعه به عنوان مولف دو کتاب از کتب اربعه حدیثی، اهمیت بیش تری پیدا می کند. بیش تر روایات نقل شده در این تفسیر به شیوه مرسوم نقل روایات و به طور صریح، در تفسیر منعکس نشده و اصل حاکم بر نقل روایات اهل بیت(ع) در «التبیان»، اشاره به وجود روایت در موضوع مورد بحث آیات و پرهیز از نقل مستقیم روایات است. مولف همچنین از روش های متفاوتی نظیر اشاره به موضوع روایت، ذکر واژگان کلیدی روایت، استفاده از واژگان دال بر روایات شیعه و الفاظ مجهول استفاده کرده است. می توان گفت که انگیزه و شرایط زمانی و مکانی تالیف(فضای گفتمان) این تفسیر در کمیت و کیفیت نقل روایات اهل بیت(ع) نقش موثری داشته و مولف سعی در تالیف تفسیر تقریبی داشته است.

    کلیدواژگان: تفسیر، روش نقل، روایت، شیعه، اهل بیت(ع)
  • آرزو اسلامی، سعید شفیعی*، ابراهیم اقبال، محمود عبایی صفحات 557-575

    تاثیر هرمنوتیک و نیز «خوانش زنانه» در فهم و تفسیر از مباحثی است که در دهه های اخیر در حوزه تفسیر متون دینی مطرح شده است. در این مطالعه در صدد آن ایم که این نگاه در فهم قرآن را بر اساس دیدگاه های آمنه ودود تحلیل و بررسی نماییم. وی تلاش می کند به روشی که آن را «هرمنوتیک توحیدی» نامیده است، آیات قرآن درباره زن را بازخوانی کند. ودود قرآن را کلام خدا و تاریخی اخلاقی می داند. او معتقد است که به جز مناسک و آیین های عبادی که غیر قابل تغییرند، لزوما نباید از بخش های دیگر قرآن که مربوط به بافت های خاص است تقلید کرد، مگر اینکه بعدها بتوان یک چارچوب عام و نظام مند ساخت و از آن مبانی برای هدایت عام استفاده کرد. ودود، همچون نوگرایان معاصر، آیات متشابه را به «تمثیلی» تفسیر می کند و معنای متن را ثابت نمی بیند و معتقد است که هیچ یک از روش های تفسیری عینی و ابژکتیو نیستند. همچنین، اعتقاد دارد در فهم وحی باید به بافت مکانی و زمانی و فرهنگ عصر نزول و زمینه های نزول آیات توجه کنیم.

    کلیدواژگان: تفسیر، هرمنوتیک، جنسیت، خوانش زنانه، آمنه ودود
  • حمیدرضا دژن، مهدی صبوری پور*، محمود روح الامینی، سید مهدی احمدی موسوی صفحات 577-597

    در نظام تقنینی ایران بر خلاف سایر نظام های حقوقی درجه بندی قتل به رسمیت شناخته نشده است. حال سوال مهم این است، چگونه می توان بین «معیار نوعی» که در «اقدام نوعا موجب قتل بر دیگری» ملاک است با معیار شخصی که در «آگاهی و توجه مرتکب» مبناست، جمع کرد؟ پاسخ آنکه از نظر مادی و خارجی، اقدام مرتکب باید بر اساس معیار نوعی یعنی از دید «انسان متعارف» در غالب موارد موجب قتل بر دیگری شود نمی رسد و قتل غیر عمدی، اما از نظر رکن روانی، نیز باید احراز شود که مرتکب نسبت به این امر، آگاه و متوجه بوده است . در این مقاله ضمن تحلیل مفهوم شناسی قتل عمدی فقهی و کلاسیک به بررسی درجات آن با توجه به شدت قصد مجرمانه پرداختیم و به این نتیجه رسیدیم که نوع درجه بندی هم در میزان مجازات مرتکب موثر است و هم می تواند منطبق با اصول عدالت کیفری باشد.

    کلیدواژگان: تقصیر جزایی، رکن روانی، جرائم عمدی، فقه و حقوق
|
  • Mozafar Pour Sheikh Ali Andohjerdi *, Ali Mahamed Pages 9-34

    Having steely will in doing things, which are called "step of truth" and "stability of step", directs the path of life on the orbit of dignity, pride and perseverance against individual troubles and social inequalities in all areas of jurisprudence, ideology and morality and brings peace of mind along with divine love, abundance of aliment, blessing, dignity and health for a person; To attain happiness in the divine path, in belief to faith, in strife to truth, in poverty to thank, in disease to health, in self-purification to refinement, and in the pursuit of knowledge to piety. The role of this moral virtue in influencing religious teachings is so serious that the evolution of religious components such as faith, piety and worship along with achieving success has been attributed to it and it has been interpreted as an essential element in the realization of faith.

    Keywords: stability of step, Quran, Training, semantics, patience
  • Seyedeh Razieh Pourmohammadi*, Mohammad Sobhani Yamchi Pages 35-66

    The only dimension of human existence that has the effect of infinity and it can communicate with infinity is the "heart". The man's heart should be changed to change his states and to create this transformation, the characteristics and conditions of heart must be considered and its effective rules should be understood. Today, due to the lack of attention to the passive states of the heart, human mental health is always endangered and it threatens people's daily lives, so human beings need studies in this field to solve this problem. The Holy Quran which clearly states the truth for the guidance of human beings, in addition to verses, it has expressed the characteristics of a pure heart, and by contemplating the deep and profound meaning of this heavenly book, peace of mind can be achieved. The characteristics of pure heart include piety, calmness, stability, humility, enthusiasm and desire. Piety of the heart is also one of the authorities of faith that promotes the virtue of high human morality and it is in fact the same as achieving peace of mind and spiritual happiness.

    Keywords: Peace, Faith, piety, Stability, Humility
  • Ali Tamaski Bidgoli * Pages 67-85

    In ten verses, "wisdom" is referred to as "the book". In some of these verses, this "book" and "wisdom" are introduced as two blessings of God to the Holy Prophet (PBUH) or two teachings that he is the teacher of it. Some have considered "wisdom" as something else from the Qur'an, with the argument that in these verses, the "book" refers to the Qur'an and the turning of one thing over another is a sign of the duality of the two. According to them, that thing is nothing but the prophetic tradition, and because "wisdom" is called revelation in some verses, the tradition, like the Holy Qur'an, is revelation. In this article, by reviewing the interpretations of "Book and Wisdom" in the aforesaid verses, we have clarified that the meaning of "wisdom" in the aforementioned verses will be nothing but tradition. The result of this research is that we cannot consider the tradition of the Holy Prophet (PBUH) as a revelation by referring to verses with the concordance of "Book and Wisdom".

    Keywords: book, wisdom, tradition of the Prophet, revelation of tradition
  • Ruhollah Zaheri * Pages 87-106

    The Holy Quran, which is full of light and guidance, is guidance in various aspects of human life. In this article, one of the surahs of the Holy Quran has been selected and by investigating one of the topics of this surah, the issue of rheology has been investigated by focusing on the surah of the Holy Quran. In this surah, topics such as "Zahar, adopted son, Ulu al-Arham, war of the parties (Khandagh), Ahle Ketab (Jews of Bani Nazir, etc.), disobedience to infidels and hypocrites, marriage, divorce, hejab, getting permission when entering the house, the trend of Afak, the offering of divine trust to human beings, etc." has been stated. But in this article, focusing on the war between the parties (Khandagh), only the subject of "rheology" is investigated. The method of collecting materials in this discourse is library method and using interpretive and hadith software and using different Quranic sites.

    Keywords: Holy Quran, Surah Al-Ahzab, rheology, hypocrisy
  • fateme ansari * Pages 107-122

    Throughout the ages, jurists have always strived to reach the truth of the rules: because reaching the goal of the holy shari'ah and attaining the truth of the rules is through understanding the hidden meanings and allusions of the words of the Lord. This study examines the heart and truth of one of the divine commandments - the third. While explaining the truth of fasting and its connection with patience and guardianship, the author takes a new look at the Qur'an and the enlightening narrations of the Infallibles (PBUH) to examine the truth of the pillars of fasting and the many virtues of Shahrullah and proves that the truth of the city Ramadan, based on the duties of Yasir, the wisdom of the laws of Siam, Hudood Allah, Takbir in the city of Allah Al-Akbar, Fitr and Zakat Fitrah, is nothing but the introduction of Imam and guardianship. That is, the basis of fasting is based on the guardianship of the Commander of the Faithful and his descendants; This research is descriptive-analytical.

    Keywords: fasting, patience, Imamate, guardianship
  • Omid Rasa*, Mohammad Farahani Pages 123-143

    The Almighty God in the Holy Quran, in addition to presenting the Islamic lifestyle as the only superior style and approved and recommended to man has stated the causes and origin of some human beings' tendency towards other lifestyles so that human beings become aware of the causes and factors that led them and human societies to a certain style of life or forced them to choose and follow a superior style. Islam religion; It is a way of life that has a divine origin and the causes of the emergence or spread of lifestyles that are drawn or scanned without the help of revelation and absolute submission to the advice of God Almighty is disconnection from God and tendency to other than Him. Ignorance; Imitation and static; Foolishness; Arrogance; Denial; Excuses and expectation; Fanaticism and Secularism; Neglect and forgetfulness; Seduction and deception of Satan; Jealousy and extravagance; Among the causes and factors are deprivation of the divine religion and tendency to other lifestyles.

    Keywords: secularism, Religion, difference, lifestyle, human, Quran
  • Mohammad Reza Shali, Majid Mohammadi * Pages 145-160

    The unique Moshef of the Qur'an has a special semantic divan which is shown in the meaningful diven of Arabic literature and the grammar of this word is the alphabet of this expression, and the syntax of the word includes the solidarity and coherent communication of the Qur'an, which is even a rhetorical meaning that guides the fulfillment of the correct meaning. According to the lack of semantic independence, but the deep centrality in this semantic dependence with its own art, Jareh letters play an important role in establishing the correct meaning. Jareh letters can convey the communication bridge of meaning transfer to the addressee according to their identity card. Now, this dependence of meaning plays role on the domination of belonging and its relation with the Jar letters, especially in the third and fourth parts of the Holy Quran, and its main and virtual meaning, which is in the caravan of rhetoric, that accompanied to the Jar letter. This rhetorical event creates a semantic art image between the belonging and the Jareh letters.

    Keywords: Holy Quran, third, fourth parts, semantic art image, Jar letters
  • Fatemeh Shah Koohi, Ebrahim Fallah*, Arastu Mirani Pages 161-184

    The effect of gender on the understanding of texts is one of the issues that have been proposed in recent decades in the field of understanding religious texts. By the advent of feminist science, this theory has even advanced to the female reading of religious and Islamic texts. The purpose of this study is to depict the status and social personality of women in the interpretations of conflicting verses between men and women in the Holy Quran, a subject that led to accusations, especially in Western societies, to the religion of Islam to remove the doubts by explaining and combining the customary between the narrations seemingly contradictory related to women and distinguishing the correct hadiths from Saqim. In this research, it has been tried with descriptive-analytical and library method of concepts of interpretations with rational-ijtihad approach, from the third century to the fifteenth century under these conflicting verses and from the point of view of feminist commentators, the impact of this trend of thought on interpreters' interpretive works in interpretations of conflicting verses between men and women to be studied.

    Keywords: Quran, woman, commentary, gender, Law
  • Somayeh Sarrami *, Nafiseh Nekouei Mehr, Seyed Mohammad Sadegh Tabatabaei Pages 185-207

    In Iranian law, the term terrorism has been used many times, but the mentioned applications are not in the field of criminology and legal fight against terrorism, but the general responsibilities of the police and the Ministry of Interior is mainly explained. Given that Iran's name is on the FATF blacklist these days, it was necessary to study Iran's membership in various multilateral treaties on the prohibition of international terrorism in order to determine whether Iran's law is consistent with international law in the field of international terrorism. This article first deals with the definitions of terrorism in the laws and the Qur'an, and then deals with the laws of Iranian domestic law and membership in anti-terrorism conventions. Finally, it is important to note that Iran has taken effective steps against financial terrorism and it is one of the activists against this crime.

    Keywords: FATF, Financial Terrorism, Domestic law, International law, Iran
  • Hamid Reza Faridi, Faraj Behzad Vakilabad *, Samad Abdullahi Abed Pages 209-233

    Sayed Qotab is one of the prominent and famous figures in the interpretation of the Qur'an and one of the most capable theorists in the field of Islamic ideology. The analysis of his thoughts on government and community issues is the subject of this article. The purpose of this study is to answer this question: What are the most important governmental and social indicators according to Sayed Qotab? In this research, with a qualitative method and analytical approach, the social thoughts of this commentator on governmental and social issues have been studied and the following results have been obtained: Sayed Qotab considers a special importance to the individual and society and considers belief as the reason for the emergence of society. The ideal society, in his view, is a religious society. He considers the existence of government and justice necessary for society and distinguishes between justice and absolute equality. Sayed Qotab was formed in the confrontation of Islamic civilization with Western civilization, the political trends of secular Islam and Islamic fundamentalism, which are the main challenges of the Islamic world.

    Keywords: Sayed Qotab, Fi Zalal Al-Quran, Government, society, Politics
  • Nafiseh Kowsari Nia, Mahin Sharifi *, Rahmatullah Abdullahzadeh Arani, Abdul Hadi Feqhhizadeh Pages 235-263

    "Tafsir Safi" is one of the most important Shiite commentaries in the 11th century. In addition to ijtihad in the method and tendency of "Tafsir Safi", Feyz Kashani has also performed ijtihad in selecting its sources and narrations. Because, on the one hand, he selected the narrations from some sources of Imami narrations, and on the other hand, considering the volume of "Safi commentary", he did not intend to collect all the commentary narrations in it. Feyz has selected interpretive narrations based on criteria such as diligence citing from the Infallible (AS) in Shiite sources, being related to the verse, diligence citing from authentic narrators, paying attention to the accuracy of citing from the Infallible (AS), non-contradiction with reason and non-contradiction with the dignity and infallibility of the Prophets (pbuh). He has used methods such as complete narration, summary, appropriate fragmentation, deleting the document, forming a family of hadith, eliminating repetition and referring to similar narrations, and quoting the meaning, which in some cases, his performance is not compatible with some of his criteria.

    Keywords: Interpretive narrations, criterion, selection, Safi interpretation, Feyz Kashani
  • Alireza Lotfi * Pages 265-289

    Employment in today's societies is undoubtedly a matter of concern and is closely related to the livelihood and family issues of individuals and it is considered one of the most important issues. Women's employment due to the large number of women, or their higher education, as well as women who for many social reasons have taken the burden of their lives and their children, are required to achieve practical ways and based on religious principles relying on religious teachings and divine instructions to organize the employment of women. Therefore, the present article intends to discuss the issue of women's employment according to various verses and hadiths of the Qur'an and the Imams (AS). In order to conduct this research, referring to the Qur'an and books of hadith, and with the approach that the author intends, the subject has been discussed. The results of this study also indicate the fact that the role of women is not only motherhood and marriage, but by performing these two sacred roles, she can be an effective member of society and actively work in society.

    Keywords: Employment, mother, wife, Quran
  • Zahra Zaheri * Pages 291-311

    One of the most complex topics in divine philosophy is the issue of divine knowledge. This article examines the views of Sadr al-Muta'allehin and Ibn Sina while stating issues related to this issue. Ibn Sina considers the divine knowledge of essence to be present. He considers the divine knowledge of Masavi to be an acquired science which is obtained through the forms of Mortasmeh, therefore he believes in the science of Enai. Mulla Sadra, using the special principles of his philosophy, including the rule of "Basit Al-Haghighat", has presented a new theory about the obligatory divine knowledge to Masavi. Accordingly, God, at the level of His essence, has a brief (simple) knowledge of all of Masavi, who is at the same time the discoverer of Masavi's details. He also defends the essence and necessity of divine knowledge based on his philosophical principles.

    Keywords: Ibn Sina, Mulla sadra, Divine Knowledge, Grace, Form of Mortasameh
  • Manzar Narimanizadeh, Yadaleh Maleki*, Ali Akbar Mohammadi Gerashi Pages 313-335

    Reflecting on the luminous verses of the Holy Quran, it becomes clear that the concept of power, like other concepts in the book of revelation; In order to get close to the mind of its audience and preachers, it needs the existence of objective examples to be explained, and in the meantime, power in a desirable way, can play its role well for the purpose for which it is intended. Therefore, considering the Qur'an's view of Prophet Sulayman (AS) as an example of desirable power in order to reveal is an exact concept of power in the revelation of God, which leads the author to obtain a sufficient and accurate knowledge of power in accordance with the image that the Qur'an is crystallized in the story of the Prophet Sulayman (PBUH). After requiring this knowledge of desirable power, it is distinguished from undesirable power and placed in front of it. Therefore; What the present article seeks to explain this issue, with regard to the revelation of God and using the relevant narrations, and IT has been done in a descriptive-analytical manner and library method.

    Keywords: Quran, desirable power, Prophet Sulayman (AS), Man
  • Reza Mehdianfar *, Seyedeh Arezoo Bani Sadr, Raziyeh Yousefvand Pages 337-368

    There are claims about the arrangement of Mus'hef of the Amir (AS) without convincing evidence, which need to be re-examined in order to answer the doubts and ambiguities about the arrangement of form in the Qur'an and success of this issue. In this case, the deception of the enemies against the Mawla Motaghiyan to disrupt the confiscation order of the Holy Qur'an and also to falsely validate the three caliphs, which is the same effort to organize the order of the scattered Surahs of the Holy Qur'an, to be answered. The realization of this matter will be done by citing sound rational and narrative reasons, the necessity of the Mus'hef being identical with the Qur'an, and the existing Qur'an, as well as the infallibility of the Amir (AS), as well as the text and document of these claims. The research method is descriptive so that we can finally reach the desirable result by the library studying and using various printed and internet sources. Therefore, in order to find the answers to the research questions, by referring to old and new sources, we have traced the roots of this view and proved its invalidity from a historical, hadith and textual perspective.

    Keywords: Form order, revelation order, Quran collection, being success
  • Mohammad Hosseini, Davood Ghasemi * Pages 369-401

    In regulating government-citizen relations, the fulfillment of individual rights cannot be entrusted to the goodwill of the government, and access to administrative proceedings should be considered as a means for citizens to achieve their other rights. As a result, in addition to the courts that deal with disputes between people, there should be impartial and independent administrative courts where individuals can go to law enforcement agencies to obtain their rights if their rights are violated by government agencies and law enforcement. Among these courts is the Court of Administrative Justice and what is the role of the Court of Administrative Justice in monitoring the observance of the rights of the nation? It can be raised as an issue. In this descriptive-analytical study, it can be stated that; The Court of Justice, in its role of advocate and defender of the rights of the nation, monitors the actions and decisions of officials as well as the approvals of government units, and acts as a judicial authority indirectly in the realization of the rights of nation under the supervision of administrative courts.

    Keywords: Trial, freedom, citizen, Discrimination, Information
  • Babak Hadian Heidari, Mohammad Sharifi * Pages 403-427

    Interpretations of the Qur'an have attracted the attention of many scholars; But achieving a correct interpretation of the Qur'an requires examining the principles that led many to difficulties such as interpretation to vote in the long run of archeography. This article explains, analyzes and evaluates the principles of interpretation of the Holy Quran in solving interpretive challenges from the perspective of Allameh Tabatabai and two of his students, Ayatollah Javadi Amoli and Ayatollah Mesbah by a descriptive-analytical method. Ayatollah Javadi Amoli and Ayatollah Mesbah Yazdi, in order to be influenced by their master, have accepted some of these principles; But the most important aspect of the difference between Allameh and these disciples is the fact of non-distortion that Ayatollah Javadi Amoli has considered the arrangement of surahs and the compilation of the Qur'an during the life of Prophet (PBUH) which is against Allameh and in another part of this principle, this student considers Allameh's argument ineffective and insufficient in proving non-distortion.

    Keywords: revelation, Influence, Non-distortion, comprehensiveness
  • Yousef Faraji*, Jafar Sadegh Yousefi, Narenj Hosseinzadeh Pages 429-448

    Peace is one of the most basic human needs and it is emphasized in Islam, and stressors and anxiety are among the basic and inseparable issues and problems of human societies and consequences caused by it lead to the loss of peace and it is the main causes of physical diseases. Today, human beings are suffering from various family phenomena and failures, and this is when the comfort gained from the advancement of technology and technology has reduced the capacity and the disappearance of the factors of human peace. In such a case, enjoying the characteristics that increase peace is one of the obligations to increase peace, having and acting on such characteristics that its owners have more peace. In the Qur'an, having such attributes is commanded to achieve peace, so investigating such an issue is very important in order to achieve peace. This article, with a Quranic-narrative approach by studying religious books and texts, has studied and analyzed the role of increasing peace in raising children.

    Keywords: Faith, Peace, Training, life, child
  • Mohammad Moradi, Masoud Masoumi * Pages 449-466

    The Holy Quran, as an eternal miracle of the Holy Prophet (PBUH), needs to be interpreted and explained for various reasons. In the meantime, the interpretive narrations of the Holy Prophet (PBUH) and his Ahl al-Bayt, which according to many verses and narrations, are the only ones who are fully aware of the teachings of the Qur'an and its purpose have reached us as a valuable gift through Shiite and Sunnis narrations and hadith books and these narrations are the most effective examples. Using descriptive-analytical methods and using library tools, this paper tries to examine the different types of examples, and their metaphorical features, which are generally neglected. In the end, we concluded that using these methods to interpret the Holy Qur'an is very useful and pleasant, and following this kind of interpretive tradition paves the way for commentators. It is in this way that the high and lofty meanings of the Qur'an can be presented to the audience in the form of sensations and axioms, and the final goal, which is to understand the content and then act on the verses, can be achieved.

    Keywords: interpretation, example, narrations, explanation
  • Hamid Reza Sarraf * Pages 467-480

    The history of debate over the miracle of the Holy Quran dates back to the time of the revelation of Holy Quran. Throughout the history of Islam, aspects have been mentioned as the miraculous aspect of the Qur'an, that the miracle in expressing the unseen news is one of them. In the Holy Quran itself, the revelation of unseen news is explicitly mentioned. Reasons have been stated to prove this aspect of the miracle of the Holy Quran, one of which is the historical evidence that the Prophet (PBUH) was not familiar with the previous holy books. In this article, after examining this issue and giving examples related to the expression of unseen news in the Holy Quran, the claim of some deniers of the revelation of the Holy Quran based on introducing a non-divine source for the Holy Quran is examined and a new aspect in proving the miracle of the Quran is mentioned in the statement of the unseen news, which is based on archaeological data, and it is shown how it can be used on the basis of archeological science to prove the miracle of the Qur'an and to prove that the Holy Qur'an is from God.

    Keywords: miracle, Unseen News, Archeology, Yusef (AS), Pharaoh
  • Saeed Emami, Mahnaz Esfand Pages 481-505

    Obviously, we swear by what is important, respected and honored to us. Because God has spoken to human beings in their own language, they have sworn to different phenomena such as tin, olive, night, day, etc. in the holy verses in different places. We live in a world that has a special sanctity. In this article, we have tried to determine that we live in a holy world whose creator has sworn and sanctified all its phenomena according to the sanctity of the world by God and through its various parts; Therefore, we do not own anything by ourselves and we cannot seizure the world without God's permission. But God has given us this permission in several stages. The general cases of permission include the following: the importance of human existence as the Caliph of God; Also, legal and illegal things that have been stated in the Shari'a and the verses related to the implicit permission for man to conquer the world.

    Keywords: Holy Quran, Permission, conquest, Seizure, oath
  • Amin Fathi * Pages 507-527

    The purpose of this article is to compare the duties and fate of Bani Israel and Muslims in relation to the apparent and inner "caliphate" and "inheritance", and to analyze it based on verses from Surah Maedah. The method of the article is descriptive-analytical with reflection on verses and narrations and citation of historical and interpretive data. The findings of the debate are that the covenant of God, which is guardianship and Imamate, i.e, the apparent and inner "caliphate" and "inheritance", is completed by the installation of the apparent caliphate. Pure human beings are the inheritors of these two caliphates, and sovereignty over the holy land is the manifestation and symbol of outward inheritance supported by the inner caliphate. The spiritual caliphate preserves the apparent and territorial caliphate. The Muslim nation like Bani Israel could not preserve the truth of Islam due to its distance from apparent and inner "caliphate", so now Jerusalem is out of the access of Muslims.

    Keywords: Divine Covenant, Bani Israel, nation, Caliphate, Land
  • Seyed Hossein Mousavi Darreh Bidi, Amir Ahmadinejad * Pages 529-555

    "Al-Tabyan Fi Tafsir Al-Quran", written by Sheikh Tusi, is the first comprehensive and ijtihad interpretation of the Quran in Shia. In this interpretation that a significant part of it consist narrations and interpretive sayings, quoting the narrations of the Ahl al-Bayt (AS) has a different method from the period before and after it. This issue becomes more important due to the position of Sheikh Tusi in Shiite hadith as the author of two books of four hadith books. Most of the narrations narrated in this commentary are not reflected in the traditional way of narrating narrations explicitly in narrations and the principle ruling quoting narrations of Ahl-Albayt in "Al-Tabyan" refers to the narration in the issue of verses and avoiding direct quoting narrations. The author has also used different methods such as referring to the subject of the narration, mentioning the key words of the narration, using words indicating Shiite narrations and unknown words. It can be said that the motivation and temporal and spatial conditions of the author (discourse space) of this commentary have played an effective role in the quantity and quality of the narrations of the Ahl al-Bayt (AS) and the author has tried to write an approximate commentary.

    Keywords: interpretation, method of narration, Narration, Shiite, Ahl al-Bayt (AS)
  • Arezoo Eslami, Saeed Shafiei *, Ibrahim Iqbal, Mahmoud Abai Pages 557-575

    The influence of hermeneutics as well as "female reading" in understanding and interpreting is one of the issues that has been raised in recent decades in the field of interpretation of religious texts. In this study, we intend to analyze and examine this view of understanding the Qur'an based on the views of Amina Wadood. He tries to recite Qur'anic verses about women in a way he calls "monotheistic hermeneutics." Wadood considers the Qur'an to be the word of God and a moral history. He believes that except for rituals of worship that are unchangeable, it should not necessarily imitate other parts of the Qur'an that are related to specific contexts, unless later a general and systematic framework can be built and those principles used for general guidance. Wodood, like contemporary modernists, interprets similar verses as "allegorical" and does not prove the meaning of the text and believes that none of the methods of interpretation are objective. He also believes that in understanding revelation, we must pay attention to the spatial and temporal context and culture of the age of revelation and the contexts of the revelation of verses.

    Keywords: interpretation, Hermeneutics, gender, Feminine Reading, Amina Wadood
  • Hamidreza Dejan, Mehdi Sabooripour *, Mahmoud Ruh Al-Amini, Seyed Mehdi Ahmadi Mousavi Pages 577-597

    In Iranian legislative systems, unlike other legal systems, the classification of murder is not recognized. Now the important question is, how can combine the "standard criterion" that is the criterion in "acting typically causing murder another" with the personal criterion based on "perpetrator awareness and attention"? The answer is that materially and externally, the perpetrator's action should not be based on a certain criterion, i.e, from the point of view of a "normal person", in most cases, it leads to the murder of another, and unintentional murder, but also from a psychological point of view, should be found that he was aware of this. In this article, while analyzing the concept of jurisprudential and classical premeditated murder, we examined its degrees according to the severity of criminal intent and concluded that the type of grading is both effective in the amount of punishment and it can be in accordance with the principles of criminal justice.

    Keywords: criminal offense, psychological element, intentional crimes, Jurisprudence, law