فهرست مطالب

تحقیقات جغرافیایی - سال سی و ششم شماره 3 (پیاپی 141، تابستان 1400)

فصلنامه تحقیقات جغرافیایی
سال سی و ششم شماره 3 (پیاپی 141، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مینو قره بگلو*، لاله رشاد صفحات 233-241
    اهداف

    انسان با آمیختن داده های محسوس و نامحسوس فضا، برای تعامل و زندگی در فضا، تصاویری شبیه به نقشه را در ذهن خود ثبت می کند. این تصاویر نشان می دهد که مردم چگونه محیط پیرامون خود را در ذهن خویش ساختار می دهند. لذا وجود مولفه هایی در فضا با قابلیت تصویرپذیری بالا می تواند کیفیت ادراکی ناظر را در فضا ارتقا بخشد. هدف اصلی پژوهش حاضر نیز تبیین عوامل تصویرپذیر در فضای زندگی خانه های دوره قاجار در شهر تبریز بود.

    روش شناسی

    پژوهش پیمایش کمی حاضر بر عملکرد خانه های سنتی دوره قاجار در شهر تبریز با مشارکت 187 نفر از زنان و مردانی که در این خانه ها تجربه زیسته داشتند در سال 1398 انجام شد. افراد با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات به کمک نقشه های شناختی بود که به کمک ساکنین خانه ها، در دو ماه متوالی و در فصل تابستان انجام شد. متغیرهای گزینشی ساکنین شناسایی شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به صورت تحلیل عامل اکتشافی و با استفاده از نرم افزار SPSS 16 بود.

    یافته ها

    هشت عامل تصویرپذیر در خانه های دوره قاجار در شهر تبریز شناسایی شدند؛ عامل اول، شامل حوض، باغچه، درخت، گل و حیوان؛ عامل دوم، شامل سرویس، آشپزخانه و انبار؛ عامل سوم، شامل پله، ایوان و در ورودی حیاط به اتاق ها؛ عامل چهارم، شامل در ورودی اصلی خانه، فضای باز، فضای بسته، شکل، هندسه و اجزای دیوار رو به حیاط؛ عامل پنجم، شامل محله، کوچه، مصالح؛ عامل ششم شامل اتاق ها، طنبی و پنجره؛ عامل هفتم، شامل سردابه و زیرزمین و عامل هشتم، شامل دالان و هشتی.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که مولفه های تجربی حاصله از برداشت های ذهنی ساکنین بر هر دو فضای عینی و ذهنی در خانه ها دلالت دارد که نشان می دهد این مولفه ها از قابلیت تصویرپذیری بالایی در ادراک انسان ها در فضا برخوردارند.

    کلیدواژگان: فضا، ادراک، تصویر پذیری، نقشه های شناختی، خانه های سنتی تبریز
  • محمود اکبری* صفحات 243-252
    اهداف

    با توجه به گسترش سریع مناطق شهری کمبود زیرساخت های شهری در کلانشهرهای کشور به شدت احساس می شود. این زیرساخت ها به موازات توسعه شهرنشینی برای بهبود کیفیت زندگی در کلانشهرهای کشور حیاتی است. پژوهش حاضر با استفاده از تکنیک چندشاخصه کوداس با هدف تحلیل شاخص های مرتبط با زیرساخت شهری در کلانشهرهای ایران، انجام شد.

    روش شناسی

    پژوهش تحلیلی-مقایسه ای حاضر با استفاده از اطلاعات به دست آمده از طریق آمارنامه شهر تهران در سال 1398 انجام شد. 10 کلانشهر تهران، مشهد، اصفهان، شیراز، قم، کرمانشاه و همدان، رشت، زاهدان و کرمان برای بررسی شاخص های تعداد سرویس های بهداشتی تحت نظارت شهرداری، تعداد فضاهای ورزشی سرپوشیده، تعداد ایستگاه های آتش نشانی، تعداد آتش نشان ها، تعداد عملیات اطفاءحریق، تعداد ایستگاه های متروی بهره برداری شده، تعداد کل پارک ها، تعداد پارک های شهری و جنگلی، تعداد پارکینگ های روباز و پارکینگ های طبقاتی تحت تملک شهرداری، تعداد پل روگذر ساده و مکانیزه، تعداد فضاهای ورزشی روباز، تعداد جایگاه سوخت سی.ان.جی تحت تملک شهرداری و بخش خصوصی، تعداد بازارهای میوه و تره بار دایمی و موقت انتخاب شدند. با استفاده از نرم افزار اکسل 2010، وزن شاخص ها از طریق مدل آنتروپی شانون، تحلیل و در تکنیک تصمیم گیری کوداس استفاده شدند.

    یافته ها

    بیشترین مقدار فاصله اقلیدسی به کلانشهر تهران (0/242) و کمترین مقدار فاصله اقلیدسی به کلانشهر زاهدان (0/009) تعلق داشت. با توجه به مقدار hik به دست آمده از تکنیک کوداس، کلانشهرهای تهران (9/254)، مشهد (0/297)، اصفهان (0/198)، شیراز (0/131-)، قم (0/771-)، همدان (1/555-)، کرمانشاه (1/960)، کرمان (2/143-)، رشت (2/199-) و زاهدان (2/496-) به ترتیب در رتبه اول تا دهم قرار داشتند. نتایج نشان داد که کلانشهر تهران به میزان به ترتیب 8/957، 9/056، 9/358، 10/025، 11/214، 11/453، 10/809، 11/75 و 11/397 امتیاز نسبت به مشهد، اصفهان، شیراز، قم، کرمانشاه، رشت، همدان، زاهدان و کرمان فاصله داشت.

    نتیجه گیری

    اختلاف امتیازهای به دست آمده از تکنیک کوداس، نشان دهنده نابرابری کلانشهرهای مورد بررسی در میزان زیرساخت های شهری موجود در آنها است.

    کلیدواژگان: زیرساخت های شهری، تکنیک کوداس، کلانشهرهای ایران
  • محمدرضا ابراهیم نژاد، علیرضا شیخ الاسلامی*، عباس ملک حسینی صفحات 253-261
    اهداف

    بازآفرینی شهری، به دنبال حل مشکلات فرسودگی محله از طریق بهسازی مناطق فرسوده و آسیب دیده است. در این بین پروژه های محرک و توسعه بازآفرینی شهری مولدهایی هستند در جهت بازگرداندن رونق و توسعه به مناطق مورد نظر تا چرخه فعالیت زنده و پویا را در این مناطق به راه اندازند. هدف از این پژوهش، ارایه الگویی برای ارزیابی پروژه های محرک توسعه در بازآفرینی شهری بود.

    روش شناسی

    این پژوهش کیفی از نوع کاربردی در سال 1399 انجام شد. با استفاده از بررسی اسناد (مقالات، کتب و مصاحبه ها و سخنرانی ها) مرتبط با پروژه های محرک توسعه در بازآفرینی بافت فرسوده شهری به زبان فارسی در داخل ایران، 5 سند مورد بررسی قرار گرفت. روش تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کیفی به صورت تحلیل مضمون و کدبندی مقوله ها بود.

    یافته ها

    نتایج حاصل از دسته بندی مقولات نشان داد که الگوی ارزیابی پروژه های محرک توسعه دارای 5 بعد شامل ابعاد اجتماعی، اقتصادی، کالبدی، زیست محیطی و پایداری بود. این ابعاد از چندین مولفه تشکیل شده بود که هر کدام منطبق با نیازهای ساکنان بافت فرسوده و هم راستا با استراتژی های بازآفرینی این بافت ها بود.

    نتیجه گیری

    پروژه های محرک توسعه به عنوان بستر کارکردهای اجتماعی و اقتصادی، منزلت اجتماعی-اقتصادی در این بافت ها را ارتقا داده و انگیزه مشارکت در فرآیند بهسازی و نوسازی را در جامعه محلی افزایش داده و همچنین سبب ایجاد تمایل در بخش خصوصی به سرمایه گذاری در بافت می شود. در این راه لازم است از پروژه های کوچک مقیاس اشتغال زایی، مشارکت دادن سرمایه های ساکنان بافت، رونق فعالیت های کوچک مقیاس، کاربری های شاخص و چندمنظوره و ترکیبی استفاده شود.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، بافت فرسوده، پروژه های محرک توسعه، پروژه های کوچک مقیاس
  • غلامرضا کاظمیان*، اسماعیل علی اکبری، مصطفی طالشی، منیره حداد حسن آبادی صفحات 263-274
    اهداف

    توسعه ساخت پروژه های بزرگ مقیاس، شکل شهرها را دستخوش دگرگونی به سوی هدف های ویژه و بر اساس دیدگاه های اقتصادی و سیاسی مسلط بر سیاست گذاری و برنامه ریزی در شهرها نموده است.  هدف پژوهش، بررسی و تحلیل فضایی ابرپروژه های ساختمانی مشهد و تبیین نیروها و دینامیزم های سازنده این پروژه ها در چارچوب رویکرد اقتصاد سیاسی فضا بود.

    روش شناسی

    پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر در سال 1399 در شهر مشهد انجام شد. 164 پروژه بزرگ مقیاس شهری با استناد به دیدگاه های نظری و از طریق تکنیک دلفی مبتنی بر نظرات 50 نفر از نخبگان و خبرگان موضوع، دینامیزم های سازنده شناسایی و طبقه بندی شده و مدل ارایه شد. برای آزمون مدل پنج عاملی با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری، روابط بین متغیرها و تعمیم نتایج پرداخته شد. اطلاعات با استفاده از نرم افزارهای SPSS 26 و SmartPLS 3 و تحلیل عاملی تاییدی و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    براساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی، الگو، برازش قابل قبولی با داده ها داشت. در سطح فراملی عامل سیاست گذاری مدیریتی و برنامه ها با بار عاملی (0/745)، در سطح ملی-منطقه ای عامل نهادی-تشکیلاتی با بار عاملی (0/802) و در سطح محلی عامل اقتصادی-سیاسی با بار عاملی (0/772) در مرتبه اول اهمیت قرار دارند. مدل از روایی و پایایی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل های پژوهش بر مبنای فلسفه ایجاد ابرپروژه های ساختمانی در مشهد در چارچوب پنج عامل شناسایی و تثبت شده، نشانگر نقش پیشران دینامیزم های سیاست گذاری در سطح فراملی، نیروهای نهادی-تشکیلاتی در سطح ملی-منطقه ای و نیروهای اقتصادی و سیاسی در سطح محلی است.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی فضا، پروژه های بزرگ مقیاس شهری، اقتصاد سیاسی کلانشهر مشهد، تحلیل عامل تاییدی
  • ساره ملا آقاجانزاده*، کریم سلیمانی، محمود حبیب نژاد، عطاالله کاویان، محمد رحمانی صفحات 275-284
    اهداف

    تغییرات کاربری اراضی در اثر فعالیت های انسانی یکی از موضوعات مهم در برنامه ریزی های منطقه ای و توسعه ای است. هدف این تحقیق، آشکارسازی تغییرات کاربری اراضی با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست سنجنده TM، ETM+، IRS و ASTER بود.

    روش شناسی

    در این پژوهش نیمه تجربی، تغییرات کاربری اراضی حوضه آبخیز هراز در یک دوره 23 ساله مورد ارزیابی قرار گرفت. برای انجام این پژوهش از تصاویر TM سال 1992، ETM+ سال 2002 و IRS و ASTER سال 2015 ماهواره لندست استفاده شد و پس از انجام اقدامات مورد نیاز در مرحله پیش پردازش، با طبقه بندی نظارت شده، نقشه آشکارسازی تغییرات تهیه شد. از نرم افزارهای Idrisi Andes ، ArcGIS، ENVI، Edrisi Andes و Statistica  استفاده شد. همچنین، برای بررسی معنی داری تغییرات، از آزمون مجذور کای در نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    ارزیابی نشان داد که صحت کلی و ضریب کاپای نقشه طبقه بندی شده TM به ترتیب 0/84 و 0/79، ETM+ برابر 0/86 و 0/80 و IRS برابر 0/95 و 0/90 بود. نتایج نشان داد که اراضی مرتعی، جنگلی، زراعت آبی و مخازن آبی به اراضی باغی، مسکونی و فاقد پوشش گیاهی تبدیل شده بودند؛ به گونه ای که بر وسعت اراضی باغی، مسکونی و فاقد پوشش گیاهی طی 23 سال به ترتیب 2/21، 1/29 و 7/10% افزوده شده بود، در مقابل از اراضی مرتعی، جنگلی و زراعت آبی به ترتیب به میزان 5/06، 4/50 و 0/85% کاسته شده بود. همچنین وسعت مخازن آبی کاهش یافته بود.

    نتیجه گیری

    مساحت طبقات کاربری اراضی در حوضه آبخیز هراز در طی سری زمانی 2015-1992، تغییرات فراوانی داشته است. طی این دوره، مساحت اراضی طبیعی (جنگل و مرتع) با نرخ تغییر حدود 828هکتار در سال بوده است و به همین میزان به مساحت اراضی باغی و مسکونی افزوده شده است.

    کلیدواژگان: آشکارسازی تغییرات، کاربری اراضی، سنجش از دور، طبقه بندی نظارت شده، حوضه آبخیز هراز
  • آرزو جهانشیر* صفحات 285-290
    اهداف

    بحران ریزگرد و مشکلات متعدد ناشی از آن که در سال های اخیر بیشتر مناطق غرب و جنوب غرب ایران را در برگرفته، نیازمند راهکاری مناسب و مقرون به صرفه است، تا به واسطه آن بدون عوارض سوءانسانی یا محیطی شرایط زیستی و تنفسی بهبود یابد. هدف از این پژوهش، تحلیل نظری مکان یابی نصب تجهیزات فناوری تزریق برای کاهش غلظت ریزگردها در شهر اهواز بود.

    روش شناسی

    این مطالعه نظری، بر اساس نتایج داده های تجربی قبلی از اثر یونیزاسیون اتمسفر در شعاع حدودا 100 کیلومتری از مرکز شهر اهواز انجام شد. در این پژوهش نظری، نقاط تبادلی موثر میدان های الکترومغناطیسی با استناد به داده های ماهواره ای و اطلاعات میدان الکتریکی سطح زمین و تروپوسفر در منطقه تحت پوشش مجددا مکان یابی شد. برای این هدف از ترکیب سه گانه روش نیمه تجربی مدل یونوسفر عرض جغرافیایی، مدل پخش لاگرانژی و مدل حسابی شیمیایی جو استفاده شد. از نرم افزارهای  Mathworks Matlab R2020b و Envi 5.3 برای پردازش استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به محاسبات نظری و تغییر پارامترهای جوی با اعمال تصحیحات مکان یابی، غلظت ریزگردها در شرایط غبار کمتر از 700میکروگرم بر مترمکعب می تواند 11-5% کاهش و در شرایط غبار بالاتر از 700میکروگرم بر مترمکعب حدود 21-3% کاهش یابد. نزولات جوی نیز می تواند 13-3% افزایش یابد.

    نتیجه گیری

    مکان یابی پویای تجهیزات یونیزاسیون تروپوسفر می تواند براساس محاسبات نظری، باعث کاهش 3 تا 21% غلظت ریزگرد و افزایش 5 تا 11% بارش درشهر اهواز شود.

    کلیدواژگان: یونیزاسیون اتمسفر، مکان یابی پویا، تغییر اقلیم، بحران ریزگرد، بارش
  • منا رضایی انور، ریحانه آشتیانی، علی جهانی* صفحات 291-303
    اهداف

    کاهش آسیب پذیری شهر در زمان بحران و مواقع اضطراری بخشی از ماموریت طراحی شهری محسوب می شود. از این رو، تدابیر پدافند غیرعامل برای کاهش آسیب پذیری شهرها در زمان بحران، توسعه یافته است. هدف از این بررسی، شناسایی عوامل موثر بر پدافند غیرعامل در عملکرد فضاهای شهری در محدوده میدان انقلاب تهران بود.

    روش شناسی

    این تحقیق بر مبنای روش طراحی مبتنی بر شواهد در محدوده میدان انقلاب تهران در سال 1399 انجام شد. برای این منظور ابتدا نمونه های موردی و تحقیقات پیشین بررسی شدند و  پس از آن اقدام به استخراج شاخص های آسیب پذیری شد. سپس این شاخص ها با استفاده از روش AHP و بهره گیری از نظر متخصصین و کارشناسان در حوزه شهرسازی، مدیریت شهری و پدافند غیرعامل، نسبت به یکدیگر وزن دهی شدند و اهمیت هر یک نسبت به دیگری مشخص شد. وزن هر یک از عناصر در لایه های مربوط در سیستم مکانی اعمال شد و با نرم افزار GIS 10.8، اقدام به پهنه بندی آسیب پذیری برای هر یک از شاخص های اصلی شد.

    یافته ها

    در محدوده انقلاب، شاخص های آسیب پذیری به ترتیب عبارت بودند از: شریان حیاتی (آب، برق، گاز، مخابرات و جایگاه سوخت)، ساختار کالبدی (تراکم ساختمان، بافت و عرض معابر)، مراکز امداد (بیمارستان و آتش نشانی)،  شبکه  دسترسی و  حمل و نقل (مترو، اتوبوس رانی و حجم ترافیک)، جمعیت در  معرض  خطر (تراکم جمعیت)، تمرکز  فعالیت (آموزشی و فرهنگی، تجاری-اداری، سینما، مسجد و کلیسا) و  مراکز  سیاسی-امنیتی (مراکز نظامی، مراکز قوه قضایی، سفارت و دادگستری) در ماتریس ارزیابی آسیب پذیری محدوده مورد مطالعه مشخص شد که آسیب هایی چون آتش سوزی، مشکل در امدادرسانی در زمان های بحران و مشکلات ترافیکی در تمامی شاخص های ذکرشده مشکل ایجاد خواهد کرد و در نهایت، نقشه نهایی آسیب پذیری محدوده مورد نظر به دست آمد.

    نتیجه گیری

    بر اساس ملاحظات و اصول پدافند غیرعامل آسیب پذیری محدوده مورد مطالعه در وضعیت بحران افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: فضاهای عمومی شهری، طراحی شهری، پدافند غیرعامل، امنیت
  • آیدین ترکمه، محمدرضا حافظ نیا*، ابراهیم رومینا، زهرا احمدی پور صفحات 305-311
    مقدمه

    پژوهش های فلسفی در مطالعات جغرافیای سیاسی در ایران بسیار محدود است. در میان موارد موجود نیز با نوعی آشفتگی نظری مواجهیم که برآمده از فقدان دقت علمی و فلسفی کافی است. از این رو این پژوهش به دنبال آن است تا با نشان دادن ضرورت انجام پژوهش های فلسفی در حوزه جغرافیا و برشمردن برخی از پیامدهای منفی این غفلت اساسی، به نقد فلسفی ژیوپلیتیک انتقادی در نوشته های اتوتایل و دالبی بپردازد. تمام تمرکز ژیوپلیتیک انتقادی بر حوزه شناخت شناسی است؛ به طوری که گویی شناخت شناسی می تواند مستقل از هستی شناسی وجود داشته باشد. در نتیجه نمی تواند یک رویکرد شناختی و نظری در جغرافیا عرضه کند و به اشتباه، این طور می انگارد که علم و عینیت فقط به شکل پوزیتیویستی ممکن است. بی توجهی به اهمیت هستی شناسی باعث شده تا ژیوپلیتیک انتقادی برخلاف ادعایش نتواند رویکردی رهایی بخش عرضه کند. از همین رو در بحث های شناخت شناسانه اتوتایل و دالبی با آشفتگی گسترده ای مواجه می شویم. پژوهش حاضر نوعی پژوهش بنیادی- نظری است که با بهره گیری از روش تحلیل منطقی و منابع کتاب خانه ای می کوشد به پرسش های طرح شده پاسخ دهد. مبنای نظری بدیل نیز برگرفته از فلسفه علم روی باسکار با عنوان واقع گرایی انتقادی است.

    نتیجه گیری

    هستی شناسی ژیوپلیتیک انتقادی، نوعی هستی شناسی انسان محور، ایده آلیستی و در نتیجه، ذهن گرایانه است که کل واقعیت را به گفتمان فرومی کاهد و در نتیجه فاقد یک رویکرد فلسفی لایه مند است و نمی تواند لایه های غیرگفتمانی و ساختاری واقعیت و مهم تر از آن، برهم کنش لایه های مختلف واقعیت (اعم از گفتمانی و غیرگفتمانی) را تبیین کند. به سبب این هستی شناسی مسطح، ژیوپلیتیک انتقادی نمی تواند تمایز لایه های ذهنی و عینی واقعیت ژیوپلیتیکی و رابطه دیالکتیکی متقابلشان را دریابد. در نتیجه نظریه پردازی به نوعی نقد صرف تقلیل داده می شود که پیش از شناخت موضوع و مساله دل مشغول نقد آن است.

    کلیدواژگان: جغرافیای سیاسی، هستی شناسی، رئالیسم انتقادی، ژئوپلیتیک انتقادی، فضازمان، فلسفه علم
  • سحر آقاخانی، فرزین حق پرست*، مازیار آصفی صفحات 313-321
    اهداف

    مصرف روزافزون منابع اولیه زمین (مواد و انرژی) علاوه بر تولید آلاینده های محیطی و اتمسفر (مخصوصا CO2)، حیات پایدار بشر را با تهدید جدی مواجه کرده است. هدف این پژوهش، ارزیابی تاثیر استفاده از بتن، آجر و چوب در ساختمان سازی سنتی شمال-غرب ایران بر مصرف انرژی و آزادسازی کربن بود.

    روش شناسی

    این مطالعه تجربی کمی در سال های 1399-1394 در دو استان آذربایجان غربی و -شرقی (شمال-غرب ایران) انجام شد. بتن، آجر و چوب به عنوان مصالح مورد بررسی انتخاب شدند. برای هر یک از مصالح انتخابی، 3 کارخانه، انتخاب شد. اطلاعات اولیه تعداد کارکنان، ورودی گاز و مصرف برق از مرکز HSE هر کارخانه به دست آمد. داده های به دست آمده از بررسی واحد های صنعتی، کمیت های مربوط به مقدار مصرف انرژی الکتریکی، مقدار مصرف گاز، مقدار نیروی انسانی شاغل در خط تولید و در بخش حمل و مقدار سوخت گازوییل مصرف شده در حمل ونقل های ریلی و جاده ای جمع آوری و با استفاده از نرم افزار Revit برای مدلینگ و Energyplus برای تحلیل انرژی، میانگین واحد های صنعتی مختلف برای هر یک از مصالح محاسبه شد. مصرف روزانه انرژی نیروی انسانی نیز با توجه به نوع فعالیت، ابعاد قدی و وزنی و سن بر اساس شاخص BMR و PAL تعیین شد.

    یافته ها

    میانگین مصرف انرژی الکتریکی برای تولید هر تن سیمان kw.h110، هر تن آجر kw.h35 و هر تن چوب kw.h900 بود. مجموع انرژی نهان به ازای تولید هر تن بتن آماده، kw.h559290 و CO2 آزادشده t92، هر تن آجر تولیدی، kw.h283220 و CO2 آزادشده t47/5 و هر تن الوار چوبی تولیدی، kw.h7213 و CO2 آزادشده kg675 بود.

    نتیجه گیری

    الوار چوب با وجود طی مسافت های طولانی به علت عدم استفاده از گاز در خط تولید، سبزترین مصالح و بتن به دلیل وابستگی بالای خط تولید به مصرف گاز، آلاینده ترین مصالح است.

    کلیدواژگان: انرژی نهان، کربن نهان، آذربایجان، چرخه حیات انرژی، LCA، پایداری
  • حسن کامران دستجردی* صفحات 323-331
    مقدمه

    سیاست های شهری، از جمله حوزه های مطالعاتی است که از دهه 1960، توجه جغرافیدانان سیاسی را به خود جلب کرده و از اواسط دهه 1990، ظهور رویکردهای تخصصی مانند جغرافیای سیاسی شهری و ژیوپلیتییک شهری وارد حوزه جغرافیای سیاسی شده و جغرافیدانان به ارایه نظریات و دیدگاه های تخصصی در این زمینه مشغول شده اند. سیری در اندیشه فیلسوفان معروف، نشان دهنده توجه متقدمان به شهر و سیاست است. آنها شهر را به مثابه یک جامعه سیاسی مورد مطالعه قرار می دادند که در آنجا طبیعت بالقوه آدمی می تواند فعلیت یابد و از کمال برخوردار شود. بنابراین، مطالعه شهر در دوره های زمانی بیشتر بر محور سیاست و برنامه ریزی های سیاسی بوده است؛ چون شهر، مکان و بستر رشد انسان در نظر گرفته می شده است. در این مطالعه مروری، به بررسی مسایل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی شهر و شهرگرایی در جغرافیای سیاسی در سطح خرد، پرداخته شد.

    نتیجه گیری

    مطالعه روابط متقابل سیاست و فضای شهر، در توسعه جغرافیای سیاسی و گسترش مطالعات جغرافیدانان سیاسی حایز اهمیت بسیاری است. از نظر جغرافیدانان سیاسی، شهر و شهروند به مثابه بازیگران اصلی تغییر دامنه قدرت و قلمرو حکمرانی کشورها در جهان هستند. در واقع، کشورهای توسعه یافته همان میزبانان شهرهای جهانی هستند. امروزه کلیدی ترین تصمیمات در ابعاد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی در مقیاس شهری، گرفته می شود؛ یعنی جایی که قدرت تمرکز دارد و در نهایت به ساختارهای متغیر در اقتصاد و سیاست جهانی راه می یابد.

    کلیدواژگان: شهر، جغرافیدانان سیاسی، فضا، سیاست، قدرت
  • احسان لشگری تفرشی* صفحات 333-340
    مقدمه

    مفهوم حکومت مندی که نخستین بار توسط میشل فوکو در سال 1978 مطرح شد؛ مشتمل بر مطاله تکنیک ها، فرآیند ها و رویکردهایی است که در چارچوب آن دولت ها کلیه ابعاد زیست شهروندان را کنترل می نمایند. در چارچوب این دیدگاه می توان ابعاد فضایی فرهنگ و روابط اجتماعی موجود را پیامد عملکرد حاکمیت سیاسی-تاریخی در مقطعی مشخص از تاریخ و در قالب گفتمان سیاسی-اجتماعی قلمداد نمود. صورت بندی این مفهوم در علوم انسانی و اجتماعی و از جمله جغرافیای فرهنگی دارای پیامدهای معرفت شناختی است که موجب تحول جایگاه جغرافیای فرهنگی در بین شاخه های دیگر جغرافیای انسانی شده است. در این مقاله کوشش شد با اتکا به روش تفسیری و با استفاده از مضمون نظری حکومت مندی گفتمانی؛ پیامدهای معرفت شناختی صورت بندی این مفهوم در جغرافیای فرهنگی واکاوی شود.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق بیانگر آن است که حکومت مندی، تبارشناسی را به ابزار مهم در شناخت نمادهای و فرآیندهای جغرافیای فرهنگی تبدیل می نماید. این در حالی است که تبارشناسی قدرت سیاسی بدون توجه به دیرینه شناسی اقتصاد سیاسی امکان ناپذیر است و از آنجایی که در چارچوب مفهوم حکومت مندی، انقطاع و عدم پیوستگی جزء ماهیت اقتصاد سیاسی قرار دارد، معرفت شناسی جغرافیای فرهنگی به سوی نسبیت گرایی سوق می یابد. بر این مبنا، هیچ یک از اوصاف ذاتیت، ضروریت، کلیت و ابدیت که در ماهیت قوانین طبیعی وجود دارد و ادراکات حقیقی که بدان متصف می شود، در مورد اعتباریات جغرافیای فرهنگی مصداق ندارند. ضمن اینکه شناخت فرآیند ها و نمادهای آرمانی نیز که به دنبال جایگزینی با فرهنگ موجود است مورد اهمیت واقع می شود. از این رو، در جغرافیای فرهنگی، متاثر از حکومت مندی، اهمیت بالایی برای مطالعه طبقات زیرسلطه و در حاشیه قدرت در نظر گرفته می شود.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی، حکومت مندی، تبارشناسی، جغرافیای فرهنگی
  • کرم صفری، اکبر عبدالله زاده طرف*، میر سعید موسوی، مهسا فرامرزی اصل صفحات 341-355
    اهداف

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نحوه توزیع مکانی خدمات درمانی، میزان دسترسی شهروندان و گروه های آسیب پذیر به خدمات درمانی را به صورت مطالعه موردی در شهر ارومیه مورد بررسی قرار می دهد.

    روش شناسی

    پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر در سال 1399 در شهر ارومیه انجام شد. داده های مورد نیاز، از آخرین آمار مربوط به سرشماری سال 1395 و اطلاعات کاربری های برداشت شده توسط معاونت شهرسازی و معماری شهرداری ارومیه در سال 1399 به دست آمد و نابرابری ها در دسترسی شهروندان و گروه های آسیب پذیر به خدمات درمانی با استفاده از تکنیک ماباک مورد تحلیل قرار گرفت. از نرم افزار ArcGIS 10.3 استفاده شد.

    یافته ها

    حدود 34% جمعیت شهر ارومیه، تحت پوشش خدمات درمانی مقیاس محله ای قرار نداشتند و همچنین حدود یک چهارم جمعیت، تحت پوشش خدمات درمانی مقیاس شهری نبودند. در مجموع از بین گروه های در معرض آسیب، به ترتیب سالمندان، مهاجران و بیکاران دارای بهترین میزان دسترسی به خدمات درمانی بودند و همچنین کودکان، بی سوادان و زنان دارای وضعیت نامناسب تری نسبت به سایر گروه ها بودند. همچنین نواحی مرکزی و قدیمی ارومیه در سطح "برخوردار" هم به لحاظ دسترسی کل ساکنین و هم گروه های آسیب پذیر به خدمات درمانی قرار دارد و سطح برخورداری ساکنین نواحی حاشیه نشین به خدمات درمانی که غالبا در منطقه 2 سکونت دارند، از ساکنین مرفه ترین نواحی که غالبا در منطقه 1 سکونت دارند، بهتر بود.

    نتیجه گیری

    خدمات درمانی باید به گونه ای در ارومیه واقع شوند که تمام شهروندان به ویژه گروه های آسیب پذیر به راحتی بتوانند از آنها استفاده کنند. در نتیجه برای افزایش میزان دسترسی شهروندان و گروه های آسیب پذیر به خدمات درمانی-بهداشتی، توجه به توزیع مناسب این خدمات در همه جای شهر و نیز در ارتباط با توزیع جمعیت و تراکم آن ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، خدمات درمانی-بهداشتی، شهر ایرانی اسلامی، شهر ارومیه
|
  • M. Gharehbaglou*, L. Reshad Pages 233-241
    Aims

    From Lufor’s perspective, space is constructed based on spatial operation, recreation and the space in which recreation takes place. This approach is a descriptive view of the relationship between space from a materialistic point of view and its dominant ideas with its dwellers. In this perspective, humans integrate distinct and indistinct data of space and create map-like mental images for collaboration and living purposes. Images show how humans construct an image of their surroundings, hence, highlighting the influential role of specific components in contributing to the formation of the images. The objective of this study is to characterize the imageability factors in living space of humans.

    Methodology

    Quantitative survey as well as a graphic questionnaire (cognitive maps) are the methods of the current research. The obtained data will be analyzed based on their content. Houses of Gajar era located in Tabriz are studied herein.

    Findings

    Findings reveal that the representational components of the mental images of dwellers based on eight categories indicate attributes of space equivalent to spatial variety, spatial connectors, spatial interaction, spatial territory, spatial joints, spatial divisions, and distribution of spatial performance have been instilled as internal and external perceptions, as well as the in-between spaces, nature and natural phenomena, hierarchical relationship of the house with the city, hierarchical process of entrance from the alley to the house and from an outdoor space to an indoor one, performance-based and connection-based hierarchical processes inside an indoor space as well as distinctive features of each location.

    Conclusions

    components of imageability in space can be characterized by comparing operational space, recreative space, recreation space with its representational, mental and empirical counterparts. Representational components relate to the morphology of the space, while mental and empirical components relate to the ideas governing the space and deductions of human from these spaces

    Keywords: Space, Perception, Image-ability, Cognitive Maps, Traditional Houses of Tabriz
  • M. Akbari* Pages 243-252
    Aims

    Due to the rapid expansion of urban areas, the lack of urban infrastructure in the countrychr('39')s metropolises is strongly felt. This infrastructure, in parallel with urban development, is vital for improving the quality of life in the countrychr('39')s metropolises. The present study was conducted using the CODAS multi-indicator technique with the aim of analyzing indicators related to urban infrastructure in Iranian metropolises.

    Methodology

    The present analytical-comparative study was conducted using the information obtained through the statistics of Tehran in 2019. 10 metropolises of Tehran, Mashhad, Isfahan, Shiraz, Qom, Kermanshah and Hamedan, Rasht, Zahedan, and Kerman to study the indicators of the number of health services under the supervision of the municipality, the number of indoor sports facilities, the number of fire stations, the number of firefighters, the number of firefighting operations Fire, number of operated metro stations, the total number of parks, number of urban and forest parks, number of open parking lots and multi-story car parks owned by the municipality, number of simple and mechanized overpass bridges, number of open sports spaces, number of fuel stations CNG, owned by the municipality and the private sector, selected a number of permanent and temporary fruit and vegetable markets. Using Excel software, the weights of the indices were analyzed through the Shannon entropy model and used in the CODAS decision technique.

    Findings

    The highest Euclidean distance belonged to the Tehran metropolis (0.242) and the lowest Euclidean distance belonged to the Zahedan metropolis (0.009). According to the amount of h_ik obtained from THE CODAS technique, metropolises of Tehran (9.254), Mashhad (0.297), Isfahan (0.198), Shiraz (-0.131), Qom (-0.771), Hamedan (-1.555), Kermanshah (-1.960), Kerman (-2.143), Rasht (-2.199), and Zahedan (-2.496) were ranked first to tenth, respectively. The results showed that the Tehran metropolis was far away 8.957, 9.056, 9.385, 10.025, 11.214, 11.453, 10.809, 11.75, and 11.397 scores compared to Mashhad, Isfahan, Shiraz, Qom, Kermanshah, Rasht, Hamedan, Zahedan, and Kerman were, respectively.

    Conclusion

    The difference in scores obtained from the CODAS technique indicates the inequality of the studied metropolises in the amount of urban infrastructure in them.

    Keywords: Urban Infrastructure, CODAS Technique, Metropolises of Iran
  • M.R. Ebrahimnejad, A. Sheikh Al-Islami*, A. Malek Hosseini Pages 253-261
    Aims

    Urban regeneration seeks to solve the problems of neighborhood erosion through the improvement of worn and damaged areas. In the meantime, stimulus projects and development of urban regeneration are productive in order to restore prosperity and development to the desired areas to launch a cycle of lively and dynamic activity in these areas. The purpose of this study was to provide a model for evaluating development stimulus projects in urban regeneration.

    Methodology

    This applied qualitative research was conducted in 2020. Using a review of documents (articles, books, interviews, and lectures) related to development stimulus projects in the reconstruction of the dilapidated urban fabric in Persian in Iran, 2 documents were reviewed. The method of data analysis was qualitative analysis using content analysis and category coding.

    Findings

    The results of category categorization showed that the evaluation model of development stimulus projects had 5 dimensions including social, economic, physical, environmental, and sustainability dimensions. These dimensions consisted of several components, each of which corresponded to the needs of the inhabitants of the worn-out tissue and in line with the regeneration strategies of these tissues.

    Conclusion

    Development stimulus projects as a platform for social and economic functions promote socio-economic status in these contexts and increase the motivation to participate in the process of improvement and modernization in the local community and cause a desire in the sector. Private investments in tissue. In this way, it is necessary to use small-scale projects of job creation, participation of capital residents, the prosperity of small-scale activities, index, and multi-purpose and hybrid uses.

    Keywords: Urban Regeneration, Worn Texture, Development Stimulus Project, Small Scale Projects
  • Gh. Kazemian*, E. Ali Akbari, M. Taleshi, M. Hadad Hasanabadi Pages 263-274
    Aims

    The development of large-scale construction projects has transformed the shape of cities towards specific objectives and based on economic and political perspectives that dominate policy-making and planning in cities. The purpose of the research was to study and analyze the spatiality of Mashhad construction mega-projects and to explain the constructive forces and dynamisms of these projects in the framework of the political economy of space approach.

    Methodology

    The present descriptive-analytical research was conducted in 2020 in Mashhad. Constructive dynamisms of 164 large-scale urban projects were identified and classified based on theoretical perspectives and through the Delphi technique based on the opinions of 50 elites and subject matter experts, and the model was presented. To test the five-factor model using structural equation modeling, the relationships between variables and generalization of results were discussed. Data were analyzed using SPSS26 and smartpls 3 software and confirmatory factor analysis test.

    Findings

    Based on the results of confirmatory factor analysis, the model had an acceptable fit with the data. At the transnational level, the Policy-Management and Programs factor with a factor-load (0.745), at the national-regional level, the institutional-organizational factor with a factor-load (0.802) and at the local level, the economic-political factor with a factor-load (0.772). They are important in the first place. The model had validity and reliability.

    Conclusion

    The results of research analysis based on the philosophy of creating construction mega-projects in Mashhad within the framework of five identified and consolidated factors indicate the role of drivers of policy dynamisms at the transnational level, institutional-organizational forces at the national-regional level and economic and political forces at the local level.

    Keywords: Political Economy of Space, Urban Mega Project, Political Economy of Mashhad Metropolis, Confirmatory Factor Analysis
  • S. Mola Aghajanzadeh*, K. Soleymani, M. Habibnejad, A. Kavyan, M. Rahmani Pages 275-284
    Aims

    Land-use change due to human activities is one of the important issues in regional and development planning. The aim of this study was to detect land-use changes using Landsat TM, ETM+, IRS and ASTER satellite imagery.

    Methodology

    In this quasi-experimental study, land-use changes in the Haraz watershed over a 23-year period were evaluated. For this study, images of 1992 TM, ETM + 2002, and IRS and 2015 ASTER of Landsat satellite were used, and after performing the necessary actions in the preprocessing stage, a supervised classification and change detection map was prepared. Idrisi Andes, ArcGIS, ENVI, Edrisi Andes, and Statistica software were used. Also, to check the significance of the changes, the chi-square test was used in SPSS software.

    Findings

    The overall accuracy and Kappa coefficient were 0.84 and 0.79 for TM, 0.86 and 0.80 for ETM+, and 0.95 and 0.90 for IRS results respectively. The results showed that rangelands, forest, agricultural lands, and water-covered areas had converted to garden regions, building zone, and no vegetation. The results showed that 2.21%, 1.29%, and 7.01% increased in garden regions, building zone and no vegetation and 5.06%, 4.50% and 0.85% decreased in rangelands, forest, and agricultural lands during 23 years, also water-covered areas decreased.

    Conclusion

    The land use classes in the Haraz watershed have changed a lot during the time series 1992-2015. During this period, the area of natural lands (forests and pastures) with a rate of change of about 828 hectares per year and the same amount has been added to the area of the garden and residential lands.

    Keywords: Change Detection, Land Use, Remote Sensing, Supervised Classification, Haraz Watershed
  • A. Jahanshir* Pages 285-290
    Aims

    The dust crisis and the numerous problems caused by it, which have affected most of the Western and Southwestern regions of Iran in recent years, need an appropriate and cost-effective solution to improve living and respiratory conditions without adverse human or environmental effects. The purpose of this study was to analyze the location of injection technology equipment to reduce the concentration of fine dust in Ahvaz City, Iran.

    Methodology

    This theoretical study was performed based on the results of previous experimental data on the effect of atmospheric ionization in a radius of about 100km from the center of Ahvaz City, Iran. In this theoretical study, the effective exchange points of electromagnetic fields were redirected in the covered area based on satellite data and electric field information of the earthchr('39')s surface and troposphere. For this purpose, a triple combination of quasi-experimental method of latitude ionosphere model, Lagrangian distribution model and atmospheric chemical arithmetic model was used. Mathworks Matlab R2020b and Envi 5.3 software were used for processing.

    Findings

    According to theoretical calculations and change of atmospheric parameters by applying location corrections, the concentration of fine dust in dust conditions less than 700 micrograms per cubic meter can be reduced by 5-11% and in dust conditions above 700 micrograms per cubic meter by about 21-3%. Precipitation can also increase by 3-13%.

    Conclusion

    Dynamic location of troposphere ionization equipment can reduce the concentration of fine dust by 3 to 21% and increase precipitation by 5 to 11% in Ahvaz based on theoretical calculations.

    Keywords: Atmosphere Ionization, Dynamic Locating, Climate Change, Dust Crisis, Precipitation
  • M. Rezaei Anvar, R. Ashtiyani, A. Jahani* Pages 291-303
    Aims

    Reducing the citychr('39')s vulnerability in times of crisis and emergencies is part of the urban design mission. Hence, passive defense measures have been developed to reduce the vulnerability of cities in times of crisis. The purpose of this study was to identify the factors affecting passive defense in the performance of urban spaces in the area of Enghelab Square in Tehran.

    Methodology

    This research was based on an evidence-based design method in the area of Enghelab Square in Tehran in 2020. So, first case samples and previous research were reviewed and then vulnerability indicators were extracted. Then, these indicators were weighed against each other using the AHP method and using the opinions of experts in the field of urban planning, urban management, and passive defense, and the importance of each to the other was determined. The weight of each element was applied in the relevant layers in the spatial system and with GIS 10.8 software, vulnerability zoning was performed for each of the main indicators.

    Findings

    In the Enqelab square area, the indicators of vulnerability were: vital arteries (water, electricity, gas, telecommunications, and fuel station), physical structure (building density, texture, and width of passages), relief centers (hospital and fire department), access network, and Transportation (metro, bus, and traffic volume), at-risk population (population density), concentration of activities (educational and cultural, commercial-administrative, cinema, mosque, and church), and political-security centers (military centers, judiciary centers, Embassy, and Justice) In the vulnerability assessment matrix of the study area, it was determined that injuries such as fire, difficulty in providing assistance in times of crisis and traffic problems in all of these indicators, and finally, the final vulnerability map of the area was obtained.

    Conclusion

    Based on the considerations and principles of passive defense, the vulnerability of the study area increases in a crisis situation.

    Keywords: Urban Public Spaces, Urban Design, Passive Defense, Security
  • A. Torkameh, M. Hafeznia*, E. Roumina, Z. Ahmadipour Pages 305-311
    Introduction

    Philosophical research in the study of political geography in Iran is very limited. Among the existing cases, we encounter a kind of theoretical confusion that results from a lack of sufficient scientific and philosophical accuracy. Therefore, this study seeks to address the critical philosophical geopolitical critique in the writings of Ó Tuathail and Dalby by pointing out the necessity of conducting philosophical research in the field of geography and enumerating some of the negative consequences of this fundamental neglect. The whole focus of critical geopolitics is on the field of epistemology; As if ontology could exist independently of ontology. As a result, it cannot offer a cognitive and theoretical approach to geography and erroneously pretends that science and objectivity are possible only in a positivist form. Ignoring the importance of ontology has made critical geopolitics unable to offer a liberating approach, contrary to its claims. This is why we encounter widespread confusion in the cognitive debates of Ó Tuathail and Dalby. The present study is a kind of fundamental-theoretical research that tries to answer the proposed questions by using the method of logical analysis and library resources. The alternative theoretical basis is derived from Bhaskar’s philosophy of science as critical realism.

    Conclusion

    Critical geopolitical ontology is a kind of human-centered, idealistic, and therefore subjectivist ontology that reduces the whole of reality to discourse and thus lacks a layered philosophical approach and cannot interact with the non-discourse and structural layers of reality and, more importantly, with reality. Explain discourse and non-discourse). Because of this flat ontology, critical geopolitics cannot discern the mental and objective layers of geopolitical reality and their dialectical relationship. As a result, theorizing is reduced to a mere critique that preoccupies the subject before recognizing the subject.

    Keywords: Critical Geopolitics, Critical Realism, Ontology, Philosophy of Science, Political Geography, Space-Time
  • S. Aghakhani, F. Haghparast*, M. Asefi Pages 313-321
    Aims

    Increasing consumption of the earthchr('39')s primary resources (materials and energy) in addition to the production of environmental and atmospheric pollutants (especially CO2), poses a serious threat to sustainable human life. The aim of this study was to evaluate the effect of using concrete, brick and wood in traditional construction in northwestern Iran on energy consumption and carbon emissions.

    Methodology

    This quantitative experimental study was conducted during 2015-2020 in two provinces of West- and East Azerbaijan (northwest of Iran). Concrete, brick and wood were selected as the materials studied. For each of the selected materials, 3 factories were selected. Preliminary information on the number of employees, gas input and electricity consumption was obtained from the HSE center of each plant. Data obtained from the survey of industrial units, quantities related to the amount of electricity consumption, the amount of gas consumption, the amount of manpower employed in the production line and in the transportation sector and the amount of diesel fuel used in rail and road transport. Using Revit software for modeling and Energyplus for energy analysis, the average of different industrial units was calculated for each material. Daily energy consumption of manpower was determined according to BMR and PAL according to the type of activity, height and weight dimensions and age.

    Findings

    The average consumption of electrical energy to produce each ton of cement was 110kw.h, each ton of brick was 35kw.h and each ton of wood was 900kw.h. The total latent energy for the production of each ton of ready-mixed concrete was 559290kw and released 92t of CO2, each ton of produced brick was 283220kw and released 47.5t of CO2 and each ton of timber produced was 7213kw and the released 675kg of CO2.

    Conclusion

    Despite the long distances due to the lack of gas in the production line, wood is the greenest material and concrete is the most polluting material due to the high dependence of the production line on gas consumption.

    Keywords: Embodied Energy, Embodied Carbon, Azerbaijan, Life Cycle Assessment, Sustainability
  • H. Kamran Dastjerdi* Pages 323-331
    Introduction

    Urban politics is one of the fields of study that has attracted the attention of political geographers since the chr('39')60s and since the mid-90s, the emergence of specialized approaches such as urban political geography and urban geopolitics has entered the field of political geography and geographers. They have provided expert opinions and views in this field. Siri in the thought of famous philosophers shows the early attention of the city to politics. They studied the city as a political society, where human potential nature could be actualized and perfected. Therefore, the study of the city in time periods has been more focused on politics and political planning; because the city was considered the place and bed of human growth. In this review study, the political, economic and cultural issues of the city and urbanism in political geography at the micro level were studied.

    Conclusion

    The study of the relationship between politics and urban space is very important in the development of political geography and the study of political geographers. From the point of view of political geographers, the city and the citizen as the main actors are changing the scope of power and sovereignty of countries in the world. In fact, developed countries are the hosts of global cities. Today, the most key decisions are made in the political, economic, and cultural dimensions on an urban scale; that is, where power is concentrated and ultimately finds its way into the changing structures of world economics and politics.

    Keywords: City, Political Geographers, Space, Politics, Power
  • E. Lashgari* Pages 333-340
    Introduction

    The concept of governmentality was first proposed by Michel Foucault in 1978; Includes the study of techniques, processes, and approaches in which governments control all aspects of citizenschr('39') lives. The formulation of this concept in the humanities and social sciences, including cultural geography, has epistemological consequences which have changed cultural geographychr('39')s position among other branches of human geography. This article attempted to rely on the interpretive method and within the framework of governmentality, concepts were explored the epistemological consequences of this concept in cultural geography.

    Conclusion

    The research findings indicate that in the context of governmentality; Genealogy becomes an important tool in recognizing the cultural geography symbols and processes. However, the genealogy of political power is not possible without considering the political economy paleontology and as result, discontinuity is part of political economy nature. Hence the epistemology of cultural geography leads to relativism. On this basis, none of the characteristics such as nature, necessity, totality, and eternity like natural laws and the real perceptions attached to it do apply to relative phenomena in cultural geography. At the same time, recognizing the ideal processes and symbols that seek criticism and replacement with the existing culture is important. Hence, in cultural geography influenced by governmentality, it is considered important to study the marginalized social class.

    Keywords: Epistemology, Governmentality, Genealogy, Cultural Geography
  • K. Safari, A. Abdollahzadeh Taraf*, M.S. Moosavi, M. Faramarzi Asl Pages 341-355
    Aims

    The present study aimed to evaluate the spatial distribution of health services, the extent of access of citizens and vulnerable groups to health services as a case study in the city of Urmia.

    Methodology

    The present descriptive-analytical research was conducted in 2020 in Urmia, Iran. The required data were obtained from the latest statistics related to the 2016 census and land use information collected by the Deputy of Urban Planning and Architecture of Urmia Municipality in 2020. Inequalities in access to health care for citizens and vulnerable groups were analyzed using the MABAK technique. ArcGIS 10.3 software was used.

    Findings

    About 34% of the population of Urmia was not covered by medical services and also about one year of the population was not covered by medical services. In general, among the affected groups, the elderly, immigrants and the unemployed have the best access to medical services, respectively, and also children, illiterates, and women are in a worse situation than other groups. Also, the central areas of Urmia were at the "privileged" level in terms of access to health services for all residents and vulnerable groups, and the level of access to health services for residents of suburban areas, who often live in Zone 2, was better than residents of the most affluent areas who often live in Zone 1.

    Conclusion

    Medical services should be located in Urmia in such a way that all citizens, especially vulnerable groups, can easily use them. As a result, in order to increase the access of citizens and vulnerable groups to health services, it seems necessary to pay attention to the proper distribution of these services throughout the city and also in relation to the distribution of population and its density.

    Keywords: Spatial Justice, Health Services, Islamic Iranian City, Urmia City