فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 58 (تابستان 1400)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 58 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رسول بابایی پور، خسرو عزیزی، حمیدرضا عیسوند*، ماشالله دانشور، امیدعلی اکبرپور صفحات 153-170

    هیدروپرایمینگ بذر و محلول پاشی نیتروژن و گلایسین بتایین می توانند تاثیرات شرایط نامساعد خشکی بر عملکرد کمی و کیفی نخود در شرایط دیم را کاهش دهند. در جهت آزمون این فرضیه آزمایشی در سال زراعی 97-1396در شهرستان کوهدشت استان لرستان انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار روی رقم نخود عادل اجرا شد. عوامل مورد برررسی شامل پرایمینگ بذر در دو سطح (پرایم نشده و هیدروپرایم شده) و محلول پاشی نیتروژن (از منبع اوره) و گلایسین بتایین در شش سطح (عدم محلول پاشی (شاهد)، غلظت صفر (اسپری آب)، اوره سه درصد، گلایسین بتایین 100 میلی مولار، گلایسین بتایین 200 میلی مولار، و گلایسین بتایین 200 میلی مولار + اوره 3 درصد) بودند. اثر متقابل پرایمینگ و محلول پاشی بر عملکرد معنی دار بود و بیشترین عملکرد بیولوژیک (2688 کیلوگرم در هکتار) و دانه (1301 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد توام پرایمینگ و مصرف گلایسین بتایین 200 میلی مولار + اوره 3 درصد و کمترین عملکرد نیز مربوط به شرایط عدم پرایمینگ و عدم محلول پاشی بود. پرایمینگ بذر همچنین، شاخص برداشت، تعداد دانه در بوته، تعداد نیام در بوته، وزن صد دانه و تعداد گره فعال را بهبود بخشید. اثر محلول پاشی بر روی تعداد دانه در نیام و درصد پروتیین دانه معنی دار شدند. بیشترین میزان این صفات مربوط به محلول پاشی گلایسین بتایین 200 میلی مولار + اوره 3 درصد برآورد شد. هیدروپرایمینگ، عملکرد دانه، شاخص برداشت، وزن دانه، تعداد دانه در گیاه را به طور قابل توجهی افزایش داد. همچنین، هیدروپرایمینگ سبب شد تا گیاه زودتر وارد مرحله گلدهی و نیام دهی شود. با توجه به نتایج این تحقیق، استفاده از تیمار هیدروپرایمینگ و سپس محلول پاشی نیتروژن و گلایسین بتایین با منظور نمودن نسبت هزینه به فایده برای بهبود عملکرد کمی و کیفی نخود دیم در شهرستان کوهدشت می تواند مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پرایمینگ، گلایسین بتائین، نخود، نیتروژن، محلول پاشی
  • ارمغان چرخاب، مانی مجدم*، شهرام لک، طیب ساکی نژاد، محمدرضا دادنیا صفحات 171-192

    اثر کاربرد مقادیر مختلف بیوچار و اسید هیومیک بر خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه ذرت هیبرید سینگل کراس 704 تحت تنش کمبود آب طی آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های زراعی 97-1396 و 98-1397 در مزرعه ای واقع در شهرستان اهواز ارزیابی شد. کرت اصلی شامل تنش کمبود آب با سه سطح آبیاری، پس از تخلیه 30، 40 و 50 درصد ظرفیت زراعی، به ترتیب به عنوان آبیاری مطلوب، تنش ملایم و تنش شدید، کرت فرعی شامل بیوچار با 2 سطح (شاهد، عدم کاربرد بیوچار) و کاربرد 4 تن در هکتار بیوچار و کرت فرعی فرعی شامل اسید هیومیک با 4 سطح (شاهد، عدم کاربرد اسید هیومیک)، کاربرد 2، 4 و 6 لیتر در هکتار اسید هیومیک بودند. نتایج نشان داد که اثرات برهمکنش تنش کمبود آب و بیوچار، همچنین تنش کمبود آب و اسید هیومیک بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد دانه در بلال، شاخص کلروفیل فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در سطح احتمال یک درصد معنی دار بودند. در شرایط تنش شدید، عملکرد دانه (36 درصد) تعداد دانه در بلال (22 درصد) و شاخص سطح برگ (36/30 درصد) کاهش و میزان فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز (37 درصد) افزایش یافت. اسید هیومیک بر تمام صفات آزمایش اثر معنی داری داشت. بیشترین عملکرد دانه (18/8995 کیلوگرم در هکتار) مربوط به تیمار آبیاری پس از تخلیه 40 درصد ظرفیت زراعی و کاربرد 4 تن در هکتار بیوچار بود. در مجموع استفاده از 4 لیتر در هکتار اسید هیومیک در شرایط تنش رطوبتی متوسط به دلیل نقش مثبتی که بر رشد و افزایش 42 درصدی عملکرد نسبت به تیمار تنش شدید و عدم مصرف اسید هیومیک داشت می تواند در شرایط خشک و نیمه خشک برای صرفه جویی در مصرف آب و کاهش اثرات تنش کمبود آب قابل توصیه باشد.

    کلیدواژگان: آبیاری مطلوب، آنزیم سوپراکسید دیسموتاز، شاخص کلروفیل، عملکرد دانه، هیومیک اسید
  • سجاد عیسی پور نخجیری، مجید عاشوری*، سید مصطفی صادقی، ناصر محمدیان روشن، مجتبی رضایی صفحات 193-210
    به دلیل محدودیت در فراهمی آب در زراعت برنج، از خشک و تر کردن تناوبی به جای غرقاب نمودن دایمی جهت کاهش مصرف آب در شالیزارها استفاده می گردد. بدین منظور با هدف بررسی تاثیر روش های مختلف آبیاری و مقادیر کود نیتروژن بر عملکرد و محتوای عناصر ریزمغذی برنج قهوه ای و سفید در دو رقم هاشمی و گیلانه در سال های زراعی 96-1395 و 97-1396 به صورت کرت های دو بار خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در رشت اجرا گردید. تیمارهای آبیاری غرقاب، آبیاری با فاصله 7 روز و 14 روز در کرت اصلی، مصرف 50، 75 و 100 گیلوگرم در هکتار کود نیتروژن در کرت فرعی و ارقام هاشمی و گیلانه در کرت فرعی فرعی قرار داده شدند. نتایج نشان داد که اثر سال بر عملکرد و تعداد خوشه در مترمربع معنی دار شد. برهمکنش سه عامل مورد مطالعه بر عملکرد در سال 1396 و 1397، تعداد خوشه در مترمربع در سال 1396، و محتوای عناصر ریزمغذی دانه از نظر آماری معنی دار گردید. افزایش فاصله آبیاری تعداد خوشه در مترمربع، تعداد دانه در خوشه، وزن هزار دانه و عملکرد شلتوک را کاهش داد، در حالی که مصرف 75 و 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن این صفات را در هر سه سطح آبیاری در مقایسه با سطح 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن افزایش داد. برتری عملکرد و تعداد دانه در خوشه و تعداد خوشه در مترمربع بالاتری را در رقم گیلانه نسبت به هاشمی در هر سه سطح آبیاری نشان داد. افزایش فاصله آبیاری بر محتوای عناصر ریزمغذی در برنج قهوه ای و سفید افزود. دو سطح کودی 75 و 100 کیلوگرم در هکتار نیز این صفات را نسبت به سطح دیگر کود نیتروژن افزایش دادند. در آبیاری با فاصله 14 روز و مصرف 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن بیش ترین محتوای Zn، Cu، Fe و Mn در برنج قهوه ای و سفید مشاهده شد. مصرف 100 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن در هر دو رقم توانست در هر سه سطح آبیاری، عملکرد کمی و کیفی دانه را در مقایسه با دو سطح دیگر کود نیتروژن افزایش دهد و سطح مناسبی از کود برای تعدیل اثرات مضر افزایش فواصل آبیاری باشد.
    کلیدواژگان: برنج، تنش خشکی، کود نیتروژنه، محتوای روی، مس، آهن و منگنز دانه
  • سید امیرحسین موسوی، اصلان اگدرنژاد*، عبدالعلی گیلانی صفحات 211-228

    شبیه سازی عملکرد و بهره وری مصرف آب برنج با کاربرد مدل های AquaCrop، CropSyst و WOFOST، پژوهشی در ایستگاه شاوور، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان انجام شد. در این پژوهش، دو عامل روش کاشت (نشایی، مستقیم رایج در منطقه و خشکه کاری) و ارقام برنج (عنبوری قرمز، چمپا و دانیال) مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که دقت مدل AquaCrop برای تعیین عملکرد بر اساس آماره های میانگین خطای اریب (36/0 تن بر هکتار)، جذر میانگین مربعات خطا (07/1 تن بر هکتار) و جذر میانگین مربعات نرمال شده (14 درصد) قابل قبول بود. مقادیر آماره های میانگین خطای اریب، جذر میانگین مربعات خطا و جذر میانگین مربعات نرمال شده برای بهره وری مصرف آب در مدل AquaCrop به ترتیب برابر با 11/0- کیلوگرم بر مترمکعب، 40/0 کیلوگرم بر مترمکعب و 15/0 به دست آمد. این مقادیر برای عملکرد دانه توسط مدل WOFOST به ترتیب برابر با 06/0 تن بر هکتار، 14/1 تن بر هکتار و 1 درصد و برای بهره وری مصرف آب توسط این مدل به ترتیب برابر با 15/0 کیلوگرم بر مترمکعب، 40/0 کیلوگرم بر مترمکعب و 13 درصد برآورد گردید. همین مقادیر برای مدل CropSyst به ترتیب برابر با 11/0 تن بر هکتار، 80/0 تن بر هکتار و 24 درصد برای عملکرد دانه و 15/0 کیلوگرم بر مترمکعب، 40/0 کیلوگرم بر مترمکعب و 14 درصد برای بهره وری مصرف آب شبیه سازی شد. با توجه به این نتایج، دقت هر سه مدل برای شبیه سازی عملکرد و بهره وری مصرف آب مطلوب بودند. با این وجود، مدل WOFOST دقت بهتری نسبت به دو مدل دیگر در اکثر تیمارها داشت. بنابراین، این مدل را می توان برای شبیه سازی عملکرد و بهره وری مصرف آب ارقام مختلف برنج در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: روش خشکه کاری، مدل آب محور، مدل تابش محور، مدل سازی گیاهی، مدل کربن محور
  • رامین مصباح، محمدرضا اردکانی*، علی مقدم، فرناز رفیعی صفحات 229-250

    توتون به عنوان یک محصول با ارزش زراعی در بیش از صد کشور دنیا و در شرایط آب و هوایی مختلف کشت شده و در اقتصاد برخی از کشورها نقش مهمی ایفا می کند. این تحقیق به منظور بررسی اثر کاربرد میکوریزا و ازتوباکتر به همراه بیوچار بر عملکرد برگ، خصوصیات ریشه و ترکیبات فیتوشیمیایی توتون تحت شرایط دیم طی دو سال زراعی 1396-1395 و 1397-1396 در مزرعه مرکز تحقیقات و آموزش توتون تیرتاش واقع در استان مازندران انجام گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه فاکتور در چهار تکرار شامل بیوچار در سه سطح (صفر، 4 و 8 تن در هکتار)، میکوریزا و ازتوباکتر هر کدام در دو سطح (با کاربرد و بدون کاربرد) اجرا شد. بر اساس نتایج، کاربرد 4 تن بیوچار در هکتار موجب افزایش عملکرد تر و خشک به میزان 26%، وزن خشک ریشه 44%، وزن تر ریشه 37%، طول ریشه 41%، نیکوتین 3%، قند احیا 24% و نسبت قند احیا به نیکوتین 21% در مقایسه با سطح صفر آن شد. اثر میکویزا و ازتوباکتر بر عملکرد برگ افزایشی اما غیرمعنی دار بود. بیشترین تاثیر ازتوباکتر با 17% افزایش بر محتوای نیکوتین برگ بود. با توجه به عدم وجود اختلاف معنی دار بین سطوح کاربرد 4 و 8 تن بیوچار در هکتار در اغلب صفات مورد ارزیابی با لحاظ جنبه های اقتصادی، کاربرد 4 تن بیوچار در هکتار به همراه میکوریزا و ازتوباکتر با هدف کاهش اثرات منفی ناشی از کمبود آب در مناطق کشت دیم توتون و بهبود رشد آن توصیه می‎ گردد. همچنین کاربرد ازتوباکتر نیز می تواند به عنوان راهکاری مطلوب در جهت افزایش محتوای نیکوتین برگ تلقی گردد.

    کلیدواژگان: ازتوباکتر، بیوچار، میکوریزا، توتون، عملکرد، دیم
  • اسداله زارعی سیاه بیدی*، عباس رضایی زاد، اشکان عسگری، امیرحسین شیرانی راد صفحات 251-264

    واکنش ارقام بهاره کلزا بهتاریخ هایکاشت طی آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقاتی اسلام آباد غرب در سال های 1395-1393 ارزیابی گردید. بدین منظور تاریخ کشت به عنوان عامل اصلی در سه سطح از 15 مهر ماه لغایت 5 آبان ماه و 11 رقم بهاره کلزا به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. در هر دو سال تاریخ کاشت 5 آبان پس از سبز شدن در اثر سرما و یخبندان از بین رفت و نتایج تجزیه واریانس بر روی دو تاریخ کاشت 15 مهر و 25 مهر انجام گرفت. نتایج نشان داد که اثر تاریخ کاشت و رقم بر عملکرد دانه در سطح یک درصد معنی دار بود. مقایسه میانگین داده ها نشان داد که میانگین عملکرد دانه ارقام در تاریخ کاشت 15 مهر 3738 کیلوگرم و در تاریخ کاشت 25 مهر 2245 کیلوگرم بود. رقم Jerry با عملکرد دانه 4123 کیلوگرم در هکتار در مکان نخست و کمترین عملکرد دانه مربوط به رقم RGS003 با 2464 کیلوگرم در هکتار بود. بیشترین عملکرد دانه در تاریخ کاشت 15 مهر مربوط به رقم Jerry با 5079 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد دانه مربوط به رقم Hyola 401 با 1794 کیلوگرم در هکتار در تاریخ کاشت 25 مهر مشاهده شد. با توجه به اینکه تاریخ های کاشت 15 و 25 مهر، تاخیری محسوب می شوند و به محدودیت های اقلیمی موجود در این تاریخ ها، برخی ارقام عملکرد مناسبی داشتند که می توان از آنها در شرایط کشت تاخیری بهره گرفت.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، کشت تاخیری، گلدهی، عملکرد دانه
  • نورالله تازیکه، عباس بیابانی*، علیرضا صابری، علی راحمی کاریزکی، معصومه نعیمی صفحات 265-280
    برگ ها از جمله اندام های مهم گیاهان هستند که مواد غذایی (نشاسته و قند) در آنجا تولید می گردد. این مواد صرف نگهداری بافت های گیاهی، رشد و تولید برگ های جدید می شوند. به منظور ارزیابی عملکرد ارقام تجاری چغندرقند پاییزه، توانایی و قدرت تولید برگ های جدید در از بین رفتن آنها در مراحل پایانی رشد، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار سال 1397 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی ورسن (گرگان) انجام شد. فاکتور اول شامل 6 رقم تجاری چغندرقند پاییزه (5 رقم خارجی و شریف رقم داخلی) و فاکتور دوم شامل عدم سرزنی، سرزنی در اردیبهشت ماه (مرحله میانی رشد) و سرزنی در خردادماه (مرحله نهایی رشد) در نظر گرفته شد. بعد از برداشت چغندرقند، عملکرد ریشه و بعضی از خصوصیات مهم کیفی ارقام اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که ارقام تجاری چغندرقند پاییزه از نظر عملکرد و درصد قند (عیار) در سطح یک درصد اختلاف معنی داری از خود نشان دادند، به طوری که بیشترین عملکرد ریشه در رقم جراکاواس و کمترین عملکرد ریشه در رقم ولس مشاهده گردید. بیشترین درصد قند در رقم ولس و کمترین درصد قند (عیار) در رقم رزاگلد به دست آمد. اعمال تیمار سرزنی باعث کاهش کمیت و کیفیت ریشه چغندرقند گردید ولیکن سرزنی در اردیبهشت ماه نسبت به خرداد ماه کیفیت و عملکرد ریشه چغندرقند را بیشتر کاهش داد، به طوری که درصد قند ریشه در سرزنی اردیبهشت ماه به میزان 8/8 درصد و در سرزنی خرداد ماه 2/10 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت.
    کلیدواژگان: حذف برگ، درصد قند، سدیم و پتاسیم مضره، کشت پاییزه
  • لیلی نباتی سوها، محمدتقی آل ابراهیم*، فاطمه احمدنیا، مجید رستمی ینگجه صفحات 281-298

    بررسی تاثیر برخی از گیاهان پوششی در مهار علف های هرز طی آزمایشی در پاییز 1397 در شهرستان نمین واقع در استان اردبیل در دو مرحله با سه تکرار اجرا شد. مرحله اول آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی شامل فاکتور کشت گیاهان پوششی زمستانه (چاودار (Secale cereale L.)، ماشک گل خوشه ای (Vicia villosa Roth.)، خللر (Lathyrus sativa L.) و ماشک لامعی (Vicia panonica L.)) بود. مرحله دوم آزمایش در قالب طرح فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی مشتمل بر فاکتور زمان های نمونه برداری (قبل از خاتمه یافتن رشد گیاهان پوششی (حضور سبز گیاهان پوششی) و 40 روز پس از خاتمه یافتن رشد گیاهان پوششی (بقایای گیاهان پوششی)) انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که بیشترین تراکم کل علف های هرز مربوط به تیمارهای ماشک گل خوشه ای و خللر (به ترتیب 5/30 و 27 بوته در مترمربع) و همچنین کمترین تراکم در تیمارهای چاودار و ماشک لامعی (به ترتیب 5/17 و 22 بوته در مترمربع) برآورد شدند. همچنین، نتایج نشان داد که بیشترین تراکم کل علف های هرز تحت تاثیر زمان نمونه برداری از دومین زمان نمونه برداری (33/30 بوته در مترمربع) در حضور بقایای حاصل از گیاهان پوششی و کمترین تراکم کل علف های هرز (16/18 بوته در مترمربع) از اولین زمان نمونه برداری در حضور سبز گیاهان پوششی حاصل شد. بیشترین میزان شاخص شانون-وینر و شاخص سیمپسون به تیمارهای ماشک گل خوشه ای، خللر و ماشک لامعی مربوط بود. گیاهان پوششی چاودار، ماشک لامعی و اولین زمان نمونه برداری (حضور سبز گیاهان پوششی) مناسب ترین گونه گیاهان پوششی و زمان های نمونه برداری به منظور کاهش تراکم علف های هرز بودند. از نتایج به دست آمده چنین استنباط می گردد که بین زیست توده گیاهی (استقرار، زمستان گذرانی و رشد مجدد گیاهان پوششی) و میزان تراکم و زیست توده خشک علف های هرز رابطه موازی وجود دارد. به طوری که، با افزایش زیست توده گیاهان پوششی، تراکم و زیست توده علف های هرز کاهش یافتند.

    کلیدواژگان: بقایا، تراکم، سرکوب، لگوم، نمونه برداری
|
  • Rasoul Babaeipour, Khosro Azizi, HamidReza Eisvand *, Mashala Daneshvar, Omid Ali Akbarpour Pages 153-170

    This study was performed in a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications on Adel chickpea cultivar during 2017-2018. Seed priming consisted of two levels (non-priming and hydropriming) and spraying nitrogen and glycine betaine with six levels (no spraying, as control, zero concentration (water spray), 3% urea, 100 mM glycine betaine, 200 mM glycine betaine, and glycine betaine 200 mM + urea 3%). Interaction of priming by foliar application on biological and grain yields was significant at 1%probabilitylevel.The highest biological yield (2668kg.ha-1) and grain yield (1301 kg.ha-1) were obtained with combined priming and consumption of 200 mM glycine + 3% urea and the lowest yield was related to non-priming and non-spraying priming. Priming also improved the harvest index, number of seeds per plant, number of pods per plant, 100-seed weight and number of active nodules. The effect of foliar application of plants by glycine betaine and urea on number of grains per pod and grain protein percentage was significant. The highest values of these traits belonged to foliar application of plants by glycine betaine with concentration of 200 mM + 3% urea. Hydropriming significantly increased grain yield, harvest index, grain weight, and number of seeds per plant. Hydropriming also allowed the plant to initiate flowering and pod forming earlier. According to the results of this study, the use of hydropriming treatment and spraying of nitrogen and glycine betaine respectively would be recommended to improve the quality and quantity of rainfed chickpea in Kuhdasht, Lorestan province.

    Keywords: Chickpea, foliar, glycine betaine, nitrogen, priming
  • Armaghan Charkhab, Many Mojaddam *, Shahram Lack, Tayyeb Sakinejad, MohammadReza Dadnia Pages 171-192

    To evaluate the effect of different rates of biochar and humic acid applications on physiological characteristics and grain yield of single cross 704 hybrid corn under water deficit stress, a split split plot experiment based on a randomized complete block design with three replications, was conducted during two years (2017-19) at Ahvaz. The main plot devoted to water deficit stress, with three levels irrigation (after depleting 30, 40, and 50% of field capacity as optimum irrigation, moderate stress, and severe stress, respectively) and sub-plot to biochar with 2 levels, non-application of biochar (control) and application of 4 tons per hectare of biochar, and the sub-sub plots to humic acid with 4 levels non-application of humic acid (control), and application of 2, 4, and 6 liters per hectare of humic acid. The results showed that the interaction effect of water shortage by biochar stress and water shortage by humic acid stress on grain yield, 1000-grain weight, number of grains per ear, superoxide dismutase, chlorophyll index and catalase were significant at 1% probability level. Under severe stress conditions grain yield (36.54%), number of grain per ear (36%) and leaf area index (30.36%) decreased and activity of superoxide dismutase (37.7%) increased. Acidic acid had a significant effect on all traits under study. The highest grain yield (8995.18 kg.ha-1) was related to irrigation treatment after 40% depletion of field capacity and application of 4 tons per hectare of biochar. Based the results obtained application of 4 liters per hectare of humic acid under moderate moisture stress conditions, could be recommended in arid and semi-arid conditions to save water consumption and reduce the effects of water deficit stress.

    Keywords: Chlorophyll index, Grain yield, Humic acid, Optimal irrigation, superoxide dismutase
  • Sajad Eisapour Nakhjiri, Majid Ashouri *, Seyyed Mostafa Sadeghi, Naser Mohammadian Roushan, Mojtaba Rezaei Pages 193-210
    Due to the limit of water availability in rice fields, alternate wetting and drying irrigation are used instead of continuous submergence to reduce water consumption in rice fields. Therefore, this study was conducted to evaluate the effects of different irrigation regimes and N fertilizer rates on yield, and the content of micronutrients in brown and white rice at Rashat during cropping seasons of 2016-2017 and 2017-2018. Experiment was arranged in split plot based on complete randomized block design with 3 replications in which water regimes continuous submergence (I1), 7 (I2) and 15 (I3) day interval irrigation were asseigned as main factor and nitrogen fertilizer levels (50 (N1), 75 (N2), and 100 (N3) kg.ha-1) as sub factor, and cultivars, Gilanh (C1) and Hashemi (C2) as sub sub factor. Results showed that the effect of year on yield and number of panicle per m2 was significant. The interaction of different irrigation treatments and N fertilizer and cultivar on the number of panicle per m2 in 2017, yield in 2017 and 2018, and micronutrient content were significant. Increasing the irrigation intervals decreased number of panicle per m2, number of seed per panicle, weight of 1000 grain, and yield, while the consumption of 75 and 100 kg.ha-1 of nitrogen fertilizer increased these traits in all three irrigation treatments compared to the level of 50 kg.ha-1 of nitrogen fertilizer. Gilaneh in all irrigation treatments showed higher yield, number of panicle per m2, and number of seed in panicle. Also, increasing of the irrigation intervals increased the content of micronutrients in brown and white rice seeds. The consumption of 75 and 100 kg.ha-1 of nitrogen fertilizer increased these traits as compared to the other levels of nitrogen fertilizers. The highest content of Zn, Cu, Fe, and Mn was observed in brown and white rice at irrigation interval at 14 days and 100 kg.ha-1 nitrogen fertilizer application. The consumption of 100 kg.ha-1 of nitrogen fertilizer increased the quantitative and qualitative grain yield of both cultivars as compared to the other two levels of nitrogen fertilizer and to irrigation regimes. Proper level of fertilizer would compensate the adverse effects of increasing irrigation intervals.
    Keywords: Rice, N fertilizer, content of Cu, zn, Fe, Mn in seed, Water stress
  • Seyed AmirHossein Mousavi, Aslan Egdernezhad *, Abdolali Gilani Pages 211-228

    Simulation of rice yield and its water productivity studied using AquaCrop, WOFOST and CropSyst models, in an experiment at Khuzestan Agricultural Research Station. In this study, three types of planting methods (D1: transplanting, D2: direct seeding, and D3: dry bed seeding) and three rice cultivars (V1: Red-Anbori, V2: Champa, V3: Danial) were considered. Results of MBE (0.36 t.ha-1), RMSE (0.1.07 t.ha-1) and NRMSE (0.14 t.ha-1). MBE, RMSE and NRMSE values for water productivity calculated by using AquaCrop model were -0.11 kg.m-3, 0.40 kg.m-3 and 0.15, respectively. The values for yield simulation using WOFSOT model were 0.06 ton.ha-1, 1.14 t.ha-1 and -0.01, respectively, and aforementioned values for water productivity simulated by WOFOST were 0.15 kg.m-3, 0.40 kg.m-3 and -0.13, respectively. The mentioned values for CropSyst simulated as 0.11 t.ha-1, 0.80 t.ha-1 and -0.24 for yield and 0.15 kg.m-3, 0.40 kg.m-3 and -0.14 for water productivity, respectively. According to the results, accuracy for all models were accepted to simulate rice yield and water productivity. However, WOFOST accuracy was better than the other models in most treatments. Thus, it is recommended to use WOFOST for simulation of rice yield and water productivity at different rice cultivars.

    Keywords: Carbon- driven Model, Crop Modeling, Dry Bed Seeding, Radiation-driven Model, Water-driven Model
  • Ramin Mesbah, MohammadReza Ardakani *, Ali Moghaddam, Farnaz Rafiei Pages 229-250

    Tobacco is cultivated as a valuable crop in more than one hundred countries in different climatic conditions and plays an important role in the economies of some countries.This study was performed to evaluate the effect of mycorrhiza and azotobacter with application of biocahr on tobacco leaf yield, root characteristics and phytochemical components under rainfed conditions for two growing seasons at 2016 and 2017 at the Research Farm of Tirtash Tobacco Research and Education Center of Mazandaran province, Iran. A factorial experiment based on randomized complete block design with four replications and three treatments was performed. Treatments consisted of biochar (B) at three levels (0, 4 and 8 ton/ha), mycorrhiza (M), and azotobacter (A) both at two levels (without and with application). Application of 4 ton/ha biocahr increased fresh yield by 26%, cured yield 26%, root dry weight 44%, root fresh weigth 37%, root length 41%, nicotine 3%, while reduced sugar content 24% and sugar to nicotine ratio by 21% as compared to zero level of biochar application. The effect of mycorrhiza and azotobacter application on tobacco leaf yield but it was not significant, however, azotobacter had the most significant effect on nicotine content (17%). There was a positive and significant correlation between root characteristics and tobacco leaf yield. Due to the lack of significant differences between levels of 4 and 8 tons per hectare of biochar in most of the evaluated traits in terms of economic approach, the use of 4 tons per hectare of biochar along with mycorrhiza and Azotobacter to reduce the adverse of low water effects in rainfed farms and ameliorate the tobacco growth is recommended. Also azotobacter application is considered as desirable factor to increase of nicotine in tobacco.

    Keywords: Azotobacter, Biochar, Mycorrhiza, Tobacco, Yield, Rainfed
  • Asadolah Zareei Siahbidi *, Abbas Rezaeizad, Ashkan Asgari, AmirHosein Shirani Rad Pages 251-264

    Response of sowing date on some agronomic traits of spring canola cultivars was studied by using a split plot experiment based on randomized complete block design, during growing seasons of 2014 to 2016 at the research farm of Islamabad Gharb Station, Iran. Planting dates were considered as the main plot in three levels from October 7 to 27 and eleven spring canola cultivars as sub plot. In both years, planting dates of October 27 after emergence due to cold and frost was eliminated and the results of analysis of variance were carried out for two planting dates of October 7 and October 17. The results showed that the effect of planting date was significant on the seed yield. Mean seed yield of cultivars were 3738 kg.ha-1 on October 7th and 2245 kg.ha-1 on October17th, respectively. The cultivar Jerry produced the highest (4123 kg.ha-1) and the RGS003 lowest seed yields (2464 kg.ha-1). On planting date 7th of October, the highest seed yield was related to Jerry cultivar and the lowest seed yield was related to the Hyola 401 cultivar (1794 kg.ha-1) on the 17th of October.

    Keywords: Delayed sowing, Flowering, Plant height, Seed yield
  • Nourallah Tazikeh, Abbas Biyabani *, Alireza Saberi, Ali Rahemi Karizaki, Masoumeh Naimi Pages 265-280
    Leaves are one of the most important organs of plants where food (starch and sugar) are produced. These materials are used to maintain plant tissues, growth and production of new leaves. In order to evaluate the commercial fall growing cultivars of sugar beet, their potential to produce new leaves, a factorial experiment based on randomized complete block design was conducted with three replications at Varsan Agricultural Research Station (Gorgan), during 2018 growing season. The first factor consisted of 6 commercial sugar beet cultivars (5 foreign cultivars and Sharif, domestic) and the second factor of two times at toppings in May (middle stage of growth) and June (final stage of growth). Sugar beet root yield and some important quality characteristics were measured after harvesting. The results showed that the commercial cultivars showed significant differences in terms of yield and percentage of sugar (grade) at the one percent level of probability. Highest root yield was obtained from Jrakavas and lowest from veles cultivar. The highest percentage of sugar was due to veles and lowest to Rosagold cultivars. Topping reduced borb quantity and quality of sugar beet root, while May and June toppings reduced quality and yield of sugar beet root by 8.8% and 10.2% respectively as compared to the control treatment. The interaction effect of cultivar × topping was significant in all studied traits except root dry matter.
    Keywords: Leaf removal, Sugar Percent, Harmful sodium, potassium, Autumn cultivation
  • Leyli Nabati Souha, MohammadTaghi Alebrahim *, Fatemeh Ahmadnia, Majid Rostami Yangjeh Pages 281-298

    To investigate the effect of some cover crops incontroling weed, two experiments were conducted during the fall of 2018 at Namin in Ardabil province both with three replications.The first experiment was conducted in a randomized complete block design using four speacies of winter cover crops consisting of Rye (Secale cereal L.), Hairy vetch (Vicia villosa Roth), Chickling pea (Lathyrus sativa L.) and Hungarian vetch (Vicia panonica L.). The second experiment was conducted in a factorial design, based on randomized complete blocks with two sampling times: (before the end of cover crops growth (when the cover crops were green) and 40 days after the end of cover crops growth (when the cover crops were not green). The results showed that the highest total weed density was related to Hairy vetch and Chickling pea treatments (30.5 and 27 plant per square meter, respectively) and lowest weed density to Rye and Hungarian vetch treatments (17.5 and 22 plant per square meter) respectively. The results also showed that the highest total weed density was recooded from the second sampling time (30.33 plant per square meter) and the lowest total weed density (18.16 plant per square meter) was obtained from the first time of sampling. The highest levels of Shannon-Wiener and Simpson indices were related to the clusters of Hairy vetch, Chickling pea and Hungarian vetch.  Rye and Hungarian vetch cover crops, and the first sampling time (presence of green cover crops) were the most suitable types of cover crops and sampling times to reduce weed density. It can be inferred that there is a parallel relationship between plant biomass (establishment, overwintering and regrowth of cover crops) and weed density and dry biomass. Thus, with increasing biomass of cover crops, the density and biomass of weeds would decrease.

    Keywords: Density, Leguminous, Residues, Sampling time, Weed control