فهرست مطالب

حسابداری و بودجه ریزی بخش عمومی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1400)

نشریه حسابداری و بودجه ریزی بخش عمومی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مظفر ولی محمدی *، بهروز خدارحمی صفحات 1-15

    براساس مفاهیم نظری گزارشگری مالی بخش عمومی ارایه شده توسط کمیته تدوین استانداردهای حسابداری دولتی سازمان حسابرسی، نظام حسابداری بخش عمومی، مجموعه ای متشکل از مفاهیم، فرضیه ها، استانداردها، رویه ها و دستورالعمل های حسابداری به منظور شناسایی، اندازه گیری، ثبت، طبقه بندی، تلخیص و گزارشگری رویدادهای مالی واحدهای گزارشگر است. حسابداری تعهدی در بخش عمومی به صورت عملی جهت لزوم دستیابی به بهای تمام شده خدمات مستلزم استفاده از مبنای حسابداری تعهدی برابر مفاد تبصره 26 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت در استفاده کنندگان از بودجه عمومی است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی، از نظر نحوه جمع آوری داده به صورت کیفی و ابزار جمع آوری داده از طریق طراحی و انتشار پرسشنامه بین 95 نفر از صاحبنظران و کارشناسان حرفه ای در حوزه حسابداری تعهدی در سال 1400جمع آوری و با استفاده از دو آزمون آماری «آزمون دو جمله ای» و «آزمون T» مورد تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که موانع و محدودیت های استقرار نظام حسابداری تعهدی شامل محدودیت های قانون محاسبات عمومی کشور و سایر قوانین بالادستی، چالش های به کارگیری استانداردهای حسابداری بخش عمومی، مشکلات در خصوص دارایی-های ثابت، مشکل در خصوص ملزومات، موجودی کالا، عدم ثبت برخی از رویدادهای مالی در سیستم حسابداری تعهدی، نبود نیروی متخصص و با تجربه و رویکرد ساختاری در ساختار سازمانی بخش عمومی هستند.

    کلیدواژگان: حسابداری تعهدی، گزارشگری مالی بخش عمومی، حسابداری بخش عمومی
  • رسول صریحی * صفحات 16-30

    حسابداری بخش عمومی، شکلی از سیستم حسابداری است که شامل ثبت و نگهداری دفاتر حسابداری از سوی مقامات دولتی پیرامون عملکرد مالی شان است. سه دسته سازمان وجود دارند که معمولا در هر محیطی کار می کنند: سازمان های عمومی، سازمان های خصوصی و سازمان های عام المنفعه. انگیزه هر یک از سازمان های فوق برای کار متفاوت است، مثلا سازمان های بخش خصوصی برای بقای طولانی مدت-شان به دنبال سود آوری هستند، سازمان های عمومی یا خود دولت ها به دنبال توسعه اقتصادی-اجتماعی پایدار کشور هستند و سازمان های غیردولتی عمدتا به دنبال ارایه خدمات به جامعه شان هستند. اگر جمله فوق واقعیت داشته باشد، مشخص است که معاملات مالی هر یک از این سازمان ها با یکدیگر متفاوتند. بنابراین ثبت معاملات سازمان های مذکور طبق یک استاندارد حسابداری واحد میسر نیست. از این رو لازم است که استانداردهای مختلف حسابداری را در اختیار داشت و آنها را به شکل جداگانه برای این سازمان ها اعمال کرد. حساب های دولتی باید به صورت شفاف در دسترس عموم باشد. برای اطمینان از این امر باید استانداردهایی در اختیار داشت که در بخش های عمومی قابل اجرا باشد و از این طریق معاملات مالی شان را محاسبه کنند. هدف مقاله حاضر تحلیل سیستم حسابداری بخش عمومی در سطح جهانی و نیز کشور هندوستان است.

    کلیدواژگان: حسابداری بخش عمومی، مبنای نقدی، مبنای تعهدی، استانداردهای بین المللی حسابداری بخش عمومی، استانداردهای حسابداری دولتی هند
  • افشین شورج سمایی * صفحات 31-37

    هییت استانداردهای حسابداری دولتی، استانداردهایی را در جهت گزارشگری مالی دولت های محلی و ایالتی وضع میکند. این استانداردها در جهات مختلف، راهنمایی برای دولتها است تا با استفاده از آن، امور و گزارشگری مالی خود را بهتر و کاراتر انجام دهند. با توجه به محیط پویا و دایما در حال تغییر بخش دولتی، و همچنین با توجه به مباحث جدیدی که همواره در موضوعات مالی دولتی)ازجمله در حسابداری بازنشستگی و واحد گزارشگری مالی در سال های گذشته(ظهور میکند، هییت مذکور باید بهطور مستمر، استانداردهای خود را ارزیابی و بازنگری های لازم را انجام دهد. اعمال تغییرات موثر در این زمینه از سوی هییت فوق باعث خواهد شد تا کاربران گزارشات مالی بتوانند تصمیمات آگاهانه تری بگیرند و همچنین دولتها میتوانند در زمینه نظارتشان بر منابع عمومی، پاسخگوی عموم باشند؛ از طرف دیگر قابلیت مقایسه پذیری دولت ها نیز فراهم خواهد شد.

    کلیدواژگان: GASB، گزارشگری مالی، بازنگری استانداردهای حسابداری، اثربخشی استانداردهای حسابداری
  • مظفر شاه محمدی * صفحات 38-49

    بحران جهانی اخیر در زمینه بیماری کرونا در نوع خود بی سابقه بوده است. این بحران، سریع گسترش یافت و از طریق اعمال خانه نشینی (قرنطینه) و فاصله گذاری اجتماعی، نه تنها بازارهای مالی بلکه اقتصاد واقعی و بسیاری از کشورها را ظرف مدت کوتاهی تحت تاثیر قرار داد. ازجمله کشورهایی که از این بحران، صدمات بسیاری را دریافت کرد، ایتالیا است که در مقاله حاضر بیشتر به آن میپردازیم. شیوه های محاسباتی برای اطلاع از راه حلها، ایجاد اطمینان و حل تعارضات، نقش مهمی در مدیریت بحرانها دارند. کشور ایتالیا از روش های حسابداری خاص و ضمانت نامه های بانکی در راستای مسایل مالی دولتی منتج از بحران جهانی اخیر استفاده نموده است. گرچه مطالعات نشان میدهند که هییتها و قانون گذاران مالی در این کشور، همچنان حسابداری نقدی را هدفمندترین و مشروعترین مجموعه اطلاعاتی میدانند که برای ارزیابی آثار مالی برگزیده است. اما موضوعی که اهمیت دارد آن است که مراجعه عمده به حسابداری نقدی بدون توجه به اطلاعات تعهدی کامل و نیز اطلاعات تعهدی تعدیل شده، یک چشم انداز کوتاه مدت را در پی دارد و این دیدگاه از یک سو برخی تاثیرات را ناچیز میداند و از سوی دیگر تاثیرات بلندمدت را در نظر نمی گیرد. این دقیقا همان چیزی است که محققان توصیه اش نمیکنند. به نظر می رسد با توجه به مطالعات و تجارب کشورها از بحرانهای گذشته، حسابداری تعهدی، تصمیم گیری در مورد اقدامات اضطراری را تسهیل می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، بیماری کرونا، حسابداری تعهدی، حسابداری نقدی، بودجه ریزی
  • محمد دانشی فر *، محمود روستا صفحات 50-61

    حسابداری دولتی از جمله شاخه هایی از حسابداری است که نسبت به سایر ابعاد این حرفه، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این موضوع هم در تعداد واحدهای آموزشی مربوط به این درس در مقاطع مختلف تحصیلی و هم در تعداد اندک مقالات و پایان نامه هایی که در این حیطه نگارش می شود، مشهود است. روندهای مهم آموزش حسابداری دولتی همراه با تغییرات عمده در دستورالعمل های عملی که بسیاری از آنها نتیجه تلاش های هییت استانداردهای حسابداری دولتی و بیانیه های این هییت بوده، طی این سالها مورد بحث قرار گرفته اند و محققان و اعضای هیات علمی نیز، کتابهای آموزشی را دوشادوش تغییرات نگه داشته اند. این مقاله به بسیاری از مدرسان حسابداری دولتی، بویژه در ایالات متحده که مشارکت قابل توجهی در حسابداری دولتی و سیاستهای حسابرسی داشته اند اشاره می کند و مدرسان فعلی را تشویق می کند تا به دنبال راه هایی برای مشارکت در فرآیند سیاست گذاری باشند. این مقاله نهایتا چشم انداز آینده آموزش حسابداری دولتی را مورد بحث قرار می دهد و نتیجه می گیرد که مدرسان حسابداری دولتی موقعیت مناسبی برای کمک به دستیابی به توصیه های برنامه های آموزشی دارند.

    کلیدواژگان: آموزش حسابداری دولتی، بیانیه های هییت استانداردهای حسابداری دولتی، مدرسان حسابداری دولتی
  • موسی فیروزکوهی * صفحات 62-71

    گزارشگری طرحهای بازنشستگی و اندازه گیری ابعاد آن طی دهه اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. هییت استانداردهای حسابداری دولتی (GASB) پیش از این دو بیانیه با شماره های 25 و 27 در این زمینه منتشر کرده بود. در این زمینه انتقاداتی از سوی دولتها و استفاده کنندگان از گزارشهای مالی دولتی مطرح بود مبنی بر اینکه این دو بیانیه به طور کامل تعهدات را اندازه گیری و گزارش نمی کنند و از این رو اطلاعات گمراه کننده حاصل می آورند. ضمن آنکه طبق این دو بیانیه، دولتها الزامی به ارایه گزارش تعهدات بازنشستگی که برای آن بودجه ای درنظر نگرفته اند، در صورت مالی جامع سالانه نداشتند. پس از این موارد طی دریافت نظرات مختلف، GASB بیانیه های 67 و 68 را منتشر نمود که بر اساس آن دولتهای ایالتی و محلی ملزم به گزارشگری تعهدات بازنشستگی بدون بودجه در ترازنامه هایشان هستند و این مساله تصویر کاملتری از وضعیت سلامت مالی این دولتها به دست می دهد. البته برخی محققان بر این عقیده اند که برنامه های بازنشستگی به دلیل تدوین بیانیه شماره 67 و 68 برآورد خوشبینانه ای از بودجه ریزی به دست میدهند. این مساله و برخی شواهد دیگر نشان می دهند که دستورالعمل جدید نیز برای اطمینان از اندازه گیری و بودجه ریزی مناسب در طرح های بازنشستگی بخش عمومی، نیازمند اصلاحاتی است.

    کلیدواژگان: طرح های بازنشستگی، بیانیه 67 و 68 GASB، گزارشگری مالی دولتی، بودجه، شفافیت مالی
|
  • Mozafar Valimohammadi, Behrouz Khodarahmi Pages 1-15

    Based on the theoretical concepts of public sector financial reporting presented by the State Accounting Standards Development Committee of the Auditing Organization, the public sector accounting system, a set of accounting concepts, hypotheses, standards, procedures and instructions to identify, measure, record, class Classification, summarizing and reporting of financial events of reporting units. Accrual accounting in the public sector in practice, in order to achieve the cost of services, requires the use of accrual accounting basis in accordance with the provisions of Note 26 of the Law regulating part of the government's financial regulations in users of the public budget. The present study is applied in terms of purpose, in terms of how to collect data qualitatively and data collection tools by designing and publishing a questionnaire among 95 experts in the field of accrual accounting in 1400 and using two The statistical tests of "binomial test" and "T test" have been analyzed. Findings indicate that the obstacles and limitations of the establishment of accrual accounting system include the limitations of the General Accounting Law and other upstream laws, challenges in applying public sector accounting standards, problems with fixed assets, problems with requirements, inventory Commodities are the non-recording of some financial events in the accrual accounting system, the lack of specialized and experienced personnel and the structural approach in the organizational structure of the public sector.

    Keywords: Accrual accounting, Public sector financial reporting, Public sector accounting
  • Rasool Sarihi Pages 16-30

    Public sector accounting is the system of accounting that involves recording and maintenance of books of accounts by the government authorities on their financial performance. There are three categories of organisations normally working in any environment: public, private and non-profit concerns. Each of these organisations are working on a different motive, for instance private sector organisations run for making more profit for their long-existence, public organisations or governments work for socioeconomic sustainable development of the country, where as NGOs are for rendering the services to the society at large. If this is the reality, it is clear that the financial transactions of each of these organisations are different from each other. So it is not possible to record their transactions as per single accounting standard. Hence, it is necessary to have different accounting standards applicable to these organisations individually. Government accounts must be available to the public in a transparent manner. To ensure this, it is necessary to have standards which are applicable to public sector to account for their financial transactions. The present paper is intended to analyse the public sector accounting system at the global level and in Indian context.

    Keywords: Public sector accounting, Cash basis, Accrual basis, IPSASs, IGASs
  • Afshin ShorajSamaei Pages 31-37

    The Governmental Accounting Standards Board sets standards for the financial reporting of local and state governments. These standards are a guide for governments to use it to conduct their affairs and financial reporting better and more efficiently. Given the dynamic and ever-changing environment of the public sector, as well as the new issues that are constantly emerging in public finance issues (including in pension accounting and financial reporting units in recent years), the board should continuously evaluate its standards and conduct necessary reviews. Making effective changes in this area by the above board will enable users of financial reports to make more informed decisions and governments can also be accountable to the public for their oversight of public resources; On the other hand, it will be possible to compare governments.

    Keywords: GASB, Financial reporting, Reform of accounting standards, Effectiveness of accounting standards
  • Mozafar Shahmohammadi Pages 38-49

    The recent global Covid 19 disease crisis is unprecedented in its kind. The crisis spread rapidly and affected not only financial markets but also the real economies and many countries in a short period of time through quarantine and social distancing. One of the countries that suffered a lot from this crisis is Italy, which we will focus on in this article. Computational methods for information on solutions, reassurance and conflict resolution play an important role in crisis management. Italy has used special accounting methods and bank guarantees to address government financial issues resulting from the recent global crisis. However, studies show that financial commissions and standardizers in this country still consider cash accounting to be the most targeted and legitimate body of information it has chosen to evaluate its financial performance. But the important thing is that a major reference to cash accounting, regardless of the accrual information as well as the modified accrual information, has a short-term perspective. This view downplays some effects and does not take into account long-term effects. This is exactly what researchers do not recommend. Given the countries' studies and experiences of past crises, accrual accounting seems to facilitate decisionmaking on emergency measures.

    Keywords: Crisis management, Covid 19, Accrual accounting, Cash accounting, Budgeting
  • Mohammad Daneshifar, Mahmood Roosta Pages 50-61

    Governmental accounting is a subset of accounting that has received less attention than other aspects of the profession. This is evident both in the number of educational units related to this course in different educational levels and in the small number of articles and dissertations that are written in this field. Many of the important trends in governmental accounting training, along with major changes to the practical guidelines, have been based on the efforts of the Board of Governmental Accounting Standards. This article mentions many governmental accounting educators, especially in the United States, who have made significant contributions to governmental accounting and auditing policies and it encourages current educators to look for ways to participate in the policy-making process. This article finally discusses the future prospects of governmental accounting education and concludes that public accounting instructors are well placed to help achieve educational advice.

    Keywords: Governmental accounting education, GASB statements, Governmental accounting educators
  • Moosa Firoozkoohi Pages 62-71

    Reporting on pension plans and measuring their dimensions has received more attention in the last decade. The Governmental Accounting Standards Board (GASB) has previously issued two statements, no. 25 and 27. In this regard, there has been criticism from governments and users of government financial statements that the two statements do not fully measure and report liabilities. So they get misleading information. According to the two statements, governments were not required to report pension liabilities for which no budgets were provided in the comprehensive annual financial statements. Following this, the GASB issued Statements 67 and 68. Accordingly, state and local governments are required to report unfunded pension liabilities on their balance sheets, which provides a more complete picture of their financial health status. Of course, some researchers believe that pension plans provide optimistic estimates of budgeting due to statements 67 and 68. This and some other evidence suggest that the new guidelines also need to be amended to ensure proper measurement and budgeting in public sector pension planes.

    Keywords: Pension plans, GASB no. 67&68, Governmental financial reporting, Budget, Financial transparency