فهرست مطالب

Iranian Journal of Veterinary Medicine
Volume:15 Issue: 2, Spring 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/06/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فریده پیدایی، حامد اهری*، سید امیرعلی انوار، مریم عطایی صفحات 123-153

    با حرکت به سمت جهانی شدن ، بسته بندی مواد غذایی نیز نیاز به زمان نگهداری طولانی تر ، کنترل کیفیت و بهداشت بر اساس استانداردهای بین المللی دارد. با پیشرفت مطالعات انجام شده در زمینه استفاده از فناوری نانو در علوم غذایی ، کاربردهای مواد نانو در زمینه های مختلف صنایع غذایی افزایش یافته است. فناوری نانو می تواند تمام این نیازها را برآورده کند و عملکردهای اساسی بسته بندی - ذخیره سازی ، محافظت ، بازاریابی و توزیع و ارتباطات را گسترش و اجرا نماید. کاربردهای فناوری نانو پلیمر در واقع می تواند مواد جدید بسته بندی مواد غذایی را با خواص مکانیکی ، مهاری و ضد میکروبی همراه با حسگرهای نانو فراهم کند تا شرایط غذایی را در حین حمل و نگهداری ردیابی و کنترل کند. در این مقاله مروری ، آخرین نوآوری ها و کاربردهای نانومواد در بسته بندی مواد غذایی با استفاده از فناوری نانو پیشرفته ، فعال و هوشمند مورد بررسی قرار می گیرد. وضعیت فعلی تجارت و درک مفهوم سلامت این فناوری ها و همچنین محدودیت های نانومواد پلیمری جدید که امکان تغییر کامل صنعت بسته بندی مواد غذایی را دارند نیز مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: بسته بندی غذا، صنعت بسته بندی فعال، خواص ضد میکروبی، نانوتکنولوژی
  • امیر قربانی، سید مصطفی پیغمبری*، جمشید رزمیار صفحات 155-167
    زمینه مطالعه

    بیماری بورس عفونی پرندگان، یک بیماری بسیار واگیردار و سرکوب کننده سیستم ایمنی در مرغ های جوان است که به وسیله ویروس بیماری بورس عفونی ایجاد می شود. ویروس بیماری بورس عفونی حاوی ژنوم دوقطعه ای از نوع RNA دو رشته ای است. پدیده نوترکیبی و یا بازآرایی ژنتیکی در خلال عفونت همزمان با دو یا چند ژنوتیپ از این ویروس محتمل می شود.  

    هدف

    اهداف این مطالعه، شامل تعیین هویت یک سویه از قبل شناسایی شده ویروس بیماری بورس عفونی (JRMP29IR) در مرغ های عاری از پاتوژن مشخص (SPF)، ارزیابی حضور جمعیت های مختلف ویروسی و یا واجد بازآرایی ژنتیکی در این سویه، و آزمایش فراوانی نوترکیبی یا بازآرایی های ژنومی در ویروس بیماری بورس عفونی به وسیله بررسی توالی ژنومی موجود در بانک جهانی ژن از طریق روش های بیوانفورماتیک بوده است.

    روش کار

    مرغ های SPF از طریق خوراکی و داخل چشمی با سویه JRMP29IR چالش داده شدند. بافت بورس پرندگان بیمار برای ارزیابی های هیستوپاتولوژیکی و تعیین توالی ژنوم ویروسی پس از انجام واکنش زنجیره ای پلیمراز رونویسی معکوس استخراج گردید. نوترکیبی و بازآرایی های ژنتیکی محتمل توسط نرم افزار Recombination Detection Program 5 ارزیابی شدند.

    نتایج

    نتایج تعیین توالی ژنومی ویروس های جداشده از بورس های عفونی مرغ ها، حاکی از آن بود که سویه JRMP29IR حاوی ویروس هایی از ژنوتیپ های کلاسیک، واریانت و بسیار حاد بیماری بورس عفونی است. از طریق بیوانفورماتیک، تعداد قابل توجهی از وقایع محتمل نوترکیبی و بازآرایی، که به نظر می رسد به طور طبیعی در ژنوم ویروس بیماری بورس عفونی اتفاق افتاده اند، شناسایی گردید.

    نتیجه گیری نهایی: 

    به نظر می رسد که سویه JRMP29IR از گله ای در خلال عفونت همزمان با چندین ژنوتیپ ویروس بیماری بورس عفونی جدا شده است. با توجه به فراوانی بالای نوترکیبی و بازآرایی در بین ویروس های بیماری بورس عفونی به نظر می رسد که این وقایع نقش پر اهمیتی در تکامل این ویروس ها در گذر زمان ایفا می کنند

    کلیدواژگان: بازآرایی، تعیین هویت ملکولی، نوترکیبی، ویروس بیماری بورس عفونی
  • آرش قلیانچی لنگرودی، زهرا ضیافتی کافی، علی راجعونی، جمیل عطایی، ناصر صدری، نیوشا حاجی زمانی، لیلا آقائیان، ساناز مجیدی، حافظ صادقی، محمدرضا قرآنی* صفحات 169-173
    زمینه مطالعه

    بیماری لامپی اسکین (LSD) یک بیماری مهم ویروسی در گاوها است که گاهی اوقات در ایران دیده می شود.

    هدف

    هدف از این مطالعه شناسایی مولکولی ویروس های بیماری لامپی اسکین و تعیین ارتباط آنها با سایر سویه های ایران، مبدا و محل گسترش آنها است.

    روش کار

    در این مطالعه نمونه های غده های لمفاوی از گاوهایی که در استان کردستان به صورت بالینی درگیر بیماری بودند، اخذ شد. نمونه ها از نظر مولکولی و با روش PCR مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه های مثبت مولکولی از نظر ژن P32 مورد مطالعه قرار گرفتند. سپس برای این نمونه ها سکانس و تعیین توالی صورت گرفت و آنالیزهای فیلوژنتیک انجام پذیرفت.

    نتایج

    ویروس های LSD این مطالعه شباهت 42.98 تا 100 درصدی را با سایر جدایه های ایران نشان دادند. سویه های LSD این مطالعه بیشترین میزان شباهت را به سویه های هند داشتند. همچنین آنها کمترین شباهت را به سویه های کشورهای همسایه غرب و جنوب غرب ایران مانند ترکیه و عربستان سعودی داشتند.

    نتیجه گیری نهایی:

     این یافته نشان می دهد که احتمالا سویه های مورد مطالعه در این پژوهش از مرزهای شرقی وارد کشور شده اند. کنترل و مانتیورینگ منظم مرزها بایستی مورد تاکید قرار بگیرد. مطالعات بیشتری پیرامون پاتوژنز و اپیدمیولوژی مولکولی ویروس های LSD بایستی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: گاو، بیماری لامپی اسکین، آنالیز فیلوژنتیک، ژن P32، PCR
  • سید رضا جوادی*، فریدون صابری افشار، محمد مهدی دهقان، مجید مسعودیفرد، احسان ترکی باغبادرانی، جواد ربیعی، ستاره بنانی صفحات 175-185
    زمینه مطالعه

      التهاب تاندون خم کننده سطحی انگشت در اسب یک علت بسیار شایع ایجاد لنگش در اسب هایی با کاربرد ورزشی است که باعث بروز لنگش و دوره بهبود طولانی مدت می گردد. برای درمان این عارضه پروتوکل های درمانی متعددی پیشنهاد شده است که هیچ یک منجر به رفع کامل این مشکل نشده اند. ازاین رو ابداع یک پروتکل درمانی ارزان، دردسترس و غیر تهاجمی در صنعت اسب مورد نیاز است.  

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه استفاده از دی متیل سولفوکساید موضعی در یک گروه با استفاده از دی متیل سولفوکساید موضعی به همراه میدان مغناطیسی نبض دار در گروه دیگری از اسب ها در درمان التهاب تاندون انجام شده است.

    روش کار

    در این مطالعه دو گروه از اسب های چوگان مبتلا به التهاب تاندون خم کننده سطحی انگشت متشکل از پنج اسب در هر گروه انتخاب شدند و اسب های گروه کنترل به وسیله دی متیل سولفوکساید موضعی و ورزش کنترل شده تحت درمان قرار گرفتند. اسب های گروه آزمایش علاوه بر درمانی عینا مشابه با گروه کنترل، به وسیله اعمال میدان مغناطیسی نبض دار روی تاندون مبتلا هم درمان قرار شدند.

    نتایج

     فاکتورهای سونوگرافی مورد مقایسه بین دو گروه تا حد زیادی مشابه بود به جز دو فاکتور امتداد فیبرها و اکوژنیسیته که در گروه آزمایش بهبود بیشتری نسبت به گروه کنترل نشان می داد. این یافته ها از اثرات مثبت جزیی میدان مغناطیسی در التیام آسیب تاندون حکایت دارد. در فاکتورهای بالینی مورد ارزیابی اختلاف معنی داری بین دو گروه مشهود نبود.

    نتیجه گیری نهایی:

     برای حصول نتیجه مطلوب تر در استفاده از میدان مغناطیسی نبض دار باید پروتکل های متنوع دیگری اعم از درمان های طولانی مدت تر با فرکانس های متنوعی آزمایش شوند

    کلیدواژگان: تاندونیت اسب، دی متیل سولفوکساید، لنگش، میدان مغناطیسی نبض دار
  • حافظ صادقی*، فرامرز قراگوزلو، مهدی وجگانی، وحید اکبری نژاد، حمید دهقان هراتی، علی سلیمی ویری صفحات 187-195
    زمینه مطالعه

      بازیابی زودهنگام فعالیت تخمدانی پس از زایش می تواند بر باروری گاوهای شیری تاثیر مثبت داشته باشد. تخمک گذاری اولین موج فولیکولی پس از زایش و تشکیل جسم زردی که پروژسترون ترشح کند می تواند کمک چشمگیری بر بازیابی فعالیت تخمدانی در گاوها داشته باشد و در این رابطه، حضور یک فولیکول غالب روی تخمدان پیش از روز 10 پس از زایمان می تواند نرخ تخمک گذاری در اولین موج فولیکولی پس از زایش را ارتقا دهد. گونادوتروپین سرم مادیان آبستن (PMSG) یکی از هورمون هایی است که می تواند رشد فولیکول های تخمدانی را بهبود دهد.  

    هدف

    بنابراین، مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثر تزریق PMSG 6 روز پس از زایمان بر پارامترهای تولیدمثلی در گاوهای شیری به انجام رسید.

    روش کار

    گاوها به صورت اتفاقی در دو گروه شامل شاهد (تعداد = 74) و تیمار (تعداد = 79) قرار گرفتند. گاوهای گروه شاهد هیچ تیماری دریافت نکردند، اما گاوهای گروه تیمار در روز 6 پس از زایمان 500 واحد بین المللی PMSG دریافت کردند. در هر دو گروه آزمایشی، گاوها از روز 30-35 پس از زایش تحت پروتکل presynch-ovsynch قرار داده شدند. گاوهایی که از آنها طی انجام پروتکل presynch-ovsynch فحلی مشاهده شد بر اساس فحلی تلقیح شدند و گاوهایی که از آنها طی این دوره فحلی مشاهده نگردید در انتهای پروتکل presynch-ovsynch در زمان ثابت تلقیح شدند. تشخیص آبستنی 45 روز پس از تلقیح مصنوعی با استفاده از معاینه رکتال انجام گرفت

    نتایج

     در گروه شاهد، 21/66% گاوها بر اساس فحل یابی و 33.78% گاوها در زمان ثابت تلقیح شدند و درگروه تیمار، 35/68 % گاوها بر اساس فحل یابی و 65/31 % گاوها در زمان ثابت تلقیح شدند. نرخ باروری در تلقیح اول در گروه های شاهد و تیمار به ترتیب 03/27% و 10/48% بود (01/0=p < /em>).

     نتیجه گیری نهایی:

    مطالعه حاضر نشان داد که تزریق 500 واحد بین المللی PMSG، 6 روز پس از زایمان می تواند نرخ باروری در اولین تلقیح پس از زایش را بهبود دهد.

    کلیدواژگان: باروری، پرسینک اووسینک، گاو شیری، همزمان سازی، PMSG
  • مهران دبیری، مسعود طالب خان گروسی*، جلیل مهرزاد، پرویز تاجیک، عباس برین صفحات 197-206
    زمینه مطالعه

      ویروس اسهال ویروسی گاو یکی از مهمترین پاتوژن ها است.

    هدف

    هدف از این مطالعه، بررسی اثرات بایوتایپ های CP و NCP ویروس BVD روی وضعیت حیاتی، یکپارچگی غشاء و حرکات مختلف اسپرم گاو در شرایط برون تنی است.  

    روش کار

    اسپرم منجمد عاری از ویروس BVD پس از یخ گشایی و سانتریفوژ برای جداسازی اسپرم های زنده شمارش شدند. نمونه ای حاوی 105 سلول اسپرماتوزا در میلی لیتر آماده شد. با سه دز مختلف 105 (دز بالا)، 104 (دز متوسط) و 103 (دز پایین) TCID50/mL بایوتایپ های CP و NCP ویروس BVD، مجاور گشت. پس از 2 ساعت هم جواری اسپرم و ویروس در انکوباتور با دمای C°5/38، آزمون های ایوزین نیگروزین و هایپواسموتیک برای ارزیابی ماندگاری و یک نواختی غشای اسپرماتوزوا انجام گرفت. به منظور ارزیابی دینامیک حرکات اسپرماتوزوا از نرم افزار CASA استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از دستورالعمل GLM و نرم افزار SAS تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    میزان اسپرم های زنده در گروه شاهد دارای دامنه ای به میزان 60/3±72 درصد بود. این میزان با افزایش غلظت ویروس در هر دو بایوتایپ کاهش چشمگیری یافت (05/0p < /em>≥). یکپارچگی اسپرم ها در گروه شاهد نشان داد که دامنه آن در 21/3±65 درصد اسپرم ها یکنواخت بود. اما تاثیر بایوتایپ های ویروس منجر به کاهش چشمگیر در دو غلظت بالا (105) و پایین (103) شد (05/0p < /em>≥). بایوتایپ های ویروس BVD قادر به کاهش حرکات مختلف اسپرم شدند به گونه ای که هر چقدر غلظت بایوتایپ های ویروس افزایش پیدا کرد، میزان حرکات مختلف اسپرم ها کمتر شد.

    نتیجه گیری نهایی:

    نتیجه آن که در شرایط برون تنی، بایوتایپ های CPو NCP ویروس BVD تاثیر معنادار (05/0≥P) روی زنده مانی، یکپارچگی غشای پلاسمایی و دینامیک حرکتی اسپرم دارند.

    کلیدواژگان: BVDV، برون تنی، حرکت، اسپرم، ماندگاری
  • محمد عباسی، جهانگیر کبوتری کتج، جواد چراغی*، مرتضی زنده دل خیبری صفحات 208-219
    زمینه مطالعه

      اختلالات متابولیکی از قبیل هیپرلیپیدمی، دیابت و عوارض ناشی از آنها از مهمترین مشکلات بهداشتی زندگی مدرن است.

    هدف

    به دلیل نقش مهم و افزایش اقبال عمومی به روش های درمانی طبیعی بیماری ها، در این مطالعه، از گیاه دارویی چویل (Ferulaga angulate) که یکی از قدیمی ترین و شناخته شده ترین گیاهان دارویی است، استفاده شده است. در طب سنتی از این گیاه استفاده می شود که دارای اثرات پایین آورنده چربی و قند خون است.  

    روش کار

    147 سر موش صحرایی نر به 7 گروه 7تایی و سه تکرار شاکل، گروه های کنترل، گروه جیره پرچرب، گروه های با جیره پرچرب و به ترتیب مقادیر mg/kg 500، 250 ، 125عصاره گیاه چویل، آتورواستاتین(mg/kg 10) و متفورمین (mg/kg 500). پس از 21 روز مقادیر سرمی گلوکز، لیپید شامل کلسترول تام، تری گلیسرید، LDL، HDL، VLDL، نسبت LDL به HDL و کلسترول تام به LDL سنجیده شد.

    نتایج

    در تمام مقادیر گروه های تیماری با عصاره هیدروالکلی چویل، غلظت های گلوکز، تری گلیسرید کلسترول تام، LDL-c  و نسبت LDL /HDL به طور معنی داری کاهش پیدا کرد. در حالی که غلظت HDL-c و نسبت کلسترول به LDL این گروه ها در مقایسه با گروه هیپرلیپیدمیک افزایش معنی داری داشت. اما کاهش معنی دار VLDL صرفا در گروه تیماری mg/kg500 عصاره هیدروالکلی چویر، مشاهده شد. اثرات هیپرلیپیدمیک و هیپوگلیسمیک عصاره چویر در مقادیر mg/kg 500 و 250  با اثرات آتوروواستاتین و متفورمین قابل مقایسه بود.

    نتیجه گیری نهایی:

     نتایج این مطالعه نشان دهنده اثرات هیپولیپیدمیک و هیپوگلیسمیک عصاره هیدروالکلی چویل به خاطر بالا بودن محتوای ترکیباتی از قبیل فنول، فلاونویید و عناصر کم2یاب باشد که قابلیت آنتی اکسیدانی داشته و بر مسیرهای آنزیمی سنتز و متابولیسم لیپیدها و گلوکز موثر واقع می شوند

    کلیدواژگان: آتورواستاتین، عصاره گیاهی چویل، متفورمین، هیپرگلیسمی، هیپرلیپیدمی
  • بهرخ مرزبان عباس آبادی*، فریبرز قجقی، صابر رحمتی، امید حاجیان صفحات 221-232
    زمینه مطالعه

    گوزن زرد ایرانی (Dama dama mesopotamica) ، یکی از نادرترین اعضای خانواده Cervidae می باشد که در حال حاضر توسط اتحادیه جهانی حفاطت از طبیعت (IUCN) در لیست حیوانات در معرض انقراض قرار گرفته است.

    هدف

    در تحقیق حاضر تفاوت های مورفولوژیک جمجمه گوزن زرد ایرانی نر و ماده (Dama dama mesopotamica) مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    در ابتدا با همکاری اداره حفاظت از محیط زیست، پنج جمجمه نر و چهار جمجمه ماده این حیوان تهیه شد. پس از انجام روش های معمول تمیز کردن استخوان ، نمونه ها از نظر اختلافات مورفولوژیک مورد بررسی قرار گرفتند. سپس 29 پارامتر در جمجمه و فک پایین توسط کولیس دیجیتال جهت مطالعات مورفومتریک اندازه گیری شد. علاوه بر این، بر روی تصاویر جانبی فک پایین از سمت چپ و تصاویر جانبی جمجمه از سمت چپ و تصاویر پشتی جمجمه به ترتیب ده ، شش و نه نقطه تعریف و به کمک نرم افزار TpsDig2 به صورت دو بعدی درآمدند و تفاوتهای شکلی بین دو جنس با استفاده نرم افزار MorphoJ مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    همانطور که مشاهدات مورفولوژیکی نشان داد ، سوچر بین دو استخوان پیشانی در جنس نر به طور معنی داری بیشتر از ماده بود. علاوه بر این، تفاوتهای معنی داری در برخی از پارامترهای اندازه گیری شده در جمجمه و فک پایین دو جنس مشاهده شد که بیشتر تفاوتها مربوط به پارامترهای اندازه گیری شده در فک پایین بود. نتایج بررسی های مورفوژیومتریک تفاوت معنی داری بین جنس ها نشان نداد.

    نتیجه گیری نهایی: 

    این پژوهش نشان داد که جمجمه گوزن زرد ایرانی نر و ماده در برخی ویژگی های مورفولوژیک تفاوت دارند.

    کلیدواژگان: گوزن زرد ایرانی، دوشکلی جنسی، سر، جمجمه، فک پایین
  • نفیسه علی قاضی، نگین نوری*، حسن گندمی، افشین آخوندزاده صفحات 234-252
    زمینه مطالعه

      پروبیوتیک ها پس از عبور از معده باید در تعداد کافی زنده بمانند و یکی از اصلی ترین استرس هایی که سویه های پروبیوتیکی باید تحمل کنند، وجود مواد نگهدارنده در مواد غذایی مانند اسانس ها است. به منظور برقراری تعادل بین قابل بودن خواص حسی و اثر ضد میکربی اسانس ها، استفاده از غلظت تحت کشنده آن ها توام با سایر نگهدارنده ها پیشنهاد می شود.

    هدف

    هدف از این مطالعه ارزیابی اثر استرس مواجهه با غلظت تحت کشنده اسانس کاکوتی کوهی بر زنده مانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم میکروکپسوله و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی ماست پروبیوتیکی در طی 28 روز نگهداری می باشد. علاوه بر این، بقای پروبیوتیک ها نیز در شرایط دستگاه گوارش مورد بررسی قرار گرفت.  

    روش کار

    غلظت تحت کشنده و کشنده اسانس کاکوتی کوهی برای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم تعیین شد.cfu/mL  109 از هر دو پروبیوتیک در معرض غلظت تحت کشنده اسانس کاکوتی کوهی در محیط MRS  براث به مدت 2 ساعت قرار گرفتند و سپس با آلژینات و کیتوزان میکروکپسوله شدند. ابتدا، زنده مانی پروبیوتیک های کپسوله شده در شرایط معدی روده ای تخمین زده شد. پس از تهیه ماست و تلقیح پروبیوتیک های مواجهه شده با غلظت تحت کشنده اسانس به دو صورت میکروکپسوله و غیر میکروکپسوله، شمارش آن ها انجام شد. در نهایت، ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی پروبیوتیک ها در ماست اندازه گیری شد.

    نتایج

    تیمول 41/70 درصد، آلفا ترپینول 31/7 درصد و کارواکرول 5/39 درصد بیشترین اجزای مورد استفاده در اسانس بودند. غلظت کشنده اسانس کاکوتی کوهی برای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم به ترتیب 1750 و 1500 پی پی ام بود. میکروکپسوله کردن و مواجهه پروبیوتیک ها با غلظت تحت کشنده اسانس به طور معنی داری بقای پروبیوتیک ها را در شرایط معدی- روده ای و ماست طی 28 روز نگهداری افزایش داد. همچنین کپسوله کردن و مواجهه پروبیوتیک ها با غلظت تحت کشنده باعث تغییر معنی داری در pH نمونه های ماست شد (05/0p < /em>>). از طرف دیگر، آب اندازی در همه نمونه ها افزایش یافت (05/0p < /em>>). گروه مواجهه یافته با غلظت تحت کشنده اسانس امتیاز کمتری در طعم را به خود اختصاص دادند. با این وجود، بین گروه های مواجهه یافته و سایر گروه ها از نظر طعم، بافت و پذیرش کلی تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0 <P /em>>). 

    نتیجه گیری نهایی:

     مواجهه با غلظت تحت کشنده اسانس کاکوتی کوهی می تواند به عنوان پری بیوتیک در ماست حاوی پروبیوتیک ها سبب بهبود بقا و زنده ماندن پروبیوتیک های میکروکپسوله شده و هم چنین سبب ارتقا برخی از خصوصیات فیزیکو شیمیایی و حسی گردد.

    کلیدواژگان: اسانس کاکوتی کوهی، بیفیدوباکتریوم بیفیدوم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، ماست پروبیوتیک، .میکروکپسولاسیون
  • علی صادقی نسب*، فرهاد مهرا، رضا سلگی، علیرضا نوریان، علی اصغر بهاری صفحات 254-258

    در تیرماه سال 1397 تعداد 3 راس اسب بالغ دو خون در محل یک دامداری در نزدیکی همدان تلف شدند. در بازرسی لاشه ها جمود نعشی رخ داده بود ولی نشانه ای از نفخ پس از مرگ مشاهده نشد. در کالبدگشایی، عضلات ناحیه گردن لاشه ها پرخونی سیاه رنگی را نشان می داد. به علاوه، در عضلات بین دنده ای در سطح داخلی قفسه سینه نیز نقاط خونریزی سرسوزنی فراوان ادم در سطح داخلی دیواره شکم و پرده صفاقی وجود داشت. محتویات معده هر سه اسب به شدت آبکی و مخاط آن ها به رنگ خاکستری بود. کبدها به وضوح سیاه رنگ بودند و دوازدهه در مجاورت کبد پر گاز و به شدت سیاه رنگ شده بود. کلیه ها تا حدی اتولیز را نشان می دادند و در بعضی نقاط آن ها اندکی پرخونی مرکزی مشاهده شد. علاوه بر بوی ناشی از فساد، بوی خاصی شبیه به بوی سیر یا گاز شهری از لاشه ها استشمام می شد. نمونه های بافتی و محتویات چند عضو برای آزمایش های تشخیصی جمع آوری شدند. بررسی های اولیه سم شناسی مقادیر قابل شناسایی فسفین را در نمونه های محتویات معده حیوانات تلف شده نشان داد و آزمایشات تکمیلی، نوع سم موجود در کنسانتره این اسب ها را فسفید روی تایید کرد.

    کلیدواژگان: تک سمی هیستوپاتولوژی، فسفین، سم، جونده کش
|
  • Farideh Peidaei, Hamed Ahari *, Seyed AmirAli Anvar, Maryam Ataee Pages 123-153

    Moving towards globalization, food packaging requires longer storage time, quality control, and hygienic measures based on international standards. Nanotechnology can meet all these needs and implement the essential factors for packaging, storage, protection, marketing, distribution, and communications. Polymer nanotechnology can provide new food packag-ing materials with suitable mechanical, inhibitory, and antimicrobial properties along with nanosensors to track and control food conditions during transportation and storage. In this survey, the latest innovations and applications of nanomaterials in food packaging using improved, active, and smart nanotechnology are reviewed. Moreover, the current business situation, understanding of the health concept in these technologies, as well as the limitations of recently advanced polymer nano-materials that can effectively change the food packaging industry are discussed

    Keywords: antimicrobial properties, Active packaging, Industry, Food packaging, Nanotechnology
  • Amir Ghorbani, Seyed Mostafa Peighambari *, Jamshid Razmyar Pages 155-167
    BACKGROUND

    Infectious bursal disease (IBD) is a highly contagious immunosuppressive disease of young chickens caused by infectious bursal disease virus (IBDV). IBDV consists of a two-segmented double-stranded RNA genome which can easily undergo genomic recombination or reassortment during mixed infections.

    OBJECTIVES

    The objectives of this study were aimed to characterize a previously identified Iranian IBDV strain (JRMP29IR) in specific-pathogen-free (SPF) chickens, evaluate the presence of a mixed and/or reassortant virus popula-tion in this strain, and examine the frequency of genomic recombination and reassortment in publicly available IBDV genomes through bioinformatics study.

    METHODS

    The SPF chickens were challenged with the JRMP29IR strain via oral and intraocular routes. Bursal tissues were extracted for histopathological evaluation and reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) followed by Sanger sequencing. Putative recombinations and reassortments were evaluated using the Recombination Detection Program 5.

    RESULTS

    Through genomic sequencing of the viruses from the bursas of infected chickens, the JRMP29IR strain was found which contained viruses from the classic, variant and very virulent IBDV genotypes. Through bioinformatics, nu-merous putative recombination and reassortment events were identified that naturally occur throughout the IBDV genome.

    CONCLUSIONS

    Parental JRMP29IR appears to be derived from a flock undergoing a mixed IBDV infection. High frequency of recombination and reassortment among IBDVs suggests that these events are evolutionarily beneficial for the virus

  • Arash Ghalyanchilangeroudi, Zahra Ziafati Kafi, Ali Rajeoni, Jamil Ataii, Naser Sadri, Niusha Hajizamani, Leila Aghaeean, Sanaz Majidi, Hafez Sadeghi, Mohammadreza Ghorani * Pages 169-173
    BACKGROUND

    Lumpy skin disease (LSD) is a significant viral disease of cattle sometimes found in Iran.

    OBJECTIVES

    The aim of this study was the molecular detection of LSD virus (LSDV) and the determination of their relationship with other Iranian isolates. Moreover, the origin and spread of these viruses were evaluated.

    METHODS

    The lymph node samples taken from clinically affected cattle from the Kurdistan province of Iran were tested for LSDV using the polymerase chain reaction (PCR).

    RESULTS

    The partial P32 gene of LSDV was detected by PCR, sequenced, and phylogenetically analyzed. The LSDVs detected in the present study were 42.98%-100% similar to other LSDVs of Iran.

    CONCLUSIONS

    Iranian LSDV isolates in this research had the highest similarity to the isolates found in the Indian regions. However, they showed the lowest nucleotide identity with the countries located in the west and southwest of Iran, namely Turkey and Saudi Arabia LSDVs. It could be concluded that these viruses have entered Iran from the eastern borders. It seems that the monitoring of the country borders should be taken into consideration. Further studies should be carried out on LSDV pathogenesis and molecular epidemiology.

    Keywords: Cattle, Lumpy skin disease, PCR, P32 gene, Phylogenetic analysis
  • Seyed Reza Javadi *, Fereidoon Saberi Afshar, MohammadMehdi Dehghan, Majid Masoudifard, Ehsan Torki Baghbaderani, Javad Rabiei, Setare Banani Pages 175-185
    BACKGROUND

    Equine superficial digital flexor (SDF) tendonitis is a very common cause of lameness in athletic horses inducing long lameness and prolonged recovery. Multiple treatment protocols have been proposed for this injury none of which have been able to solve the problem completely. Therefore, an affordable, widely available, and non-invasive thera-peutic protocol is sought in the horse industry.

    OBJECTIVES

    The present study aimed to compare the use of topical dimethyl sulfoxide (DMSO) with a combination of topical DMSO and pulsed electromagnetic field (PEMF).

    METHODS

    The subjects were divided into two groups of five polo ponies. The animals in the control group were treated by topical DMSO and controlled exercise, while the ponies in the experiment group received the same protocol plus PEMF on the injured tendon.

    RESULTS

    The ultrasonographic factors evaluated in the current study were mostly similar between the two groups except for fiber alignment and echogenicity. The latter variables were shown to have a slightly better improvement in the test group indicating the minimal positive effects of PEMF. In clinical evaluation, both groups were almost identical sug-gesting no impacts for PEMF.

    CONCLUSIONS

    In conclusion, applying PEMF using different protocols, such as more extended application at differ-ent frequencies is deemed necessary to elicit a favorable outcome of PEMF for the treatment of SDF tendonitis.

    Keywords: Dimethyl sulfoxide, Equine tendonitis, Lameness, Pulsed electromagnetic field
  • Hafez Sadeghi *, Faramarz Gharagozloo, Mahdi Vodjgani, Vahid Akbarinejad, Hamid Dehghan Harati, Ali Salimi Viyari Pages 187-195
    BACKGROUND

    Early resumption of ovarian activity after parturition could positively influence the fertility of dairy cows. Ovulation of the first postpartum follicular wave and formation of corpus luteum that secretes progesterone can sub-stantially benefit the resumption of ovarian cyclicity in cows. In this regard, the presence of a dominant follicle in the ovary before day 10 postpartum could enhance ovulation rate in the first postpartum follicular wave. Pregnant mare serum gon-adotropin (PMSG) is one of the hormones with the potential to improve the growth of follicles.

    OBJECTIVES

    Accordingly, the present study was conducted to evaluate the effect of PMSG injection six days after parturition on reproductive parameters in dairy cows.

    METHODS

    The subjects were randomly assigned to the two groups of control (N=74) and treatment (N=79). Cows in the control group received no treatment, while animals in the treatment group received 500 IU PMSG on day six postpartum. In both experimental groups, cows were subjected to Presynch-Ovsynch protocol 30-35 days postpartum. The subjects that experienced estrus during the Presynch-Ovsynch protocol were inseminated. On the other hand, the cows that were not in estrus during this period were subjected to fixed-time insemination at the end of the Presynch-Ovsynch protocol. Pregnancy was diagnosed 45 days after artificial insemination using the rectal examination.

    RESULTS

    In the control group, 66.22% of cows were inseminated based on estrus detection and 33.78% of cows were inseminated at fixed times. In the intervention group, 68.35% of cows were inseminated based on estrus detection and 31.65% of cows were inseminated at fixed times. The first-service conception rate (FSCR) was 27.03% and 48.1% in the control and treatment groups, respectively (p =0.01).

    CONCLUSIONS

    The present study showed that the injection of 500 IU PMSG six days after parturition could enhance FSCR in dairy cows.

    Keywords: Dairy Cows, Estrus synchronization, PMSG, Postpartum, Presycnh-Ovsynch
  • Mehran Dabiri, Massoud Talebkhan Garoussi *, Jalil Mehrzad, Parviz Tajik, Abbas Barin Pages 197-206
    BACKGROUND

    Bovine viral diarrhea virus (BVDV) is one of the most important pathogens.

    OBJECTIVES

    The aim of this study was to investigate the effects of cytopathic (CP) and non-cytopathic (NCP) biotypes of BVDV on vital status, membrane integrity, and motility of sperm cells in Holstein dairy bulls in vitro.

    METHODS

    BVDV-free frozen semen samples were counted after thawing and centrifuged to separate live sperms. A sample containing 105 spermatozoa/mL was prepared. CP and NCP BVDV with 3 different doses of 105 (high dose), 104 (medium dose), and 103 (low dose) tissue culture infectious dose (TCID) 50/mL were challenged to sperm cells. After 2 hours of incubation at 38.5°C, eosin-nigrosine staining and hypoosmotic swelling (HOS) test were performed to assess the sperm viability and plasma membrane integrity. Computer assisted semen analysis (CASA) was used to evaluate the sperm motility parameters. The obtained data were analyzed using GLM method in SAS software.

    RESULTS

    The percentage of live spermatozoa in the control group was 72±3.60%. However, it decreased significantly with the increase of virus concentration in both groups (p ≤0.05). Sperm integrity in the control group showed that the quality of semen was 65± 3.21. But the effect of virus biotypes resulted in a significant decrease in both high (105) and low (103) concentrations (p ≤0.05). BVDV biotypes are able to reduce different sperm movements as their concentration-increases.

    CONCLUSIONS

    We concluded that CP and NCP biotypes of BVDV had a significant effect (p ≤0.05) on survival, plasma membrane integrity, and motility of sperm cells in vitro.

    Keywords: BVDV, in vitro, Motility, Sperm, viability
  • Mohammad Abbasi, Jahangir Kaboutari Kataj, Javad Cheraghi *, Morteza Zendehdel Kheibari Pages 208-219
    BACKGROUND

    Metabolic disorders, and their consequences, are among the most important hygienic problems of mod-ern life.

    OBJECTIVES

    Due to the increased global interest in natural remedies and their importance in the treatment of diseases, Ferulago angulata, as one of the oldest known medicinal plants of folk medicine, was evaluated its hypolipidemic and hypoglycemic effects.

    METHODS

    A total of 147 adult male rats were randomly divided into seven groups, each with three replicates (n=7): control group, untreated hyperlipidemia group, three treated hyperlipidemia groups, treated with 125, 250, and 500 mg/kg of the F. angulata hydroalcoholic extract (FAHE), two hyperlipidemia groups treated with atorvastatin (10 mg/kg), and metfor-min (500 mg/kg). After 21 days, serum glucose and total cholesterol (TC), triglyceride (TG), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C), very low-density lipoprotein (VLDL), and the ratios of LDL/HDL and TC/LDL, were measured.

    RESULTS

    In all hyperlipidemia groups treated with different doses of FAHE, glucose, TG, TC, LDL-C, and LDL/HDL ratios were significantly reduced, while significant increases in HDL-C and cholesterol/LDL ratios were observed com-pared to the untreated hyperlipidemia group; however, a significant reduction of VLDL was only observed at the dose of 500 mg/kg FAHE. Hypolipidemic and hypoglycemic effects of FAHE at 250 and 500 mg/kg doses were comparable to atorvastatin and metformin.

    CONCLUSIONS

    These results indicated the hypolipidemic and hypoglycemic effects of FAHE, which may be due to the high phenolic, flavonoids, and trace element contents, providing powerful antioxidant potential and affecting the en-zymatic pathways of lipid and glucose synthesis and metabolism

    Keywords: Atorvastatin, Ferulago angulata, hyperglycemia, Hyperlipidemia, Metformin
  • Behrokh Marzban Abbasabadi *, Fariborz Ghojoghi, Saber Rahmati, Omid Hajian Pages 221-232
    BACKGROUND

    Persian fallow deer (PFD), Dama dama mesopotamica, is one of the rarest members of the Cervidae family currently listed as endangered by the International Union for Conservation of Nature.

    OBJECTIVES

    Morphological variations in the skulls of male and female PFDs were evaluated in this investigation.

    METHODS

    In cooperation with the Department of Environment, skulls and mandibles were obtained from five male and four female animals. After the usual practices of bone cleaning, the specimens were evaluated for morphological differences. Next, 29 parameters were measured on the skulls and mandibles by a digital Vernier caliper for morphometric studies. In addition, ten, six, and nine landmark points were defined on the left lateral photos of mandibles, dorsal, and left lateral photos of skulls, respectively. The points were digitized on two-dimensional images using the TpsDig2 software. The shape differ-ences between the two genders were analyzed using discriminate function analysis in the MorphoJ software.

    RESULTS

    The interfrontal ridge was more prominent in male PFDs than in female animals. Moreover, there were some significant differences in the measured parameters, mostly in the mandible. The geometric morphometric evaluations showed no significant differences between the two genders.

    CONCLUSIONS

    The findings of the present investigation revealed some morphological differences between the skulls of male and female PFDs

    Keywords: Dimorphism, Head, Mandible, Persian fallow deer, skull
  • Nafise Alighazi, Negin Noori *, Hassan Gandomi, Afshin Akhondzadeh Pages 234-252
    BACKGROUND

    The probiotics must be alive in sufficient numbers and one of the main stress factors that probiotic strains should tolerate is food preservatives, like herbal essential oils (EOs). To provide a balance between sensory accept-ability and antimicrobial efficacy, the use of sub-lethal concentrations of EOs in combination with other preservation methods has been proposed.

    OBJECTIVES

    The aim of this study was to evaluate the effect of sub-lethal level of Ziziphora clinopodioides essential oil (ZEO) stress on viability of microencapsulated Lactobacillus acidophilus, and Bifidobacterium bifidum, and examine physicochemical and sensory properties of probiotic yoghurt during 28 days of storage. Moreover, the survival of probi-otics was evaluated in gastrointestinal conditions.

    METHODS

    The sub-lethal and lethal levels of ZEO were determined for Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium bifidum. Both probiotics (109 CFU/mL) were exposed to sub-lethal dose of ZEO on MRS broth for about 2 h and then microencapsulated with alginate-chitosan. First, viability of encapsulated probiotics was estimated in simulated gastrointestinal conditions. After preparation of yoghurt, enumeration of free and encapsulated probiotics in yoghurt was done. Finally, physicochemical and sensory properties of probiotic yoghurt were measured.

    RESULTS

    According to the GC-MS, Thymol (41.70%), alpha-terpineol (7.31%) and carvacrol (5.39%) were the most commonly detected components in the ZEO. The lethal doses of ZEO for L. acidophilus and B. bifidum probiotic bacteria were 1750 and 1500 ppm, respectively. Encapsulation and exposure of probiotics to sub-lethal dose of ZEO increased significantly the survival of probiotics in both gastrointestinal conditions and during 28 days of yoghurt storage (p <0.05). Furthermore, encapsulation and exposure of probiotics to sub-lethal dose of ZEO did not significantly change the pH of yoghurt samples (p >0.05). On the other hand, syneresis was not significantly different in all samples (p >0.05). The group exposed to ZEO obtained the lowest score for flavor. However, significant differences were observed between the exposed and other groups in the term of flavor, texture and overall acceptability (p <0.05).

    CONCLUSIONS

    Exposure to sublethal concentration of ZEO could be used as a prebiotic in probiotic yoghurt contain-ing probiotics so as to improve the survival and viability of microcapsulated probiotics and enhance some of the physico-chemical and sensory properties.

    Keywords: Bifidobacterium bifidum, Encapsulation, lactobacillus acidophilus, Probiotic yoghurt, Ziziphora clinopodioides essential oil
  • Ali Sadeghinasab *, Farhad Mahra, Reza Solgi, Alireza Nourian, Aliasghar Bahari Pages 254-258

    Three adult crossbred Thoroughbred horses died in June 2018 at a ranch near Hamedan, Iran. Rigor mortis was evident with no signs of post-mortem bloating in the carcasses. The neck muscles appeared excessively cyanotic in necropsy. In addition, widespread petechiae were observed on the inner surface of the thoracic intercostal muscles. Dropsy was visible in the inner surface of the abdominal wall and peritoneum. The stomach content was watery and dark gray. Furthermore, gastric mucosa was also gray. The livers had a dark appearance and the adjacent duodenum was gaseous and blackened. The kidneys showed autolysis with areas of medullary hyperemia. In addition to decomposition, a specific odor similar to the garlic aroma or natural gas could be smelled from the carcasses. Tissues and contents of various organs, as well as food and water samples, were collected for diagnostic tests. Preliminary toxicological studies showed detectable amounts of phosphide in the samples collected from gastric contents of the animals, and complementary tests confirmed the presence of zinc phosphide in the concentrate feed.

    Keywords: equine, Histopathology, phosphine, poison, rodenticide