فهرست مطالب

جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای) - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان 1397)

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • کیومرث یزدان پناه درو* صفحات 7-23

    آمایش سرزمین نتیجه بازتاب اندیشه و عملکرد مستمر و با نظم و برنامه گروه های انسانی در مقیاس های متفاوت (روستایی، شهری، ناحیه ای و ملی و حتی در برخی مصادیق بین المللی) است تا توزیع هماهنگ انسان ها و فعالیت های اقتصادی را در رابطه با منابع طبیعی ناحیه تامین کند. آمایش سرزمین در خدمت انسان برای ارتقای سطح کیفی زندگی او است. و تفکر آمایشی بیانگر روح فعال و جسم پویای بشری با درک جغرافیایی است. آمایش سرزمین در هر ملک و سرزمینی ممکن است بر پایه اهداف متعددی انجام گیرد، اما انجام موفقیت آمیز آمایش سرزمین هنگامی است که بر پایه شناخت جغرافیایی فضا صورت گیرد. ضرورت و اهداف ساماندهی نظام استقرار جمعیت و فعالیت (آمایش سرزمین) برحسب بنیادهای جغرافیایی، از جمله وظایف و اهداف جغرافیای کاربردی است، و در اهداف آمایش سرزمین، ساخت و ساز محیطی و توسعه ناحیه ای، جزء وجوه مشترک جغرافیای کاربردی و آمایش سرزمین به شمار آمده که در راستای تحقق بهینه این هدف یا آرمان به تشریح سیستم فضایی- فعالیتی نواحی، توسعه ی پایدار و آمایش سرزمین در سطوح ناحیه ای قرار گرفته است. آمایش سرزمین امروزه در موضوعات و محورهای مهم جغرافیایی به مطالعه و بررسی های میدانی طرح آمایش سرزمین، منطقه بندی کاربری پیشنهادی اراضی و ضوابط و مقررات کاربری اراضی می پردازد. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی بوده و در این تحقیق سعی شده با طرح مساله وجوه مشترک جغرافیای کاربردی و آمایش سرزمین و نقش آن در ایجاد تحول سزمینی در جنوب ایران و با بهره گیری از آخرین دستاوردهای علمی در موضوع جغرافیای کاربردی و آمایش سرزمین، به نقش تطبیقی بر برخی نواحی خاص مرزی - ساحلی جنوب ایران پرداخته شود. هدف از این مقاله نیز بررسی نقش تطبیقی آمایش سرزمین در تبیین رابطه جغرافیا با توسعه مفهومی در ایران بعنوان یک مساله ضروری در جنوب کشور مبنای اصلی پژوهش می باشد.

    کلیدواژگان: جغرافیا، توسعه، آمایش سرزمین، ایران، مناطق جنوبی
  • فرشاد سلیمانی ساردو*، طیبه مصباح زاده، ناصر برومند، علی آذره، الهام رفیعی ساردوئی صفحات 25-40

    امروزه بیابان زایی یکی از مهمترین پدیده های طبیعی است که خسارات گاها" جبران ناپذیری بر زندگی انسان ها می گذارد این پدیده به صورت تدریجی محیط پیرامون خود را تسخیر کرده و باعث خالی از سکنه شدن و مهاجرت مناطق تحت تاثیر خود خواهد شد. ارزیابی و پایش این پدیده طبیعی از جمله برنامه های اساسی برنامه ریزان منطقه ای جهت مقابله با آن می باشد. پایش این پدیده در ایران که بیش از دو سوم آن در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد و از اکوسیستم های شکننده ای برخوردار است از اهمیت قابل توجهی برخوردار است، به همین دلیل مدل بومی IMDPA جهت ارزیابی آن ابداع گردید. در این تحقیق به منظور ارزیابی شدت بیابان زایی دشت کرمان از مدل IMDPA با تاکید بر معیارهای آب و اقلیم استفاده گردید. نتایج نشان داد کلاس بیابان زایی معیار اقلیم در دوره آماری ده ساله (1392-1382) تغییر نکرده و در کلاس متوسط قرار دارد و همچنین کلاس بیابان زایی معیارآب متوسط تعیین گردید. ضمنا نتایج نشان داد در معیار آب از مساحت شدت بیابان زایی کلاس کم کاسته شده و به مساحت کلاس بیابان زایی متوسط افزوده شده است و نهایتا مشخص گردید با گذشت زمان شرایط بیابان زایی منطقه وخیم تر شده حتی کلاس بیابان زایی شدید نیز در بعضی از مناطق به خصوص در نواحی غرب و جنوب شرقی دشت کرمان مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: بیابان زایی، IMDPA، آب، اقلیم، دشت کرمان
  • محمدصادق علیائی*، علی باریکلو صفحات 41-51

    چکیده با توجه به آلودگی فزاینده منابع آب و اهمیت پایش مداوم آنها، در این تحقیق نسبت به بررسی جامع عناصر کمیاب و فلزات سنگین در آب های زیرزمینی بخشی از شهرستان ماهنشان و بخش دندی، به منظور بررسی تاثیر فعالیت های معدنی و صنایع وابسته در این منطقه و فعالیت های کشاورزی اقدام شد. در طول مدت تحقیق تعداد 12 نمونه در سه تکرار از 6 حلقه چاه عمیق تامین کننده آب شرب روستایی انتخاب و فلزات سنگین (سرب، آرسنیک، کادمیوم و کروم) توسط پلاسمای جفت شده القایی (ICP - OES) مورد آنالیز قرار گرفتند و بیشترین سطح آلایندگی با سازمان بهداشت جهانی، رهنمون آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا و استاندارد ملی ایران مقایسه شدند. نتایج اندازه گیری ها نشان داد از عناصر اندازه گیری شده، کم تراز سطح مجاز است. همچنین ارزیابی ریسک سلامت انسان ها با استفاده از شاخص محیط زیست (EPA) مورد سنجش قرار گرفت. میانگین غلظت فلزات سنگین در فصل بهار برای سرب، آرسنیک، کروم و کادمیوم به ترتیب، 00083/0، 00087/0، 0024/0 و 00079/0 و در فصل تابستان 00090/0، 00084/0، 0029/0 و 00080/0 میلی گرم بر لیتر بدست آمد. نتایج نشان داد اختلاف آماری معنی داری بین غلظت فلزات سنگین اندازه گیری شده با استاندارد جهانی و ملی وجود ندارد. نتایج ارزیابی ریسک سلامت فلزات سنگین سلامت ساکنین منطقه، برای بیماری های سرطانزایی 5- 10×19 و برای بیماری های غیر سرطانزایی 6-10×4 بدست آمد. نتایج غلظت فلزات سنگین اندازه گیری شده و مقایسه آن با استانداردها (استاندارد ملی ایران، 1997؛ استاندارد سازمان جهانی بهداشت، 2003؛ استاندارد آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا، 2003) نشان داد که خطری از لحاظ بهداشتی منطقه مورد مطالعه را تحدید نمی کند.

    کلیدواژگان: ریسک، محیط زیست، فلزات سنگین، بخش دندی، شهرستان ماهنشان
  • فراز استعلاجی*، محمدحسین یاری صفحات 53-62

    مجموعه بررسی ها و تجزیه و تحلیل های انجام شده در مورد حوادث آتش سوزی و نحوه عملکرد نیروهای امدادی آتش نشانی نشانگر آن است که محدودیت ها ونارسایی های عمده ای در مدیریت اطلاعات، مکان یابی و همچنین ارزیابی سوانح از دیدگاه مدیریت بحران می باشد. لذا جهت گیری این مقاله ارایه تکنیک های مهندسی بهینه در این زمینه می باشد. نوع تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش و ماهیت توصیفی- تحلیلی می باشد. در این زمینه ضمن تشریح مفاهیم کاربردی بحران، طبقه بندی بحران، مدیریت بحران، مدیریت ریسک، تکنیک های مهندسی اطلاعات از جمله فناوریهای نوین در فرایند مدیریت بحران در آتش نشانی GIS- WEB GIS - MOBILE GIS -Decision Support System و مدلهای مکان یابی از جمله مدل GIS و ماتریس ارتباطات و پتانسیل جمعیتی و روش های ارزیابی سانحه تشریح شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، آتش نشانی، فناوری های نوین، مدل های مکانیابی
  • محسن نجارزاده، زینب کرکه آبادی*، سعید کامیابی صفحات 63-78

    چکیده تا قبل از ورود مدرنیته به دنیای بشریت، شهرها به نسبت، فضاهای بهتری را برای زندگی فراهم می نمودند. یکی از این فضاها، پیاده راه های موجود در سطح شهر است که توسط خودروها مورد تهاجم و زندگی جمعی در آن کمرنگ و در مواردی رو به متروکی می رود و علی رغم آگاهی مسیولین امر و اقدامات مقطعی و گاه مستمر صورت پذیرفته در جهت بهبود و بازآفرینی، هیچ یک، منجر به رضایتمندی و احیای آن نگردیده است، این مقاله که برگرفته از رساله دکتری اینجانب است درصدد است با نگاهی مجدد به ملاک های کالبدی به عنوان پایه و مبنای حضور و مشارکت مردم، با هدف ارایه الگویی جهت ساماندهی و اولویت بخشی به اقدامات کالبدی آتی پیاده راه های شهری اقدام نماید. که بر این اساس در جهت سنجش شاخص های اثرگذارکالبدی (ایمنی، سرزندگی، خوانایی و نفوذپذیری) با یکی از مرتبط ترین شاخص های اثرپذیر حکمروایی (مشارکت) نسبت به تهیه پرسشنامه خودساخته استاندارد اقدام و با استفاده از نرم افزار SPSS داده ها تحلیل و در نهایت با استفاده از مدل رگرسیونی پس رونده و در سه مرحله با سنجش هریک از شاخص های کالبدی و ارتباط آن با شاخص مشارکت، دو متغیر نفوذپذیری و ایمنی و امنیت (با وزن کمتر) از مدل خارج و دو متغیر سرزندگی و خوانایی (با وزن بیشتر) در مدل باقی و مدل سوم به عنوان مدل کامل با لحاظ کلیه معیارهای کفایت مدل شناخته می گردد که می توان نتیجه گرفت خوانایی و سرزندگی برروی حکمروایی تاثیر معناداری داشته و ایمنی و امنیت و نفوذپذیری تاثیر معناداری نداشته اند.

    کلیدواژگان: پیاده راه، سرزندگی، خوانایی، حکمروایی خوب شهری، مشارکت
  • محمدتقی لطفی نیا، تیمور آمار * صفحات 72-90

    گردشگری یکی از عوامل موثر درسکونتگاه های روستایی می باشد که توسعه آن نقش مهمی در متنوع سازی اقتصاد روستایی داشته و می تواند اثرات و پیامدهای اقتصادی مختلفی را به همراه داشته باشد. هدف این پژوهش بررسی نقش گردشگری در تحولات اقتصادی روستاهای هدف گردشگری شرق استان گیلان در دهه اخیر است. روش تحقیق در این مطالعه توصیفی- تحلیلی است که بخش عمده ای از داده های آن بر اساس مطالعات میدانی صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد که دهه اخیر (1395-1385) گردشگری در زمینه اقتصادی اگرچه سبب اثرات و پیامدهای مثبت همچون افزایش فرصت های شغلی، افزایش سطح درآمد ساکنان روستا و سرمایه گذاری در این روستاها شده اما اثرات و پیامدهای منفی اقتصادی از قبیل افزایش قیمت کالاها و خدمات، فصلی بودن مشاغل مربوط به گردشگری، بالارفتن قیمت زمین، کاهش شاغلین و رکود فعالیت های مربوط به کشاورزی در فصول گردشگری را به همراه داشته است. نتایج همچنین نشان دادند در بخش های خدماتی و رفاهی روستای حسن سرا با داشتن 5 هتل، 8 رستوران و 15 سوپرمارکت بهترین عملکرد را در بین سایر روستاها داشته و همچنین بیشترین رشد قیمت زمین در دهه اخیر نیز مربوط به روستای مذکور بوده که این امر علاوه بر واقع شدن این روستا در منطقه ساحلی، ناشی از موقعیت استراتژیک این روستا در مسیر اصلی گیلان به مازندران و همچنین نقطه اتصال نواحی جلگه ای به منطقه گردشگری اشکورات می باشد. همچنین روستای سفیدآب نیز به دلیل محدودیت اراضی ضعیف ترین عملکرد را در بین تمامی روستاهای مورد مطالعه داشته است.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، تحولات اقتصادی، روستاهای هدف گردشگری، شرق گیلان
  • اعظم گوهردوست، فریده عظیمی*، رضا برنا، پرویز کردوانی صفحات 91-99

    عناصری نظیر دما، رطوبت و بارندگی براقلیم یک منطقه تاثیر گذار بوده و تعیین کننده چگونگی تغییر اقلیم آن منطقه هستند. این تحقیق در جستجوی شناخت تغییرات اقلیمی دما و بارش، طی دوره آماری مشخص، در راستای آگاهی از وجود یا عدم وجود تغییر دما و بارش می باشد تا ضمن شناخت تغییرات، نتایج حاصل از تحقیق در امور مختلف محیطی برای تدوین برنامه های منطقه ای مورد استفاده قرار گیرد. در این تحقیق محاسبات و تحلیل هادرطول سال در مقیاس زمانی ماهانه و سالانه با استفاده از روش های آماری ناپارامتری من-کندال، پیرسون و اسپیرمن وتحلیل روند با استفاده از دوره آماری 30 ساله (1987-2016). به منظور مطالعات تغییرات اقلیمی از داده های ده ایستگاه سینوپتیک در گستره استان خوزستان به طوری که کل سطح استان را پوشش دهند مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بررسی نشان می دهد که عامل بارش در اکثر ماه های سال در ایستگاه های مورد مطالعه روند صعودی داشته و دمای ماهانه نیز دارای روند صعودی می باشد. افزایش دما در هر ده ایستگاه باعث تشدید تبخیر و تاثیر بر منابع آبی می شود. در مرکز استان و در شهر اهواز روند داده های ماهانه و سالانه نشان دهنده روند افزایشی معنی داری در سطح 1 و 5 در صداست.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، خوزستان، مدل های آماری
  • احسان گلمهر* صفحات 101-113

    کنترل ساخت و سازهای شهری جهت توسعه متوازن و بهینه شهر و به طور عمده از طریق ضوابط و مقررات ساخت و ساز شهری صورت می گیرد. عدم اجرای بسیاری از ضوابط و احکام مذکور، مدیریت شهری را به اقدامات گوناگون نظیر کنترل مستمر ساخت و سازها، تعیین ضمانت های اجرایی قانونی برای رعایت ضوابط و مقررات و اخذ جریمه واداشته است. اما با وجود اقدامات کنترلی مدیریت شهری و خصوصا شهرداری قزوین که مرجع قانونی اجرای ضوابط و مقررات ساختمانی و نظارت بر ساخت و سازهای شهری است، سالانه موارد قابل توجهی از تخلفات ساختمانی در شهر قزوین گزارش می گردد. داده های مورد نیاز پژوهش حاضر به روش مطالعات کتابخانه و اسنادی جمع آوری شده است و برای توصیف و تفسیر داده ها و اطلاعات این پژوهش از آمار توصیفی و برای نمایش یافته ها از سیستم اطلاعات جغرافیایی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. این تحقیق با هدف پی بردن به ماهیت تخلفات اقتصادی و نیز بررسی راهکارهای مدیریتی در شهر قزوین، پایه ریزی شده است تا ضمن تحلیل روند تخلفات ساختمانی و بازشناسی عوامل موثر بر آن، شناخت بهتری از وضع موجود حاصل گردد. روش مورد استفاده در این تحقیق، مطالعه اسنادی، پیمایش (پرسشنامه و مصاحبه) و مشاهده میدانی است. یافته ای که از پیمایش بدست آمد، نشان داده شد از دیدگاه هر دو جامعه تحقیق، ساخت و سازهای غیرمجاز بر آشفتگی بافت شهری تاثیرگذار است. همچنین یافته های بدست آمده از راهکارهای کاهش تخلفات ساختمانی نشان می دهد که، کاهش تشریفات صدور پروانه 7.29 درصد، نظارت واحد کنترل شهرداری با 7.10 درصد، اعمال نظارت بیشتر ناظران ساختمانی 6.95 درصد مهمترین راهکارهای کاهش تخلفات ساختمانی شناسایی شدند، در انتها نیز به ارایه راهکارهای عملیاتی در کنترل ساخت و سازهای غیرمجاز با توجه به نظرات کارشناسان ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ساخت و ساز، مقررات ساختمانی، شهر قزوین
  • سعید کامیابی* صفحات 115-129

    شهر ماکلوان در استان گیلان در خرداد ماه سال 1391 از تجمیع 2 روستای ماکلوان پایین و ماکلوان بالا مرکز بخش سردار جنگل شهرستان فومن به عنوان شهر ماکلوان به تقسیمات کشوری افزوده شد که به نظر می رسدبه نظر ساز و کار تبدیل نقاط روستایی به شهرها آن جنان منعطف به منافع ملی، زیست محیطی و برنامه ریزی منطقه نیست. گسترش شهر در چند مرحله شکل گرفته است و باتوجه به رشد جمعیت، توسعه فیزیکی آن به صورت افقی ودر جهت شرقی -غربی و در امتداد جاده فومن ماسوله و رودخانه ماسوله رودخان است. گسترش مداوم ساخت و سازهای شهری در حریم رودخانه سبب از بین رفتن مزارع کشاورزی و باغ های اطراف شهر شده است با توجه به تغییراتی که در ساختارکالبدی و سازماندهی شهرماکلوان به وجود آمده است و خواهد آمد، این شهر را در مقابل سوانح بویژه سیلاب آسیب پذیرتر کرده است. این امر به علت جمعیت روبه رشدشهر وگسترش بی رویه شهری و توسعه فیزیکی آن بر روی مناطق پر خطر بوده که ثبات آنها را برهم زده است. جهت توسعه آتی شهر و جلوگیری از تخریب شدید زیست محیطی منطقه و پیامدهای اقتصادی و اجتماعی آن برنامه ریزی و ارزیابی رودخانه شهر صورت گیرد تحقیق حاضر با علم به اهمیت موضوع و با هدف بررسی نقش رودخانه ماسوله رودخان در توسعه شهر ماکلوان با روش توصیفی تحلیلی و با کمک روش swot تدوین شده است.

    کلیدواژگان: توان محیطی، ماسوله رودخان، توسعه پایدار شهری، برنامه ریزی منطقه ای، ماکلوان
  • محبوبه محمودی نیا، حجت رضایی، لعیا جلیلیان*، فاطمه دولتی، ندا تقی پور، ایمان چقاجردی صفحات 131-148

    سرمایه اجتماعی امروزه یکی از عوامل موثر بر بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری و مورد تاکید برنامه ریزان محسوب می گردد. چرا که تجربه ثابت کرده است که سودمندی از سرمایه اجتماعی و مولفه های آن در برنامه ریزی و اجرای پروژه های شهری امری انکارناپذیر است. با توجه به اهمیت این موضوع، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرگذاری سرمایه اجتماعی بر بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری محله فهادان شهر یزد می باشد. روش تحقیق در این بررسی از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که آمار و اطلاعات آن از طریق روش های پیمایشی به دست آمده است. جامعه آماری این پژوهش را شهروندان محله فهادان شهر یزد تشکیل می دهند که با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای به حجم 365 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردیده است. برای تحلیل داده ها از آمار استنباطی و مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) استفاده گردیده است. نتایج استنباطی پژوهش نشان می دهد که مطلوبیت شاخص های سرمایه اجتماعی در بین جامعه شهروندان، باعث بهبود روند نوسازی و بهسازی بافت قدیم محله فهادان شهر یزد شده است. نتایج معادلات ساختاری نیز معناداری تاثیر سرمایه اجتماعی بر بهسازی و نوسازی بافت قدیم محله فهادان را اثبات می نماید.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، بهسازی و نوسازی، بافت فرسوده، فهادان، لیزرل
  • مینا فشکی*، مجید کریم پور ریحان، علیرضا استعلاجی صفحات 149-157

    امروزه یکی از را ه های روان نمودن ترافیک مسافران در خطوط مترو استفاده از سیاست قیمت گذاری متغیر در ساعات مختلف جهت توزیع تقاضا و کاهش پیک های ترافیک است. هدف این مطالعه بررسی رابطه بین ضرورت قیمت گذاری متغیر خدمات عمومی و توزیع تقاضا در ساعات مختلف روز (مطالعه موردی: مترو تهران) می باشد. هدف تحقیق حاضر از نوع کاربردی بوده و روش انجام آن به صورت توصیفی - پیمایشی بود که که اطلاعات آن به صورت کتابخانه ای - میدانی جمع آوری گردید. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل مترو ایستگاه امام خمینی (ره) شهر تهران طی ساعات مختلف روز بودند که پرسشنامه با روایی و پایایی مناسب بین نمونه اماری توزیع شد. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که؛ بین استقبال استفاده کنندگان از حمل و نقل شهری، توزیع تقاضا در ساعات مختلف روز با قیمت گذاری متغیر خدمات مترو رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل شهری، قیمت گذاری متغیر، توزیع تقاضا، استقبال مسافرین
  • حیدر لطفی*، علی کرمی، مهدی پزشکی صفحات 159-175

    چکیده آمایش سرزمینی یک راهکار و ابزار ارزشمند علمی است که می تواند به کارایی و کارآمدی برنامه های توسعه سیاسی و اجتماعی و اقتصادی کشورها یاری رساند. کارکرد آمایش سرزمینی آماده کردن و قابل فهم کردن محیط برای سیاست گذاران است. در ایران نیز بعد از مطرح شدن نظریه و راهبرد اقتصاد مقاومتی می توان گفت هنوز مدلی علمی که بتواند ارایه گر راهبردی علمی و در عین حال عملیاتی برای اقدام و عمل باشد ارایه نشده است. هدف این مقاله تحلیل و بررسی نقش آمایش سرزمینی در بسترسازی برای عملیاتی کردن اهداف و اصول اقتصاد مقامتی در کشور است. سوال اصلی مقاله این است که آمایش سرزمینی چگونه می تواند به پیاده سازی و کارآمدی اصول و اهداف اقتصاد مقاومتی در جغرافیای سرزمینی ایران یاری رساند؟ نتایج این مقاله نشان می دهد که اقتصاد مقاومتی برای برنامه ریزی و اقدام و عمل نیازمند دو نوع آمایش است: آمایش سرزمینی و آمایش فرهنگی. آمایش سرزمینی محیط جغرافیایی کشور را از لحاظ توانمندی ها و نقاط قوت و ضعف و نیز آسیب ها برای برنامه ریزی شفاف و قابل برنامه ریزی می کند و آمایش فرهنگی نیز با شناسایی محیط فرهنگی کشور از جمله رفتارهای فرهنگی مرتبط با کار و تولید و رفتار اقتصادی و نوع نگرش ها نسبت به فعالیت اقتصادی و کلا رفتارهای کلان و خرد اقتصادی خواهد توانست عناصر فرهنگی غیر مقاوم را از یک طرف و عناصر کارا و دارای قابلیت توسعه و پیشرفت را در سطح کلان و خرد و محلی شناسایی کند. با توجه به این مقدمه در این مقاله تلاش خواهد شد با استفاده از اسناد بالادستی و نیز مقالات علمی و پژوهشی به تحلیل و تبیین نقش آمایش سرزمینی در اقتصاد مقاومتی در راستای ارایه مدلی راهبردی برای مقاوم سازی فعالیت های اقتصادی در کشور بپردازیم.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمینی، اقتصاد مقاومتی، آمایش فرهنگی، پیشرفت اقتصادی
  • محمدابراهیم عفیفی* صفحات 177-194

    در این پژوهش جهت بررسی توریسم دهستان دولت آباد ابتدا به گرد آوری اطلاعات و منابع موجود در مورد رشد و توسعه صنعت گردشگری و همچنین شناسایی امکانات و خدمات مورد نیاز آنان به صورت کلی پرداخته شده است. در مرحله بعد به شناسایی محدوده مورد مطالعه پرداخته شد و کلیه اطلاعات طبیعی (آب و هوا، ژیومورفولوژی، خاک) و نیز اطلاعات مربوط به عوامل انسانی موجود (جمعیت، امکاانات و خدمات) جمع آوری گردید. بعد از شناسایی محدوده مورد مطالعه به مکان یابی بهینه امکانات و خدمات مورد نیاز گردشگران در قالب دهکده گردشگری در دهستان دولت آباد پرداخته شد. جهت مکان یابی دهکده گردشگری از دو روش استفاده از تلفیق لایه ها در سیستم اطلاعات جغرافیایی با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای و با شاخص همپوشانی انجام شد و نیز با استفاده از روش منطق فازی و تلفیق لایه ها با عملگرهای فازی AND، Gamma استفاده شد نتایج نشان دادند که استفاده از عملگر AND و GAMMA مناطق مساعدتر و بهینه تری نسبت به شاخص همپوشانی مشخص می کنند در نهایت با استفاده از پرسش گیری شرطی در GIS مکان مورد نظر در ضلع شمالی و شمال غربی دهستان دولت آباد شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: مکانیابی، توریسم روستایی، دهستان دولت آباد، GIS
  • مصطفی طالشی*، کیومرث خداپناه، محسن آقایاری هیر صفحات 195-205

    شهرها و روستاها به عنوان مراکز اصلی تجمع انسان ها و شکل دهنده اصلی بنیان های جغرافیایی یک ناحیه می باشند که دارای روابط خاص با تکیه بر ویژگی های اقتصادی اجتماعی و فضایی با یکدیگر هستند. روابط و تعاملات گسترده و متنوع روستایی- شهری سبب جریان های مختلف ازجمله جریان افراد، سرمایه، محصولات و کالاها، اطلاعات، فناوری، نوآوری و مانند آن می شوند. بسیاری از تحولاتی که در شهرها و روستاهای یک ناحیه پدید می آید، نتیجه میزان و چگونگی تعاملاتی است که بین این فضاها وجود دارد. تحقیق حاضر از نوع توصیفی و تحلیلی بوده و هدف از انجام آن، شناخت و تحلیل پیوند فضایی- عملکردی کانون های گردشگری در ناحیه اردبیل می باشد. جامعه آماری تحقیق، طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395 استان اردبیل، شامل 5 کانون گردشگری موجود در ناحیه اردبیل می باشد. برای جمع آوری داده های موردنیاز تحقیق از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش و تحلیل شبکه از نرم افزار UCIENT و برای ارایه پیوند فضایی- عملکردی در ناحیه اردبیل به صورت نقشه از نرم افزار ARC GIS استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که جریان جمعیت و جریان سرمایه دو جریان غالب فضایی ناحیه مورد مطالعه بوده که سبب تحولات فضایی- عملکردی در کانون های ناحیه شده است. ولی این تحولات در همه ابعاد و در همه کانون های ناحیه به یک اندازه نمی باشد.

    کلیدواژگان: پیوند فضایی- عملکردی، جریاناتفضایی، کانون های گردشگری، تحلیل شبکه، اردبیل
  • سید حمید موسوی*، عباس بخشنده نصرت، سید نصرالدین الیاس زاده صفحات 207-220

    بافتهای فرسوده شهری که تحت تاثیر مدرنیزاسیون شتابزده، جمعیت غیربومی بلاتکلیف و ناهماهنگ با زندگی شهری را به جای جمعیت بومی نشانده است، علاوه بر ایجاد محیط فیزیکی ناخوشایند، فضای اجتماعی ناپایداری نیز بوجود آورده است که ابتدا ساکنین محدوده و سپس سایر مناطق شهر در معرض خطر آن قرار دارند. به همین دلیل، نوسازی بافت های فرسوده شهری یکی از مسایل اساسی در حوزه شهرسازی می باشد. منطقه 12 شهر تهران با توجه به اینکه قلب تاریخی تهران می باشد و از طرفی با فرسودگی بافت ها رو به زوال است اگر تا چند سال آینده شهرداری با برنامه ریزی درست و با استفاده از مشارکت ساکنان و مالکان و بر اساس طرح تفصیلی منطقه به ساماندهی بافت های فرسوده در راستای ارتقا کیفیت زندگی شهروندان نپردازد بسیاری از آثار و بناهای تاریخی و همچنین بناهای مسکونی تخریب می شوند. هدف از این پژوهش بررسی رویکرد مشارکت جویانه در نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده منطقه 12 شهر تهران است. پژوهش حاظر از نوع کاربردی توصیفی- تحلیلی می باشد و اطلاعات با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارشناسان می باشد و از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای استفاده شده است و اطلاعات یدست آمده با استفاده از و روش های تصمیم گیری چند معیاره، تاپسیس، تحلیل شده است و نتایج نشان می دهد به منظور عملیاتی نمودن رویکرد مشارکت جویانه در روند نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده می توان از فرآیند همکاری پایدار به عنوان روشی جامع استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، بهسازی و نوسازی، منطقه 12، رویکرد مشارکتی
  • معصومه برزگر، طاهره میرساردو* صفحات 221-247

    چکیده درجه حساسیت امنیتی مرزهای ایران به ویژه مرزهای شرقی بیش از حد معمول در تمامی مرزهای دیگر است که این مسئله متاثر از مولفه های مختلفی است اما دو دسته از این عوامل دارای تاثیرگذاری بیشتری هستند یعنی مولفه های سیاسی و اجتماعی. هدف این مقاله عبارت است از بررسی مولفه های سیاسی و اجتماعی تاثیرگذار بر امنیت مرزهای ایران با تاکید ویژه بر مرزهای شرقی. سوال اصلی مقاله این است که در حوزه امنیت و ناامنی مرزهای ایران به طور کلی و به ویژه مرزهای شرقی مولفه های سیاسی و اجتماعی چه نقشی دارند؟ نتایج این مقاله نشان می دهد که کوشش برای ارتقای سطح امنیت مرزها یکی از مهم ترین چالش های کشور است؛ به طور کلی آنچه که به عنوان عوامل ناامنی مرزی شناخته می شوند عبارت اند از: مسایل قومی، نژادی و مذهبی، هویتی، توسعه یافتگی مناطق مختلف، تغییرات جمعیتی اعم از مهاجرت به شهر و توسعه حاشیه نشینی، مهاجرت و تغییرات جمعیتی نخبگان و... است که در صورت ضعف و یا گسترش بی رویه، می تواند امنیت مرزها را تحت تاثیر قرار دهد و کشور را با مشکلاتی فراوان مواجه سازند؛ انسجام هویتی و اجتماعی و تغییرات جمعیتی، از مولفه های اجتماعی قدرت مرزها محسوب می شود که موثرترین ابزار تامین امنیت مرزها به شمار می رود. این مقاله تلاش دارد تا با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای پاسخی به پرسش اصلی مقاله بدهد.

    کلیدواژگان: امنیت، مرز، مرزهای شرقی، مولفه های سیاسی، مولفه های اجتماعی
  • زینب علی یاس* صفحات 249-258

    پارک ها بعنوان نقاط مهمی در شهر که نقش مهمی در ایجاد فرصت برای انجام فعالیت های تفریحی دارند و بعنوان فضای گردهمایی در محلات شناخته می شود که بر توسعه ی اقتصادی شهر تاثیر می گذارند. این تحقیق به بررسی و ارزیابی ویژگی های فیزیکی پارک که شامل راحتی، امنیت، دسترسی، زیبایی و امکانات می باشد و ارتباط آن با میزان حضور مردم می پردازد. 5 پارک در مقیاس های مختلف همسایگی، محله، بین محله، منطقه و شهری در منطقه یک بندرعباس بعنوان نمونه انتخاب شد و با طرح پرسشنامه دیدگاه مردم در ارتباط با این 5 مولفه و میزان دفعات حضور مردم در پارک ها نیز مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری تحقیق حداقل 384 نفر در نظر گرفته شد که به منظور از بین بردن اثر مقادیر بیپاسخ احتمالی 450 نمونه بطور مساوی بین 5 پارک توزیع شد و با استفاده از نرم افزار Smart-PLS ارتباط این ویژگی های فیزیکی پارک و میزان حضور مردم در پارک ها سنجیده شد. یافته های پژوهش نشان داد ارتباط معناداری بین امنیت، زیبایی و دسترسی با تعداد دفعات حضور مردم در فضاهای سبز وجود دارد و ارتباط معنا داری بین امکانات و راحتی پارک ها با حضور مردم دیده نشد. با این حال، این پژوهش پیشنهاد می دهد ارتقا کیفی یک یا دو ویژگی نمی تواند به افزایش حضور مردم در پارک ها کمک کند، توجه به تمام ویژگی ها می تواند به افزایش حضور مردم در فضاهای سبز منجر شود.

    کلیدواژگان: راحتی پارک، امنیت پارک، دسترسی به پارک، زیبایی پارک، امکانات پارک، استفاده از پارک ها
  • سید محمد حسینی، عسکر خدادادی، سید علی حسینی* صفحات 259-268

    در نزد هر یک از افراد جامعه بعد از خوراک و پوشاک، مسکن سومین نیاز اساسی است. مسکن چیزی بیش از یک سرپناه فیزیکی صرف است و تمامی خدمات و تسهیلات عمومی لازم را برای بهتر زیستن انسان شامل می شود و باید حق تصرف نسبتا طولانی و مطمین برای استفاده کننده فراهم باشد.. امروزه در بسیاری از شهرهای بزرگ جهان، افرادی را می یابیم که به دلایل گوناگون توانایی زندگی در خانه های مناسب و متعارف را در شهرهای خود نداشته و از روی اجبار برای ادامه ی زندگی به شهرهای دیگر ودر برخی موارد کشورهای دیگر مهاجرت می کنند. این مهاجرت ازیک سو باعث پیدایش حاشیه نشینی و مشکلات ناشی از آن می شود و از سوی دیگر امنیت (قاچاق کالا، قاچاق مواد مخدر) کشور را در نواحی مرزی به خطر می اندازد. با توجه به اینکه هدف این مقاله تحلیل فضایی مسکن در استان های مرزی است، این پژوهش در صدد آن است که با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیار (Electre, Topsis) و نرم افزار GIS به سطح بندی مسکن و مقایسه ی کیفیت مسکن استان های مرزی بپردازد. تا بتوان بر این اساس برنامه ریزی های دقیق تری برای بهبود وضعیت مسکن این استان ها و جلوگیری از مشکلات گفته شده انجام داد. روش تحقیق از نوع توصیفی و همبستگی است و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی است. نتایج نشان می دهد که در بین استان های مرزی ازلحاظ سطح بندی مسکن وکیفیت مسکن استان آذربایجان شرقی و مازندران رتبه اول را دارند و بدترین وضعیت به ترتیب مربوط به استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان و بوشهر بوده است.

    کلیدواژگان: مسکن، سطح بندی مسکن، استان های مرزی، تصمیم گیری چند شاخصه، Electre
  • علی صباغیان*، علی کرمی صفحات 269-287

    در حالی که یکی از اهداف اصلی روند همگرایی اروپا آزادسازی رفت و آمد شهروندان در مرزها و ایجاد اروپای بدون مرز بوده بحران مهاجرت 2015 این روند را با بحران مواجهه کرده است. سوال اصلی مقاله حاضر این است که چرا جابجایی شهروندان و مهاجران بین مرزهای کشورهای عضو اتحادیه اروپا عامل تضعیف همگرایی اروپا است؟ فرضیه مقاله این است که سیستم(بحران مهاجرت 2015) و ابعاد مختلف ساختار اروپای همگرا شده (مانند عوامل طبیعی، فرهنگی، ایدیولوژیکی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و...) بر هم کنش و واکنش متقابل دارند. یافته های مقاله نشان می دهد که محیط بحران مهاجرت 2015 را عواملی تشکیل می دهد که اگر چه جزء آن نیستند، اما تغییر در هر یک از آن ها موجب تغییراتی در سیستم مهاجرت می شود و بر عکس. روش تحقیق مورد استفاده در این مقاله روش توصیفی - تحلیلی است. همچنین شیوه جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: مهاجرت، بحران، همگرایی اروپا، مدل سیستمی
  • حسین کشاورز قاسمی*، بابک نادرپور صفحات 289-305

    مهاجرت در جهان امروز گسترش یافته و تبعات مثبت و منفی فراوانی دارد. کشور ایران نیز از این تبعات متاثر بوده است.هدف این پژوهش،تبیین پیامدهای مهاجرت اتباع افغانستان از طریق سنجش نگرش شهروندان شهرقزوین نسبت به مهاجران افغان با استفاده از تکنیک تحلیل عاملی و طیف بوگاردوس است. جامعه آماری پژوهش، شهروندان چهار منطقه شهر قزوین می باشند که بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال1395 برابر با 402748 نفر بوده است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر محاسبه گردید. نوآوری پژوهش حاضرمبنای نظری آن می باشد که ازرویکرد سایبرنتیک بهره گیری وروش تحقیق نیز پیمایشی است. اطلاعات لازم از طریق پرسشنامه ای که روایی آن بر اساس نظرخواهی از کارشناسان و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ (70 %) به تایید رسید، جمع آوری و با استفاده از نرم افزار spss نسخه 23 و تکنیک تحلیل عاملی تحلیل شد.در این پژوهش 30 شاخص با روش تحلیل عاملی خلاصه شده و به 7 عامل تقلیل یافته و به صورت ترکیبی در عوامل معنی دار ارایه گردیده اند. با بهره گیری از تکنیک مزبور، سهم هر کدام از عوامل تاثیر گذار در تعیین نگرش شهروندان شهر قزوین نسبت به اتباع افغانستان مشخص گردید.یافته های پژوهش حاکی از آن است که این 7 عامل در مجموع 21/60 درصد نگرش شهروندان را نسبت به مهاجرین تبیین می کنند.نتایج حاصل از محاسبه طیف بوگاردوس پژوهش نشان داد که شهروندان شهر قزوین با 66/77 درصد میانگین پاسخ های منفی، نگرش مطلوبی نسبت به افغانها ندارند که حکایت از فاصله اجتماعی شدید میان افغانها و جامعه مورد پژوهش دارد.

    کلیدواژگان: مهاجرین افغان، طیف بوگاردوس، تحلیل عاملی، نظریه سایبرنتیک
  • محمدرضا زند مقدم* صفحات 307-323

    با توجه به اهمیت و نقش بسیار بالای مطالعات ژیومورفولوژی دربررسی مطالعات کاربری اراضی وهمچنین گسترش فیزیکی شهرها بسادگی به این موضوع پی خواهیم برد که بدون درنظر گرفتن عوامل ژیومرفیک مشکلات و نابسامانی های شهری جلوه گر میگردید که  باعث شکل گیری مسایل فراوانی در این خصوص خواهند شد . درشهر مهدی شهر نیز به نظر می رسد کاربری های زمین باتوجه به قیمت و مالکیت زمین تعیین شده است تا عوامل مهم طبیعی و ژیومورفولوژی ، بنابراین همین موضوعات  باعث بروز آشفتگی های محسوسی در تعیین کاربری های زمین  و در نهایت رشد و توسعه فیزیکی شهر  شده است . در این پژوهش با استفاده از یک روش  توصیفی - تحلیلی  و عملیات میدانی در ابتدا عوامل مهم در آسیب پذیری شهر و عوامل ژیومرفیک آن که عبارتند از: فاصله و حریم از گسل ها ، عوامل سیل خیز و توسعه فیزیکی شهر و در مرحله بعد  نیز سایر عوامل غیر طبیعی موثر شامل : تراکم ساختمانها، عمر ساختمانها، تراکم جمعیت شهر، حریم تاسیسات خطرزا و فاصله آنها از کاربریهای امدادرسانی و فضاهای باز مورد بررسی قرارگرفته اند. سپس با وزن دهی به لایه های اطلاعاتی فوق و ترکیب این لایه ها در محیط G.I.S  نقشه بهترین کاربریهای مسکونی ، حریم گسترس فیزیکی شهر و همچنین محدوده های آسیب پذیر در برابر حوادث مشخص که در نهایت منجر به ایجاد اولویتهای مربوط به بهسازی، نوسازی و مقاوم سازی ساختمانها  در این شهرگردیده است.

    کلیدواژگان: عوامل ژئومورفیک، توسعه شهر، مهدیشهر، G.I.S
|
  • Kiuomars Yazdanpanah Dero * Pages 7-23

     Land use planning is the result of reflection and continuous operation of the order and human groups at different scales is (rural, urban, regional, national and even international in some instances) Coordinating the distribution of human and economic activities in relation to the supply of natural resources. Land use planning to improve the quality of life in the service of man he is. Land use and landoneach property maybe based ona number of purposes, butwhen successfull and use planning isdoneon the basis of knowledge ofthe geographical space.Needs and goals of the organization and activities of the population (land use planning) in terms of geographical foundations, including the tasks and goals of the geography, and the purpose ofland use planning, construction, environmental and regional development, are common geography and land use planningis Inorder to achievethis objective optimalorideal to explain the spatial system – activeareas of sustainable development and land use planning at the district levelis placed. Land useissuesandtopicsareimportantinthe fieldof geographyto studytheland use planning, zoning-the proposedlanduseandland user egulationsdeals The study also tried to take advantage of the latest scientific achievements in the field of common geography and land use planning,Land usean adaptiverolein explaining the relationship between geography and development in areas with special emphasis on border-South Coastaddressed.The purposeof this paperis to assess the comparative role of land use planningin there lationship between geography withan emphasis on conceptual development in the south ofthe country.

    Keywords: Geography, Development, land use, Iran's southern regions
  • Farshad Soleimani Sardoo *, Tayyebeh Mesbahzadeh, Nasser Broomand, Ali Azareh, Elham Rafiei Sardooi Pages 25-40

     Today, desertification is one of the most important natural phenomena that losses sometimes "irreparably affect human life. This phenomenon will gradually capture its surroundings and cause impoverishment and migration of affected areas." Assessment and Monitoring this natural phenomenon is one of the basic plans of regional planners to deal with it. Monitoring this phenomenon in Iran, which has more than two thirds of it in the dry and semi-arid region and has fragile ecosystems, is of paramount importance. Due to this, the IMDPA's native model was developed for its evaluation. In this study, for the purpose of the evaluation of the desertification intensity of Kerman plain was based on the IMDPA model with emphasis on water and climate criteria. The results showed that the climate class desertification class did not change during the ten-year statistical period (2003-2013) and is in the middle class and also the class Meanwhile, desertification was determined, and the results showed that in the water criterion the area of low desertification intensity was reduced and the average desertification class area was increased and eventually it became clear that with the passage of time, the desertification conditions of the region became worse, even the desert class Severe growth has also been observed in some areas, especially in the western and southeastern parts of Kerman plain.

    Keywords: Desertification, IMDPA, Water, Climate, Kerman Plain
  • Mohammad Sadegh Oliaei *, Ali Barikloo Pages 41-51

    Refer to the growing pollution of water resources and importance of their constant monitoring, in this section comprehensive review of rare elements and heavy metals in underground water in some parts of Mahneshan city and Dandi region was done to check the effects of mineral actions, related industries and agricultural activities in this region. During the research 12 samples from 6 deep rural drinking water provider wells were selected in 3 times and analyzed with ICP-OES for heavy metals such as (Lead,Arsenic,Cadmium, chrom).The highest level of contamination was compared with the guides of America's environmental protection agent and Iran's national standard. Results showed that measured elements were below the allowed level. Also human health risk was assessed, using EPA factor. Average of heavy metals's density in spring for Lead, Arsenic, Chrome and Cadmium was 0.00083, 0.0024 and 0.00079 and in summer 0.00090, 0.0029 and 0.00080 mg/l. Results showed that there is not any significant statistical difference between results of heavy metals's density that was measured with world and national standards. Assessment results for relation between risk of heavy metals and health of region residents was calculated 19*5-10 for cancer related diseases and 4*6-10 for nonrelated ones. Results of measured density of heavy metal and its comparison with standards (Iran’s national standard, world hygiene organization's standards, America's environmental protection agent) illustrated that the region of study is not threatened with any hygienic risk.

    Keywords: risk, Environment, heavy metals, Dandi region, Mahneshan city
  • Faraz Estelaji *, Mohammad Hossein Yari Pages 53-62

    Collection of reviews and analyzes In the case of fire events and the operation of the fire brigade, Indicates the major constraints and limitations in information management, Locating and also assessing disasters from the point of view of crisis management. Therefore, the orientation of this paper is to provide an optimal management pattern in this field. Type of research in terms of applied purpose, And in terms of method and descriptive-analytical nature. In this context, describing the practical implications of the crisis, classification of crisis, crisis management, risk management, information management patterns, including new technologies in the crisis management process in the fire department, GIS- ‌WEB GIS -MOBILE GIS --Decision Support System, And location-based models such as the GIS model and communication matrix and demographic potential and accident assessment methods are described.

    Keywords: Crisis Management, Firefighting, New Technologies, Location Models
  • Mohsen Najarzadeh, Zenab Karkehabadi *, Saeid Kamyabi Pages 63-78

     Until the arrival of modernity in the world of humanity, Cities in proportion to, provide better living spaces for life. One of these spaces, Walkways available on the city level Offended by cars and the life of a group in it is dimly and in the opposite direction to the Membry And despite the authorities' awareness And systematic and systematic actions In order to improve and recreate, No one, It has not resulted in satisfaction and revival. This is an article that is taken from my PhD thesis, Repeatedly referring to the verbal criteria as the basis and basis for the participation and participation of the people, With the aim of presenting a proposal for organizing and prioritizing the future actions of the roadside walkways, Based on this study, we used to evaluate the effective parameters(Safety, vitality, readability and permeability) The most relevant, most influential, governance (partnership) Compared to the standardized questionnaires prepared by SPSS software. Data analysis And in the end, we use a three-stage modeling algorithm and three-step analysis of each of the physical indicators And its relevance to the participation index, Two-dimensional-permeability and immunity (less-than-small) Out of model and two-variable vitality (more and more) In the remaining model and the third model, as a complete model, all the criteria for the adequacy of the model are known. It can be concluded that readability and spatial validity on the management have not had a significant, meaningful, significant, and significant impact on safety and security.

    Keywords: pedestrian, vitality, readability, good urban governance, participation
  • Mohammad Taghi Lotfi Niya, Teymor Amar * Pages 72-90

     Tourism is one of the effective factors in rural settlements so that its development has an important role in diversifying the economy of villages and can have different economic impacts and consequences. The purpose of this study was to investigate the role of tourism in the economic developments of villages in the eastern province of Gilan in the last decade. The method of this study is descriptive-analytical, in which most of data is based on field studies. The results show that economic tourism in the last decade (2006-2016) has positive effects and outcomes such as increasing job opportunities, increasing the level of income of villagers and investing in these villages, but negative economic consequences and impacts such as increasing the price of products and services, the seasonality of tourism-related businesses, rising land prices, job losses, and the recession of agricultural activities in the seasons of tourism. The results also showed that in the services and welfare areas of Hassan Sara village, which has 5 hotels, 8 restaurants and 15 supermarkets, has the best performance among other villages, and also the highest growth of land prices in the last decade. This caused by the location of this village in the coastal zone and the strategic position of this village in the main route of Gilan to Mazandaran, as well as the point of connecting the plain areas to the Ashkourat tourism region. In addition, Sefidab village has had the weakest performance among all studied villages.

    Keywords: rural tourism, economic developments, tourism destination villages, eastern Gilan
  • Azam Gohardoust, Farideh Azimi *, Reza Borna, Parviz Kardavani Pages 91-99

    Elements such as temperature, humidity, and rainfall are an effective area that determines the climate change of the area. In this research, calculations and analysis of all years of the year on monthly and annual basis using Mann-Kandal, Pearson and Spearman nonparametric statistical methods and trend analysis using the statistical period of 30 years (1987-2016) In order to study climate change, data from ten synoptic stations in the province of Khuzestan so that the whole area of the province is covered. The results of the study show that the precipitation factor in the most of the months of the year is on the upstream trend and the monthly temperature has an upward trend. The increase in temperature in each of the ten stations exacerbates evaporation and influences on water resources. In the provincial capital and in Ahwaz, monthly and annual data trends indicate a significant increase in the level 1 and 5 in the sound.

    Keywords: climate change, Khouzestan, Statistical methods
  • Ehsan Golmehr * Pages 101-113

     Controlling urban construction for balanced and optimal city development and mainly be done through urban construction regulations.Failure to implement many of these rules and regulations has led urban management to various measures, such as continuous control of construction, establishing legal enforcement guarantees for compliance with regulations and fines. However, despite the control measures taken by the city administration, and in particular, the Qazvin municipality the legal authority is the implementation of construction regulations and supervision of urban construction. Every year, significant instances of construction violations are reported in Qazvin. The required data of the present study were collected through library studies and documentation. Descriptive statistics were used to describe and interpret the data and information. The results of this study were used to show the findings of the GIS and the questionnaire. This research was aimed at Understanding the nature of economic violations and considering management solutions in Qazvin is based on a better understanding of the status quo, while analyzing the trends of construction violations and recognizing the factors affecting it. The method used in this study is documentary study, survey (questionnaire and interview), and field observation. The results obtained from the survey show that both communities of research, unauthorized construction affect the urban texture disorder. Also, the findings of the ways of reducing violations of construction show that the reduction of licensing formalities by 7.29%, the control of the municipality control unit with 7.10%, the supervision of 6.95% of construction supervisors identified the most important ways of reducing violations of construction, finally, An operation is in place to control unauthorized construction according to expert opinions.

    Keywords: construction, building’s regulations, Qazvin city
  • Saeid Kamyabi * Pages 115-129

     This article aims to provide supporting material for more senior undergraduates who are looking for basic explanations to aid in the understanding of advanced texts and journal articles. Since fluvial geomorphology is a rapidly expanding, multi-disciplinary area, the book will also be of interest to those who require a broad overview of the subject, such as ecologists, geologists and engineers.The path to the development of science-based environmental studies and scientific understanding of the environment, due to the potential, the environmental assessment and a comprehensive and rational use of the land is. this study intends to also express the natural characteristics of the study area and access to the conditions and characteristics, to determine the degree of importance of these factors and characteristics of the development process and ultimately determine the appropriate future development using multi criteria evaluation of pay. given that the main objective of this study was to analyze the environment in maklavan for sustainable development, studies and efforts of the appropriate highway of the road was known as the first priority

    Keywords: environmental capacity, sustainable urban, reginol planning, Maklavan
  • Mahboubeh Mahmodinia, Hojjat Rezaei, Laiya Jaliliyan *, Fatemeh Doulati, Neda Taghipour, Iman Choghajerdi Pages 131-148

    Social capital is one of the factors affecting the Rehabilitation and Renovation of urban old texture and is emphasized by planners. Because experience has proven the usefulness of social capital and its components in the planning and implementation of urban projects is irrefutable. Given the importance of this issue, the aim of this study was to investigate the influence of social capital on the Rehabilitation and Renovation of urban old texture this Fahadan neighborhoods of Yazd city. The research method in this study was descriptive and analytical data obtained through survey methods. The study population the Consist of Yazd Fahadan neighborhoods citizens who use the sample, a sample size of 365 patients stratified random sampling method is selected. For data analysis, inferential statistics and structural equation modeling (SEM) was used. The results of the study showed a favorable analytical component of social capital among civil society, affecting the process of Improvement and Renovation of the old Urban of Yazd is Fahadan neighborhoods. The result of structural equation proves statistically significant relationship between social capital and Rehabilitation and Renovation of urban old texture of the Fahadan neighborhoods.

    Keywords: Social Capital, Rehabilitation, renovation, old texture, Fahadan, Lisrel
  • Mina Feshki *, Majid Karim Pour Reyhan, Alireza Estelaji Pages 149-157

    Nowadays one of the most important ways of smoothing the passenger traffic in metro lines is the variable pricing policies at different hours in order to distribute the demand and to reduce traffic peaks. The objective of the study is to investigate the relationship between the need for variable pricing of public services and the distribution of demand at different times of the day (Case Study: Tehran Metro) respectively. The present study is an applied one and its method are descriptive – survey. The data is gathered from the library. The study population consisted of Metro Station of Imam Khomeini in Tehran during different times of the day and a questionnaire with good reliability and validity was distributed among the samples. The results showed that among all users of public transportation, distribution of demand at different times of day has significant relationship with variable pricing of metro.

    Keywords: urban transportation, variable pricing, distribution of demand
  • Heidare Lotfi *, Ali Karami, Mehdi Pezeshki Pages 159-175

     Territorial Spatial Arrangement is a valuable scientific tool that can helped efficiency and effectiveness of political, social and economic development programs of countries. Territorial Spatial Arrangement function is Prepare and understands the environment for policymakers. In Iran, after the introduction of the theory and strategy of resistance economy still say not provided a scientific model that can serve as a strategic, scientific, operational, and operational actor. The purpose of this article is analyzing the role of Territorial Spatial Arrangement in setting up the operation of the objectives and principles of the country's economy. The main question of this article is that how Territorial Spatial Arrangement can helped to implementation and effectiveness of resistance economics principles and objectives in the geographic territory of Iran? The results of this article show that Resistance Economics requires two types of planning for action, action, and action: spatial and cultural planning. Territorial Spatial Arrangement makes transparent and programmable the geographic environment of the country in terms of capabilities and strengths and weaknesses and damage to the planning and cultural affairs also by identifying the country's cultural environment Including cultural and work related behaviors and economic behavior and attitudes toward economic activity and overall macroeconomic and economic wisdom will can identify non-resistant cultural elements on the one hand and effective elements with developmental capability at macro and local level. Given this introduction In this article will try using upstream documents as well as scientific and research papers take a look to analysis and explanation of the role of terrestrial research in resistance economics in order to provide a strategic model for strengthening economic activities in the country.

    Keywords: territorial alignment, resistance economy, cultural relations, economic progress
  • Mohammad Ebrahim Afifi * Pages 177-194

     In this study, in order to study tourism in Dowlat Abad, we first gather information and resources about the growth and development of the tourism industry and also identify the facilities and services they need in general. In the next step, the area of study was identified and all natural information (climate, geomorphology, soil) as well as information about available human factors (population, facilities and services) were collected. After identifying the study area, optimal location of the facilities and services needed by tourists in the form of a tourism village in Dowlatabad districts was investigated. In order to locate the tourism village, two methods of using the integration of layers in the GIS were performed using the network analysis and overlapping index, and using the fuzzy logic method and the integration of layers with fuzzy operators AND, Gamma The results showed that the use of AND and GAMMA operators indicate more favorable and more favorable regions than the overlap index. Finally, using conditional questioning in GIS, the location was identified in the north and northwest of Dolatabad district.

    Keywords: Location, Rural tourism, Dolatabad, GIS
  • Mostafa Taleshi *, Kuomara Khodapanah, Mohsen Aghayari Hir Pages 195-205

    Cities and villages are the main centers of human gathering and the main formers of the geographic foundations of a region that have special relations with each other with the economic and social characteristics of space. The wide-ranging and diverse rural-urban relationships and interactions cause various flows, including flows of people, capital, goods and goods, information, technology, innovation, and the like. Many of the changes that occur in the cities and villages of an area are the result of the extent and the way these interactions exist between these spaces. The present research is descriptive and analytical. The aim of this study is to identify and analyze the factors affecting the spatial-functional linkages of tourism centers in Ardabil. The statistical population of the study located in Ardebil district, according to the general population and housing census of 1395 in Ardabil province, consisted of 5 tourism hotspots. To collect data required for research, two library and field methods have been used.For the analysis of the findings of the study, the UCIENT software has been used. The results of this study have been used for analyzing the spatio-functional relationships in Ardabil area as a map of the GIS software. Research findings show that the flow of population and capital flow are two dominant spatial flows of the studied area that caused spatio-functional changes in the region's focal areas. But these developments are not all the same in all dimensions and in all the centers of the area.   Keywords: Spatio-Functional,Spatialtrends,Tourism Hotspots, Network analysis, Ardabil Area.

    Keywords: Spatio-Functional, Spatialtrends, Tourism Hotspots, Network analysis, Ardabil Area
  • Seyed Hamid Mousavi *, Abbas Bakhshandeh Nosrat, Seyed Nasroldin Elyaszadeh Pages 207-220

     The urban worn-out texture, which is influenced by the hasty modernization, has a non-nomadic uncertain population and inconsistent urban living in place of indigenous populations, In addition to creating an unpleasant physical environment, it has created a social atmosphere of instability first, residents of the area and then other areas of the city are at risk. For this reason, the modernization of urban exhausted tissues is one of the major issues in the field of urban planning. The 12th district of Tehran is considered to be the historical heart of Tehran And on the other hand, the weariness of tissues is declining If, for a few years, the municipality does not plan properly using the partnership of residents and owners and based on the detailed plan of the region to organize the worn out tissues in order to improve the quality of life of citizens. Many monuments and monuments as well as residential buildings are destroyed. The purpose of this research is to investigate the participatory approach in modernizing and improving the worn out texture of the 12th district of Tehran. The research is a descriptive-analytical application and the information has been gathered using a documentary and library method. And the information has been analyzed using multi-criteria decision making methods, topsis And the results show that in order to operationalize the participatory approach in the process of renovation and repair of worn out tissues, the sustainable cooperation process can be used as a comprehensive method.

    Keywords: Worn texture, renovation, area 12, collaborative approach
  • Masoumeh Barzegar, Tahere Mirsardo * Pages 221-247

    The degree of security sensitivity of the borders of Iran, especially the eastern borders, is more than usual across all other borders which is affected by various components but two of these factors are more influential that is, political and social components. The purpose of this article is to examine the political and social factors affecting the security of the borders of Iran With special emphasis on eastern borders. The main question of the paper is that what is the role of the political and social components in the area of security and insecurity of the borders of Iran in general, and in particular the eastern borders?  The results of this paper show that efforts to promote border security are one of the most important challenges facing the country; In general, what are known as borderline insecurity are: Ethnic, racial and religious issues, identity, development of different regions, demographic changes, such as migration to the city and marginalization, migration and demographic changes of elites, ... Which, in the event of weakness or excessive expansion, could affect the security of the borders and cause the country a lot of problems; Identity and social cohesion and demographic changes are among the social components of border power Which is the most effective means of securing borders. This paper tries to answer the main question of the article by using a descriptive-analytical method and using library resources.

    Keywords: Security, Borders, Eastern Borders, Political Components, Social Components
  • Zeinab Aliyas * Pages 249-258

     Public parks have central roles in urban planning and urban health. However, recently, in developing countries they have started to lose their significance due to fast redevelopment in these countries. The study explores the role of park features including aesthetics, facility and amenity, access, safety and comfort in related to park utilization. Five parks in different scales including pocket park, neighborhood park, community park, regional park and urban park from zone one in Bandar Abbas city were selected as samples of the study. The study used questionnaire survey to determine the relationship between park features and its utilization. 540 questionnaire were distributed in studied parks equally and finally 391 questionnaires were qualified to be used for the study. The study used Smart-PLS to evaluate the relationship between park features and its utilization. The findings showed the significant relationship between safety, aesthetics and access with park utilization. The study didn’t find any significant relationship between facility and amenity, and comfort with park utilization. Moreover, it was revealed that most of the participants don’t use parks frequently. Majority of them used the park once a week or less. Although the study didn’t find the significant relationship between some park features and its utilization but the study suggests that to promote people to use more public parks, increasing the quality of one or two features would not increase the general quality of parks and park utilization. In this regards, it is suggested, to increase park utilization, designers should consider all features of parks.

    Keywords: Comfort, Aesthetics, Access, safety, Facility, Amenity, Park Utilization
  • Seyed Mohammad Huseini, Askar Khodadadi, Seyed Ali Huseini * Pages 259-268

     In the eyes of people housing after food and clothing, is the third of most basic needs. Housing is more than a mere physical shelter, and includes all the services and public facilities necessary for a better human life; thus a relatively long and ensured tenure should be provided. Nowadays, in the most big cities of the world, many people are found that are not able to live in Suitable and conventional houses in their cities for various reasons; and are force to live and migrate to other cities and in some cases to other countries. This has caused, on the one hand, marginalization and its subsequent problems; and on the other hand, it violates the security of the country in the border areas (drug dealing and smuggling goods). Given that the purpose of this article is an analysis of housing space in border provinces, this study seeks to do house ranking and to compare house quality of border provinces using multi-criteria decision-making methods (3Electre, 2Topsis) and GIS software. In order to make a detailed plan to improve the housing situation in the province, and also to prevent the problems mentioned. The research methodology is descriptive and correlational; and the information is collected through biblical and documentary approach. The results show that among the border cities Azerbaijan & Mazandran are in the first rank in terms of house ranking and housing quality; and worst ranks are occupied by Sistan-ve-Baluchestan, Hormozgan and Boshehr.

    Keywords: housing, housing ranking, border provinces, Multiple Attribute Decision Making, Electra
  • Ali Sabaghian *, Ali Karami Pages 269-287

    While one of the main goals of the European convergence process has been free movement of citizens at borders and the creation of a Europe without frontiers, 2015 immigration crisis has encountered this trend with crisis. The main question of the present article is that why immigration and the displacement of citizens and migrants across the borders of the European Union is the weakening factor of European convergence? The hypothesis of the paper is that the system (2015 Immigration Crisis) and the various dimensions of the convergent European structure (such as natural, cultural, ideological, social, political, economic, etc.) are interacting and interacting. The findings of the paper show that the 2015 immigration crisis Environment Forms Factors that, although not part of it, change in each of them causes changes in the immigration system and vice versa. The research method used in this paper is descriptive-analytical.

    Keywords: Migration, Crisis, European Integration, System model
  • Hossein Keshavarz Ghasemi *, Babak Naderpour Pages 289-305

     Migration has spread in today's world and has many positive and negative consequences. Iran has also been affected by these consequences. The purpose of this study is to explain the consequences of the immigration of Afghan citizens by measuring the attitudes of the citizens of Qazvin towards Afghan immigrants using the factor analysis technique and the Bogardus spectrum. The statistical population of the study is citizens of four districts of Qazvin city which according to the census of population and housing in 1395 was 402748 people. The sample size was calculated 384 by Cochran formula. The research Innovation is Theoretical  basis. In this research The  cybernetic approach is used.the research method is also a survey. Data were gathered through a questionnaire whose validity was based on expert opinion and its reliability using Cronbach's alpha (70%). Data were analyzed using SPSS version 23 and Factor Analysis. Consequently, 30 indicators were summarized by factor analysis and reduced into 7 factors presented in combinatorial meaningful factors. The contribution of each factor affecting the attitudes of citizens of Qazvin City towards Afghan refugees using the mentioned technique. The research findings showed that those 7 factors generally explain 60.21% of the citizens’ attitudes towards Afghan migrants. Bogardus Social Distance scale outcome denoted that qazvin residences are not majorly in favour of Afghan with a mean score being negative by77.66% .this demonstrates a substantial social gap between afgan and reserch group.

    Keywords: The Bogardus Spectrum, Factor analysis, Approach Cybernetics, Afghan immigration
  • Mohammad Reza Zandmoghadam * Pages 307-323

    Of geological events on the earth and the earth. Earth over millions of years has witnessed several incidents of relief today as the volcanic plains, seas, rivers and magnificent works of ancient organisms are and geology to study carefully and then compel contemplation and interpretation. Every year very large mass movements occur Nqat world including our country. Of the geotechnical faults are located on the back strap. Technical deal with a range of adverse effects caused by the movement of factors of sustainable development of human society is the and identify important factors in reducing future disaster losses have important roles. This study identified vulnerable communities in disaster is MahdiShahr. The first important factor in the city's vulnerability to movements in the general introduction to the most important structural features such as Physical development of the city life .privacy of the buildings, building density and population density of faults privacy risk facilities  And the use of aid and open spaces are studied. The combined weight of the layers above this layer in GIS conclusion is done And the outcome of events in vulnerable areas of priority for the MahdiShahr Reforming, modernizing and retrofitting of buildings in the city are MahdiShahr.

    Keywords: geomorphic elements, Urban Development, mahdeyshahr, G.I.S