فهرست مطالب

دولت پژوهی ایران معاصر - سال ششم شماره 3 (پاییز 1399)

نشریه دولت پژوهی ایران معاصر
سال ششم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن کرمانی*، مهدی سیاوشی صفحات 11-35

    هویت به مثابه پدیده ای سیال و تعین پذیر، همواره از برخوردهای اجتماعی، فرهنگی و تمدنی در معرض تغییر و تحول تاثیرپذیر است. در این رابطه، یکی از تاثیرگذارترین برخوردهای اجتماعی جنگ است که با برانگیختگی مای ملی، هویت را در سطوح مختلف خود دستخوش واسازی و تحول می کند. در این مورد می توان به جنگ تحمیلی و آثار هویتی آن در تثبیت مولفه های دینی و تقویت عناصر ملی هویت انسان ایرانی بویژه جوانان اشاره کرد؛ اما در وضعیت حاضر و در سطحی بالاتر، رویارویی تمدنی ایران اسلامی با غرب تجددی، انسان ایرانی خاصه جوانان را در معرض تشتت و پراکندگی منابع هویتی قرار داده است. در پاسخ به این مسیله، کارگزاران نظام و در راس آنها، مقام معظم رهبری (مدظله) کوشش دارند با تکیه بر منابع هویتی دفاع مقدس الگو و مولفه های هویتی مناسب نسل جوان را برساخت نمایند. پیرو دغدغه فوق، هدف اصلی این نوشتار نیز این است که با استفاده از نظریه مبنایی، مولفه های هویت جوانان از دید ایشان بر حسب تجربه دفاع مقدس شناسایی و الگوی هویتی مطمح نظر ایشان با روش تحلیلی و بررسی سخنرانیها و آثار مکتوب معظم له معرفی و تبیین گردد. در ادامه یافته های پژوهش نشان داد که بر حسب تحلیل صورت گرفته مقولات معنویت گرایی، تکلیف گرایی، شهادت طلبی، بیگانه ستیزی، موقعیت شناسی، ولایت مداری، از بیانات رهبری با موضوع جنگ استخراج شده است و مولفه های فوق در قالب مقومات، استلزامات و اهداف هویتی قابل توزیع هستند؛ با این توضیح که در الگوی هویتی مقام معظم رهبری ایمان و معنویت به مثابه مقومات هویت جوان ایرانی معرفی شده است. جوانی که هدفش پیشرفت است و برای رسیدن به آن باید موقعیت شناس، وظیفه شناس، دشمن شناس و روحیه انقلابی داشته باشد.

    کلیدواژگان: هویت، دفاع مقدس، مقام معظم رهبری (مدظله)، جوانان
  • سید محمد موسوی* صفحات 37-58

    یکی از مفاهیم با اهمیت، پیچیده و جدید در دنیای امروز در بسیاری از مباحث سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و... موضوع و مفهوم امنیت است. هدف مقاله، بررسی وضعیت مسایل امنیتی و دفاعی در سه دهه رهبریت مقام معظم رهبری است و از این دیدگاه این نوشتار در مقام پاسخگویی به این سوال است که نقش رهبری در پیشرفتها و حل چالشهای نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه مسایل امنیتی و دفاعی در سه دهه اخیر چه بوده است؛ ایشان به عنوان فرمانده کل قوا چه اقداماتی درباره پیشرفت نیروهای مسلح انجام داده اند؟ نوشتار به روش توصیفی و تحلیلی است و ابزار گردآوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای و اسنادی شامل کتابها، مقالات تخصصی و اینترنت صورت گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد، که مقام معظم رهبری در طول دوران رهبری پربرکت خویش، جنگ و صلح را با ترازوی حکمت، عزت و مصلحت مدیریت کردند و بارها جمهوری اسلامی را از خطر جنگهایی که ایران را تهدید می کرد نجات داده است. ایشان توجه زیادی به تقویت نیروهای نظامی و امنیتی داشته و با مدیریت و پیگیری خویش به بهترین وجه رهبری کرده و در خطرناکترین رویدادها که ایران با آن روبه رو شده با درایت و هوشیاری بر چالشها غلبه کرده و امنیت را به کشور باز گردانده است.

    کلیدواژگان: رهبری، چالش امنیتی، مسائل دفاعی، جمهوری اسلامی ایران
  • علی بزمی*، عباس طاهری صفحات 59-95

    هدف این نوشتار بررسی مسئولیت حقوقی بین المللی دولتهای منطقه ای و فرامنطقه ای در جنگ ایران و عراق است. در این نوشته تلاش می شود تا ابعاد حقوقی و بین المللی دولتهای منطقه ای و فرامنطقه ای در خلال جنگ تحمیلی با تاکید بر منصوصات بین المللی تحلیل و تبیین شود. یافته های این پژوهش، که با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و اسنادی به دست آمده، نشان می دهد جنگ علیه حقوق انسانها، نقض تعهد حقوق بشر توسط دولتهای منطقه ای و فرامنطقه ای در جنگ ایران و عراق از ابعاد حقوقی و بین المللی به بهانه های گوناگون سیاسی و غیر سیاسی بوده است. باتوجه به اینکه در شکل گیری جنگ تحمیلی در سطح تحلیل بین الملل، که ناقض حقوق بشر است، این اقدامات جنایت جنگی محسوب، و موجب مسئولیت کیفری و مسئولیت بین المللی دولت بر اساس حقوق بین الملل می شود و رافع مسئولیت نیست و این رفتار، غیرانسانی و مغایر رفتار بشردوستانه و حقوق بین الملل و اسناد بین المللی است.

    کلیدواژگان: مسئولیت حقوقی بین المللی، سازمان ملل، جنگ عراق، جمهوری اسلامی ایران
  • علیرضا نادری*، حمیدرضا هوشنگی صفحات 97-119

    وضعیت اقتصادی و میزان رشد و توسعه ایران در دوران پرفراز و نشیب حکومت پهلوی، سوالی است که همواره ذهن پژوهشگران حوزه انقلاب اسلامی را به خود مشغول کرده و با وجود مسایل گوناگونی که پیرامون آن مطرح شده است، تحقیقات مستند قابل توجهی در این زمینه اجرا نشده است. این تحقیق تلاش می کند با استفاده از روش تحلیل مضمون در مستندات منتشرشده توسط نزدیکان و کارگزاران حکومت پهلوی و با استناد به آمار و خاطرات رسمی و شفاهی ازجمله تاریخ شفاهی هاروارد شامل مصاحبه با کارگزاران پهلوی، خاطرات اسدالله علم، تاریخ کمبریج، اسناد لانه جاسوسی امریکا در ایران و... ضمن بررسی وضعیت اقتصادی و معیشتی به تحلیل سیاسی و اجتماعی برخی موارد مهم چون عوامل گسترش فقر و محرومیت و افزایش فاصله طبقاتی بپردازد و مضمونهای اصلی ذیل را در ایجاد زمینه های افول اقتصاد ایران و کیفیت معیشت جامعه به دست آورد: 1. مشکل ساختاری اصلاحات ارضی که با هدف کاستن نقش فیودالها صورت گرفت به طبقه رعیت کمکی نکرد و عملا محرومیت با شکلهای جدید ادامه پیدا کرد. 2. عدم توزیع منابع مختلف مادی به دلیل نبود نهادهای میانجی میان دولت و حکومت. 3. عمل نکردن مناسب به قانون اساسی و زیرپاگذاشتن مفاد مدنی مربوط به اجرای عدالت اجتماعی به دلیل ساختار اقتدارگرای حکومت.

    کلیدواژگان: پهلوی، توسعه اقتصادی، فقر، فاصله طبقاتی، محرومیت
  • حمیدرضا سهرابی*، محمدجواد فرح بخش صفحات 121-143

    این پژوهش با هدف شناخت جایگاه مساجد در دوران پیروزی انقلاب اسلامی بر اساس چارچوب نظری نظریه بسیج چارلز تیلی و با روش توصیفی و تحلیلی به دنبال بررسی و تحلیل نقش مساجد در پیروزی انقلاب اسلامی است. براساس فرضیه این پژوهش، مساجد سازمانهایی بود که مهمترین نقش را در بسیج سیاسی مردم در دوران مبارزات انقلابی و مقاومت هشت ساله ایرانیان در دفاع از حریم کشورشان در جنگ با جبهه استبداد و استکبار ایفا  کرد. براساس یافته های این پژوهش، مساجد سراسر کشور در دوران مبارزات انقلابی و هشت سال جنگ تحمیلی، همواره سازماندهی نیروها را از لحاظ تامین نیرو و تدارکات پشتیبانی می کردند و مسجد سنگر پاسداری و تبلیغ ارزشهای جهادی و محل امر به معروف و نهی از منکر و جایگاه تعامل دین با دولت جمهوری اسلامی بوده که این مهم نشاندهنده نقش موثر مساجد در پیروزی انقلاب اسلامی و حفظ آن بوده است. بنابراین در تمامی جنبشها و حرکتهای اسلامی دوران معاصر بویژه در دوران مبارزات مردم با رژیم پهلوی و دوران دفاع مقدس، مساجد به نقش آفرینی پرداخت و به عنوان نهاد مدنی بومی با ارایه کارکردهای گوناگون توانست در مقایسه با سازمانها و نهادهای مدنی مدرن مانند باشگاه و احزاب سیاسی و تشکل های کارگری و... در بسیج همگانی در پیروزی و دفاع از انقلاب اسلامی نقش بسیار مهمی ایفا کند.

    کلیدواژگان: مساجد، سازمان روحانیت، انقلاب اسلامی، بسیج
  • بهزاد جلالوند* صفحات 145-164

    بررسی عوامل عدالت گستر در اندیشه حضرت امام خمینی(ره) و مبانی آن، مسئله این مقاله توصیفی تبیینی است تا براساس آن مبانی، رمز پویایی سیره عملی حضرت امام(ره) مشخص شود. حضرت امام به عنوان رهبر با توجه به آموزه های دینی خود، مواردی چون انقلاب فرهنگی علیه ظلم، ابتنای فرهنگ به توحید و اسلام ناب محمدی(ص) و برخورد تهاجمی با فرهنگ بیگانه را از محدثات عدالت فرهنگی و تقدم اصلاح خود بر دیگران، خودباوری و اتکا به نفس در مقابل فرهنگ ظالمان و احیای فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر را نیز موجب گسنرش و توسعه عدالت فرهنگی شمرده اند. ایشان خطاب به خبرگان اول قانون اساسی فرمودند: قانون اساسی و دیگر قوانین در این جمهوری باید صددرصد اسلامی باشد و به عنوان الگو برای نهضتهای رهایی بخش درآید که در این راستا مبانی این عوامل همچون دیگر ویژگیهای سیره عملی ایشان تماما برخاسته از وحی الهی و کلام معصومین علیهم السلام است.

    کلیدواژگان: عدالت، ظلم ستیزی، امام خمینی(ره)، فرهنگ، مبانی
|
  • Mohsen Kermani *, Mahdi Siavashi Pages 11-35

    As a dynamic and determinable phenomenon, identity always changes by social, cultural and civilizational encounters. One of the most influencing social incident in this regard is war, which is able to transform and diversify identity at various levels. The imposed war and its identity effects can be referred to as the promoter of the religious constituents and strengthening the national elements of Iranian identity, especially the youth. However, The Iranian human identity, especially regarding the youth, is in danger of disturbance and dispersion with regard to sources of identity in the current situation of the serious clashes between the Islamic Iranian civilization and that of the modern West. In response, the agents of the Iranian government, especially the Supreme Leader of the Islamic Revolution, are trying to introduce a proper model and identity for the young generation by relying on the identity sources of the Holy Defense. Accordingly, the main purpose of this study is to make use of the basic theory to identify the constituents of youth identity from the Supreme Leader’s point of view on the basis of the experience of the Holy Defense, and introduce his favorable identity model through analytical method by reviewing the lectures and written messages of His Holiness. The findings revealed that the constituents of spiritualism, task-orientation, martyrdom, fighting aliens, awareness of the situation, and devotion to Velayat, can be derived from the statements of the leader on the subject of war. The aforementioned components can be categorized as the establishers, requirements, and goals of identity of the Iranian youth. According to this, Iranian youth is supposed to be aware of the situation, his responsibilities, and the enemy with revolutionary spirit.

    Keywords: Identity, the Holy defense, the Supreme Leader, the youth
  • Sayyed Mohammad Moosavi * Pages 37-58

    These days, the issue and concept of security comprise a significant, complex, and novel perception in the world, in political, social, and economic regards. The purpose of this study is to investigate the place of security and defense issues in the three decades of the leadership of the Supreme Leader. Hence, this research is intended to answer the question relating the role of the leader in progressing and solving security and defense challenges facing the Islamic Republic in these decades. What measures the Commander-in-Chief has taken for the progress of the Armed Forces? This is a descriptive-analytical research whose data is collected by library and documentary methods including books, specialized articles and the internet sources. The results of the research signified that during his blessed leadership, the Supreme Leader has managed war and peace eras quite wisely with dignity and expediency, and has repeatedly saved the Islamic Republic from the danger of wars that threatened the country. He has paid quite a lot of attention to strengthening the military and security forces and has directed and managed them in the best way with his managing power. In the most dangerous situations that Iran has faced, he has been able to lead the country tactfully and attentively, and has restored security to the country.

    Keywords: Leadership, security challenges, defense problems, Islamic republic of Iran
  • Ali Bazmi *, Abbas Taheri Pages 59-95

    This research is intended to investigate the legal and international dimensions of the responsibilities of regional and ultra-regional governments in the outbreak of Iran-Iraq war. It is aimed at investigating the international and legal aspects of these countries during the Iran-Iraq war on the basis of precise texture of international laws. The findings of this descriptive-analytical study relying on library and documentary sources for data collection indicated that fighting against the rights of human beings, violating human rights by the regional and ultra-regional countries in the Iran-Iraq war under various political and non-political causes were evident. The outbreak of an imposed war at international level of analysis, which violates human rights, is considered war crimes. As a result, the criminal liability and international responsibility of the governments involved in this war cannot be forgiven according to international law. This anti-humane behavior is against international laws and documents.

    Keywords: legal responsibility, international organizations, the United Nations, Iraqi War, Islamic republic of Iran
  • Ali Reza Naderi *, Hamid Reza Hooshangui Pages 97-119

    The economic situation and growth and development of Iran during the ups and downs of the Pahlavi regime have raised a question occupying the minds of scholars of the Islamic Revolution. Despite the various issues being proposed in this regard, few significant documentary researches have been carried out. Using content analysis method for the analysis of the documents published by family members and agents of the Pahlavi regime, and official and oral documents and memoirs including Harvard’s oral history including interviews with Pahlavi agents, Assadollah Alam's memoirs, Cambridge history, while reviewing the economic and living state, the research made an attempt to analyze political and social issues such as the factors of poverty and deprivation and increase of the class gap, for achieving the following main themes in creating the conditions for the decline of Iran's economy and the quality of society: 1. The structural land reform aimed at reducing the role of the feudal lords did not help the peasantry, and in practice deprivation continued in new forms. 2. Deficiency in the distribution of various material resources due to lack of mediating institutions between the government and the state. 3. Violating the constitution and the civil law related to the implementation of social justice due to the authoritarian structure of the government.

    Keywords: Pahlavi, Economic Development, poverty, social
  • Hamid Reza Sohrabi *, Mohammad Javad Farahbakhsh Pages 121-143

    This study aims at analyzing and identifying the role of mosques during the victory of the Islamic Revolution based on the theoretical framework of Charles Tilly’s theory of mobilization through a descriptive-analytical method. This research hypothesizes that the mosques, as organizations, played the most important role in the political mobilization of the people during the revolutionary attempts and the eight-year resistance of Iranians in defending their country in the war against the tyrants and aggressors. The findings of this study signified that the mosques all over the country always managed the organization of forces in terms of supply and human resources during the revolutionary attempts and the eight-year imposed war. The mosques also played great role in strengthening and protecting Jihadi values ​​as well as a base for ordering goodness and forbidding the evil, and a strong center for interaction with the Islamic government. These are all evidences of the great role of the mosques in the victory and preservation of the Islamic Revolution.  All n all, in all Islamic movements and specially in those of contemporary era, including the people's struggle against the Pahlavi regime and the era of Holy Defense, mosques played a greater role compared to local civil institution and organizations such as social communities and parties, political and labor unions, etc. by providing various functions, the mobilization of people for the victory, and preservation of the Islamic Revolution.

    Keywords: Mosques, Rowhaniyat organization, Islamic Revolution, Basij
  • Behzad Jalalvand * Pages 145-164

    This descriptive explanatory study is aimed at identifying the factors and principles affecting the development of justice in the thought of Imam Khomeini (RA) on the basis of which the secret of his practical dynamic movement can be presented. As a leader, according to his religious teachings, Imam Khomeini considered factors such as Cultural Revolution against oppression, founding culture on the basis of monotheism and pure Muhammadan Islam, and aggressive dealing with alien culture, as the causes of cultural justice. According to Imam Khomeini, precedence of one’s purification on those of others, self-confidence and self-reliance in facing the culture of the oppressors, and the revival of the culture of directing to the good and forbidding the evil, are developing factors of cultural justice. Addressing the first leadership experts of the constitution, he said: “the constitution and other laws in this republic should be 100% Islamic to serve as a model for liberation movements. The foundations of these factors, like other features of his practical processes, are entirely derived from the divine revelation and the words of the infallibles.

    Keywords: justice, fighting against oppression, Imam Khomeini, culture, fundamentals