فهرست مطالب

پژوهشنامه جغرافیای انتظامی - پیاپی 34 (تابستان 1400)

پژوهشنامه جغرافیای انتظامی
پیاپی 34 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن رحیمی*، بهمن کارگر صفحات 1-27

    سکونتگاه های غیررسمی محصول برنامه ریزی شهری نامناسب برای اقشار ضعیف جامعه است که نیازها و خواسته های به حق آنان نادیده گرفته شده است. به طور طبیعی در شرایط فقدان برنامه ریزی شهری باید شاهد رشد این سکونتگاه ها در حاشیه شهرها بود. این سکونتگاه ها از جمله مستعدترین مکان های شهری برای بروز ناامنی هستند. این نواحی دارای چالش های متعددی از جمله آسیب پذیری، جرایم، ناامنی، نبود عدالت فضایی، اجتماعی-اقتصادی و محیطی هستند که باعث گسترش ناامنی اجتماعی در شهرها خواهند شد. امنیت از جمله نیازهای اولیه زندگی انسان است که پس از نیازهای فیزیولوژیکی نظیر غذا و آب، در وهله دوم نیازهای انسانی قرار دارد. «ارتکاب جرم «و «جنایت» در جوامع امروزی که همه ساله بر زندگی هزاران شهروند تاثیر سوء می گذارد؛ به عنوان یک مشکل اجتماعی به شمار می آید. در واقع تهدیدها و خشونت های جدی بر ضد مردم و دارایی هایشان، وحشت قابل توجهی در اجتماع پدید می آورد. با توجه به شرایط ویژه سکونتگاه های غیررسمی در خصوص جرم و جنایت، برقراری امنیت در این مناطق و جلوگیری از گسترش ناامنی در شهرهای نزدیک، نیازمند ارایه راهکارهای عملی است که برای اقدام مناسب و برقراری این حلقه گم شده بایستی ابتدا وضعیت امنیت در این مناطق بررسی و سپس نسب به ارایه راهکار اقدام کرد. در پژوهش حاضر به بررسی وضعیت سکونتگاه های غیررسمی در منطقه (19) شهر تهران که به علت موقعیت خاص جغرافیایی -استقرار در جوار حریم شهر به عنوان حوزه ورودی جنوب غربی شهر تهران، استقرار مراکز انبارداری و انبارهای ضایعات، اراضی متروکه و مخروبه، کوره های آجرپزی و غیره در آن- توانسته جاذب جمعیت زیادی از شهرها و روستاهای استان های مختلف کشور و حتی مهاجران کشور همسایه (افغانستان) باشد، با استفاده از روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و استناد به اسناد کتابخانه ای و داده های میدانی (پرسش نامه) به بررسی وضعیت امنیت پرداخته شده است. نتایج حاصل نشان دهنده تاثیر شاخص های امنیت بر شاخص های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی سکونتگاه های غیررسمی است.

    کلیدواژگان: سکونتگاه غیررسمی، امنیت، مشارکت، منطقه 19 شهر تهران
  • مهدی بازرگان، مسعود مینائی، زهرا سادات رضوی * صفحات 29-56

    روند رو به رشد ارتکاب جرایمی مانند جرایم سرقت در کشور تابعی از شرایط اقتصادی، به خصوص بیکاری است. بیکاری از مزمن ترین عارضه هایی است که خوشایند هیچ نظام اقتصادی نیست و یکی از عوامل اصلی افزایش جرایم سرقت در جامعه محسوب می شود. با توجه به اهمیت موضوع جرایم سرقت، پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین بیکاری و سرقت در کشور پرداخته است.روش پژوهش در این مطالعه مبتنی بر روش های توصیفی-تحلیلی و بهره گیری از شیوه های کمی است. در این پژوهش رابطه بیکاری با جرایم سرقت در ایران در دوره زمانی (1385-1395) با استفاده از مدل خودهمبستگی فضایی موران دومتغیره بررسی شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها و همچنین ترسیم نقشه ها از نرم افزارهای «آرک جی آی اس»[1] و «ژیودا»[2] استفاده شده است. داده ها و اطلاعات موردنیاز از سرشماری های عمومی نفوس و مسکن سال های (1385، 1390 و 1395) و همچنین بخش امور قضایی از سالنامه های آماری کشور سال های (1385-1397) به دست آمده است.نتایج پژوهش حاکی از آن است که جرایم سرقت در کشور طی سال (1395) نسبت به سال (1390) حدود (4/34) درصد و نسبت به سال (1385) در حدود (208) درصد رشد داشته است. نتایج مدل خودهمبستگی فضایی موران بین بیکاری و سرقت در کشور نشان داد که استان های تهران، خراسان رضوی، اصفهان، قم و سمنان در خوشه H-H (بیانگر میزان بالای بیکاری و سرقت در این استان ها و نیز استان های هم جوار) و استان های آذربایجان شرقی، زنجان و آذربایجان غربی در خوشه L-L (بیانگر میزان پایین بیکاری و سرقت در این استان ها و نیز استان های هم جوار) قرار دارند؛ بنابراین نتایج پژوهش نشان داد که بین بیکاری و جرایم سرقت در کشور رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. [1]-ArcGIS[2]- GeoDa

    کلیدواژگان: خودهمبستگی فضایی، ضریب موران، بیکاری، سرقت، ایران
  • ولی مریدی، منیژه ظهوریان، رضا برنا*، علیرضا شکیبا صفحات 57-88

    صنعت حمل ونقل، نقش کلیدی و موثری در اجرای برنامه های توسعه پایدار کشورها ایفا می کند. یکی از بخش های مهم صنعت حمل ونقل، امنیت حمل ونقل جاده ای است. هدف اصلی این پژوهش تحلیل آسیب پذیری شبکه حمل ونقل جاده ای در شرایط تغییر اقلیم است.روش مورداستفاده در پژوهش حاضر «آزمون جرم مضاعف» است که برای بررسی درستی و همگنی داده ها و کنترل کیفیت آمار مورداستفاده قرار می گیرد. در این روش از مدل «اقلیمی جهانی»و از یک دوره آماری ده ساله استفاده شد که با روش وزن دهی و با هدف تحلیل زمانی و مکانی داده ها بررسی شده است. نتایج حاصله و بررسی ها نشان داد، شاخص های حدی اقلیمی-هواشناسی که بر اساس آستانه های دما و بارش (صدک، مطلق، تداوم، تعداد روز و سایر) استخراج شده، در مدل رگرسیون با توجه به میزان تصادفات جاده ای در نواحی مختلف استان دارای وزن های مختلفی بودند؛ در نتیجه میزان تاثیرپذیری متفاوتی داشتند. در نواحی شمالی موثرترین شاخص در بین (5) شاخص تعیین شده، حداکثر بارش یک روزه در ماه بود. به جز در محور جنوبی استان لرستان که شاخص شب های گرم تاثیر بیشتری بر بارش داشت. آنچه در روند تغییرات درصد تصادفات به وضوح مشخص بود، مطابقت روند فصلی شاخص ها و درصد تصادفات و معنی داری همبستگی (000/0) میان آن ها بود؛ بنابراین فرضیه های پژوهش مبنی بر تاثیر تغییر اقلیم بر عناصر اقلیمی موثر بر حمل ونقل جاده ای و تغییر اقلیم به عنوان عامل اصلی آسیب پذیری شبکه حمل ونقل جاده ای، مورد تایید قرار گرفتند. 

    کلیدواژگان: اقلیم، جاده، جرم مضاعف، حمل و نقل، تغییر اقلیم
  • محمدحسن یزدانی*، مریم جامی اودولو، ژیلا فرزانه سادات زارنجی صفحات 89-121

    شیوع بیماری کرونا اگرچه در ابتدا میزان بالای مرگ ومیر ناشی از عفونت ویروسی را به همراه داشت؛ اما پس از مدتی، افزایش چشمگیر آسیب های اجتماعی این بیماری، به تهدیدی جدی برای شهرها تبدیل شد. بر همین اساس پژوهش حاضر باهدف ارزیابی آسیب های اجتماعی ناشی از کرونا در محله های منطقه (3) شهر اردبیل با تاکید بر معیارهای آسیب های اجتماعی و اولویت بندی آن ها برای برنامه ریزی های آتی انجام شد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی و تحلیلی است. داده های موردنیاز از طریق پیمایش به دست آمده و برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان منطقه (3) شهر اردبیل تشکیل می دهند که (382) نفر بر اساس فرمول کوکران به عنوان نمونه برآورد شد. ازآنجایی که روش نمونه گیری تصادفی ساده طبقه بندی شده بود؛ بنابراین برای هر محله (30) پرسش نامه و در مجموع (480) پرسش نامه توزیع و تکمیل شد. برای سنجش آسیب های اجتماعی ناشی از کرونا در محله های موردمطالعه، شاخص های مرتبط، با استفاده از روش آنتروپی وزن دهی، محله های هدف با بهره گیری از تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره (تاپسیس، ساو، ویکور) رتبه بندی و در نهایت برای دستیابی به اولویت بندی نهایی از تکنیک ادغامی «کپ لند» استفاده شد. بر اساس سنجه های به کاررفته در پژوهش حاضر و نتایج حاصل از پیاده سازی تکنیک های مزبور، محله های ملایوسف و ملاباشی با کمترین امتیاز در نامطلوبترین وضعیت و در رتبه نخست و محله های رضوان با کسب بیشترین امتیاز در رتبه آخر و در وضعیت مطلوبی به لحاظ آسیب های اجتماعی نسبت به سایر محله های موردمطالعه، قرار دارند. بر اساس اظهارنظر پاسخگویان به دنبال شیوع ویروس کووید 19 و بر اثر فشار روحی و روانی ناشی از ناتوانی مالی و فقر اقتصادی، آسیب های اجتماعی افزایش یافته و این امر در محله های فرودست شهری همچون ملاباشی، ملایوسف و باهنر به صورت بارزتری نمایان است.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، کووید- 19، شهر اردبیل، اولویت بندی
  • تقی بختیاری*، وحید بارانی پسیان، سید علی عبادی نژاد، ابوالفضل فرزامی صفحات 123-154

    هدف اصلی این پژوهش، تبیین علل موثر بر خشکی دریاچه ارومیه و تهدیدهای ناشی از آن و اتخاذ راهکارها و تمهیدات مناسب برای برون رفت از این شرایط با پرسش اصلی «خشک شدن دریاچه ارومیه تا چه میزان بر امنیت عمومی استان آذربایجان شرقی تاثیر دارد؟»، است.  این پژوهش از نظر نوع، کاربردی؛ از نظر روش، توصیفی و از نظر تکنیک گردآوری داده ها، پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش عبارت است از: 1) فرماندهان و جانشینان انتظامی شهرستان های ساحلی دریاچه ارومیه، روسای پلیس پیشگیری شهرستان های ساحلی، روسای مرکز فوریت های پلیسی (110) و پلیس آگاهی شهرستان های ساحلی و استان آذربایجان شرقی، با حداقل (5) سال سابقه کار (30) نفر؛ 2) روسا، جانشینان، معاونان پلیس پیشگیری و تجسس کلانتری های تابعه شهرستان های ساحلی (107) نفر که در مجموع (102) نفر با استفاده از جدول «گرجی سی مورگان» به عنوان حجم نمونه تعیین شد. داده ها از طریق پرسش نامه محقق ساخت روا و پایا (آلفای کرونباخ) جمع آوری و برای تجزیه وتحلیل آن ها از آزمون های آماری «تی- تست» استفاده شده است. برای ارزیابی میزان شاخص ها، مقایسه میانگین متغیر کمی با مقدار ثابت «تی تست» انجام شد و از آزمون برابری میانگین ها، برای نمونه استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد اضافه برداشت از منابع آبی دریاچه ارومیه طی سال های گذشته پیامدهای محیطی و اقتصادی نامطلوبی را به دنبال داشته است. مهاجرت های دسته جمعی علاوه بر اینکه تعادل جمعیتی استان آذربایجان شرقی را به هم می زند، چالش های امنیتی متعددی هم در پی دارد. در صورت ادامه این روند، ضمن اینکه مشکلات اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی برای منطقه ایجاد می کند، وقایعی همچون کاهش مشارکت سیاسی، شکل گیری اعتراض ها و تنش های منطقه ای بر سر منابع آب، جابه جایی های جمعیتی، کاهش مشروعیت نظام و همچنین کاهش کارآیی نیروهای امنیتی و انتظامی در منطقه و در نتیجه منجر به شکل گیری بحران های امنیتی در این استان خواهد شد.

    کلیدواژگان: بحران آبی، امنیت عمومی، استان آذربایجان شرقی، دریاچه ارومیه، حیات انسان
  • عباس معروف نژاد * صفحات 155-183

    یکی از مشکلات اساسی در محله های کم برخوردار شهرهای امروزی، توجه نداشتن به مفهوم سرمایه اجتماعی به عنوان یکی از ظرفیت های مهم در آن ها است؛ زیرا در بیشتر شهرهای بزرگ، نظام ارتباطات و تعاملات سنتی به شدت دگرگون شده است. هدف از این پژوهش، ارزیابی مطلوبیت سرمایه اجتماعی در محله های کم برخوردار شهری بر اساس پنج شاخص انتخابی پژوهش (حس تعلق اجتماعی، انسجام اجتماعی، همیاری اجتماعی، امنیت اجتماعی و اعتماداجتماعی) و (36) متغیر در چهار محله (آل طاهر، سیاحی، عامری و ملاشیه) کلان شهر اهواز است. نوع پژوهش کاربردی و بر اساس روش پیمایشی با تاکید بر پرسش نامه است. جامعه آماری آن شهروندان ساکن چهار محله موردمطالعه هستند و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه شامل (380) نفر است. برای بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف و برای بررسی وضعیت متغیرهای پژوهش از آزمون علامت، استفاده شده، همچنین متغیرها توسط مدل آنتروپی شانون وزن دهی و محله ها با استفاده از تکنیک ماباک رتبه بندی شده است. نتایج کلی آزمون علامت نشان می دهد: محله عامری با میانگین (3٫11) وضعیت بهتری نسبت به سه محله دیگر از نظر متغیرهای پژوهش داشته است؛ همچنین نتایج حاصل از تکنیک ماباک، نشان می دهد محله عامری با مقدار Si (مقدار نهایی تابع معیار گزینه ها) (2٫36) در رتبه اول و به ترتیب محله سیاحی (0٫283) و محله ملاشیه با (0٫342-) و محله آل طاهر با (0٫973-) در رتبه های دوم تا سوم از نظر پنج شاخص انتخابی پژوهش قرارگرفته اند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، سرمایه اجتماعی، بافت محلات کم برخوردار، تکنیک ماباک، شهر اهواز
|
  • mohsen rahimi *, bahman kargar Pages 1-27

    Informal settlements are the product of inappropriate urban planning for the poor, whose needs and demands have been rightly ignored. Naturally should be witnessed, the growth of these settlements on the outskirts of cities in the absence of urban planning. These settlements are among the most prone to urban insecurity. These areas have several challenges, including vulnerability, crime, insecurity, lack of spatial, socio-economic and environmental justice, which will spread social insecurity in cities. "Security is one of the basic needs of human life, which comes after physiological needs such as food and water, and secondarily human needs.Crimes are considered a social problem in today's societies, which affect the lives of thousands of citizens every year. In fact, serious threats and violence against people and their property create considerable panic in society. Due to the special conditions of informal settlements regarding crime, establishing security in these areas and preventing the spread of insecurity in nearby cities requires the provision of practical solutions. To take appropriate action and establish this missing link, the security situation in these areas must first be Investigated and then offered a solution. In the present research, the status of informal settlements in area (19) of Tehran, which due to its special geographical location - located near the city as the southwestern entrance of Tehran, the establishment of warehouses and warehouses for waste, abandoned and ruined lands, Brick ovens, etc. - have been able to attract large populations from cities and villages in different provinces of the country and even immigrants from neighboring countries (Afghanistan), using descriptive-analytical research methods and citing library documents and data Field surveys (questionnaires) have examined the security situation. The results show the impact of security indicators on social, economic and cultural indicators of informal settlements.

    Keywords: Informal settlement, security, participation, District 19 of Tehran
  • mahdi bazargan, masoud minaie, zahra sadat razavi* Pages 29-56

    The growing trend of committing crimes such as robbery in the country is a function of economic conditions, especially unemployment. Unemployment is one of the most chronic complications that is not pleasing to any economic system and is one of the main factors in increasing theft crimes in society. Given the importance of the issue of theft crimes, the present study has investigated the relationship between unemployment and theft in the country.The research method in this study is based on descriptive-analytical methods and the use of quantitative methods. In this research, the relationship between unemployment and robbery crimes in Iran in the period (2016-2017) has been investigated using a bivariate Moran spatial-correlational model. ArcGIS and GeoDa software were used to analyze the data as well as draw the maps. The required data and information have been obtained from the general population and housing censuses of the years (2006, 2011 and 2016) as well as the judicial affairs section of the statistical yearbooks of the country (2006-2017).The results of the research indicate that theft crimes in the country during 2016 compared to 2011 has increased by about (34.4) percent and compared to (2006) by about (208) percent. The results of the model of spatial autocorrelation between unemployment and robbery in the country indicated that the provinces of Tehran, Khorasan Razavi, Isfahan, Qom and Semnan in the H-H cluster (indicating the high rate of unemployment and robbery in these provinces). As well as neighboring provinces and the provinces of East Azerbaijan, Zanjan and West Azerbaijan are in the LL cluster (indicating low unemployment and theft in these provinces as well as neighboring provinces); Therefore, the results indicated that there is a positive and significant relationship between unemployment and theft in the country.

    Keywords: Spatial Self-Solidarity, Moran Coefficient, Unemployment, Theft, Iran
  • Vali Moridi, Manijeh Zohurian, Reza Borna *, Alireza shakiba Pages 57-88

    The transport industry plays a key and effective role in the implementation of sustainable development programs of countries. One of the  most important parts of the transport industry is road transport security. The main purpose of this research is to analyze the vulnerability of the road transport network in the face of climate change.The method used in the present research is "double crime test" which is used to check the accuracy and homogeneity of data and control the quality of statistics. In this method, the "global climate" model and a ten-year statistical period were used, which was studied by weighting method with the aim of temporal and spatial analysis of data. The results and studies showed that climatic-meteorological limit indices extracted based on temperature and precipitation thresholds (percent, absolute, continuity, number of days, etc.) in the regression model according to the rate of road accidents in the regions. Different provinces had different weights; As a result, they had different levels of impact. In the northern regions, the most effective index among (5) determined indices were the maximum daily rainfall per month. Except in the southern axis of Lorestan province, where the warm night index had a greater effect on precipitation, what was clearly evident in the trend of changes in the percentage of accidents, the correspondence of the seasonal trend of indicators and the percentage of accidents and the correlation significance (0.00) Was among them; Therefore, the research hypotheses on the effect of climate change on climatic elements affecting road transport and climate change as the main vulnerability of the road transport network were confirmed.

    Keywords: Climate, road, double mass, transportation, climate change
  • m.h. yazdani *, maryam jami odulo, zhila Farzaneh Sadat Zaranji Pages 89-121

    Although the outbreak of coronary heart disease initially resulted in high rates of death from viral infections, over time, the dramatic increase in social ills caused the disease to become a serious threat to cities. Accordingly, the present study has been conducted with the aim of assessing the social harms caused by corona the neighborhoods of region 3 of Ardabil city by emphasizing the criteria of social harm and prioritizing them for future planning. This research is applied in terms of purpose and descriptive and analytical in terms of nature. The required data were obtained through survey and a researcher-made questionnaire was used to collect information. The statistical population of study consists of citizens of District 3 of Ardabil city, of which 382 people were estimated as a sample based on Cochran's formula. Since the random sampling method was classified, 30 questionnaires and total of 480 questionnaires were distributed and completed for each neighborhood. To assess the social damage caused by the corona the studied areas, the relevant indicators using The entropy method of weighting and target areas were ranked using multi-criteria decision making techniques (TOPSIS, SAV, VICOR) and finally the Kopland integration technique was used to achieve the final prioritization. the results of implementation of the mentioned techniques, Malayosev and Malabashi neighborhoods with the lowest score the most unfavorable situation and in the first rank and Rezvan neighborhoods with the highest score in the last rank and with the best status in terms of social harms compared to other neighborhoods According to the respondents, following the outbreak of Covid virus 19 and the psychological stress caused by financial incapacity and economic poverty, it has increased social harms, which is more pronounced in urban suburbs such as Malabashi, Malayusuf and Bahonar.

    Keywords: Social harms, Covid-19, Ardabil city, Prioritization
  • Taghi Bakhtiari *, vahid barani, ALI ebadinezhad, abolfazl farzami Pages 123-154

    In this study, while briefly introducing Lake Urmia and its catchment area, the most important factors affecting the current conditions of Lake Urmia and also the most important threats and damages caused by the continuation of this situation have been described. The main purpose of compiling this article is to explain the causes affecting the dryness of Lake Urmia and the resulting threats in order to adopt appropriate strategies and arrangements to get out of these conditions. The main research question: to what extent does the drying of Lake Urmia affect the general security of East Azerbaijan province? This research is applied in terms of type, descriptive method and survey in terms of data collection technique. The statistical population of the study was 102 people who were selected in full and the data collection tool was a valid and reliable researcher-made questionnaire. (Cronbach's alpha) was collected and t-test was used to analyze the data.

    Results

    Overdraft from the water resources of Lake Urmia in recent years has had adverse environmental and economic consequences. In addition to upsetting the demographic balance of East Azerbaijan Province, mass migration also poses several security challenges. In order to evaluate the indicators, the mean of a quantitative variable was compared with the constant value (t-test) and the mean equality test was used for a sample. If this trend continues, while creating social, economic and environmental problems for the region, events such as reduced political participation, the formation of protests and regional tensions over water resources, population displacement, reduction The legitimacy of the system, as well as the reduction of the efficiency of the security and law enforcement forces in the region, will result in the formation of security crises in this province.

    Keywords: Water Crisis, Public Security, East Azarbaijan Province, Lake Urmia, Human Life
  • abbas maroofnezhad * Pages 155-183

    One of the main problems in the low-income neighborhoods of today's cities is not paying attention to the concept of social capital as one of their important capacities, because in most large cities, the traditional communication and interaction system has changed drastically. The purpose of this study was to evaluate the desirability of social capital in urban low-income neighborhoods based on five selected research indicators (sense of social belonging, social cohesion, social cooperation, social security and social trust) and (36) variables in four neighborhoods (Altaher, Siyahi, Ameri). And Malachieh) is the metropolis of Ahvaz. The type of research is applied and based on a survey method with emphasis on the questionnaire. The statistical population is citizens living in the four neighborhoods studied and using the Cochran's formula, the sample size includes (380) people. The Kolmogorov-Smirnov test was used to check the normality of the data distribution and the signal test was used to check the status of the research variables. The general results of the sign test show: Ameri neighborhood with an average of (3.11) has a better situation than the other three neighborhoods in terms of research variables; Also, the results of Mabak technique show that Amiri neighborhood with Si value (final value as a function of options criteria) (2.360) is in the first rank and respectively tourist neighborhood (0.283) and Malashieh neighborhood with (-0.342) and Altaher neighborhood with (-0.973) in the ranks. The second to third are ranked in terms of five selected research indicators.

    Keywords: Evaluation, Social capital, Neighborhoods Texture of Underprivileged, MABAC Technique, Ahvaz City