فهرست مطالب

مطالعات علوم مدیریت دریایی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1400)

نشریه مطالعات علوم مدیریت دریایی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم کاوه، مجید فتاحی*، رحمان غفاری صفحات 5-26
    هدف

     هدف از پژوهش حاضر ارایه مدلی برای شناسایی عوامل موثر بر توسعه ظرفیت ترانزیت کالا با رویکرد معادلات ساختاری (مورد مطالعه: بندر امیر آباد) می باشد.

    روش

    جامعه آماری این تحقیق، اساتید و خبرگان امور بندری در بنادر بودند. ابزار جمع آوری داده ه در مرحله کیفی مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته با خبرگان سازمان بنادر و دریانوردی  بود و در مرحله کمی  پرسشنامه محقق ساخته در مرحله کیفی بود. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی جهت دستیابی به مدل مفهومی تحقیق، از کدگذاری های سه گانه روش گرندد) کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی) و در مرحله کمی آزمون مدل ساختاری با استفاده از نرم افزارهای LISREL و Smart Pls  می باشد

    یافته ها

    نتایج تحقیق برازش مدل مفهومی را تایید نمود و یک مدل جامع برای شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر توسعه ظرفیت ترانزیت کالا با رویکرد معادلات ساختاری ارایه گردید.

    نتیجه گیری

    امروزه ترانزیت کالا یکی از پرسودترین تجارت های دنیا به شمار می رود و طبیعتا کشورهایی که در مسیر کریدورهای ترانزیتی قرار می گیرند، می توانند بیشترین بهره را از این تجارت ببرند. در برخی کشورها ترانزیت به عنوان منبعی جهت جبران بخشی از سرمایه گذاریها و هزینه های انجام شده در بخش حمل و نقل مطرح می باشد و ترانزیت را می توان به عنوان یکی از مهمترین ارکان و زیرساخت های تجاری برای توسعه صادرات به بازارهای هدف به حساب آورد

    کلیدواژگان: ارائه مدل، شناسایی و رتبه بندی، ترانزیت کالا، معادلات ساختاری
  • حامد فاضلی کبریا، مسلم گل میمی*، بهنام فیاض صفحات 27-45

    زمینه و هدف:

     هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی تفاوت های شخصیتی کارکنان معاونت نیروی انسانی نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران بر میزان رضایت شغلی آن ها و تحلیل تاثیر این تفاوت ها است.

    روش شناسی:

     روش پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از لحاظ ابزار گردآوری اطلاعات، توصیفی پیمایشی است و برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان معاونت نیروی انسانی نداجا تشکیل دادند که شامل 30 افسر، 46 درجه دار و 17 کارمند می باشد. با استفاده از فرمول کوکران تعداد اعضای نمونه 73 نفر تعیین شد و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، اعضای نمونه انتخاب و تعداد 73 پرسش نامه توزیع شد که از این میان،پاسخ 50 نفر در اختیار محقق قرار گرفت و برای تحلیل داده های پرسشنامه از نرم افزار spss  نسخه 23 بهره جویی شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش تاثیر معنی دار برخی متغیرهای پیشبین (میزان تمایل به عصبی شدن، اعتماد به نفس، میزان تمایل به با خود بودن، میزان سلطه جویی، اجتماعی بودن) را بر روی رضایت شغلی نشان داد. رابطه مستقیم بین پایین بودن تمایل به عصبی شدن و رضایت شغلی تایید شد. همچنین وجود ارتباط مستقیم بین متغیرهای پیشبین دیگر یعنی پایین بودن میزان با خود بودن، بالا بودن سلطه جویی، اعتماد بنفس و اجتماعی بودن با بالا بودن رضایت شغلی مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که همه متغیرهای پیشبین مورد بررسی به جز برون گرایی و درون گرایی بر رضایت شغلی تاثیرگذار هستند.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، تفاوت های شخصیتی، نیروی دریایی راهبردی ارتش ج.ا. ایران
  • احسان تقی پور*، محمد یزدانشناس، داود لفظ فروشان اصل صفحات 47-68
    هدف

    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه یادگیرندگی سازمانی و مزیت رقابتی با توجه به نقش میانجی سرمایه فکری انجام شده است. این موضوع از آن نظر حایز اهمیت است که عصر حاضر را عصر اقتصاد دانش محور نامیده و در آن نقش و اهمیت دانش و سرمایه در اقتصاد و تجارت تغییرات زیادی یافته است. از سویی دیگر سازمان یادگیرنده، یکی از جدیدترین ایده ها برای مدیریت سازمانها در یک محیط بسیار پیچیده و متغیر دنیای امروزمی باشد که از آغاز 1990مورد توجه محققان و مدیران شرکتها و سازمانهای متعددی قرارگرفته است و امروزه موفق ترین سازمان ها، سازمان های یادگیرنده نامیده می شوند. تغییر و تحول در سازمانهای امروزی به قدری سریع، چندجانبه، پیچیده و فراگیر است که سازمانها بدون پیش بینی، همگامی و تطابق با آن قادر به ادامه حیات، رشد، بالندگی و توسعه نمی باشند.

    روش

    این تحقیق بر مبنای هدف از نوع کاربردی و ازنظر روش از نوع توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق مدیران (عالی، میانی) شرکت های فعال در حوزه صنایع دریایی در هرمزگان می باشد. با توجه به بررسی به عمل آمده تعداد این مدیران در حدود 120 نفربوده و حجم نمونه بر مبنای رابطه کوکران 83 نفر مشخص و با استفاده از روش هدفمند انتخاب گردیدند. داده های تحقیق به وسیله پرسشنامه جمع آوری گردید و پایایی و روایی آنان با محاسبه آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، روایی همگرا و صوری توسط استادان و خبرگان آشنا به موضوع تایید شد. تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزار آماری SPSS انجام شده است.

    یافته ها: 

    تحلیل داده های آماری حاکی از آن است که رفتار نوآورانه در ارتباط میان کشف یادگیری و سرمایه انسانی نقش میانجی اعمال نموده و تایید نقش میانجی سایر ابعاد در متغیرهای تحقیق نیز به اثبات رسیده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد که یادگیرندگی سازمانی بر مزیت رقابتی در جامعه آماری موثر بوده و در این راستا سرمایه فکری نقش میانجی ایفا می نماید.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، مزیت رقابتی، یادگیرندگی سازمانی، صنایع دریایی
  • بهجت آب چر*، هما درودی صفحات 69-85
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی تاثیرگذاری ارزیابی عملکرد بر اساس بازخورد 360 درجه در پایداری شرکت با توجه به نقش میانجی عدالت سازمانی بود.

    روش

    این پژوهش توصیفی - پیمایشی و از  نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر می باشند که حجم نمونه 202 نفر  بر اساس فرمول کوکران محاسبه گردید و روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری تصادفی بود. جهت جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استاندارد بازخورد 360 درجه و عدالت سازمانی و یک پرسشنامه محقق ساخته پایداری شرکت استفاده شد. روایی آن بر اساس روایی صوری و پایایی آن به روش آلفای کل کرونباخ به میزان819/0 بدست آمد.

    یافته ها:

     برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار Lisrel8 بهره گرفته شده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد: ارزیابی 360 درجه بر عدالت سازمانی (و مولفه های عدالت سازمانی) و عدالت سازمانی بر پایداری شرکت تاثیر معنی داری دارد. و همچنین عدالت سازمانی(و همه مولفه های عدالت سازمانی) در رابطه بین ارزیابی 360 درجه و پایداری شرکت نقش میانجیگری قوی ایفا می کند.

    نتیجه گیری:

     باتوجه به یافته ها، مدیران در هر سطحی از مدیریت و در هر سازمانی باید به دانش، بینش و مهارت لازم به منظور اداره بهینه سازمان مجهز باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، بازخورد 360 درجه، پایداری شرکت، عدالت سازمانی
  • احمدرضا شاهپوری* صفحات 87-106
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف سنجش ترجیحات گردشگران برای ارزش گذاری ویژگی های گردشگری ساحلی و دریایی در شهرهای منتخب استان مازندران انجام شد.

    روش

    از نظر هدف کاربردی و از ماهیت توصیفی- پیمایشی است. نمونه آماری شامل 640 نفر از گردشگران سواحل رامسر و 400 نفر گردشگر در ساحل سیترای نوشهر  بودند. حجم نمونه بر مبنای روش مختص نمونه گیری در آزمون انتخاب  بود که به صورت  نمونه گیری تصادفی در بهار و تابستان 1397  انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از برآورد رگرسیون لاجیت شرطی در مدل آزمون انتخاب به کمک نرم افزارهای Nlogit 4 و Stata 15  استفاده شد.

    یافته ها: 

     یافته های حاصل از تحلیل برآورد رگرسیون لاجیت شرطی نشان داد که به ترتیب ویژگی های چشم انداز ساحل و دریا، امکانات بهداشتی و رفاهی، امنیت ساحل و دریا، امکانات خدماتی و تفریحی، اشتغال نیروهای متخصص گردشگری و درآخر هزینه گردشگری در اولویت یک تا شش برای گردشگران سواحل رامسر  و ویژگی های چشم انداز ساحل، بهبود امکانات بهداشتی-رفاهی و ویژگی ایمنی و امنیت ساحل و دریا، برای گردشگران ساحل سیترای نوشهر مطلوبیت داشت.

    نتیجه گیری:

      بهبود چشم انداز ساحل و دریا با 25 درصد، امکانات بهداشتی و رفاهی با 50 درصد و امکانات خدماتی و تفریحی نیز با 50 درصد بهبود نسبت به وضعیت فعلی به عنوان الگوی گردشگری مطلوب برای گردشگران و قابل دسترس برای سرمایه گذاران است.

    کلیدواژگان: اشتغال گردشگری، لاجیت شرطی، آزمون انتخاب، گردشگری ساحلی، دریای کاسپین
  • حمزه علی کاویانی، ارسلان قلی نژاد*، عباس چنارانی، مهریار علی محمدی صفحات 107-127
    هدف

    این پژوهش با هدف تبیین نقش نداجا در توسعه سواحل دریایی مکران و تاثیر آن بر امنیت اقتصادی جنوب شرق کشور انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق در این  پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت داده آمیخته  بود.. روش نمونه گیری در بخش کیفی به صورت هدفمند  و ابزار گرد آوری داده ها  مصاحبه نیمه ساختار یافته بود که بر حسب اشباع داده با تعداد  7 نفر از خبرگان  و کارشناسان نداجا که دارای سوابق عملیاتی بودند انجام شد..  روش  تحلیل داده ها از طریق تحلیل محتوا انجام گرفت  و در بخش کمی جامعه آماری پژوهش  متشکل از افسران ارشد نداجا  می باشد که دارای سابقه خدمت در مناطق عملیاتی و رزمی  بودند که  با استفاده از  جدول کرجسی مورگان تعداد  186 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. روش گردآوری داده پرسشنامه محقق ساخته بود. و تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده به وسیله نرم افزار آماری smart pls انجام پذیرفت.

    یافته ها :

      تعداد 22 شاخص جهت نقش های نداجا و 13 شاخص برای توسعه سواحل مکران و 9 شاخص برای امنیت اقتصادی  در بخش کیفی تحقیق شناسایی گردید.

    نتیجه گیری :

     نتایج حاصل  از تحقیق نشان داد که نقش های نداجا بر توسعه سواحل مکران تاثیر مثبت و معنی دار دارد و این در حالی است که توسعه سواحل مکران بر امنیت اقتصادی نیز تاثیر مثبت و معنی داری داشت.

    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، سواحل مکران، نقش نداجا
|
  • Maryam Kaveh, Majid Fattahi *, Rahman Ghaffari Pages 5-26
    Objective

    The purpose of this study is to present a model and identify and rank the factors affecting the development of transit capacity of goods with the approach of structural equations (Case study: Amirabad port).

    Method

    The statistical population of this research was professors and experts in port affairs in ports. Data collection tools were in-depth and open interviews with experts in the first stage and a researcher-made questionnaire in the second stage. In this research, in order to analyze the data and achieve the conceptual model of the research, the three methods of ground method (open coding, axial coding, and selective coding) and in the second stage of structural model testing using LISREL software And Smart Pls were used.

    Finding

    The research results confirmed the fit of the conceptual model and a comprehensive model was presented to identify and rank the factors affecting the development of transit capacity of goods with the approach of structural equations.

    Conclusion

    Nowadays, the transit of goods is one of the most profitable trades in the world, and naturally, the countries that are in the path of transit corridors can benefit the most from this trade. In some countries, transit is considered as a source to compensate for some of the investments and costs incurred in the transport sector,and transit can be considered as one of the most important pillars and commercial infrastructure for the development of exports to target markets.

    Keywords: Provide models, identification, ranking, transit of goods, Structural Equations
  • Hamed Fazeli Kobria, Moslem Golmimi *, Behnam Fayyaz Pages 27-45
    Purpose

    The purpose of this paper is to investigate the personality differences of the personnel of the Strategic Naval Personnel Department of the Army of the Islamic Republic of Iran on their job satisfaction and analyze the impact of these differences.

    method

     The statistical population of the study consisted of the staff of naval Human Resources, which includes 30 officers, 46 non-commissioned officers and 17 employees. Using Cochran's formula, the number of sample members was determined to be 73 people and using simple random sampling method, sample members were selected and 73 questionnaires were distributed. SPSS software version 23 has been used.

    Findings

    Findings showed a significant effect of some predictor variables (tendency to be nervous, self-confidence, degree of tendency to be with oneself, degree of dominance, sociality) on job satisfaction.

    Conclusion

    Based on the research results, the most basic effective strategies in realizing the impact of social capital and organizational commitment on organizational performance were identified with emphasis on Islamic work ethic. Based on MICMAC analysis, the variables were categorized according to the degree of influence and dependence taken by experts.

    Keywords: Job Satisfaction, Personality Differences, Strategic Navy
  • Ehsan Taghipour *, Mohammad Yazdanshnas, Davod Lafzfroshan Asl Pages 47-68
    purpose

    The aimed of this study is investigate the relationship between organizational learning and competitive advantage with mediating role of intellectual capital. This issue is important in the sense that the present era is called the era of knowledge-based economy and in it the role and importance of knowledge and capital in economics and trade has changed a lot. Learning organization, on the other hand, is one of the newest ideas for managing organizations in a very complex and changing environment in today's world, which has been considered by researchers and managers of many companies and organizations since the beginning of 1990, and today the most successful organizations are called learning organizations. Transformation in today's organizations is so rapid, multifaceted, complex and pervasive that organizations are unable to survive, grow, prosper and develop without anticipation, synchronization and adaptation.

    Method

    This research is based on the purpose of the applied type and in terms of the method is descriptive-survey. The statistical population of this research is the managers (senior, middle) of companies active in the field of marine industry in Hormozgan. According to the study, the number of these managers was about 120 people and the sample size was determined based on Cochran's relationship of 83 people and were selected using a purposeful method. The research data were collected by a questionnaire and their reliability and validity were confirmed by calculating Cronbach's alpha and combined reliability, convergent and formal validity by professors and experts familiar with the subject. The collected data were analyzed by SPSS statistical software.

    Findings

    Analysis of statistical data indicates that innovative behavior has mediated in the relationship between learning discovery and human capital and confirmation of the mediating role of other dimensions in research variables has also been proven.

    Conclusion

    The results show that organizational learning is effective on competitive advantage in the statistical community and in this regard, intellectual capital plays a mediating role.

    Keywords: intellectual capital, Competitive advantage, organizational learning, marine industry
  • Behjat Abchar *, Homa Doroudi Pages 69-85
    Aim

    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of performance appraisal based on 360 degree feedback on firm stability with respect to the mediating role of organizational justice.

    Method

    This research is an applied research in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection method. The statistical population of this study is the staff of Khorramshahr University of Marine Sciences and Technology. A sample of 202 people based on Cochran's formula formed the participants of this study. A questionnaire was used and its validity was confirmed based on face validity and its reliability was 0.819 based on Cronbach's alpha method. Descriptive and inferential statistical methods for data analyses were calculated by Lisrel8 software.

    Finings:

     Data analysis showed that 360-degree evaluation has a significant effect on organizational justice (and components of organizational justice) and organizational justice on firm stability. Also, organizational justice (and all components of organizational justice) plays a strong mediating role in the relationship between 360-degree evaluation and corporate sustainability.

    Conclusion

    According to the findings of this study, managers at any level of management and in any organization should be equipped with the necessary knowledge, insight and skills to optimally manage the organization

    Keywords: performance appraisal, 360 Degree, feedback, Firm Stability, Organizational Justice
  • Ahmadreza Shahpouri * Pages 87-106
    Objective

    The purpose of this study is to measure the tourists’ preferences for rating the features of beaches and maritime tourism resorts in two cities of Mazandaran province.

    Method

    The statistical population of this applied and descriptive study were 1040 randomly selected tourists in spring and summer of the year 2018, 640 in Ramsar and 400 in Nowshahr. The data analyses were done by the method of conditional logit regression with the application of the Nlogit 4 and Stata 15 software.

    Finings: 

    Results showed various features with different orders for the two cities. That is, while the attributes of improvement of sanitation, recreational facilities, security, the existence of expert tour guides and tourism expenses were the priorities in descending order for Ramsar tourist resort, beach landscapes, the improvement of sanitary and welfare facilities, safety and security of the beach and sea were among the priorities of tourists in Nowshahr.

    Conclusion

    Based on the results of this study, 25% improvement of the beach and sea landscape, 50% improvement of welfare and sanitary facilities, and 50% improvement of recreational facilities can form a desirable model of tourist resort for these two cities in comparison with the present condition of them.

    Keywords: Job Creation, Conditional logit, Choice Experiment, Tourism attributes, Caspian Sea
  • Hamzeh Ali Kaviani, Arsalan Qolinejad *, Abbas Chenarani, Mehriar Alimohammadi Pages 107-127
    Purpose

    This study aims to explain the role of IRI Navy in the development of Makran coasts and its impact on economic security of the southeast of the country.

    Method

     This mixed-method research is both qualitative and quantitative. The statistical population of the study consists of 186 senior officers of IRI Navy, based on random sampling method using Krejcie and Morgan table, who have served in operational and combat areas. In the qualitative part, sampling was done purposefully with interview tools, based on which 7 organizational experts with operational and information records were interviewed. The questionnaires were researcher-made and the analysis of the collected data was performed by SMART PLS statistical software.

    Findings

     The results of this study revealed 22 factors related to the role of IRI Navy, 13 indicators for the development of Makran Coasts, and 9 factors for its economic security

    Conclusion

     The findings of the study showed that IRI Navy has a positive and statistically meaning impact on the development of Makran Coasts. Meanwhile, the development of the Makran Coasts has a positive and statistically meaning effect on its economic security.

    Keywords: Economic security, IRIN Role, Makran Coastal Areas