فهرست مطالب

تحقیقات تولیدات دامی - سال دهم شماره 2 (تابستان 1400)

فصلنامه تحقیقات تولیدات دامی
سال دهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس عاطفی*، عبدالاحد شادپرور، نوید قوی حسین زاده صفحات 1-10
    هدف تحقیق حاضر بررسی اثر متقابل بین روش های برآورد آثار نشانگری، ساختار جمعیت و معماری ژنتیکی صفت بر صحت ارزیابی ژنومی بود. جمعیت پایه ای با دو اندازه موثر 100 و 500 فرد به وسیله نرم افزار QMSim شبیه سازی شد. تعداد 500 نشانگر و دو تعداد متفاوت جایگاه های کنترل کننده صفات کمی یا QTL (50 و 200) روی ژنوم متشکل از یک کروموزوم به طول 100 سانتی مورگان به طور تصادفی پراکنده شدند. در پژوهش حاضر، سه صفت با وراثت پذیری 1/0 ، 3/0 و 5/0 شبیه سازی شد. ارزش های اصلاحی ژنومی به وسیله روش های رگرسیون ریج بیزی، بیز A، بیز B، بیز C، بیز LASSO، روش نیمه پارامتری بر پایه کرنل و شبکه های عصبی پیش بینی شدند. در هر سه میزان وراثت پذیری، با افزایش اندازه موثر جمعیت، صحت برآوردهای ژنومی کاهش یافت، ولی شدت آن برای روش های آماری یکسان نبود. در وراثت پذیری پایین، با افزایش تعداد QTL، میزان صحت ارزش های اصلاحی ژنومی افزایش یافت. بر عکس، میزان صحت ارزش های اصلاحی در وراثت پذیری متوسط و بالا کاهش یافت. در صفات با توزیع یکنواخت QTLها، با افزایش تعداد QTL، مقدار صحت ارزیابی ژنومی کاهش، ولی افزایش تعداد QTL در صفاتی که QTLهای آنها دارای توزیع نرمال و گاما بود، منجر به افزایش صحت شد. در هر سه نوع توزیع یکنواخت، نرمال و گاما، میزان صحت با افزایش اندازه موثر جمعیت کاهش یافت. نتایج پژوهش حاضر آثار متقابل بین روش های آماری، ساختار جمعیت و معماری ژنتیکی صفت را بر صحت ارزیابی ژنومی به وضوح نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اثر متقابل، انتخاب ژنومی، ساختار جمعیت، صحت پیش بینی، معماری ژنتیکی صفت
  • سولماز بادره، محمدرضا شیخلو*، امیر کریمی صفحات 11-23
    توزیع نامتوازن آلل های مغلوب در ژنوم حیوانات بنیان گذار منجر به ناهمگنی افت ناشی از همخونی در نوادگان آنها می شود. در این تحقیق، از اطلاعات شجره ای و رکوردهای وزن تولد و از شیرگیری 4032 راس گوسفند بلوچی که طی سال های 1368 تا 1395 در مرکز اصلاح نژاد گوسفند بلوچی ثبت شده بود، برای بررسی ناهمگنی افت ناشی از همخونی بین حیوانات بنیان گذار جمعیت استفاده شد. ضریب همخونی Wright حیوانات همخون، به ضرایب همخونی جزیی حاصل از چهار حیوان بنیان گذار با بیشترین مشارکت در همخونی جمعیت تجزیه شد. ضرایب همخونی Wright و همخونی جزیی حیوانات بنیان گذار در دو تجزیه جداگانه به عنوان متغیر کمکی در مدل حیوانی وارد شدند. ضریب رگرسیون صفات وزن تولد و وزن از شیرگیری از همخونی Wright به ترتیب 4/6- و 9/61- گرم برآورد شد. اثر همخونی جزیی حاصل از حیوانات بنیان گذار مختلف بر صفات مورد بررسی، ناهمگن بود. ضریب تابعیت صفت وزن تولد از همخونی جزیی حیوان بنیان گذار B برابر با 79- گرم بود، در حالی که همخونی جزیی حاصل از حیوان بنیان گذار D سبب افزایش 121 گرمی در این صفت شد. در صفت وزن از شیرگیری، همخونی جزیی حیوان بنیان گذار D سبب افزایش83 گرمی در این صفت شد، در حالی که همخونی جزیی سایر حیوانات بنیان گذار تاثیری بر این صفت نداشت. ناهمگنی مشاهده شده در اثر همخونی جزیی حیوانات مختلف می تواند تاییدی بر فرضیه نقش تعداد محدودی آلل مغلوب بزرگ اثر بر بروز افت ناشی از همخونی در این صفات باشد. با توجه به نتایج این تحقیق، ناهمگنی تاثیر همخونی حیوانات بنیان گذار باید در برنامه های اصلاح نژادی این نژاد مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گوسفند بلوچی، ناهمگنی، وزن از شیرگیری، وزن تولد، همخونی جزئی
  • محمدرضا خردادی، سید حسین حسینی مقدم*، عاطفه صبوری، کامران محفوظی صفحات 25-38
    نظر به اهمیت بررسی عملکرد هیبریدهای تجاری کرم ابریشم در سطح نوغانداری های مناطق مختلف روستایی، در بهار سال 1398 تعداد 14 جعبه تخم نوغان تفریخ شده از هر هیبرید (12 وارداتی و دو ایرانی) به نوغانداران ماهر در دو ناحیه مرتفع و جلگه در 35 روستای شرق و در دو ناحیه مرتفع و جلگه در 32 روستای غرب گیلان تحویل و تا پایان پرورش کرم ابریشم نظارت شد. برای اندازه گیری صفات، 200 عدد نمونه تصادفی پیله از هر نوغاندار خریداری شد. عملکرد هر جعبه کرم ابریشم، درصد پیله های خوب، درصد تلفات شفیرگی، تعداد و وزن در لیتر، وزن پیله، وزن قشر پیله و درصد قشر پیله اندازه گیری شد. نتایج نشان داد برای تمامی صفات، اثر متقابل بین ناحیه و هیبرید غیرمعنی دار بود (05/0<P). بیشترین عملکرد در هر جعبه مربوط به هیبرید 871×872 و کمترین آن مربوط به 104×103 بود (05/0>P). بیشترین متوسط وزن پیله و درشت ترین آن به ترتیب مربوط به هیبرید 154×153 و 871×872 و کمترین وزن و ریز ترین آن متعلق به Baiyu×Qiufeng بود (05/0>P). بیشترین مقدار درصد پیله های خوب متعلق به هیبرید 104×103 و کمترین آن مربوط به HaoyuB×JingsongA بود (05/0>P). بیشترین درصد قشر پیله برای هیبرید 104×103 و کمترین آن مربوط به هیبرید BaiyuB×QiufengA بود (05/0>P). در بین چهار ناحیه، کمترین میانگین برای تمامی صفات مورد بررسی مربوط به ناحیه جلگه شرق گیلان بود. از بین شش جفت هیبرید دو طرفه مورد بررسی، عملکرد هیبریدهای 871×872 و 872×871 و همچنین Suju×Minghu و Minghu×Suju می تواند هم منافع تولید کنندگان پیله و هم نخ ابریشم را تامین نماید.
    کلیدواژگان: صفات پیله، گروه بندی هیبریدها، نوغانداران گیلان، هیبرید کرم ابریشم ایرانی
  • رضا سیاحی*، محسن دانشیار، پرویز فرهومند صفحات 39-50

    هدف این آزمایش، بررسی اثر سطوح مختلف متیونین از 11 تا 24 روزگی بر عملکرد، خصوصیات لاشه، بازده انرژی و پروتئین، مواد مغذی عضله سینه و برخی فراسنجه های خونی در بلدرچین ژاپنی بود. از 490 قطعه جوجه بلدرچین در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار، پنج تکرار و 14 قطعه بلدرچین در هر واحد آزمایشی به مدت 14 روز در این آزمایش استفاده شد. جیره های آزمایشی شامل سطح توصیه شده NRC (5/0 درصد)، سه سطح 5/7، 15 و 5/22 درصد پایین‏تر از NRC (به ترتیب 4625/0، 425/0 و 3875/0 درصد) و سه سطح 5/7، 15 و 5/22 درصد بالاتر از NRC (به ترتیب 5375/0، 575/0 و 6125/0 درصد) برای متیونین بودند. نتایج نشان داد که مصرف سطح 575/0 درصد متیونین، بالاترین افزایش وزن و کمترین ضریب تبدیل خوراک را بر اساس رگرسیون خطی و درجه دوم ایجاد کرد. میزان پروتئین عضله سینه به طور خطی با افزایش متیونین جیره تا 5/0 درصد افزایش یافت. مصرف بالاترین سطح متیونین (6125/0 درصد) موجب بالاترین وزن نسبی ران در لاشه بر اساس رگرسیون خطی و درجه دوم شد. سطح 575/0 درصد متیونین سبب بالاترین بازده انرژی و پروتئین شد (بر اساس رگرسیون خطی و درجه دوم). بعلاوه، میزان نیاز متیونین برای بهینه‏سازی افزایش وزن، ضریب تبدیل خوراک و بازدهی انرژی و پروتئین با استفاده از مدل خط شکسته درجه دوم به ترتیب 569/0، 578/0، 54/0 و 35/0 برآورد شد. به‏طور کلی، میزان نیاز به متیونین بر اساس پاسخ تجمعی افزایش وزن، ضریب تبدیل خوراک و بازدهی انرژی و پروتئین برابر با 569/0 تعیین شد.

    کلیدواژگان: بازده انرژی، بازده پروتئین، بلدرچین ژاپنی، عملکرد، متیونین
  • مرتضی چاجی*، حسن خنیفر صفحات 51-62
    آزمایش حاضر با هدف بررسی تاثیر عمل آوری با پرتو الکترون (پرتو) و بخار آب با فشار پایین (بخار) بر ارزش تغذیه ای پودر هسته خرما برای نشخوارکنندگان انجام شد. ابتدا پودر هسته خرما با پرتو الکترون در دوزهای صفر، 25، 50، 75، 100 و 125 کیلوگری پرتودهی شد. سپس بخشی از هسته های خرمای پرتودهی شده با بخار آب (134 درجه سلسیوس به مدت 40 دقیقه) عمل آوری شدند. هضم و تخمیر آزمایشگاهی پودر هسته خرما با استفاده از روش تولید گاز و هضم دو مرحله ای اندازه گیری شد. در مقایسه با گروه شاهد، پرتودهی با الکترون یا بخار آب منجر به کاهش درصد NDF و ADF (05/0>P)، افزایش معنی دار پتانسیل و نرخ تولید گاز، عامل تفکیک، ماده آلی واقعا تجزیه شده و قابلیت هضم ماده خشک،NDF  و ADF هسته خرما شد (05/0>P) و تیمار 100 کیلو گری بهترین عملکرد را داشت (05/0>P). در کل، عمل آوری هسته خرما با بخار آب یا پرتو الکترون به تنهایی باعث بهبود ارزش تغذیه ای هسته خرما شد، اما در مقایسه با شاهد، عمل آوری با بخار بعد از پرتودهی (اثر متقابل) تاثیر افزایشی معنی داری نداشت. لذا، نتایج آزمایش حاضر به این موضوع اشاره دارد که پرتودهی به تنهایی بخش زیادی از ظرفیت ممکن برای بهبود ارزش تغذیه ای هسته خرما را به خود اختصاص داده است و استفاده از بخار آب پس از پرتودهی نتوانسته است تاثیر بیشتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: پرتوی الکترون، پودر هسته خرما، ترکیب شیمیایی، قابلیت تخمیر، قابلیت هضم
  • محمد اسدی، تقی قورچی*، عبدالحکیم توغدری، محبوبه شاهی صفحات 63-72

    این آزمایش به منظور بررسی آثار سطوح مختلف گیاه پنبه جایگزین کاه گندم بر عملکرد، قابلیت هضم، فراسنجه های خونی و رفتار نشخوار در میش های دالاق انجام شد. بدین منظور از 15 راس میش با سه تیمار و پنج تکرار در یک طرح کاملا تصادفی استفاده شد. سه تیمار آزمایشی در این تحقیق به ترتیب صفر، 50 و 100 درصد جایگزینی گیاه پنبه به جای کاه گندم بود. کل دوره آزمایشی 35 روز بود که متشکل از هفت روز عادت پذیری به جیره و شرایط آزمایشی بود. وزن میش ها به صورت هفتگی ثبت شد. نمونه های مدفوع و خوراک در روزهای 31 تا 35 به مدت پنج روز از هر تیمار به منظور تعیین قابلیت هضم جمع آوری شد. خون گیری در روز 35 و چهار ساعت پس از تغذیه صبحگاهی انجام شد. در روزهای 29 و 30، فعالیت های مربوط به رفتار نشخوار میش ها به صورت 24 ساعته در هر دو روز برآورد شد. با توجه به نتایج حاصله، ماده خشک مصرفی و افزایش وزن میش‏ها در تیمار دوم (50 درصد جایگزینی گیاه پنبه) نسبت به دو تیمار دیگر بیشتر و ضریب تبدیل خوراک کمتر بوده، اما از نظر آماری تیمارها تفاوت معنی‏داری با هم از نظر عملکرد و ماده خشک مصرفی نداشتند. هم چنین در بین تیمارهای آزمایشی از نظر قابلیت هضم اختلاف معنی داری مشاهده نشد. تری‏گلیسیرید با افزایش میزان گیاه پنبه‏ افزایش یافت (05/0>p) و گلوکز نیز در گروه شاهد کمترین و در تیمار دوم (حاوی 50 درصد گیاه پنبه) بیشترین مقدار را داشت (05/0>p). در این آزمایش، رفتار خوردن و نشخوار با کاهش مقدار کاه گندم تمایل به افزایش داشت. به طور کلی، اختلاف معنی داری در رفتار خوردن، نشخوار و جویدن وجود نداشت. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش، می توان از گیاه پنبه‏ تا 100 درصد به عنوان علوفه جایگزین کاه گندم در تغذیه میش های داشتی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رفتار نشخوار، قابلیت هضم، کاه گندم، گیاه پنبه، میش دالاق
  • مهرداد تقی زاده، مصطفی یوسف الهی*، حمیدرضا میرزایی، عبدالفتاح سالم، آرش آذرفر، ایوب عزیزی صفحات 73-85

    در این پژوهش، تاثیر سطوح مختلف مخمر ساکارومیسس سرویسیه و موننسین در جیره های با کنسانتره بالا بر فراسنجه های تخمیر شکمبه با روش تولید گاز و تجزیه پذیری پروتئین به روش کیسه های نایلونیبررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره شاهد (75 درصد کنسانتره و 25 درصد یونجه)، و مکمل نمودن جیره شاهد با سه سطح مختلف مخمر (5/2، 5 و 5/7 گرم در کیلوگرم ماده خشک خوراک) و سه سطح مختلف موننسین (15، 30 و 45 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک خوراک) بود. داده های آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی تجزیه شد. نتایج نشان داد که افزودن مخمر بر خلاف موننسین سبب افزایش معنی دار تولید گاز تجمعی و پتانسیل تولید گاز (b) شد (05/0<P). میزان نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه با افزودن سطوح مختلف موننسین به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد و سطوح مختلف مخمر کاهش یافت (05/0<P). همچنین، میانگین اسیدهای چرب زنجیر کوتاه با افزودن مخمر نسبت به تیمار شاهد و سطوح مختلف موننسین افزایش معنی داری داشت (05/0<P). استفاده از موننسین سبب کاهش معنی دار میزان تجزیه پذیری پروتئین خام و ضرایب تجزیه پذیری پروتئین شد (05/0<P) .بر اساس نتایج این تحقیق می توان پیشنهاد نمود که افزودن پنج گرم مخمر با 30 میلی گرم موننسین در کیلوگرم ماده خشک جیره غذایی با کنسانتره بالا می تواند باعث بهبود قابلیت تخمیر شکمبه و گوارش پذیری ماده آلی خوراک و افزایش دسترسی حیوان به انرژی جیره شود.

    کلیدواژگان: تولید گاز، ساکارومایسس سرویسیه، قابلیت هضم، نیتروژن آمونیاکی، یونوفر
  • موسی زرین*، امیر احمدپور صفحات 87-98

    از 24 راس گاو شیری به ‎منظور بررسی تغییرات بیان mRNA ژن های آنتی اکسیدانی کدشونده به وسیله اریترویید هسته ای 2 (Nrf2) در بافت پستان، پس از تزریق لیپوپلی ساکارید (LPS) همزمان با تغییر متابولیت‎ها و انسولین خون استفاده شد. تیمارها شامل تزریق انسولین (6n = ؛ HypoG)، انسولین و گلوکز (5n = ؛ EuG)، بتاهیدروکسی بوتیرات (5n = ؛ HyperB) و سرم فیزیولوژی (8n = ، شاهد) به ‎مدت 56 ساعت بود. در ساعت 48 آزمایش، 200 میکروگرم LPS به دو کارتیه و سرم فیزیولوژی به دو کارتیه دیگر تزریق شد. نمونه بافت پستان قبل و بعد از تزریق LPS گرفته شد. بیان mRNA ژن ها با روش qPCR بررسی شد. در کارتیه LPS، بیان mRNA ژن‎های متالوتیونین 1آ، 2آ، و 1ای در همه گروه‎ها، بیان mRNA گلوتاتیون پراکسیداز 3 در HyperB و شاهد، و هم‎اکسیژناز 2 در HyperB افزایش یافت. بیان mRNA ژن های گلوتاتیون‎اس‎ترانسفراز 3 میکروزومی و سوپراکسیدازدیسموتاز 1 در همه گروه ها به جز EuG، و NAD (P)H دهیدروژنازکویینون 1 تنها در HypoG مشاهده شد. در کارتیه شاهد، بیان mRNA ژن‎های متالوتیونین 1آ و 2آ افزایش یافت. بیان mRNA ژن متالوتیونین 1ای در همه گروه‎ها به جز HypoG، گلوتاتیون‎پراکسیداز 3 در EuG و شاهد، و UDPگلوکورونوزیل‎ترانسفراز در EuG افزایش یافت. بیان mRNA گلوتاتیون‎اس‎ترانسفراز 3 میکروزومی، NAD (P) H دهیدروژنازکویینون 1، و سوپراکسیدازدیسموتاز 1 در HypoG کاهش یافت. چالش پستانی LPS بر بیان mRNA ژن‏های هدف در هر دو کارتیه تاثیر گذاشت که شاخصی از واکنش موضعی و سیستمیک به عوامل عفونت‎زا است. استفاده از راهبرد‎های مناسب مدیریتی سبب کاهش تنش‎های اکسیداتیو و حساسیت به بیماری‎ها شده و رفاه و عملکرد بهتر دام را به‎ همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: آنتی‎اکسیدان، بیان mRNA، غده پستانی، لیپوپلی‎ ساکارید، ورم پستان
|
  • A. Atefi *, A. A. Shadparvar, N. Ghavi Hossein-Zadeh Pages 1-10
    This study aimed to investigate the interaction effects between marker effect estimation methods, population structure, and genetic architecture of the trait on the accuracy of genomic evaluations. A reference population with two different effective population sizes (100 and 500) was simulated using the QMSim software. 500 markers and two different numbers of quantitative trait loci or QTLs (50 and 200) were distributed randomly through the genome including a 100 cM chromosome. In this study, three traits with different heritabilities (0.1, 0.3, and 0.5) were simulated. The genomic breeding values were predicted using Bayesian ridge regression, Bayes A, Bayes B, Bayes C, Bayesian LASSO, Reproducing kernel Hilbert space, and neural networks methods. Through the three heritabilities, as the effective population size increased, the accuracy of genomic evaluation decreased with different trends. As the number of QTLs increased, the accuracy of low heritability trait increased, but the accuracy of medium and high heritability traits decreased. Similarly, as the number of QTLs increased, the accuracy of the trait with normal distributed QTLs increased, but the accuracy of traits with gamma and univariate distributed QTLs decreased. For all types of QTL distributions, the increment of effective population size decreased the accuracy of genomic evaluations. The results of this study clearly showed the interaction effects between markers effect estimation methods, population structure, and genetic architecture of the trait on the accuracy of genomic evaluations.
    Keywords: Interaction effect, Genomic selection, population structure, Prediction accuracy, Trait genetic architecture
  • S. Badereh, M. R. Sheikhlou *, A. Karimi Pages 11-23
    Uneven distribution of recessive alleles among founder animals genomes leads to the heterogeneity of inbreeding depression among their descendants. In this study, pedigree information, birth weight, and weaning weight records of 4032 Baluchi sheep collected between 1989 to 2017 at the Baluchi sheep breeding station were used to assess the heterogeneity of inbreeding depression between founders of the population. The Wright inbreeding coefficient of the inbred animals was decomposed to the partial inbreeding of the four founder animals with the greatest contribution to the inbreeding of the population. Wright inbreeding coefficients and partial inbreeding coefficients of the founder animals were included as a covariate in the animal model, in two separate analyses. The regression coefficients of birth weight and weaning weight from Wright inbreeding were estimated to be -6.4 and -61.9 g, respectively. The effect of partial inbreeding from different founders on the studied traits was heterogeneous. The regression coefficient of birth weight on partial inbreeding of founder B was -79 g, while partial inbreeding from founder D caused an increase of 121 g in this trait. In weaning weight, partial inbreeding of founder D caused an increase of 83 g in this trait, while partial inbreeding of other founders did not affect this trait. The observed heterogeneity in the effects of partial inbreeding of the different animals can confirm the hypothesis that a few recessive alleles with major effects are contributing to the inbreeding depression of these traits. According to the results of this study, the heterogeneity of the effect of inbreeding of the founder animals should be considered in the genetic evaluation model of this breed.
    Keywords: Baluchi sheep, Heterogeneity, Weaning weight, Birth weight, Partial inbreeding
  • M. R. Khordadi, S. H. Hosseini Moghaddam *, A. Sabouri, K. Mahfoozi Pages 25-38
    Considering the importance of studying the performance of commercial silkworm hybrids at the level of silkworm rearing units in different rural areas, in the spring of 2019, the 14 hatched silkworm egg boxes per hybrids (12 imported and two Iranian boxes) were delivered to skilled sericulturists in 35 eastern and 32 western villages of Guilan province and then monitored till the end of the rearing period. The random samples including 200 cocoons were purchased from each farmer to record data. The performance of each silkworm box, the percentage of good cocoons, pupal mortality percentage, number and weight of cocoons in a liter, cocoon weight, cocoon shell weight, and cocoon shell percentage were measured. The interaction between areas and hybrids was not significant for all traits (P>0.05). The highest and the lowest performance per silkworm box were for 872× 871 and 103×104 hybrids, respectively (P<0.05). The heaviest and the biggest cocoons were for 153×154 and 872×871 hybrids, respectively; and the lowest was for Baiyu×Qiufeng (P<0.01). The highest and the lowest good cocoon percentages were obtained from 103×104 and HaoyuB×JingsongA, respectively (P<0.05). The highest and the lowest cocoon shell percentages were for 103×104 and BaiyuB×QiufengA, respectively (P<0.05). Among the four studied areas, the lowest average for all studied traits belonged to the plain areas of eastern Guilan. Among the six pairs of examined reciprocal crosses (imported hybrids), the performance of 872×871 and 871×872 and Suju×Minghu and Minghu×Suju can serve the interests of both cocoon producers and silk thread producers.
    Keywords: Cocoon traits, Clustering of hybrids, Guilan sericulturist, Iranian silkworm hybrids
  • R. Sayahi *, M. Daneshyar, P. Farhoomand Pages 39-50

    This research aimed to investigate the effect of different dietary methionine levels on performance, carcass characteristics, energy and protein efficiencies, breast muscle nutrients, and some blood indices in Japanese quails during 11-24 days of age. This experiment was conducted in a completely randomized design during 14 days with 490 quail chicks in seven treatments and five replicates each (14 chicks in each replicate). The experimental diets were the NRC requirement of methionine for quail (0.5 percent), three methionine levels of 7.5, 15, and 22.5 percent lower than that of NRC requirement level (0.4625, 0.425, and 0.3875%, respectively), and three levels higher than that of NRC requirement level (0.5375, 0.575 and 0.6125%, respectively). The results showed that consumption of 0.575% methionine level caused the highest weight gain and lowest feed conversion ratio (linear and quadratic responses). The breast protein content was linearly increased by increasing the methionine level to 0.5%. Consumption of 0.6125% methionine (the highest methionine level) caused the highest relative thigh weight (linear and quadratic responses). The best energy and protein efficiencies were indicated by consumption of 0.575% methionine (linear and quadratic responses). The methionine requirement for optimal weight gain, feed conversion ratio, and energy and protein efficiencies were 0.569, 0.578, 0.54, and 0.35% according to the quadratic broken line. In total, the level of 0.569% was determined for methionine requirement based on the cumulative response of weight gain, feed conversion ratio, and energy and protein efficiencies.

    Keywords: Energy efficiency, Protein efficiency, Japanese quail, Performance, Methionine
  • M. Chaji *, H. Khenifer Pages 51-62
    The present experiment was conducted to investigate the effect of the electron beam (beam) and low-pressure steam (steam) treatments on the nutritional value of date kernel powder for ruminants. At first, date kernel powders were irradiated with the beam at doses of 0, 25, 50, 75, 100, and 125 KGy. A part of the irradiated date kernels was then treated with steam (134 ᵒC, 40 min.). Digestion and fermentation of date kernel powder were measured using gas production and two-step digestion techniques. Compared to the control, beam or steam resulted in a decrease in NDF and ADF percentages (P<0.05), a significant increase in potential and rate of gas production, partitioning factor, truly degradable organic matter, and in vitro digestibility of dry matter, NDF, and ADF of date kernel (P<0.05), and the 100 KGy had the best performance (P<0.05). Overall, the treatment with steam or electron beam alone improved the nutritional value of the date kernel, but treatment with steam after beam did not have a positive additive effect. Therefore, the results of the present experiment indicate that beam alone has a great capacity for improving the nutritional value of the date kernel, and the use of steam after the beam has failed to make more improvement.
    Keywords: Electron beam, Date kernel powder, Chemical composition, Fermentability, digestibility
  • M. Asadi, T. Ghoorchi *, A. Toghdory, M. Shahi Pages 63-72

    The objective of this study was to evaluate the effect of the replacement of different levels of wheat straw with cottonseed plant on performance, digestibility, blood parameters, and rumination behavior of Dalagh ewes. Therefore, 15 ewes with three treatments and five replications were used in a completely randomized design. The treatments consisted of 0, 50, and 100% replacement of wheat straw with cottonseed plant. The whole period of the experiment was carried out in 35 days, consisting of seven days for the adaptation period. Ewe body weight was recorded weekly. Fecal and feed samples were collected on days 31 to 35 for five consecutive days from each treatment to determine digestibility. Blood sampling was done on day 35 and 4 hours after morning feeding. On days 29 and 30, the rumination behavior of ewes was estimated for 24 hours. Results indicated that dry matter intake and weight gain in the second treatment (50% cottonseed plant) increased and feed conversion rate was decreased, but generally performance and digestibility were not affected by treatments. Also, there was no significant difference between experimental treatments in digestibility. Results of the present experiment showed, by increasing the amount of whole cottonseed plant in ewe diets, the concentration of triglyceride increased (p < /em><0.05). The most and the least concentrations of glucose were observed in the first (contained 0% cottonseed plant) and second treatment (contained 50% cottonseed plant), respectively. With the reduction of wheat straw levels in the diet, chewing time and rumination behavior were increased. The difference was not significant in eating, rumination, and chewing behavior. Based on the results of this experiment it could be possible to replace the cottonseed plant in the diet of ewes.

    Keywords: Rumination behavior, digestibility, Wheat Straw, Cottonseed plant, Dalagh ewe
  • M. Taghizadeh, M. Yousef Elahi *, H. R. Mirzaei, A. Z. M. Salem, A. Azarfar, A. Azizi Pages 73-85

    This study aimed to investigate the effect of different levels of yeast and monensin in high concentrate diets on the ruminal fermentation parameters by in vitro gas production method and protein degradability by in situ nylon bag technique. Experimental treatments included control diet (75% concentrate and 25% alfalfa) and supplemented control with three levels of yeast (2.5, 5, and 7.5 g per kg dry matter of diet) and three levels of monensin (15, 30, and 45 mg per kg dry matter of diet). The results showed that the addition of yeast in contrast to monensin resulted in a significant increase in cumulative gas production and the potential of gas production (b) (P<0.05). Ammonia nitrogen content was significantly decreased by adding different levels of monensin compared with the control treatment (P<0.05). Also, the average of short-chain fatty acids was significantly increased by adding yeast compared with the control treatment and different levels of monensin (P<0.05). The rumen degradable protein and its fractional degradation rate were significantly reduced by monensin supplementation (P<0.05). Based on the results of this study it can be suggested that the addition of 5 g yeast and 30 mg monensin (per kg DM) in high concentrate diets can improve ruminal fermentability and organic matter digestibility of feed and increase the accessibility of animal to diet energy.

    Keywords: Gas production, Saccharomyces cerevisiae, digestibility, Ammonia nitrogen, Ionophore
  • M. Zarrin *, A. Ahmadpour Pages 87-98

    To study the reaction of udder mRNA abundance of genes related to nuclear erythroid 2-related factor 2 (Nrf2) to an intramammary lipopolysaccharide (LPS) challenge with changes in blood insulin and metabolites levels, 24 dairy cows were used. Treatments included insulin infusion (HypoG, n=5), insulin and glucose (EuG, n=6), β-hydroxybutyrate (HyperB, n= 5), and saline (Control, n=8) for 56 h. At 48 h of infusions, two quarters were treated with 200µg LPS, and two control quarters were treated with physiological serum. Mammary tissue biopsies were obtained before and after the LPS challenge. The mRNA abundance of the genes was measured by the qPCR approach. In the LPS quarters, the mRNA abundance of MT1A, MT2A, and MT1E increased in all treatments. The mRNA abundance of GPX3 increased in HyperB and Control. The mRNA abundance of MGST3 and SOD1 decreased in all groups lacking EuG. Decreased mRNA abundance of NQO1 observed in HypoG. In the control quarters, the mRNA abundance of MT1A and MT2A was raised in all groups. Similarly, MT1E is up-regulated in all groups except for the HypoG. The increase of mRNA abundance of GPX3 was observed in the Control and EuG groups, and UGT1A1 in EuG. LPS decreased the mRNA abundance of MGT3, NQO1, and SOD1 in HypoG. In conclusion, LPS influenced the mRNA quantity of the investigated genes in both quarters, which indicate local and systemic reactions to endotoxin. Applying appropriate management strategies will reduce oxidative stress and susceptibility to diseases and will lead to better welfare and performance of the animal.

    Keywords: Antioxidant, Abundance of mRNA, Mammary gland, Lipopolysaccharide, Mastitis