فهرست مطالب

نشریه حقوق بشر
پیاپی 31 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید سجاد کاظمی* صفحات 7-24
    موضوع پژوهش حاضر بررسی انطباق یا عدم انطباق وضعیت مرتکبان دزدی دریایی با حقوق بین المللی بشردوستانه و مصادیق تحت پوشش کنوانسیون های چهارگانه ژنو 1949 است. دزدان دریایی در یک دهه اخیر به چالش اصلی حمل ونقل بین المللی در عرصه دریاها و آبراه های بین المللی مبدل شده اند. بادی امر به نظر می رسد دزدان دریایی هیچ گاه در قلمرو و گستره مصادیق این کنوانسیون ها و «حقوق بشردوستانه» قرار نمی گیرند؛ علاوه بر آنکه ازنقطه نظر تاریخی همیشه وضعیت مرتکبان دزدی دریایی خارج از حقوق جنگ مورد ارزیابی قرار گرفته است همچنین تردیدهای مهمی درباره «مخاصمه مسلحانه» محسوب شدن پیکار نیروهای دریایی کشورها با دزدان دریایی وجود دارد. علی رغم این اوصاف، کنوانسیون سوم ژنو می تواند در برخی فروض و حالت ها درباره دزدان دریایی دستگیرشده مصداق داشته باشد. افراد دستگیر شده که مظنون به دزدی دریایی هستند در صورت دارا بودن شرایط این کنوانسیون، می توانند مدعی بهره مندی از حمایت های آن شده و تقاضا داشته باشند که به عنوان اسیر جنگی با ایشان رفتار شود. البته این اولا تا زمانی است که یک محکمه صالح عدم صحت این موضوع را اعلام نماید و ثانیا این موضوع صرفا در نحوه رفتار با وی در دوران بازداشت تاثیر داشته اما مانع محاکمه وی به اتهام دزدی دریایی بر اساس قوانین داخلی نخواهد شد.
    کلیدواژگان: دزدی دریایی، حقوق بشردوستانه، مخاصمه مسلحانه، دستگیری، محاکمه
  • سید علی میرموسوی* صفحات 25-52
    شناسایی حقوق بشر دگرگونی در حاکمیت دولت را در پی داشت و پایبندی به حقوق بشر را به عنوان معیاری مهم برای ارزیابی حکمرانی مطرح ساخت. یکی از مباحث با اهمیت در حوزه مطالعات حقوق بشر تعهد و مسئولیت هایی است که در این ارتباط بر دوش دولت ها قرار دارد. مفهوم، سرشت، انواع تعهدها و مسئولیت هایی که دولت در برابر حقوق بشر دارد موضوعی است که مقاله حاضر در پی بررسی آن است. این مقاله با تعریف و تحلیل مفاهیم بنیادین و نیز طرح پرسش های مرتبط ابعاد گوناگون این موضوع را از دیدگاه های گوناگون بررسی می کند. رویکرد حاکم بر این نوشتار حقوقی است و با تفسیر متون حقوقی موجود به پاسخ این پرسش ها می پردازد.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، حقوق بین الملل، دولت، تعهد، مسئولیت
  • حسین سلیمانی* صفحات 53-76
    بر اساس اصل چهارم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران (1358)، قوانین کیفری باید بر موازین اسلامی منطبق باشند. به رغم این، در قانون اساسی و در قوانین عادی معیاری برای انطباق بر موازین اسلامی نهاده نشده است. این در حالی است که از یک سو، اختلاف فراوانی بین فقیهان شیعی درباره کیفرهای شرعی، هم در اصل امکان اجرای این کیفرها، و هم در تعداد، شرایط و احکام حدود شرعی وجود دارد؛ از سوی دیگر، بر اساس ملاک های شرعی، هیچ یک از این دیدگاه ها بر دیدگاه های دیگر برتری و تفوق ندارد و به عبارتی، شرعی تر از دیگری نیست. در این نوشته، با مطرح کردن و نقد هریک از برداشت های محتمل از «انطباق با موازین اسلامی» نهایتا با استناد به اصول و قواعد حاکم، و توجه به مصالح بین المللی و داخلی به مثابه حکم ثانوی، این نتیجه گرفته می شود که باید محدودترین دیدگاه ها را درباره کیفرهای حدی شرعی برگزید و جای خالی کیفرهای حدی را با نهاد منعطف تعزیرات، که نهادی شرعی است، پر کرد.
    کلیدواژگان: اصل چهارم، قاعده درء، احتیاط در دماء، حدود، تعزیرات، احکام ثانوی
  • آیت مولائی* صفحات 77-98

    از گذشته های دور تاریخ، «اقلیت های جنسی» از جمله واقعیات حاکم بر جوامع انسانی بوده اند و در ساحت حقوق، در سایه تحولات حقوق بشری، این مقوله «قدیم» به موضوعی «جدید» تبدیل شده است. در برداشت مدرن، حقوق به دنبال ترسیم فضایی برای «حق بنیان»ی انسان، نظیر «اقلیت های جنسی» بوده است. از جمله حقوق این اقلیت ها، «حقوق استخدامی» آن هاست که در این مقاله به بحث گذاشته شده است و با استفاده از روش تحقیق: توصیفی تحلیلی، چنین نتیجه گرفته شده است، نخست؛ دیدگاه نظام حقوقی ایران راجع به اقلیت های جنسی، نگاه: «پذیرش یا رد مطلق» حقوق آن ها نیست. دوم؛ در هیچ سند استخدامی، به ممنوعیت یا مجاز بودن استخدام اینگونه شهروندان تصریح نشده است. سوم؛ به استناد اسناد عام قانونی، برخی از اقلیت های جنسی، همجنس گرایان، بر اساس احکام دینی و تحت شرایطی، محکوم به «اعدام» هستند. بنابراین حقوق استخدامی آن ها از اساس فاقد موضوعیت است. چهارم؛ نظام حقوقی ایران در میان اقلیت های جنسی، فقط به تراجنسیتی ها نگاه نسبتا مثبتی دارد و در اسناد قانونی، برای آن ها ممنوعیتی از حیث استخدام پیش بینی نشده است. پنجم؛ از دیدگاه حقوق بشر، امروزه محدودیت ها و ممنوعیت های مستقیم و غیرمستقیم پیش بینی شده برای اقلیت های جنسی در نظام حقوقی ایران، محل چالش جدی است.

    کلیدواژگان: اقلیت های جنسی، حقوق بشر، حقوق استخدامی، ترا جنسیتی ها، همجنس گرایان
  • علیرضا ملکی* صفحات 99-114
    نژادپرستی در معنای فراگیر خود به معنای برتری برخی انسان‎ ها بر برخی دیگر به واسطه نوع نژاد آن هاست. در برخی سیستم ‎های اخلاقی، همچون دستگاه فلسفه اخلاق کانت، موضوع نژادپرستی، همانند بسیاری از موضوعات موردی دیگری، مورد توجه خاص قرار نگرفته است. اما این امر بدین معنا نیست که نتوان بر اساس آن سیستم، نژادپرستی را بررسی کرد.در این نوشتار سعی بر آن است تا بر اساس دستگاه اخلاقی کانت و با شرح و توضیح «اختیار» به عنوان پیش فرض و اساس هر عمل اخلاقی، به استخراج و استنتاج نظر کانت در باب بحث نژادپرستی پرداخته شود. در فرجامین تحقیق، این نتیجه رخ خواهد نمود که کانت، بر اساس دستگاه اخلاقی خود، نمی‎تواند نژادپرستی را موجه بداند. در نظر کانت، فضیلت اخلاقی عبارت است از ادای تکلیف یا فعل مطابق تکلیف، که این امر نمی ‎تواند ارتباطی با نوع نژاد فاعل فعل داشته باشد. برای آنکه نتایج عملی این موضوع را بتوانیم در صحنه واقعی اجتماع پی بگیریم، نظام بین المللی حقوق بشر به عنوان مرجع عام رسیدگی به این موضوعات، مورد مطالعه قرار خواهد گرفت. سعی شده است در بررسی های انجام پذیرفته در نظام بین المللی حقوق بشر، بحث اختیار انسان برای عدم پذیرش نژادش به عنوان نژاد پست تر و ارزش ذاتی انسان ها در کانت و این نظام نیز مورد نظر باشد.
    کلیدواژگان: کانت، فلسفه اخلاق، نژادپرستی، بررسی اخلاقی، اختیار فاعل
  • امیر عباسی قلعه شاهی*، ابولقاسم فنائی صفحات 115-148
    این مقاله حقوق شهروندی را از منظر اخلاق بررسی می کند. در اخلاق هنجاری رویکردهای گوناگونی وجود دارد که در هر یک از آنها منظر اخلاقی به شکل خاصی صورت بندی می شود. از میان این رویکردها ابتدا پنج رویکرد متفاوت را به اجمال شرح می دهیم و سپس می کوشیم به این پرسش پاسخ دهیم که «از منظر هر یک از این رویکردها حقوق شهروندی چه منزلت و وضعیتی پیدا می کند؟». مقاله سه بخش دارد. پس از طرح مباحث مقدماتی در بخش (1)، در بخش (2) سرشت قانون در فلسفه حقوق را به اجمال بررسی می کنیم. بخش (1/3) به بررسی حقوق شهروندی از منظر اخلاق فضیلت مدار اختصاص دارد. در بخش (2/3) حقوق شهروندی از منظر اخلاق وظیفه گرا مورد بررسی قرار خواهد گرفت. بخش (3/3) حقوق شهروندی را از منظر اخلاق فایده گرا شرح می دهد. و سرانجام، بخش (4/3) به بررسی حقوق شهروندی از منظر اخلاق عدلیه (معتزله و امامیه) و اخلاق اشعری می پردازد.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، اخلاق وظیفه گرا، اخلاق فایده گرا، اخلاق فضیلت مدار، اخلاق معتزلی، اخلاق اشعری
  • حسین نیکوی بندری* صفحات 149-171
    در گفتمان حقوق بشر معاصر چهار مکتب را می توان شناسایی نمود که عبارت اند از مکتب حقوق طبیعی، مکتب اعتراض، مکتب رایزنی و مکتب گفتمان. این جستار به تحلیل انتقادی مکتب رایزنی در گفتمان حقوق بشر معاصر اختصاص دارد. مکتب رایزنی بیش از همه وامدار نظریات دو تن از مهم ترین اندیشمندان دوران معاصر یعنی یورگن هابرماس و جان راولز در فلسفه سیاسی است. این دو متفکر گفتگو و رایزنی را هرچند با برداشت و رویکردی متفاوت، از مهم ترین ابزارهای دستیابی به اجماع و همدلی در امور هنجاری در جوامع بشری می دانند. پرسش اساسی این است که آیا همان گونه که این دو اندیشمند می پندارند، گفتگو و رایزنی ابزار رسیدن به اجماع در مورد حق های بشری و ارزش های اخلاقی است؟ این جستار به روش تحلیل انتقادی صورت گرفته است. ازجمله نتایج تحقیق اینکه مشورت و گفتگو در مواردی ممکن است نه تنها به توافق و اجماع منجر نشود بلکه به نتایجی همچون یکسان سازی اقلیت ها و تحمیل ارزش های خاصی بر ارزش های دیگر و یا سلطه اکثریت بر اقلیت منجر شود.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، مکتب رایزنی، یورگن هابرماس، جان راولز، گفتگو، مشورت
  • هاجر آذری*، اعظم اولادی قادیکلایی صفحات 173-194

    تحولات علوم انسانی در چند دهه اخیر منجر به تغییر نگرش نسبت به کودکان و تصویب کنوانسیون حقوق کودک (1989) گردید. محققان با الهام از ماده 12 کنوانسیون حقوق کودک به منظور کاهش آثار منفی طلاق بر کودکان، خواهان مشارکت هر چه بیشتر آنان در مراحل دادرسی خانواده شدند. مقاله حاضر با روش " توصیفی - تحلیلی" و با بهره گیری از روش تحلیل محتوا آرای محاکم ایران، اصول مشترک حاکم بر دادگاه های خانواده در خصوص اعطای حضانت را استخراج و ظرفیت های قانونی "حق شنیده شدن صدای کودکان" درمحاکم خانواده ایران را تحلیل می نماید. یافته ها نشان می دهد در زمینه شنیده شدن صدای کودکان و مشارکت دادن آنها در دادرسی خانواده، سه رویکرد حق محور (موافقان)، مصلحت محور (مخالفان) و تلفیقی وجود دارد. رویکرد حق محور، با استناد به حقوق بنیادینی نظیر برابری، کرامت انسانی و.. بر ضرورت مشارکت کودکان در فرایند دادرسی تاکید دارد. رویکرد مصلحت محور، ورود به مهلکه جدال والدین در حین طلاق را به مصلحت کودکان ندانسته و آسیب زا میداند. اما رویکرد سوم با اولویت سلامت کودک، حق شنیده شدن او را ضروری می داند. پژوهش حاضر نشان می دهد به دلیل عدم وجود نهاد منسجم در این حوزه، رویه قضایی ایران دچار تشتت بوده و در اکثر پرونده های مورد رسیدگی، نظر کودکان در تصمیم گیری های حوزه حضانت گرفته نمی شود

    کلیدواژگان: حق مشارکت کودکان، کنوانسیون حقوق کودک، مصلحت کودک، نظام قضایی ایران، حضانت
  • عبدالرضا جوان جعفری*، امین حاجی وند صفحات 195-216

    با توجه به اهمیت تضمین حق بر محیط زیست سالم به عنوان یکی از حق های زیرمجموعه حقوق همبستگی، گاهی شاهد نقض این حق بشری از سوی خود دولت ها در جوامع نیولیبرالیستی هستیم. ارتکاب رفتارهای آسیب رسان زیست محیطی از سوی دولت ها و شهروندان در برخی از جوامع به خصوص جوامع نیولیبرالیستی فزونی یافته است. دولت ها در این دسته از جوامع در جهت تضمین منافع سرمایه داری، اقدام به عادی سازی رفتارهای آسیب رسان می نمایند و یکی از نتایج این فرآیند، نقض حق بر محیط زیست سالم است. یکی از حوزه هایی که تاثیر رسانه در فرهنگ سازی رفتارهای آسیب رسان زیست محیطی را مورد توجه و مطالعات خود قرار داده، جرم شناسی فرهنگی سبز به عنوان شاخه ای از جرم شناسی های انتقادی است که با ادغام جرم شناسی فرهنگی و جرم شناسی سبز، گام مهمی در جهت مطالعات سبز برداشته است. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی به این نتایج دست یافته که رسانه های در اختیار نظام سرمایه داری نوین از طریق تجویز فرهنگ مصرف گرایی و فرهنگ پیروی از مد، نقش مهمی را در ترویج این دسته از رفتارهای آسیب رسان از طریق اخلاق زدایی زیست محیطی ایفا می نمایند، بنابراین از یکسو باید فرهنگ سازی سبز و آموزش های زیست محیطی نسبت به شهروندان را نهادینه نمود که منجر به افزایش درک زیست محیطی آنان و تضمین حق بر محیط زیست سالم می گردد و از سوی دیگر با رفتارهای ناقض حقوق بشری زیست محیطی از سوی دولت نیز باید برخورد شود که باعث تضمین حق بر داخواهی عادلانه زیست محیطی می گردد.

    کلیدواژگان: حق بر محیط زیست سالم، جوامع نئولیبرالیستی، جرم شناسی سبز، فرهنگ مصرف گرایی، رسانه
  • محمد عابدی*، اعظم امینی صفحات 217-256
    نگرش اصیل به احکام قرآن کریم راجع به زن و مرد، گاه معرفت دینی متفاوتی را نسبت به گذشته نشان می دهد. در حقوق اسلام غالبا به اصل تساوی حقوق زن و مرد اعتقاد دارند؛ ولی، در موضوع طلاق نظریه مشهور آن است که به دلیل تفاوت های زن و مرد از حیث خلقت، طلاق اصولا با مرد است. اما، مساله اصلی این است که با توجه به پذیرش اصل تساوی زن و مرد در انحلال نکاح در مقررات بین المللی حقوق بشر آیا این دیدگاه با حقوق اسلامی سازگار است. این تحقیق نشان می دهد که از مدت ها پیش زن حق طلاق داشته است و موجبات طلاق به درخواست زن یا توافق زوجین در واقع شناسایی حق طلاق قانونی یا قراردادی برای زوجه است. پذیرش نظریه وجوب طلاق خلع و مبارات بر مرد و خارج کردن خلع و مبارات از اقسام طلاق و تحقق آن با اراده یکجانبه زن موید این ادعاست. باید فراتر رفت و «امساک بمعروف او تسریح باحسان» را تفسیر نوی کرد: وقتی مرد نتواند به نیکی با زن رفتار کند، طلاق زن بر او واجب است و زن متقابلا حق طلاق می یابد و اصالتا می تواند اجرای آن را از دادگاه بخواهد. تفسیری که با مقررات حقوق بشری در زمینه رفع تبعیض علیه زنان سازگار است.
    کلیدواژگان: حقوق زن، حقوق اسلام، حق طلاق زن، منع تبعیض جنسیتی، تلازم تکلیف و حق
  • سمانه رحمتی فر* صفحات 235-256
    هدف پژوهش حاضر واکاوی وضعیت زنان خانه دار در نظام حقوقی ایران از حیث وظایف دولت در برابر این گروه از شهروندان به قصد ارایه راهکاری حقوقی برای حمایت مطلوب و احقاق حقوق بشری آنان است. از آنجا که اشتغال پیش شرط بهره مندی معنادار از حقوق بشر است، چالش اصلی، تنظیم سطح حمایت ها است؛ به نحوی که هم حقوق زنان خانه دار محقق شود و هم انگیزه اشتغال زنان از میان نرود. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی با رویکرد تطبیقی است؛ در وهله نخست مسایل و مشکلات زنان خانه دار تبیین و سپس مسایل بر راه کارهای نظام حقوقی برای رفع آنها منطبق می شود تا با روشن شدن مشکلات مغفول مانده، توصیه هایی برای رفع آن ارایه می گردد. مهمترین مساله زنان خانه دار، کسری کنش و مشارکت عمومی و عدم دسترسی به منابع ثروت عمومی است. در حال حاضر نظام حقوقی ایران برنامه جامعی برای زنان خانه دار ندارد. راه کار پیشنهادی قایل شدن به تفکیک میان نسل کنونی و آینده است. به این ترتیب که از طرفی خانه داری بخشی از زنان نسل کنونی به رسمیت شناخته شود و دولت مسیولانه و همه جانبه مشکلات آنان را رفع کند و از طرف دیگر زمینه اشتغال برای نسل آینده زنان فراهم شود؛ تا خانه داری به یک انتخاب معنادار فردی تبدیل گردد.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، بیمه زنان خانه دار، مشارکت عمومی، حقوق بشر، توانمندسازی
  • مهدی رضایی*، محسن قائمی صفحات 257-276
    حق، ادعایی معنادار و هویتی منطقی و موجه شدنی در گستره انسان و به دست آمده در راستای منزلت و شرافت او است. این مقاله می کوشد به تاریخ مفهوم حق و جایابی آن در الاهیات سیاسی کاتولیک بپردازد. پس از آن و با دریافت دلالت های حق در گزاره های الاهیاتی کاتولیک، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و رویکرد توصیفی-تحلیلی، مفهوم حق مدرن را در نسبت با آن قرار می دهد. برای این نسبت سنجی، دست کم دو راه وجود دارد: یکی بررسی مبانی توجیهی حق در الاهیات سیاسی کاتولیک و دیگری بررسی معنا، نقش، جایگاه و کارکرد حق در گفتمان الاهیاتی کاتولیک. به نظر می رسد ریشه هایی در الاهیات قابل دریافت است که  افزون بر عوامل تاریخی و بسترهای محیطی، زمینه ه ای معرفتی برای تکوین مفهوم مدرن حق و در برهه ه ای دیگر، کاتالیزری برای پذیرش و توسعه مفهوم مدرن حق فراهم می ساخت.
    کلیدواژگان: مفهوم حق، الاهیات سیاسی، کاتولیک، مفهوم مدرن حق، مرجعیت عقل
|
  • Seyyed Sajjad Kazemi * Pages 7-24
    The purpose of the present study is to examine whether or not the status of perpetrators of piracy is consistent with international humanitarian law and is covered by the Fourteenth Geneva Conventions of 1949. Pirates have become a major international shipping challenge in the international seas and waterways in the last decade. It seems that pirates never fall within the scope of these conventions and “humanitarian law”; in addition to historically assessing the status of offenders outside the law of war, there are also significant doubts. There is talk of “armed conflict” as the country's naval battle with pirates. In spite of this, the Third Geneva Convention can have some implications for the arrests of pirates. Arrested persons suspected of piracy may, in the event of compliance with this Convention, claim to be protected and demanded to be treated as prisoners of war. This is, of course, until such time as a competent court declares it inaccurate, and secondly, it merely affects how he was treated during his detention, but will not prevent his trial on charges of piracy under domestic law.
    Keywords: Piracy, Humanitarian Law, Armed Conflict, Arrest, Trial
  • Seyed Ali Mirmoosavi * Pages 25-52
    The recognition of human rights and the formation of international human rights in the twentieth century brought about a fundamental change in the sovereignty and powers of governments and made the adherence of them to human rights as an important criterion for assessing their governance.While the Treaty of Westphalia in 1648 recognized the nation-state as the main political entity enjoyed absolute internal sovereignty, the UN General Assembly by adopting the Universal Declaration of Human Rights in 1948, and recognizing the rights of individuals , limited the sovereignty and committed it to human rights.One of the most important issues in the field of human rights studies, is the obligations and responsibilities of states in this regard.The concept, nature, and types of obligations and responsibilities that the state has towards human rights are the subject of this article. Examining and analyzing the basic concepts and also asks related questions this article try to examine the various dimensions of this issue from different perspectives.
    Keywords: human rights, International Law, Government, State, obligation, responsibility
  • Hossein Soleymani * Pages 53-76
    According to the fourth principle of the Constitution, criminal laws must comply with Islamic criteria. Despite this, the Constitution and other laws do not set standards for compliance with Islamic norms. On the one hand, there is a great deal of disagreement among Shiite jurists regarding the Shari'a punishments, both in principle and in the possibility of executing these punishments, in its conditions, in the number and rulings of the Hodud; On the other hand, according to the Shari'a criteria, none of these views is superior to the other views and, in other words, it is not more religious than the other. In this article, by presenting and criticizing each of the possible conceptions of "compliance with Islamic norms", finally referring to the governing principles and rules, and considering international and domestic interests as a secondary rule, it is concluded that the most limited views should be considered about the Hodud, and filled the vacancies of the punishments with the flexible institution of Taazirat, which is a sharia institution.
    Keywords: Fourth Principle, Dar’a Rule, Hodud, Ta’azirat, Secondary Rulings
  • Ayat Mulaee * Pages 77-98

    From time immemorial, “sexual minorities” have been a reality in human societies. In the field of law, in the light of human rights developments, this “old” category has become a “new” issue. In the modern sense, law seeks to create a space for human “founders”, including “sexual minorities”. Among the rights of these minorities is their “employment rights” discussed in this article and using the research method descriptive-analytical, such a conclusion has been reached, first; The view of the Iranian legal system regarding sexual minorities is not one of “absolute acceptance or rejection” of their rights. Second; No employment document specifies whether such citizens are prohibited or allowed to be employed. Third; According to general legal documents, some sexual minorities, homosexuals, are sentenced to “death” according to religious rulings and under certain conditions. Therefore, they cannot be offered employment rights. Fourth; The Iranian legal system among sexual minorities only has a relatively positive view of the transsexuals and the legal documents do not prohibit them in terms of employment. Fifth; From a human rights perspective, the direct and indirect restrictions and prohibitions imposed on sexual minorities in the Iranian legal system are a serious challenge today.

    Keywords: Sexual Minorities, human rights, Employment Rights, the Transsexuals, Homosexuals
  • Alireza Maleki * Pages 99-114
    Racism in its wide sense means that some people are superior to others because of their race. In some ethical systems, such as Kant's philosophical system, the subject of racism, like so many other issues, has not received much attention. But that does not mean that we cannot considering racism under that system.In this essay, we attempt based on Kant's ethical system to elaborate and infer Kant's view of racism by describing "authority" as the premise of any moral act. In the research conclusions, it will be concluded that Kant, on the basis of his ethical system, cannot justify racism. In Kant's view, moral virtue is a task or an act in accordance with the task, which cannot be related to the type of the active subject. The international human rights system will be studied as a general reference in addressing these issues in the real context of society. It has been attempted in the reviews of the international human rights system to discuss the emancipation of the human race for its inferiority and the inherent value of human beings in Kant and this system.
    Keywords: Kant, Moral Philosophy, racism, Moral considering, Authority
  • Amir Abasighaleshahi *, Abolqasem Fanaei Pages 115-148
    The aim of this article is to look at civil rights from different moral points of view. Diverse approaches in moral philosophy lead to alternative moral points of view. For the purposes of this article, five approaches have been selected. We try to see what would happen to civil rights if one takes for granted this or that approach. Section (1) deals with preliminary issues. In section (2) the nature of law and its relation to morality will be briefly discussed. Section (3/1) deals with civil rights from the virtue ethics point of view. In section (3/2) civil rights will be looked at from the deontological point of view whilst section (3/3) will explore civil rights from the utilitarian point of view; and finally, section (3/4) will discuss civil rights from the ʿAdliyyah (Muʿtazila & Imamiya) and Ashʿari points of view.
    Keywords: Civil rights, Moral Deontologism, Moral Utilitarianism, Virtue Ethics, Muʿtazila Ethics, Ashʿari Ethics
  • Hossein Nikuybandari * Pages 149-171
    In the contemporary human rights discourse, four schools of thought can be identified, including the Natural Law School, the Protest School, the Deliberative School, and the Discourse School. This essay is devoted to critical analysis of the Deliberative School in contemporary human rights discourse. The Deliberative School is most trusted by the views of two of the most important contemporary thinkers, Jürgen Habermas and John Rawls, in political philosophy. These two thinkers consider dialogue and counseling as one of the most important tools for achieving consensus and empathy in normative affairs in human societies, albeit with different perceptions and approaches. The basic question here is whether, as the advocates of the Deliberative School think, dialogue and consultation are the means for reaching a consensus on human rights and moral values? Deliberation and dialogue in some cases may lead not only to consensus but also to results such as assimilation of minorities and imposing certain values on other values or domination of the majority on the minority.
    Keywords: human rights, Deliberative School, Jürgen Habermas, John Rawls, Dialogue, deliberation
  • Hajar Azari *, Azam Oladighadikolai Pages 173-194

    Advances in the humanities have led to a shift in attitudes toward children and the issuance of the Convention on the Rights of the Child (1989. Social activists to reduce the negative consequences of divorce on children and their better adjustment after their parental divorce, have been wanted to change family law to provide children's participation in any judicial proceedings (such as custody and access disputes) to express their views about decisions affecting their lives and well-being. In this article we analyses with content method, Iranian family law statement, to extract capacity of children's legal right to decision- making in custody disputes. The findings show, three dimensions of approach in children's right and participation are identified: rights approach, best interests approach and mixed approach .The rights approach focuses on fundamentally rights such as: equality, dignity thus emphasis on the right of the child to be heard .the second approach seem to have negative views about children's right to participation because involving children in parental fighting, are very harmful. While the third approach states, it is necessary children's voice to be heard, as the same time emphasis on child protection. The paper notes, that under Iranian law, children's views are sometimes absent in decision- making particularly in custody litigation.

    Keywords: The children's right to be heard, The best interest of the child, The Convention on the Rights of the Child, Family proceedings, Iran's judicial system
  • AbdulReza Javan Jafari *, Amin Hajivand Pages 195-216

    Concerning the importance of the guarantee of right on the safe environment as a part of the solidarity rights subdivision, sometimes we face with the violation of this right by the governments themselves in neoliberal societies. Acting damaging environmental behaviours by governments and citizens in some societies, specifically in neoliberal societies, have been increased. Governments in these societies, to guarantee the profits of capitalism, may normalise the damaging behaviours. One of the results of this process is the violating of right on the safe environment. One of the fields which consider the effects of the culture-building of the damaging environmental behaviours, is the green cultural criminology as one of the branches of the critical criminology. The aforementioned criminology by merging cultural and green criminology has taken important steps in green studies. This research, using a descriptive-analysis method, has come to this conclusion that the medium which is at the disposal of the capitalism, by prescribing the consumer culture and the fashionism, have a very important role in the extension of these kinds of damaging behaviours. They play this process by environmental immorality. As a result, on the one hand, the green culture building and environmental teachings should be institutionalised on the citizens. This will lead to increase their environmental perception together with the guarantee of right on the safe environment.

    Keywords: Right on the Safe Environment, Neoliberal Society, Green Criminology, Consumer Culture, media
  • Mohammad Abedi *, Azam Amini Pages 217-256
    The original attitude toward men and women in the rules of Holy Quran sometimes reveals a different religious knowledge regarding the past. In Islamic Law, they often believe in the principle of equal rights for men and women, however, about divorce, the well-established theory is that divorce is performed by husband due to differences between man and woman in terms of creation. But the main question is that as for the acceptance of man and woman equality in dissolution of marriage in International Human Rights Law, whether this opinion is compatible with Islamic Law. The present study shows that women have long had the right to divorce, and the grounds of divorce at the request of the wife or under the agreement of the couple is, in fact, recognition of legal or contractual right to divorce for the spouse. when husband is unable to treat his spouse well, it is necessary (for him) to initiate divorce, and wife reciprocally can get divorced, so she can originally ask the court for it. This is an interpretation which is in line with the rules of human rights on eliminating discrimination against women.
    Keywords: Woman’s Right, Islamic Law, The Right to Divorce, Prohibition of Gender Discrimination, Correlation of Right, Obligation
  • Samaneh Rahmatifar * Pages 235-256
    The purpose of present study is to clarify the status of housewives in the legal system of Iran, with respect to government duties, due to provide a legal solution for protecting; because significant enjoyment of rights and duties depends on employment. Maine difficulty of the law is setting the level of supports. The research method is descriptive-analytical with comparative approach. At the first special problems of Iranian housewives are being described and the current legal approach to them is being explained; as the weaknesses become clearer, in the light of the experience of other countries, recommendations are made to improve them. The most critical issue of housewives is the deficit of public participation and lack of direct access to public wealth resources. Currently, the legal system does not have a comprehensive plan for housewives. The proposed solution, for next generations, is to create empowering young women to achieve employment opportunity and, in the case of the current generation, facilitating civil participation through non-governmental organizations and applying positive discrimination mechanisms in favor of housewives.
    Keywords: Women Employment, Insurance of Housewives, public participation, human rights, empowerment
  • Mehdi Rezaei *, Mohsen Ghaemi Pages 257-276
    The concept of right is a meaningful, logical and justifiable claim in the realm of man and obtained in the direction of his dignity and honor. This concept, like a sword in the bottom of a drunken bell, is the basis for the dialectic of rebirth and backwardness in modern and classical thought. Catholic political theology, meanwhile, has a concept of right, contrary to the established dogmatic theory of riot and special burden on believers. The leading essay, based on library studies and descriptive-analytical approach, is written in order to achieve the form of right in Catholic political theology and its comparative measurement with the modern concept of right (the main issue of the research). This notion of right, although considered evil in some readings, is, in contrast, in addition to historical factors and environmental contexts, an epistemological ground for the development of the modern concept of right and, at other times, a catalyst for the acceptance and development of the concept of Modern right.
    Keywords: Concept of Right, Political Theology, Catholic, the Modern Concept of Right, the Authority of Reason