فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 110، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بی بی فاطمه برومند، مرتضی شهبازی نیا*، اصغر عربیان صفحات 1-24

    در دنیای کنونی، ارجاع دعاوی به داوری به عنوان یکی از شیوه های حل و فصل اختلاف، ضرورتی انکار ناپذیر است. با توجه به برخی خلاءها در نظام حقوقی ایران به نظر می رسد، تقویت این نهاد به پشتیبانی ابزارهای حقوقی دیگری نیاز دارد که یکی از مهم ترین آن ها اصل حسن نیت است. از آن جا که در حال حاضر معیار مشخصی برای رفتار توام با حسن نیت در قوانین داوری کشورمان ارایه نشده است. این مقاله با تدقیق در اصول دادرسی عادلانه، معیارها و عواملی مانند «پاکدستی، خودداری از رفتار متناقض، ارایه به موقع اسناد و پرهیز از کتمان ادله» را به عنوان استانداردهای سنجش رفتار طرفین در مقام تعهد به حسن نیت و استمرار آن در طول جریان داوری، معرفی می نماید. حسن نیت آیینی ناظر به اجرای صحیح اصول حاکم بر آیین داوری است بنابراین داور و طرفین را به سمت اثربخشی داوری سوق می دهد. دراین نوشتار با بررسی قوانین مرتبط با داوری در حقوق انگلیس و ایران و رویه های قضایی، این استانداردها را با استفاده از روش توصیفی_ تحلیلی بررسی نموده و به تعهدات طرفین داوری از این حیث و رویکرد نظام حقوقی انگلیس و ایران پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: پاکدستی، پرهیز از رفتار متناقض، پرهیز از کتمان ادله، حسن نیت آیینی
  • تحلیل نظریه رکنیت مدیران شرکت های تجاری در حقوق آلمان، انگلیس و ایران
    محمد بیگی حبیب آبادی، محمد عیسائی تفرشی*، مرتضی شهبازی نیا صفحات 25-53

    یکی از مهم ترین نظریات در حقوق شرکت های تجاری نظریه رکنیت مدیران است .مطابق این نظر اراده و افعال مدیران به عنوان اراده و افعال شرکت تجاری تلقی می شود. از لحاظ تحلیلی شخصیت مدیران و شرکت های تجاری یکی بوده و این یکی انگاری به دو نوع مطلق و نسبی تقسیم بندی گردیده است. طبق نظر یکی انگاری مطلق، شخصیت مدیر در شرکت تجاری مستغرق شده و وجود شخصی مدیران نادیده انگاشته می شود و مطابق نظر دوم ضمن یکی انگاری شخصیت مدیران و شرکت تجاری وجود شخصی مدیران در روابط درونی شرکت تجاری نادیده انگاشته نمی شود و اراده مدیر در زمان تصمیم گیری یا انجام اقدامی برای شرکت، قایم مقام و مظهر اراده شرکت تجاری تلقی می گردد و تصمیم مدیر، تصمیم شرکت تلقی می شود. نظریه رکنیت مدیران شرکت های تجاری تاثیر به سزایی در مسوولیت کیفری و مدنی شرکت های تجاری و عدم اعتبار تحدید اختیارات مدیران در مقابل اشخاص ثالث دارد. در گذشته صرفا هیات مدیره شرکت تجاری به عنوان رکن شرکت تجاری تلقی می گردید، ولی در حال حاضر مدیران میانی نیز رکن شرکت تلقی می شوند. نظریه رکنیت در کشورهای آلمان و انگلیس پذیرفته شده است. در حقوق ایران هرچند اختلاف نظر در این خصوص وجود دارد، ولی  برخی از حقوقدانان متمایل به نظریه فوق می باشند.

    کلیدواژگان: مدیران، نظریه رکنیت، تحلیل رابطه مدیران و شرکت تجاری، اراده شرکت تجاری، انتساب مسوولیت به شرکت تجاری
  • حمید حمیدیان، علی رضایی* صفحات 55-95

    شرکت های فراملی در پی گسترش تجارت آزاد و به دنبال کسب سود بیشتر می باشند و این موجب نادیده گرفته شدن ابعاد اجتماعی اقداماتشان می شود؛ بنابراین دولتهابرای تنظیم و تضمین مسوولیت اجتماعی شرکتی از طریق مقررات سخت و موازین نرم مندرج در معاهدات سرمایه گذاری اقدام کرده اند. در این پژوهش جایگاه این مسوولیت در معاهدات سرمایه گذاری کشورهای کانادا،برزیل،اتحادیه اروپا و در نهایت ایران مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است و به نظر می رسد رویکرد کشور برزیل و اتحادیه اروپا در تضمین این مسوولیت با توجه به تببین دقیق مصادیق و ارجاع به اسناد بین المللی به نحو موفق تری عمل نموده باشد. در نظام حقوق معاهدات سرمایه گذاری ایران نیز در دوره پسابرجام، روند مناسبی در تبیین قواعد مسوولیت اجتماعی ملاحظه می شود. هرچند این قیود عملا نتوانسته در ایجاد توازن میان منافع سرمایه گذار خارجی و منافع عمومی موثر باشد و با چالش هایی چون نقش  ماهیت سنتی معاهدات سرمایه گذاری، ماهیت نرم قواعد و ابهام در تببین مفهوم مسوولیت اجتماعی،عدم احراز شخصیت بین المللی شرکت های فراملی روبروست؛ بنابراین مراجع داوری نیز بایستی با تفسیر متوازن حقوق سرمایه گذار و کشور میزبان و قواعد کلاسیک سرمایه گذاری به رشد و تحکیم این مسوولیت کمک کنند. بازنگری مجدد مفاد معاهدات سرمایه گذاری و توجه بیشتر به قواعد مسوولیت اجتماعی نسبت به حمایت از سرمایه گذار خارجی، راهکار دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مسوولیت اجتماعی، معاهدات سرمایه گذاری، حقوق سرمایه گذاری بین المللی، مطالعه تطبیقی.توسعه پایدار
  • سید علی خزائی، سید محمدهادی ساعی، حسین حمدی* صفحات 97-120

    حساب بانکی، ظرفی اعتباری است که بر اساس قرارداد بین مو.سسه مجاز سپرده گذاری و دارنده حساب ایجاد شده و توانایی واریز پول و برداشت از آن را به مشتری اعطاء می کند. توثیق وجوه واریزی به حساب بانکی، در قانون نمونه معاملات با حق وثیقه آنسیترال مصوب 2016 میلادی مورد پذیرش قرار گرفته و احکام روشنی در این باره وجود دارد. به موجب این قانون، دارنده حساب می تواند بدون دخالت بانک، وجوه واریزی خود را به وثیقه بگذارد. در این صورت، حق وثیقه در برابر بانک قابل استناد نیست؛ مگر به موجب حکم دادگاه یا رضایت بانک به حق وثیقه. در صورتی که قرارداد وثیقه در نهاد صالح قانونی به ثبت برسد، در برابر اشخاص ثالث قابل استناد است. همچنین می توان با یک قرارداد سه جانبه به نام قرارداد کنترل، بانک را نیز در ایجاد حق وثیقه دخالت داد که در فرض اخیر، حق وثیقه بدون نیاز به ثبت، در برابر اشخاص ثالث قابل استناد است. در حقوق ایران، اگرچه می توان به طور ضمنی جواز توثیق حق مطالبه وجوه واریزی به حساب بانکی را از ماده 21 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور مصوب 1394 که از حساب ویژه بانکی سخن گفته است استنباط کرد، ولی با توجه به تعارض ماده مذکور با احکام رهن دین در قانون مدنی، این دلالت ضمنی نخواهد توانست جامعه حقوقی را در پذیرش توثیق وجوه واریزی به حساب بانکی و انطباق آن با قواعد عمومی عقد رهن مجاب نماید؛ بنابراین در راستای همگام شدن با تحولات مربوط به معاملات با حق وثیقه در نظام حقوقی بین المللی، مناسب است این خلا قانونی با بکارگیری احکام مندرج در قانون نمونه آنسیترال برطرف گردد.

    کلیدواژگان: حق وثیقه، حساب بانکی، معاملات با حق وثیقه، قرارداد کنترل
  • مهدیه صادقیان، مرتضی طبیبی جبلی، علیرضا یزدانیان*، محمد مهدی الشریف صفحات 121-143

    نظریه نجات در حقوق آمریکا، محور بحث در خصوص مسوولیت مدنی مسببان ایجاد خطر در مقابل یاری رسانان نوع دوست است. مراد از آن این است که یاری رسانی که در حین امدادرسانی آسیب صدمه دیده، حق دریافت خسارت از شخصی را دارد که اعمال زیان آور و مقصرانه وی، منجر به نیاز به آن عملیات نجات شده، حتی اگر تلاش برای نجات ناموفق و بی سرانجام باشد؛ زیرا آسیب وارده بر امدادگر نتیجه قابل پیش بینی تقصیر است. در حقوق ایران نیز علی رغم عدم تصریح به این نظریه، نتیجه تحلیل عمومات مسوولیت مدنی در قالب نهاد تسبیب هم سو با حقوق آمریکاست و خسارات وارد بر یاری رسان قابل مطالبه از مسبب ایجاد خطر خواهد بود.

    کلیدواژگان: تسبیب، قاعده احسان، قاعده اقدام، نظریه نجات، یاری رسان نوع دوست
  • مسلم عبدی، عباس کریمی*، احمد شمس، محسن محبی صفحات 145-167

    از تمهیدات مهم قراردادهای سرمایه گذاری تعیین قانون یا منابع حاکم بر قرارداد است. با تعیین قانون حاکم- با توافق طرفین یا با اعمال قواعد حل تعارض-  محل ارجاع، تفسیر، تحلیل و استنتاج در موضوعات مختلف قرارداد مشخص می گردد. در قراردادهای بین المللی این توافق منشاء اثر بوده و نهاد رسیدگی کننده باید بر اساس منابع منتخب، اختلافات راجع به قرارداد را تحلیل و رای صادر کند. با این حال در این قراردادها، به ویژه دعاوی سرمایه گذاری، مراجع داوری تمایلی به استفاده انحصاری از قانون یا منابع منتخب ندارند و به صورت رایج و به انحاء مختلف از منابع غیر منتخب -به رغم عدم صدور مجوز از ناحیه طرفین قرارداد- نیز استفاده می نمایند. حدود اختیارات داوران در ارجاع و استفاده از منابع غیر منتخب و میزان تاثیرگذاری این منابع در سرنوشت نهایی دعاوی بین المللی موضوع اصلی مقاله پیش رو خواهد بود.

    کلیدواژگان: قراردادهای سرمایه گذاری، قانون حاکم، مراجع داوری، منابع غیر منتخب
  • اسماعیل نعمت اللهی* صفحات 169-197

    در نظام کامن لا، یکی از خسارت هایی که زیاندیده از نقض قرارداد می تواند مطالبه کند، استرداد اموالی است که به طرف ناقض داده است. در دعاوی معمولی خسارت ناشی از نقض قرارداد، خوانده ملزم می شود که خسارت انتظار خواهان را جبران کند اما دعوای استرداد درصدد جلوگیری از دارا شدن ناعادلانه خوانده است و این هدف با استرداد اموالی که از خواهان به خوانده منتقل شده است تحصیل می شود. در حقوق ایران نیز استرداد عوضین در موارد بطلان و انحلال قهری یا ارادی قرارداد مطرح می شود و در برخی موارد، می تواند جنبه جبرانی داشته باشد. از خلال این تحقیق معلوم می شود که علی رغم اختلاف در برخی جزییات، شباهت های زیادی بین این دو نظام در قواعد و احکام استرداد دیده می شود؛ هرچند که از لحاظ کارکرد استرداد، تفاوت عمده ای بین این دو نظام وجود دارد.

    کلیدواژگان: خسارت زیان محور، خسارت نفع محور، حقوق استرداد، مسوولیت قراردادی، نقض قرارداد
|
  • Bebe Fatemeh Borumand, Morteza Shahbazinia*, Asghar Arabian Pages 1-24

    In current world, cases referring to arbitration as means of resolving dispute is an undeniable necessity. Due to some deficiencies in Iranian legal system, strengthening this institution seems to require protective of other legal instruments; one of the most important of which is the principle of good faith. Since currently there is no specific criterion for behaviors with good faith in Iranian arbitration laws of our country. This article by examining the principle of fair trial, introduces criteria and factors such as "Clear Hand, Prohibition of inconsistent behavior, Timely production of documents, Prohibition of Evidence hiding" as standards for measuring the parties behavior in obligation to good faith and continuity during the arbitration proceeding. Procedural of good faith concerns proper enforcement of principles of arbitration. Therefor it leads the arbitrators and the parties to the effectiveness of arbitration. In this article by investigating the laws related to arbitration in English and Iranian law and judicial proceeding, analyzes these standards using descriptive-analytic method and the obligation of arbitration parties in this regard and English and Iranian legal system approaches has been examined.

    Keywords: Procedural Good Faith. Clean Hands. Prohibition of inconsistent behavior. Evidence Hiding Prohibition
  • Analises of Organic Theory of Directors in German, English And Iranian Law
    Mohammad Beygi Habib Abadi, Mohammad Isaea Tafreshi*, Morteza Shahbazinia Pages 25-53

    One of the most important theories in corporate law is the organ theory.According to this view, the will and actions of directors are deemed to be will and actions of the corporation. Analytically, the personality of directors and corporations is considered to be integrated and this identification is divided into two types of absolute and relative. According to absolute identification, the personality of the director is merged into that of corporation and his personal existence is ignored.

    And according to the second point of view, while accepting the identification of directors and corporation, the personal existence of the directors in the internal relations of the corporation is not ignored. And the will of the director at the time of making decision or taking action for the company is considered to be the successor and manifestation of the will of the corporation and the decision of the director is considered to be decision of the company. The organ theory has a significant impact on the criminal and civil liability of corporations and on the fact that the restriction of directors’ authorities against third parties is not valid. In the past, the board of directors was considered to be the sole organ of a corporation, but currently other managers are also considered to be its organ. .The organic theory of directors in corporations is accepted in Germany and England. Although there is disagreement in Iranian law, some jurists are inclined to the above theory.

    Keywords: Directors, Organic theory, Analysis of Relationship between Directors, Corporation, Will of Corporation, Attribution of Liability to Company
  • Hamid Hamidiam, Ali Rezaee* Pages 55-95

    Transnational companies are pursuing expanding trade and makeing profit.this issue leads  this companies to ignores the social dimension of their measures. Therefore, the governments have tried to regulat and guarantee corporate social responsibility through the hard  law and soft standards contained in investment treatis. In this study, the Status of social responsibility in the investment treatis of Canada, Brazil, the European Union and finally Iran has been examined and evaluated, and it seems that the approach of Brazil and the European Union in guaranteeing social responsibility according to Accurate explanation of examples and reference to international legal documents has been more successful. In the post TCOPA investment treatis.In Iran the  trend towards formulating social responsibility can be detected . Though  these restrictions have not been effective in balancing the interests of foreign investors with the public interest, and have been faced challenges such as the traditional nature of investment treaties, the soft nature of rules and ambiguity in explaining the concept of social responsibility, lack of international character. Therefore, the arbitration tribunal should also support to grow and strengthen this responsibility by giving a balanced interpretation of the rights of the investor and the host country and the classic rules of investment. Rivison of the content of  the  investment treatis, and giving  more attention to the  rules of social responsibility than protecting a foreign investor, is another solution that should be considered.

    Keywords: Social Responsibility, Investment Treaties, International Investment Law, Comparative Study, Sustainable Development
  • Seyed Ali Khazaei, Seyed Mohammad Hadi Saei, Hossein Hamdi* Pages 97-120

    A bank account is a credit container created under a contract between an authorized depositor and the account holder, giving the customer the ability to deposit and withdraw money. Under UNCITRAL Model Law on Secured Transactions 2016, there are clear provisions on the creating security right against funds credited to a bank account. According to this law, the account holder can enter into a security agreement without the intervention of the deposit-taking institution. In this case, the security right cannot be effective against the deposit-taking institution unless pursuant to an order of a court or the deposit-taking institution’s consent.  If the security agreement is registered in the Registry, it can be invoked against third parties. It is also possible to involve the bank in the creation of the security agreement with a tripartite agreement called a control agreement, which in the latter case, the security agreement can be invoked against third parties without the need for registration. In Iranian law, although it is possible to implicitly derive the certifying to create security right against funds credited to a bank account from Article 21 of the Law on Elimination Barriers to Competitive Production and Improvement of the Financial System of the Country, approved in 2015, which speaks of a special bank account, but the conflict of this article with the provisions of mortgage in the Civil Code and its non-compliance with the general rules of mortgage, this implicit implication will not be able to persuade the legal community to accept the security right against funds credited to a bank account. Therefore, in order to keep pace with developments related to collateral transactions in the international legal system, it is appropriate to fill this legal gap by applying the provisions of the UNCITRAL Model Law.

    Keywords: security right, bank account, security agreement, control agreement
  • Mahdiye Sadeghian, Morteza Tabibi Jabaly, Alireza Yazdanian*, Mohammad Mahdi Alsharif Pages 121-143

    The Rescue Doctrine is the focus of discussion on the civil liability of those endangering others toward Good Samaritans in American law. It means that rescuer who has been injured during the rescue have the right to receive compensation from a person that his harmful and culpable actions led to the need for that rescue operation, even if the attempt to save is unsuccessful. Because the harm incurred by the rescuer is the predictable result of negligence. In Iranian law, despite of not specifying this doctrine, the result of the analysis of the generalities of civil liability in the form of the Tasbib Institution is similar to American law and the damages to the rescuer can be claimed from causing of danger.

    Keywords: Eghdam rule, Ehsan rule, Good Samaritan, Tasbib, Rescue Doctrine
  • Moslem Abdi, Abbas Karimi*, Ahmad Shams, Mohsen Mohebi Pages 145-167

    One of the important issues to be taken into account in investment agreements is to define the applicable law or resourcesgoverning the agreement. Upon defining the applicable law, based on the mutual agreement or through applying conflict resolution rules, it is possible for the parties to define the place of reference, interpretation, analysis, and inference of various topics. In the international agreements, such mutual agreements are binding and shall be applied by the
    investigating authorityin analyzing and eventually granting the reward as for the disputes raisedout of the agreement. However, in the international commercial agreements, in particular, the investment cases, the arbitration authorities are hardly inclined to have exclusive use of the law or the defined resources. Actually, they commonly have direct or indirect useof other resources (non-defined resources)in different ways. The main subject of this article is the limits of arbitration authorities in referring the cases, using non-defined resources and the impact rate of such resources on the outcome of the agreement.

    Keywords: International Commercial Agreements, Applicable Law, Arbitration Authorities, Non-defined Resources
  • Esmail Nematollahi* Pages 169-197

    In Common Law system, the aggrieved party could recover benefits delivered to the breaching party as remedy for breach of contract. In normal contract damages, the defendant must compensate the plaintiff for losses suffered as the result of breach; while restitution damages seeks to prevent unjust enrichment by the breaching party and serves this purpose by restoring the gains received by the defendant to plaintiff. In Iranian law, restitution arises in cases of voluntary or involuntary dissolution of contract and in some cases may serve as damages. The research reveals that, notwithstanding some differences in particulars, there many similarities between the two systems in the subject under discussion.

    Keywords: breach of contract, contractual liability, gain-based damages, law of restitution, loss-based damages