فهرست مطالب

نشریه روانشناسی شناختی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید هاشمی پور، هادی کرامتی*، جواد کاووسیان، مهدی عرب زاده صفحات 1-15

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی اهمال کاری تحصیلی دانشجویان براساس باورهای فراشناختی درباره اهمال کاری با نقش واسطه ای اضطراب امتحان بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی تهران در سال تحصیلی 99-98 بود که از بین آن ها 320 نفر (206 زن و 114 مرد) با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اهمال کاری دانشجویان، پرسشنامه اضطراب امتحان اسپیلبرگر و پرسشنامه باورهای فراشناختی درباره اهمال کاری استفاده شد. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد. یافته ها نشان داد که مدل مفهومی پیشنهادی، برازندگی مطلوبی با داده ها دارد. متغیرهای اضطراب امتحان و باورهای فراشناختی درباره اهمال کاری به ترتیب بیشترین سهم را در تبیین واریانس اهمال کاری تحصیلی داشتند و در مجموع 28 درصد واریانس آن را تبیین می کنند. باورهای فراشناختی منفی درباره اهمال کاری تنها به صورت غیرمستقیم و از طریق اضطراب امتحان بر اهمال کاری تحصیلی اثر داشت و میانجی گری کامل مورد تایید واقع شد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که باورهای منفی در مورد اهمال کاری، دانشجویان را مستعد اضطراب امتحان و اهمال کاری تحصیلی می کند. از این رو تعدیل این باورها می تواند به عنوان برنامه ای برای کاهش اضطراب امتحان و اهمال کاری تحصیلی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، اضطراب امتحان، باورهای فراشناختی
  • ضحی برهانی دیزجی، سید ابوالقاسم مهری نژاد*، مهرانگیز پیوسته گر صفحات 16-28

    ترکیب روانکاوی و عصب شناسی در ابتدا ناملموس و عجیب به نظر می رسد. ترکیبی که سعی کرده است معانی و مفاهیم روانکاوی را با دانش عصب شناسی متحد کند تا بتواند دانش یکپارچه ای را برای درک بهتر و عمیق ذهن آدمی فراهم کند. با این حال تعامل روانکاوی و عصب شناسی جهت تفسیر رفتار آدمی در سه دهه ی گذشته مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این پژوهش بررسی و یافتن سهم کارکردهای اجرایی در پیش بینی سه سبک دفاعی رشد نایافته، رشد یافته و روان رنجور در دانشجویان شهر تهران می باشد. بدین منظور نمونه ی 140 نفری (شامل 76 نفر زن و 64 نفر مرد) به شیوه ی نمونه ی در دسترس مورد بررسی قرار گرفت. ابزارهای پژوهش شامل یک پرسشنامه سبک های دفاعی اندروز و همکاران (DSQ) و چهار آزمون رایانه ای عملکرد مداوم، استروپ، ان بک و برو نرو می باشد. برای تحلیل داده از همبستگی پیرسون و رگرسیون استاندارد چند متغیره استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد ارتباط معناداری بین سبک های دفاعی و کارکردهای اجرایی وجود دارد همچنین این پژوهش توانست مدلی را جهت تعیین سهم کارکردهای اجرایی در سبک دفاعی رشد یافته و روان رنجور نشان دهد. میزان عملکرد فرد در کارکردهای اجرایی بر سبک مکانیزم دفاعی موثر است.

    کلیدواژگان: مکانیزم دفاعی، کارکردهای اجرایی، عصب روانکاوی، توجه، بازداری، حافظه کاری
  • سروش لهراسبی، علیرضا مرادی*، میثم صادقی صفحات 29-40

    بازشناسی هیجان از مهمترین مولفه های شناخت اجتماعی است. ضعف در بازشناسی هیجان می تواند ماندگاری انسان در محیط را با خطر مواجه نماید. بازشناسی هیجان در فرهنگ ها و ملیت های مختلف الگوی متفاوتی دارد و برخی از هیجان ها بهتر از هیجان های دیگر بازشناسی می شوند. در یکسری از اختلالات روان شناختی و آسیب های عصب شناختی نیز تفاوت یا ضعف در بازشناسی الگوی هیجانی وجود دارد. هدف این پژوهش بررسی الگوی بازشناسی هیجان در ایرانیان با استفاده از آزمون عصب - روان شناختی معتبر رایانه ای بوده است. این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی است. در ابتدا از داوطلبان 24 الی 40 ساله آزمون هوش رایانه ای ماتریس های پیش رونده ریون-2 گرفته شد، سپس برای 88 نفر که در آزمون ریون-2 نمره نرمال را کسب نموده بودند، خرده آزمون بازشناسی هیجان، از مجموعه آزمون های شناختی کمبریج (کن تب) اجرا شد. میانگین پاسخ صحیح آزمودنی ها به هر یک از 6 هیجان به صورت درصد بررسی شد. داده های جمع آوری شده پراکندگی نرمال داشتند و شرط کرویت نیز برای داده ها برقرار بود. بیشترین میزان پاسخ صحیح 75.83 درصد در بازشناسی هیجان شادی بود، غم 70 درصد، تعجب 68.48 درصد، انزجار 47.84 درصد، عصبانیت 42.54 درصد و سرانجام هیجان ترس 38.26 درصد پاسخ صحیح ثبت شد. ایرانیان شادی را بهتر از سایر هیجان ها تشخیص می دهند و ترس ضعیف ترین هیجانی است که می توانند تشخیص دهند. نتایج این آزمون در بررسی شاخص های شناختی افراد جامعه ایران در زمینه شناسایی بهتر توانایی ها و ضعف های شناختی مردم موثر است. به عبارتی نتایج این تحقیق یافته های موثری در بررسی شناخت اجتماعی مردم ایران می تواند داشته باشد.

    کلیدواژگان: شناخت اجتماعی، آزمون عصب-روان شناختی، کن تب، آزمون بازشناسی هیجان، آزمون هوش ریون-2
  • افسانه مرادی*، مریم اکبرزاده، وحید فرنیا، مصطفی علیخانی، نسرین عبدلی صفحات 41-59

    با افزایش کاربرد کامپیوتر و اینترنت، اعتیاد به بازی های رایانه ای به عنوان یک اختلال روانپزشکی جدید پیشنهاد شده است. شواهد زیادی نشان داده اند که در سطح مدارهای عصبی، اعتیاد به بازی های رایانه ای مشابه اعتیاد به مواد مخدر است، اگرچه بررسی ها به لحاظ مقایسه کارکردهای مغزی بسیار اندک است. هدف پژوهش حاضر مقایسه کارکردهای بازداری پاسخ و تصمیم گیری پرخطر بین افراد وابسته به بازی، بیماران وابسته به مواد (هرویین و متآمفتامین) و افراد بهنجار بود. نمونه شامل 180 نفر مرد (هر گروه 45 نفر) بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمون برو نرو و آزمون بارت برای بررسی بازداری پاسخ و تصمیم گیری پرخطر استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس چند متغیری استفاده گردید. یافته ها: نتایج نشان داد که میزان بازداری پاسخ در گروه های وابسته به مواد و وابسته به بازی در مقایسه با گروه بهنجار به طور معناداری کمتر بود (001/0< P)، هر چند گروه وابسته به بازی در مقایسه با گروه وابسته به مواد عملکرد بهتری نشان داد (001/0< P). بعلاوه، عملکرد گروه وابسته به بازی در تصمیم گیری پرخطر مشابه گروه وابسته به مواد بود و به طور معناداری بیشتر از گروه بهنجار بود (001/0< P). به نظر می رسد دو گروه وابسته به بازی و وابسته به مواد به لحاظ مولفه های تکانشگری به ویژه تصمیم گیری پرخطر مشابه هستند و این می تواند زمینه تداوم مصرف دارو و یا ادامه بازی های آنلاین با وجود پیامدهای آزارنده در هر دو گروه باشد.

    کلیدواژگان: بازداری پاسخ، تصمیم گیری پرخطر، بازی های رایانه ای، وابستگی به مواد
  • راضیه ساجدی*، سمانه شجاعی، پروانه شمسی پور دهکردی، سید محمدکاظم واعظ موسوی صفحات 50-64

    تلاش برای پیشرفت بیشتر در تمرینات و یادگیری، آموزش های شناختی تصویرسازی و مشاهده عمل را مطرح نموده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر نسبت های مختلف تمرین بر تحکیم حافظه حرکتی کودکان دختر همراه با بار شناختی است. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، اکتساب و یادداری بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان مقطع ابتدایی منطقه 18 شهر تهران در سال تحصیلی 98-97 است که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. 98 دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی با دامنه سنی 12-8 سال به صورت تصادفی به 10 گروه (تمرین بدنی، تصویر سازی حرکتی، مشاهده عمل، تصویر سازی حرکتی- تمرین بدنی و مشاهده عمل - تمرین بدنی) بر اساس معیارهای ورود به مطالعه گمارده شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های جمعیت شناختی، تصویرسازی حرکتی  MIQ-R و وضوح تصویرسازی حرکتی (VMIQ-2) تکلیف استروپ و تکلیف تطبیق رنگ زنجیره ای استفاده شد. شرکت کنندگان در مرحله اکتساب 1920 کوشش و 48 ساعت بعد در جلسه یادداری یک بلوک 80 کوششی را انجام دادند. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس 2 (مراحل ارزیابی: اکتساب، یادداری) × 5 (گروه های آزمایشی) با تکرار روی عامل مراحل ارزیابی از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس نشان داد اثر اصلی نوع تمرین و نوع بار شناختی معنادار است (05/0<p). نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی نشان داد شرکت کننده های گروه مشاهده عمل و تصویر سازی با بار شناختی پایین بهترین عملکرد و شرکت کننده های گروه تمرین با بار شناختی پایین ضعیف ترین عملکرد را نسبت به سایر گروه ها داشتند. انجام تمرینات به صورت ترکیبی مشاهده ای و تصویر سازی باعث عملکرد بهتر در یادگیری و تحکیم حافظه حرکتی شود.

    کلیدواژگان: تکلیف استروپ، تکلیف تطبیق رنگ زنجیره ای، تمرین، بار شناختی
  • عادله مویدی پور*، جعفر حسنی، شهرام محمدخانی صفحات 65-76

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر القای تجارب هیجانی بر پاسخ های فیزیولوژیک و کارکردهای شناختی نوجوانان بر اساس مولفه سرسختی روان شناختی است. بدین منظور ابتدا 400 نفر از دانش آموزان دو مدرسه منطقه 2 شهر تهران در مقطع متوسطه دوره دوم پرسشنامه سرسختی اهواز (AHI) را تکمیل کردندکه از میان آن ها بر اساس نمرات انتهایی توزیع (10 درصد)، دو گروه 20 نفری شامل گروهی سخت رو و گروهی با سخت رویی پایین انتخاب شدند. به منظور القای تجارب هیجانی مثبت و منفی از قطعه فیلم هایی به مدت 5 دقیقه استفاده شد. قطعه فیلم ها برای شرکت کنندگان هر گروه به صورت انفرادی نمایش داده شد. پاسخ های فیزیولوژیک شرکت کنندگان (فشارخون سیستولیک، دیاستولیک و ضربان قلب) به وسیله دستگاه فشارسنج دیجیتالی سنجیده شد و عملکرد شناختی شرکت کنندگان انسانی در دو حیطه توجه و حافظه به عنوان کارکردهای شناختی با استفاده از بخش فراخنای اعداد وکسلر-3 -نسخه تجدیدنظر شده بزرگ سالان - قبل و بعد از تماشای فیلم ها، مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که تفاوت معنادار بین سه بار اندازه گیری خط پایه، القای هیجان مثبت و القای هیجان منفی (به صورت ترکیبی) برای ضربان قلب، فشارخون سیستولیک و یا فشارخون دیاستولیک در سطح 01/0>P وجود داشت. همچنین وجود تفاوت معنادار بین سه بار اندازه گیری خط پایه، القای هیجان مثبت و القای هیجان منفی (به صورت ترکیبی) برای کارکردهای شناختی در سطح 01/0>P تایید گردید. درمجموع یافته های پژوهش بیانگر این مطالب هستند که افراد با سرسختی بالا به دلیل داشتن ویژگی سخت رویی و خودکنترلی بالا، قدرت جلوگیری از نشان دادن واکنش های هیجانی و تکانشی به شرایط یا رویدادهای بالقوه فشارزا رادارند و به طور موثری می توانند شرایط مواجهه با استرس را تسهیل کرده و مانع بروز مشکلات روانی و جسمی گردند.

    کلیدواژگان: القای هیجان، سخت رویی، کارکردهای شناختی، پاسخ های فیزیولوژیک، نوجوان
|
  • Hamid Hashemipour, Hadi Keramati*, Javad Kavousian, Mehdi Arabzadeh Pages 1-15

    The aim of this research was to predict studentschr('39') academic procrastination based on metacognitive beliefs about procrastination with the mediating role of test anxiety The research method was descriptive-correlational. The statistical population included all undergraduate students of Shahid Beheshti University of Tehran in the academic year of 2019-20, from which 320 (206 females and 114 males) were selected by multi-stage cluster sampling. The Procrastination Assessment Scale for Students, Spielberger test anxiety questionnaire and Metacognitive Beliefs about Procrastination Scale were used to collect data. Data were analyzed by structural equation modeling. Findings showed that the suggested conceptual model has a good fit with the data. The variables of test anxiety and metacognitive beliefs about procrastination accounted for most of the variance in academic procrastination, respectively, and explained a total of 28% of its variance. Negative metacognitive beliefs about procrastination only indirectly affected academic procrastination through test anxiety, and full mediation was endorsed. According to the results, it can be concluded that negative beliefs about procrastination make students prone to test anxiety and academic procrastination. Therefore, modifying these beliefs can be considered as an intervention program to decrease test anxiety and academic procrastination.

    Keywords: Academic procrastination, test anxiety, metacognitive beliefs
  • Zoha Borhani Dizaji, Seyed Abolghasem Mehrinejad*, Mehrangiz Peyvastegar Pages 16-28

    Combining psychoanalysis and neurology feels peculiar at first. The combination that tries to bind concepts of psychoanalysis with neuroscience in order to provide an integrates knowledge for better understanding of human mind. However, interaction between psychoanalysis and neuroscience has come to attention during past three decades. Purpose of this study is to investigate and find correlation between three styles of defense mechanism, Mature, immature and neurotic defense mechanism with executive functions within universities students of Tehran. For this matter a study performs on a sample of 140 students (including 76 women and 64 men) by available sampling. The instruments of this research were The Defense Styles Questionnaire (DSQ40) and four computer base test for executive functions including Continues Performance Test (CPT), Strops, 1-back, Go-No Go. The data was analyzed by Pearson correlation and multiple regression method. This study demonstrated significant relation between styles of defense mechanism and executive functions and also forms a model to estimate executive function shares in neurotic and growth defense mechanisms. As a result, the findings suggest that one’s performance on executive functions can affect their style of defense mechanism.

    Keywords: Defense mechanism, Executive function, Neuropsychoanalysis, Attention, Inhibition, Working memory
  • Soroush Lohrasbi, Alireza Moradi*, Meysam Sadeghi Pages 29-40

    Emotion Recognition is the main component of social cognition. The failure in emotion recognition can jeopardize the survival of the human in the environment. Emotion recognition has various pattern in different cultures and nationalities. Some of the emotions would recognize as strong or weak. Also, there is diversity in emotion recognition pattern in some psychological disorders and neurological damages. Finding the Iranian emotion recognition pattern with a valid neuro-psychological test is the main purpose of this study. This is a descriptive-analytical study. Participants with the age of 24 to 40 years were initially tested in computer intelligence and progressive matrices of Raven-2 Then, for 88 subjects who had obtained a normal score in the RAVEN-2 test, the excitement recognition subtest was taken from the Cambridge Neuro-Psychological test automated battery (CANTAB). The correct response of participants to each of the six emotions used for analysis. The average percentage of correct responses to each of the six emotions has been analysis by SPSS statistical software. The normal distribution and spherical condition exist among the accumulated data. The maximum rate of correct responses was 75.83% related to happy emotion, sad 70.00%, Surprise 68.48%, disgust 47.84%, angry 42.54%, and fear 38.26%. Iranians recognized happy emotions better than the other emotions and fear was the lees recognized emotion. The finding of this study can affect the evaluation of cognitive elements in the particular society like Iran and can identify the most cognitive abilities and inabilities in people. The result of this research deduces striking findings that can lead the evaluation of cognitive, social people of Iran.

    Keywords: Social cognition, neuro-psychological test, emotion recognition, RAVEN-2, CANTAB
  • Afsaneh Moradi*, Maryam Akbarzadeh, Vahid Farnia, Mostafa Alikhani, Nasrin Abdoli Pages 41-59

    With the significant increase in the computer and internet usage, the new concept of addiction to internet games is now considered as a new psychiatric disorder. The evidences have demonstrated that the internet gaming disorder is similar to drug addiction in terms of neurology, but just a few researches has been done in terms of brain functions. The aim of this project is to compare Inhibitory control and risky decision making among heroin and methamphetamine users, internet gaming disorders and normal people. To do so 180 men participants (45 persons in each group) were selected via simple nonrandom or convenience sampling. Subjects of the study were evaluated using go/no go and Balloon Risk Taking Task (BART) test. For analyzing the results multivariable analyze of variance was used. Results showed that inhibitory control in both substance abuse disorder and internet gaming disorder was significantly lower than normal group (P<0.001). Although internet gaming disorder group showed better performance in comparison with substance abuse disorder group. (P<0.001) Moreover, risky decision-making in internet gaming disorder group was similar to substance abuse disorder group and was significantly higher than normal group (P<0.001). Generally, there are relative similarity in impulsivity parameters particularly in risky decision-making and inhibitory control between internet gaming group and substance abuse group. This can lead to continue taking drugs or online gaming despite of their annoying consequences.

    Keywords: Inhibitory Control, risky decision-making, Internet gaming disorder, Substance Abuse
  • Raziyeh Sajedi*, Samaneh Shojaie, Parvaneh Shamsipour Dehkord, Seyed MohammadKazem Vaez Mousavi Pages 50-64

    Efforts to further progress in practice and learning have introduced cognitive imagery and action observation. The aim of this study was to investigate the effect of different practice ratios on consolidation the motor memory of girls with cognitive load. This research was a quasi-experimental study with a pretest, acquisition and retention design. The statistical population of the study includes primary school students in the 18th district of Tehran in the academic year of 97-98 who were selected by convenience sampling method. 98 elementary school girl students in the age range of 8-12 years were randomly divided into 10 groups (physical practice, motor imagery, action observation, motor imagery - physical practice and action observation - physical practice) based on inclusion criteria. Were. Demographic, motion imaging (MIQ-R) and motion imaging resolution (VMIQ-2) questionnaires, Strope task and serial color matching task were used to collect information. Participants made an effort in the 1920 acquisition phase and 48 hours later in an 80-block memorial session. To analyze the data, analysis of covariance test 2 (assessment steps: acquisition, retention) × 5 (experimental groups) with repetition on the factor of assessment steps, SPSS software was used. The results of analysis of variance showed that the main effect of practice type and cognitive load type was significant (p <0.05). The results of Bonferroni post hoc test showed that the participants in the practice observation and imaging group with low cognitive load had the best performance and the participants in the practice group with low cognitive load had the weakest performance compared to the other groups. Performing practice in a combination of observation and imaging will lead to better performance in learning and consolidation motor memory.

    Keywords: Strope task, Serial color matching task, Practice, Cognitive load
  • Adeleh Moayedi Pour*, Jafar Hasani, Shahram Mohamad Khani Pages 65-76

    The aim of this study was to investigate the effect of emotional induction on physiological characteristics and cognitive functions of adolescents based on psychological hardiness. In order to meet this aim, 400 students from 2 high schools in 2nd district of Tehran completed the Ahvaz Hardiness Questionnaire (AHI), of which two groups of 20 participants were selected based on the mean and standard deviation (10precent). One group included participants with a low hard score, and the other included hard participants. The pieces of films that create positive and negative emotional experiences (Mixed) were used in order to induce emotional experiences. The pieces of films (5 minute) were displayed individually for participants in each group. Physiological responses of the participants (systolic blood pressure, diastolic blood pressure, and heart rate) were measured by the digital barometer and the participants’ cognitive performance were measured in two areas of attention and memory using the WAIS(III) as cognitive function - Wechsler Adult Intelligence Scale-revised (WAIS-R) - before and after watching the films. The results of the study showed that there was a significant difference between the three baseline measurements of positive excitement induction and negative excitement induction for heart rate, systolic blood pressure or diastolic blood pressure at P <0.01. There was also a significant difference between the three baseline measurements of positive excitement induction and negative excitement induction for cognitive functions at P <0.01. Overall, the research findings indicate that people with high stubbornness have the power to prevent emotional and impulsive reactions to potentially stressful situations or events due to their hardiness and high self-control. They can effectively alleviate stressful situations and prevent mental and physical problems.

    Keywords: Emotional nduction, PsychologicaHardiness, Cognitive Functions, Physiological esponses, Adolescents