فهرست مطالب

مطالعات هنر و رسانه - پیاپی 5 (بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات هنر و رسانه
پیاپی 5 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پیام زین العابدینی* صفحات 13-42
    مستندات نشان از سیر تکوینی روایت ها و سرشت آدمیان دارند و بر باورنمایی مخاطبان موثر می باشند. مستندسازی بیان گر تهیه و ثبت اسناد و اطلاعات برای آگاهی بخشی و کشف واقعیت داشته های مختلف تاریخی یک جامعه، فرهنگ و یا یک زیست بوم است. رسانه سینما در تلاش است با واقع نمایی رویکردهای گوناگون اعم از سیاسی، تبلیغی، اجتماعی و فرهنگی را به نمایش گذارده و در تحت تاثیر قرار دادن مخاطبان موثر باشد. فیلم و فیلم سازی در گذر زمان، با تحولاتی که در جنبه های مختلف از بعد فن آوری، تجهیزاتی و روش داشته است، اکنون بدون در نظر گرفتن مرزهای جغرافیایی، عقیدتی و فرهنگی، امکان حضور در همه نقاط جغرافیایی را پیدا می کند و با واقعی جلوه دادن رویدادها، در ساخت فرهنگ عمومی، باورها و افکار عمومی موثر می باشد. از این رو، فیلم سازان چه در سینمای داستانی و چه در سینمای مستند، در جهت واقعی نشان دادن فیلم هایشان از شاخصه های سینمای مستند استفاده کرده و آثار تخیلی و تحریف شده خود را حقیقی جلوه داده و به جای مستندسازی، مستندنمایی می کنند. مسئله اصلی مقاله، تحلیل واقعیت و چگونگی نحوه استفاده از آن در آثار فیلم سازان می باشد و هدف آن آشکار شدن راهبردهای سینمای تجربه گرا در مواجهه با واقعیت است. روش تحقیق کیفی توصیفی و بر اساس بررسی و تحلیل موردهای مطالعاتی است که از موارد مطلوب به صورت انتخاب هدفمند گزینش شده است.
    کلیدواژگان: مستند، مستندنمایی، واقعیت، فراواقعیت، شبیه سازی
  • محبوبه علی محمدی* صفحات 43-73
    مناظره بخش مهمی از مبارزه های انتخاباتی است که قدمتی بیش از یک قرن دارد. ظهور انواع رسانه ها در کشورهای غربی، مناظره را مهم تر نمود و پیوند ژرف میان «مناظره انتخاباتی» و «رسانه» ایجاد کرد. بنابراین بسیاری از اندیشمندان حوزه سیاست و ارتباطات بر آن شدند برای تاثیرگذاری بیشتر این دسته از مناظره ها، اجزای یک مناظره مطلوب را ترسیم نمایند. از جمله این الگوها، می توان به الگوی سه وجهی مناظره اشاره نمود. این الگو از سه رکن «مردم»، «رسانه» و «نامزد انتخاباتی» شکل می گیرد. اهمیت این الگوی ساده در چگونگی تعامل این سه جزء است. این الگو گرچه به خوبی به کارکرد این اجزا توجه دارد، اما به دلیل تفاوت در خاستگاه فکری با آموزه های اسلامی ما هماهنگ نیست. بنابراین پژوهش حاضر از طریق مصاحبه هدفمند و نیمه ساختار یافته اجزای این الگوی کاربردی را از نگاه اسلامی بازتعریف می کند. بر پایه نتایج پژوهش، رکن «مردم» در نگاه اسلامی به جایگاه «خلق الله» ارتقاء می یابد و چنین تعریفی وظیفه رسانه را فراتر از «آگاهی بخشی صرف» در چارچوب «میانجی عادل» تعریف می کند. همچنین نامزدها را متعهد می سازد که «حقیقت گویی» را بر مبنای کسب رضایت الهی و روشن نمودن افکار مردم دنبال نموده و اصل تقدم اسرار افراد و جامعه اسلامی را بر منفعت خویش رعایت نمایند.
    کلیدواژگان: مناظره های انتخاباتی، رسانه ها، مناظره های غربی، الگوی سه وجهی، مناظره های اسلامی
  • وحیده مرادیان محمدیه، سینا ترکاشوند* صفحات 75-100
    نسبت هنر و دین همواره مورد توجه اندیشمندان بوده است و هر یک از زاویه دید خود بدان نگریسته اند. در نزد اندیشمندان اسلامی، به طور کل، هنر و دین دارای پیوند عمیقی دارند. از طرفی هنر به عنوان یک منبع درسی در نظام تعلیم و تربیت کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. بر همین اساس، لازم است تا منطبق بر اندیشه اسلامی باشد تا بتواند موجبات تحقق حیات طیبه را برای متربیان فراهم بیاورد. هدف پژوهش حاضر تبیین هنر در اندیشه اسلامی و دلالت های آن در اهداف آموزش هنر است. روش پژوهش، تحلیلی و استنتاج قیاسی است. بدین صورت که ابتدا هنر در نگرش اسلامی تبیین شده و سپس به استنتاج اهداف آموزش هنر پرداخته می شود. یافته ها بیان گر آن است که زیبایی شناسی اسلامی دارای دلالت هایی در ترسیم اهداف آموزش هنر در تعلیم و تربیت اسلامی است. از جمله، اهدافی که به دست آمد عبارت از حقیقت جویی، کمال گرایی، عقلانیت و پرورش خلاقیت است. نتایج پژوهش بیان گر آن است که هنر در نگرش اسلامی از جایگاه بالایی برخوردار است و ترسیم دقیق اهداف آموزش هنر می تواند به تعالی آموزش هنر  جهت تحقق مراتب حیات طیبه یاری رساند.
    کلیدواژگان: هنر، اندیشه اسلامی، آموزش هنر، اهداف
  • بهاره خردمند*، مریم خردمند صفحات 101-122
    علی اکبر صادقی از جمله نقاشان مطرح سبک سوریالیسم است که بیشترین استفاده از نماد را در آثارش کرده است. او مانند دیگر نقاشان سوریال، در پی آن است تا به توصیف اموری بپردازد که گه گاه و در شرایطی خاص از ناخودآگاه انسان جدا و در رویاهای او پدیدار می شوند. از همین رو، می توان با رویکرد روان شناسانه به تحلیل و تفسیر آثار او بپردازیم. هدف این مقاله آن است که با مطالعه آثار مکتوب مرتبط با نقاشی ها و مفاهیم نظری، فهم کاملی از آثار این نقاش ارایه دهد و نمادهای موجود در نقاشی های او را تحلیل کند. پرسش اصلی آن است که با توجه به نمادهای به کار رفته در آثار علی اکبر صادقی، چگونه می توان بر طبق روان شناسی یونگ، به معنای آثار و درونیات این هنرمند پی برد؟ برای رسیدن به پاسخ، چهار اثر این هنرمند بر اساس موضوع و سایر مولفه هایی چون انسان به صورت غیر تصادفی انتخاب شده و نگارندگان تلاش کردند تا با روش توصیفی - تحلیلی به مطالعه این آثار بر مبنای روان شناسی یونگ بپردازند و فهم جدید و عمیقی از این آثار ارایه دهند. در انتها، نگارندگان به این نتیجه دست یافتند که تمام نمادهای موجود در این آثار در کنار یکدیگر جمع شده اند تا نشان دهند انسان و دنیایی که او در آن زندگی می کند، مهم ترین دغدغه هنرمند است. همچنین عناصر نمادین متضادی مانند نیکی و بدی در درون هنرمند، دایما در حال تقابل بوده و هر آن او را به سوی روشنایی و سعادت مندی و یا تاریکی و بدبختی سوق می دهد.
    کلیدواژگان: علی اکبر صادقی، کارل گوستاو یونگ، نماد، سورئالیسم، انسان
  • امین رضوانی*، فریدون پریش صفحات 123-154

    در سال های اخیر، پژوهش های متعددی در زمینه آسیب های فضای مجازی، اینترنت و شبکه های اجتماعی در کشور ایران انجام گرفته و از دسته بندی های مختلفی برای این پدیده استفاده شده است، اما کم تر به آسیب های این رسانه ها در تحقیقات خارجی اشاره شده است. هدف از انجام این پژوهش، مروری بر آسیب های فضای مجازی، اینترنت و شبکه های اجتماعی بر روابط خانواده ها در پژوهش های خارج از کشور و ارایه یک چارچوب جامع در این زمینه می باشد. روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی است. در این پژوهش، آسیب های فضای مجازی، اینترنت و شبکه های اجتماعی با استفاده از مطالعات کتابخانه ای مانند (مقالات، کتب، مجلات، نشریه ها، پایان نامه ها و نمایه های نوشته شده در این زمینه و...) استخراج شد. این پژوهش از لحاظ ماهیت و هدف، کاربردی است. در این مقاله، ضمن بیان مفهوم فضای مجازی، اینترنت و شبکه های اجتماعی، به مهم ترین آسیب های آن ها در پژوهش های خارج از کشور اشاره شده است. در پایان، کلیه عوامل شناسایی شده تحت چارچوبی جامع سازماندهی شده اند که از این لحاظ اهمیت دارد. به طورکلی، رایج شدن فعالیت افراد در فضای مجازی، اینترنت و شبکه های اجتماعی معمولا آسیب هایی را برای آن ها به همراه دارد که می توان از مشکلات روحی - روانی، مشکلات رفتاری، مشکلات فرهنگی - اجتماعی، مشکلات جسمانی، مشکلات اخلاقی - مذهبی به عنوان شاخه های  اصلی آسیب ها بر روابط خانواده ها در پژوهش های خارج از کشور نام برد که هریک دارای زیرشاخه های فرعی متعددی هستند.

    کلیدواژگان: آسیب، فضای مجازی، اینترنت، شبکه های اجتماعی، روابط خانواده
  • مهناز احتشامی*، عاطفه پورصالحی صفحات 155-174
    از مسایل بنیادی جریان زیبایی شناسی، نسبت میان حقیقت زیبایی و درک زیبایی است. در دیدگاه اسلامی، حقیقت زیبایی جریانی ثابت در هستی است که دارای مراتبی از زیبایی محسوس تا معقول می باشد و این موضوع با توجه به رابطه مدرک و مدرک بودن انسان و زیبایی، سطوح متفاوتی از درک زیبایی را ایجاد می نماید. نظر به مراتبی بودن زیبایی، در این دیدگاه، آن چه به عنوان هدف ایده آل برای انسان تبیین گردیده، متوقف نماندن بر زیبایی محسوس و سوق یافتن به زیبایی معقول یا حسن است. در این راستا، ارتقای سطح ذایقه زیباپسندی فرد، مستلزم ارتقای سطح شناخت و معرفت او نسبت به زیبایی و رسیدن به حسن شناسی است، اما راهبرد صحیح این ارتقاء در هاله ای از ابهام است. این مقاله که از نوع تحقیق بنیادی است، درصدد است تا با بررسی ساختار ادراکی و شناسایی عوامل موثر بر آن، راهبردهای ارتقای سطح ذایقه زیباشناسی را مورد پژوهش قرار دهد که در راستای دست یابی به یافته های پژوهش، از مبانی معرفت شناسی اسلامی به ویژه آرای علامه طباطبایی با روش های توصیفی - تحلیلی و استنباطی بهره گرفته است. بررسی ها نشان می دهد که عامل «مواجهه» نقش مهمی در شکل گیری معرفت داشته و کیفیت آن در کیفیت معرفت حاصله اثرگذار است. بنابراین به منظور ارتقای ذایقه زیباشناسی باید سطح مواجهه افراد، اصلاح و تقویت شود. در همین راستا، با بررسی این موضوع در قرآن و روایات، بهترین راهبرد ارتقاء مواجهه، توجه به حمدهای ابراز شده و فعال شدن حمد در وجود فرد است.
    کلیدواژگان: حسن، معرفت، مواجهه، ذائقه زیباشناسی، حمد
|
  • Payam Zinalabedini * Pages 13-42
    Documentation indicates the preparation and registration of documents are for acquiring information, raising awareness, and discovering facts of various historic assets of a society, a culture, or an ecosystem. Records show the evolution of events and humans’ nature are compelling in showing belief in audiences. Into the film medium has tried to rallying and impress the audience with various approaches, including political, propaganda, social and cultural of this feature. Hence filmmakers both at fiction cinema or documentary film used indexes of documentary films to show the accurate indicator of their movies, and their fiction and distorted works have shown reality and make showing documentation rather than documentation. The main issue of this paper is to analyze reality and the perception of reality. The research method is descriptive and qualitative, and it aims to reveal the primary nature of showing documentation and its impact in experimental cinema.
    Keywords: Documentary, Mockumentary, Reality, hyperreality, Simulation
  • Mahboobeh Alimohammadi * Pages 43-73
    Electoral debates are one of the most important methods of propaganda in today’s world of politics. These debates, the starting point of which must be followed in rivals’ speeches to get ahead of each other, are more than a century old in Western countries such as the United States and France. This trend continued to gain strength with the help of print, radio, and television media, becoming a definite and undeniable part of the electoral system of many countries. Therefore, many thinkers in politics and communication decided to draw the components of a desirable debate to make this group of debates more effective and get better results from them. Among these models, we can mention the three-dimensional debate model, which includes three elements: people, media, and candidates. Although this model has features such as explaining the role, how to improve the performance and how the elements interact, it is nevertheless a model derived from the Western intellectual-political system, therefore, for a country like Iran that has other principles such as religion in its thinking and policy structure. He knows it is not desirable. For this reason, the present study provides a model for media-electoral debates by studying the Islamic characteristics of debate through documents and interviews with eleven experts. This model provides specific duties and rights for all three pillars by defining the people, the candidate, and the media.
    Keywords: electoral debates, media three-dimensional model, Western debates, Islamic debates
  • Vahideh Moradiyan Mohammadieh, Sina Torkashvand * Pages 75-100
    Thinkers have always considered the relationship between art and religion, and everyone has looked at it from their own point of view. For Islamic thinkers in general, art and religion have a deep connection. On the other hand, art as a textbook is of great importance in the country’s education system. Accordingly, it is necessary to conform to Islamic thought to provide the means for realizing a good life for educators. The purpose of this study is to explain art in Islamic thought and its implications for the purposes of art education. The research method is analytical and deductive inference. In this way, first, art is explained in the Islamic view, then the goals of art education are inferred. Findings indicate that Islamic aesthetics has implications in drawing the goals of art education in Islamic education. Among them, the goals achieved are truth-seeking, perfectionism, rationality, and fostering creativity. The research results indicate that art has a high position in the Islamic attitude, and accurate drawing of the goals of art education can help the excellence of art education achieve the levels of the good life.
    Keywords: Art, Islamic Thought, Art Education, Objectives
  • Bahareh Kheradmand *, Maryam Kheradmand Pages 101-122
    Ali Akbar Sadeghi, a leading Iranian Surrealist artist, creates dreamlike images full of symbolism and abstraction. Like other surrealist painters, he seeks to depict icons that occasionally and under certain circumstances got separated from the storehouse of the human unconscious and appear in their dreams. Studying the psychoanalysis approach, we aim to explore the symbols representing his paintings to provide a clear picture of his works. Thus, the question raised how we understand Ali Akbar Sadeghi’s paintings through Karl Gustav Jung’s psychoanalysis? We selected four of his paintings based on their subjects and other components such as the image of man, nature, etc. Finally, we conclude that all the symbolic elements gathered to express the fact that man and his world are one of his main concerns. Also, the existence of opposite symbolic elements in the artist’s mind, such as good and evil, continuously confront each other, leading them to illumination, felicity, or darkness and misfortune.
    Keywords: Ali Akbar Sadeghi, Carl Gustav Jung, Symbolism, Surrealism, Human
  • Amin Rezvani *, Fereydoon Parish Pages 123-154

    Several studies on the harms of cyberspace, the Internet, and social networks in Iran have been conducted, and different categories have been used for this phenomenon. Still, the harms of these media are less mentioned in foreign research. The purpose of this study is to review the harms of cyberspace, the Internet, and social networks on family relationships in research abroad and to provide a comprehensive framework in this field. The research method is descriptive-analytical. In this study, the harms of cyberspace, the Internet, and social networks were extracted using library studies (articles, books, magazines, journals, dissertations, and indexes written in this field, etc.). This research is applied in terms of nature and purpose. In this article, while expressing the concept of cyberspace, the Internet, and social networks, their most important harms in research abroad have been pointed out. Finally, all identified factors are organized under a comprehensive framework that is important in this regard. In general, the prevalence of people’s activities in cyberspace, the Internet, and social networks usually brings with them harms that can be from psychological problems, behavioral problems, socio-cultural problems, physical problems, moral-religious problems as the main branches of injuries. Family relationships in overseas research mentioned that each has several sub-branches.

    Keywords: Injury, Cyberspace, internet, social networks, family relationships
  • Mahnaz Ehteshami *, Atefeh Poursalehi Pages 155-174
    The relationship between the truth of beauty and perceiving beauty is a fundamental topic in aesthetics. From the Islamic perspective, the truth of beauty is steadily flowing throughout the universe, and it has levels, ranging from sensory to more extrasensory (i.e., intellectual) qualities. Since the relation of a human to beauty is that of a perceiver and the object of perception, perceiving beauty will also have different levels. Therefore, the Islamic perspective calls humans not to confine their perception of beauty to the sensory levels but to elevate it to grasp the intellectual beauty, or husn, as well. However, elevating aesthetic taste to the higher levels requires deeper knowledge about beauty and the skill of understanding husn. Therefore, the question that needs to deal with is about the correct approach to elevating taste. As fundamental research, the present paper aims a study the approaches of elevating aesthetic taste. It employs a descriptive-analytical and inferential methodology to draw on Islamic epistemological sources, including views of Allameh Tabataba’i, and explore the human structure of perception and factors influencing it. Findings indicate that “encounter” plays an important role in constructing knowledge and that the quality of encounter influences the quality of knowledge. Therefore, for elevating aesthetic taste, the way one encounters beauty needs to be developed. Based on an analysis of the Quran and hadith, the study finally suggests that the best approach to elevating the level of encountering beauty will be to highlight expressions of hamd (praise for true beauty) by the person and develop the ability to express hamd
    Keywords: Husn, Knowledge, encounter, Aesthetic Taste, Hamd