فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/16
  • تعداد عناوین: 16
|
  • رزیتا تنباکوچیان، فیروزه زنگنه مطلق، محمدرضا بیات صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده است که تاب‌آوری و خودمهارگری با دلزدگی زناشویی ارتباط دارد؛ در این راستا رویکردهای درمانی مختلفی توسط محققان مورداستفاده قرار گرفته است؛ بنابراین این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی رویکرد متمرکز بر هیجان و طرحواره درمانی بر تاب‌آوری ابهام و خودمهارگری انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

    روش پژوهش از بعد هدف کاربردی و از بعد روش اجرا، نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون - پس‌آزمون دو گروه آزمایش و یک گروه گواه به همراه آزمون پیگیری بود. از جامعه زنان دچار دلزدگی زناشویی منطقه سه شهر تهران، تعداد 45 نفر به روش در دسترس انتخاب و با استفاده از روش تصادفی در سه گروه جایگزین شدند. از پرسشنامه تاب‌آوری ابهام (فریسون و همکاران، 1994) و خودمهارگری (گرامیسک و همکاران، 1993) استفاده شد. داده‌های پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی تحلیل شد.

    یافته‌ها:

    یافته‌های پژوهش نشان داد که هر دو رویکرد متمرکز بر هیجان و طرحواره درمانی بر افزایش تاب‌آوری ابهام و خودمهارگری زنان دچار دلزدگی زناشویی تاثیر معنی‌دار و پایداری دارند (001/0=p). نتیجه مقایسه دو رویکرد نیز نشان داد که رویکرد طرحواره درمانی بر خودمهارگری زنان دچار دلزدگی زناشویی موثرتر از رویکرد متمرکز بر هیجان است (001/0=p)؛ اما تفاوت دو رویکرد بر تاب‌آوری ابهام معنی‌دار نبود.

    نتیجه‌گیری:

    با توجه به نتایج به‌دست‌آمده به نظر می‌رسد که استفاده از هر دو رویکرد طرحواره درمانی و متمرکز بر هیجان به‌منظور بهبود خودمهارگری و تاب‌آوری ابهام زنان دچار دلزدگی زناشویی موثر بوده و پیشنهاد می‌گردد به‌عنوان رویکردهای درمانی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: دلزدگی زناشویی، رویکرد متمرکز بر هیجان، طرحواره درمانی، خودمهارگری، تاب آوری ابهام
  • اعظم هاشمی نیک، حسن حیدری، حسین داودی، اصغر جعفری صفحات 13-24
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده است که حل تعارضات بین فردی به‌اندازه روابط اجتماعی به‌ویژه در بین زوجین دارای اهمیت فراوانی است؛ بنابراین پژوهش حاضر باهدف الگوی پیش‌بینی سبک‌های حل تعارض بر اساس تمایزیافتگی، انعطاف‌پذیری شناختی با نقش میانجی شفقت ورزی در مردان و زنان جوان با تعارض انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل زنان و مردان دارای تعارض زناشویی شهر کاشان بود. نمونه این پژوهش شامل 393 نفر از زوجین دارای تعارض زناشویی بودند که به‌صورت در دسترس انتخاب و به پرسشنامه‌های پژوهش شامل مقیاس تکنیک‌های حل تعارض استراوس و همکاران (1983)، پرسشنامه شفقت به خود نف (2003)، پرسشنامه انعطاف‌پذیری روان‌شناختی دنیس وندروال (2010) و پرسشنامه تمایزیافتگی اسکورون و اسمیت (2003) پاسخ دادند. داده‌های پژوهش با روش تحلیل مسیر و معادلات ساختاری به‌وسیله نرم‌افزار آماری AMOS مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد که مدل ارایه‌شده از برازش مطلوبی برخوردار است و شفقت ورزی به خود می‌تواند بین انعطاف‌پذیری و سبک حل تعارض مذاکره و پرخاشگری روانی و همچنین بین تمایز خویشتن و سبک‌های حل تعارض مذاکره و پرخاشگری جسمانی نقش میانجی ایفا نماید (001/0≥ P).

    نتیجه‌گیری:

    با توجه به اثرات تعارض‌های زناشویی بر زوجین، خانواده‌ها و جامعه، شناسایی متغیرهای دخیل در این مهم می‌تواند زمینه را جهت برنامه‌ریزی جهت پیشگیری و درمان سبک‌های مخرب حل تعارض‌های زناشویی فراهم سازد و به نظر می‌رسد که تمایزیافتگی خویشتن و شفقت ورزی به خود ازجمله متغیرهای موثر در بهبود تکنیک‌های حل تعارض استفاده‌شده در زنان و مردان دارای تعارض زناشویی است.

    کلیدواژگان: سبک های حل تعارض، تمایزیافتگی، انعطاف پذیری شناختی، شفقت ورزی، تعارض زناشویی
  • سرور مشوق، ناصر گودرزی، سوزان امامی پور، مژگان سپاه منصور صفحات 24-34
    زمینه و هدف

    ارتقا کیفیت زندگی و کنترل گلوکز خون در بیماران مبتلا به دیابت یکی از مهمترین اهداف مداخلات و برنامه‌های ارتقا سلامتی این بیماران می‌باشد؛ بنابراین؛ هدف از این پژوهش حاضر تدوین مدل سلامت در بیماران دیابتی نوع 2 بر اساس سرسختی روانشناختی، سواد سلامتی، خودکارآمدی و باورهای سلامتیسرسختی روانشناختی، سواد سلامت، رفتارهای خودمدیریتی، حمایت اجتماعی، باورهای سلامتانتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه سرسختی روانشناختی (کوباسا، 1984)، پرسشنامه سواد سلامت (منتظری، 2014)، پرسشنامه رفتارهای خودمدیریتی (توبرت و گلاسکو، 1994)، پرسشنامه کیفیت زندگی (بروگس، 2004)، پرسشنامه حمایت اجتماعی (وکس، 1986)، پرسشنامه باورهای سلامت (کارتال، 2006) و پرسشنامه خودکارآمدی (استنفورد، 2001) می‌باشد.

    یافته‌ها:

    یافته‌های پژوهش نشان داد که باورهای سلامت بر پیامدهای سلامت بیماران مبتلا به دیابت نوع دو، اثر مستقیم و معنی‌داری دارد (001/0≥P) و خودکارآمدی بر پیامدهای سلامت اثرات مستقیم و غیرمستقیمی (با میانجیگری رفتارهای خودمدیریتی) دارد (001/0≥P). سواد سلامت بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو اثر مستقیم و معنی‌داری نداشت (001/0≤P). سرسختی روانشناختی بر پیامدهای سلامت اثرات مستقیم و غیرمستقیمی (با میانجیگری رفتارهای خودمدیریتی) دارد (001/0≥P) و اثر حمایت اجتماعی بر پیامدهای سلامت معنی‌دار نبود (001/0≤P).

    نتیجه‌گیری:

    با توجه به نقش باورهای سلامت و خودکارآمدی و سرسختی بر پیامدهای سلامت در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو پیشنهاد می‌گردد از این متغیرها در برنامه‌های ارتقا کیفیت زندگی و خودمراقبتی این گروه از بیماران استفاده گردد.

    کلیدواژگان: سرسختی روانشناختی، سواد سلامت، رفتارهای خودمدیریتی، حمایت اجتماعی، باورهای سلامت
  • علی محمودزاده مرقی، فریبا میراسکندری، محمد صادق فربد صفحات 35-44
    زمینه و هدف

    تحولات اجتماعی چند دهه گذشته در سطح جهانی، نظام خانواده را با تغییرات، چالش‌ها و مسایل متعددی روبرو ساخته و با تنزل کارکردهای زیستی، اجتماعی، شناختی و عاطفی خانواده منجر به افزایش گرایش به طلاق گردیده است. این پژوهش با هدف مدل‌سازی معادلات ساختاری گرایش به طلاق با تاکید بر مهارت‌های ارتباطی، حل تعارض و حل مسایل زندگی زناشویی انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

    جامعه آماری تحقیق، کلیه زوجین شهر کاشان بودند که 383 نفر از آن‌ها با استفاده از روش تصادفی خوشه‌ای انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده، مقیاس‌های گرایش به طلاق قادرزاده و همکاران (1391)، مقیاس حل تعارض رحیم (1983) و مقیاس مهارت‌های ارتباطی و حل مسئله یارمحمدی واصل و همکاران (1389) بودند. روش تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آموس و معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان دادند که مهارت‌های ارتباطی، حل مسئله و حل تعارض و تضادهای زناشویی رابطه معنی‌دار و معکوسی با گرایش به طلاق دارند (05/0 >‌ .(Pهمچنین، مهارت‌های ارتباطی از طریق مهارت‌های حل مسئله و مهارت‌های حل تعارض و تضادهای زناشویی با گرایش به طلاق در ارتباط بود (05/0>p). ‌تحلیل مسیر روابط میان شاخص‌ها نشان داده که مهارت‌های حل مسئله بیشترین اثرگذاری مستقیم (34/0-) و کلی (40/0-) را بر گرایش به طلاق داشته و بیشترین اثرگذاری غیرمستقیم بر گرایش به طلاق، متعلق به مهارت‌های ارتباطی بوده است (09/0-).

    نتیجه‌گیری:

    یافته های به دست آمده نشان دادند که مهارتهای ارتباطی در بهبود حل مسئله و حل تعارض نقش معناداری دارد و از این طریق در کاهش گرایش به طلاق نقش موثری ایفاد می کند؛ لذا برخورداری از مهارت‌های ارتباطی با تنزل تعاملات و مراودات میان زوجین و کاهش مسایلی که درنهایت منجر به تعارض و تضاد میان زن و شوهر می‌گردد، میل به طلاق را کاهش می‌دهد.

    کلیدواژگان: گرایش به طلاق، مهارت های ارتباطی، حل تعارض، حل مسئله، مدل سازی ساختاری
  • مهسا جرجرزاده، پروین احتشام زاده*، رضا پاشا، فاطمه سادات مرعشیان صفحات 45-57
    زمینه و هدف

    بالا رفتن سن ازدواج جوانان، تجرد زیستی و مشکلات ازدواج دیرهنگام بخصوص برای دختران، مسئله ای است که باید به شکل جدی به آن پرداخته شود. بویژه که، مشکلات روانی و اجتماعی متنوعی را برای افراد مجرد ایجاد می‌کند. پژوهش حاضر، با هدف تدوین بسته آموزشی عدالت خواهی جنسیتی بر اساس آموزه های دینی و اثربخشی آن بر سرمایه روان شناختی و طرحواره نقش جنسیتی دختران با تاخیر در ازدواج انجام گردید.

    مواد و روش‌ها:

    طرح از دو بخش کیفی و کمی تشکیل شد. در بخش کیفی، استنتاج تحلیلی و در بخش کمی، آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دختران مجرد (30-45 سال) مراجعه کننده به مراکز بهداشت روان شهر تهران بود که تعداد 30 نفر به روش هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به روش تصادفی ساده در دو گروه 15 نفری (گروه آزمایش و گواه) جایگزین شدند. اعضای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت بسته آموزشی محقق ساخته عدالت خواهی جنسیتی بر اساس آموزه های دینی گروهی قرار گرفتند.گروه کنترل هیچ مداخله‌ای دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سرمایه روانشناختی وتانز و همکاران ، طرحواره های جنسیتی بم بود. داده‎های پژوهش به وسیله آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد که آموزشی عدالت خواهی جنسیتی بر اساس آموزه های دینی گروهی بر افزایش سرمایه روان شناختی و بهبود طرحواره های نقش جنسیتی دختران با تاخیر در ازدواج موثر بود(001/0>p).

    نتیجه‌گیری:

    به نظر می رسد که ضرورت کاربرد عدالت خواهی جنسیتی بر اساس آموزه های دینی را در راستای بهبود سرمایه روانشناختی و طرحواره های نقش جنسیتی دختران با تاخیر ازدواج خاطر نشان ساخت.

    کلیدواژگان: عدالت خواهی، سرمایه روان شناختی، طرحواره نقش جنسیتی، دختران، ازدواج
  • محمد ترکمان، کیوان کاکابرایی، سعیده السادات حسینی صفحات 58-74
    زمینه و هدف

    تابحال رویکردهای درمانی متعددی اعم از دارویی و غیردارویی برای مبتلایان اختلال نقص توجه-بیش فعالی  به کار گرفته شده است و محققان درصدد تعیین اثرگذاری بیشتر هرکدام از این رویکردها هستند. بنابراین هدف از این تحقیق مقایسه اثربخشی دارودرمانی، پسخوراند عصبی و مداخلات روانشناختی تلفیقی (آموزش والدین، بازی درمانی و آموزش شناختی) بر مشکلات رفتاری اختلال ADHD داشت.

    مواد و روش‌ها:

    روش تحقیق نیمه آزمایشی و طرح تحقیق پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با سه گروه آزمایشی و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه   کودکان 9 تا 12 سال شهر همدان در سال 99-1398 بودند. شیوه نمونه گیری هدفمند بود. گروه درمان های دارویی تحت نظر روانپزشک به مدت 12 هفته روزانه دارو دریافت کردند. گروه پسخوراند عصبی 24 جلسه 45 دقیقه ای بصورت 2 بار در هفته مداخله دریافت کرد. گروه مداخلات روانشناختی تلفیقی بمدت 24 جلسه در (8 جلسه آموزش والدین هفتگانه، 8 جلسه بازی درمانی هر هفته دو جلسه، 8 جلسه آموزش شناختی هر هفته دو جلسه) آموزش دریافت کردند. شرکت کنندگان با مقیاس سوانسون، نولان و پلهام ویرایش چهارم برای سنجش نشانه های بالینی ADHD، آزمون عصب روانشناختی کولیج جهت سنجش کارکردهای اجرایی و مقیاس خودگزارشی مشکلات رفتاری راتر فرم والدین مورد سنجش قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چند متغیره (مانکوا) و تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) استفاده شد.

    یافته‌ها:

    نتایج تحقیق نشان داد که مداخلات روانشناختی تلفیقی در مقایسه با درمان دارویی و پسخوراند عصبی در متغیر مشکلات رفتاری و تمامی مولفه های آن اثربخشی بیشتری داشت که این اثربخشی در پیگیری سه ماهه نیز معنی دار بود (001/0>p).

    نتیجه‌گیری:

    به نظر می رسد که مداخلات روانشناختی تلفیقی می تواند درمان موثر و ماندگاری در مشکلات رفتاری کودکان مبتلا به ADHD باشد و می تواند جایگزین رویکردهای درمانی دیگر مانند دارودرمانی و پسخوراند عصبی باشد.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، درمان دارویی، پسخوراند عصبی، کارکردهای اجرایی، مشکلات رفتاری، مداخلات روانشناختی
  • نادعلی مرادی، فاطمه عزیزآبادی فراهانی، داود نعمتی انارکی، ندا سلیمانی صفحات 75-83
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده است که مدیریت بر تولید محتوای تبلیغات تجاری در سیمای جمهوری اسلامی ایران برمبنای ارزش های خانوادگی بنا نهاده شده اثرگذار است. در این راستا مدیریت محتوا می تواند بر ارزش ها و سلامت جامعه اثرگذار باشد. بنابراین هدف اصلی تحقیق بررسی نقش ارزش های خانوادگی در تولید محتوا در راستای سلامت اجتماعی بود.

    مواد و روش‌ها:

    در این تحقیق از روش ترکیبی کیفی وکمی استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق را خبرگان و کارشناسان و اساتید برتر حوزه رسانه و تبلیغات تشکیل داده اند که 14 نفر شناسایی شدند. در مرحله کیفی پس از گردآوری ادبیات موضوع و اسناد بالادستی (دستور العمل) سازمان های مرتبط، به روش تحلیل محتوا ارزیابی های لازم صورت گرفت. ابزار تحقیق شامل مصاحبه با خبرگان و پرسشنامه های محقق ساخته شاخص های ارزشی در تبلیغات تجاری رسانه بود. جهت پایایی پرسش نامه از فاکتورآلفای کرونباخ استفاده و هر کدام از مولفه ها مقادیر بالای 7/0 (امتیاز قابل قبول) را کسب کردند. برای تجزیه‌و‌تحلیل اطلاعات نیز از دو روش آماری توصیفی و استنباطی (مجذور خی دو) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 استفاده شد.

    یافته‌ها:

    بر اساس این تحقیق، 263 شاخص مشخص و پس از بازنگری مجدد و حذف شاخص های تکراری 146 شاخص استخراج شدند و در 8 بعد و 21 مولفه و 146 شاخص جدول دسته بندی گردیدند. در ادامه به کمک کارگروه دلفی در 2 مرحله، شاخص ها غربال و شاخص های اضافی حذف شدند و در نهایت تعداد 78 شاخص نهایی استخراج شدند. جهت پایایی هر دو پرسش نامه از فاکتورآلفای کرونباخ استفاده و هر کدام از مولفه ها مقادیر بالای 7/0 (امتیاز قابل قبول) را کسب کردند.  

    نتیجه‌گیری:

    به نظر می رسد که تبلیغات تلویزیونی-آگهی‌های بازرگانی- به عنوان موثرترین وسیله تبلیغاتی شناخته شده‌ و می تواند نقش مهمی بر ارزش های جامعه داشته باشد.

    کلیدواژگان: ارزش های خانوادگی، سلامت اجتماعی، تبلیغات
  • شیرین خدادادی ارکوینی، مجتبی خدادادی، حسین داوودی صفحات 84-94
    زمینه و هدف

    صمیمیت و سازگاری زناشویی در بین زوجین باعث حفظ و استحکام بنیان خانواده می‌گردد. هدف از پژوهش حاضر تدوین و اعتباریابی شیوه نامه مبتنی بر اصلاح سوگیری شناختی  و تعیین اثربخشی آموزش آن بر سوگیری ، صمیمیت و سازگاری زوجین با ناسازگاری زناشویی بود.

    مواد و روش‌ها:

    روش تحقیق نیمه آزمایشی و طرح تحقیق پیش‌آزمون، پس‌آزمون، همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش زوجین دارای مشکلات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره در شهر اراک در سال 1398 بود. نمونه پژوهش شامل 16 زوج (32 نفر) دارای ناسازگاری زناشویی و سوگیری شناختی بود که به روش در دسترس انتخاب شدند. داده‌ها با پرسشنامه سازگاری لاک- والاس (1959)، صمیمیت زناشویی واکر وتامپسون (1983) و نرم‌افزار تکلیف کاوش نقطه (1394) جمع‌آوری شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و بررسی روابط بین متغیرها از تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد

    یافته‌ها:

    نتایج تحقیق نشان داد که شیوه‌نامه درمانی مبتنی بر اصلاح سوگیری شناختی روایی محتوایی قابل قبولی دارد. همچنین نتایج مداخله آموزشی نشان داد که آموزش شیوه‌نامه به طور معنی داری سوگیری شناختی زوجین را کاهش می‌دهد و صمیمیت و سازگاری زوجین را افزایش می‌دهد.(P≤0.001)    

    نتیجه‌گیری:

    به نظر می رسد که آموزش شیوه‌نامه درمانی مبتنی بر اصلاح سوگیری شناختی می‌تواند به عنوان برنامه ای روا و کارآمد برای کاهش سوگیری شناختی و افزایش صمیمیت و سازگاری زوجین ناسازگار مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اصلاح سوگیری شناختی، سازگاری زناشویی، صمیمیت
  • نادر کاشفی، نوشیروان خضری مقدم صفحات 95-106
    زمینه و هدف

    در توصیف واقعیت عینی، آنچه به رابطه آسیب می‌رساند، الگوهای عملی تکرارشونده در رفتار است. درواقع آسیب به رابطه ناشی از رفتاری است که از ما سر می‌زند نه فکر یا احساسی که در درون ما جریان دارد؛ بنابراین، پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی زوج‌درمانی گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد با استفاده از مفهوم بندی طرح‌واره‌ای بر بهبود شاخص‌های عملکرد زوجین متعارض شهر زاهدان انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها:

    روش تحقیق نیمه تجربی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زوجین مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره شهر زاهدان در بازه زمانی آذر و دی‌ماه 1398 بود که با گزینش خوشه‌ای سه مرکز و با نمونه‌گیری هدفمند در دسترس 18 زوج انتخاب و به شیوه تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. مداخله شامل 10 جلسه  2 ساعته به‌صورت هفتگی بود و تجربه عملی حین درمان منجر به شکل‌گیری مدل‌های مفهومی جدیدی در فرایند آسیب و درمان شد. گردآوری داده‌ها به‌وسیله پرسشنامه سنجش عملکرد ازدواج انجام گرفت که قبل و بعد از مداخله از هر دو گروه کنترل و آزمایش اخذ شد.  آزمون فرضیه‌های پژوهش به روش آماری تحلیل کوواریانس (ANCOVA) و به‌وسیله نرم‌افزار SPSS نسخه 20 انجام شد.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد که پروتکل تدوین‌شده درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد با استفاده از مفهوم بندی طرح‌واره‌ای به‌طور معناداری بر بهبود عملکرد زوجین در تمامی خرده مقیاس‌های موردمطالعه اثربخش بوده است (001/0 ≥P).

    نتیجه‌گیری:

    به نظر می‌رسد که درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد با استفاده از مفهوم بندی طرح‌واره‌ای بر عملکرد زوجین اثرگذار است. باوجوداین در جهت بالا رفتن اعتبار بیرونی تحقیق پیشنهاد می‌گردد که تحقیقات بیشتری صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی گروهی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تعارض زوجین، عملکرد زوجین
  • نرگس معتمدی، عطاءالله اسکندری صفحات 107-115
    زمینه و هدف

    با توجه به روند افزایشی سالمندی در ایران و اهمیت کیفیت زندگی در دوران سالمندی، هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط ارضاء نیازهای اساسی روان‌شناختی با کیفیت زندگی در سالمندان شهر اصفهان می باشد.

    مواد و روش‌ها:

    این مطالعه یک مطالعه مقطعی است که بر روی 214 سالمند در سال 1399 انجام شده است. در این مطالعه داده‌ها بر اساس پرسشنامه ارضاء نیازهای اساسی روان‌شناختی (دسی و رایان 2000) که شامل سه بعد نیاز به شایستگی، نیاز به خودمختاری و نیاز به ارتباط می‌باشد بررسی گردید. همچنین کیفیت زندگی توسط پرسشنامه‌ی کیفیت زندگی SF12 در دو بعد جسمی و روانی موردبررسی قرار گرفت. اطلاعات پس از جمع‌آوری در SPSS-24 وارد و با آزمونه‌ای تی مستقل  و آنوا و رگرسیون خطی آنالیز شد.

    یافته‌ها:

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد، از بین ابعاد نیازهای اساسی روان‌شناختی، نیاز به شایستگی می‌تواند تغییرات مربوط به کیفیت زندگی در بعد جسمی (02/0=p)، در بعد روانی (001/0=p) و تغییرات مربوط به کل کیفیت زندگی (001/0=p) را پیش‌بینی نماید. درحالی‌که ارضاء نیازهای ارتباط و خودمختاری به‌طور مستقل نقش پیش بینی کننده‌ای در تغییرات مربوط به کیفیت زندگی نداشتند.

    نتیجه‌گیری:

    ارضاء نیاز اساسی روان‌شناختی در بعد شایستگی پیش بینی کننده کیفیت زندگی بهتر در هر دو بعد جسمی و روانی سالمندان می‌باشد. ازاین‌رو می‌توان با دادن مسئولیت و تعریف نقش‌های موثر برای سالمندان در راستای برآورده شدن نیاز به شایستگی، گام‌هایی برای افزایش کیفیت زندگی آنان برداشت.

    کلیدواژگان: نیازهای اساسی روان شناختی، سالمند، کیفیت زندگی
  • علی سلیمانی، آرزو لشکری، یگانه ترابی صفحات 116-127
    زمینه و هدف

    بهزیستی روان‌شناختی پذیرش خود، استقلال، روابط مثبت با دیگران، هدفمندی در زندگی، رشد شخصی و تسلط بر محیط است. عوامل متعددی بر بهزیستی روان‌شناختی تاثیر دارند؛ بنابراین هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه‌ای ترس از شادی و ناگویی خلقی در ارتباط با تروما و بهزیستی روان‌شناختی بود.

    مواد و روش‌ها:

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. برای این منظور 262 نفر از دانشجویان دانشگاه‌های البرز و علم و فرهنگ به شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه‌های ترس از شادی (FSH)، بهزیستی روان‌شناختی، ناگویی هیجانی تورنتو (TAS) و ترومای دوران کودکی (CTQ) پاسخ دادند. تحلیل داده‌ها نیز با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم‌افزار 8.85 LISREL انجام شد. همچنین برای برآورد آمار توصیفی از نرم‌افزار SPSS24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل نشان داد که مدل فرضی با مدل اندازه‌گیری برازش دارد (055/0= RMSEA، 92/0= CFI،588/2= x2/df). نتایج تحلیل نشان دادند که تروما و آسیب دوران کودکی با میانجی‌گری ناگویی خلقی و ترس از شادی قادرند بهزیستی روان‌شناختی را پیش‌بینی کنند، به‌نحوی‌که ناگویی خلقی و ترس از شادی به‌طور مثبت و غیرمستقیم قادر به پیش‌بینی بهزیستی روان‌شناختی بودند.

    نتیجه‌گیری:

    می‌توان بر اساس یافته‌های پژوهش نتیجه گرفت که ترس از شادی و ناگویی هیجانی در رابطه بین ترومای دوران کودکی و بهزیستی روان‌شناختی نقش واسطه‌ای دارند. توجه به این مکانیسم تاثیر می‌تواند در بهزیستی افراد و نیز مداخلات موثر بر ترومای دوران کودکی موثر باشد.

    کلیدواژگان: ناگویی خلقی، تروما، ترس از شادی، بهزیستی روان شناختی
  • الهه سلیمانی، زهرا تنها، علی اکبر ملکی راد، داوود کردستانی صفحات 128-138
    زمینه و هدف

    تعارضات به وجود آمده در خانواده مسایل و مشکلاتی را در سطوح فردی، نهادی و اجتماعی به وجود می‌آورد. تعارضات زناشویی و طلاق را بعد از مرگ ناگهانی در خانواده از مهم ترین عوامل تنش‌زا در خانواده می دانند. هدف از پژوهش حاضر پیش‌بینی تعارضات زناشویی بر اساس مهارت‌های زندگی و سبک‌های دلبستگی با واسطه‌گری رضایت جنسی و قصه عشق زوجین بود.

    مواد و روش‌ها:

    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه‌کننده به مرکز مشاوره مهراندیش شهر اراک بود که در یک بازه 6 ماهه در سال 1398 به این مراکز مراجعه کرده بودند. در کل جامعه آماری 600 زوج (1200 نفر) بود که تعداد 146 زوج (292 نفر) به‌عنوان نمونه آماری به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها، مقیاس سبک‌های دلبستگی هازان و شیور (1993)؛ مقیاس تعارضات زناشویی ثنایی و براتی (1379)؛ مقیاس مهارت‌های زندگی ساعتچی، کامکاری و عسگریان (1389)؛ مقیاس رضایت جنسی لارسون (1988) و مقیاس قصه عشق استرنبرگ (1986) بود. این پژوهش از نوع همبستگی بود که با روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته‌ها:

    نتایج نشان داد که رضایت جنسی و قصه عشق هر دو در رابطه بین مهارت های زندگی و سبک های دلبستگی با تعارضات زناشویی می توانند نقش واسطه گری داشته باشند.
     

    نتیجه‌گیری:

    با توجه به اینکه رضایت جنسی یکی از عوامل مهم سازگاری در بین زوجین می باشد و عدم رضایت در این زمینه احساس ناکامی را به همراه خواهد داشت، بنابراین، توجه به انطباق سبک های دلبستگی و سبک های عشق ورزی می تواند یکی از عوامل موثر در کاهش تعارضات زناشویی باشد. علاوه بر این، مجهز بودن به مهارت های زندگی می تواند در کنار قصه عشق در کاهش تعارضات زناشویی تاثیر عمده ای داشته باشد.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، رضایت جنسی، تعارضات زناشویی، قصه عشق زوجین و مهارت های زندگی
  • نجمه امانی، کبری حاجعلیزاده، اقبال زارعی، فریبرز درتاج صفحات 139-148
    زمینه و هدف

    بیماری آرتریت روماتویید با خطر افزایش انواع متفاوتی از پریشانی‌‌های روان‌شناختی همراه است. بروز این اختلالات به عوامل فرساینده بیماری مزمن افزوده می‌شود و در میزان سازگاری و سلامت روانی و اجتماعی این افراد تاثیرات منفی بسیاری را به وجود می‌آورد. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثربخشی روان‌درمانی کوتاه‌مدت فشرده (ISTDP) برکاهش آلکسی تایمیا در بیماران روماتوییدی بود‌‌‌‌‌‌‌.

    مواد و روش‌ها:

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون‌‌‌‌‌‌‌،‌‌‌‌‌‌‌ پس آزمون و همراه با گروه کنترل بود‌‌‌‌‌‌‌.‌‌‌‌‌‌ جهت انتخاب نمونه ابتدا از بین کلینیک‌های تخصصی روماتولوژی شهر کرمان چند کلینیک به‌صورت تصادفی انتخاب شدند. سپس بیماران آرتریت روماتوییدی که در طول مدت پژوهش مراجعه کرده بودند، توسط متخصصان روماتولوژی مورد ارزیابی قرار گرفتند و بر اساس ملاک‌های انجمن روماتولوژی آمریکا (2005) و تشخیص متخصص روماتولوژی و ملاک‌های ورود و خروج، 40 نفر از بیماران زن و مرد مبتلا به آرتریت روماتویید به‌عنوان نمونه آماری به‌صورت هدفمند انتخاب شدند. گروه نمونه به‌صورت تصادفی به دو گروه 20 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند‌‌‌‌‌‌‌. برای گروه آزمایشی 15 جلسه یک و نیم‌ساعته روان‌درمانی پویشی فشرده کوتاه‌مدت انجام شد‌‌‌‌‌‌‌. داده‌ها با کمک مقیاس الکسی تایمیا تورنتو (TAS) جمع‌آوری شد. داده‌های پژوهش با استفاده از‌‌‌‌‌‌‌ تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند‌‌‌‌‌‌‌.

    یافته‌ها:

    یافته‌های تحقیق بیانگر این مطلب بود که روان‌درمانی پویشی کوتاه‌مدت فشرده بر کاهش میزان آلکسی تایمیا در بیماران روماتوییدی موثر است‌‌‌‌‌‌‌ (05/0p<).

    نتیجه‌گیری:

    ‌‌‌روان‌درمانی پویشی کوتاه‌مدت فشرده با تاثیر بر مسیر تخلیه اضطراب و کنترل دقیق و پایش لحظه‌به‌لحظه اضطراب‌‌‌‌‌‌‌، احساس و دفاع‌ها کمک شایانی به کاهش نشانه‌های بالینی در بیماران روماتوییدی می‌کند‌‌‌‌‌‌‌.

    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی فشرده کوتاه مدت، آلکسی تایمیا، بیماران روماتوییدی
  • کاظم صدیقی، محمدرضا صفاریان طوسی، غلامرضا خدیوی صفحات 149-160

    زمینه و هدف:

    از نظر قانونی، طلاق آخرین مرحله از ازدواج است ولی از نظر روان­شناختی، آغاز یک مرحله­ی تازه از ازدواج است. طلاق پدیده ای است که می­تواند عواقب و پیامدهای منفی قابل ملاحظه­ای داشته باشد. یکی از پیامدهای طلاق بروز افسردگی و اضطراب ناشی از طلاق است که بیشتر در بین زنان رخ می­دهد. هدف از تحقیق حاضر برررسی شناخت درمانی مبتنی برذهن آگاهی بر اضطراب و افسردگی زنان مطلقه است..

    مواد و روش‌ها:

    تحقیق حاضر از نوع پیش آزمون- پس آزمون  و پیگیری با گروه آزمایش و گواه است. جامعه تحقیق حاضر زنان مطلقه شهر نیشابور بودند. نمونه شامل 24 نفر از زنان مطلقه شهر نیشابور بود که به صورت دردسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) به شیوه تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را در طی 8 جلسه دریافت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار قرار داشتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک و اضطراب بک مورد مطالعه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس سری زمانی انجام پذیرفت.

    یافته‌ها:

    نتایج به دست آمده نشان می­دهد آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی اضطراب و افسردگی زنان مطلقه را کاهش می دهد. همچنین نتایج یافته­های مرحله پیگیری نشان می­دهد اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در طی زمان پایدار بوده است.

    نتیجه‌گیری:

    بنابراین آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، پردازش شناختی زنان مطلقه را بهبود  می بخشند، هیجان های منفی را کاهش و هیجان های مثبت را افزایش دهند؛ در نتیجه اضطراب و افسردگی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتی بر ذهن آگاهی، اضطراب، افسردگی، زنان مطلقه
  • مریم مختاری مصیبی، فریبرز درتاج، علی دلاور، کبری حاجی علیزاده صفحات 161-171
    زمینه و هدف

    تعامل والدین با کودکان می تواند بر عوامل روانشناختی متعددی همچون تنظیم هیجان کودکان تاثیر داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر تعامل والد-کودک بر تنظیم هیجان دختران پایه پنجم ابتدایی دارای اضطراب انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

    این پژوهش از نوع نیمه‌ آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه است. جامعه آماری تمامی دختران مشغول به تحصیل پایه پنجم ابتدایی در سال تحصیلی 96-97 در شهر سیرجان بودند. تعداد 30 آزمودنی به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. از پرسشنامه‌ های اختلالات اضطرابی بیرماهر (1999) و سیاهه تنظیم هیجان شیلدز و سیچتی (1997) استفاده شد. برنامه‌ ی درمان که برگرفته از مطالعات مختلف در این زمینه بود در 14 جلسه 60 دقیقه‌ ای برگزار شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ ها از آزمون آماری آنالیز واریانس با اندازه ‌گیری مکرر و آزمون t وابسته در سطح معنی‌ داری 05/0 استفاده شد.

    یافته‌ها:

    نتایج حاکی از تاثیر معنادار یک دوره درمان مبتنی بر تعامل والد کودک بر تنظیم هیجان دانش ‌آموزان دختر در مراحل پس‌ آزمون و پیگیری بود (001/0p<).

    نتیجه‌گیری:

    در همین رابطه می توان بیان کرد نزدیک کردن والدین به کودکان از طریق بازی، فرآیند کار گروهی حاکم بر این برنامه و حمایت والدین بر آموزش به یکدیگر، تشویق درمانگر در ایجاد رابطه‌ ای مستحکم میان والد و کودک، انعکاس احساسات و هیجانات آن ها و همچنین ارایه بازخورد بوسیله انجام تکالیف در منزل از جمله فواید اساسی این نوع درمان در بهبود تنظیم هیجان در کودکان بود.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، دانش آموزان دختر، درمان مبتنی بر تعامل والد- کودک
  • علی آجدانی، حسن عبدی، حکیمه آقائی صفحات 172-180
    زمینه و هدف

    سالمندی با تغییراتی در حوزه‌های جسمانی، حرکتی و کارکردهای ذهنی همراه است و می‌تواند بر شیوه‌های زندگی افراد اثرگذار باشد؛ بنابراین هدف از این پژوهش اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس و تعادل در مردان سالمند می‌باشد.

    مواد و روش‌ها:

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون است. جامعه آماری شامل مردان سالمند 60 تا 70 سال می‌باشند که به مراکز توان‌بخشی و روانشناسی شهر شاهرود در سال 1399 مراجعه نمودند. روش نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند و بر اساس معیارهای ورود و خروج پژوهش، تعداد 24 نفر واجد شرایط به‌طور هدفمند شناسایی شده به‌صورت تصادفی به 2 گروه 12 نفری گمارده شدند. درنهایت و بر اساس معیارهای ورود و خروج پژوهش تعداد آزمودنی‌ها به 21 نفر شامل گروه درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی 11 نفر و گروه کنترل 10 نفر تقلیل یافت. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس تعادل برگ (BBS) و استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983) بود. در این پژوهش از نرم‌افزار آماری SPSS نسخه 25 نیز برای تجزیه‌وتحلیل داده ها و همچنین روش تحلیل کوواریانس یک‌راهه استفاده شد.

    یافته‌ها:

    نتایج پژوهش نشان داد که درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر تعادل و استرس در مردان سالمند اثر معنی‌داری وجود داشت (001/0≥p).

    نتیجه‌گیری:

    به نظر می رسد که مداخله شناختی-رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی بر متغیرهای پژوهش اثرگذارند، با ابن وجود جهت بالا بردن اعتبار بیرونی پژوهش پیشنهاد می‌گردد که پژوهش‌های بیشتری صورت گیرد.

    کلیدواژگان: شناختی-رفتاری، ذهن آگاهی، تعادل، استرس، مردان سالمند
|
  • Rozita Tanbakouchian, Firozeh Zanganeh, Mohammad Reza Bayat Pages 1-12

    Aim and Background:

    Research has shown that resilience and self-control are associated with marital boredom; In this regard, various therapeutic approaches have been used by researchers; therefore, this study was conducted to compare the effectiveness of emotion-focused and schema therapy approaches on ambiguity resilience, and self-control of women with marital burnout.

    Methods and Materials:

    The research method was applied in terms of purpose and quasi-experimental in terms of implementation method with pretest-posttest design of two experimental groups and a control group with follow-up test. From the community of women suffering from marital burnout in district three of tehran, 45 people were selected by the convenient sampling method and were replaced in three groups using the random method. Ambiguity resilience questionnaire (Freison et al., 1994) and self-control questionnaire (Gramisk et al., 1993) were used. Research data were analyzed by ANOVA using repeated measures and bonferroni's post hoc test.

    Findings

    Findings showed that both emotion-focused and schema therapy approaches have a significant and lasting effect on increasing the resilience of ambiguity and self-control of women with marital burnout (p=0.001). Also, the result of comparing the two approaches showed that the effect of schema therapy approach on self-control of women with marital burnout is more than the emotion-focused approach (p=0.001). But the difference between the two approaches on the resilience of ambiguity was not significant.

    Conclusions

    According to the obtained results, it seems that the use of both schema therapy and emotion-focused approaches to improve self-control and resilience of ambiguity in women with marital burnout is effective and it is recommended to be used as therapeutic approaches.

    Keywords: Marital Burnout, Emotion-Focused Approach, Schema Therapy, Self-Control, Ambiguity Resilience
  • Azam Hashemi Nik, Hassan Heidari, Hossein Davoodi, Asghar Jafari Pages 13-24

    Aim and Background:

    Research has shown that resolving interpersonal conflicts is as important as social relationships, especially between couples; therefore, the present study aimed to predict the pattern of conflict resolution styles based on differentiation, cognitive flexibility with mediating the role of compassion in young men and women with conflict.

    Methods and Materials:

    This study was a descriptive correlational study. The statistical population included men and women with marital conflict in kashan. The sample of this study consisted of 393 couples with marital conflict who were selected by convenience sampling and included in the research questionnaires including the conflict resolution skills (Strauss et al. 1990), self-compassion (Nef, 2003), cognitive flexibility questionnaire (Dennis and Vander Wal, & Jillon, 2010) and differentiation of self-inventory (skowron and Schmitt, 2003). The research data were analyzed by path analysis and structural equations by AMOS statistical software.

    Findings

    The results showed that the proposed model has a good fit and self-compassion can play a mediating role between flexibility and negotiation conflict resolution style and psychological aggression as well as between self-differentiation and negotiation conflict resolution styles and physical aggression (P ≤ 0.001).

    Conclusions

    Given the effects of marital conflict on couples, families and society, identifying the variables involved in this important can provide a basis for planning to prevent and treat destructive styles of marital conflict resolution and it seems that self-differentiation and self-compassion is one of the effective variables in improving the conflict resolution techniques used in men and women with marital conflict.

    Keywords: Conflict Resolution Styles, Differentiation, Cognitive Flexibility, Compassion, Marital Conflict
  • Sorour Moshavvegh, Nasser Goodarzi, Suzan Emamipour, Mojgan Sepah Mansour Pages 24-34

    Aim and Background:

    Improving the quality of life and controlling blood glucose in patients with diabetes is one of the most important goals of interventions and health promotion programs in these patients. The purpose of this study was to develop a health model in type 2 diabetic patients based on psychological toughness, health literacy, self-efficacy and beliefs. Health is mediated by self-management behaviors and social support.

    Methods and Materials:

    The research method is analytical and structural equations. The statistical population of this study includes all patients with type 2 diabetes referred to diabetes clinics in abadan in 1398. Random sampling method was used to select the sample. 254 patients with diabetes were selected based on inclusion and exclusion criteria. Research instruments psychological toughness questionnaire (Kobasa, 1984), health literacy questionnaire (Montazeri, 2014), tobert and glasgow self-management behaviors questionnaire (1994) and quality of life questionnaire (Bruges, 2004) and wax social support questionnaire, 1986), health beliefs questionnaire (Kartal, 2006) and the self-efficacy questionnaire (Stanford, 2001).

    Findings

    Findings showed that health beliefs have a direct and significant effect on the health outcomes of patients with type 2 diabetes (P≤0.001) and self-efficacy has direct and indirect effects on health outcomes (mediated by self-management behaviors) (P≤0.001). Health literacy had no direct and significant effect on the quality of life of patients with type 2 diabetes (p≥0.001). Psychological hardiness has direct and indirect effects on health outcomes (mediated by self-management behaviors) (P≤0.001) and the effect of social support on health outcomes was not significant (P≥0.001).

    Conclusions

    Considering the role of health beliefs and self-efficacy and persistence on health outcomes in patients with type 2 diabetes, it is recommended to use these variables in quality of life and self-care programs of this group of these patients.

    Keywords: Psychological Hardiness, Health Literacy, Self-Management Behaviors, Social Support, Health Beliefs
  • Ali Mahmoodzadeh Marghi, Fariba Mireskandari, Mohammad Sadehg Farbod Pages 35-44

    Aim and Background:

    Social developments in the past few decades globally, the family system has faced many changes, challenges and issues and by degrading the biological, social, cognitive and emotional functions of the family and gradually reducing the satisfaction of family members, causing psychosocial disruption and increasing cases such as tendency Divorced. The aim of this study was to Structural Equivalence Modeling of Divorce Tendency with Emphasis on Communication Skills, Conflict Resolution, and Marital Problems.

    Methods and Materials:

    The statistical population of the study included all couples in Kashan, 383 of whom were studied using cluster sampling method and data were analyzed using SPSS and AMOS software. The instruments used were Qaderzadeh et al.'s Divorce Tendency Scales (2012), Rahim Conflict Resolution Scale (1983) and Communication Skills and Problem Solving Scale by Yarmohammadi Vasel et al. (2010).

    Findings

    Findings showed that communication skills, problem solving and conflict resolution and marital conflicts have a significant and inverse relationship with the tendency to divorce (P <0.05). Also, communication skills were related to the tendency to divorce through problem solving skills and conflict resolution skills and marital conflicts (P <0.05. (P analysis of the relationship between indicators showed that problem solving skills have the most direct impact). (-0.34) and general (-0.40) on the tendency to divorce and the most indirect effect on the tendency to divorce has belonged to communication skills (-0.09).

    Conclusions

    Interactions between couples and the reduction of issues that ultimately lead to conflict between husband and wife reduce the desire for divorce.

    Keywords: : Divorce Tendency, Communication Skills, Conflict Resolution, Problem Solving, Structural Modeling
  • Mahsa Jorjorzadeh, Parvin Ehtesham Zade*h, Reza Pasha, Fatemeh Sadat Marashian Pages 45-57

    Aim and Background:

    Increasing the age of marriage of young people, biological celibacy and the problems of late marriage, especially for girls, is an issue that must be addressed seriously. In particular, it creates a variety of psychological and social problems for single people. The aim of this study was to develop a gender justice training package based on religious teachings and its effectiveness on psychological capital and the gender role schema of girls with delayed marriage.

    Methods and Materials:

    The design consisted of two parts, qualitative and quantitative. In the qualitative part, the inference was analytical and in the quantitative part, it was experimental and pre-test-post-test with the control group. The statistical population included single girls (45-30 years old) referring to mental health centers in Tehran. Thirty people were selected as a sample by purposive sampling method and were randomly divided into two groups of 15 people (experimental and control groups). The members of the experimental group underwent a researcher-made training package on gender justice based on group religious teachings for 8 sessions. The control group did not receive any intervention. The research tools included the psychological capital questionnaire of Vetanz et al., Bam gender schemas. Research data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Findings Results

    The results showed that gender justice education based on group religious teachings was effective in increasing psychological capital and improving the gender role schemas of girls with delayed marriage (p<.001).

    Conclusions

    It seems that the need to apply gender justice based on religious teachings in order to improve the psychological capital and gender role schemas of girls with delayed marriage.

    Keywords: Justice, Psychological Capital, Gender Role Schema, Girls, Marriage
  • Mohammad Torkman, Keivan Kakabraee, Saeedeh Alsadat Hosseini Pages 58-74

    Aim and Background:

    So far, several therapeutic approaches, both pharmacological and non-pharmacological, have been used for patients with Attention Deficit Hyperactivity Disorder and researchers are trying to determine the effectiveness of each of these approaches. Therefore, the aim of this study was to compare the effectiveness of drug therapy, neural feedback and integrated psychological interventions (parent education, play therapy and cognitive education) on behavioral problems of ADHD.

    Methods and Materials:

    The research method was quasi-experimental and the pre-test-post-test-follow-up and control group design. The statistical population included all children aged 9 to 12 years in Hamedan. Sampling method was Purposive. The psychotherapy group received medication daily for 12 weeks. The neural feedback group received 24 sessions of 45 minutes twice a week. The group of integrated psychological interventions received training for 24 sessions. Participants were assessed using the Swanson, Nolan, and Pelham Fourth Edition Scale to assess the clinical signs of ADHD, the College Neuropsychological Test to measure executive function, and the Rutter form Behavioral Problems Self-Report Scale. Multivariate analysis of covariance and multivariate analysis of variance were used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that combined psychological interventions were more effective in the behavioral problems variable and all its components compared to drug therapy and neurological feedback, which was also significant in the quarterly follow-up (p≤0.001).

    Conclusions

    It seems that integrated psychological interventions can be an effective and lasting treatment for behavioral problems in children with ADHD and can replace other therapeutic approaches such as medication and neurological feedback.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Drug Treatment, Nervous Feedback, Executive Functions, Behavioral Problems, Psychological Interventions
  • Nadali Moradi, Fateme Azizabadi Farahani, Davood Nemati Anaraki, Neda Soleimani Pages 75-83

    Aim and Background:

    Research has shown that management has an effect on the production of commercial advertising content on the Islamic Republic of Iran TV based on family values. In this regard, content management can affect the values and health of society. Therefore, the main purpose of this study was to investigate the role of family values in content production in the direction of social health.

    Methods and Materials:

    In this study, a combined qualitative and quantitative method was used. The statistical population of this research is composed of top experts and professors in the field of media and advertising, of which 14 were identified. In the qualitative stage, after collecting the subject literature and upstream documents (instructions) of related organizations, the necessary evaluations were performed by content analysis method. The research tools included interviews with experts and researcher-made questionnaires of value indicators in media commercials. For reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha factor was used and each component obtained values ​​above 0.7 (acceptable score). For data analysis, two inferential (chi-square) and descriptive statistical methods were used using SPSS software version 25.  

    Findings

    Based on this study, 263 indicators were identified and after reviewing and removing duplicate indicators, 146 indicators were extracted and classified into 8 dimensions, 21 components and 146 table indicators. Then, with the help of Delphi Working Group in 2 stages, the indicators were screened and additional indicators were removed and finally 78 final indicators were extracted. For reliability of both questionnaires, Cronbach's alpha factor was used and each component obtained values ​​above 0.7 (acceptable score).

    Conclusions

    Television advertising - commercials - seems to be recognized as the most effective means of advertising and can play an important role in the values of society.

    Keywords: Family Values, Social Health, Advertising
  • Shirin Khodadadi Arkavini, Mojtaba Khodadadi, Hossein Davoodi Pages 84-94

    Aim and Background:

    Intimacy and marital compatibility between couples maintain and strengthen the family foundation. The purpose of this study was to develop and validate a methodology based on cognitive bias correction and to determine the effectiveness of its training on bias, intimacy and adaptation of couples with marital incompatibility.

    Methods and Materials:

    The research method was quasi-experimental and the design of the pretest, posttest research was with the control group. The statistical population of the study was couples with marital problems who referred to counseling centers in Arak in 1398. The sample consisted of 16 couples (32 people) with marital incompatibility and cognitive bias who were selected by available methods. Data were collected using the Lock-Wallace (1959) Compatibility Questionnaire, Walker-Thompson (1983) Marital Intimacy Questionnaire, and the Point-of-Exploration Assignment Software (2015). Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data and examine the relationships between variables.  

    Findings

    The results showed that the treatment method based on the correction of cognitive bias has an acceptable content validity. Also, the results of the educational intervention showed that the training of the method significantly reduces the cognitive bias of the couple and increases the intimacy and adaptation of the couple (P≤0.001).

    Conclusions

    It seems that training in the treatment method based on cognitive bias correction can be considered as a valid and effective program to reduce cognitive bias and increase intimacy and compatibility of incompatible couples.

    Keywords: Cognitive Bias Modification, Intimacy, Marital Adjustment
  • Nader Kashefi, Noshirvan Khezri Moghadam Pages 95-106

    Aim and Background:

    In describing objective reality, what harms the relationship are repetitive practical patterns in behavior. In fact, damage to a relationship is caused by the behavior that comes to us, not the thought or feeling that flows within us; therefore, the present study was conducted to investigate the effectiveness of group couple therapy based on acceptance and commitment using schema conceptualization on improving the performance indicators of conflicting couples in Zahedan.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental. The statistical population of the study included all couples referring to counseling centers in Zahedan during December and December 2009. By selecting clusters of three centers and using purposive sampling available, 18 couples were selected and randomly divided into two groups. The intervention consisted of 10 2-hour sessions per week and the practical experience during treatment led to the formation of new conceptual models in the process of injury and treatment. Data were collected using a marriage performance questionnaire that was obtained from both control and experimental groups before and after the intervention. The research hypotheses were tested by analysis of covariance (ANCOVA) and SPSS software version 20.

    Findings

    The results showed that the developed group therapy protocol based on acceptance and commitment using schema conceptualization was significantly effective in improving the performance of couples in all subscales studied (P≤0.001).

    Conclusions

    It seems that group therapy based on acceptance and commitment using schematic conceptualization has an effect on couple performance. However, in order to increase the external credibility of the research, it is suggested that more research be done.

    Keywords: Group Couple Therapy, acceptance, commitment-based therapy, couple conflict, couple performance
  • Narges Motamedi, Ataollah Eskandari Pages 107-115

    Aim and Background:

    Considering the increasing trend of aging in Iran and the importance of appropriate quality of life in elderlies, the purpose of this study is to investigate the relationship between basic psychological needs satisfaction and quality of life in the elderly in Isfahan.

    Methods and Materials:

    This study is a cross-sectional study performed on 214 elderly in 2020. In this study, the data were analyzed based on the Basic Psychological Needs Satisfaction Questionnaire (Desi and Ryan 2000), which includes three dimensions: the need for competence, the need for autonomy, and the need for communication. The SF12 quality of life questionnaire was also used in two dimensions of physical health and mental health. Data were collected in spss24 and analyzed by T_TEST, ANOVA and linear regression tests.

    Findings

    The results of the current study showed that, the need for competence have an ability to predict the changes in quality of life in the physical dimension (β = 0.183, p = 0.020), the psychological dimension (β = 0.366, p = 0.001) and predict and changes in the total quality of life (β = 0.319, p = 0.001). Communication and autonomy needs satisfaction did not independently play a predictive role in quality of life.

    Conclusions

    the basic psychological need satisfaction in the competence dimension predicts a better quality of life in both the physical and psychological dimensions of the elderly. Therefore, by giving responsibility and defining effective roles for the elderly in order to meet the need for competence, steps can be taken to increase their quality of life.

    Keywords: Basic psychological needs, elderly, quality of life
  • Ali Soleimani, Arezou Lashkari, Yeganeh Torabi Pages 116-127

    Aim and Background:

    Psychological well-being consists of autonomy, environmental mastery, personal growth, positive relations with others, and purpose in life, and self-acceptance. Numerous factors especially childhood trauma and psychological well-being. Besides this relationship does not seem direct and is influenced by other variables such as fear of happiness and alexithymia. The aim of this research was assessing the mediating role of fear of happiness and alexithymia in relation to trauma and psychological well-being.

    Methods and Materials:

    In a descriptive—correlation study, a sample of 262 students from Alborz and Science and Culture Universities were selected by convenience sampling. Participants answered the battery of questionnaires including psychological well-being, fear of happiness scale (FHS), Toronto alexithymia scale (TAS), childhood traumatic Questionnaire (CTQ). Data were analyses using Structural Equation Modeling (SEM) by LISREL 8.85 software. For evaluating the descriptive statistics SPSS 24 was used as well.

    Findings

    The analyses revealed that hypothetical model fit the measurement model (RMSEA= 0.55, CFI= 0.92, X2/df= 2.588). The results of the analysis showed that childhood trauma by mediating roles of alexithymia and fear of happiness were able to predict the psychological well- being, so that fear of happiness and alexithymia predicted psychological well-being positively and indirectly.

    Conclusion

    Based on the study, it can be concluded that fear of happiness and alexithymia are mediating the relation of childhood trauma and psychological well-being. Consisting this effect can be useful for improving individual well-being and also can be effective for intervention of childhood traumas.

    Keywords: Alexithymia, Trauma, Fear of happiness, Psychological Well-being
  • Elaheh Soleimani, Zahra Tanha, Aliakbar Malekirad, Davood Kordestani Pages 128-138

    Aim and Background:

    Conflicts in the family create issues and problems at the individual, institutional and social levels. Marital conflicts and divorce after sudden death in the family are considered to be the most important stressors in the family. The purpose of this study is to predict marital conflicts based on life skills and attachment styles mediated by sexual satisfaction and love story of couples.

    Methods and Materials:

    The statistical population of this study included all couples who referred to counseling centers under the supervision of the Judiciary in Arak who had referred to these centers in a period of 6 months in 1398. The total statistical population was 600 couples (1200 people) and 146 couples (292 people) were selected as the statistical sample by available sampling method. Data collection tool: Hazan and Shiver Attachment Styles Scale Questionnaire (1993); Marital Conflict Scale Sanaei et al. (2000); Saatchi et al.'s Life Skills Scale (2010); The Larson Sexual Satisfaction Scale (1988) and the Sternberg Love Story Scale were standardized by (Alaei and Karami, 2007), all of which had validity and reliability. This study was a correlational study that was performed by structural equation modeling.

    Findings

    The results showed that both sexual satisfaction and love story can play a mediating role in predicting marital conflicts based on life skills and attachment styles.

    Conclusions

    Therefore, it can be concluded that sexual satisfaction can balance the relationship between attachment styles and marital conflict and reduce the rate of marital conflict. Also, the love story in the relationship between life skills and marital conflicts can reduce these conflicts.

    Keywords: Attachment Styles, Sexual Satisfaction, Marital Conflict, Couples' Love Story, and Life Skills
  • Kobra Haji alizadeh, Eghbal Zarei, Fariborz Dortaj Pages 139-148

    Aim and Background:

    Rheumatoid arthritis is associated with an increased risk of various types of psychological afflictions. Indication of these disorders is added to the erosive factors of chronic disease and has many negative effects on the level of adaptation and mental and social health of these people. This study aimed to evaluate the effectiveness of intensive short-term dynamic psychotherapy (ISTDP) on reducing alexithymia in rheumatoid patients.

    Methods and Materials:

    The present research was a quasi-experimental study with pre-test, post-test design as well as control group. In order to select the sample, first of all, based on the criteria of the American Rheumatology Association and the inclusion and exclusion criteria, 40 male and female patients were purposefully selected from specialized rheumatology clinics in Kerman. This selection was made by rheumatologists. The members of the sample group were randomly divided into two 20-memeber groups of experimental and control. For the experimental group, 15 one-and-a-half-hour sessions of intensive short-term dynamic psychotherapy were held. Data were collected through Toronto Alexithymia Scale (TAS). Research data were analyzed using Analysis of covariance.

    Findings

    The findings showed that intensive short-term dynamic psychotherapy is effective in reducing the rate of alexithymia in rheumatoid patients (p <0.05).

    Conclusions

    Patients first performed better in recognizing emotions and then improved their ability to describe emotions and physical symptoms. Intensive short-term dynamic psychotherapy by affecting on anxiety discharge pathway and exact control and moment-by-moment monitoring of anxiety, feelings and defenses helps to reduce clinical symptoms in rheumatoid patients.

    Keywords: Intensive short-term dynamic psychotherapy, Alexithymia, Rheumatoid patients
  • Kazem Sedighi, Mohammadreza Saffarian Toosi, Gholamreza Khadivi Pages 149-160

    Aim and Background:

    In terms of legal, divorce is the last stage of marriage, but in terms of psychology, it is the beginning of a new stage of marriage. Divorce is a phenomenon that can have significant negative consequences. One of the consequences of divorce is depression and anxiety caused by divorce, which is more common among women. The Instruction of Mindfulness based Cognitive Therapy is one of the applications for increasing the adjustment and reducing negative emotions such as depression and anxiety. The purpose of this study is to investigate the Mindfulness based Cognitive Therapy on Anxiety and Depression of Divorce Women in Neyshabur.

    Methods and Materials:

    The present study was a semi-experimental with pretest, posttest and follow-up with control group design. The sample consisted of 24 divorced women in the city of Neyshabur that were randomly selected assigned into two experimental (12 people) and control groups (12 people). The experimental group received the Cognitive Based Mindfulness Therapy in 8 sessions. The control group was on the waiting list. The control group was on the waiting list. The research questionnaires were Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory.

    Findings

    The analysis of ANCOVA showed that the mean scores of depression and anxiety symptoms were significantly different between two groups (p <0.01) after the pre-test adjustment. The experimental group after receiving the Cognitive Based Mindfulness Therapy shows lower depression and anxiety symptoms. The results of the follow-up stage also show that the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy has been stable over time.

    Conclusions

    Regarding the findings, it can be said that Cognitive Based Mindfulness Therapy reduces negative emotions such as depression and anxiety in divorced women by performing activities such as outbreaks and mourning, and prepare them to continue their life.

    Keywords: Cognitive based mindfulness therapy, distress, depression, divorced women
  • Maryam Mokhtari Mosayebi, Fariborz Dortaj, Ali Delavar, Kobra HajiAlizadeh Pages 161-171

    Aim and Background:

    Interacting parents with their children can affect many psychological factors such as children's emotional regulation. The purpose of this study was to investigate the effect of parent-child interaction therapy on emotional regulation of fifth grade elementary girls with anxiety.

    Methods and Materials:

    The present study was a semi-experimental design with pre-test-post-test design and follow-up with the control group. The statistical population of this study was all girls studying in the fifth grade of elementary school in the year 2017-2018 in Sirjan city. Thirty subjects were selected as a sample and randomly assigned to two groups of intervention (n=15) and control (n=15). Birmaher anxiety disorder questionnaire (1999) Shields and Sichati Excitement Scale (1997) were used. The parent-child-based treatment scheme used in this research was a conception derived from various studies in this field in 14 sessions of 60 minutes. Data were analyzed by variance analysis with repeated measures and dependent t at significance level of .05.

    Findings

    The results indicated a meaningful effect of a parent-child interaction-based treatment course on emotion regulation of female students (P<0.001).

    Conclusions

    In this regard, it can be said that, the main benefits of this type of therapy to improve the emotion regulation of children were as follows: the approach of parents to children through the game, the process of group work governing this program, and the support of parents to educate each other, encouraging the therapist to establish a strong relationship between parents and the child, reflecting their emotions and their excitement as well as offering feedback by doing homework at home.

    Keywords: Emotion regulation, female students, parent-child interaction-based treatment (PCIT)
  • Ali Ajdani, Hassan Abdi, Hakimeh Aghai Pages 172-180

    Aim and Background:

    Aging is associated with changes in physical, motor and mental functions and can affect people's lifestyles; therefore, the aim of this study was the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on stress and balance in older men.

    Methods and Materials:

    The present study is a quasi-experimental study with pre-test and post-test design. The statistical population includes men aged 60 to 70 years who referred to rehabilitation and psychology centers in Shahrud in 2020. Purposeful sampling method and based on the inclusion and exclusion criteria of the study, 24 qualified people were randomly identified and randomly assigned to 2 groups of 12 people. Finally, according to the inclusion and exclusion criteria of the study, the number of subjects was reduced to 21 people, including the cognitive-behavioral therapy group based on mindfulness 11 people and the control group 10 people. Research instruments included Berg Balance Scale (BBS) and Cohen et al. (1983) Perceived Stress. In this study, SPSS statistical software version 25 was used to analyze the data as well as One-way analysis of covariance.

    Findings

    The results showed that mindfulness-based cognitive-behavioral therapy had a significant effect on balance and stress in older men (P≤0.001).

    Conclusions

    It seems that mindfulness-based cognitive-behavioral interventions affect research variables. However, in order to increase the external validity of the research, it is suggested that more research be done.
     

    Keywords: Mindfulness, Balance, Stress, Elderly men