فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1400)

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی مرتضوی ترجمه: حیدر امیری صفحات 15-36

    در طی چند دهه گذشته چشم‌اندازهای روشنی از ارتباط بین تمدن هند و بین‌النهرین به دست آمده است(Kohl, 1977: 111-127; Lamberg-Karlovsky, 1977: 33-34; Tosi, 1983: 57-78; Piperno, 1983: 319-325; Pracchia;Tosi and Vidale,1985 :207-248; Chakrabarti, 1990; During Caspers, 1994: 83-106; Jansen, 2002: 105-129; Possehl, 2002: 325-342) تحقیقات باستان شناسی، تعدادی از مسیرهای تجاری، ازجمله راه های دریایی و خشکی را نشان می دهد که تمدن هند را به منطقه بین‌النهرین4 از طریق ایران، به‌ویژه خلیج‌فارس5 و جنوب شرقی ایران مرتبط می کرد. اگرچه مسیرهای زمینی مهم‌ترین شبکه ارتباطی در نیمه اول هزاره سوم پیش از میلاد بود(Tosi,1983:57)، اما به‌نظر می رسد که در نیمه ی دوم هزاره سوم پ.م مسیرهای تجارت دریایی جایگرین مسیرهای زمینی شد و این جایگزینی باعث پیوند تمدن هند با جوامع مرتبط با خلیج‌فارس شد(Jansen,2002:121-122). این مقاله دو هدف را دنبال می کند: اول، اهمیت خلیج ‌فارس به عنوان یک راه اصلی برای تجارت در مسافت زیاد بین شرق و غرب را ارزیابی می کند. دوم، عملکرد احتمالی لیان6(بوشهر) به عنوان بندر واسطه ای در کرانه های خلیج‌فارس را نشان می‌دهد.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، تجارت دریایی، بین النهرین، دره سند
  • مهرداد احمدی، صمد رضایی صفحات 37-52

    هدف از این مطالعه، شناسایی عوامل موثر بر مشارکت شهروندان در فرآیند مدیریت شهری بود. این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ روش شناسی، توصیفی- اکتشافی بوده و به صورت میدانی اجرا شده است. جامعه ی آماری این تحقیق کلیه ی شهروندان منطقه 8 شیراز و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 384 نفر در نظر گرفته شد. روش نمونه گیری، تصادفی بود. برای آزمون فرضیات تحقیق، از نرم افزار SPSS و آزمون های تی تک نمونه ای و رتبه بندی فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داده است که احساس تعلق، اعتماد فرد به شهرداری، آگاهی در مورد امور شهری، پایگاه اجتماعی– اقتصادی شهروندان و قوانین و مقررات موجود بر مشارکت شهروندان در فرآیند مدیریت شهری تاثیر معناداری داشته اند و همه ی فرضیه های تحقیق اثبات شد. هم چنین؛ نتایج آزمون رتبه بندی نشان داد که پایگاه اجتماعی– اقتصادی شهروندان در رتبه اول و قوانین و مقررات موجود در رتبه آخر به لحاظ تاثیرگذاری بر مشارکت شهروندان در فرآیند مدیریت شهری بودند.

    کلیدواژگان: فرآیند مدیریت شهری، مشارکت شهروندان، منطقه 8 شیراز
  • یاشار طاهری صفحات 53-78

    در رویدادهای سالیان تازه گذشته، دیپلماسی فرهنگی در پهنه روابط بین الملل، در راستای بهبود مناسبات و پیوندها و ارتباطات میان کشورها مخصوصا جوامع و دولت های منطقه ای جایگاه ویژه ای یافته و موجب هم گرایی میان دولت ها و ملت ها گردیده است. دیپلماسی فرهنگی به عنوان ابزار سیاست خارجی کشورها که هنر ترویج و گستردن فرهنگ در همه ابعاد آن را برعهده دارد، در فراهم آوردن زمینه های همکاری های مشترک، شناخت و شناساندن فرهنگ ها و دادوستد ارزش های فرهنگی و استوارسازی و تثبیت روابط پایدار میان مردمان، اقوام، جوامع بومی و دولت ها تاثیر بسزایی داراست. در این مقاله که با شیوه کتابخانه ای و تحلیلی و نگاه تطبیقی، توصیفی و گردآوری گزارش ها و رخدادهای روز انجام شده است، تلاش می شود تا نقش دیپلماسی فرهنگی که از گونه های دیپلماسی عمومی می باشد، در منطقه و عرصه جهانی و مولفه ها و الزام های حقوقی آن با نگاه به درون کشور با رویکرد بین المللی تبیین گردد. به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که نظام جمهوری اسلامی دارای چه مقررات و ابزارهای قانونی و حقوقی برای دیپلماسی فرهنگی پویا و فعال در روابط بین الملل و میان کشورها و مردم است. در نهایت؛ به این نتیجه می رسیم که با نگاه به اسناد قانونی بالادستی مانند قانون اساسی و نهاد کلانی هم چون شورای عالی انقلاب فرهنگی و نیز استفاده منطقی و درست از قواعد حقوق بین الملل در دیپلماسی فرهنگی ایرانی، می توان راه تکمیل دست یابی به جایگاه شایسته هدف را پویید و نقش کلیدی را بیش تر در معادلات منطقه ای و بین الملل، در راستای توسعه پایدار و صلح و گفتگوی دوستانه ایفا نمود.

    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، قانون اساسی، قدرت نرم، دیپلماسی عمومی، حقوق فرهنگی
  • سعید محمدی، اسماعیل شفیعی سروستانی صفحات 79-106

    مقاله حاضر به چگونگی روابط دو کشور آمریکا و جمهوری آذربایجان در رابطه با جمهوری اسلامی ایران می ‌پردازد. روابط جمهوری آذربایجان و آمریکا از بعد استقلال این کشور از شوروی شکل گرفت. آمریکا که خود را در عرصه جهان بی‌رقیب می ‌دید، خواهان ایفای نقشی فعال و موثر در کشورهای استقلال یافته از اتحاد شوروی بود. تمایل این کشورها به‌ویژه جمهوری آذربایجان به غرب-به‌خصوص به آمریکا- این نفوذ را آسان‌تر می‌کرد. بنابراین، جمهوری آذربایجان به دلیل فقدان مبانی قدرت از جمله فقدان عمق استراتژیک، جمعیت کم، جبران ضعف قدرت نظامی‌ امنیت خود را در خروج از نفوذ روسیه و در محور پیوستن به غرب و به ویژه ناتو و آمریکا جستجو می کند. در نقطه ی مقابل ایران در محور پیوستگی منطقه‏ای و دوری از محور آمریکا حرکت می کند، جمهوری آذربایجان چالش های امنیتی -اقتصادی و سیاسی زیادی برای کشور همسایه خود یعنی جمهوری اسلامی ایران ایجاد کرده که در این مقاله مورد بررسی قرار می گیرد. جمهوری آذربایجان یکی از گروه کشورهای است که سیاست خارجی خود را با آمریکا و غرب گره زده و اهداف خود را در توسعه جغرافیایی و دولت-ملت سازی نسبت به خاک ایران تعریف کرده است.

    کلیدواژگان: دولت ملت سازی، ایران، آذربایجان، آمریکا، امنیت ملی
  • مسلم نظری سرحانی صفحات 107-128

    با توجه به این که رفاه و برخورداری یک جامعه، از نشانه های شکوفایی یک تمدن است؛ نیل به آن از اولویت های هر جامعه ای در طول تاریخ بوده است. اما در مقابل رفاه گری که در قرآن به «اتراف» از آن یاد می شود، یکی از موانع مهم رشد انسان به سوی کمال بوده است. هر چند رفاه گری سبب اصلاح معاش می شود، اما فساد نفس انسان و دور شدن از اخلاقیات را نیز به همراه دارد. این پدیده ی اجتماعی که معلول علت هایی هم چون میل طبیعی انسان و راحت طلبی، استفاده ی نادرست و نابجا از ثروت، قدرت و مدیریت غلط، هر دو، می باشد، در میان بعضی از جوامع ایجاد شده و آن را دچار انحراف در مسایل اخلاقی، سیاسی و اجتماعی می کند. بعد از رحلت پیامبرصلی الله علیه و آله شاهد ظهور چنین پدیده ای در میان عده ای از خواص و حاکمان اسلامی بودیم.

    کلیدواژگان: اسلام، مسیول، پیامدها، رفاه زدگی، راه های برون رفت
  • مهدی محمدی صفحات 129-150

    شرکت دیزنی از سال 1937 تا سال 2018م. 18 پویانمایی با محوریت شاهدخت ارایه کرده که نماینده ذهنیت و گفتمان زنانه نگر زمانه خود بوده اند. یکی از مولفه های اصلی پویانمایی های دیزنی، ارتباط شاهدخت ها با جنس مخالف است. این ارتباط گاه صرفا در حد تمایلی درونی و گاه با دوستی همراه است. بررسی ها نشان می دهد که در پویانمایی های ساخته شده در قرن بیستم، ارتباط با جنس مخالف همواره با موضوع ازدواج پیوند داشته است در حالی که رویکرد غالب این پویانمایی ها در قرن بیست و یکم، مخالفت با ازدواج و تمایل به جنس مخالف در قالب روابط دوستانه بوده است. این مقاله با رویکردی تاریخی و با استفاده از روش تحلیل محتوا سعی کرده تا روند تحولات مفهومی این پویانمایی ها را در موضوع «ارتباط با جنس مخالف» مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: شاهدخت، دیزنی، زنانه نگری، ازدواج، جنس مخالف
|
  • Mehdi Mortazavi Translator: Haidari Amiri Pages 15-36

    Over the past few decades, clear perspectives have emerged on the relationship between Indian and Mesopotamian civilization. Archaeological research reveals a number of trade routes, including sea and land routes, that connected Indian civilization to the Mesopotamian region via Iran, particularly the Persian Gulf and southeastern Iran. Although overland routes were the most important communication network in the first half of the third millennium BC, it seems that in the second half of the third millennium BC, maritime trade routes replaced overland routes, linking Indian civilization with Persian Gulf communities. This article pursues two goals: First, it assesses the importance of the Persian Gulf as a major route for long-distance trade between East and West. Second: shows the possible function of Lian (Bushehr) as an intermediary port on the shores of the Persian Gulf.

    Keywords: Persian Gulf, Maritime trade, Mesopotamia, Sindh Valley
  • Mehrdad Ahmadi, Samad Rezaie Pages 37-52

    The purpose of this study was to identify the factors affecting citizen participation in the urban management process. This study is applied in terms of purpose and descriptive-exploratory in terms of methodology and has been conducted in the field. The statistical population of this research was all citizens of District 8 of Shiraz and the sample size was 384 people using Morgan table. The sampling method was random. To test the research hypotheses, SPSS software and one-sample t-test and Friedman ranking were used. The results showed that the sense of belonging, trust in the municipality, awareness of urban affairs, socio-economic status of citizens and existing laws and regulations had a significant impact on citizen participation in the urban management process and all research hypotheses were confirmed. also; The results of the ranking test showed that the socio-economic status of citizens was in the first place and the existing laws and regulations were in the last place in terms of influencing the participation of citizens in the urban management process.

    Keywords: Urban Management Process, Citizen Participation, Shiraz District 8
  • Yashar Taheri Pages 53-78

    In the events of recent years, cultural diplomacy in the field of international relations, in order to improve relations and ties and relations between countries, especially societies and governments in the region, has a special place and leads to convergence between governments and nations. Cultural diplomacy as a tool of foreign policy of the countries, which is responsible for the art of promoting and spreading culture in all its dimensions, in providing the grounds for joint cooperation, recognizing cultures and exchanging cultural values, and stabilizing and stabilizing relations. Sustainability has a profound effect on peoples, tribes, indigenous communities and governments. This article, which is done with a library and analytical method and a comparative, descriptive view and collection of reports and current events, tries to explain the role of cultural diplomacy, which is a type of public diplomacy, in the region and The global arena and its legal components and requirements should be explained by looking at the country with an international approach. We seek to answer the question of what rules and legal instruments the system of the Islamic Republic has for dynamic and active cultural diplomacy in international relations and between countries and peoples. Eventually; We conclude that by looking at upstream legal documents such as the Constitution and a major institution such as the Supreme Council of the Cultural Revolution, as well as the rational and correct use of the rules of international law in Iranian cultural diplomacy, we can complete the way to achieve It pursued the rightful place of the goal and played a key role more in the regional and international equations, for sustainable development and peace and friendly dialogue.

    Keywords: Cultural Diplomacy, Constitution, Soft Power, International Law, International Relations, Public Diplomacy, Cultural Law
  • Saeed Mohammadi, Ismail Shafiee Sarvestani Pages 79-106

    In the present study, the relations between the two countries of the United States and the Republic of Azerbaijan in relation to the Islamic Republic of Iran are discussed. It was independent of the Soviet Union, and the inclination of these countries, especially the Republic of Azerbaijan, to the West - especially the United States - facilitated this influence. It seeks Russian influence on the axis of joining the West and (American-European) structures, especially NATO and the United States. On the other hand, Iran is moving in the direction of regional cohesion and away from the axis of the United States. Therefore, in these areas, the Republic of Azerbaijan does not agree with the direction of Iran's move. Therefore, the fundamental question is what consequences the expansion of political and security relations between Azerbaijan and the United States had for the national security of the Islamic Republic between 1990 and 2017? The Republic of Azerbaijan is one of the groups of countries that have linked their foreign policy with the United States and the West and defined their goals in geographical development and nationbuilding in relation to Iran. Their security and military have a negative impact on the national security of the Islamic Republic of Iran. This research has been collected by descriptive and analytical methods of collecting information from libraries and the Internet.

    Keywords: Nation-Building Government, Iran, Azerbaijan, USA, National Security
  • Muslim Nazari Sarhani Pages 107-128

    Considering that the well-being of a society is one of the signs of the flourishing of a civilization; Achieving it has been one of the priorities of every society throughout history. But in contrast to welfare, which is referred to in the Qur'an as "around", has been one of the most important obstacles to human growth towards perfection. Although well-being improves livelihoods, it also leads to the corruption of the human soul and the departure from morality. This social phenomenon, which is the result of causes such as human natural desire and convenience, misuse of wealth, power and mismanagement, both, has been created in some societies and it has deviated from moral issues. Political and social. After the death of the Prophet (PBUH), we witnessed the emergence of such a phenomenon among a number of Islamic properties and rulers. Keywords

    Keywords: Islam, responsible, consequences, welfare, ways out
  • Mehdi Mohammadi Pages 129-150

     From 1937 to 2018, Disney presented 18 Princess-centric animations that represented the feminist mentality and discourse of their time. One of the main components of Disney animation is the connection of princesses with the opposite sex. This relationship is sometimes merely an inner desire and sometimes a friendship. Studies show that in twentieth-century animation, the relationship with the opposite sex has always been linked to the issue of marriage, while the dominant approach in the 21st century, these animations have been opposition to marriage and the desire for the opposite sex in the form of friendships. This research with a historical approach and using the method of content analysis has tried to examine the trend of conceptual developments of these animations in the subject of "relationship with the opposite sex".

    Keywords: Princess, Disney, Feminism, Marriage, Opposite Sex