فهرست مطالب

نظارت و بازرسی - پیاپی 55 (بهار 1400)

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 55 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباسعلی سلمانی*، علیرضا پورالشریعه صفحات 13-46

    این پژوهش با هدف دستیابی به شایستگی های فرماندهان مراکز آموزش عالی انجام شد. پس از مطالعه و بررسی آیات، روایات و بیانات فرمانده معظم کل قوا (مدظله العالی) مولفه های الگو طبقه بندی شد. این تحقیق ازنظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی استنباطی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش 120 نفر از فرماندهان، مدیران، کارشناسان و پژوهشگران نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران هستند که تعداد نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 92 نفر تعیین شد که به صورت هدفمند انتخاب شده اند. ابزار این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است که به منظور گرفتن نظر صاحبنظران فرستاده شد. پس از دریافت و اعمال نظرها، الگوی اصلاح شده برای اعتباریابی نهایی در اختیار 110 نفر از صاحبنظران قرار گرفت و در مجموع 88 پرسشنامه جمع آوری شد. روایی این پرسشنامه بر اساس فرمول ضریب لاوشه 9/0 و پایایی آن برابر آلفای کرونباخ 95/0 است. نتایج پژوهش نشان داد که این الگو پنج عامل دارد که بر اساس آزمون فریدمن به ترتیب عبارت است از: شایستگی های ارزشی، حرفه ای، تخصصی، جهادی و سازمانی. هم چنین نتایج نشان داد که سنجه روحیه انقلابی بین سنجه های دیگر (کل الگو) بیشترین و سنجه رعایت ایمنی و اقدامات تامینی کمترین اهمیت را دارد.

    کلیدواژگان: شایستگیهای ارزشی، حرفه ای، تخصصی، جهادی و سازمانی فرماندهان
  • نیما سرشار، مهران مختاری *، داود کیا کجوری صفحات 47-70

    هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی رفتار خود توسعه ای است. این پژوهش با رویکرد کیفی انجام شده است. شرکت کنندگان در این پژوهش 16 نفر از مدیران و خبرگان صنعت آب و برق کشور هستند که در حوزه فنی و منابع انسانی فعال هستند و از طریق نمونه گیری هدفمند و قاعده اشباع نظری در پژوهش شرکت کردند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و روایی سوالات مصاحبه با استفاده از راهبردهای بازخورد شرکت کنندگان و دریافت نظر همکاران در پژوهش انجام شد. روش تحلیل داده ها، تحلیل محتوا با استفاده از کدگذاری در سه سطح، باز، محوری و انتخابی است. یافته های پژوهش حاکی از شناسایی چهار مقوله توسعه فردی، توسعه سازمانی، توسعه فراسازمانی و راهبردهای خودتوسعه ای است که هر کدام از اینها چند مولفه دارد. در مقوله توسعه فردی، مولفه های خودکارآمدی، بلوغ ذهنی، خودآگاهی، تفویض اختیار و نوآوری و در مقوله توسعه سازمانی، مولفه های حمایت سازمانی، اعتماد سازمانی، ساختار منعطف، کار گروهی، در مقوله فراسازمانی، مولفه های فرهنگ اجتماعی، ثبات و منابع لازم و در مقوله راهبردهای خودتوسعه ای، مولفه های آموزش، پرورش استعداد، جانشین پروری و مسیر پیشرفت شغلی شناسایی شد. نتایج تحقیق نشان داد خودکارآمدی، حمایت سازمان، جانشین پروری و مسیر پیشرفت شغلی مهمترین مولفه های رفتار خودتوسعه ای در صنعت آب و برق کشور است.

    کلیدواژگان: رفتار خود توسعه ای، توسعه فردی، توسعه سازمانی، توسعه فراسازمانی، راهبرد خود توسعه ای
  • بهزاد بایرام پور، محسن محمدیان ساروی*، مسعود حقیقی صفحات 71-100

    هدف پژوهش، طراحی الگویی به منظور تعیین عوامل موثر در بروز فساد اداری و بررسی نقش  نظارت و شفافیت سازمانی در پیشگیری از آن است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی، و روش آن آمیخته متوالی است. جامعه آماری در بخش کیفی 16 نفر از خبرگان آگاه هستند. داده های بخش  از طریق مصاحبه و شناسه گذاری و روش دلفی به دست آمده است. در بخش کمی جامعه آماری مورد نظر 4700 نفر از نیروهای شاغل در سازمان تامین اجتماعی در شعبات و مراکز درمانی شهر و استان تهران هستند که با استفاده از روش کوکران 355 نمونه انتخاب شد و برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری بهره گیری شد. طی فرایند شناسه گذاری 134 مفهوم اولیه و پس از روش دلفی 90 شاخص در دو محور استخراج شد. سپس، الگوی اولیه تحقیق طراحی، و با استفاده از روش های تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری ارزیابی و تایید شد. تفسیر نتایج تحلیل مسیر نشان می دهد، عامل سازمانی بیشترین تاثیر را در ایجاد فساد اداری دارد. عامل محیطی دومین رتبه و عامل فردی سومین جایگاه را درگسترش فساد اداری در این پژوهش دارد. شاخصهای ضعف نظارتی، ضعیف بودن خطر کشف جرم، همرنگ جماعت شدن و برتری منافع فردی به منافع عمومی، دوری ازمعنویت (مادیگرایی و تجمل گرایی افراطی) ازجمله عواملی است که در بروز فساد اداری نقش زیادی دارد. با نظارت و بازرسیهای دوره ای و اتفاقی می توان خطر کشف جرم را در سازمانها افزایش داد و محیط های سازمانی را به منظور هر گونه تخلف و فسادی نا امن کرد و هم چنین با اصلاح و شفاف سازی ساختارها، تعاملات و فرایندهای سازمانی، استقرار نظام شایسته سالاری می توان موفق به مدیریت و مهار فساد اداری شد.

    کلیدواژگان: فساد اداری، نظارت و پیشگیری در سازمان، شفافیت اداری، سازمان تامین اجتماعی
  • علیرضا دادخواه، البرز قیتانی * صفحات 101-132

    هدف پژوهش بررسی نقش تعهد سازمانی، اخلاق اسلامی کار، بیگانگی کاری در رابطه رضایت از شغل و سازمان با احتمال قانون شکنی کارکنان است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفیپیمایشی است. جامعه مورد مطالعه تمام کارکنان ادارات دولتی شهرستان نجف آباد بوده است. برای تعیین حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد که 331 نفر تعیین شد. از این تعداد، 306 نفر از اعضای جامعه آماری پاسخگوی پرسشنامه بودند. برای سنجش متغیرهای تحقیق به ترتیب از پرسشنامه های استاندارد رضایت شغلی مینه سوتا ویس و همکاران (1967)، رضایت از سازمان سیمز (2002)، بیگانگی کاری بانای و ریسل (2007)، تعهد سازمانی آلن و مایر (1993)، اخلاق اسلامی کار نوحه و همکاران (1397) و پنج تنگنا/ مشکلات اخلاقی در قالب شش سناریو سیمز (1999) برای بررسی احتمال قانون شکنی استفاده شد. رویکرد الگوی کلی تحقیق، مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی (PLS) و نرم افزار WarpPLS بوده است. یافته های پژوهش نشان می دهد رضایت از شغل و رضایت از سازمان بر بیگانگی کاری تاثیر معکوس دارد. رضایت از شغل و رضایت از سازمان بر تعهد سازمانی تاثیر مستقیم دارد. تعهد سازمانی بر بیگانگی کاری تاثیر  معکوس دارد؛ اما تعهد سازمانی بر احتمال قانون شکنی با وجود معکوس بودن بر هم تاثیر ندارد. بیگانگی کاری، پیش بینی کننده احتمال قانون شکنی کارکنان است و بر آن تاثیر مستقیم دارد. اخلاق اسلامی کار به عنوان متغیر تعدیلگر توانسته است تاثیر تعهد سازمانی بر بیگانگی کاری را در سطح 99% (25/0= β و 10/0 > P) و هم چنین تاثیر بیگانگی کاری بر احتمال قانون شکنی را در سطح 95% (17/0-= β و 04/0=P) تعدیل کند.

    کلیدواژگان: احتمال قانون شکنی، رضایت از شغل و سازمان، بیگانگی کاری، اخلاق اسلامی کار و تعهد سازمانی
  • صادق عرب زاده، محمود مالمیر*، محمود اشرفی صفحات 133-162

    در این پژوهش سعی شد به مهمترین فنون پیشگیری وضعی از ارتشای نظامیان پرداخته شود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به شیوه توصیفی- تحلیلی است. داده ها با استفاده از مطالعه کتابخانه ای و از طریق فیشبرداری و رجوع به منابع حقوقی و اسناد درون سازمانی تهیه شده و مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. با توجه به نبود سیاست جنایی مناسب در برابر جرایم اقتصادی و بویژه ارتشای نظامیان، این جرم در سالهای اخیر در نیروهای مسلح رشد کرده است و تا زمان رفع این مشکل می طلبد که از راهکارهای متعددی از جمله پیشگیری در برخورد با آن استمداد طلبید. از جمله مهمترین پیامدهای این جرم، سلب اعتماد عمومی از نیروهای مسلح و در پی آن آسیب های متعدد و احتمال شکست های امنیتی و ناکامی نیروهای مسلح در راهبردها و ماموریتها خواهد بود. به منظور کنترل و کاهش بزه ارتشا باید از راهکارهای پیشگیرانه متعدد و از جمله اقدامات پیشگیرانه وضعی همچون افزایش تلاش (زحمت) مورد نظر بهره جست که برای ارتشا لازم است؛ از جمله افزایش خطر ارتکاب ارتشا، کاهش دستاوردهای مورد انتظار از ارتشا یا همان سود، حذف عذر یا از بین بردن عواملی که باعث تحریک یا تشویق فرد به ارتکاب ارتشا می شود.

    کلیدواژگان: ارتشا فساد اقتصادی، سلامت نیروهای مسلح، پیشگیری وضعی از ارتشا، راهکارهای جلوگیری از ارتشا
  • مونیکا ام. گربر*، جاناتان جکسون، احسان عارفی صفحات 163-182

    در چه وضعیتی مردم از استفاده پلیس از زور حمایت می کنند؟ در این مقاله برخی از تجربیات درباره ارتباط بین مشروعیت پلیس، ایدیولوژی سیاسی (استبداد راستگرایانه و جهتگیری سلطه اجتماعی) و پشتیبانی از استفاده "منطقی" از زور (به عنوان مثال یک افسر برای دفاع از خود به یک شهروند حمله کند) و "استفاده افراطی از زور" (به عنوان مثال یک افسر با استفاده از خشونت به دستگیری فردی غیرمسلح اقدام می کند که در برابر بازداشت خشونت آمیز مقاومت نمی کند) بررسی می شود. با تجزیه و تحلیل داده های یک نظرسنجی آنلاین با شرکت کنندگان آمریکایی (186 نفر) مشخص شد که مشروعیت پلیس عامل پیش بینی کننده مثبتی برای استفاده منطقی اما نه بیش از حد پلیس از زور و ایدیولوژی سیاسی عامل حمایت کننده استفاده افراطی و نه منطقی پلیس از زور است. با این اندیشه نتیجه می گیریم که مشروعیت، محدودیتهای هنجاری را در اطراف قدرت پلیس قرار می دهد. از یک سو، مشروعیت باعث افزایش حمایت عموم جامعه از استفاده از زور می شود؛ اما فقط زمانی که خشونت در حد قابل قبولی محدود شده باشد. از سوی دیگر به نظر می رسد که استفاده افراطی از زور به توجیهی خارج از قانون نیاز دارد که - حداقل در تحلیل ما - تا حدی ایدیولوژیک است. این یافته ها جهت جدیدی از تحقیقات را باز می کند؛ جهتی که در حال حاضر فقط ادبیات روانشناختی پراکنده درباره توانایی مشروعیت در "اهلی کردن" نیروی قهری است.

    کلیدواژگان: نگرش نسبت به استفاده پلیس از زور، مشروعیت اقتدارگرایی جناح راست، جهت گیری سلطه اجتماعی
|
  • Abbassali Salmani *, Alireza Pourosharieh Pages 13-46

    This study was conducted with the aim of achieving the competencies of the commanders of higher education centers. After studying the verses, narrations and statements of the Supreme Commander of the Armed Forces (Modzaleh Al-Aali), the components of the model were classified. This research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method. Inferential descriptive statistics have been used to analyze the data. The statistical population of this study is 120 commanders, managers, experts and researchers of the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran. The number of statistical samples was determined using Cochran''''s formula of 92 people who were purposefully selected. The tool of this research is a researcher-made questionnaire that was sent to get the opinion of experts. After receiving and applying the opinions, the modified model was given to 110 experts for final validation and a total of 88 questionnaires were collected. The validity of this questionnaire based on the formula of Lauche coefficient is 0.9 and its reliability is equal to 0.95 Cronbach''''s alpha. The results showed that this model has five factors, which according to Friedman test are: value, professional, professional, jihadi and organizational competencies, respectively. The results also showed that the measure of revolutionary spirit is the most important among other measures (the whole model) and the measure of safety and security measures is the least important.

    Keywords: Value, professional, Jihadi, organizational competencies of commanders
  • Nima Sarshar, mehran mokhtari *, Davood kiyakojoori Pages 47-70

    The purpose of this study is to design a pattern of self-developmental behavior.</span></span> This research has been done with a qualitative approach. </span></span></span>Participants in this study are 16 managers and experts of the country's water and electricity industry who are active in the field of technology and human resources and participated in the study through purposeful sampling and theoretical saturation rule. Data were collected using a semi-structured interview and the validity of the interview questions was collected using the participants' feedback strategies and receiving the opinion of colleagues in the research. The method of data analysis is content analysis using coding at three levels: open, central and selective. Findings indicate the identification of four categories of individual development, organizational development, extra-organizational development and self-development strategies, each of which has several components. In the category of individual development, components of self-efficacy, mental maturity, self-awareness, delegation and innovation and in the category of organizational development, components of organizational support, organizational trust, flexible structure, teamwork, in the category of extra-organizational, components of social culture, stability and resources Necessary and identified in the category of self-development strategies, components of education, talent development, succession and the path of career advancement. The results showed that self-efficacy, organizational support, succession and career path are the most important components of self-development behavior in the country's water and electricity industry.

    Keywords: Self-development behavior, individual development, organizational development, extra-organizational development, self-development strategy
  • Behzad Bayrampour, Mohsen Mohammadian saravy *, Masoud Haghighi Pages 71-100

    The purpose of this study is to design a model to determine the effective factors in the occurrence of corruption and to investigate the role of organizational oversight and transparency in its prevention. The research is applied in terms of purpose, method and method. The statistical population in the qualitative section of 16 experts are aware. Section data were obtained through interviewing, identification, and the Delphi method. In the quantitative part of the statistical population, 4700 people working in the Social Security Organization are in the branches and medical centers of Tehran and Tehran province. 355 samples were selected using Cochran's method and confirmatory factor analysis and structural equations were used to analyze the data. During the identification process, 134 initial concepts and after the Delphi method, 90 indicators were extracted in two axes. Then, the initial model of the research design was evaluated and confirmed using confirmatory factor analysis methods and structural equations. Interpretation of the results of path analysis shows that the organizational factor has the greatest impact on corruption. Environmental factor has the second rank and individual factor has the third place in the spread of corruption in this research. Indicators of weak supervision, weak risk of crime detection, collusion and superiority of individual interests over public interests, distance from spirituality (extreme materialism and luxury) are among the factors that play a major role in corruption. Periodic and random monitoring and inspections can increase the risk of crime detection in organizations and make the organizational environment unsafe for any violations and corruption. And corruption was curbed.

    Keywords: Corruption, supervision, prevention in the organization, administrative transparency, social security organization
  • Alireza Dadkhah, Alborz Gheitani * Pages 101-132

    The purpose of this study is to investigate the role of organizational commitment, Islamic work ethic, work alienation in relation to job satisfaction and the organization with the possibility of breaking the law of employees. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey method. The study population was all employees of government offices in Najafabad city. Morgan table was used to determine the sample size and 331 people were determined. Of these, 306 members of the statistical community answered the questionnaire. To measure the research variables, the standard job satisfaction questionnaires of Minnesota Weiss et al. (1967), Sims satisfaction (2002), Banai and Russell job alienation (2007), Allen and Meyer organizational commitment (1993), Islamic work ethic and lamentation, respectively. Et al. (2015) and Five Ethical Troubles / Problems were used in the form of six Sims (1999) scenarios to investigate the possibility of breaking the law. The general research model approach has been structural equation modeling with partial least squares (PLS) approach and WarpPLS software. Findings show that job satisfaction and satisfaction with the organization have an inverse effect on work alienation. Job satisfaction and organizational satisfaction have a direct effect on organizational commitment. Organizational commitment has the opposite effect on work alienation; But organizational commitment does not affect the likelihood of breaking the law despite being reversed. Job alienation predicts and has a direct effect on employee law-breaking. Islamic work ethic as a moderator variable has been able to reduce the effect of organizational commitment on work alienation at the level of 99% (β = 0.25 and P <0.10) and also the effect of work alienation on the probability of breaking the law at the level of 95% (0.17 - = β and P = 0.04).

    Keywords: Probability of breaking the law, job organizational satisfaction, work alienation, Islamic work ethic, organizational commitment
  • Sadegh Arabzadeh, Mahmood Malmir *, Mahmoud Ashrafi Pages 133-162

    In this research, the most important techniques of preventing the situation of military armies were tried. This research is applied in terms of purpose and in a descriptive-analytical manner. The data were prepared using a library study and by censoring and referring to legal sources and internal documents and were reviewed and evaluated. Due to the lack of a proper criminal policy against economic crimes, especially the military, this crime has grown in the armed forces in recent years, and until this problem is resolved, it requires the help of various solutions, including prevention. Among the most important consequences of this crime will be the loss of public trust in the armed forces, followed by numerous injuries and the possibility of security breaches and the failure of the armed forces in strategies and missions. In order to control and reduce the crime of bribery, various preventive measures should be used, including preventive measures such as increasing the desired effort (effort) that is necessary for bribery; These include increasing the risk of bribery, reducing the expected gains from bribery, or eliminating excuses or eliminating factors that motivate or encourage a person to commit bribery.

    Keywords: bribery, economic corruption, health of the armed forces, prevention of bribery, strategies to prevent bribe
  • Monica M. Gerber *, Jonathan Jackson, ehsan arefi Pages 163-182

    Under what conditions do people support police use of force? In this paper we assess some of the empirical links between police legitimacy, political ideology (right-wing authoritarianism and social dominance orientation), and support for ‘reasonable’ use of force (e.g. an officer striking a citizen in self-defence) and ‘excessive’ use of force (e.g. an officer using violence to arrest an unarmed person who is not offering violent resistance). Analysing data from an online survey with US participants (n </em>= 186) we find that legitimacy is a positive predictor of reasonable but  not excessive police use of force, and that political ideology predicts support for excessive but not reasonable  use  of  force.  We conclude with the idea that legitimacy places normative constraints around police power. On the one hand, legitimacy is associated with increased support for the use of force, but only when violence is bounded within certain acceptable limits. On the other hand, excessive use of force seems to require an extra-legal justification that is – at least in our analysis – partly ideological.  Our findings open up a new direction of research in what is currently a rather sparse psychological literature on the ability of legitimacy to ‘tame’ coercive power.

    Keywords: Attitudes towards police use of force, legitimacy, right- wing authoritarianism, social dominance orientation