فهرست مطالب

پژوهش در آموزش شیمی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1399)

نشریه پژوهش در آموزش شیمی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود سعادتی* صفحات 1-4
  • یاور احمدی*، علیرضا خدایی صفحات 5-30

    در عصر بیماری های حساسی مانند کرونا نیاز به آموزش از راه دور بیش از پیش احساس می شود. بنابراین استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات روشی نوین و مکملی مستحکم برای تدریس و یادگیری دروس مطالعاتی است. به ویژه برای درس انتزاعی شیمی که بهره گیری از نرم افزار های متنوع گامی بزرگ در جهت درک مفاهیم دشوار می باشد. آموزش مجازی (الکترونیکی) بروز ترین روش های یادگیری شیمی مطابق با اصول نوین آموزشی در عرصه ی آموزش جهان را فراهم می کند. بهره گیری از تجربیات و راهکار های بهبود کیفیت تدریس و یادگیری محققان می تواند روند آموزش را هموا رتر ساخته و زمینه ی رشد و ارتقای هر چه بیشتر عرصه تکنولوژی را فراهم سازد. در این مقاله با هدف مرور مطالب مربوط به فناوری اطلاعات و ارتباطات و آموزش الکترونیکی و معرفی نرم افزارهای آموزشی در درس شیمی به همراه مزایا و اهداف و معایب آن ها که با روش تحلیل مضمون ادبیات، پیشینه و نتایج پژوهش انجام شده است و با آوردن نمونه هایی از آثار پژوهشی به کاربردهای آموزشی آن ها در آموزش شیمی پرداخت شد. روش مورد مطالعه، جستجو در پایگاه های اطلاعاتی فارسی و بررسی مقالات، کتب و پایان نامه های مرتبط با آموزش شیمی می باشد و در پایان نیز به ارایه پیشنهادهایی برای بهبود آموزش الکترونیکی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آموزش شیمی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، تکنولوژی آموزشی، آموزش الکترونیکی
  • زهرا احمدآبادی*، مینا جامی الاحمدی صفحات 31-39

    امروزه تلفن های همراه هوشمند و برنامه های کاربردی قابل نصب در آن نقشی مهم را در تسهیل فرآیند یاددهی - یادگیری ایفا می کنند. برخی از این نرم افزارها می توانند در انجام آزمایش ها و یا تحلیل نتایج آنها کمک زیادی نمایند. در این پژوهش، با استفاده از یک برنامه کاربردی  تلفن همراه، پس از عکس گرفتن از سطح ظرفی که روغن بر روی آن پخش شده است، عدد آووگادرو،  با تعیین ضخامت تک لایه اولییک اسید، به دست می آید. این روش اندازه گیری عدد آووگادروو به وسیله تصویربرداری با تلفن همراه از لکه روغن و سپس  محاسبه سطح آن توسط نرم افزار، نسبت به سایر روش های فیزیکی تعیین مساحت روغن(مانندکشیدن شکل بر روی شیشه و سپس کاغذ) در زمان کمتر و با دقت بیشتری ممکن می شود.  با این روش مساحت تک لایه اولییک اسید، به طور دقیق محاسبه می شود. در این روش، ضمن انجام آزمایش کلاسیک اندازه گیری عدد آووگادرو به روش شمارشی که برای درک عمیق دانشجویان از این ثابت فیزیکی مهم لازم و ضروری است، امکان افزایش دقت در محاسبات و کاهش مراحل اندازه گیری فراهم می شود.

    کلیدواژگان: عدد آووگادرو، اولئیک اسید، تک لایه، تلفن هوشمند
  • مهشید گلستانه* صفحات 41-58

    گسترش و شیوع کووید-19 در بیش از یک سال اخیر این فرصت را برای استفاده از روش های جدید آموزشی و تحلیل فرایندهای یاددهی-یادگیری، ارزیابی و افزایش کیفیت یادگیری و اتخاذ روش های جدید برای سیستم های آموزشی دنیا فراهم نموده است. تجربیات جهانی یک سال اخیر در مورد بیماری کووید-19 و چشم انداز نامطمین یافتن راه درمان سریع حاکی از آن است که نمی توان به سادگی به سبک زندگی و شیوه آموزشی قبل برگشت. در چنین شرایطی نیاز به طراحی و پیاده سازی روش های جدید یاددهی و یادگیری وجود دارد. اهداف جدید یادگیری باید هم با تجزیه و تحلیل چالش های جهانی موجود و روش های لازم برای مقابله با آن ها و هم با چارچوب هایی که دانش، مهارت و نگرش را ارایه می دهند، هدایت شود. این مقاله با مرور مقالات چاپ شده در زمینه لزوم تغییر در رویکردهای آموزش شیمی در سطح جهان به توصیف مجموعه ای از شایستگی های لازم در سه بعد استدلال موازی، ایده های اصلی و رویکردهای بنیادی می پردازد که می تواند برای طراحی، اجرا و ارزیابی برنامه های درسی شیمی، رویکردهای تدریس و ارزشیابی در دروس پایه شیمی رشته های علوم و مهندسی مورد استفاده قرار گیرد. شکل اصلی استدلال توصیف شده در این مقاله، تفکر سیستمی است که دانشجویان برای بررسی و درک سیستم ها و پدیده های پیچیده جهانی باید آن را در خود توسعه دهند.

    کلیدواژگان: دروس پایه ی شیمی، کووید-19، دوره ی کارشناسی، تفکر سیستمی
  • فروزان قادری* صفحات 59-71

    امروزه علم شیمی به عنوان دانشی فراگیر و پرکاربرد در همه زمینه های زندگی شناخته شده است و پیشرفت و تکامل بسیاری از علوم و همچنین صنایع مدرن روز به نوعی با این علم مرتبط است بنابراین وجود بررسیهای علمی و میزان تامین اهداف آموزشی یک محتوای آموزشی لازم به نظر میرسد. در این پژوهش با استفاده از نظریه های آموزشی در یاددهی-یادگیری علم شیمی، منابع علمی موجود در گرایشهای مختلف شیمی و همچنین جمع آوری نتایج حاصل از نظرسنجی تعدادی از دبیران شیمی  به بعضی از نقاط ضعف و قوت کتاب شیمی دهم تالیفی98-99 سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی پرداخته شده و بعضی از ایرادات آموزشی آن بررسی شده است. در این پژوهش بر اصلی ترین پیش فرض مسئله یعنی استفاده از محتوای مناسب علمی و آموزشی متمرکز شده و به منظور ارتقاء سطح علمی و تامین بیشتر اهداف آموزشی، بررسی و نقدی بر شیمی دهم تالیف شده در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی انجام شده است. در بخشی از این پژوهش با  استفاده از اصول و فنون آموزش در یک تحقیق پیمایشی  از 160 نفر از همکاران دبیر شیمی مشغول به کار در سه استان کشور  با سابقه بیش از 8 سال نظرسنجی به عمل آمد. جمعیت آماری دبیران شرکت کننده در تکمیل پرسشنامه به تفکیک استان، جنسیت و نوع پاسخ استخراج شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، شیمی دهم، آموزش شیمی، متوسطه دوم
  • جلال عبودی*، حامد نظر پور صفحات 73-96

    در این پژوهش، تصمیم بر آن شد که عوامل موثر بر علاقه مندی و انگیزش دانش آموزان دوره دوم متوسطه به درس شیمی در قالب یک اقدام پژوهی موردبررسی قرار گیرد. این پژوهش از طریق طرح پرسش (و بررسی پاسخ های مخاطبین)، تجربیات محقق در کلاس های درس شیمی و بررسی متون مختلف انجام شد. نتایج بررسی ها نشان داد که عوامل مختلفی تاثیر گذار هستند که از جمله آن ها می توان به موارد مربوط به محتوی کتاب، برنامه ریزی درسی و روش های مطالعه دانش آموزان اشاره کرد. همچنین، مشخص شد که برقراری ارتباط بین علم شیمی و زندگی روزمره (جهت شناسایی کاربردهای این علم در زندگی)، هم زمان سازی تدریس تیوری و عملی (به هدف افزایش کارآمدی یادگیری)، استفاده از روش تدریس مشارکتی، جلوگیری از ایجاد فضای ترس و سخت گیری زیاد در فضای کلاس، آرامش بخشیدن به دانش آموزان و ایجاد فضای دوستانه و مبتنی بر تعامل (برای دستیابی به اهداف آموزشی) نیز از عوامل موثر بر افزایش انگیزش دانش آموزان به درس شیمی می باشند. در این راستا، راهکارهایی دیگر نیز اجرا و بررسی شدند که مشخص شد تشویق، ارتباط مناسب، تدریس ساده، صحبت های امیددهنده، ارایه متنوع مطالب (حضوری، مجازی، درس نامه، مشاهده مستقیم و...)، عملکرد دلسوزانه معلم و جلوگیری از مدیریت استبدادی نیز می توانند منجر به افزایش علاقه و انگیزه دانش آموزان به درس شیمی شوند.

    کلیدواژگان: آموزش شیمی، دروس شیمی، انگیزش، عوامل موثر بر انگیزش
  • دوست محمد سمیعی*، اکرم حافظی صفحات 97-123

    هدف اصلی پژوهش حاضر، تحلیل محتوای فصل اول کتاب شیمی پایه دهم براساس روش های ویلیام رومی و آنتروپی شانون بود. این پژوهش از نوع کاربردی و از نظر اجرا از نوع توصیفی و تحلیل محتوا بوده و فصل اول  کتاب شیمی پایه ی دهم چاپ سال 1397 از حیث توجه به ابعاد متن، تصویر و تمرین بر اساس تکنیک ویلیام رومی و آنتروپی شانون مورد بررسی قرار گرفته است .یافته های پژوهش نشان داد که شاخص درگیری دانش آموزان با متن و تصاویر 38/0 و با فعالیت ها 5/4 است. به عبارتی، متن و تصاویر فصل اول کتاب شیمی پایه دهم، غیر فعال هستند، در حالی که فعالیت های پایان فصل به دلیل فعال بودن بیش از اندازه  فعال هستند. با استفاده از آنتروپی شانون مشخص شد که میزان توجه به مقوله c در متن کتاب بیشتر از مقوله های دیگر است؛ میزان ضریب اهمیت مقوله a در محتوای غیرنوشتاری از بقیه مقوله ها بیشتر است؛ در مورد محتوای نوشتاری، مقوله های فعال با چهار شاخص بالاترین ضریب اهمیت (116/0) نسبت به مقوله های غیرفعال و خنثی را دارند؛ در مورد محتوای غیرنوشتاری، بیشترین ضریب اهمیت مربوط به شاخص غیرفعال a (52/0) است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب شیمی، پایه دهم، روش ویلیام رومی، آنتروپی شانون
|
  • Masoud Saadati * Pages 1-4
  • Yavar Ahmadi *, Alireza Khodaei Pages 5-30

    In the age of sensitive diseases such as corona virus, the need for distance education is felt more than ever. Therefore, the use of information and communication technology is a new and solid way to teach and learn study courses. Especially for chemistry as an abstract course where using a variety of software is a big step towards a lasting understanding of difficult concepts. Virtual (electronic) education provides the most up-to-date methods of chemistry learning in accordance with the new educational principles in the field of world education. Utilizing the experiences and strategies to improve the quality of teaching and learning of researchers can smooth the educational process and provide the ground for further growth and promotion of technology. In this article, with the aim of reviewing data related to information and communication technology and e-learning and introducing educational software in chemistry course along with their advantages, goals and disadvantages, which have been done by literature analysis method, background and research results Examples of research works on their educational applications in chemistry education were discussed. The method of study is searching in persian databases and reviewing articles, books and dissertations related to chemistry education, and at the end, suggestions for improving e-learning are presented.

    Keywords: Chemistry Education, Information, communication technology, Educational Technology, E-learning
  • Zahra Ahmadabadi *, Mina Jamialahmadi Pages 31-39

    Nowadays, smartphones and their software play an important role in facilitating the teaching-learning process. Some of these softwires can help a lot in performing tests or analyzing their results. In this study, using a mobile application software, after taking a picture of the surface of the container on which the oil was spread, the Avogadro number was determined by determining the thickness of the oleic acid monolayer. This method of measuring the Avogadro number by imaging the oil stain with a mobile phone and then calculating its level by the software, compared to other physical methods of determining the oil area (such as drawing a shape on glass and then paper) in less time and more accurately is possible. This calculates the area of ​​the oleic acid monolayer accurately. In this method, while performing the classical experiment of measuring Avogadro number by counting method, which is necessary for students' deep understanding of this important physical constant, it is possible to increase the accuracy of calculations and reduce the measurement steps.

    Keywords: Avogadro number, Oleic acid, monolayer, smartphone
  • Mahshid Golestaneh * Pages 41-58

    In the last year, the Covid-19 pandemic has provided the opportunity to use new educational methods, analyzing the teaching-learning processes, increasing the quality of learning, and adopt new methods of the world's educational systems. The global experience of the last year with Covid-19 disease and the uncertain prospect of finding a quick cure suggests that it is not easy to go back to the old way of life and education. Therefore, there is a need to design and implement new teaching and learning methods. These learning goals should be guided by analyzing the existing global challenges and the methods needed to address them and by the frameworks that provide knowledge, skills, and attitudes. This article through reviewing the published literature about changing chemical education approaches describes a set of competencies in three dimensions of crosscutting reasoning, core understandings, and fundamental practices.  These approaches can be used to design, implement and evaluate chemistry curricula, teaching approaches. And evaluation to be used in the chemistry courses in science and engineering. The main form of argument described in this paper is the system thinking that students must develop to study and understand complex global systems and phenomena.

    Keywords: Basic Chemistry Courses, COVID-19, Undergraduate, Systems Thinking
  • Forouzan Ghaderi * Pages 59-71

    Nowadays, chemistry is recognized as a comprehensive and widely used knowledge in all areas of life, and the progress and evolution of many sciences as well as modern industries are somehow related to this science and therefore, learning chemistry is essential for talented and interested students. As a result, it is necessary to write chemistry high school textbooks carefully enough to fix its problems. This paper has a critical look on tenth chemistry book written in the educational research and planning organization on. In this research, some of the strengths and weaknesses of the book have been addressed by using educational theories in teaching chemistry as well as scientific resources in the different branches of chemistry, as well as collecting the results of a survey of a number of chemistry teachers. In this research, we have focused on the main presupposition of the problem, i.e. the use of appropriate scientific and educational content, and in order to improve the scientific level and provide more educational goals, a review and critique of the tenth chemistry written in the Educational Research and Planning Organization has been done. In a part of this research, using the principles and techniques of education in a survey research, 160 colleagues of chemistry teachers working in three provinces of the country with more than 8 years of experience were surveyed. The statistical population of teachers participating in completing the questionnaire was extracted by province, gender and type of response.

    Keywords: Content Analysis, 10th grade, Chemistry Education, Secondary School
  • Jalal Abodi *, Hamad Nazar Poor Pages 73-96

    In this study, it was decided to examine the factors affecting the interest and motivation of high school students in chemistry in the form of a research activity. This research was conducted through questioning (and review of audience responses), researcher experiences in chemistry classes and review of various texts. The results showed that various factors are influential, including the content of the book, curriculum planning and student study methods. It was also found that establishing a relationship between chemistry and everyday life (to identify the applications of this science in life), synchronizing theoretical and practical teaching (to increase learning efficiency), using collaborative teaching methods, preventing fear and strictness In the classroom, calming students and creating a friendly and interactive atmosphere (to achieve educational goals) are also effective factors in increasing the motivation of students to study chemistry. In this regard, other strategies were implemented and examined, which were found to be encouragement, appropriate communication, simple teaching, hopeful conversations, providing a variety of materials (face-to-face, virtual, textbook, direct observation, etc.), compassionate teacher performance and prevention of authoritarian management can also increase students' interest and motivation in chemistry.

    Keywords: Chemistry Education, Chemistry course, Student motivation, Factors affecting motivation
  • Doostmohammad Samiei *, Akram Hafezi Pages 97-123

    The purpose of the present study was to content analysis of tenth grade chemistry textbook  based on William Romey and Shanon Entropy techniques. This research is an applied research and in terms of implementation is descriptive and content analysis. The first chapter of the tenth grade chemistry book published in 2016 in terms of text, image and practice dimensions based on William Romey and Shannon entropy techniques has been studied. The findings showed that involvement with text and images was 0.38 and activities was 4.5. In other words, the text and images are inactive, while the activities at the end are more active. Using the Shannon entropy, it was found that the attention to (c) in the text was higher than the other categories; The coefficient of significance of category (a) in non-written content is higher than that of other categories; the active categories with the four indices have the highest coefficient of significance (0.116) over the inactive and neutral categories; the highest coefficient of significance is related to the inactive index a (0.52).

    Keywords: Content Analysis, chemistry textbook, tenth grade, William Romey technique, Shanon Entropy