فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال بیستم شماره 5 (پیاپی 148، امرداد 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال بیستم شماره 5 (پیاپی 148، امرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/08
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضائیان* صفحات 485-486
  • فرزانه گندمی، پرویز صوفیوند، پریا فدائی ده چشمه* صفحات 487-502
    زمینه و هدف

    دردهای موضعی و انتشاری ناشی از فتق دیسک کمری، می تواند سبب راه بردهای جبرانی جهت کاهش درد ادراکی گردد. هدف از مطالعه حاضر تعیین الگوی توزیع فشار کف پایی، شاخص تقارن و نوسانات مرکز فشار در افراد مبتلا به کمردرد ناشی از فتق دیسک کمری می باشد.

    مواد و روش ها

    تحقیق توصیفی حاضر در آزمایشگاه توان بخشی ورزشی دانشگاه رازی در سال 1398 انجام گرفت. تعداد 34 زن به صورت هدفمند انتخاب و در دو گروه کمردرد ناشی از فتق دیسک (17 نفر) و سالم (17 نفر) قرار گرفتند. متغیرهای مطالعه با دستگاه پی تی اسکن ارزیابی شدند. شاخص های نوسانات قدامی خلفی، نوسانات داخلی خارجی، طول مسیر جابه جایی مرکز فشار، محدوه نوسانات، طول محور مینور، طول محور ماژور، سرعت نوسانات و شاخص تقارن، در وضعیت ایستا، استخراج شدند. از آزمون t مستقل برای مقایسه میانگین ها در دو گروه استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین ها در شاخص های طول مسیر جا به جایی مرکز فشار (001/0=P)، نوسانات قدامی خلفی (001/0=P) و سرعت نوسانات (001/0=P) افزایش معنی دار و میانگین شاخص تقارن (001/0=P) در گروه فتق دیسک کمری نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    بنابر یافته های مطالعه حاضر، افراد دارای فتق دیسک کمری دارای توزیع فشار کف پایی یک طرفه می باشند؛ که می تواند در نتیجه تاخیر در فعال شدن عضلات ستون فقرات به علت وجود درد بوده و در طولانی مدت سبب صدمات جبران ناپذیری در مفاصل زانو و مچ پا گردد. در نتیجه به کارگیری تمرینات عصبی-عضلانی با هدف فعال نمودن به موقع عضلات ثبات دهنده ستون فقرات شاید یک راه کار مناسب در کاهش ریسک آسیب های متعاقب باشد.

    کلیدواژگان: فتق دیسک کمر، توزیع فشار کف پایی، نوسانات مرکز فشار
  • وجیهه قربانی، مریم جندقیان، ساناز جوکار، زهرا زنجانی* صفحات 503-518
    زمینه و هدف

    همه گیری بیماری COVID-19 و اجرای قرنطینه، اثرات مختلفی بر جنبه های روانی و اجتماعی افراد جامعه گذاشته است. لذا هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان اضطراب، افسردگی و استرس در دوران شیوع COVID-19 براساس ویژگی های شخصیتی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، 170 نفر از بزرگسالان ساکن شهر کاشان در اسفند 1398 تا فروردین 1399 به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به شکل آنلاین به پرسش نامه ها پاسخ دادند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (Depression, Anxiety, Stress Scale-21) و پرسش نامه ویژگی های شخصیتی NEO (Big Five Inventory-10) بود. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر کدام از مولفه های روان شناختی با مشخصه روان رنجورخویی ارتباط مثبت و با مشخصه توافق پذیری ارتباط منفی داشت (001/0p<) و هم چنین مشخصه وظیفه شناسی با افسردگی ارتباط منفی و با اضطراب و استرس ارتباط مثبت داشت (001/0p<). علاوه بر این، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای پیش بین روان رنجورخویی، وظیفه شناسی و توافق پذیری، تغییرات افسردگی، اضطراب و استرس را به ترتیب 4/30، 3/20 و 1/45 درصد تبیین می کنند. هم چنین با توجه به مقادیر شاخص Beta، می توان گفت روان رنجورخویی نقش قوی تری در پیش بینی هر سه متغیر افسردگی، اضطراب و استرس دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت میزان مشکلات روان شناختی افراد در دوران شیوع کرونا توسط ویژگی های روان رنجورخویی، وظیفه شناسی و توافق پذیری آن ها قابل پیش بینی است. با توجه به نقش قوی تر روان رنجورخویی در این زمینه، ضروری به نظر می رسد برای افراد با این مشخصه، خدمات روان درمانی بیش تری در سازمآن ها در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، اضطراب، افسردگی، استرس، کرونا، کاشان
  • سلیمان احمدبوکانی، حسین قمری*، احمدرضا کیانی، علی رضایی شریف صفحات 519-538
    زمینه و هدف

    ناامیدی، تعلق پذیری و احساس سربار بودن یک عامل خطر مهم برای میل به خودکشی است. بنابرین هدف مطالعه حاضر تعیین تعامل ناامیدی، تعلق پذیری خنثی و احساس سربار بودن بر ایده و رفتار خودکشی است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مدل یابی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی[j1]  در سال تحصیلی 1399 بود که تعداد 650 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت آنلاین به پرسش نامه های ناامیدی، ایده خودکشی، رفتار خودکشی و نیاز های بین فردی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری همبستگی Pearson و Hayeschr('39') macro PROCESS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ناامیدی منفی با تعلق پذیری (45/0=r، 001/0>P)، احساس سربار بودن (37/0=r، 001/0>P)، ایده (32/0=r، 001/0>P) و رفتار خودکشی (26/0=r، 001/0>P) ارتباط مثبت و معنی دار دارد. ناامیدی مثبت هم با تعلق پذیری (32/0=r، 001/0>P)، احساس سربار بودن (37/0=r، 001/0>P)، ایده (25/0=r، 001/0>P) و رفتار خودکشی (26/0=r، 001/0>P) ارتباط مثبت و معنی دار دارد. هم چنین نتایج، تعامل ناامیدی، تعلق پذیری خنثی و احساس سربار بودن بر ایده و رفتار خودکشی را تایید کرد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی این مطالعه از نظریه بین فردی و تعامل بین ناامیدی و تعلق پذیری خنثی و احساس سربار بودن در مورد ایده و رفتار خودکشی خودکشی حمایت می کند. براساس یافته های حاضر پیشنهاد می شود که برای کاهش ایده و اقدام به خودکشی با برگزاری دوره های آموزشی مهارتی و انگیزشی، امیدواری را در افراد بالا برد.

    کلیدواژگان: ناامیدی، خرده نشانگان افسردگی- خودکشی، رفتار خودکشی، ایده خودکشی، دانشجویان
  • اعظم صباغ زاده، رضا وزیری نژاد، پروین خلیلی، علیرضا دوستی، سکینه سبزواری* صفحات 539-553
    زمینه و هدف

    آموزش همواره به عنوان یکی از روش های افزایش مهارت افراد در زندگی است. کیفیت زندگی نیز از مسایل بسیار مهم در زندگی افراد به خصوص سالمندان می باشد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش شیوه زندگی سالم بر کیفیت زندگی سالمندان شهرستان رفسنجان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت نیمه تجربی بر روی سالمندان شهرستان رفسنجان در سال 1398 انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای، 84 نفر از سالمندان انتخاب و به روش تخصیص تصادفی به طور مساوی به گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. در افراد گروه مداخله یک دوره جلسه آموزشی 4 جلسه ای به منظور افزایش کیفیت زندگی انجام شد و در گروه کنترل اقدام خاصی انجام نشد. با استفاده از پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد 36 سوالی کیفیت زندگی افراد در دو مرحله قبل و پس از مداخله مورد بررسی قرار گرفت. داده ‎ها با استفاده از آزمون های آماری t زوجی، t مستقل، مجذور کای و آنالیز کواریانس یک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سنی افراد در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 05/3±26/64 و 82/2±64/63 سال بود (338/0=p). افراد گروه مداخله و کنترل، قبل از مداخله از نظر متغیرهای مورد بررسی اختلاف آماری معنی داری نداشتند (05/0<p) ولی پس از مداخله، از لحاظ نمره کیفیت زندگی کلی دارای اختلاف معنی داری بودند، به طوری که مداخله آموزشی منجر به بهبود کیفیت زندگی در افراد سالمند گردید (037/0=p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که آموزش می تواند باعث افزایش کیفیت زندگی سالمندان شود. بنابراین ضروری به نظر می رسد آموزش سالمندان در اولویت برنامه های مسیولین قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شیوه زندگی، مداخله، آموزش، سالمندان
  • منصور بیرامی*، پیام ورعی، زهرا ممدوحی صفحات 554-570
    زمینه و هدف

    شادکامی از متغیرهای روان‌شناسی مثبت‌نگر است که می‌تواند بر زندگی سالمندان تاثیرگذار باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه شادکامی با حمایت اجتماعی و قدردانی در زنان سالمند انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی است. برای این مطالعه 384 نفر از زنان سالمند مناطق 3، 4 و 5 شهر تهران در سال 1399 به‌صورت در دسترس به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از مقیاس‌های قدردانی (Gratitude Questionnaire-Six Item Form)، حمایت اجتماعی ادراک ‌شده (Multidimensional Scale of Perceived Social Support) و شادکامی آکسفورد (Oxford Happiness Inventory) استفاده شد. سرانجام در 54 نوبت با مراجعه به پارک‌های مناطق 3، 4 و 5 شهر تهران، شرکت‌کنندگان به پرسش نامه‌های پژوهش به‌صورت قلم-کاغذی پاسخ دادند. برای تحلیل داده‌ها از ضریب همبستگی Pearson و رگرسیون خطی گام‌به‌گام استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف استاندارد متغیرهای شادکامی 38/7 ± 08/26، حمایت اجتماعی 05/7 ± 90/25، قدردانی 30/6 ± 66/22، معاینه مختصر وضعیت روانی 62/2 ±85/26 و سن 71/2 ±75/63 سال بود. نتایج همبستگی نشان داد که شادکامی با حمایت اجتماعی (78/0=r، 001/0(P< و قدردانی (44/0=r، 001/0(P< رابطه مثبت و معنی‌داری دارد. نتایج تحلیل رگرسیون خطی گام‌به‌گام نشان داد که حمایت اجتماعی (716/0=β، 001/0(P< و قدردانی (213/0=β، 001/0(P< قادر به‌پیش بینی 65 درصد از تغییرات شادکامی بودند.

    نتیجه‌گیری

    قدردانی و حمایت اجتماعی با شادکامی رابطه مستقیم دارند و می توانند شادکامی را به‌صورت مثبتی پیش بینی کنند. بنابراین توجه به مفاهیم قدردانی و حمایت اجتماعی در برنامه‌های درمانی و مشاوره ای به‌عنوان یک روش موثر جهت افزایش شادکامی زنان سالمند می‌تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، زنان سالمند، شادکامی، قدردانی، کرونا ویروس، تهران
  • فاطمه دوست محمدی، عبدالله رحمانی، محسن رضائیان* صفحات 571-596
    زمینه و هدف

    در سی و یکم دسامبر سال 2019 میلادی، دولت چین چند مورد بیماری شبیه سرماخوردگی را به سازمان جهانی بهداشت گزارش نمود. در ششم ژانویه سال 2020 میلادی، مقامات چین تعداد موارد مشکوک بیماری را شصت نفر اعلام کرده که حال هفت نفر آنها خیلی وخیم گزارش گردید. در نهم ژانویه، مرکز کنترل و پیش گیری از بیمار ی های چین، توالی ژنوم ویروس عامل بیماری را مشخص و در اختیار دانش مندان جهان قرار داد. در تاریخ یازدهم فوریه، این بیماری توسط سازمان جهانی بهداشت novel coronavirus disease (COVID-19) نامیده شد، که توسط ویروس severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) ایجاد می گردد. کرونا ویروس دسته ای از ویروس هایی هستند که باعث آسیب به قسمت های مختلف دستگاه تنفسی می شوند. علی رغم تمام تلاش های به عمل آمده، در زمان نگارش این مقاله تعداد جهانی رسمی افراد مبتلاء به این بیماری از صد و دو میلیون نفر و تعداد قربانیان آن از دو میلیون و دویست هزار نفر فراتر رفته است. میزان کشندگی (Case fatality rate) بیماری کرونا ویروس جدید در بین کشورهای جهان از 08/0 درصد تا 8/10 درصد متغیر بوده است، اما خوشبختانه تعداد مبتلایانی که بهبود یافته اند بسیار امیدوار کننده است و بیش از 66 میلیون نفر از مبتلایان بهبود پیدا کرده اند. نظر به اهمیت شایان توجه این بیماری و گسترش فزاینده آن در دنیا، هدف از نگارش مقاله حاضر، مرور مهم ترین شواهد علمی است که تا کنون، پیرامون اپیدمیولوژی این بیماری و برخی راه کارهای مقابله با آن منتشر شده است.

    کلیدواژگان: کووید 19، اپیدمیولوژی، کنترل، پیش گیری
  • راحله شاهزاده قاسمی، طاهره دهداری*، فهام فیوضی یوسفی، اکرم سادات حسینی صفحات 597-606
    زمینه و هدف

    نگرش کارکنان بهداشتی-درمانی نسبت به سالمندان تاثیر مهمی بر کیفیت ارایه خدمات دارد. لذا هدف پژوهش حاضر تعیین نگرش کارکنان بهداشتی-درمانی شهرستان گرگان نسبت به سالمندان بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش توصیفی، 395 نفر از کارکنان بهداشتی-درمانی شهرستان گرگان در سال 1398 به صورت سرشماری انتخاب و پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیکی و نگرش به سالمندان را تکمیل نمودند. داده ها با آزمون های آماری t مستقل، ضریب همبستگی Pearson و آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

      73 نفر (5/18درصد) از شرکت کنندگان نگرش خوب، 319 نفر (8/80 درصد) نگرش متوسط و 3 نفر (8/0 درصد) نگرش ضعیفی نسبت به سالمندان داشتند.  از نظر آماری، بین نمره کلی نگرش به سالمندان و زمینه شغلی شرکت کنندگان، رابطه معنی داری وجود داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    در اکثر شرکت کنندگان مورد مطالعه، نگرش به سالمندان در سطح متوسط بود. طراحی و اجرای مداخلات بیش تر جهت ارتقاء نگرش مثبت به سالمندان ضروری است.

    کلیدواژگان: سالمندان، نگرش به سالمندان، کارکنان بهداشتی-درمانی، گرگان
|
  • M. Rezaeian* Pages 485-486
  • F. Gandomi, P. Soufivand, P. Fadaei Dehcheshmeh* Pages 487-502
    Background and Objectives

    The localized and referral pain of lumbar disc herniation can lead to compensatory strategies to reduce perceptual pain. The purpose of this study was to determine the foot pressure distribution pattern, symmetry index, and center of pressure sways in people with and without low back pain due to lumbar disc herniation.

    Materials and Methods

    The present descriptive study was performed in Razi University Sports Rehabilitation Laboratory in 2019, Iran. Thirty-four people were purposefully divided into two groups: low back pain due to disc herniation (n=17) and healthy (n=17). Study variables were evaluated by PT scan. The indexes of anterior-posterior sways (SDy), medial-lateral sways (SDx), sways velocity, the center of pressure path length, sway area, length of the minor axis, length of the major axis, and symmetry index (SI) were evaluated during quiet stance. Independent t-test was used to compare the means across the two groups.

    Results

    The results of this study showed a significant increase in the center of pressure path length (p=0.001), sways velocity (p=0.001), and SDy (p=0.001), and a significant decrease in SI (p=0.001) in the lumbar disc herniation group compared to the control.

    Conclusion

    According to the findings of the study, people with lumbar disc herniation have a unilateral plantar pressure distribution that can be a result of delayed muscles activation of the spine due to the pain and can cause knee and ankle joints injuries. As a result, using neuromuscular exercises, with the aim of timely activation of spinal stabilizers, is a good way to reduce subsequent injuries.

    Keywords: Lumbar disc herniation, Foot pressure distribution, Center of pressure sways
  • V. Ghorbani, M. Jandaghiyan, S. Jokar, Z. Zanjani* Pages 503-518
    Background and Objectives

    The COVID-19 pandemic and its subsequent quarantine have had various effects on the psychological and social aspects of society. Therefore, the aim of this study was to predict the level of anxiety, depression, and stress during the COVID-19 outbreak based on personality traits.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, 170 adults living in Kashan from March to April 2020 were selected by convenience sampling method and answered the online questionnaires. The research tools included Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21) and NEO Personality Trait Questionnaire (Big Five Inventory-10). Data were analyzed using the Pearson’s correlation test and multiple linear regression analysis.

    Results

    The results showed that each of the psychological components had a positive relationship with the characteristic of neuroticism and a negative relationship with the characteristic of agreement (p<0.001), and also the characteristic of conscientiousness was negatively related to depression, and positively correlated with anxiety and stress (p<0.001). In addition, the results of regression analysis showed that the predictor variables (neuroticism, conscientiousness, and agreement) predict 30.4%, 20.3%, and 45.1% of changes in depression, anxiety, and stress, respectively. Also, according to the values of Beta index, it can be said that neuroticism has a stronger role in predicting all three variables of depression, anxiety, and stress.

    Conclusion

    According to the study findings, it can be concluded that the number of psychological problems of people during the outbreak of COVID-19 can be predicted by the characteristics of neuroticism, conscientiousness, and agreement. Given the stronger role of neuroticism, it seems necessary to provide more psychotherapeutic services in organizations for people with this characteristic.

    Keywords: Personality traits, Anxiety, Depression, Stress, Covid-19, Kashan
  • S. Ahmadboukani, H. Ghamari*, A.R. Kiani, A. Rezaeisharif Pages 519-538
    Background and Objectives

    Hopelessness, belongingness, and perceived burdensomeness are important risk factors for suicidal ideation. Therefore, the aim of the present study was to determine the interaction of hopelessness, thwarted belongingness, and perceived burdensomeness in suicidal ideation and behavior.

    Materials and Methods

    The method of the present study was descriptive and modeling. The study population included all students of Mohaghegh Ardabil University in the academic year 2020; out of which 650 people were selected using convenience sampling method and completed the questionnaires of Hopelessness, Depressive Symptom-Suicidality Subscale, Suicidal Behavior, and Interpersonal Needs in an online way. Data were analyzed using Pearson’s correlation and Hayeschr('39') macro PROCESS tests.

    Results

    The results showed a significant positive relationship between negative hopelessness and belongingness (r=0.45, p<0.001), burdensomeness (r=0.37, p<0.001), idea (r=0.32, p<0.001), and suicidal behavior (r=0.26, p<0.001). There was also a significant positive relationship between positive hopelessness and belongingness (r=0.32, p<0.001), burdensomeness (r=0.37, p<0.001), idea (r=0.25, p<0.001), and suicidal behavior (r=0.26, p<0.001). The results also confirmed the interaction of hopelessness, belongingness, and burdensomeness in suicidal ideation and behavior.

    Conclusion

    In general, this study supports the interpersonal theory and the interaction among hopelessness, belongingness, and burdensomeness concerning suicidal ideation and behavior. Based on these findings, it is suggested, to reduce suicidal ideation and attempt, holding skills and motivation training courses can increase hope in people.

    Keywords: Hopelessness, Depressive symptom-suicidality subscale, Suicidal behavior, Suicidal ideation, Students
  • A. Sabbaghzadeh, R. Vazirinejad, P. Khalili, A.R., S. Sabzavari* Pages 539-553
    Background and Objectives

    Education is always one of the ways to increase peoplechr('39')s skills in life. Quality of life is also one of the most important issues in the life of people, especially the elderly. The purpose of this study was to investigate the effect of healthy lifestyle education on the quality of life of elderly people in Rafsanjan.

    Materials and Methods

    This research is a quasi-experimental study on elderly people. Using the multi-stage random sampling method, 84 elderly people were selected and randomly divided into intervention and control groups by random allocation method. In the intervention group, a 4-session training course was conducted to increase the quality of life, and no special action was taken in the control group. Using demographic information questionnaire and standard 36-item questionnaire, the quality of life of individuals in the two stages before and after the intervention was assessed. Data were analyzed using paired t-test, independent t-test, chi-square, and analysis of covariance (ANCOVA).

    Results

    The mean age of the patients in the intervention group was 64.26±3.05 and in the control group 63.64±2.82 which was not statistically significant (p=0.338). There was no statistically significant difference between the intervention and control groups before the intervention in terms of the studied variables (p>0.05), but there was a significant difference in overall quality of life (p=0.037) after intervention so that the training intervention improved the elderly’s quality of life.

    Conclusion

    According to the results of this study, teaching a healthy lifestyle to older people can improve their quality of life. Therefore, it should be a priority in the plans of the authorities.

    Keywords: Quality of life, Lifestyle, Intervention, Education, Elderly
  • M. Bayrami*, P. Varaee, Z. Mamdouhi Pages 554-570
    Background and Objectives

    Happiness is a positive psychological variable that can affect the lives of the elderly. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between happiness and social support and appreciation in older women.

    Materials and Methods

    The present study is descriptive. For this study, 384 elderly women in districts 3, 4, and 5 of Tehran in 2020 were selected as the sample by the available sampling method. Gratitude Questionnaire-Six-Item Form, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and Oxford Happiness Inventory were used to collect data. Finally, after 54 times referring to the parks in the 3rd, 4th, and 5th  districts of Tehran, the researchers were able to collect the data of the present study and the participants answered the research questionnaires. Pearson’s correlation coefficient and stepwise linear regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    Mean and standard deviation of the variable of happiness were 26.08±7.38, social support 25.90±7.05, gratitude 22.66±6.30, brief examination of mental status 26.85±2.62, and age 63.75±2.71. The results of Pearson’s correlation test showed that there was a positive and significant relationship between happiness and support Social (r=0.78, p<0.001) and gratitude (r=0.44, p<0.001). The results of stepwise regression analysis also showed that social support (β=0.716, p<0.001) and after that gratitude (β=0.213, p<0.001) were able to predict 65% of happiness changes.

    Conclusion

    Gratitude and social support are directly related to happiness and can positively predict happiness. Therefore, it appears that paying attention to the concept of gratitude and social support in the treatment and counseling programs as an effective method to increase the happiness of older women will be useful. 

    Keywords: Social support, Elderly women, Happiness, Gratitude, Coronavirus, Tehran
  • F. Doost Mohammadi, M. Rezaeian* Pages 571-596

    On 21 December 2019, the Chinese government reported to the World Health Organization (WHO) a number of cases that looked like a common cold. On 6 January 2020, Chinese authorities reported sixty suspected cases, of which seven were very serious. On 9 January, the China Center for Disease Control and Prevention identified the virus genome sequence of the disease and made it available to the scientists worldwide. On 11 February, the disease was called novel coronavirus disease (COVID-19) by WHO, which is caused by severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Coronaviruses are a group of viruses that cause damage to various parts of the respiratory tract. Despite all efforts, at the time of this writing, the official number of cases was more than one hundred and two million, and the number of victims exceeded two million and two hundred thousand persons. The case fatality rate of Covid-19 has varied from 0.08% to 10.8% in the world, but fortunately the number of patients who have recovered is very promising and more than 66 million people have recovered. Considering the great importance of this disease and its increasing spread, the purpose of this article is to review the most important scientific evidence regarding the epidemiology of the disease and some strategies to cope with it.

    Keywords: Covid-19, Epidemiology, Control, Prevention
  • R. Shahzadeh Ghasemi, T. Dehdari*, F. Fioozi Yousefi, A. S. Hoseini Pages 597-606
    Background and Objectives

    The attitude of health care providers towards the elderly has an important effect on the quality of service delivery. Therefore, the purpose of this study was to investigate the attitudes of health staff in Gorgan towards the elderly.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, 395 health care providers in Gorgan in 2019 were selected by census sampling method and completed a questionnaire on demographic information and attitudes towards the elderly. Data were analyzed by independent t-test, Pearson’s correlation coefficient, and one-way analysis of variance.

    Results

    73 participants (18.5%) had a good attitude towards the elderly, 319 (80.8%) had a moderate attitude, and 3 (0.8%) had a weak attitude. There was a statistically significant relationship between the overall score of attitude towards the elderly and job background (p<0.001).

    Conclusion

    There was a moderate attitude towards the elderly in most of the participants. Designing and implementing more interventions is necessary to promote a positive attitude towards the elderly.

    Keywords: Elderly, Attitude towards the elderly, Health care providers, Gorgan
  • M.R Foroutani* Pages 607-610